|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#61951 | |||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści
Ogólniki na zakręconym forum?
Naprawdę uj wi ![]() Cytat:
Madia, TwojaKokaina - ładności ![]() Cytat:
już wiesz, że czekałaś właśnie na mnie ![]() Mam tu chyba najbardziej wrażliwą skórę i 2/3 możliwych alergii świata Jeśli coś mi nie szkodzi to mała szansa że zaszkodzi komukolwiek, chociaż zawsze są wyjątkiEksperymentuję na sobie i staram się nie dordzać na oślep ale każdy może się mylić, nie jestem lekarzem ;( Trza mnie było przez PW gonić!! Cytat:
EDIT: czyli sucha, więc może suche skórki - > nawilżać! Najszybciej poradzę - przeczytaj mojego bloga wizażowego i zewnętrznego, oba linki w opisie na dole. Zwłaszcza wskazówki dla wrażliwców! Skóra wrażliwa domaga się delikatnego traktowania (jeśli szampon BD Wam pasuje to git ;D ) i ochrony - żel lniany albo żel aloesowy z apteki np Gorvita, olejowanie skóry i włosów (najdelikatniejsze oleje: migdałowy, kokosowy, słonecznikowy, awokado, masło shea - ale te "czyste" np spożywcze, z ZSK, ze sklepów zielarskich) Polecam odżywki, które można nakładać na skórę - np Bingo (shea, z glinką zieloną, z drożdżami) Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() W miarę poprawy kondycji włosów problem z plątaniem powinien ustąpić ![]() Cytat:
![]() Co drugi raz mama może włosy tylko odświeżać - np "umyć" żelem lnianym i nałożyć odżywkę Cytat:
Moje sucholce wolą kremowe b/s niż psikacz. Np odżywka Fitomed, wystarczy odrobinę Włosy wilgotne i gołe są bardzo delikatne Cytat:
Cytat:
Co do samych kosmetyków - przejrzyj moje wpisy w dzienniku regeneracji strona 5 i 6. Tam podaję czego użyłam, dokładnie opisałam włosy itp - nóż da się wykorzystać moje zestawy? Cytat:
Jak jest krzywo i źle to rozczesuję suche grzebieniem o szerokich zębach, nakładam mokrymi palcami kropelkę b/s i zostawiam w spokoju ;] Hej dzieweczki U mnie cały czas jakieś nieporozumienie na głowie :PNapuszone, splątane i brudne ;] Co robię źle? Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2012-04-18 o 10:20 |
|||||||||||
|
|
|
#61952 |
|
Zakorzenienie
|
Kochana, opowiedz o tym, co testujesz przez ostatni miesiąc - bo pisałaś, że od miesiąca jest problem na moim blogu? Może pielęgnacja niedopasowana pod nową pogodę?
|
#61953 | |
|
Wtajemniczenie
|
Też jako dziecko miałam włosy wiecznie ścięte do brody - gęste, ale cieniutkie i delikatne. Potem zapuściłam troszkę za ramiona i tej długości się trzymam - z dłuższymi nie radzę sobie kompletnie (plączą się niemożebnie).
Cytat:
Już myślałam żeby zacząć ze sobą wozić w samochodzie awaryjny kuferek z odżywkami Co do fryzury na drugi dzień. Ogarnęłam w miarę swoje fale, trzymają się dobrze przez dobę. Potem jest tragedia - pogniecione strąki i puch u nasady. Robię koka na czubku głowy i jest znośnie.
|
|
#61954 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Musiałam odstawić Bingo shea, chyba powoduje mi łupież? i zużywam co popadnie... w tym silikony i proteiny powiedzmy że wygląda to tak: -szampon łagodny ale z SLS / CB -bogata odżywka, czy to Bingo z shea (shea), czy Yes to carrots (ekstrakty, emolienty, silikon), czy Wax avocado (awokado i elastyna; rozmiękczacz ale dokładam na długość coś co się normalnie sprawdza) -płukanka - lniana, ksantanowa ciągle albo kładę się spać z mokrą głową albo muszę suszyć i skalp mi marudzi ;] nie lubi suszarki i już ;] Marzę o lekkie aloesowej odżywce do mycia ale coś takiego gotowego czego mogłabym używać nie istnieje... Antystatyki ;] ---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ---------- Przeleciałam codziennik sprzed roku. Mało wpisów ;] Ogólnie bogato przed myciem, szampon i prawie nic potem. Teraz nie mam kiedy |
|
|
|
|
#61955 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#61956 | |
|
Zakorzenienie
|
Na plątanie - trzeba zacząć spinać na noc. Cały czas zapominam kupić poszewkę śliską ;]
I do płaszcza ;] bo szura i się mechacą końcówki ;] Albo niech wiosna przyjdzie to płaszcz sam odejdzie :P ---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ---------- Cytat:
jakoś po prysznicem zapominam ;]Całą zimę myłam bingaczem i zostawiałam go na kilka minut, na to płukanka z gluta i było ;] Zeszłą wiosnę myłam Hegronem z miodem. Teraz już nie mogę Hegrona :/ Przydałoby mi się coś podobnego: gliceryna i antystatyki a na tym koniec ;] Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2012-04-18 o 12:15 |
|
|
|
|
#61957 | |||
|
Nindżopesz
|
Cytat:
Ale nigdy nie myję rano, schną 2-3 godz a po suszarce mam puch więc odpada. Myję wieczorem, idę spać z suchymi, rano jest wielka reanimacja, czasami wielki wkurf, często ze złości warkocz.Cytat:
Mi też włosomaniactwo utrudnia życie. Np. dzwoni teściowa o 11 że może o 14 weźmiemy dzieciaka i pójdziemy razem do galerii handlowej. Szybko kalkuluję - olej na włosach, tak między laski nie pójdę, umyć i wysuszyć nie zdążę (plus wyszykować dzieciaka, sprzątnąć, zjeść) - więc sooory, nie idę. Teściowa oczywiście zdziwiona co tak długo można robić żeby się w trzy godziny nie wyrobić ale przecież nie będę jej tłumaczyć bo jeszcze gorzej mnie znielubi, pff ![]() Cytat:
![]() Kupiłam Alterrę z granatem, jutro potestuję. I chyba zrobię test z nieukładaniem włosów, sprawdzę co robią same z siebie. |
|||
|
|
|
#61958 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#61959 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie chcę się rozkładać u niego w łazience ze swoimi kosmetykami
chociaż moja szczoteczka do zębów stoi tam już jakiś czas. To jeszcze nie ten etap. ![]() Wiedźmo, wieczorne olejowanie - nie ma mnie dla świata. Wołami z domu nie wywloką, choćby nie wiem co.
|
#61960 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
nie mniej myślę że BD i 1 odżywka w kobiecej torebce nie zrobi dużej różnicy... u mnie na stałym wyposażeniu torebki jest szczoteczka, pasta, płyn do płukania ust, dezodorant i leki które muszę rano zażyć - już kilka razy pozwoliło mi to na niewracanie po nocy skądś ![]() co do wychodzenia lub nie z racji włosów to muszę się zaopatrzyć w suszarkę w końcu - włosy długie i długo schnące i w razie W nie mam nawet jak przyspieszyć wysychania.... |
|
|
|
|
#61961 |
|
Raczkowanie
|
hmm a jaka jest optymalna jednorazowa dawka olejku przy olejowaniu włosów?
nakładam zawsze po powrocie do domu i trzymam aż do następnego dnia, do rana. z tym że moje włosy wchłaniają wszystko i muszę czasami dokładać olejek, też tak macie? Redhaired Witch też dzisiaj kupiłam Alterrę z granatem i też od dzisiaj testuję
~you can't break a girl who is already broken Edytowane przez lalinka23 Czas edycji: 2012-04-18 o 14:07 |
|
|
|
#61962 | |
|
Flawless
|
Cytat:
ale ja nakładam sporo olejku, gdyż mam gęste włosy i często te warstwy pod spodem są suche, więc rano po przebudzeniu moje włosy są b. tłuste ![]() Ja za to będę testować odżywkę b/s Mrs Potters z aloesem
|
|
|
#61963 |
|
Raczkowanie
|
a, widziałam dzisiaj w rossmannie wodę brzozową z Isany, znacie może? stosowała któraś z Was?
|
#61964 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
I też dokładam oleju i dopsikuję mgiełką w ciągu dnia, w ogóle siedzę w tym czasami dwa dni i dwie noce. Nie wiem czy takie dokładanie ma sens, czy stara warstwa i tak nic nie przepuszcza, ale czuję się niespełniona jeśli nie nałożę sobie czegoś na łeb |
|
|
|
|
#61965 |
|
Zakorzenienie
|
a ja podkradłam kuzynowi krem do włosów który robi efekt 'mokrej włoszki'
i mam zamiar zastosować i zobaczę efekty ![]() przywiózł sobie 6 opakowań do Polski bo tutaj nie ma czegoś takiego
|
#61966 |
|
Raczkowanie
|
edit pomyłka
Edytowane przez mahhysia Czas edycji: 2012-04-18 o 17:49 |
|
|
|
#61967 |
|
Raczkowanie
|
A w ogóle w kwestii olejowania to ile dajecie? u siebie zauważyłam najlepsze efekty, kiedy prawie kapał z włosów, ale to chyba przesada.... chociaż czasami mam ochote po prostu wziąc butelkę i po prostu wylac ja sobie na leb.
mialam dzis zajecia z ta babka w kreconych. Chyba jednak jakos o nie dba, bo ma pieknie uniesione od nasady chyba nie wytrzymam i zapytam w końcu
Magister biotechnologii. Bezrobotny, goły, wypalony magister. Staram się pisać po polsku, nie po polskiemu, a kiedy czegoś nie jestem pewna, to sprawdzam w słownikach. "Małe" cięcie: 92 cm -> 65 cm (miało być góra 20, ale dojdź do ładu z kręconymi ₪ ø lll·o.
|
|
|
|
#61968 |
|
Zakorzenienie
|
A ja dziś tak się przejęłam, że nie mam żelu mrożącego i muszę go szybko kupić, że zapomniałam ugotować gluta
|
#61969 |
|
Rozeznanie
|
Ja chyba też muszę ugotować, bo się kończy
![]() I dochodzę do wniosku, że pielęgnacja włosów to w moim przypadku uzależnienie. Na przykład wczoraj rano umyłam włosy, a po południu użalałam się, że nie mogę ich naolejować, bo są jeszcze świeże. Wcieranie różnych substancji we włosy i skórę głowy sprawia mi niebywałą przyjemność. To już choroba
Edytowane przez hahihehy Czas edycji: 2012-04-18 o 16:46 |
|
|
|
#61970 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
A próbowałaś olejowania poprzez zanurzenie włosów w misce/talerzu z wodą i olejem? Ja daję sporo bo lubię czuć, że naolejowałam a nie chce mi się cackać z każdym pasemkiem osobno. Więc sru, leję po długości i wcieram. |
|
|
|
|
#61971 |
|
Zakorzenienie
|
a w jakich proporcjach woda/olej?
|
#61972 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
#61973 |
|
Nindżopesz
|
Nie wiem, w konsystencji rosołowej
Ja mieszałam olej z sokiem aloesowym, dwa w jednym.Tutaj na blogu dziewczyna opisuje tę metodę: http://blondhaircare.blogspot.com/20...enna-rada.html |
|
|
|
#61974 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiaj sobię przeciążyłam wlosy reanimatorem ze szkrzypem i wyglądałam po prostu ,,zacnie"
![]() Do tego strasznie denerwuje mnie to, że nie chcą mi się kręcić włosy tuż przy twarzy, jak reszta mi się ładnie sfaluje to toto wisi takie nijakie, proste i straszy, czasami podpinam to do tyłu, ale i tak nie za fajnie to wygląda. Generalnie najlepiej mi się kręcą włosy na karku i płacie potylicznym (zawsze miałam tam piękne loczki), a gdzie indziej proste siano Może jak trochę dłużej będę działać w CG to się skręt polepszy, oby!
Edytowane przez mahhysia Czas edycji: 2012-04-18 o 18:50 |
|
|
|
#61975 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale mam dziś fajne, mięciutkie... tylko tyły oczywiście szorstkie, naprawdę, należy się im butla z olejem
Magister biotechnologii. Bezrobotny, goły, wypalony magister. Staram się pisać po polsku, nie po polskiemu, a kiedy czegoś nie jestem pewna, to sprawdzam w słownikach. "Małe" cięcie: 92 cm -> 65 cm (miało być góra 20, ale dojdź do ładu z kręconymi ₪ ø lll·o.
|
|
|
|
|
#61976 |
|
Zakorzenienie
|
a tam, mam dość, w domku włosy super (nawet po spaniu), wyszłam na dwór trochę pochodziłam na tym wietrze: przyklap, odstawacze, rozkręt...aj tam taka zabawa :x
kiedy w końcu będzie ładnie?
|
|
#61977 | ||
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
Ty już wiesz za co... ![]() ---------- Dopisano o 19:29 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ---------- Cytat:
jakie piękne na ostatnim zdjęciu |
||
|
|
|
#61978 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Ale wiecie co, może zabrzmię kontrowersyjnie, ale uważam, że czasem rozczesane lub spuszone loki mogą wyglądać fajnie. Ale warunek jest taki, że muszą być bezwzględnie zdrowe i zadbane. Czasem widuję fajne stylizacje w kolorowych magazynach. I sama też nie mam ochoty stawać na rzęsach, żeby włosy były całkowicie gładkie. Szczególnie jeśli ma się to wiązać z przyklapem ![]() Kupiłam znienawidzonego Babydreama dokładnie rok temu, jeszcze przed CG, wywaliłam połowę butelki, bo miałam same nieprzyjemnne doznania po myciu - włosy matowe i szorstkie a skalp swędzący. Ciekawa jestem, czy coś się zmieniło w odczuciach, na razie umyłam głowę i schnę
|
|
#61979 |
|
Zakorzenienie
|
Scintilla_Felis ale masz piękne włosyyyyyy
|
#61980 |
|
Raczkowanie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:50.

a to wszystko przez płukankę z l-cysteiny.Mam pytanie do dziewczyn które jej używają bądź używały. Jak wyglądają wasze włosy po tej płukance? bo u mnie to jakiś koszmar jest...masakrycznie suche są aż skrzypia jak je dotykam, bardzo matowe i przykurzone
zrobiłam wszystko według przepisu
już wiesz, że czekałaś właśnie na mnie 
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Może jak trochę dłużej będę działać w CG to się skręt polepszy, oby!
Ty już wiesz za co...
jakie piękne na ostatnim zdjęciu