|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#62011 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści
Cytat:
może na początku muszę je doolejować a potem starczy mniej? nie wiem...
|
|
|
|
|
#62012 | ||
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
|
|
|
#62013 | |
|
Raczkowanie
|
AjriszMarta dziękuję bardzo za odpowiedź.
![]() Właśnie podczytuję twój pamiętnik. Coś czuję, że będę bardziej obeznana w temacie kręconych włosów mamy niż moich własnych (ja mam akurat proste). ![]() Mogę z przyjemnością oznajmić, że łupież się uspokoił tzn. czerwone placki zbladły i już tylko trochę się łuszczy. Mam jeszcze tylko kilka pytań: Cytat:
Czy można jest stosować również jako odżywki np. jako ostatni etap odżywiania w metodzie mycia OMO lub jako odżywkę ułatwiającą rozczesywanie? Czy jednak powinno się je spłukiwać ostatecznie? Ja stosuję oleje tylko na włosy. Czy w przypadku kręciołków i wrażliwej skóry głowy oleje można również wcierać w skalp?
|
|
|
|
|
#62014 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#62015 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#62016 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Proszę
![]() Cytat:
![]() Możesz wypróbować mojej pielęgnacji (znaczy zasad ogólnych) - moje włosy mają niską porowatość, typową raczej dla prostych włosów. Bogate maski przed szamponem zamiast po, łagodne myjadło a po myciu lekka b/s czy płukanka lniana Cytat:
Cytat:
żel lniany się robi w domu - gotujesz przez ok 10 minut łyżkę siemienia lnianego (niemielone nieprażone) w szklance wody, cedzisz póki ciepłe, trzymasz w lodówce i wąchasz przed użyciem bo nigdy nie wiadomo ile czasu wytrzyma Cytat:
"Żel" będzie za słaby jako jedyna odżywka po myciu, nie natłuści włosów ani nie zabezpieczy przed np słońcem W OMO może wystarczy, trzeba spróbować Tych żeli nie trzeba spłukiwać, ja je specjalnie nakładam na skórę i włosy po myciu (ale myję włosy dość treściwą odżywką) Cytat:
Spróbujcie koniecznie, najlepiej jakiś lekki i łagodny - migdałowy, słonecznikowy. I niedużo |
|||||
|
|
|
#62017 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#62018 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za to chyba swoim wczoraj przesadziłam
|
|
#62019 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tego "gluta" przez pewien czas piłam na czczo...brrr.
Edytowane przez HoneyRose Czas edycji: 2012-04-19 o 12:49 |
|
|
|
|
#62020 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#62021 |
|
Raczkowanie
|
A czy któraś z was miała problem z łojotokowym zapaleniem skóry?
Nie bardzo wiem jak sobie z tym radzić, dostałam od dermatologa Novoxidyl i tabletki(cynk+miedz). Leki pomogły tylko chwilowo nie, nadal jest problem z przetłuszczaniem włosów. Zastanawiam się czy są jakieś naturalne metody |
|
|
|
#62022 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#62023 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I do tego nie bardzo widzę różnice między olejami No dobra, rozróżniam kokosowy, ale pewnie dlatego, że używam non stop. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mnie to zdefiniowanie zawróciło w głowie, kiedy zaczynałam zabawę z CG Ale moje włosy nie chcą być takie. Cytat:
Cytat:
W mojej ocenie 100% ideału często osiąga się płacąc zbyt dużą cenę. Za dużo czasu poświęca się na stylizację, za dużo objętości oddaje. Cytat:
|
|
#62024 |
|
Wtajemniczenie
|
podoba mi sie ta objetosc. U siebie probuje uzyskac cos posredniego, nienawidze jak mi skalp przeswituje na czubku glowy, ale rozczesywac nie moge jednak.
|
#62025 |
|
Zakorzenienie
|
Nie kokietuję
Są gęste że hej i na brak objętości nigdy nie narzekałam :PNa szczęście jest ich połowę mniej niż przed CG bo się skonsolidowały :P Zdziwiło mnie jeno 10cm w obwodzie kucyka ![]() Troszkę tęsknię za początkami Nieśmiałe eksperymenty, pierwsze sukcesy
|
|
|
|
#62026 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#62027 | ||||
|
Raczkowanie
|
Dokładnie to zawsze myślę gdy czytam Twoje wpisy dotyczące włosowych perypetii
Cytat:
![]() Cytat:
) + oleje lepszej jakosci. Bo nie miałam specjalnie kasy i olejowałam częściej. A że częstotliwość olejowania zmalała a wypłata wzrosła to mogę się szarpnąć raz na tydzień na większe pojemności olejów lepszej jakości. Ale było ciężko, fakt a jak to na początku. Chciałam mieć od razu wszystko Cytat:
![]() Ja przerzuciłam się na naturalną pielęgnacje (w tym olejowanie) prawie dwa lata temu więc przez te wszystkie miesiące które się na ten okres składaja udało mi się zanotować co stanowi dla mnie optimum. Wychodzi na 70 ml. Mogłabym nałożyć nawet więcej niż ta ilość i też jeszcze by nie kapało. Tak samo jak dla Ciebie niepojęte są takie ilości oleju tak samo dla mnie zadziwiające jest to że komuś starczą 2-3 łyżki ![]() Cytat:
) bawię się w naturalną pielęgnacje i sama sobie też robię szampony. Napar z mydlnicy świetnie się nadaje zamiast tradycyjnego szamponu. Dla mnie to alternatywa mycia włosów odżywką. A można z niej zrobić super kondycjonujący specyfik jeśli doda się kłącza tataraku czy korzeń łopianu, czy jakieś inne ziółka polecane do pielęgnacji włosów.
|
||||
|
|
|
#62028 |
|
Konto usunięte
|
warto warto jak najbardziej! a po takich porównaniach fot jak twoje tym bardziej widać że warto!
powiem że sama po sobie wiem, że warto dbać o włosy. będę nieskromna ale nawet nie wiedząc co to CG miałam jakiegoś nosa i część moich zabiegów była podobna do tutejszych metod oczywiście nie wiedziałam jakie kosmetyki mają dobry skład, nie znałam żelu lnianego, olejowania się bałam i robiłam tylko b. rzadko na końcówki, bo nigdy nic o tym nie czytałam. stosowałam coś na kształt harmonikowania i reanimacji, nie czesałam włosów na sucho i praktycznie nie używałam suszarki (bo nie mam takie z zimnym nawiewem) a tym bardziej prostownicy. efekt? od dawna mam absolutny zakaz od koleżanek wypowiadania choćby jednego złego słowa nt moich włosów. wg mnie nie są one wcale ładne i zadbane ale przy ich piórkach maltretowanych prostownicami, farbami, suszarkami, gumami do włosów i lakierami są niezłe. jak by zobaczyły wasze włosy to już by chyba całkiem się załamały |
|
|
|
#62029 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale pewnymi informacjami też dysponuję. Niemniej rozumiem, że bardziej wymierna dla Ciebie jest opinia włosowych guru w tym wątku. Odchodzę w swój ciemny kąt niepocieszona wracając do funkcji podglądacza ![]() Zawsze jak coś polecę to równoznaczne jest to z wyrzutami sumienia w stylu "A co będzie jak jej nie podpasuje? Przecież włosy są takie różne. Wyrzuci kase w błoto".... Itp Ale taka jest chyba idea poszukiwań. Fajnie byłoby nie ponosić strat ale nie zawsze się da Cytat:
wtedy myślałam, że na pewno mi zazdroszczą fryzury a nie pomyślałam, że to dlatego, że wyglądam jak debil
|
||
|
|
|
#62030 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
dwa - miałam pytać o kwasy tł. Już widzę - omega 6 i 9Cytat:
Testowałam za to orzechy piorące. Na krótką metę ok, na dłuższą - mój skalp BARDZO potrzebuje natłuszczenia więc szukam dalej. Najchętniej sama zrobiłabym odżywkę myjącą ale nie mam pomysłuCytat:
Dzięki Tobie przemogłam się do zakupu detergentów ![]() Napisałaś kiedyś dość długi post o myciu - jak sama robisz szampon na raz, jak zmywasz oleje olejkiem hydrofilnym. Niestety zgubiłam skrót - możesz przypomnieć? |
||||
|
|
|
#62031 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
Teraz kojarzę Twój post o lecytynie, półproduktach i własnoręcznie ukręconym szamponie - zaczytywałam się! Przy okazji zapytam: nadal stosujesz lecytynę, nadal daje świetne rezultaty? Jeśli zaś chodzi mi o pianki chciałabym na początek spróbować czegoś polecanego i używanego przez sporą liczbę osób (o ile coś takiego istnieje...) bo wiadomo, im więcej zadowolonych włosomaniaczek, tym statystycznie większe szanse na trafienie w niezły produkt
|
|
|
|
|
#62032 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#62033 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A ten jest o wysokiej porowatości, Ajrisz się nie przyda, ale tak dla przypomnienia: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1827 (zbieram posty Sensualitki, czerpię z nich natchnienie )
|
|
|
|
|
#62034 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
/Wyprzedziłaś mnie Szsz dobrze, że nie żyjemy na Dzikim Zachodzie /Cytat:
Nie szukam uznania i poklasku...... Jeszcze Co do lecytyny. Owszem. Nadal stosuje. Tym bardziej, że to świetny emulgator a ja często dodaję do oleju jakieś 2-3 ml wodnego roztworu w którym jest rozpuszczona keratyna, niacynamid czy inne dobrodziejstwo Ładna odżywka wychodzi. Jednorodna i bez zbędnych śmieci. A daje coś więcej niż sam olej.Cytat:
Edytowane przez Sensualitka Czas edycji: 2012-04-19 o 14:32 |
|||
|
|
|
#62035 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny ale mam dzisiaj piekne włosy ! aż sama nie wierzę, i to nie fale jak na początku tylko już takie bardziej pełne loki
chciałam dodać w codzienniku, ale nie ma mi kto zrobić fotów ![]() a moim telefonem nie wyszły
|
#62036 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() Czyli po prostu dodajesz do oleju około 2-3 ml wody z rozpuszczonymi witaminami, keratyną, lecytyną itp.? Podoba mi się ten pomysł Czy lecytyna może być wydłubywana ze zwykłych kapsułek (takie widziałam w aptece)? A w ogóle testowałam dziś granatową Alterrę, efekt porównywalny z Garnierem AiK, podoba mi się
|
|
|
|
|
#62037 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A czy może być użyta lecytyna z kapsułek... Myślę, ze tak chociaż ja nie stosowałam. Przeglądając różne wątki czytałam, że wiele dziewczyn korzysta z takich kapsułek. |
|
|
|
|
#62038 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja używam lecytyny z kapsułki! Nie miałam półproduktowej ale apteczna działa nieźle!
|
|
|
|
|
#62039 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#62040 |
|
sentimental animal
|
przez ostatni miesiąc mam jakieś takie lepsze włosy
może to kwestia wiosny, albo branych suplementów, albo tego i tego, ale nie ma dużego siana, nie ma odstawaczy, jest faajna objętość i jakby ściemniały
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:51.

może na początku muszę je doolejować a potem starczy mniej? nie wiem...

łyżki nie byłabym w stanie rozprowadzić na włosach.... kiedyś chciałam bardziej na końcówki nałożyć więc nalałam z pół szklanki oleju, wsadziłam tam końcówki. chciałam potem reszte dać na długość , jakoś to rozprowadzić a tu niespodzianka - szklanka pusta, chciałam ten olej z końcówek rozprowadzić albo "odcisnąć" - nie dało się, włosy wszystko wchłaniają, w każdej myśle ilości...

nie wierze!

Zawsze efekt jest prawie identyczny albo jestem slepa, ktos jeszcze tak ma??
No dobra, rozróżniam kokosowy, ale pewnie dlatego, że używam non stop. ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
Teraz kojarzę Twój post o lecytynie, półproduktach i własnoręcznie ukręconym szamponie - zaczytywałam się! Przy okazji zapytam: nadal stosujesz lecytynę, nadal daje świetne rezultaty? 
wymarzona długość! chcę takie włosy!