|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2041 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Prokrastynacja, czyli zgubne odkładanie na później... cz.II.
Cytat:
Rozpoznaję dawną siebie w tym Twoim opisie. Ten rodzaj zagubienia i mam wrażenia braku jakiegoś głębszego sensu. Rozgość się. ---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ----------
FILIŻANKA Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) |
|
|
|
|
#2042 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dlatego, ze ona faktycznie jest taka mega MEGA slodka - chociaz moj tz musial sie do niej przekonywac dlugie miesiace, bo on BARDZO nei lubi psow. zwlaszcza ze ona jest dosc zywa i trzeba ja potarmosic za uszyskami jak sie wchodzi do domu. mi najbardziej w tej rasie podoba sie to, ze jest cala jasna, tzn nosek, podniebienie, dziasla wszystko jest jasnorozowe, albo jak nosio lekko brazowy. Ja sie boje psow, ktore maja ciemne podniebienie, a takich jest bardzo duzo... Bura kocurko, co do filmow z uroczystosci slubno-weselnych ja tez bylam przeciwna, dopoki nie okazalo sie, ze moj TZ ma zamiar napisac kantate, ktora chor odspiewa na naszym slubie, albo jakies przemowienie, ktore szykuje moj tata... to sa takie chwile, ktore w wyniku emocji bardzo szybko znikaja. dlatego w ostatecznym rozrachunku bedziemy mieli krecony filmik ale na pewno nie z taka emfaza...---------- Dopisano o 09:41 ---------- Poprzedni post napisano o 09:38 ---------- Cytat:
Tigrinho, dziekuje za Twoje slowa, jak zwykle przywracaja mnie do pionu ![]() tak jest dzis dzien dobroci dla Nebulki - gram na kompie i maczam stopki w kapieli z lawendowa sola
|
||
|
|
|
#2043 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja będę mieć prośbę do Ciebie, olbrzymią. Sama mam częste nawroty depresji ... mam tez dziecko... Proszę, jeśli mogę o to prosić , napisz tu lub na priv jak to się odbiło na Tobie - depresja Twojej Mamy. Ze wszystkich sił chcę chronić swoje dziecko........... możesz mi w tym bardzo pomóc przez uświadomienie mnie...
FILIŻANKA Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) |
|
|
|
|
#2044 |
|
Zakorzenienie
|
Dilayla, rowniez jestem zdania, ze fruzyra swietna! tez bym sie na taka porwala gdyby nei to, ze tylko po narodzinach mialam tak krotkie wlosy
potem to juz... nie
|
|
|
|
#2045 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę, że to fajna, ich własna, tradycja.
|
|
|
|
#2046 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2047 |
|
Zakorzenienie
|
FLYLADY's reminders:
* Morning Routine: -Get Dressed to Shoes including Hair/Face, Brush Teeth - Make Bed -Swish & Swipe -Empty Dishwasher -Reboot Laundry (a Load a Day Keeps CHAOS Away) -Check Your Calendar -Check Your Control Journal * What's For Dinner? * Drink Your Water * Declutter for 15 Minutes * 15 Minutes of Loving Movement (exercise) * Before Bed Routine: -Lay out Your Clothes for tomorrow -Check Your Calendar -Put things needed for tomorrow at the Launch Pad -Where are your Keys? -Spend Two Minutes Clearing off a Hot Spot -Shine Your Sink - Wash face/Brush Teeth -Go to Bed at a Decent Hour
|
|
|
#2048 |
|
Zadomowienie
|
co to jest "loving movement"?
|
|
#2049 |
|
Zakorzenienie
|
Hahhahahhahahahah.
I don't know... Może coś w rodzaju Dzień Dobroci dla Nebulki. ? Trza by doczytać.... albo wrzucić w to miejsce własną ideę.
|
|
|
#2050 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zgadzam się z tym co napisała Patri, i niestety (bo to niefajny stan) też to znam. |
|
|
|
|
#2051 |
|
Raczkowanie
|
Jestem z siebie niesamowicie dumna
od mojego ostatniego postu nie miałam nawet czasu żeby czytać tego wątku bo byłam zajęta pracą. I tym sposobem udało mi się:-wyczyścić rower -umyć okna -zrobić gruntowny porządek z ubraniami -zadbać o paznokcie -przeczytać 2 książki -wgłębić się w składy produktów -zacząć czytać Pismo Święte -zrobić wszystko to, o co mnie poproszono i jeszcze mieć czas dla przyjaciół ![]() -nadrobić chociaż trochę naukę Ostatnio zastanawiałam się co mnie natchneło żeby wogóle napisać na tym wątku. Jeśli pozwolicie to się podzielę, bo nikt mnie w tym względzie nie rozumie . Od dziecka byłam nieśmiałym, zamkniętym z sobie małym nerwusem. Podejrzewano nawet chorobę psychiczną, ja teraz wiem, że od urodzenia byłam introwertykiem. Dalej stronię od ludzi, czasem dziwnie się zachowuje, dużo myślę i dużo siedzę sama. Niektórzy mówili mi, że jestem aż zbyt poważna i powinnam zacząć cieszyć się życiem. Faktycznie, przez 14 lat mojego życia za bardzo się wszystkim przejmowałam, wyglądem, tym co inni powiedzą i ciągle żyłam w przeświadczeniu, że "po co się wychylać, skoro i tak się nie uda". Od zawsze byłam pesymistką, nie umiałam się cieszyć tym co mam. Rok temu mnie wzieło na zmiany, których aż do teraz nie potrafiłam zrealizować. I zabrałam się za to po kawałeczku a skoro to jest wątek (anty)prokrastynacji to piszę, skoro z tym też mam problem. Jestem osobą pedantyczną do granic możliwości a jednocześnie niemożliwie leniwą (wiem, abstrakcja). Siedze przy biurku i wiem, że mam mnóstwo rzeczy do zrobienia, za nic się nie biorę, bo myśle "a tam, jeszcze dużo czasu" i w gruncie rzeczy dzień mi przepada a ja się denerwuje, bo żyję w chaosie. Wkurza mnie to strasznie i chcę z tym walczyć.No, to się wygadałam btw, zauważyłam że ten wątek to tak jakby ogółem psychologiczny jest
|
|
|
|
#2052 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2053 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję wszystkim za miłe powitanie
ale samo ujawnieni się na takim forum jest dla mnie dużym przeżyciem. Oczywiście wiąże się to z moimi lękami. Boję się tego, że coś źle napiszę, że nie w tym miejscu co trzeba, że nie potrafię się obsługiwać takim forum, że mnie ktoś będzie oceniał... Okropne jest życie z czymś takim, bo to bardzo ogranicza, ale walczę z tym i staram się przełamywać. Mam nadzieję, że uda mi się tutaj udzielać chociaż samo to jest dla mnie dużym wyzwaniem
|
#2054 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
docelowo na głowie mam cos zupełnie innego ![]() znaczy sie generalnie sa krótsze i jasniejsze no i są piękne 3 h u fryzjera z czarnych na blond i na rudy...ale warto było..pozatym dzien dosc udany...połowa balkonu ogarnięta,dzielnie walczyliśmy z tz i wyrzucaliśmy ![]() a teraz coż...nie wziełam specjalnie tabletki zeby wypic w spokoju drinka...położyc sie spać a od jutra rozpocząć ''walkę od nowa'' jutro kolejny dzien z czysta nie zapisaną kartą..i tylko od nas zależy co przeczytamy na niej wieczorem.... buziole
|
|
#2055 |
|
Rozeznanie
|
Cześć dziewczyny
![]() Piątek i sobota minęły strasznie szybko... Dzisiaj u mnie przepiękna pogoda, więc wybieramy się z Tż na małe wagary do ogrodu botanicznego. Wagary przewiduję do godziny 17, potem obowiązki. -przepisanie notatek z prawa cywilnego -przepisanie notatek z prawa rodzinnego i opiekuńczego -wypisanie słówek z zajęć angielskiego na administracji -HIZPAŃSKI: roz.55 El coche roz.57 Fiestas roz.58 Expresiones coloquiales roz.59 El movil 1 -może odrobinę niemieckiego (...) Miłego dnia
|
|
|
|
#2056 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie
Na dzis: -ogarnięcie zabawek dziecka -wyczyszczenie oficerek -spacer z dzieckiem (weekendowy -rozpocząć prace nad prezenterką W związku z tym,że zaplanowałam że dzis wysyłam tż wraz z młodym do teściowej moze uda mi sie coś zrobić....piękna pogoda dziś Jutro kolejny tydzień...sie rozpocznie ...a ja nie umiem go zaplanować
|
#2057 |
|
Zadomowienie
|
Witam wszystkich, a zwłaszcza świeżynki - nerwowa88 - pisz śmiało
![]() wczorajszy dzień szalony - wizyta u mojej rodziny, a w drodze młody zwymiotował na siebie i fotelik, dostało się rykoszetem i tapicerce auta i mi , zatem czyszczenie i sprzątanie (pokrowiec prany 2 razy). najważniejsze - epizod jednorazowy, bez innych objawów - prawdopodobnie naciągnęło go przy kaszlu (już tak kiedyś miał). no ale powiem Wam - to był czadmimo tego dzień pozytywny. dziś plany ambitne: popracować, obiad, spacer, odpoczynek... dnia braknie. emilko - wytrwałości w zamiarze ![]() patri - mi też się podoba tradycja rocznicowa Twojej siostry - szalona ale pozytywna ![]() i jeszcze do tygrysa - całokształtem nadrobię, bo nieczęsto się odnoszę do Twoich pojedynczych postów -uwielbiam je czytać ![]() jutro ważenie na półmetek diety - jedno jest pewne - działa miłego dnia - zwłaszcza w kontakcie z naturą - lasubmersion - ogród bot |
|
|
|
#2058 |
|
Zakorzenienie
|
Szkoda, że ten nasz łódzki ogród botaniczny jest jeszcze takim młodzieniaszkiem, więc nie jest taki fajnie porośnięty jak we Wrocławiu (ten uwielbiam!
|
#2059 |
|
Rozeznanie
|
Bura, nie narzekaj:P
Uwielbiam łódzki ogród botaniczny-totalny relaks i odpoczynek. W weekend majowy mamy zamiar zabrać z Tż dwie latorośle z naszych rodzin-ja biorę synka kuzynka(13 miesięcy), a Tż bierze synka siostry(6 lat). Zabieramy dzieciaki do zoo. Dla synka mojej kuzynki to będzie pierwsza taka wyprawa |
|
|
|
#2060 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cześć!
Dziś piękny dzień ![]() W planach bardzo króciutka wizyta w sklepie rtv ![]() a później obiad i spacer z przyjaciółmi i ich dwoma pociechami - jedno z nich będzie naszym chrzestnym dzieckiem, jeszcze nie wiemy, które ![]() Cytat:
![]() Dzięki Aper U mnie znów waga lekko w dół, więc super. Wczoraj nie ćwiczyłam, ale dziś wieczorem może wreszcie pobiegam ![]() Za to dopieszczamy się kulinarnie jak tylko się da, choć wciąż dietetycznie Lubię tę dietę.Cytat:
|
||
|
|
|
#2061 |
|
Zakorzenienie
|
udany wieczor
fajnie bylo, chociaz troche glodowalam i przez to troche sie wstawilam. Ale bylam ze wspollokatorka odpowadzona do domu, wiec wszystko super. na dzis ? kurcze, nie mam pomyslu, a pracowac mi sie nie chce :p na pewno musze kupic mleko. a poki co chyba relaks. popracuje wieczorkiem. dzis jest pozytywny dzien. Bo tak i juz http://www.youtube.com/watch?v=iZ9vkd7Rp-g moj TZ nie znosi tej piosenki, wg mnie jest pozytywnie zakrecona. Zawsze jej slucham gdy mam naprawde mnostwo energii w sobie
|
|
|
|
#2062 |
|
Konto usunięte
|
Jest źle, bardzo źle. W sumie w piątek oraz w sobotę nic nie zrobiłam oprócz posprzątania mieszkania. Dzisiaj wstałam wcześniej żeby się ogarnąć, zrobić listę. I co?!- siedzę i przeglądam fb, jakieś blogi. Najgorsze jest to, że mam świadomość ile muszę dzisiaj wykonać ale nadal siedzę i stękam zamiast wziąć się do roboty.
Oto lista na dzisiejszy dzień: *wykonać notatki z geodezji *wysłać sprawozdanie z geodezji *zrobić jedno zadanie z hydrauliki *zrobić ćwiczenia z hiszpańskiego *rozwiązać około 10 całek *przeczytać rozdział książki. |
|
|
|
#2063 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2064 |
|
Zadomowienie
|
.............
czas wziasc sie za sprzątanko... zamiast zielińskiej wyszła -Wyszkoni
„…to żaden powód nic nie robić tylko dlatego, że nie można zrobić wszystkiego…” Edytowane przez Dilayla Czas edycji: 2012-04-22 o 16:25 |
|
|
|
#2065 |
|
Zakorzenienie
|
wlosy bardzo Ci pasuja. tzn nie widzialam ksztaltu twarzy, ale z profilu pasuja
Jestes bardzo ladna
|
|
|
|
#2066 |
|
Zakorzenienie
|
Ognista.
Zupełnie inna niż na tamtych fotkach. Jaskrawa! Ożywiona! Zapewne czujesz zwyżkę energii po takiej zmianie? ---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ---------- Jestem na 214 stronie książki "Ty jako swój największy wróg" Nieświadomie przeszłam przez wszystkie zalecenia aż dotąd, czyli :
Kung fu oznacza wytrwałe ćwiczenie. Jest tu wykaz umiejętności, które trzeba ćwiczyć przy okazji każdej rzeczy, której chce się dokonać, którą chce się wykonać, zrealizować. Są to:
Kilka zdań, które uznałam za mocne i cenne na tyle, żeby je przytoczyć. "Podczas gdy ty pracujesz nad swoimi zadaniami, wykonywana praca pracuje nad tobą." "Powtarzanie to klucz do wyćwiczenia cierpliwości." "Codziennie dokończ to, co zaczęłaś." "Postanów, że czynniki zewnętrzne nie powinny przejmować kontroli nad twoim stanem wewnętrznym." "Powiedz sobie, że za każdym razem, gdy wchodzisz do pokoju, wykonasz jedną czynność, dzięki której po twoim wyjściu pokój będzie wyglądał porządniej, niż kiedy do niego wchodziłaś." "Pierwszym krokiem na drodze do poprawy własnego życia jest spokojne, lecz całkowite oddanie się stojącemu przed tobą celowi i postanowienie, że nie dasz za wygraną, dopóki go nie osiągniesz." !!!"Nikt nie ma czasu na zmiany. Musisz go wykraść. Jeśli nie możesz wiele, spróbuj na początku mało. Wystrzegaj się zasady, że jeśli nie dasz rady [medytować] przez godzinę, nie będziesz [medytować] wcale. To pułapka. Jeśli coś warto zrobić, to trzeba to uczynić niezależnie od tego, ile czasu możesz na to poświęcić." "CZYNNOŚĆ TA MUSI POZOSTAĆ WCIŚNIĘTA W TWÓJ DZIEŃ." "Nie możesz po prostu opuścić tego punktu z harmonogramu." Jeśli nie możesz godzinę, niech to będzie choć kilka minut, ale niech ta czynność zostanie w ciągu dnia choć dotknięta. Doszłam do zadań w książce. Zadanie 1. str. 213 Do rozkładu dnia codziennego wpisz a stałe przynajmniej jedną czynność, która sprawia ci przyjemność. I żeby nie wiem co poświęć jej czas. Jeśli nie masz wolnej godziny, to choć 5 minut. Co zawsze sprawia, że czujesz się lepiej? Zastanów się i włącz to do planu dnia. Po prostu zacznij od tego. Ja fotografowałam dziś wiosnę.
FILIŻANKA Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) Edytowane przez Patri Czas edycji: 2012-04-22 o 21:05 |
|
|
|
#2067 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jezeli chodzi o wykradniecie chociaz 5 minut, zamiast godizny - to fantastyczny pomysl. Po sobie widze, ze jak sie do czegos zmobilizuje mowiac sobie 'tylko na 5 minit' potem sie tym zajmuje np godzine NAJTRUDNIEJ ZACZAC.
|
|
|
|
|
#2068 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Patri - świetne zdjęcia i bardzo dobre cytaty )
Edytowane przez bura kocurka Czas edycji: 2012-04-22 o 21:30 |
|
|
|
|
#2069 |
|
Zakorzenienie
|
W piątek w przedszkolu zaproszono mnie na podziwianie pokazowej lekcji angielskiego z native speakerami w przedszkolu młodej. Siedzę i oglądam, naraz wychowawczyni zwraca się do mnie, że zapatrzona nie słyszę komplementu. Jeden z organizatorów orzekł, że wierzyć się nie chce, że jestem matką, wyglądam na 18 lat! Podziękowałam wiec za ten komplement, a pomyślałam: "Jezu drogi, taki ze mnie dzieciak, ze to nawet widać... Gość gotów jeszcze mówić do mnie drogie dziecko mimo moich 35 lat.... " To wcale nie było przyjemne....
---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ---------- Lecę z książką dalej. Kto chętny proszę się dołączyć. Chodzi o kolejne ćwiczenie, które zalecane jest robić natychmiast. Chodzi o efekt pierwszego zetknięcia z ćwiczeniem, dlatego będzie niewidoczne. Jeśli ktoś będzie gotów je przejść, to sobie zaznaczy tekst i ćwiczenie się ukaże. Zadanie 2. Szukamy marzeń, czyli wizji przewodniej w życiu, czegoś do czego warto dążyć, co stanie się motorem, siłą napędową codziennego wstawania z łóżka i wykonywania wszelkich koniecznych, często nudnych, żmudnych, niefajnych rzeczy. W zadaniu pierwszym dałyśmy sobie przyjemność, coś naszego, odkładanego, coś przyjemnego, pozwoliłyśmy sobie na to, mimo natłoku zadań każdego dnia, zmęczenia i różnych nieciekawych emocji. Zadanie 2 szukamy celu, misji, marzenia, wizji przewodniej, etc... Bierzemy czysty zeszyt. Na kolejne pytania odpowiadamy na kolejnej (= czystej) stronie dając sobie minutę do półtorej Przez te pytania przechodzimy codziennie przez tydzień, dopiero wtedy można zajrzeć wstecz. Do tej pory powinna wyłonić się wizja. Mózg zostanie ustawiony w pozycji: szukaj Azor. ![]() Będzie to coś co się powtarza lub coś co nas zainspiruje. Tryby zostały wprawione w ruch. Jeżeli minie miesiąc i nic się nie ujawni, zaniechaj ćwiczeń. Twoim zadaniem będzie w takim układzie odkryć znaczenie tego, czego się o sobie dowiedziałaś i podjąć w tym kierunku działania. Bez nerwów, bez zniechęcenia, trzeba przebrnąć przez WSZYSTKIE, KOLEJNO, odpowiadając na pytanie drugie, kiedy skończy się odpowiadać na pierwsze. Jeśli ma się pustkę w głowie, piszemy blokada i nie roztrząsamy tego. No to gotowe? Robię to również pierwszy raz. Pytanie 1. Czy jest coś, co zrobiłabyś, gdybyś miała stuprocentową gwarancję sukcesu, a czego nie robisz obecnie lub nie robiłaś dotychczas? Pytanie 2. Czy jest coś, czego nie robisz teraz lub nie robiłaś do tej pory, a co chciałabyś zrobić, jeśli miałabyś dwa razy większe poczucie własnej wartości? Pytanie 3. Kiedy byłaś dzieckiem, co chciałaś robić gdy dorośniesz? Co cię wtedy fascynowało z rzeczy, które widziałaś lub słyszałaś? (Film, książka, artykuł w gazecie, coś, co zaciekawiło cię gdy byłaś na wakacjach, na wyjeździe... Odpowiedź nie musi dotyczyć pracy). Pytanie 4. Jakie cechy charakteru i jakie zajęcia budziły twój respekt lub zachwycały cię, kiedy byłaś mała? A teraz, gdy dorosłaś, jakie cechy chciałabyś w sobie wyrobić, gdybyś wiedziała, jak nad nimi pracować? Pytanie 5. Czym chciałabyś się zajmować, jeśli nie musiałabyś zarabiać na życie? Innymi słowy - co byś robiła, gdyby nie pieniądze? Od tej chwili codziennie zaczynaj pisac na nowej stronie (ja utworzyłam sobie plik excelowski). Niechaj to co zapisałaś wczoraj nie wpływa na myśli, które przychodzą dziś. Bądź ciekawa, co też dzisiaj przyjdzie ci do głowy. Całkowity czas na ćwiczenie 5-10 minut. Treść pochodzi z książki "Ty jako swój największy wróg" (kenneth w. christian)
FILIŻANKA Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) Edytowane przez Patri Czas edycji: 2012-04-22 o 23:57 |
|
|
|
#2070 | |
|
Zakorzenienie
|
Patri, bardzo inspirujące te cytaty, dzięki!
Tydzień się zaczyna i chcę wykorzystać moją wenę i zapał do działania, zmierzyć się z mało przyjemnymi zadaniami... Cytat:
- wyglądasz młodo, ale nie dziecinnie!Myślę, że to świetny komplement
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:41.

Poza tym zwykle są tak beznadziejnie kręcone...fajnie jakby ktoś to przerobił na jakąś skróconą wersję, coś jak w tym trailerze tylko poszerzone do powiedzmy 20-30 minut. Ciekawe...czy tak się w ogóle praktykuje?
dlatego, ze ona faktycznie jest taka mega MEGA slodka
W każdym razie, skoro nic Ci się nie chce robić i często mówisz sobie, że przełożysz jakieś działanie na później to pewnie pro w jakimś stopniu Cię dotyczy. Mam nadzieję, że udział w wątku Ci pomoże
, napisz tu lub na priv jak to się odbiło na Tobie - depresja Twojej Mamy. Ze wszystkich sił chcę chronić swoje dziecko........... możesz mi w tym bardzo pomóc przez uświadomienie mnie...