|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#62071 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści
Cytat:
![]() Trudno. Będę się nią czesac sama, skoro nikt sie nie chce skusić
|
|
|
|
|
#62072 |
|
Zadomowienie
|
Jeżeli Ci odpowiada to jak najbardziej
|
#62073 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
ale oddałam córce robi straszna drobnice, jest świetna tylko przy czesaniu po hennie, gdzie nie można odżywek i niestety nigdy wiecej sie u mnie nie sprawdza u prostowłosej córki jest rewelacyjna |
|
|
|
|
#62074 |
|
Nindżopesz
|
Jak wyglądają Wasze włosy jeśli spróbujecie je rozprostować? Tzn. nie prostownicą tylko po prostu kiedy nie pozwolicie im się kręcić.
Jak zniszczone czy normalnie? |
|
|
|
#62075 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#62076 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
aktualnie jest ich o wiele mniej bo walcze z nadmiernym wypadaniem od ponad 2 miesięcy ![]() Cytat:
Cytat:
I również masować powoli. Potem rozrób szampon w kubeczku. I zacznij od mycia skalpu tym szaponowym płynem. Resztę wylej na włosy. Pomasuj jeszcze chwilkę i zmyj. Jak będzie wciąż tłusto to powtórz wszystko jeszcze raz.. Wymasuj/wygnieć włosy odżywka, potem szamponowy płyn. Na stronie 49, pod koniec, szsz przypomniała mój post w pierszym linku. Polecam przeczytać uwagę o olejkach myjących. To może być również rozwiązanie na Twój problem olejek myjący nie obciążą włosów
Edytowane przez Sensualitka Czas edycji: 2012-04-19 o 23:13 |
|||
|
|
|
#62077 |
|
Kazar Lady
|
u mnie w albumie sa zdjęcia z nic nie robienia braku stylizatora, jak masz ochote to zakręcona emotka
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#62078 |
|
Raczkowanie
|
Mam pytanie do osób stosujących maski Wax - używacie ich przed myciem, czy po? Mam na myśli oczywiście metodę OMO.
|
|
|
|
#62079 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
Dzisiaj właśnie spróbowałam swoje rozprostować ręcznie i wyglądają jak suchy wiecheć skatowany prostownicą. Już miałam nożyce w ręku.(Miska, ale zmiana! Gratuluję )
|
|
|
|
|
#62080 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#62081 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#62082 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#62083 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dla nich bez znaczenia jest skąd będą czerpać wodę. Bez odpowiedniego zabezpieczenia przy suchym powietrzu będą wyciągać wodę z włosa powodując susz a przy dużej wilgotności będą pobierać go z powietrza powodując puch. Żeby sprawić żeby włos zatrzymał poziom nawilżenia a nie był zależny od pogody potrzebne są odpowiednie emolienty które zabezpieczą włos. Humektany nie służą stricte do nawilżania. To bardzo częsty błąd i można sobie nimi załatwić zarówno skórę jak i włosy Może przybliż swoja pielęgnacje, co aktualnie stosujesz i da się to jakoś skorygować. A włosy masz raczej zdrowe?
Edytowane przez Sensualitka Czas edycji: 2012-04-20 o 00:03 |
|
|
|
|
#62084 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
Postaram się skracać ![]() Nie wiem czy mam zdrowe włosy, raczej nie, są suche, farbowane, część się rozdwaja więc na bieżąco podcinam, są w miarę miękkie w dotyku. Półtora roku temu zaczęłam używać szamponu Babydream (mycie co 2, 3 dzień) i olejować codziennie oliwą z oliwek lub oliwką z parafiną, szybko obciążyła, zmieniłam na oliwkę Hipp. Nie używałam nic więcej (żadnych masek, odżywek d/s ani b/s), za stylizator robiło kilka kropli oliwki Hipp. Wycierałam w pieluchę, czesałam grzebieniem z szeroko rozstawionymi zębami - także na sucho, ugniatałam. Kilka m-cy później kupiłam odżywkę Garnier Awokado i karite i olejek Vatika. Używałam losowego szamponu Vichy. Codziennie nakładałam olej, odżywkę po każdym myciu, do stylizacji nadal Hipp. W styczniu br zmieniłam szampon na Hipp, myłam też odżywką Isana z bobasem , do zestawu doszedł olej lniany i olejek Alterra, odżywka z keratyną Artiste, maska Bingo z elastyną, zaczęłam nakładać pod oleje żel lniany i żel z pantenolem, jako b/s kupiłam Joannę z miodem.Od marca dodawałam do oleju sok aloesowy a do maski/odżywki dużo gliceryny, do stylizacji lub zamiast oleju używałam kremu do rąk z Biedronki. Na początku kwietnia zmieniłam znowu szampon na jeszcze łagodniejszy Balsam BDfM, dodaję do maski i odżywek keratynę i spirulinę, zrobiłam psikadło z soku aloesowego, keratyny, elastyny, pantenolu i witamin - używam go codziennie i na noc pod olej (lniany i oliwkę Babydream fur mama, Hipp się wreszcie skończył), kombinuję od niedawna z płukanką lniano-aloesowo-octową, z maseczkami domowymi z oleju, żółtka, gliceryny i soku aloesowego. Dopiero niedawno przestałam rozczesywać suche włosy i zaczęłam stylizować je żelem lnianym + nadal krem z Biedronki. EDIT: od mniej więcej pół roku farbuję całość naturalną henną a tylko odrosty farbą profesjonalną. Są rezultaty - włosy dużo miększe niż kiedyś, mniejszy puch, po ułożeniu wyglądają ok, są dość sprężyste (na TYM i TYM zdjęciu porównanie włosów kiedyś i obecnie) ale bez układania nadal tragedia. I zbliżenie. Na tych zdjęciach nie schły samodzielnie tylko na siłę je rozprostowywałam rękami. Rzadko pozwalam im schnąć całkowicie samodzielnie, zawsze ugniatam. Wydaje mi się, że wyglądają nadal na bardzo zniszczone ale wolę nosić warkocz niż obciąć Nooo i nie wiem czy jest sens dalej o nie dbać czy skupić się na szybszym poroście i sukcesywnie podcinać.Ewentualnie co zmienić w pielęgnacji. Z góry dziękuję za rady Uff, tyle
Edytowane przez Redhaired Witch Czas edycji: 2012-04-20 o 00:57 |
|
|
|
|
#62085 |
|
ma zielone pojęcie
|
Dałam wczoraj żel lniany pod żel elastyczny (lniany zamiast odżywki b/s). Włosy jak na razie wyglądają cudnie
Ciekawe czy przetrwają dzień. I czy uda mi się jutro ten efekt powtórzyć
|
#62086 |
|
Przyczajenie
|
Girls chciałabym dołączyć do waszych "zakręconych"rozmów
![]() Zainspirowana informacjami z wizażu zaczęłam w końcu traktować moje suche falo-skręty tak, jak powinnam i powoli zaczynam widzieć efekty Więc najwyższy czas wyrazić wdzięczność i może- w przyszłości- mam nadzieję- odwdzięczyć się komuś dzieląc swoim doświadczeniem, jeśli będzie okazja! btw- nigdy w życiu nie byłam uczestniczką żadnego forum, więc mogą mi się zdarzyć jakieś wtopy z gatunku internetowego savoir vivre - nie będę się obrażać za zwracanie mi uwagi pozdrawiam was wszystkie serdecznie!! |
|
|
|
#62087 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
i wcale nie uwazam, ze to wyglad zniszczonych wlosow, jedno nie ma w ogole zwiazku z drugim. Jak masz fale jak te na zdjeciu co zalaczam, to sobie mozesz prostowac szczotka i wyjdzie Ci gladka tafla. Przy Twoim skrecie zapomnij. Gdyby tak latwo bylo sie wyprostowac szczotka i suszarka, to by prostownicy nie wymyslili i tyle dziewczyn by nie katowalo nia wlosow. A co nazywasz stylizacja, zel lniany, odzywka b/s? moje wlosy gole sa jak piorka, ale juz nalozenie odzywki b/s zupelnie je zmienia. Przeciez na twarz tez nakladasz krem nawilzajacy nie? to wlosy tak samo, tez czegos potrzebuja. Zel tez pelni jakas funkcje ochronna, okluzyjna dla wlosa. Ja nawet z paznokciami golymi nie chodze, zawsze odzywka, wiec wlosy to juz w ogole sobie nie wyobrazam ![]() Gdybys musiala walic tony pianki i lakieru, zeby jakos wyjsc do ludzi to bym sie martwila, ale tak
|
|
#62088 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#62089 |
|
Zakorzenienie
|
Redhaired Witch - śliczne włoski i kolor
Sivak - witaj w naszym gronie
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#62090 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Powodzenia w dbaniu! ![]() Cytat:
|
|
#62091 |
|
Strażnik Wizażu
|
Cześć
![]() pokaż włoski
|
|
|
|
#62092 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ewcia1807, Aiisaa, AjriszMarta, Red, Miska78, hahihehy dziękuję ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
osobiście uważam, że trzeba znaleźć złoty środek i chyba większość dziewczyn do niego dąży. Jednak czeszę tylko palcami. I mocno wygładzam każde pasmo przy olejowaniu aż poczuję pożądaną gładkość. A Ty, Red, sama pisałaś, że nie chce Ci się po paśmie robic I faktycznie Twoje rozczesane są lepsze. A może te nie rozczesane za mało wygniotłaś? Mi się często podobają dopiero jak trochę potańczą na wietrze ![]() Cytat:
![]() Słyszałyście może o odżywkach, a właściwie maskach z łożysk? Mojej koleżance polecono, już po sprawdzeniu i teraz zastanawiamy się czy nie złożyć grupowego zamówienia. Chyba wołowe są. Jak dowiem się czegoś więcej to dam znać. Efekty podobno rewelacyjne, a tu jeszcze o tym nie czytałam. Lecę czytać dalej
Magister biotechnologii. Bezrobotny, goły, wypalony magister. Staram się pisać po polsku, nie po polskiemu, a kiedy czegoś nie jestem pewna, to sprawdzam w słownikach. "Małe" cięcie: 92 cm -> 65 cm (miało być góra 20, ale dojdź do ładu z kręconymi ₪ ø lll·o.
Edytowane przez Scintilla_Felis Czas edycji: 2012-04-20 o 10:31 |
|||||
|
|
|
#62093 |
|
Przyczajenie
|
Chętnie pokażę włosy, jak tylko zgram zdjęcia! Ostatnio sporo eksperymentowałam z cięciem i - o zgrozo, wiem, powinnam dostać lanie- farbą, na szczęście moje włosy to wszystko chyba przetrwały, na pewno po części dzięki informacjom z forum wizażowego
![]() Nie wiem, na ile w tym wątku wpisujecie wasze codzienne doświadczenia (czy mam pisać w codzienniku kręconowłosych?) Od wczoraj jest ciepło i wilgotno za oknem i muszę przyznać, że mimo wszystko żaden żel lniany ani inne cuda nie działa tak na moją zakręconą czuprynę,jak po prostu taka pogoda. Czy też macie takie pozytywne reakcje na deszcz?Czy właśnie wtedy macie problemy? |
|
|
|
#62094 |
|
Wtajemniczenie
|
powiekszylam swoja kolekcje olejowa
- kokos - shea - mango - maslo kakaowe - czerwona palma - granat i awokado Alterry - jojoba - Avosoja Hairvedy - orzechy laskowe - migdal - babassu - konopny
|
#62095 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Tutaj wymieniamy się doświadczeniami i w ogóle rozmawiamy o wszystkim .Cytat:
|
|
#62096 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale na zniszczone nie wyglądają, są mięciutkie i błyszcząceSivak, witaj Czekamy na zdjęcia, a codzienne poczynania wpisywać możesz w codzienniku i tutaj, z czego ewentualna dyskusja nad pielęgnacją odbywa się tu
|
|
#62097 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jak mierzycie ten obwód kucyka? Po związaniu gumką? Na jakiej wysokości? I pewnie nie rozczesane? To może trochę oszukać... ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Rozwijając temat czesania i mycia. Prawdę mówiąc bardzo dobrze moim robi prysznic, niezbyt silny, ale kiedy spłukuję odżywkę czy szampon, nawet jeśli były poplątane, to przy lekkim ugniataniu głową w dół, dość ładnie się rozczesują same z siebie. Widocznie lubią prysznic jako szczotkę
Magister biotechnologii. Bezrobotny, goły, wypalony magister. Staram się pisać po polsku, nie po polskiemu, a kiedy czegoś nie jestem pewna, to sprawdzam w słownikach. "Małe" cięcie: 92 cm -> 65 cm (miało być góra 20, ale dojdź do ładu z kręconymi ₪ ø lll·o.
Edytowane przez Scintilla_Felis Czas edycji: 2012-04-20 o 11:11 |
|||||
|
|
|
#62098 |
|
Przyczajenie
|
[QUOTE=Martek_;33668621]W codzienniku piszemy jakich zestawów do mycia użyłyśmy i jaki uzyskałyśmy efekt. Zdjęcia też są wskazane. Służy to głównie sobie samej - za jakiś czas przeczytasz wszystkie swoje wpisy i pomoże Ci to zrozumieć co lubią Twoje włosy - ale też innym zakręconym, które czerpią inspiracje z codziennika.
![]() Tutaj wymieniamy się doświadczeniami i w ogóle rozmawiamy o wszystkim .Thx! Z pewnością przyda mi się taka kontrola, bo póki co to jest dla mnie zawsze niespodzianka jak wyglądam i nie zauważyłam jeszcze niczego konkretnego :/poza deszczem (na plus) i może poza tym, że silikony mi kiedyś pomagały (dimeticone o ile dobrze pamiętam z Herbal Essences) ale jestem na odwyku i próbuję dać sobie radę bez tego
|
|
|
|
#62099 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po to dbasz o włosy żeby móc się nimi bawić Nie noga, odrosną :pCytat:
|
||
|
|
|
#62100 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Z takich trików które u siebie stosuję, kiedy nie stylizuje włosów (brak pianki, ugniatania itd) i nie zależy mi na skręcie, pozwalam wloskom wyschnąć samym tak do powiedzmy 90% przeczesując je od czasu do czasu palcami, potem schylam głowe, przeczesuje włosy grzebieniem z szeroko rozstawionymi ząbkami powoli od końców i robie z nich taki w miarę ciasny rulonik przez okręcanie włosów w okół własnej osi. Następnie przypinam go na czubku klamrą i chodzę tak z pół godz, godzinke. To powoduje, że puch sam trochę się ujarzmia bo są tak jakby naturalnie sprasowane w tym ruloniku a to że są jeszcze minimalnie wilgotne powoduje, że można w jakimś stopniu manipulować ich strukturą. Przy Twojej długości dobry byłby ciasny warkocz Myslę, że przy naturalnym schnięciu pomocna byłaby jakas dobra, emoliencyjna odżywka. Co do Twojej pielęgnacji to wydaje mi się, że za często stosujesz proteiny? Dzień w dzień od kwietnia? Polecałabym też przyjrzenie się działaniom poszczególnych składników na włosach i notowanie (codziennik? zeszyt?). Może brzmi karkołomnie (a zeszyt nawet śmieszne ) ale na dłuższą metę to bardzo przydatne informacje. Np moje włosy nie znoszą gliceryny i protein z jajka. (tzn nie tolerują o wiele większej ilosci składnikow ale to takie pierwsze z brzegu, szczególnie nieakceptowalne) Gliceryna = puch tylko do spięcia. Unikam jej jak ognia. Proteiny z jajka niesamowicie wysztywniają mi włosy. Podoba mi się ide maseczki jajko + oliwa + rycyna. Jest taka babcina i naturalna, lubię tą ideę. Ale co z tego jak nie służy? Kluczem do sukcesu jest znajomość co włosom służy a co nie. Może piszę o ogólnikach ale dużo dziewczyn zapomina o tym, że to co innym służy niekoniecznie im musi odpowiadać. Wpadają w pułapkę wszystkiego co polecane, kupują od razu i stosują wszystko na raz. A potem nie wiadomo co jest cacy a co be Pielegnacja nie musi być bogata by byla skuteczna. Mam nadzieje, ze nie brzmi to jak wymądrzanie. Po prostu wiem po sobie jak to jest. Też przez to przechodziłam. Chciałam wszystko, od razu i jeszcze miałam wielkie oczekiwaniami natychmiastowych rezultatów. Testuj długość trzymania specyfików na włoskach. Niekoniecznie to co zostaje na noc zadziała lepiej niż to co siedziałoby tylko 2 godz. Nie ma prawidła.
Edytowane przez Sensualitka Czas edycji: 2012-04-20 o 12:03 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:48.

u prostowłosej córki jest rewelacyjna 
Dzisiaj właśnie spróbowałam swoje rozprostować ręcznie i wyglądają jak suchy wiecheć skatowany prostownicą. Już miałam nożyce w ręku.