Prokrastynacja, czyli zgubne odkładanie na później... cz.II. - Strona 69 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-21, 10:36   #2041
Patri
Zakorzenienie

GG do Patri
Dot.: Prokrastynacja, czyli zgubne odkładanie na później... cz.II.

Cytat:
Napisane przez nerwowa88 Pokaż wiadomość
Cześć. Jeżeli chodzi o odkładanie czegokolwiek to jest to duży problem. Potrafię nie jeść, bo nie moge się zmusić żeby zejść do kuchni i zrobić coś tylko dla siebie (gdy jest mój chłopak to wygląda to inaczej bo posiłki robię bardziej pod niego a ja jem przy okazji), wszystkie czynności codzienne to walka. po powrocie na studia myślałam że tym razem będzie inaczej, ale znowu nie mogę się zabrać za projekty. Odkładam to na później, a czas zabijam telewizja, internetem, książkami. Chce się wyprowadzić do innego mieszkania, ale nie potrafię się zmobilizować, żeby zadzwonić w sprawie ogłoszeń, które przeglądam codziennie
Obawiam się wszystkiego. Gdy dzowni telefon to na pewno ktoś ze złymi wiadomościami. Gdy Tż się długo nie odzywa to na pewno coś mu się stało, boję się ludzi mijanych na chodniku. Ogólnie wiele rzeczy mnie przeraża.
Na terapię chodzę od maja. W sumie to nie wiem jaki mam do niej stosunek. W wielu rzeczach mi pomogła: opanowałam agresję i nadmierny gniew, nauczyłam się rozmawiać o swoich problemach a nie tylko bez sensu się kłócić. Ale czasem mam wrażenie jakby nie widać było żadnej poprawy. Głownie chodzi o moje lęki, dalej są takie jak były tylko może mam ich większa świadomość i w jakimś stopniu staram się je przezwyciężać. Psycholog nigdy nie nazywa jakoś naukowo moich problemów, mówi z nie można mnie jednoznacznie do czegoś zakwalifikować, że nie jestem chora. Byłam też u psychiatry i też nie stwierdził żadnej choroby. Brałam przez około 2 miesiące Zotral, ale już go nie zażywam.
To tak w skrócie
Brzmi na problem w psychice, czego pochodną bywa depresja.
Rozpoznaję dawną siebie w tym Twoim opisie.
Ten rodzaj zagubienia i mam wrażenia braku jakiegoś głębszego sensu.
Rozgość się.

---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ----------

Cytat:
Napisane przez tigrinha Pokaż wiadomość
Postuluję żebyś jutro zrobiła sobie Dzień Dobroci Dla Nebulki, o!
Patri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 10:41   #2042
Nebula
Zakorzenienie

GG do Nebula

Cytat:
Napisane przez bura kocurka Pokaż wiadomość
Piękne! Chociaż ja osobiście nigdy nie chciałabym mieć filmu ze ślubu i wesela...jezu, przecież tego nikt nie ogląda! Poza tym zwykle są tak beznadziejnie kręcone...fajnie jakby ktoś to przerobił na jakąś skróconą wersję, coś jak w tym trailerze tylko poszerzone do powiedzmy 20-30 minut. Ciekawe...czy tak się w ogóle praktykuje?

Boże, o czym ja myślę...przecie ja nawet ślubu nie mam w planach

Nebula - piękny pies! A poza przed tv mnie rozbroiła
Dzieki, ze tak przyjemnie przyjelyscie mojego psa, ale tego sie po czesci spodziewalam dlatego, ze ona faktycznie jest taka mega MEGA slodka - chociaz moj tz musial sie do niej przekonywac dlugie miesiace, bo on BARDZO nei lubi psow. zwlaszcza ze ona jest dosc zywa i trzeba ja potarmosic za uszyskami jak sie wchodzi do domu.
mi najbardziej w tej rasie podoba sie to, ze jest cala jasna, tzn nosek, podniebienie, dziasla wszystko jest jasnorozowe, albo jak nosio lekko brazowy. Ja sie boje psow, ktore maja ciemne podniebienie, a takich jest bardzo duzo...

Bura kocurko, co do filmow z uroczystosci slubno-weselnych ja tez bylam przeciwna, dopoki nie okazalo sie, ze moj TZ ma zamiar napisac kantate, ktora chor odspiewa na naszym slubie, albo jakies przemowienie, ktore szykuje moj tata... to sa takie chwile, ktore w wyniku emocji bardzo szybko znikaja. dlatego w ostatecznym rozrachunku bedziemy mieli krecony filmik ale na pewno nie z taka emfaza...

---------- Dopisano o 09:41 ---------- Poprzedni post napisano o 09:38 ----------

Cytat:
Cześć Nerwowa W zasadzie to nie wiem, czy prokrastynacja to coś co psycholog może jednoznacznie stwierdzić i leczyć i co może występować u kogoś kto miał szczęsliwe i normalne dzieciństwo i żadnych poważniejszych traum, depresji itd W każdym razie, skoro nic Ci się nie chce robić i często mówisz sobie, że przełożysz jakieś działanie na później to pewnie pro w jakimś stopniu Cię dotyczy. Mam nadzieję, że udział w wątku Ci pomoże

Padam na ryjka, miałam dziś dość pracowity dzień, głównie dlatego, że w piątki mam 5 godzin lekcji w szkole, więc chcąc nie chcąc trza robić. Poza tym po raz pierwszy robiłam dziś obroty na balecie i ekstremalnie to lubię

Nebulko, trzymaj się Przecież idziesz jak burza ostatnio, więc jak jeden dzień masz gorszy, to po prostu sobie trochę odpuść i zrób coś dla siebie. Nie ma sensu też katować się myślą, że zjadłaś batonika czy coś, i tak jesteś szczupła i ładna i nawet jeśli trochę przytyjesz to na luzaku zrzucisz to zaraz na siłowni. Wydaje mi się, że czasem za dużo od siebie wymagasz, jesteś w obcym kraju gdzie w dodatku ciągle leje, brak Ci bliskiego kontaktu z najbliższymi osobami, ciężko pracujesz i się starasz, więc to chyba normalne że potrzebujesz czasem zwolnić, pocieszyć się czymś słodkim albo nic nierobieniem, może nawet się nad sobą porozczulać... - nie da się wszystkiego robić na 100%, harować cały dzień, a w "nagrodę" zjeść wieczorem marchewkę i wykończyć się na siłowni. Postuluję żebyś jutro zrobiła sobie Dzień Dobroci Dla Nebulki, o!
Ja rowniez witam Nerwowa i zachecam do udzielania sie w watku. slowa napisane/wypowiedziane do obcych osob zawsze mnie jakos motywuja by cos zrobic. bo sama przed soba..;pff, wiadomo:p

Tigrinho, dziekuje za Twoje slowa, jak zwykle przywracaja mnie do pionu
tak jest dzis dzien dobroci dla Nebulki - gram na kompie i maczam stopki w kapieli z lawendowa sola
Stary 2012-04-21, 10:42   #2043
Patri
Zakorzenienie

GG do Patri

Cytat:
Tigrinha, ja o tym wszystkim rozmawiam z psychologiem i nigdy nie mówił on nic na temat prokrasynacji, zapytam się przy następnej wizycie. A co do dzieciństwa to było ono normalne i szczęśliwe, poza jednym "incydentem". Moja mama miała depresję i ja bardzo przeżylam to co wtedy się z nią działo i jak ona się zachowywała i dopiero na terapii dowiedziałam się, że wiele moich problemów to efekt tamtego, zapomnianego przeze mnie, wydarzenia. Bo jakoś nigdy by mi nawet do głowy nie przyszło, że coś co wydarzyło się ponad 10 lat temu ma takie skutki. I do psychologa poszłam z zupełnie innym problemem, a depresja mamy wyszła dopiero po jakimś czasie.
Psychologowie albo nie wiedzą co to jest pro, albo nie traktują poważnie tej dolegliwości, albo nie przyjmują do wiadomości autodiagnozy pacjenta, ale zapytac możesz.

A ja będę mieć prośbę do Ciebie, olbrzymią. Sama mam częste nawroty depresji ... mam tez dziecko... Proszę, jeśli mogę o to prosić , napisz tu lub na priv jak to się odbiło na Tobie - depresja Twojej Mamy. Ze wszystkich sił chcę chronić swoje dziecko........... możesz mi w tym bardzo pomóc przez uświadomienie mnie...
Stary 2012-04-21, 10:45   #2044
Nebula
Zakorzenienie

GG do Nebula

Dilayla, rowniez jestem zdania, ze fruzyra swietna! tez bym sie na taka porwala gdyby nei to, ze tylko po narodzinach mialam tak krotkie wlosy potem to juz... nie
Stary 2012-04-21, 10:48   #2045
Patri
Zakorzenienie

GG do Patri

Cytat:
Piękne! Chociaż ja osobiście nigdy nie chciałabym mieć filmu ze ślubu i wesela...jezu, przecież tego nikt nie ogląda! Poza tym zwykle są tak beznadziejnie kręcone...fajnie jakby ktoś to przerobił na jakąś skróconą wersję, coś jak w tym trailerze tylko poszerzone do powiedzmy 20-30 minut. Ciekawe...czy tak się w ogóle praktykuje?
Wiesz, moja siostra ze swoim mężem oglądają co rocznicę cały film ze ślubu i wesela i popijają przy tym, a potem wydzwaniają do wszystkich kogo widzą na filmie, żeby powiedzieć jak bardzo ich kochają.
Myślę, że to fajna, ich własna, tradycja.
Stary 2012-04-21, 10:52   #2046
Lilith890502
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lilith890502 Pokaż wiadomość
a przede mną:
- zrobić rozliczenie zamówienia
- przeczytać 2 rozdziały na neuromarketing
- poszukać odpowiedzi na zagadnienia do kolosa
niestety dwa dość ważne punkty nie zrobione, czemu? bo mi się totalnie nie chciało, najgorzej mi się zabrać, bo może jeszcze coś obejrze, bo może posnuje się po domu, a potem już o godz. 23 padam na pysk i jest zrobione zero. eh...
Cytat:
Napisane przez Dilayla Pokaż wiadomość
za 2 godzinki bede juz siedziec u fryzjera,mam nadzieje,ze uda nam sie uzyskac mój ulubiony kolor który chce mies na głowie
dokładnie chce cos takiego,łacznie z sama fryzurą
fryzura przepiękna

Szczęście to sposób patrzenia na świat

Daniel
Lilith890502 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 11:07   #2047
Patri
Zakorzenienie

GG do Patri

FLYLADY's reminders:

* Morning Routine:
-Get Dressed to Shoes including Hair/Face, Brush Teeth
- Make Bed
-Swish & Swipe
-Empty Dishwasher
-Reboot Laundry (a Load a Day Keeps CHAOS Away)
-Check Your Calendar
-Check Your Control Journal

* What's For Dinner?

* Drink Your Water

* Declutter for 15 Minutes

* 15 Minutes of Loving Movement (exercise)

* Before Bed Routine:
-Lay out Your Clothes for tomorrow
-Check Your Calendar
-Put things needed for tomorrow at the Launch Pad
-Where are your Keys?
-Spend Two Minutes Clearing off a Hot Spot
-Shine Your Sink
- Wash face/Brush Teeth
-Go to Bed at a Decent Hour
Stary 2012-04-21, 11:14   #2048
tigrinha
Zadomowienie

co to jest "loving movement"?
tigrinha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 11:27   #2049
Patri
Zakorzenienie

GG do Patri

Cytat:
co to jest "loving movement"?
Hahhahahhahahahah.
I don't know...
Może coś w rodzaju Dzień Dobroci dla Nebulki. ?
Trza by doczytać.... albo wrzucić w to miejsce własną ideę.
Stary 2012-04-21, 11:59   #2050
Halimaa
Rozeznanie

Cytat:
Cześć. Jeżeli chodzi o odkładanie czegokolwiek to jest to duży problem. Potrafię nie jeść, bo nie moge się zmusić żeby zejść do kuchni i zrobić coś tylko dla siebie (gdy jest mój chłopak to wygląda to inaczej bo posiłki robię bardziej pod niego a ja jem przy okazji), wszystkie czynności codzienne to walka. po powrocie na studia myślałam że tym razem będzie inaczej, ale znowu nie mogę się zabrać za projekty. Odkładam to na później, a czas zabijam telewizja, internetem, książkami. Chce się wyprowadzić do innego mieszkania, ale nie potrafię się zmobilizować, żeby zadzwonić w sprawie ogłoszeń, które przeglądam codziennie
Obawiam się wszystkiego. Gdy dzowni telefon to na pewno ktoś ze złymi wiadomościami. Gdy Tż się długo nie odzywa to na pewno coś mu się stało, boję się ludzi mijanych na chodniku. Ogólnie wiele rzeczy mnie przeraża.
Na terapię chodzę od maja. W sumie to nie wiem jaki mam do niej stosunek. W wielu rzeczach mi pomogła: opanowałam agresję i nadmierny gniew, nauczyłam się rozmawiać o swoich problemach a nie tylko bez sensu się kłócić. Ale czasem mam wrażenie jakby nie widać było żadnej poprawy. Głownie chodzi o moje lęki, dalej są takie jak były tylko może mam ich większa świadomość i w jakimś stopniu staram się je przezwyciężać. Psycholog nigdy nie nazywa jakoś naukowo moich problemów, mówi z nie można mnie jednoznacznie do czegoś zakwalifikować, że nie jestem chora. Byłam też u psychiatry i też nie stwierdził żadnej choroby. Brałam przez około 2 miesiące Zotral, ale już go nie zażywam.
To tak w skrócie
Prokrastynacja nie jest chorobą czy zaburzeniem samym w sobie wg klasyfikacji medycznych. To co się na nią składa może być objawami, które tworzą jakieś zaburzenie.
Zgadzam się z tym co napisała Patri, i niestety (bo to niefajny stan) też to znam.
Halimaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 19:22   #2051
czarno czarna
Raczkowanie

Jestem z siebie niesamowicie dumna od mojego ostatniego postu nie miałam nawet czasu żeby czytać tego wątku bo byłam zajęta pracą. I tym sposobem udało mi się:
-wyczyścić rower
-umyć okna
-zrobić gruntowny porządek z ubraniami
-zadbać o paznokcie
-przeczytać 2 książki
-wgłębić się w składy produktów
-zacząć czytać Pismo Święte
-zrobić wszystko to, o co mnie poproszono i jeszcze mieć czas dla przyjaciół
-nadrobić chociaż trochę naukę
Ostatnio zastanawiałam się co mnie natchneło żeby wogóle napisać na tym wątku. Jeśli pozwolicie to się podzielę, bo nikt mnie w tym względzie nie rozumie . Od dziecka byłam nieśmiałym, zamkniętym z sobie małym nerwusem. Podejrzewano nawet chorobę psychiczną, ja teraz wiem, że od urodzenia byłam introwertykiem. Dalej stronię od ludzi, czasem dziwnie się zachowuje, dużo myślę i dużo siedzę sama. Niektórzy mówili mi, że jestem aż zbyt poważna i powinnam zacząć cieszyć się życiem. Faktycznie, przez 14 lat mojego życia za bardzo się wszystkim przejmowałam, wyglądem, tym co inni powiedzą i ciągle żyłam w przeświadczeniu, że "po co się wychylać, skoro i tak się nie uda". Od zawsze byłam pesymistką, nie umiałam się cieszyć tym co mam. Rok temu mnie wzieło na zmiany, których aż do teraz nie potrafiłam zrealizować. I zabrałam się za to po kawałeczku a skoro to jest wątek (anty)prokrastynacji to piszę, skoro z tym też mam problem. Jestem osobą pedantyczną do granic możliwości a jednocześnie niemożliwie leniwą (wiem, abstrakcja). Siedze przy biurku i wiem, że mam mnóstwo rzeczy do zrobienia, za nic się nie biorę, bo myśle "a tam, jeszcze dużo czasu" i w gruncie rzeczy dzień mi przepada a ja się denerwuje, bo żyję w chaosie. Wkurza mnie to strasznie i chcę z tym walczyć.
No, to się wygadałam btw, zauważyłam że ten wątek to tak jakby ogółem psychologiczny jest
czarno czarna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 20:20   #2052
bura kocurka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Patri Pokaż wiadomość
Wiesz, moja siostra ze swoim mężem oglądają co rocznicę cały film ze ślubu i wesela i popijają przy tym, a potem wydzwaniają do wszystkich kogo widzą na filmie, żeby powiedzieć jak bardzo ich kochają.
Myślę, że to fajna, ich własna, tradycja.
O rany, jaka to absolutnie przeurocza tradycja I kurcze...miło jest tym weselnym gościom słyszeć choćby raz na rok, że są kochani

bura kocurka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 20:30   #2053
nerwowa88
Przyczajenie

Dziękuję wszystkim za miłe powitanie ale samo ujawnieni się na takim forum jest dla mnie dużym przeżyciem. Oczywiście wiąże się to z moimi lękami. Boję się tego, że coś źle napiszę, że nie w tym miejscu co trzeba, że nie potrafię się obsługiwać takim forum, że mnie ktoś będzie oceniał... Okropne jest życie z czymś takim, bo to bardzo ogranicza, ale walczę z tym i staram się przełamywać. Mam nadzieję, że uda mi się tutaj udzielać chociaż samo to jest dla mnie dużym wyzwaniem
Stary 2012-04-21, 21:28   #2054
Dilayla
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nebula Pokaż wiadomość
Dilayla, rowniez jestem zdania, ze fruzyra swietna! tez bym sie na taka porwala gdyby nei to, ze tylko po narodzinach mialam tak krotkie wlosy potem to juz... nie
Cytat:
Napisane przez Lilith890502 Pokaż wiadomość
niestety dwa dość ważne punkty nie zrobione, czemu? bo mi się totalnie nie chciało, najgorzej mi się zabrać, bo może jeszcze coś obejrze, bo może posnuje się po domu, a potem już o godz. 23 padam na pysk i jest zrobione zero. eh...

fryzura przepiękna
Witam
docelowo na głowie mam cos zupełnie innego
znaczy sie generalnie sa krótsze i jasniejsze no i są piękne
3 h u fryzjera z czarnych na blond i na rudy...ale warto było..pozatym dzien dosc udany...połowa balkonu ogarnięta,dzielnie walczyliśmy z tz i wyrzucaliśmy
a teraz coż...nie wziełam specjalnie tabletki zeby wypic w spokoju drinka...położyc sie spać a od jutra rozpocząć ''walkę od nowa''
jutro kolejny dzien z czysta nie zapisaną kartą..i tylko od nas zależy co przeczytamy na niej wieczorem....
buziole

Dilayla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-22, 07:17   #2055
lasubmersion
Rozeznanie

Cześć dziewczyny

Piątek i sobota minęły strasznie szybko...
Dzisiaj u mnie przepiękna pogoda, więc wybieramy się z Tż na małe wagary do ogrodu botanicznego.

Wagary przewiduję do godziny 17, potem obowiązki.
-przepisanie notatek z prawa cywilnego
-przepisanie notatek z prawa rodzinnego i opiekuńczego
-wypisanie słówek z zajęć angielskiego na administracji
-HIZPAŃSKI:
roz.55 El coche
roz.57 Fiestas
roz.58 Expresiones coloquiales
roz.59 El movil 1
-może odrobinę niemieckiego (...)

Miłego dnia

Słucham: VIDEO ''Dobrze, że jesteś''
lasubmersion jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-22, 08:07   #2056
Dilayla
Zadomowienie

Witajcie
Na dzis:
-ogarnięcie zabawek dziecka
-wyczyszczenie oficerek
-spacer z dzieckiem (weekendowy)
-rozpocząć prace nad prezenterką

W związku z tym,że zaplanowałam że dzis wysyłam tż wraz z młodym do teściowej moze uda mi sie coś zrobić....piękna pogoda dziś
Jutro kolejny tydzień...sie rozpocznie ...a ja nie umiem go zaplanować

Stary 2012-04-22, 08:27   #2057
Aper
Zadomowienie

Witam wszystkich, a zwłaszcza świeżynki - nerwowa88 - pisz śmiało
wczorajszy dzień szalony - wizyta u mojej rodziny, a w drodze młody zwymiotował na siebie i fotelik, dostało się rykoszetem i tapicerce auta i mi, zatem czyszczenie i sprzątanie (pokrowiec prany 2 razy). najważniejsze - epizod jednorazowy, bez innych objawów - prawdopodobnie naciągnęło go przy kaszlu (już tak kiedyś miał). no ale powiem Wam - to był czad
mimo tego dzień pozytywny.
dziś plany ambitne:
popracować, obiad, spacer, odpoczynek... dnia braknie.
emilko - wytrwałości w zamiarze
patri - mi też się podoba tradycja rocznicowa Twojej siostry - szalona ale pozytywna
i jeszcze do tygrysa - całokształtem nadrobię, bo nieczęsto się odnoszę do Twoich pojedynczych postów -uwielbiam je czytać
jutro ważenie na półmetek diety - jedno jest pewne - działa (a jednak?!) ubrania są luźniejsze, a wskazania wagi coraz mniejsze (ale się wahają, więc na razie bez podniety - pani spłokojnie schudnie). nastawiam się na dłuższy proces.
miłego dnia - zwłaszcza w kontakcie z naturą - lasubmersion - ogród bot
Aper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-22, 09:34   #2058
bura kocurka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aper Pokaż wiadomość
Szkoda, że ten nasz łódzki ogród botaniczny jest jeszcze takim młodzieniaszkiem, więc nie jest taki fajnie porośnięty jak we Wrocławiu (ten uwielbiam! ). Ale i tak miło sobie pospacerować...tyż się muszę wybrać kiedy...

Stary 2012-04-22, 09:49   #2059
lasubmersion
Rozeznanie

Bura, nie narzekaj:P
Uwielbiam łódzki ogród botaniczny-totalny relaks i odpoczynek.
W weekend majowy mamy zamiar zabrać z Tż dwie latorośle z naszych rodzin-ja biorę synka kuzynka(13 miesięcy), a Tż bierze synka siostry(6 lat).
Zabieramy dzieciaki do zoo.
Dla synka mojej kuzynki to będzie pierwsza taka wyprawa.

Słucham: VIDEO ''Dobrze, że jesteś''
lasubmersion jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-22, 10:28   #2060
emi_lka
Zakorzenienie

Cześć!
Dziś piękny dzień
W planach bardzo króciutka wizyta w sklepie rtv
a później obiad i spacer z przyjaciółmi i ich dwoma pociechami - jedno z nich będzie naszym chrzestnym dzieckiem, jeszcze nie wiemy, które

Cytat:
Napisane przez Aper Pokaż wiadomość
Witam wszystkich, a zwłaszcza świeżynki - nerwowa88 - pisz śmiało
wczorajszy dzień szalony - wizyta u mojej rodziny, a w drodze młody zwymiotował na siebie i fotelik, dostało się rykoszetem i tapicerce auta i mi, zatem czyszczenie i sprzątanie (pokrowiec prany 2 razy). najważniejsze - epizod jednorazowy, bez innych objawów - prawdopodobnie naciągnęło go przy kaszlu (już tak kiedyś miał). no ale powiem Wam - to był czad
mimo tego dzień pozytywny.
dziś plany ambitne:
popracować, obiad, spacer, odpoczynek... dnia braknie.
emilko - wytrwałości w zamiarze
patri - mi też się podoba tradycja rocznicowa Twojej siostry - szalona ale pozytywna
i jeszcze do tygrysa - całokształtem nadrobię, bo nieczęsto się odnoszę do Twoich pojedynczych postów -uwielbiam je czytać
jutro ważenie na półmetek diety - jedno jest pewne - działa (a jednak?!) ubrania są luźniejsze, a wskazania wagi coraz mniejsze (ale się wahają, więc na razie bez podniety - pani spłokojnie schudnie). nastawiam się na dłuższy proces.
Współczuję przygody z synkiem
Dzięki Aper
U mnie znów waga lekko w dół, więc super. Wczoraj nie ćwiczyłam, ale dziś wieczorem może wreszcie pobiegam
Za to dopieszczamy się kulinarnie jak tylko się da, choć wciąż dietetycznie Lubię tę dietę.

Cytat:
Szkoda, że ten nasz łódzki ogród botaniczny jest jeszcze takim młodzieniaszkiem, więc nie jest taki fajnie porośnięty jak we Wrocławiu (ten uwielbiam! ). Ale i tak miło sobie pospacerować...tyż się muszę wybrać kiedy...
Wrocławski jest cudowny
emi_lka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-22, 11:34   #2061
Nebula
Zakorzenienie

GG do Nebula

udany wieczor fajnie bylo, chociaz troche glodowalam i przez to troche sie wstawilam. Ale bylam ze wspollokatorka odpowadzona do domu, wiec wszystko super.
na dzis ? kurcze, nie mam pomyslu, a pracowac mi sie nie chce :p na pewno musze kupic mleko. a poki co chyba relaks. popracuje wieczorkiem. dzis jest pozytywny dzien. Bo tak i juz

http://www.youtube.com/watch?v=iZ9vkd7Rp-g moj TZ nie znosi tej piosenki, wg mnie jest pozytywnie zakrecona. Zawsze jej slucham gdy mam naprawde mnostwo energii w sobie
Stary 2012-04-22, 11:48   #2062
5f1447851d3ba77d64f785ed4a041c7f75da4f2c_6000db02776ef
Konto usunięte

Jest źle, bardzo źle. W sumie w piątek oraz w sobotę nic nie zrobiłam oprócz posprzątania mieszkania. Dzisiaj wstałam wcześniej żeby się ogarnąć, zrobić listę. I co?!- siedzę i przeglądam fb, jakieś blogi. Najgorsze jest to, że mam świadomość ile muszę dzisiaj wykonać ale nadal siedzę i stękam zamiast wziąć się do roboty.

Oto lista na dzisiejszy dzień:

*wykonać notatki z geodezji
*wysłać sprawozdanie z geodezji
*zrobić jedno zadanie z hydrauliki
*zrobić ćwiczenia z hiszpańskiego
*rozwiązać około 10 całek
*przeczytać rozdział książki.
5f1447851d3ba77d64f785ed4a041c7f75da4f2c_6000db02776ef jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-22, 12:33   #2063
Patri
Zakorzenienie

GG do Patri

Cytat:
jutro kolejny dzień z czystą nie zapisaną kartą..i tylko od nas zależy co przeczytamy na niej wieczorem....
buziole
Stary 2012-04-22, 14:15   #2064
Dilayla
Zadomowienie

.............
czas wziasc sie za sprzątanko...

zamiast zielińskiej wyszła -Wyszkoni
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ja.jpg (72,9 KB, 61 załadowań)

Edytowane przez Dilayla
Czas edycji: 2012-04-22 o 16:25
Stary 2012-04-22, 15:49   #2065
Nebula
Zakorzenienie

GG do Nebula

Cytat:
.............
wlosy bardzo Ci pasuja. tzn nie widzialam ksztaltu twarzy, ale z profilu pasuja Jestes bardzo ladna
Stary 2012-04-22, 20:31   #2066
Patri
Zakorzenienie

GG do Patri

Cytat:
Ognista.
Zupełnie inna niż na tamtych fotkach.
Jaskrawa! Ożywiona!
Zapewne czujesz zwyżkę energii po takiej zmianie?

---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ----------

Jestem na 214 stronie książki "Ty jako swój największy wróg"
Nieświadomie przeszłam przez wszystkie zalecenia aż dotąd, czyli :
  • zrobiłam plan uwzględniający robienie tych rzeczy, które odkładałam wieczne kiedyś...
  • odgruzowałam i uporządkowałam mieszkanie
  • przearanżowałam pokój, żeby rzeczy z których korzystam przy realizacji planu miały swoje miejsce i były pod ręką.

Kung fu oznacza wytrwałe ćwiczenie.

Jest tu wykaz umiejętności, które trzeba ćwiczyć przy okazji każdej rzeczy, której chce się dokonać, którą chce się wykonać, zrealizować.
Są to:
  • Porządek
  • Cierpliwość
  • Koncentracja - wykonywanie czynności z zaangażowaniem uwagi w różne detale czynności, odczuwanie zmysłowe, zrobienie z robienia sztuki medytacji.
  • Wytrwałość
  • Konsekwencja
  • Dokładność i umiejętność dopracowywania szczegółów
  • Doprowadzanie zadań i czynności do końca
  • Gotowość do powtórek.

Kilka zdań, które uznałam za mocne i cenne na tyle, żeby je przytoczyć.

"Podczas gdy ty pracujesz nad swoimi zadaniami, wykonywana praca pracuje nad tobą."

"Powtarzanie to klucz do wyćwiczenia cierpliwości."

"Codziennie dokończ to, co zaczęłaś."

"Postanów, że czynniki zewnętrzne nie powinny przejmować kontroli nad twoim stanem wewnętrznym."

"Powiedz sobie, że za każdym razem, gdy wchodzisz do pokoju, wykonasz jedną czynność, dzięki której po twoim wyjściu pokój będzie wyglądał porządniej, niż kiedy do niego wchodziłaś."

"Pierwszym krokiem na drodze do poprawy własnego życia jest spokojne, lecz całkowite oddanie się stojącemu przed tobą celowi i postanowienie, że nie dasz za wygraną, dopóki go nie osiągniesz."

!!!"Nikt nie ma czasu na zmiany. Musisz go wykraść. Jeśli nie możesz wiele, spróbuj na początku mało. Wystrzegaj się zasady, że jeśli nie dasz rady [medytować] przez godzinę, nie będziesz [medytować] wcale. To pułapka.
Jeśli coś warto zrobić, to trzeba to uczynić niezależnie od tego, ile czasu możesz na to poświęcić."
"CZYNNOŚĆ TA MUSI POZOSTAĆ WCIŚNIĘTA W TWÓJ DZIEŃ."
"Nie możesz po prostu opuścić tego punktu z harmonogramu."

Jeśli nie możesz godzinę, niech to będzie choć kilka minut, ale niech ta czynność zostanie w ciągu dnia choć dotknięta.

Doszłam do zadań w książce.
Zadanie 1. str. 213
Do rozkładu dnia codziennego wpisz a stałe przynajmniej jedną czynność, która sprawia ci przyjemność. I żeby nie wiem co poświęć jej czas. Jeśli nie masz wolnej godziny, to choć 5 minut. Co zawsze sprawia, że czujesz się lepiej? Zastanów się i włącz to do planu dnia. Po prostu zacznij od tego.

Ja fotografowałam dziś wiosnę.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg mmmP1330574.jpg (31,0 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg mmmP1330578.jpg (41,6 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg mmmP1330602.jpg (34,5 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg mmmP1330606.jpg (30,8 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg mmmP1330607.jpg (31,3 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg mmmP1330628.jpg (30,8 KB, 8 załadowań)

Edytowane przez Patri
Czas edycji: 2012-04-22 o 21:05
Stary 2012-04-22, 21:10   #2067
Nebula
Zakorzenienie

GG do Nebula

Cytat:
Ognista.
Zupełnie inna niż na tamtych fotkach.
Jaskrawa! Ożywiona!
Zapewne czujesz zwyżkę energii po takiej zmianie?

---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ----------

Jestem na 214 stronie książki "Ty jako swój największy wróg"
Nieświadomie przeszłam przez wszystkie zalecenia aż dotąd, czyli :
  • zrobiłam plan uwzględniający robienie tych rzeczy, które odkładałam wieczne kiedyś...
  • odgruzowałam i uporządkowałam mieszkanie
  • przearanżowałam pokój, żeby rzeczy z których korzystam przy realizacji planu miały swoje miejsce i były pod ręką.

Kung fu oznacza wytrwałe ćwiczenie.

Jest tu wykaz umiejętności, które trzeba ćwiczyć przy okazji każdej rzeczy, której chce się dokonać, którą chce się wykonać, zrealizować.
Są to:
  • Porządek
  • Cierpliwość
  • Koncentracja - wykonywanie czynności z zaangażowaniem uwagi w różne detale czynności, odczuwanie zmysłowe, zrobienie z robienia sztuki medytacji.
  • Wytrwałość
  • Konsekwencja
  • Dokładność i umiejętność dopracowywania szczegółów
  • Doprowadzanie zadań i czynności do końca
  • Gotowość do powtórek.

Kilka zdań, które uznałam za mocne i cenne na tyle, żeby je przytoczyć.

"Podczas gdy ty pracujesz nad swoimi zadaniami, wykonywana praca pracuje nad tobą."

"Powtarzanie to klucz do wyćwiczenia cierpliwości."

"Codziennie dokończ to, co zaczęłaś."

"Postanów, że czynniki zewnętrzne nie powinny przejmować kontroli nad twoim stanem wewnętrznym."

"Powiedz sobie, że za każdym razem, gdy wchodzisz do pokoju, wykonasz jedną czynność, dzięki której po twoim wyjściu pokój będzie wyglądał porządniej, niż kiedy do niego wchodziłaś."

"Pierwszym krokiem na drodze do poprawy własnego życia jest spokojne, lecz całkowite oddanie się stojącemu przed tobą celowi i postanowienie, że nie dasz za wygraną, dopóki go nie osiągniesz."

!!!"Nikt nie ma czasu na zmiany. Musisz go wykraść. Jeśli nie możesz wiele, spróbuj na początku mało. Wystrzegaj się zasady, że jeśli nie dasz rady [medytować] przez godzinę, nie będziesz [medytować] wcale. To pułapka.
Jeśli coś warto zrobić, to trzeba to uczynić niezależnie od tego, ile czasu możesz na to poświęcić."
"CZYNNOŚĆ TA MUSI POZOSTAĆ WCIŚNIĘTA W TWÓJ DZIEŃ."
"Nie możesz po prostu opuścić tego punktu z harmonogramu."

Jeśli nie możesz godzinę, niech to będzie choć kilka minut, ale niech ta czynność zostanie w ciągu dnia choć dotknięta.

Doszłam do zadań w książce.
Zadanie 1. str. 213
Do rozkładu dnia codziennego wpisz a stałe przynajmniej jedną czynność, która sprawia ci przyjemność. I żeby nie wiem co poświęć jej czas. Jeśli nie masz wolnej godziny, to choć 5 minut. Co zawsze sprawia, że czujesz się lepiej? Zastanów się i włącz to do planu dnia. Po prostu zacznij od tego.

Ja fotografowałam dziś wiosnę.
swietne sa te cytaty!
A jezeli chodzi o wykradniecie chociaz 5 minut, zamiast godizny - to fantastyczny pomysl. Po sobie widze, ze jak sie do czegos zmobilizuje mowiac sobie 'tylko na 5 minit' potem sie tym zajmuje np godzine NAJTRUDNIEJ ZACZAC.
Stary 2012-04-22, 21:29   #2068
bura kocurka
Zakorzenienie

Cytat:
.............

Ślicznie Ci w tym kolorze!

Patri - świetne zdjęcia i bardzo dobre cytaty Myślę, że przynajmniej część można dać na pierwszy post (może już to zrobiłaś, nie patrzyłam )

Edytowane przez bura kocurka
Czas edycji: 2012-04-22 o 21:30
Stary 2012-04-22, 22:26   #2069
Patri
Zakorzenienie

GG do Patri

W piątek w przedszkolu zaproszono mnie na podziwianie pokazowej lekcji angielskiego z native speakerami w przedszkolu młodej. Siedzę i oglądam, naraz wychowawczyni zwraca się do mnie, że zapatrzona nie słyszę komplementu. Jeden z organizatorów orzekł, że wierzyć się nie chce, że jestem matką, wyglądam na 18 lat! Podziękowałam wiec za ten komplement, a pomyślałam: "Jezu drogi, taki ze mnie dzieciak, ze to nawet widać... Gość gotów jeszcze mówić do mnie drogie dziecko mimo moich 35 lat.... " To wcale nie było przyjemne....

---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ----------

Lecę z książką dalej. Kto chętny proszę się dołączyć.
Chodzi o kolejne ćwiczenie, które zalecane jest robić natychmiast.
Chodzi o efekt pierwszego zetknięcia z ćwiczeniem, dlatego będzie niewidoczne. Jeśli ktoś będzie gotów je przejść, to sobie zaznaczy tekst i ćwiczenie się ukaże.

Zadanie 2.
Szukamy marzeń, czyli wizji przewodniej w życiu, czegoś do czego warto dążyć, co stanie się motorem, siłą napędową codziennego wstawania z łóżka i wykonywania wszelkich koniecznych, często nudnych, żmudnych, niefajnych rzeczy.

W zadaniu pierwszym dałyśmy sobie przyjemność, coś naszego, odkładanego, coś przyjemnego, pozwoliłyśmy sobie na to, mimo natłoku zadań każdego dnia, zmęczenia i różnych nieciekawych emocji.

Zadanie 2 szukamy celu, misji, marzenia, wizji przewodniej, etc...

Bierzemy czysty zeszyt.
Na kolejne pytania odpowiadamy na kolejnej (= czystej) stronie dając sobie minutę do półtorej .
Przez te pytania przechodzimy codziennie przez tydzień, dopiero wtedy można zajrzeć wstecz. Do tej pory powinna wyłonić się wizja. Mózg zostanie ustawiony w pozycji: szukaj Azor.
Będzie to coś co się powtarza lub coś co nas zainspiruje. Tryby zostały wprawione w ruch. Jeżeli minie miesiąc i nic się nie ujawni, zaniechaj ćwiczeń. Twoim zadaniem będzie w takim układzie odkryć znaczenie tego, czego się o sobie dowiedziałaś i podjąć w tym kierunku działania.

Bez nerwów, bez zniechęcenia, trzeba przebrnąć przez WSZYSTKIE, KOLEJNO, odpowiadając na pytanie drugie, kiedy skończy się odpowiadać na pierwsze. Jeśli ma się pustkę w głowie, piszemy blokada i nie roztrząsamy tego.

No to gotowe?
Robię to również pierwszy raz.

Pytanie 1.
Czy jest coś, co zrobiłabyś, gdybyś miała stuprocentową gwarancję sukcesu, a czego nie robisz obecnie lub nie robiłaś dotychczas?
Pytanie 2.
Czy jest coś, czego nie robisz teraz lub nie robiłaś do tej pory, a co chciałabyś zrobić, jeśli miałabyś dwa razy większe poczucie własnej wartości?
Pytanie 3.
Kiedy byłaś dzieckiem, co chciałaś robić gdy dorośniesz? Co cię wtedy fascynowało z rzeczy, które widziałaś lub słyszałaś? (Film, książka, artykuł w gazecie, coś, co zaciekawiło cię gdy byłaś na wakacjach, na wyjeździe... Odpowiedź nie musi dotyczyć pracy).
Pytanie 4.
Jakie cechy charakteru i jakie zajęcia budziły twój respekt lub zachwycały cię, kiedy byłaś mała?
A teraz, gdy dorosłaś, jakie cechy chciałabyś w sobie wyrobić, gdybyś wiedziała, jak nad nimi pracować?

Pytanie 5.
Czym chciałabyś się zajmować, jeśli nie musiałabyś zarabiać na życie? Innymi słowy - co byś robiła, gdyby nie pieniądze?

Od tej chwili codziennie zaczynaj pisac na nowej stronie (ja utworzyłam sobie plik excelowski).
Niechaj to co zapisałaś wczoraj nie wpływa na myśli, które przychodzą dziś.
Bądź ciekawa, co też dzisiaj przyjdzie ci do głowy.

Całkowity czas na ćwiczenie 5-10 minut.
Treść pochodzi z książki "Ty jako swój największy wróg" (kenneth w. christian)

Edytowane przez Patri
Czas edycji: 2012-04-22 o 23:57
Stary 2012-04-22, 22:27   #2070
emi_lka
Zakorzenienie

Patri, bardzo inspirujące te cytaty, dzięki!
Tydzień się zaczyna i chcę wykorzystać moją wenę i zapał do działania, zmierzyć się z mało przyjemnymi zadaniami...

Cytat:
Jeden z organizatorów orzekł, że wierzyć się nie chce, że jestem matką, wyglądam na 18 lat! Podziękowałam wiec za ten komplement, a pomyślałam: "Jezu drogi, taki ze mnie dzieciak, ze to nawet widać... Gość gotów jeszcze mówić do mnie drogie dziecko mimo moich 35 lat.... " To wcale nie było przyjemne....
Ja Cię widziałam - wyglądasz młodo, ale nie dziecinnie!
Myślę, że to świetny komplement
emi_lka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości