mamusie listopad-grudzień 2011 cz.2 - Strona 120 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-11, 09:11   #3571
truscafka
Zadomowienie

Dot.: mamusie listopad-grudzień 2011 cz.2

u mnie na jednej ulicy jest 3 Szymonów na małej wsi
my się wyprowadzamy więc razem do klasy chodzić nie będą, a tam gdzie będziemy mieszkać mało SZmonów na szczęście

Dalia a u nas znowu mało Majek

Ja zawsze byłam jedna Natalia - w całej szkole podstawowej, w calym LO - w ogóle u nas nie popularn imię, a na studiach moc Natalii

---------- Dopisano o 09:11 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ----------

Cytat:
Napisane przez oolong Pokaż wiadomość
wydawało mi się, że to to samo, co Bobodent? ma coś dodatkowego? bo chyba lidokainy jest tyle samo
nie wiem, nie zagłębiałam się , w każdym razie nam bardzo pomaga, nawet nie sądziłam że żele mogą tyle zdziałać

pewnie się nie długo dowiem, bo znów muszę zakładać aparat orto

75, 0 kg < ~~~~ jest 11.04
72,0
70,0
68,0
66,0
64,0
62,0
60,0
truscafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 09:12   #3572
ela3010
Zadomowienie

Hej

Dziewczyny bardzo wam dziękuję za odzew w sprawie braku snu u mojego Miłoszka.
Wiola dziękuję że się odezwałaś
CHyba ze mnie leń i boję się ze nie dam rady i się poddam z tym odkładaniem do łóżeczka, mam wrażenie że mój maluch jest bardziej energiczny niz ja. Mnie wspaniale wyciszają kołysanki od Seonki, zdazę z 15 razy przysnąć przy Milusiu a on jak nakręcony.
W dzień nie mamy problemu ze spaniem, kładziemy sie, cyc, i już. Czasem śpi 2h, czasem 15, ale zazwyczaj jest wypoczęty na te 2, 3h aktywnosci.
Wieczorem nie mogę złapać momentu kiedy czas na spanie bo u nas to takie rozstrzelone ze matko jedyna, tzn jak trze oczka i nos to wiem że to ten moment, ale zanim zaśnie przy cycu to mija godzinę no i śpi te 15min.
Wiola masz rację on mi twardo nie zasypia, tylko ma tą lekką fazę snu, w związku z czym chyba podejme próby wyciszania mojego szkraba i układanie go do snu w łózeczku, trzymajcie kciuki, ale to dopiero wieczorem.
A, dziewczyny gdzie i za ile mogę kupić tego konia morskiego? Może się skusze.

Dzis idziemy chyba na szczepienie po 11, mam jeszcze zadzwonić i się upewnić, wiec od razu spacer będzie zaliczony, a póki co idę się ogarnać, ochlapać pysio, ubrać, w końcu do ludzi idę, czyt pięlęgniarka i lekarka.

Miluś wczoraj usnał o 21.40, wstał o 22.10, norma, potem usnął o 23.30 ale ja już padałam na ryjek i chyba ja pierwsza usnęłam.

Idę wyciagnać wózek na dwór, oby tylko teściów nie spotkać.

Zajrzę później
ela3010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 09:14   #3573
fatal21
Wtajemniczenie

oolong a slyszalas o smarowaniu tantum verde?pediatra mowil ze ok.ja mam w pogotowiu camille i bobodent.aha dziewczyny jaki ten krem na wiosne bo znalazlam musteli ale faktor 50 a to chyba przesada na codzien?jakie wy macie?
Stary 2012-04-11, 09:16   #3574
dygotka8
Zakorzenienie

Też nie wnikałam czy ma taki sam skład jak bobdent czy nie,wiem,ze dentinox sprawdziło sie u kilku dzieciaków to kupiłam
Truscafko-a czemu masz zakładać znowu aparat?miałaś już wcześniej??

Fatal-a ten na każdą pogodę z nivea juz jest niedobry??ja mam jeszcze Bambino z faktorem

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 09:18   #3575
princessskaa
Wtajemniczenie

Jutro moja niunia kończy 5m-cy i z tego powodu chcę zacząć rozszerzać jej dietkę Aż się doczekać nie mogę Mam trzy słoiczki (dary od firm ):
-hipp dynia z indykiem po 5m-cu
-hipp pierwsza marchewka po 4m-cu
-bobovita jabłka ze słodką marchewką po 4m-cu

Co mogę jej podać? I jak dużo? I ile razy dziennie mam podawać?
Chcę to dobrze zrobić

Z poradnika hippa wyczytałam, żeby dać 3łyżeczki jednoskładnikowego produktu. I powoli zwiększać ilość z dnia na dzień.
Czyli powinnam chyba tą pierwsza marchewkę dać?
Ale czy najpierw mam cały czas codziennie podawać tą marchewkę, a dopiero potem np jakieś jabłuszko po tygodniu zamiast tej marchewki?

Czy np jutro marchewkę, a po jutrze jabłuszko i tak na zmianę?

Sorki za głupkowate pyt, ale nie wiem...

Edytowane przez princessskaa
Czas edycji: 2012-04-11 o 09:26
princessskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 09:25   #3576
dygotka8
Zakorzenienie

Princessko -na początek tylko 1 produkt-czyli marchewka.
1 dzień niewielka ilośc w porze obiadowej-max pół łyżeczki
2 dzień 1-3 łyżeczek
3 dzień 2x tyle co w drugim dniu
4 dzień-tyle ile bedzie chciala
5 dzień-jabłko-patrz dzień 1

no i obserwacja czy nie ma alergii
taką procedurę podala mi Chawa,i tak też móiwł pediatra

Stary 2012-04-11, 09:28   #3577
zmyslkobiety
Rozeznanie

GG do zmyslkobiety

Cytat:
Napisane przez princessskaa Pokaż wiadomość
Jutro moja niunia kończy 5m-cy i z tego powodu chcę zacząć rozszerzać jej dietkę Aż się doczekać nie mogę Mam trzy słoiczki (dary od firm ):
-hipp dynia z indykiem po 5m-cu
-hipp pierwsza marchewka po 4m-cu
-bobovita jabłka ze słodką marchewką po 4m-cu

Co mogę jej podać? I jak dużo? I ile razy dziennie mam podawać?
Chcę to dobrze zrobić

Z poradnika hippa wyczytałam, żeby dać 3łyżeczki jednoskładnikowego produktu. I powoli zwiększać ilość z dnia na dzień.
Czyli powinnam chyba tą pierwsza marchewkę dać?
Ale czy najpierw mam cały czas codziennie podawać tą marchewkę, a dopiero potem np jakieś jabłuszko po tygodniu zamiast tej marchewki?

Princessko,. zacznij od marchewki i innych słoiczków jednoskladnikowych, my jadłyśmy dwa dni marchewkę (1dzień łyzeczka, 2 dzień 2 łyżeczki) potem jadłyśmy dwa dni jabuszko bo maechewka nas zatwardziła, póżniej dwa dni marchewki (3 dzień 4 łyżeczki, 4 dzień ile chciała) a wczoraj zjadła cały słoik marchew jabko. Dziś zjemy łyżeczkę marchew-ziemniak i tyle ile będzie chciała jabuszka.

http://www.suwaczki.com/tickers/relguay3w0a6i2sn.png

http://s2.pierwszezabki.pl/046/0462819b0.png?8210
zmyslkobiety jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 09:41   #3578
mszpilka
Rozeznanie

GG do mszpilka

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
a właśnie,macie te ochraniacze na szczebelki założone??bo ja nie...
ja mam i dobrze bo mala tak sie czasem przemieszcza ze gdyby nie ochraniacz to by chodziła z wielkim guzem na głowie

Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość
Czytam ploty i Reni Jusis nazwała córkę ... Gaja. Syn Teofil pedofil, córka Gaja geja, masakra.

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
Hej wam
Teofil- to dobre imie dla kota moze ale dla dziecka????
Ja nie moge, place
Zabaw sie roja od xavierow dzesik brajankow i innych dylankow. Jak dla
Mnie to pretensjonalne na maksa
a mi sie podobaja takie tradycyjne irlandzkie imiona: Sharon na przykład albo Sheina

Dzięki Bogu ze już po Świętach.
Z racji tego, że mojemu Mężowi skończyło sie prawo jazdy, bo miał czasowe (w lipcu a wyszło to przy stłuczce) To ja musiałam prowadzić i zawieźć nas na Święta najpierw do moich rodziców, a potem do teściów i wrócić. Zrobiłam jakieś 600km, a ja bardzo, bardzo mało i niepewnie jeżdżę. Wiec frustracji i mojej i męża było sporo.
Wczoraj jeszcze zajechałam do firmy złożyć wniosek urlopowy do 15 czerwca i złożyłam tez wniosek o zmniejszenie etatu do 3/4.
Mąż w sobotę wylatuje i zostaniemy same . Ale na pocieszenie chyba kupił mi nowy telefon z internetem

Muszę odpocząć po cieżkich świetach a mam tyle prania, prasowania i sprzątania a najchętniej to bym Helcie zostawiła z TZ i poszła na zakupy ubraniowe.
mszpilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 09:42   #3579
princessskaa
Wtajemniczenie

Dygotko, Zmysł - dziękuję

A powiedzcie, czy lepsze są produkty z Hippa czy BoboVity czy może Gerbera? Czy są takie same?
princessskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 09:50   #3580
Aniolina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez fatal21 Pokaż wiadomość
oolong a slyszalas o smarowaniu tantum verde?pediatra mowil ze ok.ja mam w pogotowiu camille i bobodent.aha dziewczyny jaki ten krem na wiosne bo znalazlam musteli ale faktor 50 a to chyba przesada na codzien?jakie wy macie?
ja bede 50 ja smarowac, pewnie az tak wysko nie trzeba, ale ja jestem anty-opalaniowa

Princessko ja slyszalam, ze ktos tam badal te sloiczki i najlepsze sa z hippa, sa tez najdrozsze
Aniolina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 09:54   #3581
zmyslkobiety
Rozeznanie

GG do zmyslkobiety

Ja, póki co nie widzę różnicy nie licząc tej cenowej moze jak będzie większy wybór to będzie róznica?? Jedyne co jeszcze zauważyłam to np. zupka jarzynowa, z różnych firm ma różny skład, np. w jednej jest groszek w innej nie Wiem, ze jeszcze są jakies słoiczki auchana, siostra daje synkowi i jest zadowolona bo są najtańcze, a na etykietach napisane to samo wieć nie wiem.

Stary 2012-04-11, 09:59   #3582
nikaa2
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wiolqn Pokaż wiadomość
jestesmy po kleiku, na 10 lyzeczek zjadl 3. zrobilam z woda i swoim i bardzo rzadki wyszedl

do odparzen, dermatolog polecila tormental (nie myslic z tormentiolem) wymieszany z mascia cynkowa. bardzo ladnie sie goi. Adkowi cos wyskoczylo na posladku, czerwone i troche suche i probowalo sie rozlazic ale po posmarowaniu zniknelo
tormantal? gogle mi nie wyszukało, to pl można dostac?

Cytat:
Napisane przez owieczka86 Pokaż wiadomość
Witam po świętach

Jesteśmy po spacerku,Fifi najedzony śpi a ja powinnam prasować jego ubranka hehe
U nas po Świętach lipa... nie były to najmilsze świeta... ale cóż bywa i tak... ehhh napiszę o tym w wolnej chwili w klubie.
To że u mnie może być coś nie tak przypuszczałałam ale myślałam że przynajmniej u tż będzie ok ale i tu i tu ciężka atmosfera ehhh a to pierwsza Wielkanoc Filipka...
W niedzielę Chrzciny mam nadzieję że przynajmniej w ten dzień będzie wszystko dobrze... jak nie to udusze ....

Dziewczyny Filip budzi się w nocy na jedzenie ciągle co 2 godziny a Wasze maluszki tak ładnie śpią...czy ja robię coś nie tak ???
moje dziecie tez tak spi jak twoje i chyba fatal jeszcze
a najlepsze na obcym miejscu u rodziców w święta spał i co 1h na cyca hehe- napił sie troszkę i lulu

lecę wyjac pranie
młody kręci się w kółko w łóżeczku i przydałby się ochraniacz dookoła a mamy tylko na połowę

p.s. mówią o najstarszym lekarzu- ma 92 lata

---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ----------

chyba Hipp najlpeszy- przynajmniej ja takie kupię

Edytowane przez nikaa2
Czas edycji: 2012-04-11 o 09:58
nikaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 10:08   #3583
fatal21
Wtajemniczenie

dygotka ja mam bambino krem tylko nivea produktow osobiscie nie lubie wiec malej tez nie kupuje.kapie mala w plynie ziajki i skora piekna wiec drogie specyfiki odstawiam.mysle tez o ziajce kremie chociaz kazdy vichy i inne poleca ale po co przeplacac?skoro skorka ok.tylko ziajka krem chyba atestu matki i dziecka nie ma.

---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 10:05 ----------

owieczka my z nika znamy ten bol nocnego karmienia

---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:06 ----------

za 8tyg mam wrocic do pracy ale chyba nie dam rady!jak mam zostawic swoje dziecie na 8h?jak wy przygotowujecie dzieci do takiego rozstania?
Stary 2012-04-11, 10:12   #3584
Bahamadia_25
Zakorzenienie

I te sloiczki w lodówce mogą byc max 48h - bodajże

Tru i jak Ci idzie sprzzedaż na All ?
Bahamadia_25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 10:20   #3585
truscafka
Zadomowienie

fatal a kto zostanie z dzieciątkiem ?

---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ----------

Baha spoczko Botki poszły za 127,5 zł aukcję zaczęłam od 69 i tyle by mi wystarczyło no ale dziewczyny nieźle się biły
sprzedałam też komplet ciuszków małego rozmiar 50 bo małych chyba nie rodzę i rodzić mi dane chyba nie będzie, teraz szykuję kolejny zestawik na 62 no i zestaw bluzeczek ciążowych

fajnie bo w ostatnim tyg wpadło 200 zł ze sprzedaży

72,0
70,0
68,0
66,0
64,0
62,0
60,0
Stary 2012-04-11, 10:30   #3586
nikaa2
Wtajemniczenie

fatal

i z kim zostawiasz an iołka? bożesz ja nie mam z kim kompletnie

tru

to super! ))

lecimy na drzemkę bo młody mnie woła "mmmmmammmmmmmmammmm"
Stary 2012-04-11, 10:35   #3587
fatal21
Wtajemniczenie

Truskafka moja tesciowa nie pracuje jest w miare mloda 49lat wiec zosatnie z mala ale ja jak na nia patrze to sobie nie wyobrazam zosatwienia jej na tyle czasu.po 3h u fryzjera juz tesknilam.w sumie jak o finanse chodzi to moglabym zosatc w domu ale mam umowe do stycznia i boje sie ze mi nie przedluza jak nie wroce wiec nie mam wyjscia a w okolicy z moim zawodem o prace trudno
Stary 2012-04-11, 10:59   #3588
truscafka
Zadomowienie

fatal a na mniejszy wymiar czasu pracy? może na 3/4 eteatu? zawsze to odrobinkę krócej... , może by poszli na taki układ

ja już przywykłam do pracy tylko ze ja mam nienormowany to troszkę inaczej :/

72,0
70,0
68,0
66,0
64,0
62,0
60,0
Stary 2012-04-11, 11:39   #3589
dygotka8
Zakorzenienie

Dalia-zdj w klubie nie otwiera się

Stary 2012-04-11, 11:46   #3590
truscafka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
Też nie wnikałam czy ma taki sam skład jak bobdent czy nie,wiem,ze dentinox sprawdziło sie u kilku dzieciaków to kupiłam
Truscafko-a czemu masz zakładać znowu aparat?miałaś już wcześniej??

Fatal-a ten na każdą pogodę z nivea juz jest niedobry??ja mam jeszcze Bambino z faktorem

tak miałam juz aparat, ale niestety zęby się znów pokrzywiły - miałam usunąć 8 zdrowych zębów - nie zgodziłam się. Usunęłam tylko 4 no i mam - po 1,5 roku krzywe na nowo - muszę wyrwać jeszcze te 4 i założyc znów na 2, 3 lata....:/ miałam ząbki jak perełki - prościusienkie wybielone - tyle bólu mnie to kosztowało - mam z 7 zębow leczonych kanałowo (już nie biorę znieczulenia do kanałówki) i znów NA NOWO

72,0
70,0
68,0
66,0
64,0
62,0
60,0
Stary 2012-04-11, 11:50   #3591
pokszyfka
Zadomowienie

1/3 łóżeczka zajmują piluszki tetrowe, kocyk i złożona kołderka z podusią, przykryte przewijakiem. mała uwilbia kopać w kołderkę narazie ochraniaczy na szczebelki nie zakładałam.

kupuję słioczki Babydream w rossmannie, ok 3-3,50 za 190 ml. nam wystarcza to na 3 obiadki, większej ilości nie chce. mała robi zazwyczaj 2 kupki dziennie. jedna bardziej plastelinowata - widać że obiadkowa, druga ciutkę luźniejsza, po wieczornej papce-pseudokaszce-->jabłuszko+mm+kleik ryżowy.

w naszych rejonach królują Juleczki i Zuzie
pokszyfka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 11:50   #3592
dygotka8
Zakorzenienie

Truscafka-radze znmienic ortodonte!!tez miałam iles tam zebów wyrwac a skonczyło sie na dwóch.a nie miałas retainera przyklejonego ani tego aparatu na nioc co sie zakłada który powinno sie nosic conajmniej tyle ile nosiło sie aparat...wspólczuje bardzo bo troche to kosztuje jednak...

Stary 2012-04-11, 12:23   #3593
goferek33
Raczkowanie

Tez stosuje dentinox. Michałowi wychodzi dolna jedynka po lewej stronie. Gryzie i ślini co popadnie;-)
goferek33 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 12:34   #3594
ela3010
Zadomowienie

Hej

My po szczepieniu. Miłosz nawet nie zapłakał, dzielny mój rozrabiaka. Wazy 8kg, ale na wadze było 8,5kg, na pieluche i bodziaka 0.5kg pielęgniarka odjęła, wzrostu 70cm.
Coś mi Miłoszka uczula bo ma taką miejscami wysuszoną skórę, i krostki ciut poniżej karku. Poza tym wszystko ok.
A, rozmawiałam z dr o tej męczarni wieczornej z zasypianiem, zasugerowała mi ze może mieć delikatne bóle kolkowe, skoro mocno kopie nóżkami, i kazała kupić delikol i espumisan. Wczoraj rozmawiałam z położną moją i też o tych kolkach wspominała, to pewnie wszystko na raz, i ból brzusia, i problem z wyciszeniem itp.

Pogoda u nas jak marzenie, mmmmm, dziś dr kazała darować sobie spacer ale jutro już możemy pójść.

Dziewczyny jak ubieracie dzieci na spacery na takie teraz 12-17st ale wiatr wieje? Ja daje rajtki, bodziak na długi i na to komplet polarowy czyli spodnie i bluzę z kapturkiem na guziki. I przykrywam kocykiem. My jeszcze w gondoli ale młody ma nogi wywalone na wierzch bo za mała.

Trzeba bedzie spacerówkę szykować.

Aniolina to Ty?. Chyba Cię poznałam. Szczuplasie Ty. Ja to jak orka.

Posprzątałam wczoraj i poprałam, nie mam co robić, chyba wezmę się za wyszywankę.

Pokszyfka racja u nas Julcie, Zuzie, Bartosze, Szymony i Kubusie. Mateuszków w sumie też paru jest.

Ale co się komu podoba, Sheila ślicznie, ale ja bym tak nie nazwała swojego dzieciatka, mi sie swego czasu podobała Kinga albo Agnieszka, a teraz dla mnie śliczne imięto Malwina albo Róża, wydziwiam, co?.
ela3010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 12:40   #3595
zmyslkobiety
Rozeznanie

GG do zmyslkobiety

Ela, nie widziwiasz ja chciałam zeby moje dziecko miało na imię Róża, ale jak pocczytałam, że mają kolczaste życie to stwierdziłam ze wybierzemy coś innego też podoba mi sie Malwina, Jaśmina ogólnie kwiatowe imionka

Stary 2012-04-11, 13:27   #3596
nikaa2
Wtajemniczenie

do jakiego czasu zamierzacie prac ciuszki w proszkach dzieciowych???
do pół roku?

widze ze na all ciesza sie powodzeniem SKOCZKI. uwazacie je za bezpieczne dla stawow i kregosłupa? czy nie bardzo, podobnie tak jak chodziki??
Stary 2012-04-11, 13:40   #3597
kojka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nikaa2 Pokaż wiadomość
do jakiego czasu zamierzacie prac ciuszki w proszkach dzieciowych???
do pół roku?

widze ze na all ciesza sie powodzeniem SKOCZKI. uwazacie je za bezpieczne dla stawow i kregosłupa? czy nie bardzo, podobnie tak jak chodziki??

Ja wogóle nie prałam w dzieciowym - przez pierwsze 4 m-ce prałam w persil sensitiv na zmianę z E sensitiv , a teraz piore w arielu - bo plamy po marchewce to masakra
Co do skoczków to nie wiem ale chętnie bym sie cos dowiedziała

Słoiczki kupuje takie jakie sa w promocji ale w smaku to najlepiej małej smakuja z hippa i gerbera . Kupiłam jeden słoiczek z babydream na spróbowanie i też zjadła ze smakiem (brokuły z ziemniakami) .
kojka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 13:52   #3598
nikaa2
Wtajemniczenie

kojka

a ktory lepszy persil czy e ?
no patrz, w życiu bym nie przypuszczała, ze można prac w nie-dziecięcym proszku ciuszki noworodka
Stary 2012-04-11, 14:05   #3599
OlusiaS
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nikaa2 Pokaż wiadomość
kojka

a ktory lepszy persil czy e ?
no patrz, w życiu bym nie przypuszczała, ze można prac w nie-dziecięcym proszku ciuszki noworodka
No tu to normalka,ludzie piora nawet ze swoimi ...

Musze przeczytac,o co chodzi z tym kabanosem...

Bylismy dzisiaj u innego pediatry (nasz ma urlop)-mlody ma angine,a mala ma neurodermitis
OlusiaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 14:13   #3600
fatal21
Wtajemniczenie

to zdrowka zycze!

---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ----------

ja mam jeszcze 5kg loveli wiec wypiore a potem jakis sensitive kupie.w mojej poscieli spi i nie ma uczulenia wiec chyba ok bedzie

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości