Kwiecień plecień, bo przeplata: jeszcze panna - już mężata - PM2012, cz. XXII - Strona 117 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-17, 22:52   #3481
maruda80
Zakorzenienie

Dot.: Kwiecień plecień, bo przeplata: jeszcze panna - już mężata - PM2012, cz. XXII

Cytat:
Napisane przez jagata Pokaż wiadomość
Bylam w klubie fryzjerskim Maniewskiego na Rakowickiej. Szczerze, to nie wiem, czy oni się zajmują fryzurami slubnymi. Jak u nich byłam to raczej zajmowali się stylizacja fryzur, ścinaniem włosów i farbowaniem.
Ogólnie to zawodowcy, ale nie wiem czy nie za bardzo zfreakowani i mogą Ci wymyslić szał ciał na głowie
Moja wizyta skończyła się na tym, że z długich włosów zrobili mi boba (a wtedy ta fryzura nie była taka popularna) i byłam w wielkim szoku...a najgorsze bylo to, że na fotelu spędziłam 5 godzin....Pomimo tego to z fryzury byłam zadowolona bo nie było efektu, że fryzura była piekna po wyjścu z salonu a potem włosy żyły swoim życiem.

Zgadzam się.
Też byłam i raczej mają dość oryginalne i artystyczne podejście do stylizacji fryzur.
Osobiście byłam raz i więcej nie pójdę.

maruda80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-17, 23:01   #3482
CarrieBradshaw86
Raczkowanie

Dot.: Kwiecień plecień, bo przeplata: jeszcze panna - już mężata - PM2012, cz. XXII

Cytat:
Napisane przez __Paulinka__ Pokaż wiadomość
może to i albatrosy, nie wiem, ale strasznie skrzeczą i sa wielkie ja się ich boje czasami kiedys nasz sąsiad - wlasciciel domku w ktorym mieszkamy przyniosl nam taki wielki gar pełen ugotowanych krabów i młotek mieliśmy rozbić tą skorupe i jeść kraby a one tak smierdzialy po ugotowaniu wiec jakbyście mewy ugotowali to żaden Noras by się nie zdziwił:hahah a: z głodu tutaj nie pomrzemy
O kurka, ja nawet krabów nie jadłam ale jak tak niemiłosiernie śmierdzą to chyba podziękuję na zaś Ej ja już to widzę: doświadczeni głodem biedni polscy emigranci, gotujący rosołki na mewach tak może byc!!! hehe A potem, całkowite wyginiecie gatunku mewy
Ale z braku laku to i mewę by się opędzlowało ale czekaj czekaj są jeszcze rybki, ee to źle nie będzie A tak serio to też mew nie lubię, to ze sa takie gigantyczne nie przeraża
CarrieBradshaw86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-17, 23:03   #3483
jagata
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez maruda80 Pokaż wiadomość
Zgadzam się.
Też byłam i raczej mają dość oryginalne i artystyczne podejście do stylizacji fryzur.
Osobiście byłam raz i więcej nie pójdę.
Ja i tak byłam tam jako modelka (uczyli się na mnie), więc trochę nie miałam wpływu na to co mi zrobią na głowie.
Tak jak Ty obawiałabym się im powierzyć moje włosy na fryzurę ślubną.
Moja znajoma czesała się u jakiegoś gościa na Retoryka. Moze tam zobacz co by Ci zaproponowali - to było do audrey
Stary 2012-04-17, 23:04   #3484
0fa303f516315febafe3d9dd3f31e3911a3c772a_61c3bc0235435
Konto usunięte

Cytat:
Dziewczyny, trzymajcie kciuki by moja świadkowa wyszła ze szpitala przed moim ślubem.... nie wyobrażam sobie by jej nie było...

Z dobrych wiadomości - TŻ dzisiaj kupił garnitur do ślubu, buty i całą resztę
dla świadkowej, może jakieś foto garniaka?
0fa303f516315febafe3d9dd3f31e3911a3c772a_61c3bc0235435 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-17, 23:05   #3485
(kicia)
Zakorzenienie

bUWAGA malwus zmieniła na fb nazwisko wiec może do nas niedługo zawita
Bartuś 11.08.2014 godz.15:10 3810 g 55 cm

(kicia) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-17, 23:07   #3486
maruda80
Zakorzenienie

[1=0fa303f516315febafe3d9d d3f31e3911a3c772a_61c3bc0 235435;33617309] dla świadkowej, może jakieś foto garniaka?[/QUOTE]

Zobaczymy się dopiero na ślubie, wiem tyle że ciemny granat (a ja chciałam by wybrał czarny) i klapa...

Stary 2012-04-17, 23:08   #3487
morelka1987
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez marylka80 Pokaż wiadomość

Najlepsze mufinka jakie w zyciu jadlam :
http://www.kwestiasmaku.com/desery/m...i/przepis.html

Szybko sie je robi, nie sa suche...mniaaaammm
Uwielbiam muffinki te wyglądają pysznie więc na pewno je wypróbuję dziekuję za przepis
Stary 2012-04-17, 23:11   #3488
0fa303f516315febafe3d9dd3f31e3911a3c772a_61c3bc0235435
Konto usunięte

Cytat:
Zobaczymy się dopiero na ślubie, wiem tyle że ciemny granat (a ja chciałam by wybrał czarny) i klapa...
całe szczęście że nie wybrał białego
0fa303f516315febafe3d9dd3f31e3911a3c772a_61c3bc0235435 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-17, 23:20   #3489
evoonia86
Zakorzenienie

hejka

na początek chciałam pogratulować zamążpójścia malwus20 i patiss89 niech Wam sie żyje z Mężulkami jak najlepiej

a teraz biorę się za zaległości
Stary 2012-04-17, 23:21   #3490
niusia_87
Zakorzenienie

[1=0fa303f516315febafe3d9d d3f31e3911a3c772a_61c3bc0 235435;33617491]całe szczęście że nie wybrał białego[/QUOTE]
nie czytając na co odpowiadasz, pomyślałam o ścinach i się zdziwiłam, poczytałam dobrze i śmiesznie wyszło
niusia_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-17, 23:25   #3491
Nika0208
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez (kicia) Pokaż wiadomość
śliczna księga taka pomysłowa a rysunki pierwsza klasa

dzięki za odp kurcze bo nie wiem ile ciasta liczyć na 100 osób i ile owoców (tego nam sala nie zapewnia)
Jak będziecie na sali, to właścicile poda wam ile możecie kupoic konkretnych owoców. My w sobote to już o wszystko się pytaliśmy. A co do ciasta zarówno w Puchaczowie, w Ptysiu i włascieli sali podali na około 30 dag na osobe jesli rozdajemy gościńce a tort 10 dag.

Gosza - dziękuje za cenne rady jakie udzielasz na formu Teraz sa dla nie bardzo cenne.
Nika0208 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-17, 23:27   #3492
(kicia)
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nika0208 Pokaż wiadomość
Jak będziecie na sali, to właścicile poda wam ile możecie kupoic konkretnych owoców. My w sobote to już o wszystko się pytaliśmy. A co do ciasta zarówno w Puchaczowie, w Ptysiu i włascieli sali podali na około 30 dag na osobe jesli rozdajemy gościńce a tort 10 dag.

Gosza - dziękuje za cenne rady jakie udzielasz na formu Teraz sa dla nie bardzo cenne.
a też bierzecie owoce od tego znajomego właściciela sali co ma na targu stoisko?? czy sami kupujecie

Stary 2012-04-17, 23:29   #3493
Nika0208
Rozeznanie

Kicia - Nasza parafi troche mnie wkurza - chodzi o organizacje, już dwa raz wybraliśmy się jak ksiądz Mariusz miał miec dyżur i dwa raz zastępowal go ksiądz Stanisław. Wiec trzymam kciuk aby trafil Ci się ksiądz, ktorych chcesz

---------- Dopisano o 23:29 ---------- Poprzedni post napisano o 23:28 ----------

Cytat:
a też bierzecie owoce od tego znajomego właściciela sali co ma na targu stoisko?? czy sami kupujecie
sami jedziemy na giełde w piatek przed ślubem, nam nic nie wspominał o znajomym.
Nika0208 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-17, 23:31   #3494
morelka1987
Zadomowienie

CarrieBradshaw86 niedawno podała link do strony z filmikami, chciała wtedy pokazać chyba bizuterię. Na tej stronie bylo ok 50 różnych filmików ślubnych większość sobie obejrzałam bardzo mi się spodobaly 2 filmiki: 1) bo dziewczyna miała taka suknie jaką ja będę mieć ( nie identyczną, ale bardzo podobną) i pare innych rzeczy miała podobnych do tych z moich wizji, nawet kościoł miała tak ustrojony jak u mnie przewaznie stroją.
2 filmik mi sie spodobał bo mieli bardzo fajnego księdza, bardzo symaptyczny. Para miała juz dziecko i ksiądz powiedzieł panu mlodemu, że teraz swoją miłosć musi dzielić między dwie kobiety itd.
Mój TŻ jest wierzący, ja nie. Ale ostatnio w niedziele powiedziałam mu że może pójdziemy razem na msze. Kolo nas wybudowali kościół i to była pierwsza msza w nowym budynku. Wszedł ksiądz i mówie kurcze znam go z internetu :p glos bardzo podoby, wygląd też. Mówię do TŻ żeby mu się przyjrzał i pokaże mu w necie. Ledwo włączyłam filmik TŻ mówi no pewnie że to on chyba zaczne chodzić do kościoła dla tego księdza nie chodzi o to że mi sie podoba ale jest bardzo pozytywnie nastawiony do ludzi
Stary 2012-04-17, 23:37   #3495
(kicia)
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nika0208 Pokaż wiadomość
Kicia - Nasza parafi troche mnie wkurza - chodzi o organizacje, już dwa raz wybraliśmy się jak ksiądz Mariusz miał miec dyżur i dwa raz zastępowal go ksiądz Stanisław. Wiec trzymam kciuk aby trafil Ci się ksiądz, ktorych chcesz

---------- Dopisano o 23:29 ---------- Poprzedni post napisano o 23:28 ----------

sami jedziemy na giełde w piatek przed ślubem, nam nic nie wspominał o znajomym.

oby był choć i tak to w sumie na dzień dzisiejszy to mi obojetne i tak nie nie wiadomo jak to do lipca bedzie czy bedzie dalej na parafii ale mam nadzieje ze zastaniemy ks Tomka (przeważnie go Mariusz zastępuje więc możeb yc ) ze zwykłej sympatii

a ja o tym znajomym to słyszałam od kolegi który robił tam wesele wiec bede musiala sie wlaściciela zapytać

moja składnia o tej porze woła czasem o pomstę do nieba ale jest późno więc wiem że nie zauważycie że pisze tak troche nie po polskiemu

---------- Dopisano o 23:37 ---------- Poprzedni post napisano o 23:34 ----------

czemy gdańsk jest tak daleko http://www.youtube.com/watch?v=JLTxU...1&feature=plcp ona tak pięknie gra na skrzypcach

Edytowane przez (kicia)
Czas edycji: 2012-04-17 o 23:35
Stary 2012-04-17, 23:38   #3496
melod_y
Zakorzenienie

Trzymajcie jutro za mnie kciuki... mam przymiarki o 9.30 i 11.00....
mam nadzieje ze cos znajde

Uciekam spac bo juz widze siebie jak rano o 7 wstaje

melod_y jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-17, 23:56   #3497
a u d r e y
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jagata Pokaż wiadomość
Bylam w klubie fryzjerskim Maniewskiego na Rakowickiej. Szczerze, to nie wiem, czy oni się zajmują fryzurami slubnymi. Jak u nich byłam to raczej zajmowali się stylizacja fryzur, ścinaniem włosów i farbowaniem.
Ogólnie to zawodowcy, ale nie wiem czy nie za bardzo zfreakowani i mogą Ci wymyslić szał ciał na głowie
Moja wizyta skończyła się na tym, że z długich włosów zrobili mi boba (a wtedy ta fryzura nie była taka popularna) i byłam w wielkim szoku...a najgorsze bylo to, że na fotelu spędziłam 5 godzin....Pomimo tego to z fryzury byłam zadowolona bo nie było efektu, że fryzura była piekna po wyjścu z salonu a potem włosy żyły swoim życiem.
o widzisz i o to mi chodziło
generalnie obawiam się ze fryzjerka która mi robi zawsze z włosami nie zrobi mi tego co chcę, ja chce naturalny efekt, romantyczny, luźny, lekki, niedbały, a ona mi pewnie natapituje i nalakieruje tak jak to jest popularne, czego chcę uniknąć. więc szukam własnie kogoś kto nie specjalizuje się we fryzurach ślubnych bo ni do końca mi o taką chodzi

Cytat:
Napisane przez melod_y Pokaż wiadomość

A mnie trafi! jak tylko kłade się do łóżka mój nos przypomina sahare i boli mnie gardło, nad ranem nie jestem w stanie przełknąć śliny i musze dopiero rozgadać sie żeby ból gardła minął. chyba chodzi o suche powietrze, ale i mam nawilżacz i nawet ręcznik mokry na grzejnik dałam i zklanke z woda mam koło głowy. nie mam już opcji co robić...

Dobrej nocy Dziewczyny
ja jutro znowu z rana pobudka, więc i od razu miłego dnia życzę
Jak przyjdą zaproszenia to się pochwalę
Stary 2012-04-18, 00:41   #3498
Brydzia_
Zakorzenienie

Cytat:
mnie wkurzył jeden kuzyn który chyab nie przyjedzie na wesele bo jego dziewczyna ma obronę toż przecież w sobotę nie będzie się broniła to choć na wesele mogli by przyjść (daty nie ma wyznaczonej a już przeżywa że nie przyjdzie bo sie bronić będzie)

a skąd wiesz że nie w sobotę ?
moja świadkowa mówiła że może jej wypaść obrona w dniu naszego ślubu nie wiem co wtedy zrobie

a w kwestii zapraszania ostatnio dowiedziałam się że nasz ślub się chyba nie odbędzie (że chyba odwołaliśmy) bo zostały 3 miesiące do ślubu a oni nie dostali jeszcze zaproszenia (dodam że to dalsza rodzina)
zaczeliśmy zapraszać dokładnie 2 msc i 3 tyg przed ślubem
nie wiem... mnie się to wydawało wystarczająco wcześnie skoro wszyscy już od roku wiedzieli kiedy ślub i że będa zaproszeni
ale widać troskliwa rodzina się martwi

Brydzia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-18, 01:01   #3499
sztuczka_magiczka
Rozeznanie

Witam późno-wieczornie

My mieliśmy dziś wieczorem kolejną, niezliczoną już lekcję pierwszego tańca (walca angielski do "Came away with me") z naszą przekochaną szefową szkoły tańca I powiem Wam, że jak do tej pory byłam zestresowana co to będzie jak zdarza nam się wypadać z rytmu (TŻcik gubi tempo ) tak teraz uwierzyłam, że może być naprawdę pięknie Po nauce kroków podstawowych i kilku elementów choreograficznych zaczęliśmy wreszcie wszystko składać w całość, a nasz fart chciał by na naszej drodze stanął pewien młodzieniec (kuzyn przyjaciela - też tancerza ) który kiedyś miał do czynienia z tańcem towarzyskim Teraz jako parze łatwiej jest im nam pomóc Oj tak się cieszę i nie mogę się doczekać efektu końcowego! I Wy też go zobaczycie (na 100% podzielę się z Wami filmem z pierwszego tańca!!! )

Cytat:
Dziewczyny, trzymajcie kciuki by moja świadkowa wyszła ze szpitala przed moim ślubem.... nie wyobrażam sobie by jej nie było...

Trzymam kciukaski za zdrowienie!!!
Oj odważna jesteś jak pozwalasz TŻowi na takie "zakupy niekontrolowane" ja umarłabym z niepewności, po prostu muszę wiedzieć czy dobrze będzie wyglądał w swoim designie ślubnym

Cytat:
Napisane przez fablous Pokaż wiadomość
sztuczko możemy zamówić razem
Ja już w zasadzie jestem zdecydowana, czekam na linki od audrey jak już wybierze. Jeśli jesteś już zdecydowana to możesz mi wysłać linka na PW tak żeby mi nie zginął.
Okey zaraz napiszę też na PW, ale chodzi o te kolczyki: http://www.etsy.com/listing/88359837...dding-earrings --> ech nawet mój TŻ zmiękł mimo iż mu powiedziałam jaką kwotę chcę wydać na kolczyki Powiedział: "oj no przecież nie mogę ci zabronić " kochany jest! Powiedziałam mu, że po ślubie będę je zakładać do sypialni

Cytat:
Napisane przez kasia_kuku Pokaż wiadomość
Dopisałam

To zrobiłam tak, może być?
Kuku no jest idealnie! Widzisz, wszystkie będziemy już wtedy po ślubie (niektóre z ponad rocznym stażem ) ale jestem pewna, że pokaźne grono o Tobie nie zapomni i będzie Ci towarzyszyło w tych pięknych momentach Dziękuję za wiadomość PW, życzę Wam dużo szczęścia

Laseczki lecę już! Mam jutro wolne a tyyyyle do zrobienia Muszę dokończyć wreszcie zaproszenia, porządnie wysprzątać mieszkanko, zrobić zakupy i przygotować menu na wieczór bo zaprosiliśmy znajomych i musi być szał ciał pod każdym względem

PS. JAAA NIE POWIEDZIAŁAM WAM NAJWAŻNIEJSZEGO!!!
Wczoraj odezwał się jeden z naszych fotografów (pozdrawiam wszystkie laseczki z zach-pom korzystające z SMfoto :p) i upomniał się o sesję narzeczeńską Pamiętam, że mieliśmy ją robić jakoś wczesną wiosną, planowałam się umówić na maj ale wczoraj mnie uświadomił, że sesję musimy zrobić do końca kwietnia z wyłączeniem ostatniego weekendu który nam by ewentualnie pasował... Ponieważ to sesja gratis (za to będziemy prawie żywą reklamą na stronie www zapewne :p) to wiadomo, że my nie stawiamy warunków ale nic nie pasowało.... Ale do rzeczy!
Zupełnym fuksem udało mi się zamienić z koleżanką z pracy i zyskać dzień wolny wtedy kiedy TŻ taki ma no i co najważniejsze umówiłam się na ten sam dzień na makijaż i fryzurę próbną z moją wizażystką Najpierw do niej napisałam, opisałąm sytuację, że bardzo ją proszę itd a ona, że wyjeżdża gdzieś... ale jak skończyłam pracę to napisała smsa że przełożyła wyjazd i że może mi zrobić tę próbę Jaaa kobietka jest Aniołem i bardzo mnie cieszy, że tak jej zależało by zrobić mi tę próbę wtedy kiedy potrzebuję

Przepraszam, że opowieść jak zawsze za długa ale jestem strasznie podekscytowana Tak więc w poniedziałek 23 kwietnia, już niecałe 3 miechy przed ślubem zrobimy piękne zdjęcia, które ponoć po tygodniu już dostaniemy i będziemy mogli użyć do dekoracji sali weselnej (taki mam zamiar, by jedno jakieś najpiękniejsze wywołać w dużym formacje i powiesić za nami na ekranie z materiału - gdzieś tak widziałam i strasznie mi się spodobało, tak niestandardowo, oryginalnie ) ---> HAPPY SZTUCZKA

Edytowane przez sztuczka_magiczka
Czas edycji: 2012-04-18 o 01:05
sztuczka_magiczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-18, 07:31   #3500
Madziuniusia
Zakorzenienie

no dzi:P śpią jeszcze:P
Stary 2012-04-18, 07:36   #3501
maruda80
Zakorzenienie

[1=0fa303f516315febafe3d9d d3f31e3911a3c772a_61c3bc0 235435;33617491]całe szczęście że nie wybrał białego[/QUOTE]

Wiem, tego też się bałam że wybierze jasny.
Ale może w tym wszystkim ten ciemny granat nie okaże się taki zły - chodź nie lubię jak coś nie jest po mojej myśli - prosiłam go o garnitur czarny i trochę mi przykro że wybrał inny.

Czarne garnitury jak dla mnie lepiej się prezentują i ładniej na zdjęciach wychodzą.

Stary 2012-04-18, 07:38   #3502
a u d r e y
Wtajemniczenie

co śpią! gdzie śpią!!

Sztuczko super że udało się wszystko zgrać!!

a u mnie błekit nieba czyżby nareszcie wiosna?
Stary 2012-04-18, 07:47   #3503
(kicia)
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madziuniusia Pokaż wiadomość
no dzi:P śpią jeszcze:P
Ta śpią chciało by się

Stary 2012-04-18, 07:51   #3504
maruda80
Zakorzenienie

Pospało by się jeszcze, nie lubię rannego wstawania do pracy (4:30) ale zawsze tłumaczę sobie że w niedziele odeśpię

Stary 2012-04-18, 07:51   #3505
Czarnooka_Paula
Zakorzenienie

hejka

Mia i Tosia <3

Czarnooka_Paula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-18, 07:53   #3506
Anulka_p
Zakorzenienie

Dobry dzień

Cytat:
Napisane przez niusia_87 Pokaż wiadomość
dajcie mi na wszystko o wiele więcej czasu NIE WYRABIAM!!!! ;( Niech czas biegnie pomalej.... Amen
Tylko spokój może nas uratować. Wczoraj miałam jakiś dziwny atak paniki i nie mogłam przez moment funkcjonować. Taka panika jest paraliżująca i hamuje każde działanie. Zaplanuj wszystko spokojnie, zachowaj spokój i będzie dobrze Trzymam za to kciuki

Cytat:
Cytat:

Są kciuki dziewczyny
09.07.2013 g. 4:55- Wreszcie jesteś- Michaś   
Anulka_p jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-18, 07:55   #3507
ona8686
Zakorzenienie

Dzien dobry

Cytat:
Napisane przez niusia_87 Pokaż wiadomość
zieloneziele, ona8686 <-- specjalnie dla Was wrzuciłam coś na pocztę
O a ja nie mam dostepu do poczty

Cytat:
Ile wczesniej prosicie o potwierdzenie przybycia na wesele?
miesiac

Cytat:

i gratuluje zakupów

Cytat:

Franuś
29.06.2013 godz. 22:12
ona8686 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-18, 08:03   #3508
Czarnooka_Paula
Zakorzenienie

A ja dzisiaj znalazłam na fb dziewczyne która ma slub 2 godziny po mnie, w tym samym kosciele

ja jestem pierwsza ;D

wiec do niej napisalam czy chce dekoracje po mnie, to bysmy na pol za nia zaplaciły

ciekawe co mi odpisze

Mia i Tosia <3

Czarnooka_Paula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-18, 08:11   #3509
MARGIDA
Wtajemniczenie

niektórzy nawet pracują
tzn. udają, bo szefuńcio siedzi

wiedźma w kolejnym pokoleniu
no i mam córkę
i męża - czarodzieja
MARGIDA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-18, 08:21   #3510
kindziulindzia
Zakorzenienie

Hej

panie miały wczoraj oddzwonić z salonu i umówić się ze mną na powtórkę przymiarki i nadal cisza będzie wojna jak nic!!
19.05.2012
kindziulindzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości