Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.3 - Strona 119 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-29, 15:24   #3541
mm444
Władca Wizażu

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.3

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-29, 15:25   #3542
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _czarny_kot Pokaż wiadomość
Pisząc, że nie porównywałabym psa do kota nie miałam na myśli lekceważenia kotów. Chodziło mi o to, że jednak psa możesz wychować, wytresować, szkolić, masz na niego zdecydowanie większy wpływ niż na kota. Koty są indywidualistami, widziałaś kiedyś np. ofertę tresury/szkolenia dla kota?

tylko tygrysów/lwów w cyrku

Cytat:
Ok. Pokaż mi chociaż 1 przypadek pogryzienia przez amstaffa/pitbulla z rodowodem, bo trochę siedzę w temacie i nigdy o takim nie słyszałam.
a amstaff/pitbull z rodowodem - to nie pies? bo my tu ciągle o tym, żeby małym dzieciom nie przyzwalać na taką zażyłość z jakimkolwiek psem, jaką widać na zaprezentowanych zdjęciach, które jak mniemam - dla Ciebie są słodkie, nas przerażają. Pod okiem dorosłych - ok, ale nigdy nie wiesz, czy jeśli dziecko będzie sam na sam z psem, to nie stwierdzi "o, wczoraj było tak fajnie, mama pozwoliła, to dziś też się przytulę", włoży psu palec w oko/ucho/pociągnie za ogon, pies się zdenerwuje i ciach. Nawet nie chodzi o to, że rzuci się od razu i zagryzie, ale wystarczy, że w ramach ostrzeżenia mocniej wbije kły w rękę, a porównaj teraz sobie na przykład szczękę psa a rękę 2-letniego dziecka.

Trochę wyobraźni na przyszłość.

Edytowane przez WhiteCherry
Czas edycji: 2012-04-29 o 15:27
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-29, 15:27   #3543
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Wiesz, jak ja się na czymś nie znam to się po prostu nie wypowiadam
No tak, a jak mi brakuje argumentów w dyskusji to po prostu nie robię personalnych przytyków najbardziej żenujący postępek w rozmowie.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-29, 15:28   #3544
Reme
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez iamsolucky Pokaż wiadomość
Ale- dzieci lubią sie droczyc ze zwierzętami, i czasem nasz kochany poczciwy kundel tez tego nie wytrzyma, coś mu odbije i rzuci się.
Dokładnie, pies/kot czy inne zwierzę to nie cyborg, też czuje ból, też potrafi mieć niekontrolowane reakcje. Mnie jeszcze śmieszy zdziwienie ludzi, którzy widząc reakcję psa (np. warknięcie, szczeknięcie) na zachowanie dziecka potrafią się oburzyć, że to pies jest agresywny, bo dziecko przecież "nie chciało go nadepnąć/ przytrzasnąć łapy/ mocno ścisnąć ogona. Ono to tylko zrobiło niechcący a pies jest głupi, bo warczy i jeszcze dziecko straszy". Tak, jakby ten pies miał wiedzieć, że dziecko tego nie chciało zrobić i podjąć decyzję o tym, czy szczeknąć. Akcja-> reakcja. Dziecko robi krzywdę = pies reaguje, zwłaszcza jeśli na co dzień nie jest przyzwyczajony do szarpania czy innego rodzaju podobnego traktowania.
Albo też reakcja rodziców na uprzedzenie, że pies nie lubi dzieci i sam się wycofuje "Ale ono tylko sobie pogłaszcze" i pcha dzieciaka do psa. Dobrze, że mam małego psa i mogę go w każdej chwili wziąć na ręce, przewidując zachowanie dziecka czy nawet dorosłego...
Reme jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-29, 15:30   #3545
_czarny_kot
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość

tylko tygrysów/lwów w cyrku

a amstaff/pitbull z rodowodem - to nie pies? bo my tu ciągle o tym, żeby małym dzieciom nie przyzwalać na taką zażyłość z jakimkolwiek psem, jaką widać na zaprezentowanych zdjęciach, które jak mniemam - dla Ciebie są słodkie, nas przerażają. Pod okiem dorosłych - ok, ale nigdy nie wiesz, czy jeśli dziecko będzie sam na sam z psem, to nie stwierdzi "o, wczoraj było tak fajnie, mama pozwoliła, to dziś też się przytulę", włoży psu palec w oko/ucho/pociągnie za ogon, pies się zdenerwuje i ciach. Nawet nie chodzi o to, że rzuci się od razu i zagryzie, ale wystarczy, że w ramach ostrzeżenia mocniej wbije kły w rękę, a porównaj teraz sobie na przykład szczękę psa a rękę 2-letniego dziecka.
Próbuję wam wytłumaczyć, że praktycznie żaden z psów szumnie nazywanych przez media amstaffami/pitbullami, które kogoś pogryzły nie był psem tej rasy, a jedynie KUNDLEM podobnym do tej rasy.

Nie mówię, że jakikolwiek pies nie może pogryźć/zagryźć - owszem może. Ale chodzi mi o niedopowiedzenia i nieostrość artykułów.

---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:29 ----------

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
No tak, a jak mi brakuje argumentów w dyskusji to po prostu nie robię personalnych przytyków najbardziej żenujący postępek w rozmowie.
Nie brakuje mi argumentów. Odnieś się proszę do mojej prośby, abyś przedstawiła jakikolwiek dowód na potwierdzenie swojej tezy.

Edytowane przez _czarny_kot
Czas edycji: 2012-04-29 o 15:31
_czarny_kot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-29, 15:31   #3546
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta

Edytowane przez mm444
Czas edycji: 2012-04-29 o 15:32
Stary 2012-04-29, 16:52   #3547
Dromeda
Raczkowanie

Ja się zastanawiam, dlaczego niektórzy rodzice nie mogą nauczyć dziecka, co wolno, a czego nie wolno w zabawie z psem . Bo wiadomo, że to, co dla dziecka jest super fajne (np. szarpnięcie za ucho) psa może nieźle wkurzyć. A potem lament, że pies zły i niedobry. Mój pies, mimo, że jest mały, to zaszczekać potrafi i zęby też ma spore, do tego nie cierpi dzieci. Raz pozwoliłam się dziecku kuzynki pobawić z nim, ale pod nadzorem, to skończyło się tylko ostrzegawczym szczeknięciem - kuzyn na mnie wyskoczył z pretensjami "jak ty tego psa wychowałaś?! Rex pozwala Bartusiowi na sobie siedzieć!". Rex to beagle, chyba najspokojniejszy pies na świecie.

Ja nie wiem jak teraz, ale jak ja byłam mała (wcale nie tak dawno temu) to leciały w telewizji jakieś programy dla dzieci o psach. I stąd wiem, że np. zdenerwowanemu psu nie pokazuje się zębów, bo rodzice by mi tego nie powiedzieli - sami nie wiedzą
Stary 2012-04-29, 17:19   #3548
Bananalama
jestę wieszczę

Mój pies lekko udziabał syna sąsiadów, bo ten gówniarz wredny podszedł do mojego psa i go kopnął. Pies nie użarł do krwi tylko chapnął, ale sąsiadka zaraz z ryjem, że pies jest agresywny. Widziała całe zajście.

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-29, 17:24   #3549
Dromeda
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
Mój pies lekko udziabał syna sąsiadów, bo ten gówniarz wredny podszedł do mojego psa i go kopnął. Pies nie użarł do krwi tylko chapnął, ale sąsiadka zaraz z ryjem, że pies jest agresywny. Widziała całe zajście.
Uwielbiam to. Synek kopnął, ale jest grzecznym dzieckiem, a pies jest agresywny, bo się broni
Stary 2012-04-29, 17:27   #3550
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Więc po co o tym piszesz?
Stary 2012-04-29, 17:35   #3551
mbamboo
Wtajemniczenie

Widzę, że jak wszędzie w internecie, jest tutaj lobby anty-psie. Ciekawe, z czego to wynika, skoro psy są tak popularne w Polsce i ma je mnóstwo osób.
A to o rasowych psach jest prawdą. Obserwuje się po prostu zachowanie od początku i nie dopuszcza do rozrodów psów agresywnych czy z innymi "problemami psychicznymi". Nie rozumiem gadania typu "ja zaoszczędziłam, kupiłam mojego rottweilera/amstaffa/yorka za 500 zł, nie będę płacić kilka tysięcy za papier, przecież nie będę jeździć na wystawy". Oczywiście pominąwszy to, że każde zwierzę ma predyspozycje do agresji, to zwykle człowiek trenuje psy "ras agresywnych" w ten sposób. Ale wiadomo, takie dyskusje były już nie raz.
Mój pies jest po szkoleniach, jest ułożony, nie sika na samochody (zresztą wystarczy na niego patrzeć na spacerze i odciągać w razie czego), a za dziećmi nie przepada, ale po prostu ich unikam (również dla własnego spokoju ) i go pilnuję w razie czego. Nie jest to wybitnie trudne zadanie, dlatego też nie rozumiem puszczania psa samopas.
Stary 2012-04-29, 17:46   #3552
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mbamboo Pokaż wiadomość
Widzę, że jak wszędzie w internecie, jest tutaj lobby anty-psie. Ciekawe, z czego to wynika, skoro psy są tak popularne w Polsce i ma je mnóstwo osób.
gdzie widzisz lobby anty-psie? ja swojego miałam 16 lat i płakałam po nim tydzień ale swój rozum trzeba mieć i przewidzieć pewne sytuacje, m.in z udziałem małych dzieci i zwierząt.
Stary 2012-04-29, 17:54   #3553
mbamboo
Wtajemniczenie

Cytat:
gdzie widzisz lobby anty-psie? ja swojego miałam 16 lat i płakałam po nim tydzień
Nie wiem, takie odniosłam wrażenie po większości postów na temat psów. Zauważam zresztą tendencję, że w internecie wielbi się koty, a w "prawdziwym" życiu jednak częściej spotykam psiarzy.
Ale nie przeszkadza mi to, rozumiem, że można za psami nie przepadać (albo za zachowaniem niektórych właścicieli). Ja też nie jestem jakąś szaloną miłośniczką psów ogólnie, mam swojego i skupiam się na nim.

Cytat:
ale swój rozum trzeba mieć i przewidzieć pewne sytuacje, m.in z udziałem małych dzieci i zwierząt.
A to swoją drogą, ja mówię o tendencjach, które zauważam. Opisywane zachowania niektórych właścicieli (bo nie psów) również mnie dziwią i irytują.

Edytowane przez mbamboo
Czas edycji: 2012-04-29 o 17:57
mbamboo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-29, 19:32   #3554
Dromeda
Raczkowanie

Cytat:
Nie wiem, takie odniosłam wrażenie po większości postów na temat psów. Zauważam zresztą tendencję, że w internecie wielbi się koty, a w "prawdziwym" życiu jednak częściej spotykam psiarzy.
Też to zauważyłam.
Ja jestem z tych szalonych wielbicieli psów tylko niektórzy właściciele nie za bardzo się nadają do posiadania ich
Stary 2012-04-29, 20:04   #3555
Chatul
ma zielone pojęcie

Dziwią mnie ludzie, którzy bardzo uogólniają. Ja rozumiem, że czasem nie ma się co rozwodzić nad wyjątkami od reguły, ale jak ktoś twierdzi, że wszyscy faceci to, albo wszystkie kobiety tamto, to już coś jest nie tak

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
Nie no, uroczo Uwielbiam rodziców, którzy pozwalają dzieciom bić zwierzęta. A potem lament, że zwierzę się broni
Stary 2012-04-29, 20:29   #3556
Stace
Zakorzenienie

Może to nie jest coś, co mnie dziwi, ale zastanawiam się czym kierują się ludzie przy wyborze osoby, którą chcą spytać o drogę albo o autobus . Zauważyłam, że ostatnio jestem bardzo często pytana jak gdzieś dojechać / gdzie jedzie dany autobus / tramwaj, mimo, że wokół jest mnóstwo innych osób. Dlatego tak się zastanwiam czemu ludzie wybierają mnie

Cytat:
Wszystko sprowadzasz do "bo ja": "bo ja zawsze czytam", "bo ja umiem ocenic ryzyko". A poza toba jest multum spoleczenstwa, wiec lepiej zalozyc jego glupote, niz przecenic geniusz
No tengas miedo a volar
Stace jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-29, 20:35   #3557
Bananalama
jestę wieszczę

Cytat:
Napisane przez Stace Pokaż wiadomość
Może to nie jest coś, co mnie dziwi, ale zastanawiam się czym kierują się ludzie przy wyborze osoby, którą chcą spytać o drogę albo o autobus . Zauważyłam, że ostatnio jestem bardzo często pytana jak gdzieś dojechać / gdzie jedzie dany autobus / tramwaj, mimo, że wokół jest mnóstwo innych osób. Dlatego tak się zastanwiam czemu ludzie wybierają mnie
Wyglądasz na inteligentną po prostu . Mnie rzadko pytają, bo wyglądam na nierozgarnięte dziecko

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Stary 2012-04-29, 20:38   #3558
Ostre wasabi
Zadomowienie

Mnie zastanawia w jakim stopniu ktoś uważa siebie za wiarygodnego i pokrzywdzonego opowiadając ile to miał już dziewczyn i każda od niego uciekła bo takie wredne i głupie były wczoraj miałam okazję słuchać takiej historii jednego znajomego mojego faceta: ta durna, ta fałszywa, ta chamska, tamta upośledzona i każda uciekała a on taki boski dla nich był
And stop fucking with my mind
I know it's time to leave these places far behind

Ostre wasabi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-29, 20:42   #3559
Bananalama
jestę wieszczę

Cytat:
Napisane przez Ostre wasabi Pokaż wiadomość
Mnie zastanawia w jakim stopniu ktoś uważa siebie za wiarygodnego i pokrzywdzonego opowiadając ile to miał już dziewczyn i każda od niego uciekła bo takie wredne i głupie były wczoraj miałam okazję słuchać takiej historii jednego znajomego mojego faceta: ta durna, ta fałszywa, ta chamska, tamta upośledzona i każda uciekała a on taki boski dla nich był
Jak tyle ich uciekło, to chyba jednak z chłopem coś nie tak. No ale lepiej się wybielić przecież. Też tego nie rozumiem. "Ta głupia, tamta nienormalna", a był z nimi? To gdzie miał oczy? Fatalnie świadczy o jego guście

Stary 2012-04-29, 20:57   #3560
Darkoz
Zakorzenienie

Skoro jesteśmy przy psach, dziwią mnie osoby, które muszą wziąć psa, a potem trzymają go w małym mieszkanku, nie zabierają na dłuższe spacery i nie sprzątają po nim. Sama lubię psy, ale nie jestem obowiązkowa i nie mam. Sam kot to duża odpowiedzialność (popieram opinię, że nie należy go lekceważyć ).

Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-29, 21:01   #3561
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2012-04-29, 21:15   #3562
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Właśnie z tego to wynika. Psy ma dużo ludzi, różnych ludzi. Większość nie powinna ich mieć.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-29, 21:36   #3563
mbamboo
Wtajemniczenie

Cytat:
Treść usunięta
Dziwi mnie ten bardzo popularny zresztą pogląd, bo przecież najwredniejsze są małe psy. Do mojego też było "o jejku, jaki słodki, mogę pogłaskać?", a tu niestety nie za bardzo, bo nie przepada za obcymi. Ale jego wielkość ma o tyle znaczenie, że po prostu biorę go na ręce jak widzę biegnące w naszym kierunku dziecko - nie wytłumaczę przecież, że piesio gryzie, a często w pobliżu nie ma żadnego opiekuna, który by dziecko złapał, więc zapobiegam. Niestety w tej kwestii jest nieprzewidywalny, mimo kastracji i szkolenia może zawarczeć, a problemów nie chcę.

Edytowane przez mbamboo
Czas edycji: 2012-04-29 o 21:38
mbamboo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-29, 21:37   #3564
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Właśnie z tego to wynika. Psy ma dużo ludzi, różnych ludzi. Większość nie powinna ich mieć.
właśnie, a później się dziwić, że schroniska są przepełnione.
Stary 2012-04-29, 21:53   #3565
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
Treść usunięta
To prawda, jednak poza sytuacjami gdy widoczność jest dobra i kierowca ma możliwość zobaczenia trochę wcześniej, że pieszy zbliża się do przejścia. Wielu ma gdzieś co dzieje się na chodniku.
Stary 2012-04-29, 22:05   #3566
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta

Edytowane przez mm444
Czas edycji: 2012-04-29 o 22:07 Powód: dopisek
Stary 2012-04-29, 22:17   #3567
201604190949
Konto usunięte

Przed przejściem dla pieszych należy zwolnić czy mi się tylko wydaje...?
Poza tym jakie 'czają się'? Pieszy na pasach ma pierwszeństwo i jak się ktoś 'czai' to umożliwiamy mu przejście, prawda?

Edytowane przez 201604190949
Czas edycji: 2012-04-29 o 22:19
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-29, 22:22   #3568
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2012-04-29, 22:22   #3569
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Przed przejściem dla pieszych należy zwolnić czy mi się tylko wydaje...?
Poza tym jakie 'czają się'? Pieszy na pasach ma pierwszeństwo i jak się ktoś 'czai' to umożliwiamy mu przejście, prawda?
Jasne, że tak. Zwolnić i dokładnie obserwować drogę, musi w każdej chwili być gotowy, że pieszy wejdzie na jezdnię, nawet nietrzeźwy. Musi mieć po prostu oczy "wszędzie". Takie są przepisy.
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-29, 22:25   #3570
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości