Depilacja rąk. Proszę o pomoc - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-05-01, 13:15   #1
Maaalaaa20
Raczkowanie

Depilacja rąk. Proszę o pomoc

Witam serdecznie

Od nie dawna zakupiłam sobie podgrzewacz wosku i pierwszy raz wykorzystałam go na rękach.
Gdy dokonuje depilacji zdarzy mi się zawsze na jednej ręce coś takiego, że jak odrywam plaster
pokazuje mi się jakby mi krwinki popękały i po paru dniach zamienia się to jakby w siniak..
Robi mi się to od wolniejszego pociągnięcia niekiedy plastra???
No i jeszcze jedno pytanie czy coś do wrażliwej skóry przed depilacją lub także po możecie mi doradzić
jakiś krem bądź olejek cokolwiek?

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.
Maaalaaa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-01, 14:13   #2
jocelyne mary
Raczkowanie

Dot.: Depilacja rąk. Proszę o pomoc

Zrywasz sobie zwyczajnie naskórek...Auuu... Wosk trzeba zerwać szybko i sprawnie. I nie trzymać go długo! To czerwone to skóra właściwa... Jeśli to Twoje pierwsze próby z woskiem, to lepiej sobie daruj. Używaj może maszynki zamiast się krzywdzić, tymbardziej że masz wrażliwą skórę. Po depilacji oliwka, taka dla niemowląt na przykład. Możesz też posmarować specjalnymi preparatami po depilacji (poszukaj w drogerii, aptece...)
jocelyne mary jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-01, 14:22   #3
Zanthia
Zadomowienie

Możesz mieć słabe naczynka, wtedy w ogóle nie powinno się stosować depilacji woskiem. Przykro mi.
Zanthia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-01, 14:22   #4
Visez
Zakorzenienie

Najwyraźniej robisz to nieumiejętnie. Wosk zrywamy szybkim zdecydowanym ruchem, równolegle (!) a nie prostopadle do skóry. Przyczyną zerwania naskórka może też być nieodpowiednia temperatura wosku lub za słabo napięta skóra.
Stary 2012-05-01, 16:28   #5
Maaalaaa20
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jocelyne mary Pokaż wiadomość
Zrywasz sobie zwyczajnie naskórek...Auuu... Wosk trzeba zerwać szybko i sprawnie. I nie trzymać go długo! To czerwone to skóra właściwa... Jeśli to Twoje pierwsze próby z woskiem, to lepiej sobie daruj. Używaj może maszynki zamiast się krzywdzić, tymbardziej że masz wrażliwą skórę. Po depilacji oliwka, taka dla niemowląt na przykład. Możesz też posmarować specjalnymi preparatami po depilacji (poszukaj w drogerii, aptece...)
Dobrze rozumiem. A jeżeli nie będę robić maszynką do golenia to jest jakaś różnica, np.: włoski po wyrastaniu są inne? Czy bez problemu mogę to robić?
Oliwkę mam właśnie także dobrze.
Dzięki za odp.

---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ----------

Cytat:
Napisane przez Zanthia Pokaż wiadomość
Możesz mieć słabe naczynka, wtedy w ogóle nie powinno się stosować depilacji woskiem. Przykro mi.
No skoro tak to będę musiała z tego zrezygnować.

---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:25 ----------

Cytat:
Napisane przez Visez Pokaż wiadomość
Najwyraźniej robisz to nieumiejętnie. Wosk zrywamy szybkim zdecydowanym ruchem, równolegle (!) a nie prostopadle do skóry. Przyczyną zerwania naskórka może też być nieodpowiednia temperatura wosku lub za słabo napięta skóra.
Robię pod włos właśnie..
Ok, ale i tak zrezygnuje, bo najwidoczniej za wrażliwą skórę mam.
Albo wybiorę się do kosmetyczki i zobaczę czy wtedy będzie lepiej...
Stary 2012-05-01, 18:12   #6
quench
Are you talking to me?!

Podczas depilacji pękają Ci naczynia krwionośne. Mi też czasami się to zdarza kiedy niedbale oderwę plaster. Udaj się do kosmetyczki - niech ona przeprowadzi zabieg, a Ty się temu przypatruj. Jeśli po depilacji u kosmetyczki nie pojawią się siniaki, to będzie oznaczało, że musisz poprawić technikę usuwania plastrów z woskiem. Jeśli zaobserwujesz siniaki - to niestety - masz za kruche naczynia na ten sposób depilacji.
Włosów na rękach nie usuwaj maszynką - zwłaszcza jeśli jesteś brunetką i masz mocne włoski. Odrosną twardsze i bardziej widoczne.
I jeszcze jedno - piszesz o olejkach przed depilacją woskiem. przed nie stosuje się olejów - skóra musi być sucha, by plaster z woskiem dobrze do niej przywarł. Osobiście po depilacji stosuję olejek arganowy albo migdałowy. Dobrze koją podrażnioną skórę.

Edytowane przez quench
Czas edycji: 2012-05-01 o 18:17
quench jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-02, 08:03   #7
kuki9
Zakorzenienie

Cytat:
Otóż to.Też sobie robiłam straszne krwiaki przy depilacji woskiem bo rwałam plastry niemal prostopadle do ciała.A rwać trzeba równolegle.Pod włos to swoją drogą.

kuki9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-03, 15:07   #8
JustShe
Rozeznanie

Jak można depilować ręce? :facepalm:
JustShe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-04, 13:00   #9
antidotum89
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez JustShe Pokaż wiadomość

normalnie?

"Cause I may be bad but I'm perfectly good at it "

antidotum89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-06, 22:32   #10
Maaalaaa20
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez quench Pokaż wiadomość
Podczas depilacji pękają Ci naczynia krwionośne. Mi też czasami się to zdarza kiedy niedbale oderwę plaster. Udaj się do kosmetyczki - niech ona przeprowadzi zabieg, a Ty się temu przypatruj. Jeśli po depilacji u kosmetyczki nie pojawią się siniaki, to będzie oznaczało, że musisz poprawić technikę usuwania plastrów z woskiem. Jeśli zaobserwujesz siniaki - to niestety - masz za kruche naczynia na ten sposób depilacji.
Włosów na rękach nie usuwaj maszynką - zwłaszcza jeśli jesteś brunetką i masz mocne włoski. Odrosną twardsze i bardziej widoczne.
I jeszcze jedno - piszesz o olejkach przed depilacją woskiem. przed nie stosuje się olejów - skóra musi być sucha, by plaster z woskiem dobrze do niej przywarł. Osobiście po depilacji stosuję olejek arganowy albo migdałowy. Dobrze koją podrażnioną skórę.
No właśnie zrobi mi się tak, bo zapomnę jakie to uczucie i nagle za wolno oderwę i tak mi się zrobi..
Rozumiem, a mniej więcej ile u kosmetyczki to kosztuje, bo nie bardzo się orientuje?
No tak maszynka odpada, bo mam ciemne włoski i dlatego nie dawno skusiłam się na usunięcie włosków poprzez wosk. Oliwkę mam dla dzieci, ale stosuje dopiero po, bo tak jak piszesz robię to na sucho.
Ok w takim razie będę musiała sobie zakupić jeden z nich
Pozdrawiam serdecznie!
Stary 2012-05-09, 11:00   #11
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JustShe Pokaż wiadomość
W ten sam sposób jak nogi? Na jakim ty świecie żyjesz? Nie każdemu Bozia dała jasne prawie niewidoczne włoski. Ja np mam ciemne, wyraźne włochy na rękach, znaczy miałam. 3 razy robiłam depilację woskiem i teraz są dużo słabsze i delikatniejsze niż kiedyś Wg mnie strasznie wyglądają kobiety które mają czarne gęste włochy na rękach.
Stary 2012-05-10, 07:45   #12
FoileBeanna
Raczkowanie

Cytat:
W ten sam sposób jak nogi? Na jakim ty świecie żyjesz? Nie każdemu Bozia dała jasne prawie niewidoczne włoski. Ja np mam ciemne, wyraźne włochy na rękach, znaczy miałam. 3 razy robiłam depilację woskiem i teraz są dużo słabsze i delikatniejsze niż kiedyś Wg mnie strasznie wyglądają kobiety które mają czarne gęste włochy na rękach.
ehhh, ja mam właśnie ciemne, strasznie mnie wkurzają i chciałabym się ich pozbyć, ale jestem pełna obaw! Myślałam o depilatorze (co myślicie?), ale boję się, że odrosną straszne i będę gorzej z odrostem wyglądać niż teraz...
FoileBeanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-10, 20:15   #13
Kloe
Zadomowienie

Depilator nie jest zły, ale boli . Ehh, znam ten ból depilacji rąk... jako małolata "zaszalałam" parę razy z maszynką, potem przerzuciłam się na depilator, a teraz ratuje mnie wyżej wymieniony podgrzewacz do wosku. Moje pierwsze próby z nim też wyglądały tak, że miałam kilka siniaków tyle, że na udach. Wynikało to z nieumiejętnego użytkowania.
Kloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-10, 20:55   #14
cholernarejestracja
Copyraptor

Ja polecam pastę cukrową, mam dość delikatną i skłonną do siniaków czy podrażnień skórę, a z pastą cukrową wszystko jest ok trzeba się trochę pobawić, ale efekty fajne.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-10, 21:25   #15
jadziad525
Raczkowanie

Plaster odrywaj zdecydowanym ruchem a wczesniej mocno rozgrzej żelazkiem
Stary 2012-05-10, 22:55   #16
Goosiaa
Zadomowienie

Ja depiluję ręce kremem do depilacji już jakieś 10 lat. Muszę, bo jeśli tego zrobię wyglądam jak czarnowłose Yeti. Kiedyś próbowałam wyrywać depilatorem i woskiem, ale ból jest dla mnie nie do zniesienia, chociaż na nogach bez problemu wytrzymuję.
Goosiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-11, 12:00   #17
karolka_ldz
Przyczajenie

Tez polecam paste cukrowa, ja kupuje gotowa w pojemniku, wkladam pojemnik to goracej wody i jak sie rozpusci to nakladam szpatulka, na to gotowe fizeliny do depilacji i gotowe pasta jest dobra do wrazliwej skory

Ja wczoraj zrobilam depilacje rak depilatoren elektrycznym bo mi pasty zabraklo i o dziwo nie mam zadnych podraznien, a na nogach po depilatorze zawsze mam
karolka_ldz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-11, 17:41   #18
Maaalaaa20
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolka_ldz Pokaż wiadomość
Tez polecam paste cukrowa, ja kupuje gotowa w pojemniku, wkladam pojemnik to goracej wody i jak sie rozpusci to nakladam szpatulka, na to gotowe fizeliny do depilacji i gotowe pasta jest dobra do wrazliwej skory

Ja wczoraj zrobilam depilacje rak depilatoren elektrycznym bo mi pasty zabraklo i o dziwo nie mam zadnych podraznien, a na nogach po depilatorze zawsze mam
Ciekawa sprawa z tą pastą cukrową I jest tak naprawdę praktyczna? Tak samo jak wosk usuwa włoski?
Stary 2012-05-11, 17:48   #19
201803290936
Konto usunięte

A nie lepiej po prostu maszynką? Przecież to jest 2 minuty i po krzyku.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-12, 08:46   #20
FoileBeanna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
niby tak, ale potem jaki okropny odrost! nie wyobrażam sobie, abym miała kaktusa na rękach, właśnie tego się obawiam...
FoileBeanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-12, 15:56   #21
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez FoileBeanna Pokaż wiadomość
niby tak, ale potem jaki okropny odrost! nie wyobrażam sobie, abym miała kaktusa na rękach, właśnie tego się obawiam...
od kilku lat golę ręce zwykłą maszynką i włosy nie są ani grubsze niż były (mam wrażenie, że nawet cieńsze) i rosną baaardzo długo z kilka tygodni. No i nie są także czarne tylko jasne.
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-12, 16:56   #22
agniesikk
Zakorzenienie

Ja nie wiem, mi po plastrach to różne cuda się robią, a po depilatorze nic nie jest. A też mam skłonność do pękania naczynek. Ja czasem, raz na miesiąc, półtora przejadę depilatorem i mam spokój.
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-12, 17:06   #23
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
od kilku lat golę ręce zwykłą maszynką i włosy nie są ani grubsze niż były (mam wrażenie, że nawet cieńsze) i rosną baaardzo długo z kilka tygodni. No i nie są także czarne tylko jasne.
Potwierdzam. Najtańszy i jak dla mnie najlepszy sposób.
Stary 2012-05-12, 17:08   #24
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Potwierdzam. Najtańszy i jak dla mnie najlepszy sposób.
U mnie depilator górą, bo po maszynce, kremach szybko mi odrastają włoski, także wolę wyrwać dziady.
Stary 2012-05-12, 17:27   #25
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez agniesikk Pokaż wiadomość
U mnie depilator górą, bo po maszynce, kremach szybko mi odrastają włoski, także wolę wyrwać dziady.
Jeżeli nie robią Ci się nieestetyczne kropy, to super.
Stary 2012-05-12, 17:33   #26
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Jeżeli nie robią Ci się nieestetyczne kropy, to super.
No właśnie na rękach nie, ale jak depiluję nogi, to przed wielkim wyjściem muszę zrobić to z 2 dni przed, bo mam potem strasznie podrażnioną skórę. Coś za coś. Za leniwa jestem, żeby często golić nogi Za to podziwiam dziewczyny, które bikini depilują depilatorem. Chyba bym umarła z bólu.
Stary 2012-08-20, 09:43   #27
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez FoileBeanna Pokaż wiadomość
U mnie nic takiego się nie dzieje.
Stary 2012-08-20, 10:01   #28
201605021613
Konto usunięte

Cytat:
Ja też maszynką macham. Nie mam mocnych, grubych włosów, ani też ciemnych, tyle, że są długiei nic się nie dzieje, ja golę je co 2 tyg, bo wolno odrastają, ale jakoś nie robią się mocniejsze, czy nie wrastają pod skórę.
201605021613 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości