|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#62101 | |||||||
|
Nindżopesz
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści
Cytat:
Wszystko prostowłose, wygładzone, sypkie, ech...2. niestety po warkoczu mam od połowy włosów krzywe fale i sterczące końce ale akurat ugniatanie i wydobywanie skrętu mi nie przeszkadza, nie jest jakoś specjalnie pracochłonne. Po prostu dołuje mnie ich wygląd bez niczego (na szczęście rzadko je tak traktuję tzn. prostuję) Czy Garnier AiK albo Alterra np. z granatem mogą być uznane za dobrą emoliencyjną odżywkę? 3. przeproteinowany pęka na dowolnym odcinku? Często odrywają mi się końcówki, tylko końcówki. Chyba już wykończę psikadło keratynowe (porcja na kilka dni) a później akurat planuję farbowanie henną więc odstawię na tydzień. 4. Zaczęłam korzystać z Codziennika, faktycznie pomocne ![]() Z tym testowaniem mam problem - nie mogę się powstrzymać przed "full opcją", jakoś brakuje mi czasu na spawdzenie wszystkich możliwych kombinacji a później jeszcze ponowne przetestowanie zestawu. Zwłaszcza, że wszystko kupiłam naraz. Ale cóż, będzie trzeba. Dziękuję za rady ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Probuję tak sobie tłumaczyć ale jak już wspomniałam nie mam "żywego obiektu do porównań" a porównywanie się z prostowłosymi jest dość dołujące (włosy miękkie jak u dziecka, błyszczące, lejące, chlip)2. b/s traktuję jak krem na twarz, przy normalnej stylizacji dochodzi żel lniany/krem z Biedronki i olej na końcówki czyli coś jak makijaż Znowu ten "kompleks prostowłosych", które myją szamponem 2 w 1, idą spać z mokrymi i mają gładziutką taflę, ech ![]() Jedno co mnie pociesza to objętość i efekt końcowy. Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#62102 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Nie możemy się porównywać do prostowłosych, nasze włoski mają całkiem inną budowę, inaczej się zachowują. Ale to nie znaczy że są złe, brzydkie czy coś. Są po prostu inne, takie nam już dano. Wcale nie są gorsze od prostych, wystarczy się z nimi dobrze obchodzić i im dogadzać a się odwdzięczą .To tak jak z cerą - jedni nie robią nic, a mają piękną, drudzy chodzą na miliony zabiegów, wkładają dużo pracy w pielęgnacje i dopiero wtedy uzyskują fajny efekt
|
|
#62103 |
|
Zakorzenienie
|
lubię Was czytać, zawsze dowiem się czegoś mądrego. nie zawsze się tu udzielam, bo mam małe pojęcie o CG w porównaniu do Was
![]() obecnie jestem podczas 2go miesiąca CG, nie liczę dokładnie. próbowałam różnych specyfików, co prawda nie aż tak dużo, ale widzę znaczną poprawę no i włosy wystrzeliły tez na dlugość. z olejków używałam babydream niebieski, a wczoraj pierwszy raz alterry i jestem pod wrażeniem. mam wrażenie, że moje włosy są po niej bardziej miękkie i pewnie przy niej zostanę, bo ma w składzie same olejki, wszystko naturalne ![]() a czy któraś z was stosowała olejek rycynowy na włoski bądź brwi? |
|
|
|
#62104 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.Rycynę stosowałam na włosy, ale radze uważać ze stosowaniem jej samodzielnie bo trudną się ją zmywa . Ja dodawałam do masek albo mieszałam z innym olejem. Ostatnio jakoś o niej zapomniałam..Na brwi nie stosowałam, bo z natury mam ciemne i gęste, ale powinna przyciemnić i pobudzić do wzrostu. Warto spróbować
|
|
#62105 |
|
Zakorzenienie
|
Może ale nie musi :P U mnie nie przyciemnia nic a nic :P A jest co przyciemniać :P
|
|
|
|
#62106 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i dziękuję za odpowiedź
|
|
|
|
|
#62107 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ugniatać itd.... Piszesz, że dołuje Cie wygląd włosów bez niczego.... Chyba niewiele osób na wątku pielęgnacyjnym zostawia włosy bez stylizacji lub chociaż odzywki b/s.. Czy to tyczy się zakręconych czy prostowłosych.. Nawet prostowłose muszą zabezpieczać włosy przecież. Złudzenie naturalności kosztuje ![]() Co do odzywek.. Dziewczyny zdaje się stosowały je jako b/s wiec myślę że też możesz testować. Możliwości jest sporo ważne aby na włosie był jakiś film który zabezpieczy włos. Czy to polimery, czy kwasy tłuszczowe czy demonizowane silikony ![]() 3. Przeproteinowany włos niekoniecznie pęka. Zazwyczaj jest po prostu bardziej sztywny a co się z tym wiąże też bardziej podatny na urwanie. Urywanie końcówek może się wiązać z tym, że po prostu są suche. Moja siostra nie daje sie przekonac do bardziej świadomej pielęgnacji i nieustannie narzeka na kruszenie się końcówek a protein nie używa (uzywa tylko szampon Pantene + odzywka z tej samej firmy). Moim zdaniem, jeśli masz w miare zdrowe włosy nie powinnaś używać keratyny tak często Keratyna wbudowuje się w zniszczone partie włosów a jeśli nie ma się w co wbudować bo włos zdrowy to może podważać łuski włosa sprawiając, ze jest szorstki, matowy i bardziej podatny na uszkodzenie.
|
|
|
|
|
#62108 |
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
O! Jesteś!
![]() Jak tam walka z puszeniem? Przeczytałam, że masz nowe sposoby ![]() A ja dziś się nażelowałam polimerowo i mam płatki polimera na włosach Jakaś kompletna masakra. Żel aloesowy Krauterhof znów rządzi
|
#62109 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i takie to ani proste ani kręcone---ot faluski gorzej, że strasznie mam płasko przy skalpie, a na długości gdzie pocieniowane to się rozszerza, brzydko buzia tak wygląda trójkątna z szeroką podstawą, dlatego dzisiaj kucyk ![]() (użyłam fruztisa zmiękczającego wodę, tak ślicznie pachną nawet po nocy )ale włoski fajnie, miłe, miękkie, lejące, tylko taki rudawy poblask mam dziwny witamy ![]() zdjęcie!
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2012-04-20 o 15:08 |
|
|
|
|
#62110 |
|
Zakorzenienie
|
Eloesiak
|
|
#62111 |
|
Rozeznanie
|
Czy WAX angielski, skoro ma SLS, może oczyścić włosy i skórę głowy z silikonów i pq? Bo planuję i tak na skalp nałożyć, żeby rosnąć zaczęły, a przy okazji może włosy nim "umyję"...
|
|
|
|
#62112 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hm...a może nie dobrze pamiętam? :x
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2012-04-20 o 15:42 |
|
|
|
|
#62113 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#62114 |
|
Zakorzenienie
|
mnie się nie widzą takie, jeszcze z tyłu ok, ale z przodu jak przychlast jakiś
znacznie bardziej wolę jednak wyprostowane (czego unikam) albostylizowane za pomocą żelu ![]() Magdus ale w codzienniku zakręcono ![]() a powiedz jak Ci się spisuje ten olejek z Alterry? czy jak któraś jeszcze ma to niech napisze też , bo kupiłam i nie wiem czy sobie zostawić czy dołożyć do rozdania
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2012-04-20 o 15:48 |
|
|
|
#62115 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
czyli chyba da radę
Edytowane przez hahihehy Czas edycji: 2012-04-20 o 16:15 |
||
|
|
|
#62116 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#62117 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jakoś nieczęsto mamy ostatnio przyjemność korzystać z włosowego kompendium kryjącego się w Twoich wpisach. Poczułam się więc bezkarna i od wczoraj trochę się wymądrzam bo myślałam, że nikt mnie nie podda lustracji ale jak widać czuwasz. Pokornieję więc ![]() A nowe sposoby na puszaka..... Na razie musiałam odpuścić zmasowaną walkę bo puszak sam się wykańcza nadmiernym wypadaniem. Zrezygnowałam ze stylizacji poza wyjątkowymi sytuacjami kiedy muszę wyglądać nienagannie. Nakładam olej w week, zmywam go olejkiem myjącym, myje skalp detergentem. W tygodniu odświeżanie czupryny w płukance z mydlnicy. Zalewam ją naparami tataraku, łopianu, pokrzywy, szałwii itp. Potem jakaś odżywka, płukanka wyrównująca ph i samorobiona mieszanka b/s, głównie kwas ha wielkocząsteczkowy + kilka kropel oleju + lipodermina + niacynamid i jakiś owocowy ekstrakt. Polubiłam mango. I jakoś leci. Sprawdza się u mnie ten schemat. Poza wypadaniem to nie narzekam na nic. Włoski mają piękny połysk nawet jeśli troszkę się spuszą. Same w sobie są zdrowe co bardzo mnie cieszy. Teraz tylko ujarzmić wypadanie i znów można zacząć wojnę podjazdową z monsieur Puszakiem. Uff! Wyspowiadałam się. Jak w prawdziwym zakonie Dziękuje Ci o Matko za tą możliwość ![]() Cytat:
TŻ unosi Cie w ramionach ku słońcu i odlatujecie razem do krainy jednorożców......
|
||
|
|
|
#62118 | |||||
|
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() Cytat:
Kurcze, daję się złapać na reklamy jak nastolatka ![]() Na szczęście jest Wizaż ![]() O dziwo nie mam zakręconych koleżanek, ewentualnie po trwałej a to też niemiarodajne. Tzn. być może część jest kręcona ale prostuje, nie wnikałam. Cytat:
![]() Cytat:
Ale póki co strajkują. Po prostu co jakiś czas je prostuję żeby ocenić stan. Jako zakręcone mnie zadowalają ale miałam wątpliwość czy po rozprostowaniu są tak zniszczone, że przypominają wiecheć czy taka już uroda rozprostowanych kręconych włosów. Czyli czy warto nadal pielęgnować je na długości czy zainwestować w produkty przyspieszające porost i ścinać. Teraz myślę, że sensowniej byłoby oceniać ich stan nie po rozprostowywaniu "na chama" tylko pozwolić im pofalować po swojemu i dopiero rzucić okiem. Ale... to może za pół roku 3. rozumiem, wykończę psikadło i zrobię przerwę ![]() Cytat:
Długo już o nie dbasz? |
|||||
|
|
|
#62119 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko widzisz, ja mam dużo słabszy skręt od Ciebie, więc i struktura włosa jest inna, to, że nie są super-gładkie nie znaczy, że Twoje są mniej zdrowe ![]() tutaj wysuszone bez stylizacji tuż przed cg: połowa czerwca 2011, oczywiście uważałam, że są proste "tylko się tak brzydko wysijają"
|
|
|
#62120 |
|
Wtajemniczenie
|
Szampon Babydream przestal domywac mi skalp:/ nawet 3krotne mycie nie pomaga :/ na poczatku pielegnacji mylam odzywka i bylo super. Pozniej przestala domywac, wiec zaczelam babydream. Jak tak dalej pojdzie to niedlugo chyba sie na plyn do mycia podlog bede musiala przerzucic
Jak patrze w codziennik a wy tam oleje, zoltko, maski, pozniej mycie isana babassu, a dalej d/s i b/s to mnie zazdrosc zjada
|
#62121 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jak ostatnio często myję szamponem kubeczkowo, (fitomedem z mydlnicą do suchych), a potem nakładam odżywkę d/s na 10min i nie zauważyłam, żeby włosy były w gorszej kondycji używaj-obserwuj-zmieniaj w razie potrzeby co ile używasz SLS/SLES?
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2012-04-20 o 16:31 |
|
|
|
|
#62122 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
kiedys przy takim myciu mialam siano, a nie wlosy, tylko, ze wtedy nie uzywalam olejow, odzywki same silikonowe. Nie wiem jak teraz bedzie
|
|
#62123 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#62124 |
|
Wtajemniczenie
|
dawno nie probowalam z soda, sprobuje jutro
|
#62125 |
|
Zakorzenienie
|
codzienne SLS to za często raczej...
a musisz olej na skalp nakładać? może lepiej tylko na długość
|
|
#62126 | ||
|
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() Ostatnio gładkie miałam chyba w wieku 12 lat ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#62127 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#62128 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#62129 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Co do BD to mysle ze tez go kupie jak zuzyje to co mam, tylko nie wiem czy lepiej ten rozowy balsam do kapieli fur Mama czy ten niebieski uniwersalny zel do mycia Kopf-bis-Fuss Waschgel W roznych wątkach i na roznych blogach raz polecany jest jeden, raz drugi...Wydaje mi sie ze mi tez Cytat:
bez makijazu wychodze normalnie do osiedlowego sklepu czy na spacer, ale jak jade gdzies dalej to zawsze przynajmniej uzyje korektora i tuszu po prostu nie cuduje o 6:30 rano z robieniem manicure, wymyslnymi strojami, cieniami do powiek i eyelinerem, ani reanimacja wlosow jak jest zle to robie koczek i juz, a makijaz to tylko cera+rzesy+ewentualnie brwi. wystarcza mi to, zeby czuc sie ladnie i dobrze ![]() Cytat:
Tzn. w ostatnim czasie nie sprawdzalam, ale jeszcze przed CG (i przed rozjasnieniem) gdy uzywalam byle czego i nie uzywalam raczej stylizatorow to moje wlosy po umyciu, rozczesaniu i ugniataniu tworzyly ladne fale/loki, a rozczesane i pozostawione bez ugniatania tworzyly sucha, szorstka, krzywa ale nie zakrecona szope. Takze to ugniatanie chyba najwiecej daje, przynajmniej w moim przypadku ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Tylko ze mam w sumie 6 rodzajow ale wiekszosc z nich to duze pojemnosci. Pozazdroscic kolekcji! ![]() Wiecie co? Doszlam do wniosku, ze bez wzgledu na wszystko kocham moje wlosy Nawet jak nie maja pieknego skretu i lustrzanego blasku to i tak sa inne, niebanalne i maja 3x wieksza objetosc niz wiele posiadaczek prostych wlosow Mamy szczescie ze jestesmy (za)krecone!
|
|
|
#62130 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Powiedziała ta, co mierzy gdy tylko znajdzie centymetr krawiecki pod ręką Cytat:
Może spróbuj odchudzić pielęgnację. Mniej treściwe odżywki, rzadziej kładź oleje. Moim zdaniem to syndrom przejedzenia.
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:02.

Myslę, że przy naturalnym schnięciu pomocna byłaby jakas dobra, emoliencyjna odżywka.
Wszystko prostowłose, wygładzone, sypkie, ech...
Ale na zniszczone nie wyglądają, są mięciutkie i błyszczące

i wcale nie uwazam, ze to wyglad zniszczonych wlosow, jedno nie ma w ogole zwiazku z drugim. Jak masz fale jak te na zdjeciu co zalaczam, to sobie mozesz prostowac szczotka i wyjdzie Ci gladka tafla. Przy Twoim skrecie zapomnij. 

Jakaś kompletna masakra. Żel aloesowy Krauterhof znów rządzi

, bo kupiłam i nie wiem czy sobie zostawić czy dołożyć do rozdania
Jak patrze w codziennik a wy tam oleje, zoltko, maski, pozniej mycie isana babassu, a dalej d/s i b/s to mnie zazdrosc zjada

W roznych wątkach i na roznych blogach raz polecany jest jeden, raz drugi...

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)