Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2031 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-04, 10:01   #60901
AjriszMarta
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez edyta07 Pokaż wiadomość
jakie grube włoski
no udały się
Cytat:
Z zakupów najbardziej podoba się żółta, pewnie dlatego, że lubię bluzki bez nadruków
tez lubie gladkie bo najlatwie je zestawiac ale te dwie mnie ujely kolor
żółta bedzie do turkusowego stanika sesese
Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
Marta - boska ta czerwona bluzka ( o zielonej nie wspomnę, prawda? )
"pacz mi w oczy" nabralo nowego znaczenia :P

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-04, 10:43   #60902
AlciaP
Przyczajenie

Hej, w mojej rodzinie wszyscy mają kręcone włosy, tylko ja mam proste. A przynajmniej do tej pory tak myślałam. Jak byłam mała moje włosy się falowały, było ich dużo i były bardzo śliskie (wszystkie gumki i spinki z nich spadały). W podstawówce ścięłam je lekko za ucho i od tej pory nosiłam krótkie włosy ( czasami nawet 5 mm). Miałam też 3 epizody z trwałą (szkoła średnia i studia), ale ona nie trzymała się długo na moich włosach. Od 10 lat mam swoje naturalne włosy, które farbuję co jakieś 2 miesiące. Ostatnio zaczęły mi bardzo wypadać, więc postanowiłam zastosować kurację Radicalem. Wcierkę stosuję na noc. Już po pierwszym użyciu włosy zaczęły mi się kręcić. Czy to oznacza, że moje włosy są kręcone, a nie proste, jak do tej pory myślałam? Wspomnę jeszcze, że codziennie myję włosy i suszę je suszarka i prostuje na szczotce. Bardzo proszę o odpowiedź.
AlciaP jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-04, 10:56   #60903
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AlciaP Pokaż wiadomość
Hej, w mojej rodzinie wszyscy mają kręcone włosy, tylko ja mam proste. A przynajmniej do tej pory tak myślałam. Jak byłam mała moje włosy się falowały, było ich dużo i były bardzo śliskie (wszystkie gumki i spinki z nich spadały). W podstawówce ścięłam je lekko za ucho i od tej pory nosiłam krótkie włosy ( czasami nawet 5 mm). Miałam też 3 epizody z trwałą (szkoła średnia i studia), ale ona nie trzymała się długo na moich włosach. Od 10 lat mam swoje naturalne włosy, które farbuję co jakieś 2 miesiące. Ostatnio zaczęły mi bardzo wypadać, więc postanowiłam zastosować kurację Radicalem. Wcierkę stosuję na noc. Już po pierwszym użyciu włosy zaczęły mi się kręcić. Czy to oznacza, że moje włosy są kręcone, a nie proste, jak do tej pory myślałam? Wspomnę jeszcze, że codziennie myję włosy i suszę je suszarka i prostuje na szczotce. Bardzo proszę o odpowiedź.
Hej jeśli zmieniły kształt same z siebie a nie pod wpływem np wałków to tak, muszą mieć to w sobie
Myślę, że albo zmieniły się pod wpływem zmian w organizmie (ciąża wiele zmienia, ale czasem wystarczy po prostu JAKAŚ zmiana) albo potencjał czaił się i tylko czekał na okazję żeby się ujawnić.
Możesz mieć jeszcze fale - jeśli nie dba się o nie jak o kręcone tylko traktuje jak proste to będą wyglądać jak niedorobione proste
Hm prostujesz suszarką - czyli jest co prostować
Spróbuj po następnym myciu (najlepiej bez czesania, albo czesane jeszcze z odżywką) zrobić zdjęcie i pokaż nam.
Mi tam opis wystarczy
-----------
Misia jakie mięsiste

Edytowane przez AjriszMarta
Czas edycji: 2012-04-04 o 10:58
Stary 2012-04-04, 11:03   #60904
AlciaP
Przyczajenie

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Na pewno zrobię zdjęcia i je wkleję.
AlciaP jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-04, 11:09   #60905
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AlciaP Pokaż wiadomość
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Na pewno zrobię zdjęcia i je wkleję.
coś więcej o falach KLIK
jest nas tu wiele - przez większość życia sądziłyśmy, że mamy proste włosy
bardzo fajny materiał do eksperymentów

Stary 2012-04-04, 12:21   #60906
babsik82
Przyczajenie

Powiedzcie, jak stosujecie krem BeBeuty z Biedronki, ten z masłem shea i kokosem? Jako maskę przed myciem, czy po myciu, czy tylko do stylizacji??

A Hegron bez spłukiwania można używać tylko zgodnie z przeznaczeniem, czy np można zrobić z niego psikadło jakieś???

I ostatnie pytanie, bo wczoraj udało mi się nabyć Jantar odżywkę, tak tutaj zachwalaną, mam ją nakładać jako odżywkę bs czy dopiero po nałożeniu odżywki bs, jako stylizator? Producent pisze, żeby codziennie wcierać w skórę głowy i włosy przez 3 tygodnie. Ale nie pisze czy na mokre czy na suche.
Podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami))
Stary 2012-04-04, 12:27   #60907
stasiek
Wtajemniczenie

Malinarko, robilas wpis w dzienniku regeneracji? zrobisz? Do kazdego mycia uzywasz szamponu, jak czesto myjesz i jak czesto z SLS?

Cytat:
Miss jak dobrze że to napisałaś nie jestem sama - juz myslałam, ze to ja coś źle robię, u mnie plunking tez sie nie sprawdza, mam pogniecione włosy zamiast pofalowanych
mam tak samo.

Ostatnio eksperymentowalam z silikonami i pq w odzywkach d/s i b/s. Bardzo zle. Obciazone, smetne wlosy.

Mozecie mi pomoc? Niedlugo bede w Polsce i planuje zrobic zakupy wlosowe bede mogla pierwszy raz przetestowac wiekszosc kosmetykow, ktorych uzywacie. Mysle o:

stylizacja:
zel mrozacy joanny
zel isana meski

odzywki:
garnier karite
odzywki alterry
ktoras z joasek b/s

szampony
Hipp ?

mozecie mi cos polecic? cos co idzie dostac normalnie w sklepie/aptece itd., odpada zamawianie z neta. Z kosmetykow dostepnych w Rossmanie/Naturze jedyne co znam to szampon babydream.

Edytowane przez stasiek
Czas edycji: 2012-04-04 o 12:29
stasiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-04, 12:52   #60908
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez babsik82 Pokaż wiadomość
Powiedzcie, jak stosujecie krem BeBeuty z Biedronki, ten z masłem shea i kokosem? Jako maskę przed myciem, czy po myciu, czy tylko do stylizacji??
Ja używam jako stylizator / b/s po myciu na włosy po plunkingu z ugniataniem. nie dużo
Cytat:
A Hegron bez spłukiwania można używać tylko zgodnie z przeznaczeniem, czy np można zrobić z niego psikadło jakieś???
Można psikadło, wedle pomysłu
Ona do mycia tez i jako baza pod domowe maski - łatwiej sie zmywaja
Cytat:
I ostatnie pytanie, bo wczoraj udało mi się nabyć Jantar odżywkę, tak tutaj zachwalaną, mam ją nakładać jako odżywkę bs czy dopiero po nałożeniu odżywki bs, jako stylizator? Producent pisze, żeby codziennie wcierać w skórę głowy i włosy przez 3 tygodnie. Ale nie pisze czy na mokre czy na suche.
Spróbuj tak i tak i zobaczysz jak Ci lepiej
ja raczej przed myciem np na noc bo mi lepi

Stary 2012-04-04, 13:14   #60909
kascysko
Zakorzenienie

Widziałam tu jakąś dyskusję o przyklapie poplunkingowym - a próbowałyście plunkingu odwróconego? Koszulkę układa się pod włosami, kołnierzem przy karku, częścią tułowiową nakrywa włosy i związuje rękawami - wychodzi turban odwrócony o 180 stopni w stosunku do normalnego plunkingu.

Mi zwykły też robił przyklap, a ten używam namiętnie od miesięcy.
A, i po plunkingu harmonijkuje włosy
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-04, 14:23   #60910
Kociasta
Raczkowanie

Poradźcie mi, proszę.
Testuję już prawie rok mycie włosów szamponami bez SLS i SLES i znam tylko 2 - BD i Hipp. Hipp to masakra, nie ma możliwości rozczesania włosów, aż skrzypią, straszne. BD tylko odrobinę lepszy, b. plącze włosy- po umyciu pozostawia kilka kołtunów (myję b. delikatnie, lecz włosy są do połowy szyi i b. cienkie) i żeby je rozczesać, muszę nałożyć dużo odżywki (za dużo) i wtedy delikatnie mogę próbować, ale mimo wszystko jest sporo ciągnięcia. Potem staram się odcisnąć włosy z nadmiaru, ale i tak na włosach ląduje nie zalecana 2 czy 5. złotówka, ale zagłębienie dłoni, co mi b. obciąża włosy.
Zastanawiam się, czy nie użyć balsami do kąpieli dla mam z Rossmana, może ona pomoże, czy ktoś próbował? Problem tylko w tym, że mam b. cienkie włosy i boję się przeciążenia.
A może wrócić do szamponu z SLS lub SLES, mającego w składzie jakieś substancje ułatwiające rozczesywanie? Może będzie to mniejsze zło niż zmaganie się z rozczesywaniem?
Mycie odżywką odpada.
Będę wdzięczna za pomoc, bo zastanawiam się, czy chcąc dbać o włosy nie robię im jeszcze większej krzywdy.
Kociasta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-04, 14:27   #60911
Karen15
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kociasta Pokaż wiadomość
Poradźcie mi, proszę.
Testuję już prawie rok mycie włosów szamponami bez SLS i SLES i znam tylko 2 - BD i Hipp. Hipp to masakra, nie ma możliwości rozczesania włosów, aż skrzypią, straszne. BD tylko odrobinę lepszy, b. plącze włosy- po umyciu pozostawia kilka kołtunów (myję b. delikatnie, lecz włosy są do połowy szyi i b. cienkie) i żeby je rozczesać, muszę nałożyć dużo odżywki (za dużo) i wtedy delikatnie mogę próbować, ale mimo wszystko jest sporo ciągnięcia. Potem staram się odcisnąć włosy z nadmiaru, ale i tak na włosach ląduje nie zalecana 2 czy 5. złotówka, ale zagłębienie dłoni, co mi b. obciąża włosy.
Zastanawiam się, czy nie użyć balsami do kąpieli dla mam z Rossmana, może ona pomoże, czy ktoś próbował? Problem tylko w tym, że mam b. cienkie włosy i boję się przeciążenia.
A może wrócić do szamponu z SLS lub SLES, mającego w składzie jakieś substancje ułatwiające rozczesywanie? Może będzie to mniejsze zło niż zmaganie się z rozczesywaniem?
Mycie odżywką odpada.
Będę wdzięczna za pomoc, bo zastanawiam się, czy chcąc dbać o włosy nie robię im jeszcze większej krzywdy.
Warto wypróbować serię Fur mama np. do kąpieli czy emulsję dla kobiet w ciąży.
bez sls'ów są też szampony Alterra
Karen15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-04, 14:35   #60912
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez Karen15 Pokaż wiadomość
bez sls'ów są też szampony Alterra
ale tylko jeden jest zgodny z CG

Kociasta, jeszcze myjemy włoski płynem do higieny intymnej facelle sensitive

Sarkazm to obrona osób inteligentnych przed otaczającą głupotą..

Miskaa78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-04, 14:43   #60913
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
ale tylko jeden jest zgodny z CG

Kociasta, jeszcze myjemy włoski płynem do higieny intymnej facelle sensitive
Właśnie miałam go polecić
Stary 2012-04-04, 14:47   #60914
Kociasta
Raczkowanie

O poważnie? Wczoraj go kupiłam do zastosowania zgodnie z przeznaczeniem, bo to jedyny łagodny, jaki znalazłam - czy on plącze włosy? A jak oceniacie jego działanie jako płyn do higieny?
Alterra też bez SLS? Tak to jest, jak się zrobi dłuuugą przerwę od forum

Edytowane przez Kociasta
Czas edycji: 2012-04-04 o 14:48
Stary 2012-04-04, 14:50   #60915
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
O poważnie? Wczoraj go kupiłam, bo to jedyny łagodny, jaki znalazłam - czy on plącze włosy? A jak oceniacie jego działanie zgodnie z przeznaczeniem?
nie dam rady ocenić czy plącze, bo do używania zgodnie z przeznaczeniem trzeba mieć włosy
te na głowie mi akurat plącze ale zdecydowanie łagodniej niż BD czy inny szampon - ale ja akurat wolę myć odzywką

Sarkazm to obrona osób inteligentnych przed otaczającą głupotą..

Miskaa78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-04, 14:52   #60916
Karen15
Zakorzenienie

A gdzie mozna ten żel Facelle kupić?

Edit.
Już widzę.
Stary 2012-04-04, 14:55   #60917
Kociasta
Raczkowanie

Cytat:
nie dam rady ocenić czy plącze, bo do używania zgodnie z przeznaczeniem trzeba mieć włosy
No ładnie - wyszłam na dziewczynę neandertalczyka Oczywiście chodziło mi o włosy na głowie

Cytat:
te na głowie mi akurat plącze ale zdecydowanie łagodniej niż BD czy inny szampon - ale ja akurat wolę myć odzywką
to super, spróbuję
Stary 2012-04-04, 16:26   #60918
Karen15
Zakorzenienie

Co myślicie o tym produkcie?
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...rbowanych.html
Stary 2012-04-04, 16:35   #60919
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Duuuużo silikonów, raczej łatwo zmywalnych plus filtr słoneczny, jak dla mnie typowy zabezpieczacz, bo niewiele może odżywić. Niezgodny z CG

---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:34 ----------

Cytat:
O poważnie? Wczoraj go kupiłam do zastosowania zgodnie z przeznaczeniem, bo to jedyny łagodny, jaki znalazłam - czy on plącze włosy? A jak oceniacie jego działanie jako płyn do higieny?
Alterra też bez SLS? Tak to jest, jak się zrobi dłuuugą przerwę od forum
Mnie Facelle nie plącze włosów (w sumie obecnie nic mi nie plącze, właśnie się zorientowałam ) Używana zgodnie z przeznaczeniem też jest ok.
Stary 2012-04-04, 16:36   #60920
Karen15
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Duuuużo silikonów, raczej łatwo zmywalnych plus filtr słoneczny, jak dla mnie typowy zabezpieczacz, bo niewiele może odżywić. Niezgodny z CG

---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:34 ----------

Mnie Facelle nie plącze włosów (w sumie obecnie nic mi nie plącze, właśnie się zorientowałam ) Używana zgodnie z przeznaczeniem też jest ok.
Na lato będzie fajny
Stary 2012-04-04, 16:39   #60921
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Na lato będzie fajny
Na pewno jest alternatywą do sprajów Gliss Kura, to chyba podobny typ kosmetyków. Tańszą
Moje włosy słabo tolerują wszelkie spraje, puszą się :/a jednego glisskura nienawidziły serdecznie, jeden psik zmieniał je w tłusto-suchą słomę :/
Stary 2012-04-04, 16:55   #60922
Karen15
Zakorzenienie

Cytat:
Na pewno jest alternatywą do sprajów Gliss Kura, to chyba podobny typ kosmetyków. Tańszą
Moje włosy słabo tolerują wszelkie spraje, puszą się :/a jednego glisskura nienawidziły serdecznie, jeden psik zmieniał je w tłusto-suchą słomę :/

Ja dopiero sie dowiaduję jak moje włosy takie spraye tolerują. Gliss Kur na razie jest fajny, ale to jeszcze za szybko by coś więcej o nim powiedzieć.

W ogóle pielęgnacja robi swoje. Moje włosy juz aż tak się nie tłuszcza, ale i tak muszę je myć codziennie
Stary 2012-04-04, 17:25   #60923
C_M_O_K
Przyczajenie

A z tym żelem to mam go dawać na suche włosy czy na mokre przed ręcznikowaniem
C_M_O_K jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-04, 17:58   #60924
aleksandra987x
Rozeznanie

Używa któraś z was odżywek d/s z Apteczki Babuni?

Dzisiaj dzień rozpusty dla włosów: były oleje na jakieś dwie i pół godziny, proteiny, peeling cukrowy skalpu, teraz mokre schną sobie. Dam im jeszcze b/s z lnem i rumiankiem, a co I tak przy okazji zajęłam się swą skórą. Na razie na twarzy, ale wieczorem reszta
Odkryłam, że glucik fajnie działa na moje włosy nałożony po umyciu z odzywką b/s. tylko do reanimacji jeszcze nie umiem go użyć...
aleksandra987x jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-04, 18:44   #60925
mosia07
Raczkowanie

Cytat:
A czy gliss Kura można używać codziennie ? ;>

---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ----------

Cytat:
Ja dopiero sie dowiaduję jak moje włosy takie spraye tolerują. Gliss Kur na razie jest fajny, ale to jeszcze za szybko by coś więcej o nim powiedzieć.

W ogóle pielęgnacja robi swoje. Moje włosy juz aż tak się nie tłuszcza, ale i tak muszę je myć codziennie
Mam dokładnie tak samo Niby mniej tłuste, ale i tak bym nie przezyła gdybym ich nie umyła codziennie

mosia07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-04, 18:48   #60926
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez C_M_O_K Pokaż wiadomość
A z tym żelem to mam go dawać na suche włosy czy na mokre przed ręcznikowaniem
Jak chcesz.
A poważnie, to musisz sprawdzić co bardziej odpowiada Twoim włosom. Ja daję na mokre troszkę przez plunkingiem i troszkę po. Są dziewczyny, które dają tylko przed albo tylko po /często tak robię/.
Można też na suche włosy zwilżonymi dłońmi.
Na całkiem suche włosy, żel może się nie sprawdzić. Ale sama musisz wypróbować.
Cytat:
Napisane przez aleksandra987x Pokaż wiadomość
Używa któraś z was odżywek d/s z Apteczki Babuni?
Ja mam z mlekiem i miodem. Kiedy miałam ją na początku cg, uważałam, że jest beznadziejna. Kupiłam znów po 1,5 roku i tym razem bardzo lubię.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-04, 18:49   #60927
nusia114
Zadomowienie

Kupiłam dziś Garniera Czysty Blask, czy jakoś tak aż się nie mogę doczekać, aż go użyję

Wczoraj nałożyłam b/s Glorię na to lniany, drogeryjny i odrobina lnianego. Efekt dziś bardzo ładny, włoski przyjemnie, mięsiste chyba będę to częściej powtarzać

Pracuję nad sobą
nusia114 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-04, 18:58   #60928
Kociasta
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mosia07 Pokaż wiadomość
Mam dokładnie tak samo Niby mniej tłuste, ale i tak bym nie przezyła gdybym ich nie umyła codziennie
Ja drugiego dnia tracę objętość, tylko smutne strąki mi zwisają, do tego prawie proste. Mogę je rozczesać, ale wyglądają o niebo gorzej, niż gdybym je np. wyprostowała na suszarce po myciu. Jakoś reanimacja w postaci mokrych rąk i żelu zupełnie się nie sprawdza, a szkoda, bo chciałabym odejść od codziennego mycia...
Stary 2012-04-04, 18:59   #60929
nusia114
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Ja mam z mlekiem i miodem. Kiedy miałam ją na początku cg, uważałam, że jest beznadziejna. Kupiłam znów po 1,5 roku i tym razem bardzo lubię.
Ja też miałam ją na początku CG i średnio mi przypadła do gustu, zużywałam ją chyba z pół roku Może i mi później podpasuje a właśnie, chyba opakowanie się zmieniło, tak?

Pracuję nad sobą
nusia114 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-04, 19:09   #60930
hahihehy
Rozeznanie

moje włosy i skóra głowy mają od kilku myć oficjalny kryzys. nie wiem od czego i dlaczego, ale nie dość, że włosy to proste strąki nadające się tylko do rozczesania i spięcia w kitkę, to jeszcze skalp swędzi i się łuszczy. idę je zaolejować a potem umyję innym szamponem - BD, nie Biovaxem. może to coś da...
hahihehy jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 7 (0 użytkowników i 7 gości)

Zasady wysyłania wiadomości