|
|
#4681 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Koty czesc III
Cytat:
|
|
|
|
|
#4682 |
|
KOTerator
|
Biochemia mieści się w normie, coś jedno się nie mieści ale winne mogą być poniedziałkowe sterydy. Mam czekać na kolejne objawy i podać jej ten antybiotyk. Wet mówił, że możliwy jest nowotwór, zapalenie otrzewnej (chyba dobrze usłyszałam) lub białaczka, którą wyklucza i inne rzeczy, których spamiętać nie byłam w stanie. Trzeba poczekać na dalsze badania i objawy, kota będzie też prześwietlona i będzie usg (dziś się nie dało). Jestem załamana.
---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ---------- Jejku, zapalenie otrzewnej to FIP, to na co odszedł Feliks |
|
|
|
#4683 |
|
Nie depcze krokusów
|
Monika - widzisz, to nic dramatycznego, skoro badania w normie. Zobaczymy, jak się sytuacja rozwinie po podaniu leku
|
|
#4684 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Spokojnie Monisiu, poczekaj jeszcze na coś pewniejszego. Rozumiem że ciężko tak zrobić, ale nie możesz się tak ciągle zadręczać. Wszystkie jesteśmy dobrej myśli |
|
|
|
|
#4685 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
Wet sugeruje chorobę, która zabrała mi mojego ukochanego kota w ciągu trzech dni od wystąpienia objawów .
|
|
|
|
|
#4686 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Rozumiem Twoje przerażenie,bo strach, to zdecydowanie zbyt słabe określenie...
|
|
|
|
|
#4687 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jakby Sonia była w złym stanie to wet coś by napisał w karcie, dał jej jakieś leki... Może chodziło mu o najgorsze możliwe choroby, które ewentualnie trzeba brać pod uwagę? Edytowane przez esfira Czas edycji: 2012-04-04 o 23:35 |
|
|
|
|
#4688 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
. Badania ok, je normalnie - tyle samo co zawsze, pije wodę często, odwiedza kuwetę jak normalnie, rano nawet bawiła się z Milką, myje się, oddycha normalnie, nie ma gorączki, ale: jest osowiała jak nigdy (wyszłam na 4 godziny, jak wróciłam leżała w identycznej pozycji z irokezem na futerku tak jak jej zrobiłam 4 godziny wcześniej), jak nie śpi oblizuje się co 3 minuty, ma smutne oczka i nic jej dziś nie interesowało, ma wrzód na górnej wardze już podleczony, ma zapalenie ucha i możliwe, że ma tam ropę (nie wiadomo, czy to ropa, czy to maść na zapalenie :P), ma kamień na dwóch górnych zębach ale dziąsła są ok i co jest najgorsze - od kilku dni fuczy i syczy na mnie i na Milkę... Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2012-04-04 o 23:40 |
|
|
|
|
#4689 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak mi Was żal |
|
|
|
|
#4690 |
|
KOTerator
|
I jeszcze ciągle myje łapki a wet widział opuchnięte opuszki przednich łapek
.
|
|
|
|
#4691 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Całym sercem wierzę w to, że ślicznotka wyzdrowieje.---------- Dopisano o 00:04 ---------- Poprzedni post napisano o 00:00 ---------- Muszę się kłaść, bo moim kocurom przeszkadza światło. Wiem że to niełatwe, ale spróbuj zasnąć. Musisz mieć teraz dużo siły Monisiu. Spokojnej nocy |
|
|
|
|
#4692 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
#4693 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ojej..to wrzuć tutaj to cudo jak dasz radę objąć całą tę konstrukcję ![]() To one wszystkie chyba tak już mają![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Szczególnie to o różnorodności i konieczności wypoczynku![]() Cytat:
zresztą wśród pań emerytek, które dokarmiały bezdomne koty nie spotkałam takich, które karmiłyby whiskasem ze względu na jego cenę, starsi ludzie w naszym kraju nie śpią na pieniądzach..a jedzenia dla kilku kotów dziennie trochę jednak schodzi![]() A tak w ogóle to muszę się pochwalić moją córcią, która oświadczyła, że pierwsze stypendium naukowe, które ma dostać przeznaczy na karmę dla zwierząt w schronisku..dumna jestem ![]() Cytat:
za Twoją koteczkę, tak dziwnie się zachowuje, że na Was syczy i myje ciągle te łapki to myślę, że coś ją boli..może te łapki właśnie..Horusek przystojniaczek jakich mało i koteczki z Oslo także przesłodkie ![]() Na poprawę humoru Moniko Tobie i może innym też nasza Kryśka w dzieciństwie Taka śpiewająca psalmy wszak czas świąteczny za pasem
Edytowane przez laisla Czas edycji: 2012-04-05 o 01:31 |
||||||
|
|
|
#4694 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A jeśli chodzi o łapkę, to może ona ją poparzyła jakoś? Bo z tym mi się ta opuchlizna i lizanie skojarzyło ![]() Cytat:
![]()
|
||
|
|
|
#4695 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No dokładnie... dla córkiDziękujemy, autografy przesyłamy na wskazany adres, pod warunkiem przelania na konto kwoty tysiąc pięćset sto dziewięćset. Pobożna kota ![]() ---------- Dopisano o 09:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:38 ---------- Jak się miewamy po ciężkiej nocy?
|
|
|
|
|
#4696 | |||||
|
Nie depcze krokusów
|
Witam Was niewyspana, śniło mi się, że spod wanny wyszła Sonia i spała pod kaloryferem, a mój kocur jej podrzucał myszki
To był krótki sen, bo kotkowi o 2 w nocy zachciało się zabawy i skakał, drapał aż odpuściłam i wstałam o 7. Cały wieczór biegał, bo znalazłam w bucie 2 myszki, więc cieszył się z ich powrotu usiłując je znowu zapchać w dziwne miejsca, potem skakał za muchą i jak szliśmy spać, to już przelewał mi się przez palce, więc myślałam, że do rana będzie spokój... ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jakie wtedy były objawy? Cytat:
Na szczęście nie znam kota, który choruje ze względu na złe żywienie, a połowa moich znajomych karmi W, KK, ryżem i niesparzonym mięsem. Nie bronię tej karmy i nie zamierzam jej stosować, ale brakuje mi rzetelnych (nie na zlecenie producenta karmy) statystyk dotyczących zachorowalności. Jak będę miała czas, to poszperam w necie, ale nie wiem, które pisma i zespoły badawcze są wiarygodne, w swej krótkiej karierze naukowej spotkałam się z wieloma fałszywymi badaniami publikowanymi w Nature... Cytat:
![]() Ile córa ma lat? Cytat:
|
|
|
#4697 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bardzo mi przykro, że coś się dzieje z Sonią. ![]() Mam nadzieję, że to co jej dolega, to jednak nic poważnego. Trzymaj się Monisiu
|
|
#4698 |
|
KOTerator
|
Apatyczność w pierwszy dzień, w drugi dzień doszła gorączka, w trzeci dzień trudności z oddychaniem, czwartego dnia już nie dożył...
|
|
|
|
#4699 |
|
Nie depcze krokusów
|
Czyli nie jest jeszcze źle
|
|
#4700 |
|
Zakorzenienie
|
jesli to FIP to jest zle, szybkie wylapanie daje szanse na wyleczenie ale tylko jak jest to poczatkowa faza
to znaczy dokladnie to wyglada tak: Wczesne wykrycie wirusa FIP zazwyczaj nie wskazuje na żadną chorobę, jednakże niektóre koty mogą przejawiać chorobę górnych dróg oddechowych. Charakteryzuje się ona kichaniem, łzawieniem oczu oraz wodnistą wydzieliną z nosa. Niektóre z kotów mogą mieć problemy z jelitami i układem pokarmowym. Większość kotów, które uległy podstawowej infekcji, całkowicie zdrowieje na szczescie na razie wyniki sa ok ale trzeba Sonie obserwowac, zgodnie z tym co wyczytalam w moich ksiazkach nawet najmniejsza zmiana zachowania kota moze sugerowac chorobe/stres/traume, wlasciciele powinni byc bardzo wyczuleni na najmniejsze zmiany w zachowaniach pupili i reagowac, prewencja jest zawsze najlepsza czekamy na dobre newsy Monika
|
#4701 |
|
KOTerator
|
|
|
|
|
#4702 |
|
Nie depcze krokusów
|
No nie jest źle. Przecież lekarz nie zdiagnozował FIP, tylko sobie bąknął pod nosem parę nazw choróbsk, a z kotem nie jest gorzej. Nie ma gorączki, problemów z oddychaniem i innych przytoczonych objawów...
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2012-04-05 o 11:13 |
|
|
|
#4703 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cycek mial podobnie na poczatku i jakbym to olala i zrzucila na karb adaptacji do nowego otoczenia to by juz nie zyl jesli Monika pisze ze cos jest nie tak znaczy ze tak jest, z tego co mi napisala Sonia ma problem, a to ze nie mozna dojsc jaki tylko pogarsza sprawe bo nie wiadomo jakie kroki i leczenie zastosowac
|
|
#4704 | |
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Monika napisała, że poprzedniego kota choroba zabiła w 4 dni, co dzień było gorzej. A jak na razie największym problemem jest, że Sonia jest kolejny dzień apatyczna - je, korzysta z kuwety, myje się, wyniki badań praktycznie książkowe, jest umówiona na kolejne badania... Bez paniki! Trzeba zrobić te pozostałe zalecone badania i nie wierzyć półsłówkom strzelanym na oślep przez weta. To tak jak po bólu brzucha u człowieka wyrokować raka żołądka, bo też się tak objawia. Wstrzymajmy się z urządzaniem pogrzebu póki nie pojawi się konkretna diagnoza. Trzymam mocno kciuki, aby się wylizała
|
|
|
#4705 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Mój mąż często na mnie krzyczał, ze przesadzam, panikuję, kotu nic nie jest, ma gorszy dzień. Zawsze stawiałam na swoim, brałam ją do weterynarza i zawsze okazywało się, że coś jej dolega. Raz mniej poważne, raz bardziej ![]() Kilka godzin można kota obserwować, ale jeśli cały dzień jest nieswój, to znaczy, że coś się dzieje. Ta apatia Soni to przypomina mi Safirę, jak miała bardzo wysoką gorączkę - wtedy mimo płochliwości, nie uciekała przed np. teściową, gdy ta ją przychodziła zobaczyć z ta łapką, to jak wcześniej już pisałam, może poparzenie ![]() Ale Malla też ma racje, trzeba zrobić dalsze badania, patrzeć, co się dzieje, panika nic nie pomoże... Edytowane przez ziazik Czas edycji: 2012-04-05 o 11:43 |
|
|
|
|
#4706 |
|
Nie depcze krokusów
|
Ale przecież Monika nie siedzi na podłodze i nie wyje do księżyca, olewając sprawę, tylko działa - chodzi do weterynarza, zrobiła już trochę badań i czeka na kolejne.
|
|
#4707 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
Na razie nie ma umówionych żadnych badań i nie wiadomo co robić, bo niby można ją prześwietlić czy zrobić usg, ale to dopiero jak wystąpią jakieś inne objawy, których nie ma... Ziazik nie miała się gdzie poparzyć . Wszystkim dziewczynom dziękuję za trzymanie kciuków Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2012-04-05 o 11:50 |
|
|
|
|
#4708 |
|
Nie depcze krokusów
|
Monika - czyli to USG dopiero, jak się pogorszy, a teraz pozostaje czekanie na to pogorszenie? A póki co jest tak samo, nie ma nowych objawów?
Podałaś jej ten przepisany lek na zęby? Raportuj nam postępy, bo skisnę w pracy z nerwów.
|
|
#4709 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jejku, a Sonia tak pięknie mi tu śpi na monitorze
|
|
|
|
|
#4710 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
Trzeba czekać... Jest apatyczna do kwadratu .
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:15.

.

.

To one wszystkie chyba tak już mają
zresztą wśród pań emerytek, które dokarmiały bezdomne koty nie spotkałam takich, które karmiłyby whiskasem ze względu na jego cenę, starsi ludzie w naszym kraju nie śpią na pieniądzach..a jedzenia dla kilku kotów dziennie trochę jednak schodzi