|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1531 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyspowe mamy gorąco zapraszamy! Doradzimy, pogadamy-razem sobie radę damy!
Cytat:
![]() Dziewczyny,odkrylam fajna apteke online,maja dosc tanio i swietne zaopatrzenie,szybka przesylka.Jak ktos chetny podam link na priw bo pewnie tu nie wolno. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1532 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyspowe mamy gorąco zapraszamy! Doradzimy, pogadamy-razem sobie radę damy!
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1533 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1534 |
Zadomowienie
|
Kinqaa
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() No u mnie wczoraj bylo fajnie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Inkaxx chcesz wsparcia to prosze ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sorki Kochane ze nie odnosze sie do wszystkich ale jestem nieprzytpomna ![]() ![]()
#1535 |
Zakorzenienie
|
Katerina-ja również poproszę namiary na tę aptekę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1536 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Czy ty w ogole masz cos do powiedzenia czy tylko tak ci obwiescil coz robi z wasza kasa? Ja bym sie absolutnie nie zgodzila i potrzasnela porzadnie TZ aby zaczal myslec o tobie i dziecku ![]() Cytat:
![]() Dziewczyny odkad zaczelam sie u was udzielac, tyle sie dzieje w moim zyciu ze... ![]() Wlasnei dostalam tel z mojego hotelu ze zwolnilo sie miejsce w rezerwacji i godz sa takie jak chcialam, czyli 9-14 4 dni w tyg, czyli pol etatu i tylko jest jeden dylemat musialabym wrocic juz teraz w czerwcu ![]() Nie wiem co zrobic ![]() ![]() ![]() ALE moja Mishka mialaby wtedy 5 miesiecy, nie wyobrazam sobie oddac takiego malenstwa do zlobka czy do child minder ![]() serce mi sie kraje jak pomysle ze mnie wszystko ominie, ona lada chwila zacznie raczkowac, jesc pierwsze posilki itp a ja bede w pracy ![]() Mam taki glupi strach ze jak ja tak szybko opuszcze ona nie bedzie wiedziala kto jest jej mama, przeciez pol dnia bedzie spedzac z obcymi osobami ![]() ![]() Z drugiej strony wczesniej czy pozniej bede musiala wrocic do pracy, ale tak mi sie wydaje ze bedzie mi latwiej jak bedzie starsza bardziej samodzielna, ALE z drugiej strony taka okazja sie nie trafi wiecej ![]() Nie poczekaja na mnie do wrzesnia ![]() Nie obliczalam jeszcze finansowo ile wydamy na childcare....czy dostaje sie od councilu doplaty? Czy jakas inna instytucja sie tym zajmuje? Nie skladalam jeszcze papierow na CTC czekam na moj P60...jejeu tyle myslli mam na minute... Czy ktoras z was wrocila tak wczesnie do pracy? Co o tym myslicie? Co wy byscie zrobily? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1537 | |
Zakorzenienie
|
Kasiu na jak długo jedziecie?
Ile godzin jedziecie? Ja juz powoli mysle jak nasza dlugaaaaaaaa podróz bedzie wygldala ![]() Ale my w nocy plyniemy z IE do Francji, i z Francji do Dortmudu(tam tez nocka u przyjaciolki)potem juz kierunek polskie morze ![]() ---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ---------- Cytat:
![]() Tak jak piszesz sytuacja moze sie nie powtórzyc, chca Ci pojsc teraz na reke i ja bym to wykorzystała, ale kazdy ma inny punkt widzenia ![]() ![]() Ja wrócilam do pracy jak mały mial 8 miesiecy,ale na 2 noce po 12 godz, wiec w ciagu dnia bylam w domu ![]() Nadal tak pracuje, tyle ze w piatek i w sobote ![]() Nie idziesz na cały dzien do pracy, te 5 godz zleci szybko, a i Ty wyrwiesz sie do ludzi ![]() Do kiedy musisz dac odpowiedz? Rozejrzyj sie teraz za childminder,/zlobkami, a moze masz jakis znajomych ktorzy siedza w domu? Dasz rade ![]() Składaj jak najszybciej o CTC bo bez tego nie dostaniesz dofinansowania do opieki ![]()
![]() |
#1538 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Tylko to mnei najbardziej nurtuje ze ona zapomni kto jest jej jedynym prawdziwym opiekunem ![]() ![]() Mam czas do konca kwietnia wtedy tez wyjezdzam na wakacje do POlski, wracamy 1 czerwca i tydz pozniej mialabym zaczac wiec, wszystko dzieje sie tak szybko, nawet nie nacieszylam sie macierzynstwem a tu do pracy trzeba wracac ![]() A jak sie sklada o dofinansowanie do opieki? I kurde mala zaczela mmi pokaslywac teraz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1539 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() przecież Pani w żłobku będzie mówić do maleństwa,że mama wróci ![]() dzieci nie są głupie!! ![]() ![]() Dofinansowanie się składa idąc do HMRC i prosząc o formę working/child tax credit with childcare cost... ile w ogóle Twoja malusia ma? sorrki, sklerozę mam ![]()
![]() |
#1540 |
Zakorzenienie
|
Rybkie przeciez nie zostawiasz dziecka na 12 godz dziennie, 5 godz zleci szybko a mala wie ze to Ty jestes jej mama
![]() ![]() Ja dofinansowanie do złobka skladalam telefonicznie ![]() ![]() ![]()
#1541 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1542 |
Zakorzenienie
|
Katerina i ja
![]() ![]() ![]() idę się położyć, mała drzemkuje sobie w łóżeczku, więc mam chwilę ciszy ![]() ![]() do później
#1543 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1544 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wlasnie dostalam pierwsze papiery o M od prawnika ![]()
![]() |
#1545 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Dzieki za odp w sprawie childcare, wlasnei doczytalam A bedzie miala 5 miesiacy jak ja oddam do zlobka no i chyba do zlobka bo jest jeden blisko mnie ale zabojczo drogi!!! £40 za 5 godz Ale chyab zlobek bo nie chce tak na szybko szukac childminder czy niani....A tak w ogole to co lepsze dla takiego malucha zlobek, nainia, czy childminder? I gdzie ich szukac? Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Ja nie wiedzialam ze bedzie mi tak ciezko sie z nia rozstac i takei ciezkie decyzje bede musiala podejmowac, trudne jest bycie mama ![]() ---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ---------- Blonde kupujecie wlasne M? Fajnie, gratuluje ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1546 |
Raczkowanie
|
Blond hair, a gdzie ci sie udało znaleść prace na nocki i to jeszcze w pt i sb? Przez agencje?
Tez mysle o powrocie do pracy, ale nie chce jeszcze zostawiać małego wiec jakies nocki byłyby idealne. Luna, a co do pracy zawodowej to ide w kierunku tłumaczeń. Póki co tłumacze krótkie filmy, dokumenty etc. Myśle o tłumaczeniu książek pyschologicznych, ale przedemną jeszcze długa droga. Edytowane przez justine_ Czas edycji: 2012-04-25 o 16:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#1547 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Drogi tez zlobek ![]() Tylko tak... minder wydaje mi sie lepsza pod wzgledem elastycznosci, zawsze moesz sobie godziny z nia dogadac, w zlobku nie zawsze ![]() Ja zdecydowalam sie na złobek, dlatego,z e chcialam by moje dziecko bylo w grupie ![]() ![]() Co do M ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1548 |
Raczkowanie
|
Rybkie z checia!! Ale lepiej bedzie jak usiadziemy na spokojnie i obmyslimy co tu zrobic by wyjsc najlepiej z takiej sytuacji.. Bo na pewno jest jakies wyjscie!! Musi byc, bo gdzie tu takie maluszki oddawac? chociaz ja juz nie pracuje od ponad pol roku i pracy nie mam. Ale zastanow sie jak bardzo wazna dla ciebie jest ta praca? czy bez niej nie poradzicie sobie? czy tam gdzie jestes ciezko o prace i potem mozesz miec duuuzy problem by ja znalezc? a moze masz kogos zaufanego z kim moglabys swoje malenstwo zostawic na pare godzin? A ja postaram sie o jobseeker allowance i jakos zwiaze koniec z koncem. Bardzo mi tez pomaga goraca czekolada na rozwiazywanie problemow..
A! no i jest jeszcze jeden problem, maly dalej pije z cysia i juz widze ze ciezko bedzie mi go od niego odstawic :/ a do butelki tez nie jest przekonany :/ (jeszcze do nie dawna w ogole nie chcial z niej pic, teraz cos tam pociagnie, ale nie na tyle by sie napic) No i co ja mam zrobic? smoczk.a - nie, butelki - nie. Nawet w nocy (bo budzi sie dosc czesto) nie akceptuje niczego poza cysiem... Macie jakis pomysl?
#1549 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Co do szkoły, to chciałabym pójść na studia, ale w pl i gdy trafię na takie, kóre będą mnie pasjonować. Tu z moim ang bym sobie z żadnymi pracami pisemnmi czy egzaminami raczej śpiewająco nie poradziła. Druga sprawa, że nie wiem czy miałabym szansę je skończyć... Mieliśmy zamiar być w uk jeszcze ze 4 lata, obecnie bliższa nam jest myśl o powrocie do pl jak tylko uporamy się z zaległościami... Plus to, że nie mamy na żadne dodatkowe wydatki, absolutnie nic ponad to co niezbędne i szkoła nawe refundowana w 90% nie wchodzi w grę, bo pozostałych 10% zwyczajnie nie wytrzaśniemy... Co do pracy - nie mam żadnch ambicji ![]() ![]() ![]() Ale dziękuję za rady ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1550 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1551 |
Zakorzenienie
|
dzis sie mnie pani w Asdzie spytala o ID bo kupowalam alkohol na meza urodziny
![]() skoncze 31 lat w listopadzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1552 | ||||||||
Rozeznanie
|
Dzięki dziewczyny za wsparcie, bardzo mi to psychicznie pomaga...
![]() Cytat:
Cytat:
Niby wiedziałam, jak jest, jak się z nim wiązałam, ale od razu mu powiedziałam, że to, co on robi z pieniędzmi i na ile sponsoruje leniwych braci mnie nie obchodzi tak długo, jak będziemy tylko we dwójkę i nam na nas będzie starczać, ale jak będzie trzecia gęba do wykarmienia, to lepiej, żeby się przewartościował bo nie będzie tak fajnie, jak nagle na jego włąsne dziecko mu będzie brakowało. No ale przecież "jeszcze w drodze" to się zarobi do tego czasu albo w totka wygramy ![]() Cytat:
Cytat:
![]() I też nie chcę robić z siebie jakieś wiedźmy, co psioczy na jego rodziców, jak przyjechałam do UK to ze swoimi miałam bardzo złe stosunki (na tyle, że przez kilka miesięcy było zero kontaktu), ale złego słowa na nich nie dałabym powiedzieć i nie wyobrażam sobie sytuacji, że miałabym go w jakiś sposób skłócić z jego rodzicami.... Cytat:
Współczuję sytuacji, chyba mnie by szlag trafił i pozabijałabym na miejscu - w końcu pod ręką są :P Gdyby chodziło tylko o brata to pewnie bym się stawiała, ale to nie brat do niego dzwonił, tylko mama... Jak już pisałam, nie chcę go skłócać z rodzicami... Niestety z Twoim problemem Ci nie pomogę, sama się kompletnie nie znam, ale trzymam kciuki, że będzie dobrze ![]() Cytat:
![]() Na razie TŻ nie ciągnął tematu, ja też nie chciałam, no bo w sumie co ja mam do powiedzenia... Ale im więcej Waszych postów czytam tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że jednak powinnam coś powiedzieć... Tylko teraz nie wiem, sama mam zacząć temat czy poczekać aż on coś powie? Głupio mi samej zaczynać, bo wiem, że się poryczę. Hormony mi szaleją i w sumie o byle głupotę łzy mi lecą jak rozmawiamy... Cytat:
![]() Cytat:
Tylko dzięki Wam mam siłę z nim o tym porozmawiać, gdyby nie Wasze wsparcie ryczałabym tylko w poduszkę... I jestem pewna, że Twoje maleństwo dobrze wie, kto to mama i Cię nie pomyli z panią ze żłobka ![]() Takie pytanie, co Wy myślicie - to nie są moje pieniądze, nie jesteśmy małżeństwem, ale w końcu za kilka miesięcy to ja urodzę jego dziecko, więc chyba mam coś w tej sprawie do powiedzenia? Aha, jeszcze żeby nie było - on mi nigdy w żaden sposób nie dał odczuć, że skoro to nie ja zarabiam na nas to mam się nie odzywać na co te pieniądze idą, czy coś, to po prostu ja uważam, mam tak zakodowane w głowie, że jak nie moje to nie mam prawa nic powiedzieć... No i na pewno będę z nim rozmawiać, mam nadzieję, że do 23 się zbiorę w sobie. Dziękuję dziewczyny raz jeszcze, nie wyobrażacie sobie jak bardzo podniosłyście mnie na duchu!
![]() |
#1553 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ach, my piękne i wiecznie młode ![]() ![]() W sobotę idę z koleżanką na chińczyka ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ---------- Byłam dziś na zakupach i przy okazji chciałam wysłać totka, ale niestety długopis przy kuponach nie pisał ![]() Edytowane przez hanjah Czas edycji: 2012-04-25 o 19:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1554 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ciężko powiedzieć, czy masz coś do powiedzienia w tej sprawie. Wszystko zależy od waszych stosunków, jakie macie podejscie do pieniędzy. My z TZ pomimo ze nie jestesmy małzenstwem mamy wspolne konto i wydatki uzgadniamy razem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1555 |
Zakorzenienie
|
Inka myslę, że warto porozmawiać z TŻ: na temat twoich obaw i oczuc. Natomiast zupełnie jestem przeciwna jakimś naciskom na zasadzie: nie możesz im dac pieniędzy, bo jasie nie zgadzam i tyle.
Z drugiej strony rownież warto wziąć pod uwagę te kwestie kulturowe. Nie wazne jak długo TZ na zachodzie mieszka, pochodzi z innej kultury i tradycji i na pewno maja one na niego wpływ i sa istotne. Mialam znajomą z Indii. Dziewczynę mloda,wykształcona, katoliczkę. Przyjechała do Wielkiej Brytanii, by uzbierać pieniądze na posag. Rodzina wybierala jej męża, swatala.Na szczęście brali pod uwagę jej gust i opinie. Pracowala i mieszkała w UK dośc długo, zanim udało sie znaleźć odpowiedniego kandydata. Przed ślubem miała możliwość porozmawiania z nim przez 10 minut twarzą w twarz. Miała szczęście, że mieszkał również w UK i zmieniał wyłącznie region. I tak jej obowiązkiem było po ślubie utrzymanie go do czasu, gdyona nei znalazła mu pracy (co bylołatwiejsze, bo mąż mowił dobrze po angielsku i pracował wcześniej w UK). Za tego męża zapłaciła 15 tysięcy funtów. Dla mnie to był kosmos, dla niej normalność (wg niej, gdyby nie zapłaciła i rodzina nie znalazlaby odpwoiedniego kandydata na męża tj. spęłniajacego kryteria pochodzenia itd zostałaby starą panna). A i myślę, że bardzo rozsadnie postepujesz dbając o swoje oszczędności.
#1556 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Uwielbiam go ![]() Taki najzwyklejszy piekę... mąka, drożdże, woda i sól ![]() Polecam - też możesz upiec ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1557 |
Rozeznanie
|
justine właśnie sama nie wiem, to jest pierwsza taka sytuacja warta przedyskutowania odkąd jesteśmy razem... Co do opłat za szkołę, to chyba warto tu powiedzieć coś, co mi umknęło przy pisaniu teraz - on pieniądze na szkołę dostał, tylko przehulał. Jak - nie wiem, ale znając skłonność chińczyków do gambling (sorry, nie jestem w stanie sobie przypomnieć jak to jest po polsku
![]() luna nawet mi przez myśl nie przeszło, żeby mu zabraniać. Tym bardziej, że wiedziałam, że wysyła rodzinie pieniądze co miesiąc. I wszystko ok, nie moje, nie wtrącam się, no i rozumiem - kultura, etc, no ale kurde, mamy dziecko w drodze no i prawie żadnych oszczędności, więc ta kasa nam też jest bardzo potrzebna... Rany, wiedziałam, że oni robią aranżowane małżeństwa, ale nie wiedziałam, że panna młoda płaci za to, tym bardziej taką kasę! oO Dziękuję ![]() Jakoś nadal nie mogę się zebrać i poruszyć ten temat, chyba poczekam do rana...
"People should have chips implanted in their skulls that explode when they say something stupid." Sheldon Cooper Bloguję ![]() marcowy wątek wymiankowy Edytowane przez inkaxx Czas edycji: 2012-04-26 o 01:59 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1558 |
BAN stały
|
Dzien dobry. Milo mi ze ktos mnie jeszcze pamieta
![]() Ostatniotu bylam na liscie jako staraczka a Marcys ma juz 3 miesiace ![]() Straszny nerwusek z niego. Mamy problemy z ulewaniem, wysypka na polikach, ropiejacym oczkiem no i w takich chwilach zaluje ze tu mieszkam bo gp oko kaze przemywac woda, ulewanie samo przejdziea na wysypke e45 ![]() ![]() Inka jak mantra powtarzasz ze to nie Twoje pieniadze. Jestescie w zwiazku i macie wspolne gospodarstwo domowe i jego pieniadze POWINNY Cie obchodzic. Matka jak mozesz bac sie poruszyc tego tematu? Ja to bym jednak nie nadawala sie na zwiazek miedzykulturowy... Moja siostra ma meza Araba i tez zupelnie inna kultura. Ja to swojegopod pantoflem trzymam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1559 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A to wszystko co dalesz do chleba? ja sie boje za niego zabierac, bo to duzo roboty i zakwas i dlugo i w ogole :P
![]() |
#1560 |
Wtajemniczenie
|
dzien dobry!!!
dulcynea jesli chodzi o roszerzanie diety ja sie stosowalam do abelek z tego linka http://www.osesek.pl/podstawy-zywien...e-dziecka.html wiadomo - nie jakos bardzo sztywno, ale zerkalam mniej wiecej co i jak i kiedy moj Pioter tez nalogowo gra w totka, ale jeszcze nic mi nie wiadomo o tym zeby cokolwiek wygral ![]() SAMA W DOMU DZIS JESTEM DO 17!!! ale sobie odpoczne! najpierw musze sie z praca odrobic, w tzw miedzyczasie gotowanie, a potem sprzatanie i pakowanie ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:54.