|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Kolejna część naszego mamusiowego wątku dobiega końca, zapraszam wiec do głosowania | |||
| Raczkuję coraz szybciej, mam zęby takie ostre, mamusiu popatrz tylko, jak ja cudownie rosnę. |
|
4 | 6,90% |
| Raczkuję i siadam, i zęby mam dwa i z nimi wyruszam na podbój świata! |
|
1 | 1,72% |
| Mam trzy zęby, chodze raczkiem, jestem dużym niemowlaczkiem. |
|
8 | 13,79% |
| U boku swej mamy, lecz już na czworakach, wyruszyć zamierzam na podbój Wszechświata. |
|
6 | 10,34% |
| Glutenu jedzenie i próby stawania to naszych bobasów codzienne zmagania. |
|
1 | 1,72% |
| Już za chwilę, za troszeczkę, zdmuchną dzieci na torciku pierwszą świeczkę. |
|
11 | 18,97% |
| Raczkowanie nam nie straszne, czekaj mamo jak ja chodzić zacznę! |
|
1 | 1,72% |
| Bose stópki, gołe główki i nie straszne nam docinki pani staruszki |
|
1 | 1,72% |
| Roczki świętujemy, mamy na krok nie odstępujemy-zębami gryziemy, w świat sami niedługo pójdziemy |
|
0 | 0% |
| Pierwsze piegi na małych noskach, ach jakże słoneczna jest ta wiosna |
|
1 | 1,72% |
| Codziennie nowe powody do dumy, letnie bobasy i ich mamy-kuny |
|
11 | 18,97% |
| Mamo,mamo Ja już stoję i niczego się nie boję |
|
8 | 13,79% |
| Mam już ząbki, stoję ładnie i biorę to co popadnie. |
|
2 | 3,45% |
| Ząbki dają się we znaki, bo my fajne wakacyjne dzieciaki. |
|
0 | 0% |
| Żegnam zimę, witam wiosnę bo Ja szybko przecież rosnę. |
|
3 | 5,17% |
| Głosujący: 58. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2431 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: W końcu wiosna wyczekana - cieszy się każdy bobas i jego mama. Mamusie VII - VI
Czyli tak jak myślałam, rozsądek bierze górę nad nakazami kościoła. A jak już nie będziesz planowała dzieci i będziesz się zabezpieczać, to nie będzie postanowienia poprawy. I co wtedy? Nie dostaniesz aż do menopauzy rozgrzeszenia?
![]() Jak dla mnie, to kościół powinien się zreformować... Kto nam dzieci z kalendarzyka małżeńskiego utrzyma? Nie współżyć? hmmm
|
|
#2432 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: W końcu wiosna wyczekana - cieszy się każdy bobas i jego mama. Mamusie VII - VI
Cytat:
brumku A ja dzis mam wnerw na tsciowa -ale nie bede pisac o co , bo zaraz zacznie sie reakcja negatywna. Przejdzie mi moze ---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:40 ---------- Dla dzisiejszych solenizantów wszystkiego co najlepsze !!!! dziekuje za zyczenia dla Marysi
|
|
#2433 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() znalazlam cos takiego o antykoncepcji: Przykazanie V "nie zabijaj" -> Antykoncepcja jest stosowana jako środek uniemożliwiający poczęcie, w czasie, kiedy mogłoby ono nastąpić podczas zjednoczenia się małżonków. Jest więc skierowana w swojej istocie przeciwko życiu. Czym innym jest wstrzemięźliwość w czasie płodnym w cyklu kobiety, gdyż nie jest ona "działaniem" a wyrzeczeniem się - rezygnacją z sytuacji, w której do poczęcia dojść by mogło (czyli seksu). Nie ingeruje w naturalną specyfikę fazowości cyklu - jest zachowywaniem praw natury, z których małżonkowie świadomie i odpowiedzialnie mogą korzystać w zależności od tego, do czego dążą: do planowania dziecka bądź odłożenia poczęcia z ważnych dla nich powodów (np. finansowych, zdrowotnych, z braku przygotowania do rodzicielstwa itp.). Nie mogą jednak pozostać całkowicie zamknięci na życie, nawet gdyby po ludzku wydawało się ono nie do przyjęcia (np. gdy matka jest chora, gdy nie planuje się już więcej dzieci). Nie chodzi o to, aby nie być pewnym tego iż dziecko się nie pocznie, ale pomimo tej pewności ewentualne poczęcie przyjąć i nie traktować dziecka jak wroga, ale jako błogosławieństwo (czyli radość) nawet jeśli jest to życie niezaplanowane przez nas - ludzi. wlasnie to ostatnie mnie zastanawia - bo jesli twierdze ze jak zajde mimo antykoncepcji to dziecko pokocham i przyjme to nadal grzeszę? bo statystycznie tez jest mozliwosc zajscia przeciez mimo antykoncepcji... Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2012-04-11 o 11:50 |
|
|
|
|
#2434 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
z drugiej strony bylaby pamiętna data prezenty chrzcinowe.. ale urodzinowych przyjęć prezentów w sumie tyle przed nami wogóle tak teraz pomyslalam że chrzest może być najlepszym prezentem jaki możemy naszemu dziecku podarować zwiercony nie mógł usiedzieć spac nie, zapchaliśmy go chyba wszystkimi chrupkami żeby był ciszej ![]() Cytat:
ale te chyba jakoś tak spokojniej się pokazały co bardziej bez objawowo??
|
||
|
|
|
#2435 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
lekarka mi powiedziala ze jesli nie siadzie do 9 msca to mozna sie martwic.... ale jeszcze ma czas wiec moze sie zmiesci w czasie ![]() Cytat:
Mnie na pewno nie urazilas tak jak piszesz kazdy ma swoje zdanie na ten temat ![]() ja nie uwazam ze KK ma ostre zasady ... sama zyje w grzechu bo nie jestem po slubie a mamy dziecko i jak poszlismy do ksiedza w sprawie chrztu to powiedzial ze najpierw ma byc slub ale i tak sie zgodzil. Ogolnie lubie dyskutowac na ten temat ale to temat rzeka .... sama codziennie wieczorem czytam bibile .Ale tak jak wszyscy tak i kosciol, a raczej ksieza grzesza
|
|
#2436 |
|
Zakorzenienie
|
i jeszcze cos co mi sie podoba:
wspolzycie w plodne z antykoncepcja to jak zaproszenie cioci na herbatke i zatrzasniecie jej drzwi przed nosem (lub jezeli ktos woli zapraszanie Boga Stworcy i zamykanie sie na moc tworzenia). Na to ktos odpisal, ze wspolzycie w III fazie (bezpłodnej) jest jak zapraszanie cioci na herbtke tego dnia, o ktorym wiemy, ze nas nie bedzie w domu
|
|
|
|
#2437 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
#2438 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja ma kilka "ale" do dyskusji o Kościele, ale nie chcę nikogo urazić. Najbardziej nie podoba mi się ten przepych, drogie auta, wielkie, drogie świątynie. Mogliby ludziom biednym pomóc tymi pieniędzmi. Jest duuużo rzeczy które mnie rażą. Księża powinni mieć rodziny, pracę i wynagrodzenie takie jak reszta społeczeństwa, wtedy by zobaczyli, co to znaczy prawdziwe życie.
Jest wielu księży z powołania, ale nadal to za mało.
|
|
#2439 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Brumku za zabki
|
|
#2440 |
|
Zakorzenienie
|
iustyna - masz racje. dla mnie to tylo ludzie. i tak jak ja potrafie podchodzic na lajcie do pracy a kto inny oddałby za nia zycie tak i ksieza traktuja swoja prace. powołanie... niby pielegniarki te mają miec powołanie i lekarze, a wiadomo jak jest... z przepychem to racja, ale tak samo ZUS nie powinien miec takich marmurów, bo to z naszej kasy idzie. dla mnie obojetnie czy posąg jest złoty czy z drewna, czy swiatynia wg super architekta czy zwykła bryła - ma byc miejscem modlitwy. wiesz dlaczego w ok 4 w ne. (chyba dobrze pamietam) ksieza nie mogli juz zawierac małzenstw? z prozaicznego powodu - żony po smierci mezów-ksiezy dziedziczyły koscioły! a KK nie chciał utraty majątku... smutne ale prawdziwe... teraz byloby tak samo wiec raczej to nie wróci. zauwaz jeszcze jedno - wyznania protestanckie mają o wiele mniej przepychu i wlasnie tam bardziej bazuje sie a biblii a nie tradycji, encyklikach itp.
swego czasu udzielalam sie na watku o religiach na innym forum, ciekawie czasem kulturalnie (nie zawsze bylo ) porozmawiac na temat wiary
Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2012-04-11 o 12:21 |
|
|
|
#2441 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
.A ZUS .....
|
|
|
#2442 |
|
Zakorzenienie
|
mi sie jeszcze podoba w tych malych wspolnotach chrzescijanskich (protestanckich) wlasnie to ze sa male, mniejsze niz w wioskach. kazdy zna drugiego, pomagaja sobie, po mszy jest kawa i ciasto (na zachodzie tez tak maja wKK kosciolach), mozna pogadac (a nie stac pod kosciolem i gadać!) wtedy na luzie. jest tak kameralnie i domowo - a tego w KK już brak. zrobiła sie z tego fabryka małych katolików...
|
|
|
|
#2443 |
|
Zakorzenienie
|
laski strasznie mi się podoba Wasza dyskusja na temat kościoła, muszę przyznać, że mądre z Was kobitki i każda ma rację. ( bez wazeliny ).
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
#2444 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak apropo Waszej dyskusji przypomniał mi się mój nauczyciel historii z liceum - bardzo religijny człowiek. Swoją żonę poznał w kościele - ona śpiewała w chórze, on służył do mszy. W wieku 30 lat miał już 4 synów, bo opowiadał Nam kiedyś na lekcji, że antykoncepcja jest grzechem. Dzieciaki takie rok po roku... Facet bardzo często zasypiał prowadząc lekcję przy biurku, bo był taki zmęczony...
Aaa jego żona była nauczycielką religii
|
#2445 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Filip, Emil, Marysia, Hania, Natan! Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
A z wiekiem masz rację, wszyscy mi dają coś koło tego Jeśli tak zostanie do starości, że będą mi 10 lat odejmować, to nie będę narzekać ![]() Cytat:
2. U nas to samo - nie daje się innym brać na ręce, choć do niedawna było mu wszystko jedno. A jak już się komuś da, to i tak jest spięty i nieufny i szuka mnie wzrokiem i wyciąga rączki, żebym go zabrała ![]() A ludzie (mama, ciocie) faktycznie od razu na mnie, że muszę go hartować, przyzwyczaja, bo dzikusa wychowam ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() A bezobjawowo nie było, oj nie ![]()
|
|
#2446 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dobre
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
|
#2447 |
|
Zakorzenienie
|
Wszyscy przyjęli ok-wiadomo, że było zaskoczenie, ale to przecież normalne , nie?
|
|
|
|
#2448 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko niestety ci patologiczni najbardziej rzucają się w oczy i zapadają w pamięć. Ja też wielu księżom, których poznałam mam wiele do zarzucenia. Chyba (na pewno) większości. Chyba głównie pychę. Ale zawsze powtarzam sobie jedno - nie chodzę do kościoła dla księży i to nie w nich wierzę
|
|
#2449 |
|
Wtajemniczenie
|
hej kochane
czytam i czytam Was od rana, a w zasadzie od wczoraj wieczorem, ale jakoś nie mam weny, żeby coś napisać..nie bijcie tylko ![]() dziękuję za wszystkie miłe słowa i "pocieszacze" odnośnie Hanysowej choroby. już z nią lepiej. wczoraj na kotroli byłyśmy. mamy odstawić krople na kaszel i inhalacje i jedynie kurację antybiotykiem dokończyć (czyli szprycować małą do piątku). patik to bodajże Ty pytałaś czy to nie żłobek tak na Hankę działa chorobotwórczo?? pewnie tak. bo jak w domu zer mną była to nie chorowała. ale też pogoda ma duży wpływ. i to, że dookoła wszyscy zakatarzeni i zagrypieni, ze mną i tŻ włącznie! a póki co innej koncepcji na przechowanie Hanki w czasie, gdy jestem w pracy, nie mam..musiałabym chyba za nianią się rozejrzeć...a to jak wiadomo nie jest łatwo znaleźć dobrą nianię, której można woje dziecko powierzyć (i nie tylko bo i po części mieszkanie i "dobytek") i nie stracic fortuny jest baardzoo ciężko...bynajmniej w gw nie mam weny na pracę...niech mnie któraś kopnie w d... ![]() moja przyjaciółka dzisiaj rodzi. ma wywoływany poród ze względu na cukrzycę ciążową i wysokie ciśnienie... czekam zatem, aż mała Lenka się pojawi!! |
|
|
|
#2450 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#2451 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
ile ??? i ja sie standardowo podpinam pod zyczonka Cytat:
a jak nie to zamkne watek Cytat:
![]() |
|||||
|
|
|
#2452 |
|
Zakorzenienie
|
wg mnie te osoby, ktore odchodza od kosciola bo ksieża sa niefajnie, sa tak słabej wiary, ze nie powinni byc w kosciele. zwyczajnie - powinni byc w danej wierze tacy co mysla jak brumek - koscioł to nie ksieza, tylko my, wierni
|
|
|
|
#2453 |
|
Wtajemniczenie
|
Monia - można polemizować
![]() Ale mam katar, Tż mnie zaraził ... drań
|
|
#2454 |
|
Zakorzenienie
|
hej
ciekawe jaką drogą cie zraził ![]() za badanie Karolinki
|
#2455 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A tak z czystej ciekawości? Co mają zasady kościelne do kalendarzyka? Znasz zasady kodeksu drogowego? Jeśli jeździsz samochodem, to wiesz, że nie da się przejechać miasta nie łamiąc ani raz jego zasad... ---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ---------- Brumek za ząbka!---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- A jeszcze w sprawie "zabezpieczania" się. Znacie? http://milosc.info/wiersze/Andrzej-Bursa/Milosc.php |
|
|
|
|
#2456 |
|
Zakorzenienie
|
oddaj mu
|
|
|
|
#2457 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#2458 |
|
Rozeznanie
|
Ilu mamy dzisiaj solenizantów!
Filip, Emil, Marysia, Hania, Natan! Wszystkiego najlepszego! adrij też żałuje, że tak długo zwlekaliśmy z chrzcinami...teraz chyba bede jezdzić z nią po całym Kościele...nawet chrupkami jej nie zapcham telik Tą Majorką rozbudziłaś moją fantazje-już wygrzewam sie na słońcu , póki co zapisałam sie z dziewczynami na jednodniową wycieczke do Pragi w czerwcubrumek o matko ile zębów-to już Hollywoodzki uśmiech ![]() odnośnie przepychu w Kościele...ja to widzę troszeczke inaczej...mój tata od 25 lat jest konserwatorem zabytków, z resztą ja co prawda po Historii ale jestem strasznym pasjonatem sztuki i dorabiałam u niego całe studia-krew mnie zalewa jak widzę barokowe ołtarze rozsypujące się w rękach...traktuje to jako nasze dziedzictwo kulturowe. Wręcz uważam, ze dbanie o zbytki to nasz obowiązek. To jest przeciez nasza Historia-ślad, który po sobie pozostawiamy. W większości przypadków, fundusze na konserwacje pozyskuje sie ze środków unijnych-w niewielu, pieniadze zbierają ksieża-ale przeciez wierni nie sa zmuszani(przynajmniej u Nas...) Dla przykładu przypadek z tamtego roku...500 letni ołtarz-cały złocony-pokryty przez wiernych farbą olejną, z reszta nie jeden raz a 10... a co do samych Księży...w związku z zawodem taty mam z nimi styczność cały czas...nie chcecie wiedzieć co dzieje sie na Plebaniach a co za murami u Dominikanów...trzeba być ogromnej wiary by nie zwątpić
|
|
|
|
#2459 |
|
Wtajemniczenie
|
Aaaa no i MUSZĘ napisać co do łamania przepisów. Znam kodeks drogowy i nie łamię przepisów - przestrzegam znaków, ograniczeń prędkości, parkuję w wyznaczonych miejscach itd. Jeżeli łamię przepisy, to wynika to tylko z niewiedzy, nigdy celowo. Jestem "młodym" kierowcą i boję się policji
.
|
|
#2460 | |
|
Zadomowienie
|
Bry Kuny
Cytat:
nadrabiam.... 79! pa
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:52.

12.06.2010
prezenty chrzcinowe.. ale urodzinowych przyjęć prezentów w sumie tyle przed nami
zwiercony nie mógł usiedzieć spac nie, zapchaliśmy go chyba wszystkimi chrupkami żeby był ciszej
nie pamiętam dokładnie, tak coś dziewczyny pisały.

za badanie Karolinki