Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.3 - Strona 99 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-10, 20:41   #2941
Melanchton
Zakorzenienie

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.3

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
To, że jakiś profesor uczący gramatyki opisowej pisze „witam”, nie znaczy, że tak powinno być. Ten pisze „witam”, a wielu innych już nie.
Nie wspomnę o tym, że zdarzają się prowadzący zajęcia, którzy piszą np. bez polskich znaków czy zaczynają zdanie od małej litery. A jakoś nie świadczy to o tym, że tak należy pisać.

I jeszcze w kwestii „witam” — to słowo coraz częściej jest odbierane jako półformalne, więc jest duża szansa, że za 10-20 lat zostanie oficjalnie uznane za takie. Na razie jednak nie jest, więc nie ma się co dziwić, że niektórzy ludzie nie uznają go za takie. Za to inni, lubiący owo słowo, są zdolni uznać je za półformalne.
"Witam" może ewentualnie powiedzieć/napisać osoba "wyższa rangą" - szef, prezes czy właśnie profesor, natomiast studenci do swoich wykładowców nie powinni się w ten sposób zwracać.

Co do "Drodzy Studenci" (ewentualnie "Dzień dobry") nie widzę w tym nic zdrożnego. Można napisać "Szanowni Studenci", ale wszystko zależy od tego, jaka jest komunikacja między danym wykładowcą a grupą. Jeśli bardzo formalna - opcja druga wydaje się naturalna, a jeśli mniej - już nie.
Ja, kiedy piszę maile do mojej promotorki na studiach doktoranckich zawsze zaczynam "Szanowna Pani Profesor" ale dalej pozwalam sobie czasem na emotkę, bo znamy się nie od dziś i lubimy bardzo. Podobnie z prowadzącymi ćwiczenia: pisuję "Panie Doktorze" zamiast "Szanowny Panie Doktorze" do tych, z którymi dobrze się znam i mam dobry kontakt, a oni nie odpisują mi "Szanowna Pani" tylko "Pani (tu moje imię). No. Pozdrawiam.
Stary 2012-04-10, 20:41   #2942
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość
Jakiś znawca się wypowiadał kiedyś, że formę "poszłem" trzeba w końcu uznać za poprawną, bo jest obecnie używana chyba częściej niż "poszedłem".
Pamiętasz może co to za znawca był?
Stary 2012-04-10, 20:45   #2943
201604181004
Konto usunięte

Melanchton dobrze prawi, zgadzam się

No ja słyszałam wersję że poszłem teoretycznie jest logicznie wytłumaczalne i mogłoby być poprawne bo.. Ja poszłam, to czemu nie ja poszłem
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-10, 20:55   #2944
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
No ja słyszałam wersję że poszłem teoretycznie jest logicznie wytłumaczalne i mogłoby być poprawne bo.. Ja poszłam, to czemu nie ja poszłem
No ale np.:
ja przyszedłem - co on zrobił: ano przyszedł
ja przyszłem- co on zrobił: "przyszł"?

przyszedłem, poszedłem itd. jest chyba bardziej językowo-intuicyjnie ok

Chatul - jakiś kolo z telewizji to był, w wywiadzie. Szukam sama, bo nie mogę sobie przypomnieć, ale nie znajduję ;/

~ Hank Moody

Edytowane przez Suvia
Czas edycji: 2012-04-10 o 20:57
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-10, 20:59   #2945
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
No ale np.:
ja przyszedłem - co on zrobił: ano przyszedł
ja przyszłem- co on zrobił: "przyszł"?
no to tylko luźne dywagacje i to nawet nie moje ;p
Stary 2012-04-10, 21:06   #2946
natalkaa7522
Zakorzenienie

Co do języka to mnie dziwi fakt, że w tvn gdzie o 14 w niedzielę idzie powtórka X factora 'za☠☠☠iście' jest niecenzurowane.
Stary 2012-04-10, 21:12   #2947
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Z pewnoscia o to chodzi, bo przeciez nie o to, ze to najwieksze chrzescijanskie swieto

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-10, 21:57   #2948
libra777
Zakorzenienie

To ja napiszę co mnie denerwuje:
Mam duży ogród i często w nim siedzę ,pielęgnuję ,przesadzam rośliny itp.
i ciągle słyszę :"że też ci się chce?"
następne :
biegam ,często i dużo i do tego pchając przed sobą wózek z dzieckiem(kupiłam specjalnie taki co by się nadawał do biegania) i ciągle słyszę to samo "że tez ci się chce?" albo "ty to masz zdrowie"
no właśnie dlatego mam
jeżdżę na rolkach też z dzieckiem i ciągle widzę zdziwione miny mijających mnie ludzi albo wręcz się obracają za mną to samo przy bieganiu
czy na prawdę wyglądam jak z innej planety ???
czy jeśli sobie zasiądę przed domem przed kopcącym grilem z piwem i fajką w zębach to wtedy będzie ze mną wszystko w porządku???
dlaczego nasza mentalność się nigdy nie zmieni ,mieszkam na wsi tak dodam.
Jeżdżę też na rowerze ,też z dzieckiem i zazwyczaj jesteśmy w kamizelkach odblaskowych i to samo ogólna sensacja ,no dziwoląg jedzie!
czy to takie dziwne że chcę być z daleka widoczna dla kierowców?sama nim jestem i wiem że czasem w ostatniej chwili można rowerzystę zauważyć a w kamizelce widać z daleka.
Już nie wspomnę jaką sensację wzbudziłam jak wystartowałam na drogę z kijkami
Okropnie mnie to denerwuje że ludzie są tacy ciemni że tak się dziwują że ktoś chce dbać o kondycję o zdrowie ,że może ktoś po prostu to lubi,tolerancji zero.
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-10, 22:33   #2949
mc266
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
To ja napiszę co mnie denerwuje:
Mam duży ogród i często w nim siedzę ,pielęgnuję ,przesadzam rośliny itp.
i ciągle słyszę :"że też ci się chce?"
następne :
biegam ,często i dużo i do tego pchając przed sobą wózek z dzieckiem(kupiłam specjalnie taki co by się nadawał do biegania) i ciągle słyszę to samo "że tez ci się chce?" albo "ty to masz zdrowie"
no właśnie dlatego mam
jeżdżę na rolkach też z dzieckiem i ciągle widzę zdziwione miny mijających mnie ludzi albo wręcz się obracają za mną to samo przy bieganiu
czy na prawdę wyglądam jak z innej planety ???
czy jeśli sobie zasiądę przed domem przed kopcącym grilem z piwem i fajką w zębach to wtedy będzie ze mną wszystko w porządku???
dlaczego nasza mentalność się nigdy nie zmieni ,mieszkam na wsi tak dodam.
Jeżdżę też na rowerze ,też z dzieckiem i zazwyczaj jesteśmy w kamizelkach odblaskowych i to samo ogólna sensacja ,no dziwoląg jedzie!
czy to takie dziwne że chcę być z daleka widoczna dla kierowców?sama nim jestem i wiem że czasem w ostatniej chwili można rowerzystę zauważyć a w kamizelce widać z daleka.
Już nie wspomnę jaką sensację wzbudziłam jak wystartowałam na drogę z kijkami
Okropnie mnie to denerwuje że ludzie są tacy ciemni że tak się dziwują że ktoś chce dbać o kondycję o zdrowie ,że może ktoś po prostu to lubi,tolerancji zero.
Kiedyś byłam się przejść wieczorem to następnego dnia ciągle słyszałam pytanie, gdzie tak się włóczę wieczorami Bo to takie dziwne, że ktoś spaceruje dla zdrowia i lepszego samopoczucia

mc266 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-10, 22:42   #2950
Bananalama
jestę wieszczę

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Z pewnoscia o to chodzi, bo przeciez nie o to, ze to najwieksze chrzescijanskie swieto
No przeca jest "w czasie wielkanocnym komunię świętą przyjmować" nawet w skarbczyku mam .

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-10, 23:05   #2951
Wyrak
Zakorzenienie

libra777 piszesz, o zdziwieniu nietypowym jak na polska wies trybie zycia jako o braku tolernacji czy ciemnocie. Kto tu ma problemy z tolerancja ?

Ja tam sie zupelnie nie dziwie - przeciez na wsi ludzie zyjacy z plodow ziemii zasuwaja jak dzikie woly, to wiadomo, iz jeszcze dokladanie sobie sportu wyda im sie dziwne. Podobnie, zupelnie inny tryb zycia, niz jest rozpowszechniony bedzie przyjemny.

Mnie to dziwi raczej, ze mlodzi ludzie, majacy dostep do informacji o rozmaitych formach spedzania wolnego czasu, niewiele z tym robia.

PS. Bananalama - polecam zastanowienie sie nad zwiazkiem przyczynowo-skutkowym zjawiska do ktorego sie odnosilem w poprzednim poscie

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2012-04-10, 23:12   #2952
Bananalama
jestę wieszczę

Wiem o co Ci chodzi Wyraku.

Dziwi mnie i jednoczesnie bawi pewien komentarz, jaki przeczytałam dzisiaj pod swoim adresem. Napisałam mianowicie, że polityczna demonstracja nie jest chyba najlepszym sposobem na uczczenie rocznicy tragedii. Komentarz: "a co, pewnie jesteś wielbicielką tuska- zbrodniarza, mordercy, ty peowskie ścierwo!". Nawet nie napisałam słów "Tusk" "PO" czy "PiS"

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Stary 2012-04-10, 23:41   #2953
Wyrak
Zakorzenienie

A mnie to nie dziwi, zupelnie, to smutna konsekwencja tego, co sie przez ta dwa lata dzialo. Rzuc okiem tu:
http://www.uwazamrze.pl/artykul/8110...iona-rana.html

Stary 2012-04-10, 23:49   #2954
Bananalama
jestę wieszczę

Cytat:
A mnie to nie dziwi, zupelnie, to smutna konsekwencja tego, co sie przez ta dwa lata dzialo. Rzuc okiem tu:
http://www.uwazamrze.pl/artykul/8110...iona-rana.html
A mnie zawsze będzie dziwiło takie wyskakiwanie z nienawiścią i wyzwiskami do kogoś, kto nie napisał nic związanego z obiektem owej nienawiści. Rzadko się wypowiadam koło szalejących zwolenników Jarosława K., bo zawsze byłam osądzana od czci i wiary.

Przez dwa lata faktycznie pokpiło się nieco sprawę, ale tak z drugiej strony, to jak Rosja powie "nie oddamy wam wraku/czarnych skrzynek" to co ma zrobić rząd? Wypowiedzieć Rosji wojnę? Zmiotą nas. Mają tam jechać i wykraść to? Według mnie grożenie takiej Rosji, to jakby pinczerek skakał do doga. Nie umniejszam Polski, ale realnie oceniam, że i prośby i groźby niewiele mogą. Chyba że masz inne dane, inne zapatrywanie na ten temat.

Stary 2012-04-11, 01:18   #2955
Sondrina
BAN stały

Cytat:
Napisane przez mc266 Pokaż wiadomość
Jedna z moich koleżanek też praktycznie nie rozstaje się z telefonem. Ciągle przypomina jej się, że ma coś powiedzieć mamie i oczywiście dzwoni, bywa to irytujące
W ogóle nie cierpię tego, a u niektórych to norma. Mam koleżankę, która ciągle z telefonem. Mam wrażenie, że jest do niego przyspawana. Dlatego nie umawiam się z nią na wyjścia na miasto, bo nie będę stała jak idiotka i patrzyła, jak wystukuje SMSy.

Do rzeczy, które mnie dziwią, dojdzie mój sąsiad, który jechał sobie rowerem, gdy ujrzał mnie robiącą zdjęcia lustrzanką. Zatrzymał rower, stanął przy drzewie. Czekał, czekał, aż w końcu palnął: po co mi zdjęcia badyli Nie wytrzymałam i powiedziałam, ze za takie najlepiej płacą.Po jego minie sądzę, ze uwierzył xD Tym bardziej, ze stwierdził, że pewnie robię to do książki botanicznej

Byłam dzisiaj w piekarni i wracam do domu, ja w jedną uliczkę facet na rowerze za mną. Potem stawał i czekał, aż dojdę, a ja w inną uliczkę, on za mną. Wkurzyło mnie to, trochę się go wystraszyłam, bo normalne to nie było, na dodatek typ łysy, więc nie wyglądał ciekawie. Czemu miało to służyć nie wiem. Mam nadzieję, ze go więcej nie spotkam. W każdym razie nie wracam znikąd po nocach, tylko po 18 najpóźniej, więc gdybym na niego wpadła, to jakoś sobie poradzę, najwyżej zacznę się wydzierać.
Sondrina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 03:42   #2956
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
A mnie zawsze będzie dziwiło takie wyskakiwanie z nienawiścią i wyzwiskami do kogoś, kto nie napisał nic związanego z obiektem owej nienawiści. Rzadko się wypowiadam koło szalejących zwolenników Jarosława K., bo zawsze byłam osądzana od czci i wiary.

Przez dwa lata faktycznie pokpiło się nieco sprawę, ale tak z drugiej strony, to jak Rosja powie "nie oddamy wam wraku/czarnych skrzynek" to co ma zrobić rząd? Wypowiedzieć Rosji wojnę? Zmiotą nas. Mają tam jechać i wykraść to? Według mnie grożenie takiej Rosji, to jakby pinczerek skakał do doga. Nie umniejszam Polski, ale realnie oceniam, że i prośby i groźby niewiele mogą. Chyba że masz inne dane, inne zapatrywanie na ten temat.
właśnie przeczytalam ten komentarz do Ciebie i jestem zszokowana

PS Nie trzeba wojny wypowiadać - wystarczy jak ludzie stanowczo i zdecydowanie egzekwowac to co nam się nalezy a nie olewac sprawę i uciszać obywateli.
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 14:57   #2957
pannaleksandra
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sondrina Pokaż wiadomość
W ogóle nie cierpię tego, a u niektórych to norma. Mam koleżankę, która ciągle z telefonem. Mam wrażenie, że jest do niego przyspawana. Dlatego nie umawiam się z nią na wyjścia na miasto, bo nie będę stała jak idiotka i patrzyła, jak wystukuje SMSy.

Do rzeczy, które mnie dziwią, dojdzie mój sąsiad, który jechał sobie rowerem, gdy ujrzał mnie robiącą zdjęcia lustrzanką. Zatrzymał rower, stanął przy drzewie. Czekał, czekał, aż w końcu palnął: po co mi zdjęcia badyli Nie wytrzymałam i powiedziałam, ze za takie najlepiej płacą.Po jego minie sądzę, ze uwierzył xD Tym bardziej, ze stwierdził, że pewnie robię to do książki botanicznej

Byłam dzisiaj w piekarni i wracam do domu, ja w jedną uliczkę facet na rowerze za mną. Potem stawał i czekał, aż dojdę, a ja w inną uliczkę, on za mną. Wkurzyło mnie to, trochę się go wystraszyłam, bo normalne to nie było, na dodatek typ łysy, więc nie wyglądał ciekawie. Czemu miało to służyć nie wiem. Mam nadzieję, ze go więcej nie spotkam. W każdym razie nie wracam znikąd po nocach, tylko po 18 najpóźniej, więc gdybym na niego wpadła, to jakoś sobie poradzę, najwyżej zacznę się wydzierać.
Mnie takie coś dziwi i śmieszy jednocześnie.
pannaleksandra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 15:35   #2958
szakal165
Zakorzenienie

dziwi mnie zachowanie mojej siostry, która w pewnym momencie wróciła, zobaczyła jak oglądam na pc film i stwierdziła "co ty za psychiczne filmy oglądasz?". Rozwala mnie, gdy ktoś nie znając filmu a jedynie zobaczywszy jedną czy dwie sceny, wydaje o nim opinię. Ona na pewno wie, co to za film skoro go nawet od początku nie oglądała...
szakal165 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 16:43   #2959
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szakal165 Pokaż wiadomość
dziwi mnie zachowanie mojej siostry, która w pewnym momencie wróciła, zobaczyła jak oglądam na pc film i stwierdziła "co ty za psychiczne filmy oglądasz?". Rozwala mnie, gdy ktoś nie znając filmu a jedynie zobaczywszy jedną czy dwie sceny, wydaje o nim opinię. Ona na pewno wie, co to za film skoro go nawet od początku nie oglądała...
ja bym jej wypowiedź odebrała jako żart...
Stary 2012-04-11, 18:56   #2960
Chatul
ma zielone pojęcie

Dziwią mnie ludzie, którzy w autobusie walczą o miejsce siedzące, a potem i tak wysiadają na następnym przystanku

Cytat:
Napisane przez tekila901 Pokaż wiadomość
ja bym jej wypowiedź odebrała jako żart...
Ja też
Stary 2012-04-11, 19:50   #2961
Asji
Zadomowienie

Cytat:
Dziwią mnie ludzie, którzy w autobusie walczą o miejsce siedzące, a potem i tak wysiadają na następnym przystanku :cojest
Mnie też tacy dziwią. Komunikacja miejska to temat rzeka
Dziś zadziwiła mnie matka z dzieckiem w tramwaju - ludzi sporo, wszystkie miejsca zajęte, no i są dwa podwójne siedzenia zwrócone do siebie: na jednym siedzi matka, obok niej siedzi jej plecak, naprzeciwko plecaka siedzi chłopiec (na oko 7-8 letni). Kobieta z wielkim fochem zdjęła plecak na prośbę starszej kobiety chcącej tam usiąść. Obok stała jeszcze para starszych ludzi, no ale dziecko przecież rzecz święta, nie wystałoby kilkunastu minut więc o ustąpieniu miejsca nie było mowy
Asji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 20:06   #2962
Darkoz
Zakorzenienie

A przyszło Ci do głowy, że dziecko może mieć problem z utrzymaniem równowagi i tak jest po prostu bezpieczniej?

Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 20:12   #2963
ladymoonn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Darkoz Pokaż wiadomość
A przyszło Ci do głowy, że dziecko może mieć problem z utrzymaniem równowagi i tak jest po prostu bezpieczniej?
zresztą, jakby komuś bardzo zależało żeby usiąść, bo nie jest w stanie stać to może poprosić matkę żeby wzięła dziecko na nogi jeśli to nie jest problem

ladymoonn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 20:16   #2964
201604181004
Konto usunięte

Ach co mnie dziwi
powiesz do kogoś - grubas, wieśniak/wsiur = tragedia, masakra, obraza stanu
ale jak już ludzie mówią - chudy/chuderlak, mieszczuch = no co, no normalne, o co chodzi?

Stary 2012-04-11, 20:30   #2965
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość

Zaczne od drugiego akapitu - a co mieli nie oddawac? Biorac pod uwage klimat dwa lata temu, wystarczylo od razu egzekwowac odpowiednie podpisane umowy i nie byloby problemu.

Natomiast co do pierwszego - to mnie to zupelnie nie dziwi. Tylko geneza jest nieco inna, niz pamiec niektorych siega. Dluzszy tekst RAZa, ale wg mnie oddajacy kwintesencje sytuacji (pogrubienia moje):

Cytat:
Zbudujemy drugą Polskę

Film Joanny Lichockiej "Przebudzenie" skłonił Łukasza Warzechę do kilku sceptycznych refleksji. Na pierwszy rzut oka wydają się one zdroworozsądkowe, w istocie oparte są na fałszywych przesłankach.
Film, przypomnę, portretuje ludzi, którzy za swą misję uznali upamiętnianie tragedii smoleńskiej i domaganie się jej wyjaśnienia. Poetę, menedżera w młodości zaangażowanego w działalność opozycyjną, którą po roku 1989 uznał na wiele lat za zakończoną i już niepotrzebną, wchodzącego w dorosłość harcerza i kilka innych osób połączył odruch moralnego sprzeciwu wobec triumfującej podłości, kłamstwa i wobec agresji skrzykniętych pod smoleński krzyż przez prorządowe media "młodych z fejsbuka". W osobach bohaterów filmu sportretowane jest całe środowisko, z którym identyfikuje się autorka i dla którego swój film zrobiła.
Rzecz jest emocjonalnie mocna, narracyjnie sprawna i jako dzieło, zapis czasu, nie podlega dyskusji. Sceptycyzm Warzechy dotyczy przesłania. Oskarża on sportretowanych w filmie "wolnych Polaków" (bo tym zaczerpniętym z Rymkiewicza określeniem posługują się autorka i jej bohaterowie) o dwa grzechy. Pierwszy, że zamykają się w sferze symboli, w quasi-metafizycznym przeżywaniu kolejnego rozdziału narodowej martyrologii, zamiast działać skutecznie. Drugi, że zadowalają się tworzeniem i wypełnianiem własnej niszy wewnątrz społeczeństwa, odwracają się plecami do reszty Polski, nie szukają porozumienia z nią i sposobów jej pozyskania.

Budowanie na pogardzie

Warzecha zapomina chyba, a powinien pamiętać, że w tej niszy nikt nie zamknął się sam z własnej woli. Wypchnięcie poza debatę publiczną i postawienie poza nawiasem "nowoczesnego społeczeństwa" dużej części społeczeństwa – tej religijnej, mającej urobione poglądy patriotyczne i antykomunistyczne – było w sferze mentalnej aktem założycielskim III RP i dokonało się u samego jej zarania, w momencie rozpadu zwycięskiego Komitetu Obywatelskiego, zwanego wojną na górze.

Zmieniały się potem totemy, którymi znakowano obszar wykluczenia, nie zmieniała się zasada, że III RP nie jest dla wszystkich. Ci, którzy głosowali na Wałęsę, ci, którzy głosują na PC i ZChN, ci, którzy słuchają Radia Maryja, byli tu od zawsze tymi gorszymi: elity i zawłaszczane przez nie media poddawały ich nieustającej tresurze wstydu i szyderstwa, kreowały na groźny, ciemny motłoch, który jeśli nie zniszczył dotąd rodzącej się demokracji i "reform", to tylko dzięki nieustającej intensywnej straży "ludzi przyzwoitych i na poziomie", z salonem michnikowszczyzny na czele.

Zmieniają się pełniący obowiązki Orwellowskiego Emanuela Goldsteina, natomiast mechanizm się nie zmienia i nie zmieni, bo wynika on z całej założycielskiej konstrukcji III RP, która zakładała, że światła elita "z obu stron historycznego podziału", wznosząc się ponad stare uprzedzenia, modernizuje i przeprowadza Polskę do Europy, nie oglądając się na społeczeństwo, w swej masie nierozumiejące tego procesu.
Wymagało to budowania "nowoczesnej", "europejskiej" elity, elity modernizacyjnej, zdolnej masom imponować, którą stworzono metodą "ochrzczenia" elity peerelowskiej przez bohaterów i intelektualistów opozycyjnych. A jedynym realnym spoiwem takiej elity jest wspólnie przeżywana niechęć i pogarda wobec "ciemnej", nienowoczesnej części Polaków, odrzucenie i szyderstwo okazywane ich systemowi wartości i ich symbolom.
W pierwszych latach niepodległości dawny "inteligent pracujący" przeradzający się w przedstawiciela "biurowej klasy średniej" budował swe poczucie przynależności do nowoczesnej, europejskiej i lepszej części społeczeństwa na noszeniu koszulki z napisem "Bendem Prezydentem" i rechotaniu z prostactwa Wałęsy, dziś buduje je na pogardzie dla "pisowców".

Nie miejmy jednak złudzeń, że gdyby Jarosław Kaczyński albo PiS nagle zniknął, tak jak po wykonanym przez okrągłostołowe elity polityczne zwrotem "konkordatowym" zniknęli z mediów "katoliccy ajatollahowie", "czarni" i "zetchaenowcy", debata publiczna przestałaby być jednym wielkim judzeniem na polski ciemnogród. W ciągu kilku dni wykreowano by nowego wroga, by nadal mieć kim straszyć i na kim skupiać pogardę "młodych, wykształconych z dużych miast".

Samowykluczenie
Ruch, który zrodziła tragedia smoleńska, a bardziej bezprecedensowa kompromitacja państwa i jego elit, którą nazwałem tragedią posmoleńską, jest w oczywisty sposób reakcją na próbę wykluczenia i pozbawienia głosu tych, którzy widzą w sobie, w moim przekonaniu słusznie, prawdziwych dziedziców ducha i tradycji "Solidarności", ukradzionej i zawłaszczonej przez zblatowanych w Magdalence cwaniaczków. A poprzez "Solidarność" – całej tradycji polskiej walki o wolność, prawdę i sprawiedliwość.
Niewątpliwie fakt, iż taką tragedię można było w wolnej Polsce tak łatwo zamieść pod dywan, obłożyć tak zmasowanym kłamstwem i tak dać się Rosji potraktować przy jej wyjaśnianiu, to szok, który dla eksplozji energii "wolnych Polaków" odegrał rolę decydującą. W połączeniu z przekroczeniem przez Tuska wszelkich granic przyzwoitości w posługiwaniu się do celów politycznych brutalnością, agresją i fałszem (co symbolizowała postać Palikota), musiał on stać się momentem założycielskim nowej, innej Polski.
Jak można jednak zarzucać "emigrację wewnętrzną" (Warzecha nie używa tego terminu, ale o to w jego zarzucie chodzi) tym ludziom, którzy właśnie wyrwali się z bierności, poświęcają bezinteresownie swój czas, swoją pasję, siły, nierzadko i pieniądze, Polsce? Którzy przecież nie ograniczają się do wzdychania na rocznicowych mszach, ale zrobili dokładnie to, co postulował przed laty Kuroń: zaczęli "zakładać komitety".
Lista samych klubów "Gazety Polskiej" przekroczyła 250 pozycji, a przecież oprócz nich działają jeszcze rozmaite stowarzyszenia i ruchy tworzące finansową i organizacyjną strukturę o zasięgu porównywalnym z zasięgiem ignorujących ich mediów. Bez jakiegokolwiek wsparcia, przy nieustannym rzucaniu kłód pod nogi (proszę spróbować choćby tylko wynająć salę na "niebłagonadiożną" imprezę w miejscowości, w której szafarzem lokalnych posad i pieniędzy jest PO z jej "stronnictwami sojuszniczymi").
Zważywszy jak lubią się oni sami dumnie określać "drugi obieg" jest w stanie mimo to produkować co kilka tygodni film, który rozpowszechniany całkowicie poza oficjalnym obiegiem dociera do kilku milionów widzów i wchłania przez swoją dystrybucję kilku-, niekiedy nawet kilkunastotysięczne nakłady książek, to stereotyp "niszy" staje się mocno dyskusyjny.
Oczywiście, dało to "wolnym Polakom" poczucie siły, które skłania do odpłacania elitom tą samą monetą. Wykluczeni sami zaczęli wykluczać. To sytuacja zupełnie inna niż w najlepszych czasach Piotra Wierzbickiego, Tomasza Wołka czy Cezarego Michalskiego, kiedy to największym marzeniem liderów prawicowej opinii (nie wyłączając braci Kaczyńskich) pozostawało zostać uznanym przez Adama Michnika za godnego dopuszczenia do dyskusji.
Salon michnikowszczyzny bardzo stracił na uroku (bo różnica między tym sprzed dwóch dekad a tym obecnym jest ta sama, co między towarzystwem z obiadów czwartkowych u króla Stasia a bywalcami herbatek u generałowej Zajączkowej), a Salon Odrzuconych stracił kompleksy i z odzyskaną dumą powtarza dziś elitom III RP słowa Piłsudskiego: "jechał was pies, Polska takich nie potrzebuje".
Nowy więc nie jest podział. Nowe jest to, że ten podział został zaakceptowany także przez drugą stronę, że odrzucenie stało się po Smoleńsku obustronne. Dotychczasowa, jak to rubasznie ujmuje lud, "dyskusja d... z batem" zmieniła się w obustronne mordobicie. I kiedy liczni intelektualiści, jakby spadli z księżyca, nagle z obłudnym zdziwieniem dostrzegają, że Polacy nie potrafią już ze sobą rozmawiać nawet w rodzinach, przy świątecznym stole, trzeba rację przyznać Jarosławowi Markowi Rymkiewiczowi: "to się już nie sklei".

Odwrócenie mocy biegunów
Nie podzielam jednak przekonania Warzechy, że to musi się okazać zabójcze dla "drugiego obiegu", a nie jego przeciwników. Błąd, jak sądzę, wynika z obrazowego stereotypu Polski podzielonej narzucającego trwałość różnic. Na Polskę trzeba patrzeć jak na 30 milionów stalowych opiłków, które starają się do siebie przyciągnąć dwa magnetyczne bieguny, mówiąc hasłowo: "patriotyczny" i "modernizacyjny".
W ostatnich latach siła przyciągania tego drugiego była nieporównanie wyższa, obietnica nowoczesności, akceptacji w Europie i otwartego kredytu konsumpcyjnego uznawana była przez masy za atrakcyjniejszą od swojskości. To stworzyło złudzenie ogromnej przewagi elity III RP nad tymi, których wykluczyła i zamknęła w "pisowskim" rezerwacie. Ale do mas dociera właśnie, wraz z podwyżkami, świadomość, że zostały bardzo oszukane. Za zaparcie się siebie i oddanie Europie miały bowiem zyskać w niej i na to poszły nieograniczonego w hojności sponsora. A teraz okazuje się, że weszliśmy do Unii po to, żeby ją ratować przed bankructwem. A obiecana nowoczesność, już nie tylko na kolei i w służbie zdrowia, ale prawie w każdej dziedzinie zamiast Europy przypomina coraz bardziej "Misia" Barei.
Szykuje się więc rychłe odwrócenie mocy biegunów. Tym bardziej że liczba ludzi zaangażowanych dziś w aktywne obalanie III RP na razie w sferze kultury i symboli oraz ich pasja czyni "drugi obieg" znacznie silniejszym i nieporównanie bardziej twórczym od pierwszego. Porównywanie, jak to czyni salon, liczby uczestników marszów smoleńskich z liczbą widzów "X Faktor" to przejaw chciejstwa elit. Porównajmy ją raczej z liczbą osób, który przy gigantycznym wsparciu mediów i celebrytów oraz wielomilionowych dotacjach dla postępowych organizacji i wydawnictw udaje się zwabić na imprezy w rodzaju "kolorowej niepodległej" albo z liczbą podpisów, które przy równie potężnym nagłośnieniu zdołano zebrać pod żądaniem parytetów czy pełnej legalizacji aborcji.
http://www.rp.pl/artykul/783223.html?p=1

Architekci IIIRP przez dwie dekady sieli wiatru, a wiatru, to teraz maja . To co opisalas, to symptom wlasnie "tego juz sie nie sklei".
A dopiero sie zacznie, jak naprawde zaczna zbierac burze.

Stary 2012-04-11, 20:30   #2966
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Ach co mnie dziwi
powiesz do kogoś - grubas, wieśniak/wsiur = tragedia, masakra, obraza stanu
ale jak już ludzie mówią - chudy/chuderlak, mieszczuch = no co, no normalne, o co chodzi?

Mój kolega bardzo oburzył się na nazwę portalu wiocha.pl. Nie dało mu się wytłumaczyć, że chodzi o stan umysłu, a nie pochodzenie Najlepsze było to, że powiedział: "Mieszczuchy się śmieją z ludzi ze wsi i myślą, że są tacy świetni, mieszczuchy pieprzone"
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 20:39   #2967
szakal165
Zakorzenienie

Cytat:
Dziwią mnie ludzie, którzy w autobusie walczą o miejsce siedzące, a potem i tak wysiadają na następnym przystanku

Ja też
to nie był żart, znam ją od urodzenia :|
szakal165 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 20:58   #2968
natalkaa7522
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Mój kolega bardzo oburzył się na nazwę portalu wiocha.pl. Nie dało mu się wytłumaczyć, że chodzi o stan umysłu, a nie pochodzenie Najlepsze było to, że powiedział: "Mieszczuchy się śmieją z ludzi ze wsi i myślą, że są tacy świetni, mieszczuchy pieprzone"
Stary 2012-04-11, 21:22   #2969
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
libra777 piszesz, o zdziwieniu nietypowym jak na polska wies trybie zycia jako o braku tolernacji czy ciemnocie. Kto tu ma problemy z tolerancja ?

Ja tam sie zupelnie nie dziwie - przeciez na wsi ludzie zyjacy z plodow ziemii zasuwaja jak dzikie woly, to wiadomo, iz jeszcze dokladanie sobie sportu wyda im sie dziwne. Podobnie, zupelnie inny tryb zycia, niz jest rozpowszechniony bedzie przyjemny.

Mnie to dziwi raczej, ze mlodzi ludzie, majacy dostep do informacji o rozmaitych formach spedzania wolnego czasu, niewiele z tym robia.
no fakt może źle się wyraziłam
To był żart z tym zasuwaniem jak woły
Ludzie na wsi nigdzie ani przy niczym nie zasuwają ,nie mają krów,świń,ani nawet pól wszystko zostało podzielone przez kilku bambrów którzy mają maszyny warte po pół miliona i w krawacie mogą sobie w nich jeździć z nogami na kierownicy włanczając automatycznego pilota.
To już nie ta sama wieś.
Oni siedzą nie ruszają się w polu się nie narobią ,niektórzy w ogóle nic nie robią (znam ich ).Tak po prostu zagnuśnieli ,zasiedzieli się i dziwią się że ktoś chce się poruszać

Co do katastrofy smoleńskiej też mnie to denerwuje że tak się to wszystko ciągnie
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 22:07   #2970
mc266
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
Ludzie na wsi nigdzie ani przy niczym nie zasuwają ,nie mają krów,świń,ani nawet pól wszystko zostało podzielone przez kilku bambrów którzy mają maszyny warte po pół miliona i w krawacie mogą sobie w nich jeździć z nogami na kierownicy włanczając automatycznego pilota.
To już nie ta sama wieś.
Oni siedzą nie ruszają się w polu się nie narobią ,niektórzy w ogóle nic nie robią (znam ich ).Tak po prostu zagnuśnieli ,zasiedzieli się i dziwią się że ktoś chce się poruszać
Zdziwię Cię, na wsi, na której mieszkam zasuwają i to nie mało. Ludzie mają krowy i świnie, dużo pola, które muszą obrabiać mało nowoczesnymi maszynami. A wsi opisanej przez Ciebie nigdy na oczy nie widziałam.

mc266 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości