|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#451 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
Ja Ci powiem że teraz to się boję żeby przez weekend nic mi sie nie zaczęło dziać że szok. Bo brzuch boli jak na @ krocze to jakaś masakra co jakiś czas mam skurcze ale to naprawdę co jakiś czas. W poniedziałek niech się dzieje co chce ale nie przez weekend
|
|
|
|
#452 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
jakie slicznosci na mailu.
Asika Zuzia jest sliczna, jakie ma sliczne wloski i brwi i karnacje mam nadzieje ze na Hanie bujaczek lezaczek tez tak zadziala![]() Tikki i Jolka Wasze maluszki sa przeslodkie ![]() my wlasnie wrocilysmy ze spacerku i zdazylysmy przed deszczem..uff, a ciezko byloby szybko uciekac bo byl z nami jeszcze Ivorek i z tym ciezkim wozkiem + psem 30kg na smyczy chyba nie dalabym biec....po wertepach tym bardziej ![]() ale mialysmy akcje kupkowa....wow w piaty dzien bez kupki w koncu byla !!! i byly tez brudne plecki do lopatek (??), ubranka a pozniej moje rece i Hani nozki....takze duzo gownianej roboty mialysmy z Hania do ogarniecia a tak wlasnie myslalam co ona taka skupiona lezala w wozku (bo mialam zamiar ja zabrac na spacer po calym dniu nie spania) wiec ja w koncu moglam pozmywac po obiedzie i troche ogarnac kuchnie.a wlasnie Tikki ciekawe czy Andrea bedzie miala takie loki jak Tatus ? moj ojciec tez takie same loki mial przez jakies 45lat i ja do 7 roku zycia tez mialam takie loki a od 7-13 falowane - a pozniej mi sie wyprostowaly.Wspolczuje Lence Kajuni duzo sily.Konia dobrze ze wyniki moczu ok - aby tak samo bylo z posiewem. Edytowane przez MoniaHan Czas edycji: 2012-04-13 o 19:19 |
|
|
|
#453 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi co do butelek i herbatek... Zrobię tak, jak pisałyście.... kupię butelkę do laktatora (a narazie padło właśnie na lovi - przede wszystkim ze względu na cenę i to jak często planuję laktatora uzywać - czyli jak najrzadziej - oby się tak dało), no i dziś pani w sklepie powiedziała, że akurat im się pokończyły więc mój Mąż po prostu wie jaki kupić i we wtorek ma pojechać, bo wtedy ma być dostawa.
Herbatki nie kupiłam, bo nie miałam siły już na zakupy w tesco, ale też pewnie kupię hippa, bo jakoś tak mnie ciągnie do tej firmy, nie wiem dlaczego. No ale kupiłam za to w końcu materacyk do łóżeczka i wanienkę - które mój Mąż miał już dawno kupić, ale weź Go tu zmotywuj do zakupów dzieciowych beze mnie.... Tak więc w zasadzie wyprawkę chyba już mam w komplecie i jutro zmolestuję Marcina, żebyśmy w końcu łóżeczko złożyli.... ---------- Dopisano o 19:20 ---------- Poprzedni post napisano o 19:18 ---------- Ja też teraz sobie tak myślę, że w poniedziałek jadę na izbę i chyba w niedzielę odstawię no-spę, żeby mi sie jakieś skurcze zaczęły, to mnie nie będą długo przetrzymywać tylko szybko wyjmą Hanię.... |
|
|
|
#454 |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczynki....
Ja dzis w o wiele lepszym humorze i sił tez troch więcej...z objawów to ma jeszcze więcej (jeśli to możliwe) mlecznobiałej gęstej wydzieliny i boli mnie brzuch i spina sie tylko nie okresowo a tak na samej górze mojego bębenka... Byłam dzis z kumpelą na kilkugodzinnym spacerku w tym w Urzędzie skarbowym gdzie ponad godzinę stałyśmy obie w zaawansowanej ciązy w kolejce...ach ta męska znieczulica ![]() Moja koleżanka z terminem jak ja urodziła dziś rano synka ![]() Co do szczepień to my szczepimy tymi normalnymi + pneumo... Kubusewa gratulacje!!! Ale szybko Ci poszło ![]() Ania20m biedny synuś...oby szybko mu przeszło Evcia oby jak najszybciej przeszły Ci te piersiowe problemy.. Mravka Robercik super interesuje sie juz zabawkami, a minka na koniec rewelacja ![]() Rybka bardzo optymistyczny opis porodu ![]() Desia niby nic ktg nie wykazało a może zacząć się w każdej chwili...nasze dzieciaczki same wybiorą najlepszy czas.... Lenka oby Kajusia jak naszybciej się ożywiła... Jolka synuś przesłodki...i super, że Tż Ci pomaga ![]() A co do karmienia piersią to nie każda jest do tego stworzona i nie ma co mieć z tego powodu wyrzutów sumienia ![]() Ja jestem mega nastawiona na karmienie piersia i jak będe miała problemy to będzie straszny dół na pewno...no ale zobaczymy... |
|
|
|
#455 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny ktore urodzily a w ciazy mialy problemy ze spojeniem: czy po porodzie tez Was troche boli? mnie zaczelo kilka dni temu i pod koniec dnia boli mnie, troche inaczej niz w ciazy - ale jednak
|
|
|
|
#456 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ja jadę w poniedziałek od rana ale naprawdę jak przeżyję ten weekend to będzie dobrze
|
|
|
|
|
#457 |
|
Zakorzenienie
|
tak, też boli czasem...
|
#458 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
No to Desia trzymam kciuki! Duzy masz rozstrzal miedzy roznymi terminami? Bo u mnie w sumie wszystkie w okolicy 9-14 kwietnia... Cytat:
. Ty czekasz na poniedzialkowe CC a ja ktg - tlyko w przeciwienstwie do Ciebie pewnie bym sie nie obrazila jakby sie cos w weekend rozkrecilo
|
|||||
|
|
|
#459 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#460 |
|
Rozeznanie
|
Cześć!
Gratuluję nowym mamusiom!!! Kwietniówki się w końcu sypnęły ![]() Kulka i Konia co wyście dziś brały,co?? Bo ja też chcę!! Takie flow miałyście,że aż się poryczałam ze śmiechu jak czytałam Wasze postyKoniu trzymam kciuki za Twoją córunię No i za córeczkę Leny tak samo ![]() Evvcia strasznie Ci współczuję tych problemów z piersiami... Masz rację,nic na siłę-jak nie będziesz mogła karmić to przerzuc na mm. bo możesz jeszcze raz się tego nabawić jak będziesz się katować.. A tak w ogóle to uważać teraz już będziesz musiała przez jakiś czas,bo to zapalenie lubi powracać.Nawet jak jest wyleczone to bez żadnej przyczyny znów może zaatakować... Bodajże Moniq pisała te pytania z plany porodu.. no i chcialam sie odnieść (choć wiem,że już za późno). Tak jak MoniaHan uważam,że dziecko nie wyślizgnie Ci się dołączam się do grona anty-huggies.. Mlodemu tak dupsko obszczypało,że aż się krew wczoraj polała I też tak mamy,że wszystko wkoło mokre prócz pampka oczywiścieA no i byliśmy u lekarza z tymi krostkami. Bo Julek ma takie same krostki jak Jula Emigry. I w dodatku mu oczko ropieje A i przez to podrażnienie Mały spać nie może na pleckach,bo pupka go boli... a myślicie,ze ta wysypka mogła od zbyt twardej wody mu się zrobić?? Bo u nas to taka siekiera z kranu leci,że ja całe dłonie mam poszatkowane. Więc może Malemu też ona zaszkodziła?? Alem poemat stworzyła
|
#461 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wiecej terminow nie mam No ale wychodzi 3 dni roznicy tylko. Flower , no wlasnie, ja wiem ze teoretycznie to moge jeszcze w nocy jechac rodzic , bo to sie szybko zmienia Tylko ze juz zarezerwowany termin ma Gosia na dzisiejsza noc Nowaken, no to zycze zebys do poniedzialku dotrwala w dwupaku ![]() A moze Ty sie tam z Iw 32 spotkasz!?
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#462 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny karmiące butli czy za każdym razem po jedzeniu wyparzacie butelki???
Cytat:
dokładnie mnie to męczy więc już postanowione, że będzie tylko mm z tym, że na chwile obecną je Bebiko 1 a nie wiem czy zostać przy nim czy kupić jakieś inne. Mój maluszek waży już 3220g ![]() dziewczyny dzisiaj tylko 2 razy mały był przystawiany do cyca rano i ciągle ze mnie leci i tylko wymieniam wkładki może wycieka i pokarm za jakiś czas zniknie ![]() rybka super opis porodu ja na dniach opisze swój ![]() Cytat:
co do laktacji jeszcze wstrzymam się z tabletkami bo mają one spore skutki uboczne - ostrzegano mnie w szpitalu ;/ więc tabletki tylko wtedy kiedy naprawde będzie trzeba. Cytat:
![]() Cytat:
ja pije szałwie i mięte na przemian mam nadzieję, że z dania na dzień pokarm zniknie. teraz jak mały je mm jestem szczęśliwa ja, mąż i maluch ![]() ---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- Cytat:
dokładnie teraz czuję się lepiej zdecydowanie i oby tak dalej ![]() dziękuję ![]() Cytat:
no ja nie jestem do tego stworzona ![]() dziękuję ![]() tak zdecydowanie mi lepiej zaraz zmykam bo TŻ sam siedzi, a ja przy kompie
|
||||||
|
|
|
#463 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny w 8 tygodniu bedziemy miec szczepienie przeciwko blonicy, tezcowi, kokluszowi, Heinego-Medina, pneumokokom i zapaleniu opon mozgowo-rdzeniowych. czy Wy tez bedziecie szczepic przeciwko tym chorobom?
|
|
|
|
#464 | |||
|
Gang Iren
|
Cytat:
![]() Moja Wiki tez tak potrafila obsrac sie po pachy,zawsze sie dziwilam skad w takim malym czlowieczku tyle potrafi sie nazbierac ![]() Cytat:
![]() Nie ma co,swietny lekarz ![]() A moze kapac go w przegotownej wodzie? Na pewno nie zaszkodzi sprobowac. Cytat:
[QUOTE=Jolkaaa;33522689]dziewczyny karmiące butli czy za każdym razem po jedzeniu wyparzacie butelki??? dziewczyny dzisiaj tylko 2 razy mały był przystawiany do cyca rano i ciągle ze mnie leci i tylko wymieniam wkładki może wycieka i pokarm za jakiś czas zniknie ![]() teraz jak mały je mm jestem szczęśliwa ja, mąż i maluch ![]() /QUOTE] Ja mysle,ze butelki chociaz wrzatkiem wyparzac kazdorazowo i pewnie z raz dziennie bym wygotowala.Chyba,ze masz sterylizator. Zeby przestalo mleko leciec czasem wystarczy kilka dni,a czasem kilka tygodni potrzeba.Mi przestalo w ciagu tygodnia jakos.A ty jeszcze dzisiaj karmilas,wiec daj sobie czas,nie zahamuje sie z godziny na godzine. Najwazniejsze,ze jestescie szczesliwi,nic na sile
|
|
#465 |
|
Zakorzenienie
|
Hej Dziewczynki
właśnie byłam u Kajuni, zaczęła ssać mleczko z butelki (wcześniej podawali tylko ze strzykawki) więc odruch ssania się pojawił Strasznie bym chciała mieć Ją przy sobie, ale na razie musi się wygrzewać, bo rozwojowo jest młodsza niż 37 tygodni - napięcie mięśniowe jest słabsze itp.. Martwię się niesamowicie i wciąż myślę czy wszystko będzie z Nią dobrze. Ale mąż bardzo mnie wspiera, bardzo mi pomaga. Nie mogę być przy Niej za często, bo lekarz powiedział, żeby ograniczyć ilość bodźców, poza tym jestem strasznie obolała Postałam teraz u Niej 20 minut i ledwo wróciłam do swojego pokoju..Ale chodzę kilka razy dziennie i przypominam Jej o sobie (strasznie mi smutno że nie możemy się już poznawać.. że nie wiem nawet kim jestem )Dziękuję Wam ogromnie za wsparcie, smsy i kciuki Jestem ogromnie wdzięczna!![]() Mąż przyniósł mi dziś lapka, więc postaram sie poczytać, nadrobić. ![]() Nie mam mleka niestety.. dziś ręcznie położna ściągnęła mi dosłownie tylko kilka kropli siary i zaniosłam córci, żeby cokolwiek miała ode mnie. Staram sie rozkręcić laktatorem, mam nadzieję, że coś się pojawi. Jutro zacznę pić herbatkę laktacyjną. |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#466 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#467 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jestem z nich zadowolona, jak już daję moje mleko z butelki. Wybrałam je ze względu na smoczek "aktywne ssanie" przez który nie leci samo tylko dziecko musi ssać jak z piersi. Mam też smoczek tej firmy też z aktywnym ssaniem ![]() Jeśli chodzi o herbatke to ja piję z Hippa tą laktacyjną, a także herbaty Rooibos bo też są polecane dla kobiet karmiących, wspomagaja laktację i nie zawierają kofeiny
Edytowane przez natkulec Czas edycji: 2012-04-13 o 20:51 |
|
|
|
|
#468 |
|
Rozeznanie
|
Hehe właśnie przeczytałam komentarze o mojej Zuzi
No właśnie ona na zdjęciach to tak niewinnie wygląda a w rzeczywistości diabełek w niej drzemie. Właśnie teraz leży na mnie na brzuszku i śpi. Tak się biedactwo spłakało, brzuszek ją bolał i nie mogła się wogóle uspokoić Dopiero butelka ją uspokoiła Moje biedactwo kochane ![]() Zastanawiam się nad tymi szczepieniami o których pisałyście. My bierzemy 6 w jednym, rotawirusy i pneumokoki. Malutka idzie do żłobka od września więc lepiej ją od tego wszystkiego zaszczepić. Tylko od meningokoków nie szczepię. |
|
|
|
#469 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
http://www.mamabebe.pl/product-pol-4...zny-Senso.html czy ten: http://www.mamabebe.pl/product-pol-4...ilikonowy.html bo ja się skłaniam ku temu pierwszemu (senso)... właśnie mnie ten smoczek też się podobał, no i co tu dużo kryć - ceny są naprawdę przystępne w porównaniu z innymi firmami.... a tak sobie myślę, że jeśli będę używać tak, jak planuję, to nie ma sensu wydawać kilku stówek... a jeśli okaże się, że potrzebuję częściej, to rozejrzę się pewnie za jakimś elektrycznym... a co do herbatek, to rooibosa mam zapas w domu - bo mój Mąż lubi - ja niekoniecznie, no, ale jeśli w razie problemów mają pomóc, to się poświęcę dla mojego Małego Wierciocha.... normalnie dziś mi znów wierci dziurę w brzuchu.... Edytowane przez gkatarzynka Czas edycji: 2012-04-13 o 21:07 |
|
|
|
|
#470 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mysle ze jesli bedziesz odciagala laktatorem to napewno w jakims stopniu rozkrecisz, zawsze mozesz dokarmiac a z piersi podawac ile masz! Bedzie dobrze, tak jak dziewczyny pisza - malymi kroczkami , byle do przodu!
|
|
#471 |
|
Rozeznanie
|
Gosia właśnie go wykąpałam w przegotowanej. Zobaczymy co to da... Bo na samym początku jak go myliśmy to tylko w przegotowanej i nic się nie działo,a jak tylko go do wanny daliśmy to zaraz go wysypało
Bo tak w ogóle to się pochwalić chcę że po raz pierwszy sama kąpałam Julka A wiecie,że Młodego ulubioną kołysanką jest odgłos suszarki Przedwczoraj tak spróbowaliśmy i Mały odpłynął po 5min A no i lubi też buczenie odkurzacza i mikrofalówki Mały freak mójW załączniku Młody po dzisiejszej kąpieli... Wiem,wiem różowy ręcznik. Ale prawdziwy mężczyzna różu się nie boi Zdjęcie niewyraźne bo Mały sie strasznie wiercił. A mam najzwyklejszą cyfrowkę i nie da się tu ustawić nic. a no i fotoszopa też nie mam więc fotki nie podrasuję
|
#472 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Kochana badz dobrej mysli!Na pewno z kazdym dniem bedzie lepiej! Nadrobicie te chwile rozlaki,a malenka na pewno czuje,ze ma mame ktora ja kocha i czuwa niedaleko.Jeszcze troszeczke i bedziesz sie cieszyc z tulenia swojego skarba. Caly czas trzymam mocno kciuki za was!
|
|
#473 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
trzymam żeby Kaja szybko się pozbierała i żebyś mogła ją w końcu wziąć w ramiona.Jesteście pod dobrą opieką i będzie tylko lepiej |
|
|
|
|
#474 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dokupiłam małą butelkę,a jeszcze jedną małą dostała w wyprawce ze szpitala
|
|
#475 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
za samodzielna kapiel malego!Moj kolega tez lubi roz i zawsze mowi,ze prawdziwy mezczyzna nie boi sie rozu,wiec moze cos w tym jest
|
|
#476 |
|
Zakorzenienie
|
Ja już mówię dobranoc
![]() Jutro ma u nas padać... nie do życia jestem już... zaraz małego położę spać i sama też chyba idę... Trzymajcie się mamusie
|
|
|
|
#477 |
|
Rozeznanie
|
Jejjjjj, ale sporo z kwietniówek się wykluło, gratulacje dla kolejnych rozpakowanych mamusiów
Lenka trzymajcie się dzielnie, jeszcze chwilka i będziesz tulić swoją córeczkę ile wlezie. Na pewno wszystko jest w porządku, nie martw się tak bardzo. ![]() Podczytuję Was, ale na szybko. U mnie na razie ok, pobolewa mi kręgosłup i ciągnie brzuch niesamowicie. Presja czasu trochę jest, dokańczam sprawy w firmie jeszcze przed porodem. Jeszcze jutro, poniedziałek i wtorek, a w środę już na poród...jestem przerażona, aczkolwiek mam dość już dźwigania brzuszka, teraz wyjątkowo mnie męczy - ciągnie i twardnienia są upierdliwe. A na kontroli wczoraj lekarz powiedział, że na razie wszystko ok i powinnam spokojnie do 18 kwietnia dotrwać. A co do karmienia, ja jestem bardzo nastawiona do karmienia piersią. Ale jak naprawdę coś się pochrzani to powalczę ale nie na chama, nic na siłę. Najważniejsze, żeby nie stwarzać sobie i dziecku dodatkowego stresu. Moja ciocia - doradca laktacyjny - powiedziała, że to jak sie udaje karmić piersią to najwięcej zależy od psychiki, ale po porodzie, nie przed porodem. Bo po porodzie wiele rzeczy się zmienia w psychice matki. Polecam genialną książkę: "Warto karmić piersią. I co dalej?" Bardzo fajnie i po ludzku opisane są kwestie związane z karmieniem piersią. Trzymajcie się cieplutko, kładę się spać, znowu dzisiaj do 18 w pracy wysiedziałam jak zwykle
Edytowane przez julliczka Czas edycji: 2012-04-13 o 21:22 |
|
|
|
#478 |
|
Zadomowienie
|
Czytam o tych Waszych maluszkach jak płaczą i aż serce ściska żal, najgorzej jak nie wiadomo czemu płacze i człowiek jest bezsilny. Wczoraj wieczorem moja Madzia też tak się rozpłakała że aż czerwona była, a mnie serce pękało. Okazało się że było jej gorąco bo mój mąż przesadził z piecem i zrobiło się duszno, ale na początku nie wiedziałam co jej jest, jak ja rozebrałam to przestała płakać. Wywietrzylismy porządnie, wieszaliśmy mokre ręczniki i włączyliśmy nawilżacz i zrobiło sie lepiej. Jak Madzia usnęła po 21 to obudziła się przed 3 rano, aż w szoku byłam
potem po 6 i o 8:30. Potem pospała troche, zjadła przed 12 i poszłyśmy na spacer i obudziła sie dopiero o 15:45. Potem znowu przewijanko, karmionko i spanko Jak tak spała w wózku to aż musiałam trochę mleka odciągnąć bo myślałam że mi cycki rozsadzi Wykąpałam ją przed 19, nakarmiłam i śpi od 19:30 znowu w wózku bo lubi być w salonie gdzie gra TV
|
#479 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczynki, wiem, że z jednej strony chciałybyście jak najszybciej urodzić.. I trzymam kciuki żeby tak było, ale i bezpiecznie! Ja zrobiłabym wszystko żeby mieć Małą jeszcze w brzuszku, żeby tam się jeszcze troszkę rozwinęła.. Żeby nie przezywać tego wszystkiego.. Z chęcia poczekałabym w kolejce doporodu..
Nawet jak to piszę to płakać mi się chce.. Cały czas wkółko powtarzają mi że to wcześniactwo, że jest słabiutka.. Niby waży 3 kg i mówię, pytam jak to - że to przecież nie jest mało.. Ale powiedzieli że to nic nie znaczy.. Że mieli 4 kilogramowego dzieciaczka, który nie był odpowiednio rozwinięty jak na swój wiek i wagę.. Właśnie wjechała do sali nowa lokatorka z dzidzią.. A ja jestem sama i już cała jestem ubeczana..Dziękuję Wam bardzo Dziewczyny - Desiu, Nowaken, evvcia, Aguśka i adaikaka za przekazywanie wiadomości ![]() Pytałyscie się dziewczyny jaki wiek ciąży uznali przy Kaji - 37 tydzien, ale powiedzieli że rozwojowo jest jeszcze młodsza. I że 37 tydzien to w ogóle podobno jakiś newralgiczny jest.. Edytowane przez lena_mi Czas edycji: 2012-04-13 o 23:37 |
|
|
|
#480 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Trzymam kciuki za Malutką! Jeszcze troche i zobaczysz,będziesz mieć Kajunię bliziutko!!!
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:52.

mam nadzieje ze na Hanie bujaczek lezaczek tez tak zadziala
Kajuni duzo sily.

rozumiem Jej przewrażliwienie i w sumie dobrze ,że jest ostrożna , ale pakować dziecko na pobranie moczu do szpitala na 3 dni to też nie za dobre dla dziecka 
. Niunia śpi grzecznie koło mnie. Czekam aż obudzi się na karmienie. Nie mogę się położyć spać, bo jestem chyba zbyt zmęczona.
. Ty czekasz na poniedzialkowe CC a ja ktg - tlyko w przeciwienstwie do Ciebie pewnie bym sie nie obrazila jakby sie cos w weekend rozkrecilo
I też tak mamy,że wszystko wkoło mokre prócz pampka oczywiście

może wycieka i pokarm za jakiś czas zniknie 
Jestem ogromnie wdzięczna!
za samodzielna kapiel malego!