|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3241 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI
Cytat:
|
|
|
#3242 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
+ jeszcze jedno: znacie jakieś łagodne sposoby na to, żeby skrystalizowany miód znów nabrał płynnej konsystencji, bez utracenia swoich cennych właściwości (w wyniku np. zbyt mocnego podgrzewania)? Edytowane przez N_tt Czas edycji: 2012-04-13 o 07:37 |
|
|
|
|
#3243 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:47 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ---------- Cytat:
|
|
#3244 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
żeby był płynny to można tez podgrzać w kąpieli wodnej ale temp nie może byc wysoka, nie moze sie zagotować
|
|
|
|
|
#3245 |
|
Raczkowanie
|
Czwartkowe Utrzymanie!
Śniadanie;owsianka na szklance mleka( płatki owsianych, wielkie jabłko, cynamon, orzechy włoskie ) + kawa 3in1. Obiad; gotowany filet, ziemniaki z wody i surówka z jabłka i marchewki (cała miseczka). Deser; na prawdę spory kawałek sernika z kokosem (około 150 gram) Podwieczorek; Na mieście; 2 gałki lodów- truskawka i tiramisu. Kolacja; 3 kromki chleba razowego: 2x z krakowską i pekinką, 1 z serem białym(gruby plaster) Edytowane przez daria715 Czas edycji: 2012-04-13 o 10:39 |
|
|
|
#3246 |
|
Zadomowienie
|
U:
orbitrek może 40 minut Ś: duża miska płatków cornflakes z jogurtem i wkrojonym bananem II: 1 bułka fitness trójkątna ciemna: obie połówki z serkiem turek twarogowym- waniliowym- świeżym; kawa parzona z mlekiem 3, 2% tł. Potem: jabłko, marchewka Obiad: ryż, mintaj smażony na oliwie panierowany; kapusta kiszona Po: 2 brzoskwinie z puszki Ruch- skakanka, rowerek, brzuszki tak dla urozmaicenia- ok. 25 min.( walczę z uzależnieniem od orbitreka 2h- ciągłości pod rząd) K: 2 kawałki chleba razowego z twarożkiem domowym i pomidorem/ z twarożkiem domowym i jajkiem gotowanym; sałata; 1 soczek marwit jednodniowy marchwiowy basen z mężusiem gorący kubek kakao w nocy przy filmach- duża lampka czerwonego wina i jak?
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#3247 |
|
Rozeznanie
|
Dzisiejsza R, czas sie ogarnac po swiatecznych szalenstwach
![]() I: orkiszanka - 5 lyzek platkow gotowanych na mleku, resztka (2 lyzki) serka homo, kilka truskawek i 3 suszone sliwki. II: 50g pelnoziarnistego spaghetti z sosem ze zmielonej piersi z kurczaka, przecieru pomidorowego, pieczarek i przypraw, posypane suszonymi pomidorami; 1/2 puszki zielonego groszku (bez cukru w zalewie). 20 min cwiczen na uda na agrafce III: porcja salatki greckiej z poltlusta feta. IV: wiejski 150g z lyzka pestek dyni. 6 km biegu lub 40 min na rowerku, zaleznie od pogody. V: kawalek wedzonego pstraga, pomidor z cebula. Zerknie ktos?
|
|
|
|
#3248 |
|
Rozeznanie
|
U
:śniadanie : jogurt owocowy z musli, orzechami , jabłkiem, mandarynką i dosypałam trochę pł.owsianych,pasek gorzkiej czekolady, kawa zbożowa II śniadanie : buła z ziarnami z masłem i żółtym serem, sałatą, pomidorkiem, jabłko III : talerz gęstej zupy ogórkowej , talerzyk sałatki rybnej - salsa Po : kubas cappucino, 3 ciastka kruche z marmoladą Kolacja : pewnie będzie kromka razowca, pół kostki twarogu z jogurtem nat. i przyprawami , z 2 marchewy Ostatnio zauważyłam , ze mój brat cappucino pije w małej filiżance i słabiutkie . ja z koleji robię na w kubku i mocne - inaczej mi nie smakuje a jak to wygląda u Was ? zastanawiam się jak kiedyś mogłam wychodzić z domu bez śniadania... Teraz to nie ma opcji żebym go nie zjadła. I do tego same korzyści : pomaga zachować figurę, można zjeść dosłownie wszystko bez szkody dla sylwetki ,lepiej się myśli i w ogóle
|
|
|
|
#3249 |
|
Raczkowanie
|
dzisiejsze R/U
1. owsianka (3 łyżki błyskawicznych, 3 łyżki górskich, szklanka mleka 2%), dwa kiwi 2. bułka grahamka z filetem książęcym z indyka (2 plastry), sałatą lodową i ogórkiem świeżym 3. dzwonek łososia smażonego, ok 200 g mieszanki gotowanej (groszek z marchewką) 4. twaróg mielony półtłusty (trochę przesadziłam z ilością -jakieś 400g :/ ), duża garść mieszanki studenckiej 5. dwa jajka gotowane, trochę brokuła i ogórka
|
#3250 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
co to ? ale ogólnie mi się podoba
|
|
|
|
|
#3251 |
|
Raczkowanie
|
Moje P . Miałam dodać coś do podwieczorku ale po tym obiedzie byłam pełna.
I kasza manna z bananem ( duża miska) + herbata z miodem nutridrink II bulka pszenna, pół z dżemem wiśniowym, pół z szynką i dodatkami, kromka pszennego z serkiem śmietankowym i szczypiorkiem+ dodatki, herbata z miodem III talerz zupy pomiodorowej z warzywami, ziemniaki, mintaj w sosie brokułowo-serowym, marchew gotowana, buraki, 2 łychy szpinakowego penne IV jogurt nat z brzoskwiniami z puszki V bułka pszenna, pół z serem gouda, pół z szynką + dodatki, duża kromka pszennego z serkiem śmietankowym + dodatki, herbata z miodem i cytryną A jutro chyba wypróbuje serek wiejski na słodko
|
|
|
|
#3252 |
|
Zakorzenienie
|
U.
1. platki pelnoziarniste z mlekiem 3,5% , duze jablko i mala pomarancza ![]() 2.bulka razowa z ziarenkami z maslem,wedlina drobiowa,gora salaty ,pomidorem, ogorkiem i szczypiorkiem, earl grey z cytryna 3.2filety pangi (tak wiem syf,ale najbardziej lubie ) smazone na oliwie z cebula i pieczarkami, kasza jeczmienna, sloik buraczkow ,ogork konserwowe4.inka karmelowa z mlekiem,jablko i paczuszka marwitek 5. 2tosty pelnoziarnistego chleba z serkiem ziolowym,gora salaty,pomidorem,ogorkiem ,szczypiorkiem, garsc pomidorkow cherry, inka karmelowa z mlekiem
|
#3253 |
|
Rozeznanie
|
P:
I. Owsianka z pięciu łyżek na mleku z jabłkiem, cynamonem, miodem i migdałami, kawa z mlekiem. II. Bułka wieloziarnista z masłem, polędwicą, camembertem, pomidorem i ogórkiem kiszonym, pomarancza; herbata z miodem i cytryną. III. Talerz pomidorowej z makaronem; flądra smażona w panierce, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej. IV. Serek wiejski z pestkami dyni, suszonymi śliwkami i morelami; cappuccino, dwie krówki; szklanka soku marchwiowego. V. Jajecznica z dwóch jaj z cebulką i szczypiorkiem, dwie kromki razowca z masłem; kubek kakao na mleku z miodem. I może jeszcze skuszę się na krówkę...
Miłość, sen i śmierć nadchodzą pomału; Schwyć mnie za włosy i mocno pocałuj... Edytowane przez Jorelia Czas edycji: 2012-04-13 o 19:02 |
|
|
|
#3254 |
|
Zadomowienie
|
moje uu
I owsianka z serkiem wiejskim, pomarańczą i orzechami włoskimi II dwie kromki chleba graham z polędwicą i ogórkiem, kubuś III makaron penne razowy ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i parmezanem IV pół grejpfruta, jabłko biegałam sobie 30min V jem ciepłą bagietkę i popijam maślanką ^^' dziwnie dzisiaj, ale jestem od wczoraj na tabletkach uspokajających. to bieganie to w sumie tak trochę z d*py za przeproszeniem, bo wcale sobie tego nie planowałam.
|
|
#3255 |
|
Wtajemniczenie
|
ej no, nie codziennie się szama placki ziemniaczane xD
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
|
|
|
#3256 |
|
Rozeznanie
|
hehe
w sumie racja proszę o ocenkę mojego jadełka - parę postów wyżej
|
|
|
|
#3257 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
ile już przytyłaś?spróbuj serka wiejskiego z ananasem. jest do kupienia chyba w tesco tzn zwykły serek i obok ananas do dodania, coś jak jogurty fantazja, pyycha Cytat:
|
|
|
#3258 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Widziałam go i jeszcze z brzoskwiniami był. Narazie nakupowałam zwykły Przytyłam 3,5 kg.
|
|
|
|
|
#3259 |
|
Zadomowienie
|
Moje U
I 3 pełnoziarniste orkiszowe naleśniki z serkiem wiejskim i dżemem z owoców leśnych, filiżanka kawy zbożowej II Pełnoziarniste penne z sosem szpinakowym (szpinak, czosnek, śmietana, beszamel) z piersią kurczaka, po: jabłko III Spory kawałek (pełnoziarnistego ) ciasta jogurtowego ze śliwkami, grapefruit, kawa z mlekiemIV 2 kromki razowca zapiekane z szynką, pieczarkami, oliwkami i żółtym serem z przyprawami, kubek barszczu Ale dziś u mnie pełnoziarniście... ![]()
|
|
#3260 |
|
BAN stały
|
Gosinek, duzo Ci jeszcze zostało do przytycia ?
Tez walczysz z ed?
|
|
|
|
#3261 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() moje dzisiaj nie będzie się nadawać do publikacji, jestem chora ![]()
|
|
|
#3262 | |
|
Raczkowanie
|
Tak.Mam anoreksje. 9 kg do bmi 18,5. Potem będzie trzeba jeszcze więcej żeby miesiączka wróciła.
---------- Dopisano o 18:27 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#3263 |
|
Raczkowanie
|
słodkie, leniwe U
1. Manna na mleku (szklanka mleka, 45 g kaszki) z bananem i rodzynkami 2.Serek wiejski (200g) z połową dużego jabłka, parę suszonych daktyli 3. Miseczka (micha? ;P jakies 400g)) barszczu ukraińskiego z warzywami,4 duże razowe knedle nadziane serem i rodzynkami 4. kawałek domowej szarlotki 5. Będą 2 kromki z chleba graham z masłem i serem żółtym albo z twarożkiem i jakiś pomidor albo marchewka
|
#3264 |
|
Rozeznanie
|
Moje sportowe U
:śniadanie: 2 pełnoziarniste gofry z / 1 serem białym i miodem, 2 serem białym i dżemem/ jogurt naturalny,gruszka, mandarynka, pasek gorzkiej czeko, kawa zbożowa z miodem wpadło : 5 cieniutkich wafli ryżowych II : 2 jaja sadzone, ziemniaki, buraczki, surówka = duuużo wszystkiego kubas cappucinoIII : jogurt naturalny ( wiem, znowu ) z jabłkiem,marchwią, garścią pł. kukurydzianych, pasek gorzkiej czeko, mandarynka IV : 2 kromki razowca z serkiem kanapkowym i wędliną, miseczka zupy ogórkowej, marchew Po : jabłko Aktywność : 1h hula hop, 1h spaceru z psem, 1h rolek, 20 min joggingu, 30 min roweru + na rowerze do babci = w 2 strony 6 km Ocenicie?
Edytowane przez nikol12 Czas edycji: 2012-04-14 o 19:13 |
|
|
|
#3265 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Kurcze to naprawde masz pecha z tą brukselka jak nie mozesz nigdzie dorwac No ale moze juz masz? hahh tak ja zawsze mam zapas brukselki w razie czego bo nachodzi mnie chcica w najróżniejszych momentach ![]() Zeby nie bylo OT to leci dzisiejsze U wstane późno I miseczka twarożku z ajwarem z wkrojonymi rzodkiewkami, szczypiorkiem, sałatą, papryką + maca razowa z gruba warstwą domowej ricotty i duża kawaII rosół wołowy z pełnoziarnistym makaronem i szczypiorkiem porcja zielonego curry z kurczaka, zielonego groszku w strączkach i ziemniaków III jakies 2 pełne garście migdałów i ricore IV bedzie reszta curry z obiadu ![]() do picia ponadto woda, herbaty i witaminy musujące |
|
|
|
|
#3266 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wrzucisz przepis na sałatkę rybną ?
|
|
#3267 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
bue. tak sobie ją chrupiesz surową czy jak? bo dla mnie jest nie do przyjęcia pod jakąkolwiek postacią..a ogólnie jadłospis fajny, jak zawsze, tylko do tych migdałów mogłaś coś dorzucić
|
|
|
#3268 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Chcę znów schudnąc. Mogę nawet umrzeć z wygłodzenia".. ![]() ---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ---------- Cytat:
to jedyne warzywo do którego nie moge się przekonać
|
|
|
#3269 |
|
Zakorzenienie
|
Leniwe U, pt pol dnia z chirurgami
![]() 1.grahamka z maslem,serkiem wiejskim,wedlina, pomidorem i ogorkiem 2.jablko,pomarancza, 2ciastka owsiane,inka karmelowa z mlekiem 3. zupa pomidorowa z makaronem razowym i miesem 4.jablko,pomarancza,inka karmelowa z mlekiem 5.2kromki totowego pelnoziarnistego z serkiem ziolowym,wedlina,salata,p omidorem i ogorkiem, pomidorki koktajlowe
|
#3270 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja za to lubię, bardzo.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:09.

wizaz jest kopalnia informacji, ale jak sie czlowiek zaczyna przez to przekopywac to okazuje sie, ze sie sa dopasowane akurat do mojej sytuacji na przyklad i wtedy to juz ciezko sie bedzie u mnie sprawdzac, stad moje zagubienie co i jak powinnam robic
teraz zaczyna mi sie juz w glowie jakos to wszystko ukladac

a jak to wygląda u Was ?
co to ? 

,ogork konserwowe