Idzie raczek nieboraczek jak uszczypnie będzie znaczek! :) Mamy wrzesień-paź 2011 - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Jaki tutuł
"Koko Koko Mamuśki wrześ-paź są spoko!" 0 0%
"Dzieciaczki nam po podłodze zasuwają, na kawę i wizaż nam czasu nie daja!" 10 31,25%
"pierwszy ząbek, pierwszy kroczek zbliża się dzieciaczków roczek" 13 40,63%
"dawno temu były brzuszki, a tu raczkują nam maluszki' 2 6,25%
"Pełzam sobie po pokoju, zabawki w rączki i do boju!" 4 12,50%
"Jestem bobo i wy nie wiecie ze mam najlepsza mame na swiecie!" 1 3,13%
"Mama pyszne zupki gotuje, a dziecku z radości pupka podskakuje' 0 0%
"Stawiamy pierwsze kroczki, za chwilę świętujemy roczki " 2 6,25%
Głosujący: 32. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-26, 20:24   #1591
anciaahk
kosmitka

Dot.: Idzie raczek nieboraczek jak uszczypnie będzie znaczek! :) Mamy wrzesień-paź 20

Cytat:
Napisane przez 19natka88 Pokaż wiadomość
Dokładnie A może proszek albo płyn do płukania? Próbowałaś zmienić?
Biedny Franio
Też mi się tak wydawało, bo zaczęłam stosować zwykły proszek i płyn lenor sensitive. Ale teraz wszystko odstawiłam i wróciłam do loveli. Ale może powrócę jeszcze do jelpa i wtedy zobaczę.
Tylko wiesz jak to jest, musiałabym wyprać całą szafę, może dałam do ubrania coś, co jeszcze było w poprzednim proszku wyprane. A że Franek ma tego trochę (w sensie ubrań), to wszystko możliwe.

Niektóre ma z metkami i chyba nawet nie założy, nawet zastanawiam się, czy nie opchnąć na all.

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-26, 20:24   #1592
elf27
Zadomowienie

Dot.: Idzie raczek nieboraczek jak uszczypnie będzie znaczek! :) Mamy wrzesień-paź 20

KEILEIGHT dzięki za odpowiedź. Co do słoiczków to czytałam skład i nie zawierają konserwantów, są przecież te ekologiczne chociaży. A skąd ja wezmę dynię o tej porze roku ze zdrowej uprawy? już chyba lepiej eko słoiczek przebadany i dopuszczony.
elf27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-26, 20:25   #1593
anciaahk
kosmitka

Cytat:
Napisane przez mama zosi Pokaż wiadomość
Z własnego doświadczenia wiem że maści sterydowej nie można długo ( więcej niż 7 dni) stosować w tym samym miejscu, bo trwale potrafi odbarwić skórę. Także chyba nie pozostaje Wam jak znaleźć dobrego lekarza co pomoże znaleźć przyczynę, a nie walczyć z objawami tylko.
Nie było stosowane nigdy dłużej niż 7 dni. Było 3x3 dni z przerwami oczywiście i teraz 1x7 dni. Wcześniej do 3 razy dziennie, a przy tej kuracji 7-dniowej raz dziennie.

Stary 2012-04-26, 20:26   #1594
elf27
Zadomowienie

ANCIA to azs, uczulać może wszystko począwszy od pokarmów po proszek, roztocza, kosmetyki, leki , witaminy.
Stary 2012-04-26, 20:26   #1595
anciaahk
kosmitka

Agus dokładnie miałam tak samo - nie chciałam przegrzania i bałam się o przeziębienie. jednak będę stopniowo "oswajać" Frania z tą wiosną, zwłaszcza że wiaterki bywają chłodne i zdradliwe.

---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ----------

Cytat:
Napisane przez elf27 Pokaż wiadomość
ANCIA to azs, uczulać może wszystko począwszy od pokarmów po proszek, roztocza, kosmetyki, leki , witaminy.
Ale Franio nie ma zdiagnozowanego AZS.

Stary 2012-04-26, 20:28   #1596
mama zosi
Zakorzenienie

Ancia moją Zo uczulało na przykład po lenorze senitive. Miała takie brzydkie łokcie, zmieniłam płyn i do dziś się nie powtórzyło.
mama zosi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-26, 20:29   #1597
elf27
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość
Agus dokładnie miałam tak samo - nie chciałam przegrzania i bałam się o przeziębienie. jednak będę stopniowo "oswajać" Frania z tą wiosną, zwłaszcza że wiaterki bywają chłodne i zdradliwe.

---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ----------

Ale Franio nie ma zdiagnozowanego AZS.
a byliście u dermatologa? przepraszam, że wcinam się w wątek

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-04-26, 20:30   #1598
anciaahk
kosmitka

Cytat:
Ancia moją Zo uczulało na przykład po lenorze senitive. Miała takie brzydkie łokcie, zmieniłam płyn i do dziś się nie powtórzyło.
Ja odstawiłam wszystko, a uczulenie jest. Dlatego nie mam pomysłu.

---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ----------

Cytat:
a byliście u dermatologa? przepraszam, że wcinam się w wątek
Byliście.

Stary 2012-04-26, 20:31   #1599
19natka88
Zakorzenienie

Cytat:
Idę pod prysznic, jutro jadę do O. i muszę jakoś wyglądać . Potrzebuję zaświadczenia od ginekologa o prowadzeniu ciąży w celu uzyskania drugiego becikowego. O nim dowiedziała się moja mama przy okazji, jak brała mi druki do zasiłku wychowawczego. A swoją drogą - czy któraś z Was ogarniała ten temat? Bo w sumie wszystko mam, tylko jestem ciekawa, czy te drugie becikowe dostanę, czy potraktują w związku z urlopem wychowawczym mój dochód jako "utracony".
Oo ciekawa sprawa - ja nie ograniałam, napisz coś więcej jak będziesz mogła

Cytat:
Też mi się tak wydawało, bo zaczęłam stosować zwykły proszek i płyn lenor sensitive. Ale teraz wszystko odstawiłam i wróciłam do loveli. Ale może powrócę jeszcze do jelpa i wtedy zobaczę.
Tylko wiesz jak to jest, musiałabym wyprać całą szafę, może dałam do ubrania coś, co jeszcze było w poprzednim proszku wyprane. A że Franek ma tego trochę (w sensie ubrań), to wszystko możliwe.

Niektóre ma z metkami i chyba nawet nie założy, nawet zastanawiam się, czy nie opchnąć na all.
No to może faktycznie proszek/płyn, u nas było podobnie, zeszło dopiero po przepraniu całej szafy w nowym proszku

Ja bym opchnęła
A tak jeszcze sie zastanawiam: może to potówki? U nas jak śliniak za mokry albo bluzeczka się pomoczy to na klacie i brodzie od razu wyłażą

Dominik

Martynka
19natka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-26, 20:32   #1600
mama zosi
Zakorzenienie

Cytat:
Ja odstawiłam wszystko, a uczulenie jest. Dlatego nie mam pomysłu.[COLOR="Silver"]
alergolog pewnie pomoże
Stary 2012-04-26, 20:34   #1601
anciaahk
kosmitka

Natko, ale jak się pomoczy, to ja go od razu przebieram, nie siedzi w mokrym. Chyba że od samego przemoczenia nawet na chwilę?? No może coś w tym jest.
Pediatra i dermatolog orzekli, że od śliny. Bo poza tym drapaniem ma pod brodą na szyi czerwoną plamkę, która go nie swędzi.

Przerzucę się teraz na jelp i zobaczymy.

Ale całą szafę prać i prasować????? O nieeeeeeeeeeeeeeeee.

---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ----------

Cytat:
alergolog pewnie pomoże
O matko to u nas na pewno nie ma takiego specjalisty. Z tym dermatologiem dziecięcym najpierw spróbuję, b0 byliśmy u zwykłego.

Dzięki dziewczyny Spadam się myć, wrócę potem.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-26, 20:34   #1602
mama zosi
Zakorzenienie

Ancia chodzi Ci o jednorazowy zasiłek z tytułu urodzenia ale dla osób spełniających kryterium dochodowe (niski dochód) ? Bo jak byłam się pytać o rodzinne to babka powiedziała mi że mi się należy ( bo nie pracuje).
Stary 2012-04-26, 20:34   #1603
elf27
Zadomowienie

a jak wygląda? same krostki czy plamki też czerwonawe? skórka schodzi? gdzie dokładnie umiejscowione? Jeśli to potówki to wykąp 1-2 w nadmanganianie i powinny zejść
Stary 2012-04-26, 20:35   #1604
anciaahk
kosmitka

Cytat:
Ancia chodzi Ci o jednorazowy zasiłek z tytułu urodzenia ale dla osób spełniających kryterium dochodowe (niski dochód) ? Bo jak byłam się pytać o rodzinne to babka powiedziała mi że mi się należy ( bo nie pracuje).
No chyba o to. Jak to się nie należy jak nie pracujesz? Bez sensu, właśnie powinno się należeć.
Mi się należy rzekomo, ale bez mojego dochodu, bo z moim dochodem nie spełnimy żadengo kryterium

Stary 2012-04-26, 20:35   #1605
elf27
Zadomowienie

aaaaa czerwone ma kreski na fałdach - pod szyjką lub nadgarstkach, w zgięciach ogólnie???
Stary 2012-04-26, 20:36   #1606
anciaahk
kosmitka

Cytat:
a jak wygląda? same krostki czy plamki też czerwonawe? skórka schodzi? gdzie dokładnie umiejscowione? Jeśli to potówki to wykąp 1-2 w nadmanganianie i powinny zejść
Czerwone krostki, wcześniej plamki różowe. I skóra nie schodzi. To raczej nie potówki, nie wyglądają jak potówki. Zresztą potówki chyba lekarze by rozpoznali??

---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:36 ----------

Cytat:
aaaaa czerwone ma kreski na fałdach - pod szyjką lub nadgarstkach, w zgięciach ogólnie???
Nie, nigdzie nie ma. Tylko plamka na szyjce i większa plama z krostkami na klatce, ale wielkości małego pomidorka.

Stary 2012-04-26, 20:39   #1607
elf27
Zadomowienie

sama nie wiem, u nas 2 dermatologów dokładnie takie zmiany uznało za łagodną atopię, tylko my sterydów nie stosujemy, zalecono jako ostateczność

Edytowane przez elf27
Czas edycji: 2012-04-26 o 20:44
Stary 2012-04-26, 20:45   #1608
19natka88
Zakorzenienie

Cytat:
Natko, ale jak się pomoczy, to ja go od razu przebieram, nie siedzi w mokrym. Chyba że od samego przemoczenia nawet na chwilę?? No może coś w tym jest.
Pediatra i dermatolog orzekli, że od śliny. Bo poza tym drapaniem ma pod brodą na szyi czerwoną plamkę, która go nie swędzi.

Przerzucę się teraz na jelp i zobaczymy.

Ale całą szafę prać i prasować????? O nieeeeeeeeeeeeeeeee.

---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ----------

O matko to u nas na pewno nie ma takiego specjalisty. Z tym dermatologiem dziecięcym najpierw spróbuję, b0 byliśmy u zwykłego.

Dzięki dziewczyny Spadam się myć, wrócę potem.
No to faktycznie dziwne coś
Ja nie prasuję rzeczy na co dzień

Trzeba by iść spać chyba

Dominik

Martynka
19natka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-26, 20:55   #1609
Martusiaaa21
Wtajemniczenie

hejka u nas też dziś pięknie. Cały dzień bylismy na dworze z przerwą na obiad Wróciliśmy o 17tej mąż się jakoś źle czuje mam nadzieje że do niedzieli mu przejdzie, bo przecież śmigamy w góry

Anciu ja sie nie znam, ale mojej kuzynki synek miał takie krostki na stópce i ciągle się drapał i też nie wiedzieli co to. W końcu dermatolog stwierdziła świerzb.

Emilka ur. 05.05.14
Martusiaaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-26, 21:06   #1610
aa2
Zakorzenienie

Cytat:
sama nie wiem, u nas 2 dermatologów dokładnie takie zmiany uznało za łagodną atopię, tylko my sterydów nie stosujemy, zalecono jako ostateczność
a ja mam wrażenie ze lekarze bardzo czesto każda krostke tak diagnozuja bez badan bez niczego

moje znajome chyba tak miały ze 4 i u zadnego dziecka w końcu AZP nie było

Ancia pod prysznic powiadasz? bo musisz byc cacy

co do ubierania dzieciaków to własnei najgorszy ten okres teraz , ja młodego jak wyciągłam z fotelika to pomimo tylko tych bodziaków i bluzki na długi rekaw był upocony, nie wiem kurde jak w weekend ma byc tak mega ciepło to ja ju znie wiem w co go wsadzic
aa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-26, 21:08   #1611
elf27
Zadomowienie

racja, co 2 dziecko diagnozowane jako skaza lub inna alergia
Stary 2012-04-26, 21:12   #1612
mama zosi
Zakorzenienie

Cytat:
No chyba o to. Jak to się nie należy jak nie pracujesz? Bez sensu, właśnie powinno się należeć.
Mi się należy rzekomo, ale bez mojego dochodu, bo z moim dochodem nie spełnimy żadengo kryterium
należy mi się

---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ----------

Cytat:
racja, co 2 dziecko diagnozowane jako skaza lub inna alergia
u nas też skaza na dzień dobry, a położna powiedziała, żeby sterydów nie stosować mimo, ze przepisane były, i zeszło bez tego i do dziś spokój, Zośka miała wtedy 2 mies.

---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ----------

Asia Zo nie upocona, ale zawsze ciepła, a staram się ubierać jak najmniej, Dziś czapki nie było.
Stary 2012-04-26, 21:13   #1613
minio1984
Zadomowienie

Witam się wieczornie
My z Adasiem byli śmy całe popołudnie na wsi u babci. Ubrałąm go w body dł rękaw na to górę od ciepłego dresiku, na dół cieniutkie rajtki i cienkie spodnie i tyle, a jak spał to ptzykryłam pieluchą flanelową.
Jutro ma być jeszcze cieplej to założę tylko same spodnie i skarpetki a na górę chyba body z dł i cienką bluzę i tyle

Cytat:
Napisane przez 19natka88 Pokaż wiadomość
To jest męczenie dziecka Ostatnio jak było tak ciepło (ale chłodniej niż dzisiaj) to spotkałam znajomą na spacerze, weszłam na kawę i jak zaczęła rozbierać swoją córeczkę to o mało nie padłam dziecko miało ubrane: body na krótki rękaw, kaftanik, śpiochy, koszulkę z długim, welurowe spodenki, grube papciochy, kombinezon polarowy, czapkę wełnianą, chustkę na szyi i do tego było przykryte pokrowcem z wózka
Padłam

Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
Jakie potrawy można zrobić na chrzest w domu? Nie mam pomysłów.
U nas był rosół, potem dewolaj z ziemniaczkami i dwiema surówkami, drógie ciepłe danie to była ryba zapiekana po grecku z serem żółtym i na koniec barszczyk z krokietem. Na zimno sałatki, jajka faszerowane, wędliny, ciasto
A jedzenia zostało mnóstwo
Cytat:
Nie wiem, czy nie poszukam jakiegoś dermatologa dziecięcego w O. i się przejadę. Bo tu nie widzę rozwiązania, a problem trwa już 2 miesiące. na coś alergię ma, ostatnio miał lekką czerwoną kaszkę na policzach i szyi, ale znikła.
U nas też poliki takie wysypane, właśnie taka kaszka dosyć mocna i zaczyna na szyję schodzić tyle, że Adasia to nie swędzi i poza policzkami nie ma nigdzie żadnych krostek i też się zastanawiam od czego?

Asia gratki za konkurs

30.05.2009

30.08.2011 Adaś

minio1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-26, 21:20   #1614
Martusiaaa21
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aa2 Pokaż wiadomość
a ja mam wrażenie ze lekarze bardzo czesto każda krostke tak diagnozuja bez badan bez niczego

moje znajome chyba tak miały ze 4 i u zadnego dziecka w końcu AZP nie było

Ancia pod prysznic powiadasz? bo musisz byc cacy

co do ubierania dzieciaków to własnei najgorszy ten okres teraz , ja młodego jak wyciągłam z fotelika to pomimo tylko tych bodziaków i bluzki na długi rekaw był upocony, nie wiem kurde jak w weekend ma byc tak mega ciepło to ja ju znie wiem w co go wsadzic
też sie właśnie zastanawiam jak to w trasę go ubrać. Chyba cienki bodziak z długim rękawem i cienkie spodnie. Dobrze że mamy takie zasłonki( nie wiem jak to się fachowo nazywa) na szyby to przynajmniej nie będzie mu świecić słońce

Emilka ur. 05.05.14
Martusiaaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-26, 21:25   #1615
anciaahk
kosmitka

Minio niezły patent z pieluchą flanelową. Ja dzisiaj podczas spania niczym nie przykryłam, a w sumie chyba powinnam, bo jak się śpi, to zawsze chłodniej.

No nic, zobaczę do poniedziałku, jak nic nie zniknie, to pójdę znowu do lekarza, ale już nie wiem do jakiego. Nie wiem, czy do dermatologa mnie przyjmą, bo dziecko musi być zgłoszone do ubezpieczenia, a nie było - dopiero zgłosiłam i nie mam jeszcze potwierdzenia.

Stary 2012-04-26, 21:38   #1616
minio1984
Zadomowienie

Cytat:
Minio niezły patent z pieluchą flanelową. Ja dzisiaj podczas spania niczym nie przykryłam, a w sumie chyba powinnam, bo jak się śpi, to zawsze chłodniej.

No nic, zobaczę do poniedziałku, jak nic nie zniknie, to pójdę znowu do lekarza, ale już nie wiem do jakiego. Nie wiem, czy do dermatologa mnie przyjmą, bo dziecko musi być zgłoszone do ubezpieczenia, a nie było - dopiero zgłosiłam i nie mam jeszcze potwierdzenia.
No tak pomyślałam z tą pieluchą, bo pod kocykiem by się ugotował a pielucha w sam raz
Dobrze, że mi o tym ubezpieczeniu przypomniałaś. Jak Adaś skończył pół roczku trzeba było ubezpieczyć dziecko albo u siebie albo u tz, a ja zapomniałam. Muszę teraz przy najbliżeszej okazji zrobić

---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ----------

Właśnie sprawdziłąm pogodę i jutro u mnie ma być 23st, a w sobotę 26 I już zupełnie nie będę wiedziała jak ubrac Adasia. chyba samo body na dł W sumie będzie zależało czy będzie wiatr duży, no ale body z kr to chyba za wcześnie?

Chyba mykam do wyrka, bo już mi się litery zlewają przed oczami

Kolorowych

30.05.2009

30.08.2011 Adaś

minio1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-27, 07:06   #1617
gerda
Zadomowienie

witajcie ale słonko , uwielbiam taką pogodę pasuje coś posprzatać, bo świecące słońce działa zdecydowanie na niekorzyść , wszytko widaćale najpierw kawka i śniadanie

Cytat:
Napisane przez archinta Pokaż wiadomość
to pierwsze

bijcie a sie nie przyznam
(zawsze chciałam tego użyć) dziś będzie Ci już łatwiej Piotrusia wystoić

Danika
chwila przerwy dla każdemu jest potrzebna, a biorąc pod uwagę że Ty do tego pracujesz to szacu szkoda, że Kaje nudzi tv

MamaZo
gratki za pierwsze ćwiczenia, najtrudniej to się zmobilizować, później juz samo pojdzie3

Cotka
no no biegałaśFilip to dzielny mały mężczyzna! Jak tam tZ?

Monia
Oliwia się pewnie bardziej przestraszyła, niż potłukła, dobrze ze wszytko ok, a nosek szybko się zagoi

gerda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-27, 07:22   #1618
Sharifa
Rozeznanie

Dzien dobry, kto mi ukradl slonce -Gerda?

Nocka nawet niezla byla, tylko 2 pobudki na smoka i 1 na jedzenie, ale zeby nie bylo rozowo to obudzilam sie z lekkim bolem glowy
Stary 2012-04-27, 07:38   #1619
gerda
Zadomowienie

Shafira słoneczko samo do mnie przywędrowało ale jak by go nie było to pewnie komuś zwinąć bym je musiała

dla Nadii, dała mamie się wyspać

gerda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-27, 07:46   #1620
Malgosia1983
Wtajemniczenie

Dzień dobry znowu słonecznie

My dziś załatwiamy urzedowe sprawy poraz kolejny
Aż mnie trzepie jak pomyślę, że musze iść do UP, a potem stać w drugiej mega kolejce w NFZ to mnie $#@#$ bierze.
Mają w NFZ ten swoj system komputerowy gdzie widac, czy dziecko ma ubiezpieczenie, czy go nie ma, to po jaką cholerę trzeba jeszcze biegać z papierami żeby to potwierdzać

Ancia my dostaliśmy to drugie becikowe. Kryterium u nas byly dochody nie przekraczające wtedy 504zl. Najlepiej będzie jeśli zadzwonisz do Osrodka i dopytasz bo podobno miały się zmienić przepisy od tego roku.
My dostalismy przy okazji składania wniosku o rodzinne. Zliczalam dochody za ubiegły rok i dzieliłam na 12mcy. w tym roku podobno ma się dzielić przez ilość miesięcy przepracowanych. Nie chcę Cię w błąd wprowadzić.
Cotka za dobrą mobilizację w bieganiu Ja bym nawet tych 5 minut nie dala rady
Tż zyje?
Daniko dziewczyny już wszystko napisały. Każda potrzebuje chwili oddechu. Stefan też patrzy na bajki. Mogę zjeść, napić się kawy - cokolwiek. No stress

I dla "spadachroniarzy" skaczących z łóżek mocne buziaki. Szczęście nic się nie stało.

---------- Dopisano o 08:46 ---------- Poprzedni post napisano o 08:44 ----------

Cytat:
Napisane przez gerda Pokaż wiadomość
witajcie ale słonko , uwielbiam taką pogodę pasuje coś posprzatać, bo świecące słońce działa zdecydowanie na niekorzyść , wszytko widaćale najpierw kawka i śniadanie
Okna Juuuutro

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości