Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.3 - Strona 98 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-09, 20:18   #2911
Bananalama
jestę wieszczę

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.3

Cytat:
Napisane przez Ottos Pokaż wiadomość
Uwielbiam takie kłótnie o religię jak na ostatnich stronach. "Wierzę w Boga ale nie chodzę do kościoła". A skąd się tacy dowiedzieli o Bogu? Z kościoła właśnie. A potem wywalili wszystko, co wymaga jakiegokolwiek wysiłku = chodzenie do kościoła, zakaz seksu przed ślubem, posty, wstrzemięźliwość i zadowoleni. Bo w Boga wierzą, do Nieba trafią i w ogóle nie muszą się o to starać, bo dziwnym trafem ICH Bóg akceptuje dokładnie to, co oni sobą reprezentują
Z kościoła się nie dowiedziałam o Bogu, tylko od rodziców. Zresztą trudno powiedzieć, bym się "dowiedziała o istnieniu Boga". Tego na 100% nikt nie wie. Nauczono mnie wierzyć.
Bycie przyzwoitym człowiekiem też wymaga wysiłku. Ja nie wierzę w Boga w trzech osobach, w Marię Dziewicę, to po co mam się wiązać z KK? A po śmierci Ty se idź do nieba, a ja się reinkarnuję .
Ponadto nie wierzę w "mój Bóg, Twój Bóg". Bóg według mnie jest jeden. Według Ciebie interesuje się moim życiem pochwowym, a według mnie nie. Kto ma rację, dowiemy się po śmierci .

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-09, 20:26   #2912
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
Z kościoła się nie dowiedziałam o Bogu, tylko od rodziców. Zresztą trudno powiedzieć, bym się "dowiedziała o istnieniu Boga". Tego na 100% nikt nie wie. Nauczono mnie wierzyć.
Bycie przyzwoitym człowiekiem też wymaga wysiłku. Ja nie wierzę w Boga w trzech osobach, w Marię Dziewicę, to po co mam się wiązać z KK? A po śmierci Ty se idź do nieba, a ja się reinkarnuję .
Ponadto nie wierzę w "mój Bóg, Twój Bóg". Bóg według mnie jest jeden. Według Ciebie interesuje się moim życiem pochwowym, a według mnie nie. Kto ma rację, dowiemy się po śmierci .
gorzej jak się do nieba dostaniemy a tam tłum nadąsanych z boku i akcja "jak to?! Przecież te nie chodziły"
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-09, 20:32   #2913
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
No zaraz, jak to nie? Pamietaj abys dzien swiety swiecil czy nie cudzoloz. To, ze Ty sie nie zgadzasz z takim rozumieniem przykazan, nie znaczy, ze wiesz, tego nie ma
Niejedzenie miesa w piatek - z powodu pamietania meki Panskiej, z tego co kojarze, to wiesz, cos o tym w Biblii bylo Przy czym - jak dla mnie, liczy sie duch, a nie litera, chwila refleksji czy powstrzymania sie od czegos; utarlo sie nie jedzenie miesa, ale to wrecz przyklad, co mozna robic.
Przecież nie mówię, że tego nie ma. Ale to jest tylko interpretacja słów z Biblii i utarta przez wieki tradycja. Ktoś może uważać, że dzień święty święcić to święcenie niekoniecznie niedzieli i niekoniecznie na mszy. Nie cudzołóż można rozumieć jako nie zdradzaj partnera. To czy się z tym zgadzam czy nie, nie jest w tej dyskusji istotne. Chodzi mi głównie o to, że np. Ty możesz uważać jakąś interpretację za słuszną, ktoś inny za niesłuszną, ktoś jeszcze inny w ogóle o tym nie wie, ale wszyscy powinniśmy się szanować i robić po swojemu. Natomias z wypowiedzi Ottos (albo wcześniej czarno czarnej) bije jakaś pogarda dla osób niepodzielających jej systemu praktyk religijnych czy też interpretacji zasad. To właśnie mnie razi. Nie rozumiem po prostu wyśmiewania osób, które czują potrzebę pójścia na mszę kilka razy w roku zamiast kilkadziesiąt.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-09, 21:07   #2914
Wyrak
Zakorzenienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;33435050]Przecież nie mówię, że tego nie ma. Ale to jest tylko interpretacja słów z Biblii i utarta przez wieki tradycja. Ktoś może uważać, że dzień święty święcić to święcenie niekoniecznie niedzieli i niekoniecznie na mszy. Nie cudzołóż można rozumieć jako nie zdradzaj partnera. To czy się z tym zgadzam czy nie, nie jest w tej dyskusji istotne. Chodzi mi głównie o to, że np. Ty możesz uważać jakąś interpretację za słuszną, ktoś inny za niesłuszną, ktoś jeszcze inny w ogóle o tym nie wie, ale wszyscy powinniśmy się szanować i robić po swojemu. Natomias z wypowiedzi Ottos (albo wcześniej czarno czarnej) bije jakaś pogarda dla osób niepodzielających jej systemu praktyk religijnych czy też interpretacji zasad. To właśnie mnie razi. Nie rozumiem po prostu wyśmiewania osób, które czują potrzebę pójścia na mszę kilka razy w roku zamiast kilkadziesiąt.[/QUOTE]

Ja zrozumialem ich wypowiedzi jako dotyczace konkretnych wyznan - tj. majace zastosowanie do zorganizowanych wyznan chrzescijanskich wystepujacych w PL. W tym kontekscie, nie rozumiem wypominania, ze ktos moze miec inne poglady na temat, bo te posty tak naprawde w ogole tego nie dotykaja. Tyle ja i moje rozumienie

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-09, 21:35   #2915
Konto usunięte

Cytat:
Ja zrozumialem ich wypowiedzi jako dotyczace konkretnych wyznan - tj. majace zastosowanie do zorganizowanych wyznan chrzescijanskich wystepujacych w PL. W tym kontekscie, nie rozumiem wypominania, ze ktos moze miec inne poglady na temat, bo te posty tak naprawde w ogole tego nie dotykaja. Tyle ja i moje rozumienie
Zauważ, że one nie piszą o konkretnych ludziach, tylko o jakiejś grupie ludzi "wierzących niepraktykujących" albo "wierzących praktykujących jak chcą". Nie wiemy czy ludzie, o których piszą, uważają się za katolików. Są (chyba) oburzone faktem, że ktoś wchodzi do katolickiej świątyni rzadziej niż one. Co innego gdyby czepiały się osoby twierdzącej, że jest katolikiem, a na mszę chodzi 2 razy w roku. Co innego, gdy widać niechęć do ludzi uznających zwierzchnictwo siły wyższej bez uznawania zorganizowanej religii.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-09, 21:44   #2916
Wyrak
Zakorzenienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;33436390]Zauważ, że one nie piszą o konkretnych ludziach, tylko o jakiejś grupie ludzi "wierzących niepraktykujących" albo "wierzących praktykujących jak chcą". Nie wiemy czy ludzie, o których piszą, uważają się za katolików. Są (chyba) oburzone faktem, że ktoś wchodzi do katolickiej świątyni rzadziej niż one. Co innego gdyby czepiały się osoby twierdzącej, że jest katolikiem, a na mszę chodzi 2 razy w roku. Co innego, gdy widać niechęć do ludzi uznających zwierzchnictwo siły wyższej bez uznawania zorganizowanej religii.[/QUOTE]

Jak dla mnie, to sie odnosi do ludzi uwazajacych sie za czlonkow tego samego wyznania co i one - bo inaczej jak ma sens stwierdzenie o chodzeniu raz na jakis czas ? Stad nie rozumiem czesci reakcji

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2012-04-09, 21:53   #2917
Konto usunięte

Cytat:
Jak dla mnie, to sie odnosi do ludzi uwazajacych sie za czlonkow tego samego wyznania co i one - bo inaczej jak ma sens stwierdzenie o chodzeniu raz na jakis czas ? Stad nie rozumiem czesci reakcji
Wtedy nie ma sensu i dlatego tak reaguję W każdym razie musimy zaczekać na sprecyzowanie ich wypowiedzi, bo nie jesteśmy pewni o co dokładnie chodziło. Chociaż, po naszych wypowiedziach mogło nastąpić nagłe sprecyzowanie poglądów
Moja reakcja wynika też trochę z tego, że mam w swoim otoczeniu sporo osób, które wierzą, a nie wyznają żadnej religii. Tym osobom zdarza się chodzić na msze do katolickich świątyń i zdarza się, że przez prawidziwych katolików są traktowani źle.
Stary 2012-04-09, 22:10   #2918
czarno czarna
Raczkowanie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;33436907]Wtedy nie ma sensu i dlatego tak reaguję W każdym razie musimy zaczekać na sprecyzowanie ich wypowiedzi, bo nie jesteśmy pewni o co dokładnie chodziło. Chociaż, po naszych wypowiedziach mogło nastąpić nagłe sprecyzowanie poglądów
Moja reakcja wynika też trochę z tego, że mam w swoim otoczeniu sporo osób, które wierzą, a nie wyznają żadnej religii. Tym osobom zdarza się chodzić na msze do katolickich świątyń i zdarza się, że przez prawidziwych katolików są traktowani źle.[/QUOTE]

Mi chodziło o to, że w święta w kościele pojawia się sporo "nowych" osób, które widze tylko w Boże Narodzenie i Wielkanoc. Mam mały kościół także łatwo poznać. I dziwi mnie to po co wogóle do tego kościoła przychodzą TYLKO w święta. Żeby posłuchać? To mogą robić co niedziela. Poza tym jak już mówiłam, małe miasto, tutaj osoby nie są aż tak zapracowane bo nie ma jak więc spokojnie znajdą czas na kościół choćby raz w miesiącu. Do tego wiele z nich nie wie jak się zachować, to już wogóle dziwi mnie po co tam są, bo porozmawiać można równie dobrze na zewnątrz
czarno czarna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-09, 22:20   #2919
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez czarno czarna Pokaż wiadomość
Mi chodziło o to, że w święta w kościele pojawia się sporo "nowych" osób, które widze tylko w Boże Narodzenie i Wielkanoc. Mam mały kościół także łatwo poznać. I dziwi mnie to po co wogóle do tego kościoła przychodzą TYLKO w święta. Żeby posłuchać? To mogą robić co niedziela. Poza tym jak już mówiłam, małe miasto, tutaj osoby nie są aż tak zapracowane bo nie ma jak więc spokojnie znajdą czas na kościół choćby raz w miesiącu. Do tego wiele z nich nie wie jak się zachować, to już wogóle dziwi mnie po co tam są, bo porozmawiać można równie dobrze na zewnątrz
No to pozwolę sobie przybliżyć ci to zjawsko. Oprócz tego, co już mówiłam (nacisk rodziny) dochodzi jeszcze to, że ludzie w święta się odwiedzają i mogą sobie iść stali bywalcy + zamiejscowi. Tyle na temat ich "nowości" w twoim kościele.
A co do celu ich wizyty, to tego jest od groma: posłuchać, pośpiewać, mieć spokój, uspokoić sumienie, bo wg. ich przekonań właśnie wtedy trzeba iść, obejrzeć dekorację, spotkać znajomych, pokazać się .... itp. Może wtedy są ładniejsze piosenki albo ciekawsze czytania?
Stary 2012-04-09, 23:14   #2920
Melanchton
Zakorzenienie

A nawet jeśli chodzą raz do roku, co z tego? Mamy w Polsce wolność sumienia i wyznania, więc niech każdy sobie praktykuje jak chce, co komu do tego, ile kto razy w kościele bywa...? Jeden ma potrzebę co dzień się pojawiać, inny pojawi się raz do roku. Jeden przystępuje do sakrametów, inny nie przystępuje... Nawet jeśli osoby, które przychodzą do kościoła raz na pół roku grzeszą w świetle nauczania KK to dziwi mnie "rzucanie kamieniem", bo nikt z nas bez grzechu nie jest.
Nie sądźcie, a nie będziecie sądzeni; nie potępiajcie, a nie będziecie potępieni. Łukasz 6,37. Pozdrawiam.
Stary 2012-04-09, 23:40   #2921
Wyrak
Zakorzenienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;33436907]Wtedy nie ma sensu i dlatego tak reaguję W każdym razie musimy zaczekać na sprecyzowanie ich wypowiedzi, bo nie jesteśmy pewni o co dokładnie chodziło. Chociaż, po naszych wypowiedziach mogło nastąpić nagłe sprecyzowanie poglądów
Moja reakcja wynika też trochę z tego, że mam w swoim otoczeniu sporo osób, które wierzą, a nie wyznają żadnej religii. Tym osobom zdarza się chodzić na msze do katolickich świątyń i zdarza się, że przez prawidziwych katolików są traktowani źle.[/QUOTE]

No ale jesli ona mowi o ludziach pojawiajacych sie od swieta na mszy, to chyba nie ma co precyzowac ? Turystycznie na msze chodza ?

Cytat:
Napisane przez Melanchton Pokaż wiadomość
A nawet jeśli chodzą raz do roku, co z tego? Mamy w Polsce wolność sumienia i wyznania, więc niech każdy sobie praktykuje jak chce, co komu do tego, ile kto razy w kościele bywa...? Jeden ma potrzebę co dzień się pojawiać, inny pojawi się raz do roku. Jeden przystępuje do sakrametów, inny nie przystępuje... Nawet jeśli osoby, które przychodzą do kościoła raz na pół roku grzeszą w świetle nauczania KK to dziwi mnie "rzucanie kamieniem", bo nikt z nas bez grzechu nie jest.
Nie sądźcie, a nie będziecie sądzeni; nie potępiajcie, a nie będziecie potępieni. Łukasz 6,37. Pozdrawiam.
No zaraz, jako, ze mamy min. wolnosc wypowiedzi, to kazdy moze powiedziec to co mysli, czyz nie?
O samym sadzeniu juz wyzej pisalem.

Edit: ales sie laurki dorobila w podpisie
W sumie ja bym mogl przyozdobic jakis totem czy dwa takimi

Edytowane przez Wyrak
Czas edycji: 2012-04-09 o 23:41
Stary 2012-04-09, 23:49   #2922
Melanchton
Zakorzenienie

Cytat:
No zaraz, jako, ze mamy min. wolnosc wypowiedzi, to kazdy moze powiedziec to co mysli, czyz nie?
No może, może. Święte oburzenie mode on.
Cytat:
O samym sadzeniu juz wyzej pisalem.
No dobra, przyznam się, że Cię nie czytam, bo mnie denerwujesz.
Cytat:
Edit: ales sie laurki dorobila w podpisie
W sumie ja bym mogl przyozdobic jakis totem czy dwa takimi
Hre hre.
Stary 2012-04-09, 23:50   #2923
Stace
Zakorzenienie

Nie wiem czy to już się tu pojawiło podczas dyskusji o chodzeniu do kościoła, ale zastanawia mnie po jaką cholerę osoby niewierzące obchodzą święta? I nie chodzi tu o osoby, które poprostu nie chodzą co niedzielę do kościoła, tylko ludzi, którzy otwarcie przyznają się, że są ateistami. A potem widzę ich z koszyczkiem w Wielką Sobotę

Cytat:
Wszystko sprowadzasz do "bo ja": "bo ja zawsze czytam", "bo ja umiem ocenic ryzyko". A poza toba jest multum spoleczenstwa, wiec lepiej zalozyc jego glupote, niz przecenic geniusz
No tengas miedo a volar
Stace jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-09, 23:53   #2924
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Melanchton Pokaż wiadomość

No dobra, przyznam się, że Cię nie czytam, bo mnie denerwujesz.

Hre hre.
Widze nowy do kolekcji Aczkolwiek slabiutko, samo denerwowanie bez epitetow

Stary 2012-04-10, 00:08   #2925
Konto usunięte

Cytat:
No ale jesli ona mowi o ludziach pojawiajacych sie od swieta na mszy, to chyba nie ma co precyzowac ?
Nie jest powiedziane, że na mszę od święta przychodzą sami katolicy.
Cytat:
Turystycznie na msze chodza ?
No właśnie niewykluczone, że turystycznie Nawet kilka razy przyjechała do mnie osoba, która sobie poszła do kościoła, a że akurat były święta, to niektórzy baczni obserwatorzy zapewne pomyśleli "cojapacze?! pierwszy raz ją tu widzę! dżizas w co ona wierzy? tak się przecież do nieba nie dostanie"

Cytat:
Napisane przez Stace
Nie wiem czy to już się tu pojawiło podczas dyskusji o chodzeniu do kościoła, ale zastanawia mnie po jaką cholerę osoby niewierzące obchodzą święta? I nie chodzi tu o osoby, które poprostu nie chodzą co niedzielę do kościoła, tylko ludzi, którzy otwarcie przyznają się, że są ateistami. A potem widzę ich z koszyczkiem w Wielką Sobotę
Ateiści z koszyczkiem też mnie dziwią, co nie zmienia faktu, że im wolno. Ale za to samo obchodzenie świąt nie musi mieć wymiaru religijnego. Mi się zdarzało np. uczestniczyć w wigilii, która miała charakter tylko rodzinnej kolacji. Dość ważny jest też fakt, że święta są ustawowo wolne od pracy i mogą to być jedyne momenty w roku kiedy bliscy sobie ludzie mogą się spotkać wszyscy na raz. To też powód do świętowania.
Stary 2012-04-10, 00:22   #2926
Wyrak
Zakorzenienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;33439086]To też powód do świętowania.[/QUOTE]

Pewnie, ale ateistow w kosciele

Zreszta, mniejsza juz o to, pax wiraca i tyle

Stary 2012-04-10, 00:28   #2927
Konto usunięte

Cytat:
Pewnie, ale ateistow w kosciele
To akurat było ogólnie o obchodzeniu świąt (niekoniecznie w kościele) w tym samym czasie, kiedy są święta katolickie
Stary 2012-04-10, 10:19   #2928
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-10, 11:12   #2929
czarno czarna
Raczkowanie

W sumie turystycznie też mogą, przecież jak ktoś wyjedzie gdzieś indziej to też pójdzie np do synagogi czy meczetu zobaczyć jak tam jest. No ale bez przesady 2 razy do roku ci sami ludzie oglądają ten sam kościół
czarno czarna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-10, 14:57   #2930
abraxas2871
Wtajemniczenie

Ok, muszę się wyżalić. Dziwi mnie (i denerwuje) kiedy poważna instytucja obiecuje do mnie zadzwonić w ważnej dla mnie sprawie, której przez ich własne niezorganizowanie nie mogli załatwić od ręki, i NIE DZWONI. No jeszcze bym to zrozumiała, gdyby rzucili niedbale "zadzwonimy", ale jeśli dokładnie mi wyliczą, że zadzwonią tego i tego dnia i zaznaczą, że sama mam do nich nie dzwonić, to kurczę mogli by dać znak życia. Za maila też bym się nie obraziła. Prędzej czy później zadzwonię tam sama, no ale... nie tak się umawialiśmy

Oraz dziwi mnie nie odpisywanie na maile przez firmy (i przez prywatnych ludzi też)- piszę w jakiejś konkretnej sprawie, jeśli firma podaje na swojej stronie maila/ktoś podał mi swojego maila, to mniemam, że jest to czynny adres. Mogliby chociaż odpisać lakoniczne "nie jesteśmy zainteresowani; nie możemy pani pomóc" etc. ale zostawianie ludzi w takim zawieszeniu "a nuż odpiszą" jest kiepskie. Albo odpisywanie po 2 tygodniach, kiedy sprawa była do załatwienia/rozstrzygnięcia w 10 minut - jasne, niech sobie ludzie poczekają, co im tam. Ja rozumiem, że dużo pracy, kryzys i w ogóle, no ale bez przesady!
abraxas2871 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-10, 15:38   #2931
szakal165
Zakorzenienie

ja tak miałam np. z mailem do urzędu- nie odpisują, choć mail jest napisany na ich stronie i trzeba dzwonić ;/
szakal165 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-10, 19:14   #2932
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez abraxas2871 Pokaż wiadomość
Oraz dziwi mnie nie odpisywanie na maile przez firmy (i przez prywatnych ludzi też)- piszę w jakiejś konkretnej sprawie, jeśli firma podaje na swojej stronie maila/ktoś podał mi swojego maila, to mniemam, że jest to czynny adres. Mogliby chociaż odpisać lakoniczne "nie jesteśmy zainteresowani; nie możemy pani pomóc" etc. ale zostawianie ludzi w takim zawieszeniu "a nuż odpiszą" jest kiepskie. Albo odpisywanie po 2 tygodniach, kiedy sprawa była do załatwienia/rozstrzygnięcia w 10 minut - jasne, niech sobie ludzie poczekają, co im tam. Ja rozumiem, że dużo pracy, kryzys i w ogóle, no ale bez przesady!
Ja swego czasu napisałam do jednej firmy produkującej kosmetyki na maila, który był podany na jej stronie. I co? Zaraz po wysłaniu, dostałam informację, że takie konto nie istnieje I tak przy trzech adresach
Kosmetyków tej firmy nie kupiłam.
Stary 2012-04-10, 19:49   #2933
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

A mnie irytują osoby "nie rozstaję się z moim telefonem". Wątpię, że pamiętacie, założyłam wątek, że moja koleżanka ciągle smsuje do misiaczka, koteczka, cukiereczka itd. Bardzo mnie to irytowało, i zerwałam znajomość, bo nie chcę kolegować się z kimś, kto ciągle stuka w telefon, nie ważne, czy jesteśmy w szkole, czy na zakupach, czy w barze, no oczka w ekranik i smaruje te smsy. NADAL. Ale taka sama jest moja mama. idziemy na zakupy - ona trajkocze do mojej siostry przez telefon, i to jakieś głupoty, typu "jakie sobie kupiłaś skarpetki?". Idziemy na spacer z psem - gada przez telefon. Siedzimy w domu, rozmawiamy - zadzwoni telefon, wsiąka na godzinę. Jak już wygada się do mojej siostry, to zaczyna dzwonić do ciotki, i kolejna godzina. I nie ma z nią kontaktu. Poza tym, ciągle mnie męczy o laptopa (wiem, że ona go kupiła i ma do niego wieksze prawo niż ja), jak go już dostanie, to nie mogę od niej odejść, np. odrobić lekcje czy poczytać książkę, bo zaraz jest "Tinkerbell, a mi tu coś wyskoczyłoooooooooooooo" albo "bo ja nie umieeeeem, zróóóób coooś". Ma 45 lat. A jak ją już nauczyłam obsługiwać skype (co chyba było błędem), to co sobie coś kupi, to wpada do pokoju i "daj mi laptopa, daj, bo ja mam nową bluzkę/spodnie/spódnice etc. i muszę pokazać ewelinie!" Albo robi pokazy mody przez skype mojej siostrze i ciotce. Dam jej tego laptopa, ale chyba mogłaby zapytać "robisz coś ważnego, czy mogę pogadać z ciotką/eweliną?", zamiast wpadania i wyrywania mi go z rąk. Kiedyś była inna
Albo bardzo denerwuje mnie w mojej mamie to, że "nie wypada". Nie wypadało mi wczoraj wywiesić kołdry i poduszki na balkon, "bo święta", a chorowałam, i niekoniecznie mi się chciało z gorączką zmieniać/wywieszać, po prostu śmierdziało potem, więc jak się lepiej poczułam, to poszewki do prania a kołdrę i poduszkę wywiesić, żeby się przewietrzyło. No to nie, bo nie wypada, bo co sąsiedzi pomyślą. Mieszkam 18 lat w tym samym miejscu, i rano, o 6:20 to ja wychodzę z psem, więc niekoniecznie chce mi się ubierać, i czasem po prostu na szybko lecę do "wc dla psów" (taka piaskownica ZE ZNACZKIEM I NAPISEM, ŻE DLA PSÓW, żeby nie było, że psa do takiej dla dzieci prowadzam) w piżamie. To też nie, bo co sąsiedzi pomyślą, jak mnie zobaczą! No, tak, już sobie wyobrażam, że sąsiedzi o 6:20 wychylają głowy z okien, żeby mnie zobaczyć w piżamie w zebry (w sensie, że spodnie i bluza). Tatuażu nie wolno, bo nie wypada, mimo prawa jazdy A1 nie mogę sobie kupić motocykla (za własne pieniądze, które na ten cel zbieram 3 lata) bo "jesteś dziewczyną, nie wypada!". I tak nic nie wypada, i wszystko nie wypada...
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-10, 19:57   #2934
201604181004
Konto usunięte

pamiętam ynteligentną dyskusję z tego wątku nt jak witać się w mailach. przeglądam maile grupowe.
uwaga, filologia - profesor od gramatyki opisowej
Witam...
doktor prowadzący fonetykę i fonologię
Drodzy Studenci...
doktor językoznawca
Dzień dobry...

:P nadal nie widzę w tym nic zdrożnego.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-10, 20:08   #2935
Suvia
Zakorzenienie

Jakiś znawca się wypowiadał kiedyś, że formę "poszłem" trzeba w końcu uznać za poprawną, bo jest obecnie używana chyba częściej niż "poszedłem".

No więc jak widać, twarde reguły swoją drogą, praktyka swoją. Przecież język jest zmienny. Są tacy co się będą dalej trzymać tego, że "witam" jest barbarzyńskie, inni oleją sprawę. I już.

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-10, 20:10   #2936
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
pamiętam ynteligentną dyskusję z tego wątku nt jak witać się w mailach. przeglądam maile grupowe.
Witam...
Drodzy Studenci...
doktor językoznawca
Dzień dobry...

Ale o so chozi?
Ktoś mówił, że coś w tym zdrożnego?
Stary 2012-04-10, 20:19   #2937
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Albo bardzo denerwuje mnie w mojej mamie to, że "nie wypada". Nie wypadało mi wczoraj wywiesić kołdry i poduszki na balkon, "bo święta", a chorowałam, i niekoniecznie mi się chciało z gorączką zmieniać/wywieszać, po prostu śmierdziało potem, więc jak się lepiej poczułam, to poszewki do prania a kołdrę i poduszkę wywiesić, żeby się przewietrzyło. No to nie, bo nie wypada, bo co sąsiedzi pomyślą. Mieszkam 18 lat w tym samym miejscu, i rano, o 6:20 to ja wychodzę z psem, więc niekoniecznie chce mi się ubierać, i czasem po prostu na szybko lecę do "wc dla psów" (taka piaskownica ZE ZNACZKIEM I NAPISEM, ŻE DLA PSÓW, żeby nie było, że psa do takiej dla dzieci prowadzam) w piżamie. To też nie, bo co sąsiedzi pomyślą, jak mnie zobaczą! No, tak, już sobie wyobrażam, że sąsiedzi o 6:20 wychylają głowy z okien, żeby mnie zobaczyć w piżamie w zebry (w sensie, że spodnie i bluza). Tatuażu nie wolno, bo nie wypada, mimo prawa jazdy A1 nie mogę sobie kupić motocykla (za własne pieniądze, które na ten cel zbieram 3 lata) bo "jesteś dziewczyną, nie wypada!". I tak nic nie wypada, i wszystko nie wypada...
Nie dziwię Ci się. Sama nienawidzę takiego nie wypada A jeszcze argumenty w stylu „bo jesteś dziewczyną” działają na mnie jak płachta na byka

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Witam...
Drodzy Studenci...
doktor językoznawca
Dzień dobry...

To, że jakiś profesor uczący gramatyki opisowej pisze „witam”, nie znaczy, że tak powinno być. Ten pisze „witam”, a wielu innych już nie.
Nie wspomnę o tym, że zdarzają się prowadzący zajęcia, którzy piszą np. bez polskich znaków czy zaczynają zdanie od małej litery. A jakoś nie świadczy to o tym, że tak należy pisać.

I jeszcze w kwestii „witam” — to słowo coraz częściej jest odbierane jako półformalne, więc jest duża szansa, że za 10-20 lat zostanie oficjalnie uznane za takie. Na razie jednak nie jest, więc nie ma się co dziwić, że niektórzy ludzie nie uznają go za takie. Za to inni, lubiący owo słowo, są zdolni uznać je za półformalne.
Stary 2012-04-10, 20:24   #2938
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Ale o so chozi?
Ktoś mówił, że coś w tym zdrożnego?
tak, bardzo be i fuj i w ogóle wiocha tak mówią mauomiasteczkowe dziouchy
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-10, 20:31   #2939
mc266
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
A mnie irytują osoby "nie rozstaję się z moim telefonem". Wątpię, że pamiętacie, założyłam wątek, że moja koleżanka ciągle smsuje do misiaczka, koteczka, cukiereczka itd. Bardzo mnie to irytowało, i zerwałam znajomość, bo nie chcę kolegować się z kimś, kto ciągle stuka w telefon, nie ważne, czy jesteśmy w szkole, czy na zakupach, czy w barze, no oczka w ekranik i smaruje te smsy. NADAL.
Jedna z moich koleżanek też praktycznie nie rozstaje się z telefonem. Ciągle przypomina jej się, że ma coś powiedzieć mamie i oczywiście dzwoni, bywa to irytujące

mc266 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-10, 20:39   #2940
natalkaa7522
Zakorzenienie

Jak wkurza mnie jak coś do kogoś mówię a ta osoba mnie nie słucha!

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości