Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2070 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-19, 22:33   #62071
zlakobieta
Zadomowienie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
TT jest niezdatna dla kręconych czy falowanych ma za gęste ząbki

http://www.colorsoin.pl/

Może faktycznie. Chociaz ja ją używam z powodzeniem do rozprowadzania wszelkich odżywek. Na sucho raczej nie czeszę, ale w porownaniu z grzebieniem o szerokich zębach, który wcześniej używałam TT jest o niebo delikatniejsza i mam wrażenie, że wszelkie kosmetyki znacznie dokładniej rozprowadza. Podobno z powodzeniem używają ją murzynki i była stworzona z myślą o trudnych do rozczesania, kręconych włosach. Właśnie to mnie skusiło do jej zakupu, a tu nagle zonk
Trudno. Będę się nią czesac sama, skoro nikt sie nie chce skusić
zlakobieta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 22:38   #62072
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zlakobieta Pokaż wiadomość
Jeżeli Ci odpowiada to jak najbardziej
Stary 2012-04-19, 22:43   #62073
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Może faktycznie. Chociaz ja ją używam z powodzeniem do rozprowadzania wszelkich odżywek. Na sucho raczej nie czeszę, ale w porownaniu z grzebieniem o szerokich zębach, który wcześniej używałam TT jest o niebo delikatniejsza i mam wrażenie, że wszelkie kosmetyki znacznie dokładniej rozprowadza. Podobno z powodzeniem używają ją murzynki i była stworzona z myślą o trudnych do rozczesania, kręconych włosach. Właśnie to mnie skusiło do jej zakupu, a tu nagle zonk
mam TT ta fioletową z drobinkami
ale oddałam córce

robi straszna drobnice, jest świetna tylko przy czesaniu po hennie, gdzie nie można odżywek
i niestety nigdy wiecej sie u mnie nie sprawdza u prostowłosej córki jest rewelacyjna

Sarkazm to obrona osób inteligentnych przed otaczającą głupotą..

Miskaa78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 23:01   #62074
Redhaired Witch
Nindżopesz

Jak wyglądają Wasze włosy jeśli spróbujecie je rozprostować? Tzn. nie prostownicą tylko po prostu kiedy nie pozwolicie im się kręcić.
Jak zniszczone czy normalnie?

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 23:08   #62075
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Pokaż wiadomość
Jak wyglądają Wasze włosy jeśli spróbujecie je rozprostować? Tzn. nie prostownicą tylko po prostu kiedy nie pozwolicie im się kręcić.
Kiedy z moimi nic nie zrobie, staram się je przeczesać na mokro, nie plunkigować itd - cóż.. Mam na głowie takie typowe "byle co" i jak nie byłam wtajemniczona w pielęgnacje po prostu traktowałam to prostownicą.. Jest i puch, i nie ma tej gładkości, i z blaskiem cienko.. Ale taki push-up fajny i miła odmiana, więc raz na jakiś czas tak noszę
Stary 2012-04-19, 23:11   #62076
Sensualitka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
O, wlasnie takie wlosy jak Twoje to jeden z moich ulubionych typow kręciołów Duzo ich, fajnie obciete, pokrecone, zdefiniowane, ale nie nadmiernie bo widac ze sa lekkie, nieobciazone i nie strąkują Wygladaja naturalnie i pieknie
Merci beaucoup
aktualnie jest ich o wiele mniej bo walcze z nadmiernym wypadaniem od ponad 2 miesięcy

Cytat:
A zauwazylas czy jest inny efekt niz po zwyklym naolejowaniu wlosow na jakies psikadlo z polproduktow typu keratyna, niacynamid wlasnie? Bo w sumie kupilabym tez chetnie lecytyne
Wiesz co.. Ja zawsze nakladam olej na suche włosy. Jedynie tak jak pisałam, często dodaję do oleju wodny roztworek dobrodziejstw. Po samym oleju moje włosy są za miękkie i za lekkie chociaż olejowanie kojarzy się większości z możliwym efektem obciążenia. Równoważę więc efekt miękkości proteinami.

Cytat:
Jednakze potrzebuje Waszej pomocy. Otoz nie widze innej mozliwosci zmycia maski w stylu zoltko+rycyna+miod inaczej jak tylko szamponem, a to mi duuuuuzo bardziej placze wlosy niz OMO i zdecydowanie utrudnia czesanie, przez co wlosy sie lamia/pekaja i wypadaja w wiekszej ilosci niz po OMO (na 100%). Myje kubeczkowo. Moje pytanie:
Spróbuj może, jak przyjdzie czas na zmywanie, opłukać głowę ciepłą wodą i nałożyć jakąś treściwą maseczkę. Garnier AiK? Isana Babassu? Powinna ona nieco zemulgować to co znajduje się na włosach i pomóc w usunięciu. Lekko masuj/wygniataj kosmyki.. Możesz też wcześniej do porcji takiej odżywki dodać niewielką ilość szamponu I również masować powoli. Potem rozrób szampon w kubeczku. I zacznij od mycia skalpu tym szaponowym płynem. Resztę wylej na włosy. Pomasuj jeszcze chwilkę i zmyj. Jak będzie wciąż tłusto to powtórz wszystko jeszcze raz.. Wymasuj/wygnieć włosy odżywka, potem szamponowy płyn. Na stronie 49, pod koniec, szsz przypomniała mój post w pierszym linku. Polecam przeczytać uwagę o olejkach myjących. To może być również rozwiązanie na Twój problem olejek myjący nie obciążą włosów

Edytowane przez Sensualitka
Czas edycji: 2012-04-19 o 23:13
Sensualitka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 23:21   #62077
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
u mnie w albumie sa zdjęcia z nic nie robienia braku stylizatora, jak masz ochote to zakręcona emotka

Stary 2012-04-19, 23:25   #62078
HoneyRose
Raczkowanie

Mam pytanie do osób stosujących maski Wax - używacie ich przed myciem, czy po? Mam na myśli oczywiście metodę OMO.
HoneyRose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-19, 23:32   #62079
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
u mnie w albumie sa zdjęcia z nic nie robienia braku stylizatora, jak masz ochote to zakręcona emotka
Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość
Jest i puch, i nie ma tej gładkości, i z blaskiem cienko..
Uff, pocieszyłam się Dzisiaj właśnie spróbowałam swoje rozprostować ręcznie i wyglądają jak suchy wiecheć skatowany prostownicą. Już miałam nożyce w ręku.
(Miska, ale zmiana! Gratuluję )

Stary 2012-04-19, 23:34   #62080
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Uff, pocieszyłam się Dzisiaj właśnie spróbowałam swoje rozprostować ręcznie i wyglądają jak suchy wiecheć skatowany prostownicą. Już miałam nożyce w ręku.
(Miska, ale zmiana! Gratuluję )
im lepiej będa nawilżone tyle lepiej sie będa prezentowac bez stylizatora - w albumie miałam pierwsza próbe bez i całkiem nieźle sie powiodła, wiec wytrwałości zyczę bo efekty masz natychmiastowe

Stary 2012-04-19, 23:43   #62081
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
im lepiej będa nawilżone tyle lepiej sie będa prezentowac bez stylizatora - w albumie miałam pierwsza próbe bez i całkiem nieźle sie powiodła, wiec wytrwałości zyczę bo efekty masz natychmiastowe
Trochę już jestem zniechęcona bo olejuję od roku, od miesiąca dodaję humektanty i proteiny i faktycznie są spore efekty na ułożonych włosach ale bez stylizacji nadal sucha masakra. Jednak szkoda mi ścinać bo pofalowane wyglądają ok więc tylko będę podcinać

Stary 2012-04-19, 23:57   #62082
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
W mojej ocenie 100% ideału często osiąga się płacąc zbyt dużą cenę. Za dużo czasu poświęca się na stylizację, za dużo objętości oddaje.
Nie będę chyba odkrywcza, jak powiem, że to zależy od włosów... Moje dzięki pielęgnacji i układaniu, zyskały sporo objętości. Zwłaszcza dzięki żelowi mrożącemu, który mi trochę podsusza włosy przy skalpie i dzięki temu są dłużej świeże

Cytat:
Jak normalne. Ale ja mam kryptofale. Jak niczego z nimi nie zrobię, to są proste albo prawie proste
Stary 2012-04-20, 00:00   #62083
Sensualitka
Raczkowanie

Cytat:
Trochę już jestem zniechęcona bo olejuję od roku, od miesiąca dodaję humektanty i proteiny i faktycznie są spore efekty na ułożonych włosach ale bez stylizacji nadal sucha masakra. Jednak szkoda mi ścinać bo pofalowane wyglądają ok więc tylko będę podcinać
A w jaki sposób traktujesz włoski bez stylizacji? W sensie pozwalasz im samym wyschnąć? Nakładasz jakieś odzywki bez spłukiwania? Problem może leżeć w nieumiejętnym stosowaniu humektanów i protein. Humektany służą do magazynowania/wiązania wody. To nie inteligenty proszek który rozprawi się z plamą a resztę włókien nie uszkodzi Dla nich bez znaczenia jest skąd będą czerpać wodę. Bez odpowiedniego zabezpieczenia przy suchym powietrzu będą wyciągać wodę z włosa powodując susz a przy dużej wilgotności będą pobierać go z powietrza powodując puch. Żeby sprawić żeby włos zatrzymał poziom nawilżenia a nie był zależny od pogody potrzebne są odpowiednie emolienty które zabezpieczą włos. Humektany nie służą stricte do nawilżania. To bardzo częsty błąd i można sobie nimi załatwić zarówno skórę jak i włosy Może przybliż swoja pielęgnacje, co aktualnie stosujesz i da się to jakoś skorygować. A włosy masz raczej zdrowe?

Czas edycji: 2012-04-20 o 00:03
Stary 2012-04-20, 00:56   #62084
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Napisane przez Sensualitka Pokaż wiadomość
A w jaki sposób traktujesz włoski bez stylizacji? W sensie pozwalasz im samym wyschnąć?
(...)
Może przybliż swoja pielęgnacje, co aktualnie stosujesz i da się to jakoś skorygować. A włosy masz raczej zdrowe?
Będę wdzięczna za rzut fachowym okiem
Postaram się skracać
Nie wiem czy mam zdrowe włosy, raczej nie, są suche, farbowane, część się rozdwaja więc na bieżąco podcinam, są w miarę miękkie w dotyku.

Półtora roku temu zaczęłam używać szamponu Babydream (mycie co 2, 3 dzień) i olejować codziennie oliwą z oliwek lub oliwką z parafiną, szybko obciążyła, zmieniłam na oliwkę Hipp. Nie używałam nic więcej (żadnych masek, odżywek d/s ani b/s), za stylizator robiło kilka kropli oliwki Hipp. Wycierałam w pieluchę, czesałam grzebieniem z szeroko rozstawionymi zębami - także na sucho, ugniatałam.

Kilka m-cy później kupiłam odżywkę Garnier Awokado i karite i olejek Vatika. Używałam losowego szamponu Vichy. Codziennie nakładałam olej, odżywkę po każdym myciu, do stylizacji nadal Hipp.

W styczniu br zmieniłam szampon na Hipp, myłam też odżywką Isana z bobasem , do zestawu doszedł olej lniany i olejek Alterra, odżywka z keratyną Artiste, maska Bingo z elastyną, zaczęłam nakładać pod oleje żel lniany i żel z pantenolem, jako b/s kupiłam Joannę z miodem.

Od marca dodawałam do oleju sok aloesowy a do maski/odżywki dużo gliceryny, do stylizacji lub zamiast oleju używałam kremu do rąk z Biedronki.

Na początku kwietnia zmieniłam znowu szampon na jeszcze łagodniejszy Balsam BDfM, dodaję do maski i odżywek keratynę i spirulinę, zrobiłam psikadło z soku aloesowego, keratyny, elastyny, pantenolu i witamin - używam go codziennie i na noc pod olej (lniany i oliwkę Babydream fur mama, Hipp się wreszcie skończył), kombinuję od niedawna z płukanką lniano-aloesowo-octową, z maseczkami domowymi z oleju, żółtka, gliceryny i soku aloesowego.
Dopiero niedawno przestałam rozczesywać suche włosy i zaczęłam stylizować je żelem lnianym + nadal krem z Biedronki.

EDIT: od mniej więcej pół roku farbuję całość naturalną henną a tylko odrosty farbą profesjonalną.

Są rezultaty - włosy dużo miększe niż kiedyś, mniejszy puch, po ułożeniu wyglądają ok, są dość sprężyste (na TYM i TYM zdjęciu porównanie włosów kiedyś i obecnie) ale bez układania nadal tragedia. I zbliżenie. Na tych zdjęciach nie schły samodzielnie tylko na siłę je rozprostowywałam rękami.
Rzadko pozwalam im schnąć całkowicie samodzielnie, zawsze ugniatam.
Wydaje mi się, że wyglądają nadal na bardzo zniszczone ale wolę nosić warkocz niż obciąć Nooo i nie wiem czy jest sens dalej o nie dbać czy skupić się na szybszym poroście i sukcesywnie podcinać.
Ewentualnie co zmienić w pielęgnacji.
Z góry dziękuję za rady

Uff, tyle

Edytowane przez Redhaired Witch
Czas edycji: 2012-04-20 o 00:57
Stary 2012-04-20, 06:24   #62085
Chatul
ma zielone pojęcie

Dałam wczoraj żel lniany pod żel elastyczny (lniany zamiast odżywki b/s). Włosy jak na razie wyglądają cudnie
Ciekawe czy przetrwają dzień.
I czy uda mi się jutro ten efekt powtórzyć
Stary 2012-04-20, 09:06   #62086
Sivak
Przyczajenie

Girls chciałabym dołączyć do waszych "zakręconych"rozmów
Zainspirowana informacjami z wizażu zaczęłam w końcu traktować moje suche falo-skręty tak, jak powinnam i powoli zaczynam widzieć efekty
Więc najwyższy czas wyrazić wdzięczność i może- w przyszłości- mam nadzieję- odwdzięczyć się komuś dzieląc swoim doświadczeniem, jeśli będzie okazja!
btw- nigdy w życiu nie byłam uczestniczką żadnego forum, więc mogą mi się zdarzyć jakieś wtopy z gatunku internetowego savoir vivre - nie będę się obrażać za zwracanie mi uwagi
pozdrawiam was wszystkie serdecznie!!
Sivak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-20, 09:32   #62087
stasiek
Wtajemniczenie

Cytat:
Trochę już jestem zniechęcona bo olpore efekty na ułożonych włosach ale bez stylizacji nadal sucha masakra.
Cytat:
Moje rozprostowane szczotka wygladaja jak wata cukrowa na patyku i wcale nie uwazam, ze to wyglad zniszczonych wlosow, jedno nie ma w ogole zwiazku z drugim. Jak masz fale jak te na zdjeciu co zalaczam, to sobie mozesz prostowac szczotka i wyjdzie Ci gladka tafla. Przy Twoim skrecie zapomnij.

Gdyby tak latwo bylo sie wyprostowac szczotka i suszarka, to by prostownicy nie wymyslili i tyle dziewczyn by nie katowalo nia wlosow.

A co nazywasz stylizacja, zel lniany, odzywka b/s? moje wlosy gole sa jak piorka, ale juz nalozenie odzywki b/s zupelnie je zmienia. Przeciez na twarz tez nakladasz krem nawilzajacy nie? to wlosy tak samo, tez czegos potrzebuja. Zel tez pelni jakas funkcje ochronna, okluzyjna dla wlosa. Ja nawet z paznokciami golymi nie chodze, zawsze odzywka, wiec wlosy to juz w ogole sobie nie wyobrazam

Gdybys musiala walic tony pianki i lakieru, zeby jakos wyjsc do ludzi to bym sie martwila, ale tak
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg emma-stone-20101004-592843.jpg (54,6 KB, 27 załadowań)
Stary 2012-04-20, 09:49   #62088
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Moje jak mocno suche ale jeszcze nie zniszczone. Widać że sztywne, a podkręcone udają miękkie
Cytat:
Są rezultaty - włosy dużo miększe niż kiedyś, mniejszy puch, po ułożeniu wyglądają ok, są dość sprężyste (na TYM i TYM zdjęciu porównanie włosów kiedyś i obecnie) ale bez układania nadal tragedia. I zbliżenie.
Są w świetnej kondycji jak na tą długość! I jaka zmiana!!

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-20, 09:55   #62089
TwojaKokaina
Zakorzenienie

Redhaired Witch - śliczne włoski i kolor

Sivak - witaj w naszym gronie
TwojaKokaina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-20, 09:56   #62090
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
Są rezultaty - włosy dużo miększe niż kiedyś, mniejszy puch, po ułożeniu wyglądają ok, są dość sprężyste (na TYM i TYM zdjęciu porównanie włosów kiedyś i obecnie) ale bez układania nadal tragedia. I zbliżenie. Na tych zdjęciach nie schły samodzielnie tylko na siłę je rozprostowywałam rękami.
Rzadko pozwalam im schnąć całkowicie samodzielnie, zawsze ugniatam.
Wydaje mi się, że wyglądają nadal na bardzo zniszczone ale wolę nosić warkocz niż obciąć Nooo i nie wiem czy jest sens dalej o nie dbać czy skupić się na szybszym poroście i sukcesywnie podcinać.
Ewentualnie co zmienić w pielęgnacji.
Z góry dziękuję za rady

Uff, tyle
Obejrzałam sobie te foteczki i moim zdaniem wyprostowane wcale nie wyglądają na jakieś zniszczone . Nie są wygładzone, ale myślę że rozprostowując je samymi rękami w życiu tego nie osiągniesz, po to wymyślono prostownice.

Cytat:
Napisane przez Sivak Pokaż wiadomość
Zainspirowana informacjami z wizażu zaczęłam w końcu traktować moje suche falo-skręty tak, jak powinnam i powoli zaczynam widzieć efekty
Więc najwyższy czas wyrazić wdzięczność i może- w przyszłości- mam nadzieję- odwdzięczyć się komuś dzieląc swoim doświadczeniem, jeśli będzie okazja!
btw- nigdy w życiu nie byłam uczestniczką żadnego forum, więc mogą mi się zdarzyć jakieś wtopy z gatunku internetowego savoir vivre - nie będę się obrażać za zwracanie mi uwagi
pozdrawiam was wszystkie serdecznie!!

Powodzenia w dbaniu!

Cytat:
Napisane przez stasiek Pokaż wiadomość
Moje rozprostowane szczotka wygladaja jak wata cukrowa na patyku i wcale nie uwazam, ze to wyglad zniszczonych wlosow, jedno nie ma w ogole zwiazku z drugim. Jak masz fale jak te na zdjeciu co zalaczam, to sobie mozesz prostowac szczotka i wyjdzie Ci gladka tafla. Przy Twoim skrecie zapomnij.

Gdyby tak latwo bylo sie wyprostowac szczotka i suszarka, to by prostownicy nie wymyslili i tyle dziewczyn by nie katowalo nia wlosow.

A co nazywasz stylizacja, zel lniany, odzywka b/s? moje wlosy gole sa jak piorka, ale juz nalozenie odzywki b/s zupelnie je zmienia. Przeciez na twarz tez nakladasz krem nawilzajacy nie? to wlosy tak samo, tez czegos potrzebuja. Zel tez pelni jakas funkcje ochronna, okluzyjna dla wlosa. Ja nawet z paznokciami golymi nie chodze, zawsze odzywka, wiec wlosy to juz w ogole sobie nie wyobrazam

Gdybys musiala walic tony pianki i lakieru, zeby jakos wyjsc do ludzi to bym sie martwila, ale tak
Zgadzam się
Stary 2012-04-20, 10:08   #62091
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Cześć
pokaż włoski

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-20, 10:29   #62092
Scintilla_Felis
Raczkowanie

GG do Scintilla_Felis

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Już dawno wyrzuciłam z lodówki wszelkie margaryny. To według mnie całkowicie zbędny produkt spożywczy
u mnie tylko margaryna ostatnio. Unikamy masła, bo cholesterol, ale mam już dość przeglądania składów beznadziejnych margaryn. Margaryna obniżająca cholesterol, z cholesterolem w składzie, albo trans'ami, albo tłuszczami o-3 którea akurat nic nie dają.

ewcia1807, Aiisaa, AjriszMarta, Red, Miska78, hahihehy dziękuję cieszę się, że się podobają. Muszę jeszcze popracować nad odświeżeniem. Mam wrażenie że krem biedronki strasznie usztywnia i już nie są takie miękkie

Cytat:
Napisane przez Aiisaa Pokaż wiadomość
Ja właśnie nie wiem gdzie dostać Joanne z lnem, szukam szukam i znaleźć nie mogę.
Mi się udaje ją dostać tylko w Piotrze&Pawle, nigdzie indziej

Cytat:
Ja na początku wizażowania zauważyłam, że na Zakręconym im bardziej loki nieuczesane i wyglądające na tłuste tym lepiej Sama zaczęłam się w to wkręcać ale nadal nie jestem przekonana. Chyba wolę swoje po rozczesaniu
Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość
A ja właśnie nie mam takich odczuć . Mam wrażenie, że dziewczyny lubią objętość i narzekają kiedy jest przyklap.
Ja marzę o takim 2w1 - przepiękna objętość plus piękne, gładziutkie fale
Też mam problem z tym, żeby nie robić z siebie za bardzo posklejanej i czasem nawet wolę jak pojawi się jakiś puch. A moja matka to już w ogóle się buntuje. Chociaż ostatnio mówi: ciekawe co by się stało, jak ja bym tak włosy zrobiła... osobiście uważam, że trzeba znaleźć złoty środek i chyba większość dziewczyn do niego dąży. Jednak czeszę tylko palcami. I mocno wygładzam każde pasmo przy olejowaniu aż poczuję pożądaną gładkość. A Ty, Red, sama pisałaś, że nie chce Ci się po paśmie robic I faktycznie Twoje rozczesane są lepsze. A może te nie rozczesane za mało wygniotłaś? Mi się często podobają dopiero jak trochę potańczą na wietrze

Cytat:
Napisane przez Sensualitka Pokaż wiadomość
Hello, moja egzystencja na wizażu jest z cyklu "Przyczajony tygrys, ukryty smok" ale od czasu do czasu mnie natchnie aby coś wtrącić a więc wtrącam.... Ajrisz napisała, że daje niecałą łyżkę podczas gdy mi taka ilość nie starczyłaby nawet na 1/5 grzywki I nie ma znaczenia czy olej jest bardzo wnikający czy nie. Mam taką szklaną osłonkę na świeczkę która spełnia mi role miarki jest o pojemności 70 ml i tyle właśnie nakładam, a nic mi z włosów nie kapie.. Nakładam na suche włosy. Na mokrych zapewne wyszłoby mniej.
Dzięki dziewczyny za nowiny, że mokre też można olejować. Bym nie pomyślała, a tak faktycznie może wyjść ciekawiej. Łyżka oleju? Tyle biorę na same końcówki do zabezpieczenia czasem Jak olejuję po paśmie to leję łyżkę na pasmo. Jak do szklanki po nutelli wleję 1/3 i zużyję to na łeb, to większość włosów nadal lata spuszona i prosi się o więcej, a ja własnie nie wiem czy im dawać czy je olać. Sensualitko, pójdę za Tobą

Słyszałyście może o odżywkach, a właściwie maskach z łożysk? Mojej koleżance polecono, już po sprawdzeniu i teraz zastanawiamy się czy nie złożyć grupowego zamówienia. Chyba wołowe są. Jak dowiem się czegoś więcej to dam znać. Efekty podobno rewelacyjne, a tu jeszcze o tym nie czytałam.

Lecę czytać dalej

Staram się pisać po polsku, nie po polskiemu, a kiedy czegoś nie jestem pewna, to sprawdzam w słownikach.

"Małe" cięcie: 92 cm -> 65 cm (miało być góra 20, ale dojdź do ładu z kręconymi )

₪ ø lll·o.

Edytowane przez Scintilla_Felis
Czas edycji: 2012-04-20 o 10:31
Scintilla_Felis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-20, 10:30   #62093
Sivak
Przyczajenie

Chętnie pokażę włosy, jak tylko zgram zdjęcia! Ostatnio sporo eksperymentowałam z cięciem i - o zgrozo, wiem, powinnam dostać lanie- farbą, na szczęście moje włosy to wszystko chyba przetrwały, na pewno po części dzięki informacjom z forum wizażowego
Nie wiem, na ile w tym wątku wpisujecie wasze codzienne doświadczenia (czy mam pisać w codzienniku kręconowłosych?)
Od wczoraj jest ciepło i wilgotno za oknem i muszę przyznać, że mimo wszystko żaden żel lniany ani inne cuda nie działa tak na moją zakręconą czuprynę,jak po prostu taka pogoda. Czy też macie takie pozytywne reakcje na deszcz?Czy właśnie wtedy macie problemy?
Stary 2012-04-20, 10:32   #62094
stasiek
Wtajemniczenie

powiekszylam swoja kolekcje olejowa poki co koniec z zakupami, bo juz nie mam gdzie tego trzymac. Mam teraz:

- kokos
- shea
- mango
- maslo kakaowe
- czerwona palma
- granat i awokado Alterry
- jojoba
- Avosoja Hairvedy
- orzechy laskowe
- migdal
- babassu
- konopny
Stary 2012-04-20, 10:42   #62095
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
Chętnie pokażę włosy, jak tylko zgram zdjęcia! Ostatnio sporo eksperymentowałam z cięciem i - o zgrozo, wiem, powinnam dostać lanie- farbą, na szczęście moje włosy to wszystko chyba przetrwały, na pewno po części dzięki informacjom z forum wizażowego
Nie wiem, na ile w tym wątku wpisujecie wasze codzienne doświadczenia (czy mam pisać w codzienniku kręconowłosych?)
Od wczoraj jest ciepło i wilgotno za oknem i muszę przyznać, że mimo wszystko żaden żel lniany ani inne cuda nie działa tak na moją zakręconą czuprynę,jak po prostu taka pogoda. Czy też macie takie pozytywne reakcje na deszcz?Czy właśnie wtedy macie problemy?
W codzienniku piszemy jakich zestawów do mycia użyłyśmy i jaki uzyskałyśmy efekt. Zdjęcia też są wskazane. Służy to głównie sobie samej - za jakiś czas przeczytasz wszystkie swoje wpisy i pomoże Ci to zrozumieć co lubią Twoje włosy - ale też innym zakręconym, które czerpią inspiracje z codziennika.
Tutaj wymieniamy się doświadczeniami i w ogóle rozmawiamy o wszystkim .

Cytat:
Napisane przez stasiek Pokaż wiadomość
powiekszylam swoja kolekcje olejowa poki co koniec z zakupami, bo juz nie mam gdzie tego trzymac. Mam teraz:

- kokos
- shea
- mango
- maslo kakaowe
- czerwona palma
- granat i awokado Alterry
- jojoba
- Avosoja Hairvedy
- orzechy laskowe
- migdal
- babassu
- konopny
Zazdroszczę, pysznie brzmi
Stary 2012-04-20, 10:45   #62096
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Korkociągi na końcach i trochę prostsze bliżej skalpu Ale na zniszczone nie wyglądają, są mięciutkie i błyszczące

Sivak, witaj Czekamy na zdjęcia, a codzienne poczynania wpisywać możesz w codzienniku i tutaj, z czego ewentualna dyskusja nad pielęgnacją odbywa się tu
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-20, 10:52   #62097
Scintilla_Felis
Raczkowanie

GG do Scintilla_Felis

Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość
szczerze mówiąc nie próbowałam tak. ale jestem na początku dbania o włosy i po prostu mam wrażenie że po takiej ilości włosy są fajne, jak usiłowałam tak wcierać delikatnie w pasemka to potem nie czułam różnicy, a po takiej dużej dawce włosy od razu milsze po myciu może na początku muszę je doolejować a potem starczy mniej? nie wiem...
też mam taką nadzieję. ale z nawilżeniem muszę sprawdzić. Wtedy może będzie mnie stać na Oliwę z Oliwek

Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość
o a ja patrząc na twoje boskie włosy myślałam że już tu od dawna jesteś
Kurcze, też myślałam, że Miska przyszła długo przede mną, a my tu z równym stażem właściwie

Jak mierzycie ten obwód kucyka? Po związaniu gumką? Na jakiej wysokości? I pewnie nie rozczesane? To może trochę oszukać...

Cytat:
Napisane przez Phoce Pokaż wiadomość
Ja dziś doznałam lekkiego szoku. Od pewnego czasu przeglądam sobie Wasze zdjęcia i tak zachwycam się jak wielka różnica jest, więc postanowiłam i porównać moje z 5 marca i z dziś. Nie wiem co im się stało, że nagle stały się takie...grube w sensie loki
Cudo! I właśnie wolę te po prawej

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
Felis minimalnie spuszone, a poza tym to klękajcie narody! przepiękne włosy
Dziękuję Na dole puch jak puch, byle siano nie szło dookoła... a tego najwięcej u góry. Dół jakoś zdyscyplinowany w miarę, a na górze baranek (tu zdjęcie ze światłem więc go niewidać tak bardzo )

Cytat:
Dziewczyny, ja gdzieś juz wyżej pisalam o szczotce Tangle Teezer. Wpiszcie sobie na Youtube jest tam sporo recenzji. Ona naprawde niewiarygodnie łatwo rozczesuje każdego kołtuna
Też o niej czytałam i ją oglądałam... Jakoś nie ufam temu. Nawet Ibiszowa nie polecała mimo że uwielbia nowinki. Sama wolę mój grzebień jak już mam czesać (swoją drogą pokazywałam go tutaj: klik!.
Rozwijając temat czesania i mycia. Prawdę mówiąc bardzo dobrze moim robi prysznic, niezbyt silny, ale kiedy spłukuję odżywkę czy szampon, nawet jeśli były poplątane, to przy lekkim ugniataniu głową w dół, dość ładnie się rozczesują same z siebie. Widocznie lubią prysznic jako szczotkę

Staram się pisać po polsku, nie po polskiemu, a kiedy czegoś nie jestem pewna, to sprawdzam w słownikach.

"Małe" cięcie: 92 cm -> 65 cm (miało być góra 20, ale dojdź do ładu z kręconymi )

₪ ø lll·o.

Edytowane przez Scintilla_Felis
Czas edycji: 2012-04-20 o 11:11
Scintilla_Felis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-20, 11:16   #62098
Sivak
Przyczajenie

[QUOTE=Martek_;33668621]W codzienniku piszemy jakich zestawów do mycia użyłyśmy i jaki uzyskałyśmy efekt. Zdjęcia też są wskazane. Służy to głównie sobie samej - za jakiś czas przeczytasz wszystkie swoje wpisy i pomoże Ci to zrozumieć co lubią Twoje włosy - ale też innym zakręconym, które czerpią inspiracje z codziennika.
Tutaj wymieniamy się doświadczeniami i w ogóle rozmawiamy o wszystkim .

Thx! Z pewnością przyda mi się taka kontrola, bo póki co to jest dla mnie zawsze niespodzianka jak wyglądam i nie zauważyłam jeszcze niczego konkretnego :/poza deszczem (na plus) i może poza tym, że silikony mi kiedyś pomagały (dimeticone o ile dobrze pamiętam z Herbal Essences) ale jestem na odwyku i próbuję dać sobie radę bez tego
Stary 2012-04-20, 11:45   #62099
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Ostatnio sporo eksperymentowałam z cięciem i - o zgrozo, wiem, powinnam dostać lanie- farbą, na szczęście moje włosy to wszystko chyba przetrwały, na pewno po części dzięki informacjom z forum wizażowego
Oj tam o zgrozo Po to dbasz o włosy żeby móc się nimi bawić Nie noga, odrosną :p
Cytat:
U mnie broi wilgotność powietrza, nasycenie czy inny punkt rosy ;] Na porządnym deszczu o dziwo bywają całkiem ładne

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-20, 11:58   #62100
Sensualitka
Raczkowanie

Cytat:
Postaram się skracać
Nie wiem czy mam zdrowe włosy, raczej nie, są suche, farbowane, część się rozdwaja więc na bieżąco podcinam, są w miarę miękkie w dotyku.
(...)
Dołączam swój głos do dziewczyn które już skomentowały Twój post. Włoski wyglądają bardzo dobrze. Moim zdaniem "problem" nie leży w ich kondycji tylko naturze. Po prostu nie są to włosy proste które spłyną taflą, jak to kręcone. Po to wymyślane są sposby stylizacji i poszukiwany stylizacyjny św Graal Z takich trików które u siebie stosuję, kiedy nie stylizuje włosów (brak pianki, ugniatania itd) i nie zależy mi na skręcie, pozwalam wloskom wyschnąć samym tak do powiedzmy 90% przeczesując je od czasu do czasu palcami, potem schylam głowe, przeczesuje włosy grzebieniem z szeroko rozstawionymi ząbkami powoli od końców i robie z nich taki w miarę ciasny rulonik przez okręcanie włosów w okół własnej osi. Następnie przypinam go na czubku klamrą i chodzę tak z pół godz, godzinke. To powoduje, że puch sam trochę się ujarzmia bo są tak jakby naturalnie sprasowane w tym ruloniku a to że są jeszcze minimalnie wilgotne powoduje, że można w jakimś stopniu manipulować ich strukturą. Przy Twojej długości dobry byłby ciasny warkocz Myslę, że przy naturalnym schnięciu pomocna byłaby jakas dobra, emoliencyjna odżywka.

Co do Twojej pielęgnacji to wydaje mi się, że za często stosujesz proteiny? Dzień w dzień od kwietnia? możliwe, że włoski już się przejadły. Odstaw na jakiś czas. Obserwuj co się będzie działo. Zrób sobie test włosa. Np jak Ci jakiś wypadnie to spróbuj go rozciągnąć i rozerwać. Jeśli pęka od razu to znaczy, że są stanowczo przeproteinowane.
Polecałabym też przyjrzenie się działaniom poszczególnych składników na włosach i notowanie (codziennik? zeszyt?). Może brzmi karkołomnie (a zeszyt nawet śmieszne ) ale na dłuższą metę to bardzo przydatne informacje. Np moje włosy nie znoszą gliceryny i protein z jajka. (tzn nie tolerują o wiele większej ilosci składnikow ale to takie pierwsze z brzegu, szczególnie nieakceptowalne) Gliceryna = puch tylko do spięcia. Unikam jej jak ognia. Proteiny z jajka niesamowicie wysztywniają mi włosy. Podoba mi się ide maseczki jajko + oliwa + rycyna. Jest taka babcina i naturalna, lubię tą ideę. Ale co z tego jak nie służy?

Kluczem do sukcesu jest znajomość co włosom służy a co nie. Może piszę o ogólnikach ale dużo dziewczyn zapomina o tym, że to co innym służy niekoniecznie im musi odpowiadać. Wpadają w pułapkę wszystkiego co polecane, kupują od razu i stosują wszystko na raz. A potem nie wiadomo co jest cacy a co be Pielegnacja nie musi być bogata by byla skuteczna. Mam nadzieje, ze nie brzmi to jak wymądrzanie. Po prostu wiem po sobie jak to jest. Też przez to przechodziłam. Chciałam wszystko, od razu i jeszcze miałam wielkie oczekiwaniami natychmiastowych rezultatów. Testuj długość trzymania specyfików na włoskach. Niekoniecznie to co zostaje na noc zadziała lepiej niż to co siedziałoby tylko 2 godz. Nie ma prawidła.

Czas edycji: 2012-04-20 o 12:03
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości