|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3481 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI
U :
śniadanie : buła pełnoziarnista z masłem, twarożkiem i dżemem, jogurt naturalny z garścią rodzynek , banan II śniadanie : 2 kromy razowca posmarowane grubaśnie serkiem kanapkowym i z pomidorkiem, jabłko 1h spaceru z psem Obiad : micha pożywnego ( dużo warzyw, mięsa ) kapuśniaku , marchewa, pół wieśniaka Po : kubas cappucino, parę śliwek suszonych,2 wafle ryżowe, jabłko 30 min jazdy na rolkach, 30 min joggingu i 30 min roweru wpadło Danio waniliowe, marchewa Kolacja : Będzie kubas kakao, jajecznica z 2 jajek z kromką chleba z masłem, papryka 30 min hula hop hmmmm.... zdaję mi się czy jakoś mało wyszło ? nie czuję się głodna , ale jak patrzę to tak mało mi się jakoś zdaje
Edytowane przez nikol12 Czas edycji: 2012-04-20 o 18:08 |
|
|
|
#3482 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U I serek wiejski z musli, pełną garść rodzynek, taką samą garścią orzeszków arachidowych, kilka kawałków babki marmurkowej II 3 kromki chleba ziarnistego z serkiem śmietankowym i rzodkiewką, napój Pysio z limonką III duży talerz barszczu białego z jajkiem i ziemniakami kasza gryczana z warzywami i sosem sojowym(1/2 woreczka kaszy gryczanej+fasolka czerwona,groszek, kukurydza, papryka/ wyszła cała duża micha) IV serek wiejski (kończyła sie data ważności i musiałam zjeść) wymieszany z Satino waniliowym, orzechami arachidowymi, kiwi 2 paski czekolady Malaga V będą 3 kromki chleba wieloziarnistego z serkiem śmietankowym, gotowanym jajkiem, tuńczykiem,rzodkiewką, szczypiorem i pewnie pochrupie coś przed telewizorem Chyba biszkopciki
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2012-04-20 o 18:12 |
|
|
|
|
#3483 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#3484 |
|
Zadomowienie
|
Milka jak zwykle super i meeeega smacznie. widzisz, Ty nienawidzisz masła, ja nienawidze brukselki
nikol ładnie, ale teraz im cieplej tym mniej sie chce jeść, więc sie nie przejmuj Ervisha jak zwykle super
|
|
#3485 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3486 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiejsze U.
1.grahamka z maslem,serkiem wiejskim,wedlina wieprzowa,jajkiem na twardo,pomidorem i salata, earl grey z cytryna i multiwitamina taka musujaca do picia 2.drozdzowka z kruszonka i lukrem,jablko 3.ryba duszona w ziolach, ziemniaki,salatka z salaty pomidorkow cherry szczypiorku i ketchupu 4.serek wiejskim z jagodami,jablkiem i migdalami,inka karmelowa z mlekiem 5.2 wyskakujace tosty z serkiem ziolowym,wedlina,pomidore m,ogorkiem i szczypiorkiem, earl grey z cytryna.
|
#3487 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Bellamy Tobie też dziękuję ![]() ---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ---------- Cytat:
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2012-04-20 o 18:32 |
|||
|
|
|
#3488 |
|
Zadomowienie
|
dzisiejsze U:
8min ABS Ś: woda z sokiem z cytryny, 1/4 grejpfruta, płatki ryżowe na 1/3szklance mleka i 2/3szklanki wody z łyżeczką czekoladowego proszku budyniowego i kakaa zjedzone z wiórkami kokosowymi/serkiem homo/wieśniakiem/twarogiem/dżemem/activią (jak zwykle wszystkiego po trochu) + czerwona herbata O: 100gr miruny gotowanej w ziołach na parze z kalafiorem, cukinią, pieczarkami i 1/4 woreczka kaszy gryczanej P: 2 gałki lodów i kilka fistaszków K: pół jogurtu greckiego light z jogobellą light suszona śliwka (jakoś mnie naszło na ten smak, choc do dzisiaj nie trawiłam go ) z poppingiem z amarantusa, pszenicą z melasą, żurawiną, rodzynkami, słonecznikiemdużo wody i herbaty zielonej ruch to 6km marszu proszę o ocenę
|
#3489 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
hahh no ok, rozumiem bo ja masła N I E N A W I D Z E ![]() ---------- Dopisano o 18:53 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ---------- Cytat:
![]() Ervisha, zawsze to jakies rozwiązanie, ale nie przepadam za serkami kanapkowymi typu almette.Wolę bielucha, ricottę, ![]() Co do owsianki to na noc zalewam płatki wodą tylko tyle zeby wsiąkneły całość. Rano podgrzewam ew dolewam troszkę wody i jak sie zagotuje dorzucam twarożek (twaróg wymieszany z mlekiem sojowym ew dorzucam ziarenka wanilii) gotuję razem az bedzie jednolita konsystencja i zacznie pachnieć sernikowo Przelewam do miseczki i dekoruje według aktualnej ochoty Świetnie pasują rodzynki, suszone śliwki, orzechy, figi
Edytowane przez Milka1224 Czas edycji: 2012-04-20 o 19:03 |
||
|
|
|
#3490 |
|
Rozeznanie
|
U
i pierwsza imprezka po długiej przerwieśniad; bułka wieloziarnista z twarogiem i phialdelphią z milką;D/ sałatą, szynką, roladą ustrzycka + pokrojony pomidor, ogórek, papryka i rzodkiewki, jogurt nat z granulowanymi otrębami o smaku truskawki 2śniad; duża malinowa activia pitna, garśc pestek dyni, pudełeczko pokrojonego jabłka i kilku marchewek- na uczelni obiad; kasza jęczmienna, kurczak w bulionetce z mieszanką warzyw( marchewka, groszek, kukurydza), pół słoika ogórków z papryka w zalewie-od babci ![]() 1h fitnessu- STEP+TBC po; garść nerkowców i pestek dyni kolacja; 2 kromki żytniego na zakwasie, puszka tuńczyka wsw z cebulką i pomidorkiem po; wpadną na pewno piwka- imprezka;p około 4 godz dreptania po mieście prosze o zerknięcie i ewentualne uwagi;D |
|
|
|
#3491 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.
|
|
#3492 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3493 |
|
sentimental animal
|
poczytałam trochę podczepione tematy w tym dziale i utworzyłam jeden przykładowy jadłospis, żeby sprawdzić, czy dokładnie wszystko zrozumiałam. możecie go ocenić?
śniadanie: -sałatka (sałata, rzodkiewka, pomidor, szczypiorek) + łyżka oliwy z oliwek, 2 kromki żytniego pieczywa z szynką II śniadanie: -pół kostki chudego twarogu ze szczypiorkiem obiad: -brązowy ryż, warzywa mrożone z Hortex, pierś kurczaka podwieczorek: -kromka żytniego pieczywa z masłem, 1 jajko na twardo ze szczypiorkiem kolacja: -serek wiejski z pomidorem i rzodkiewką
|
#3494 |
|
Rozeznanie
|
u mnie jogging dzisiaj wypadł z planu bo dostałam @ i jakoś tak nie za bardzo chciało mi się biegać
|
|
|
|
#3495 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3496 |
|
Raczkowanie
|
20.04
piątek 1 śniadanie: 2 bardzo cienkie naleśniki na dużej ilości otrębów +mąka pszenna 650, z serem, rodzynkami, otrębami, 1 kiwi 2 śniadanie: mały kubeczek maślanki truskawkowej obiad: surówka z marchewki i jabłka, filet z piersi podwieczorek: surówka z selera, z otrebami i rodzynkami na j. naturalnym z małą łyżką majonezu kolacja: mała kromka razowca z łososiem, druga kromka z pasztetem, kilka plasterków ogórka zielonego, 8 kostek czekolady gorzkiej (razem 144kcal) - mam niedobór magnezu
|
#3497 |
|
sentimental animal
|
tapetka22 - tak, R
|
#3498 |
|
Zakorzenienie
|
skromne bardzo
malo na sniadania-wegli zlozonych brakuje tak,taka salatka lepiej na kolacje
|
|
#3499 |
|
Raczkowanie
|
dzisiejsza R!
Sniadanie- 1,5 bulki pelnoziarnistej(byla calkiem spora) z serkiem almette i pomidorem,kawa 2 sniadanie-jogurt naturalny 400 g obiad- spory dorsz w panierce+warzywa gotowane na parze i dwa ziemniaki podiweczorek-serek homogenizowany+kilka truskawek+garsc mieszanki orzechow 2 plasterki szynki drobiowej 1,5 h jogi kolacja-serek wiejski dzisiaj jakos tak brak weny i czasu na urozmaicenia,stąd takie ubogie te posilki Edytowane przez julink Czas edycji: 2012-04-20 o 22:24 |
|
|
|
#3500 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
REWELACJA jak dla mnie! ![]() tylko dodałabym rano jakis owoc (chyba,że nie lubisz) i mało masz NNKT..poza oliwą ![]() ale super! |
|
|
|
|
#3501 |
|
Rozeznanie
|
Bellamy dziękuję
masło mam bez soli i cukru, chętnie zrobiłabym domowe ale nie mam sprzętu. Przed kolacją wpadło mi jeszcze ciasteczko owsiane digestive ![]() Dziewczyny mam pytanie. Czy na R raz na kilka tygodni można zjeść na obiad domową pizzę? Na pełnoziarnistym cieście, z kurczakiem, dużą ilością warzyw i odrobiną sera? |
|
|
|
#3502 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zupa z soczewicy: - 2 cebulki zeszklić na łyżce masła (lub innego tłuszczu) razem z 2 ząbkami czosnku - zalać to wodą z dodatkiem kostki rosołowej (lub zrobionym wywarem z włoszczyzny) - dodać około szklankę przepłukanej na sitku czerwonej soczewicy - dorzucić warzywa (mieszanka jakakolwiek, dobrze się komponuje zielona fasolka i ze 3 ziemniaczki w grubą kostkę) - dodac przyprawy - kminek, pieprz, papryka chilli, swieża kolendra (co kto lubi )- jak wszystko będzie miękkie dodać 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (można bez ale z koncentratem jest taka trochę "gulaszowa" )Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ---------- Cytat:
Sniadanie - same węgle no chyba, że twarogu było sporo (chociaz sama nie mam białka w sniadaniach )II Sn - węgle obiad fajny ale tu można byłoby przerzucić węgle a gdzie indziej je sobie darować podwieczorek - na R kiepski - brak białka no i znowu rodzynki (na sniadanie nie zaszkodzą ale trzeba z nimi uważać) kolacja - znowu węgle jeżeli taka ilosc węglowodanów nie utrudnia ci chudnięcia to ok. Jezeli musisz jesc czekoladę to wrzuć ją do sniadania - np. owsianka z czeko.
Edytowane przez hauuu Czas edycji: 2012-04-20 o 23:02 |
||||
|
|
|
#3503 |
|
Raczkowanie
|
dziękuje
![]() i dzisiejsze UUU ś: owsiana: 5łych na mleku z jabłkiem, truskawkami, mandarynką i połową wieśniaka o: duża porcja makaronu z gulaszem, buraczki na deser taki mini ptyś k1: grahamka na 3: 2 z masłem sopocką i pomidorem, 1 z masłem makrelą i szczypiorem, duża śliwka k2: truskawki z resztą wieśniaka ze śniadania, 2 plasterki sopockiej, rzodkiewki, jabłko, mandarynka w sumie takie podgryzanie do filmu ![]() i jak? dzisiaj miałam straszną faze na owoce
|
|
#3504 |
|
Przyczajenie
|
Cześć
Niedawno zabrałam się za przytycie. Jestem dość chuda i uznałam, że naprawdę lepiej mi będzie z kilkoma kilogramami, zwłaszcza, że powolutku zbliża się czas kostiumów kąpielowych. W tyciu nie mam jakiegoś doświadczenia, więc po prostu wstawię wczorajszy jadłospis. Mam nadzieję, że ocenicie. To był jeden z moich pierwszych dni. ![]() Więc... P Śniadanie: owsianka (pół szklanki płatków) na szklance mleka, z wiórkami kokosowymi, płatkami pełnoziarnistymi z migdałami i jakimiś innymi płatkami (sporo tego było), lnem, otrębami, kostką gorzkiej czeko, wcześniej kawa pół na pół z mlekiem II śniadanie: 4 kromki chleba razowego (taki biedronkowy, niezbyt duże kromki) z szynką drobiową i ogórkiem mini-babeczka z kremem toffi od koleżanki ![]() Obiad: spaghetti z 1/4 paczki makaronu durum, pesto (2 łyżki oliwy + suszone pomidory i bazylia), połową pomidora, małą cebulką i sporą ilością sera żółtego Podwieczorek: czekolada na gorąco, miseczka kaszki bananowej (Bobovita czy coś, w każdym razie jakaś z tych dla dzieci) + do tego dżem, miseczka płatków pełnoziarnistych z migdałami i ryżu preparowanego Kolacja: kromka razowego z szynką i pomidorem, miseczka twarożku z lnem, otrębami, różnymi płatkami, ilościowo to ich sobie nie szczędzę, dodam Wychodzi chyba więcej niż samego twarożkuTakie moje uwagi: nie spożywam masła czy margaryny na kanapkach... odkąd pamiętam. Chyba jakiś uraz z bardzo wczesnego dzieciństwa. A na domowe obiadki nie ma co liczyć, bo nie mieszkam z rodziną. Do tego z mięs to właściwie jem tylko tę szynkę, rzadko ryby czy inne mięso, ogólnie nie przepadam za mięsem (gdyby nie ta szynka, byłabym wegetarianką ). Plus, nie jem jak widać za często owoców, chociaż to raczej z braku... hmm... apetytu na nie. Czasem je jem, ale od dłuższego czasu po prostu rzadziej. Jakieś sugestie? |
|
|
|
#3505 |
|
Rozeznanie
|
P:
I. Bułka orkiszowa: pół z masłem, polędwicą, camembertem, pomidorem i szczypiorkiem, pół z masłem i konfiturą wiśniową, kawa z mlekiem. II. Serek wiejski z migdałami, rodzynkami i żurawiną, kromka chałki z masłem i miodem; kawa z mlekiem, banan. III. Naleśniki ze szpinakiem w sosie serowym z bazylią, szklanka koktajlu truskawkowego ---> Greenway IV. Latte karmelowa, potem dwie gałki lodów w wafelku. V. Sałatka z dwóch jajek na twardo, brokuła, kukurydzy i majonezu + dwie kromki chleba żytniego z masłem; kubek kakao na mleku, dwa kiwi.
|
#3506 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, czy na diecie R można od czasu do czasu zjeść budyń (bez cukru) np. na podwieczorek, deser ?
Na opakowaniu jest napisane, że jedna porcja 130g zawiera 125kcal( wliczony jest cukier). Z góry dziękuję za odpowiedź.
|
#3507 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jak już jesz budyn to zjedz go z cukrem bo to ma przyjemnosc a budyń cez cukru to okropieństwo (no chyba że lubisz). Co do kalorycznosci to jest ona drugorzędna. Najwazniejsze są składniki odżywcze. Budyń to same węglowodany a zamiast tego w podobnej kalorycznosci mogłabys zjesc cos bardziej wartosciowego. Ale jak już mówiłam, raz na jakis czas ....
|
|
|
|
|
#3508 | ||
|
sentimental animal
|
Cytat:
![]() Cytat:
jakie są jeszcze źródła NNKT oprócz oliwy?edit: można jeść na r kotlety sojowe na obiad?
You may think he's a sleepy-type guy Always takes his time Soon I know you'll be changing your mind When you've seen him use a gun, boy When you've seen him use a gun Edytowane przez natalcia250 Czas edycji: 2012-04-21 o 11:41 |
||
|
|
|
#3509 |
|
Raczkowanie
|
hauuu dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. Jestem na diecie R/U, ale raz na miesiac/trzy tygodnie zdarza mi się zjeść budyń na podwieczorek. Od ok.3 miesięcy oduczyłam się słodzić herbaty(kiedyś słodziłam 2. i gorzkiej bym nie tknęła), więc budyń bez cukru też nie jest zły
![]() Masz racje- skład to same węglowodany, ale chyba się skuszę...
|
#3510 |
|
Raczkowanie
|
Rrrr...
-na czczo sok jabłkowy (taki z Biedronki, pisze, że bez cukru.. ) I. kromka chleba 8 ziaren posmarowana masłem, serkiem naturalnym Bieluch, sałatą, szynką z kurczaka i żółtą papryką 8min ABS, 10min ćw z Mel B na pośladki, 15 min skakanka -gruszka II. warzywa na patelnie przyprawione troszkę wegetą, zalane 2 jajkami (niby fritatta) z keczupem planuję: III. nózka z kurczaka gotowana w bulionie IV. twaróg półtusty z ziołami + warzywa/ tuńczyk +warzywa/ serek wiejski+warzywa co o tym myślicie? pierwszy raz wstawiam swój jadłospis, proszę doradźcie co jest nie tak. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:09.

Chyba biszkopciki
Ja uwielbiam inkę, ale zwykłą- piję każdego dnia kubek lub dwa (lekko kopiasta łyżeczka kawy + 3/4 kubka wody + 1/4 mleka). Czytałam, że tę karmelową najlepiej zalewać całą mlekiem? Jak Wy robicie? Może się skuszę na karmelową/mleczną... ^^ (piłam czekoladową, jest smaczna, ale jak chcę inkę "na czekoladowo", to po prostu dodaję do inki gorzkiego kakao, trochę cukru i więcej mleka zamiast wody i jest rewelacyjna
sama mam ochotę na taką 

.