Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2090 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-04, 07:01   #62671
Karen15
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści

Dzisiaj chyba zdobędę składy tych nowych produktów z Garniera (5 roślin)
Karen15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-04, 07:15   #62672
hahihehy
Rozeznanie

ooo, super to wrzuć je tutaj i do analizowego
a ja zaraz idę myjać włoski żelem lniano-aloesowym. mam nadzieję, że konsystencja mi na to pozwoli, bo zapach aloesu osobiście uwielbiam i fajnie by było, gdyby coś na włosach pozostało
hahihehy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-04, 08:01   #62673
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość
oj tak - zawojuj rynek całą serią kosmetyków specjalnie dla CG. oleje, maski, odżywki, szampony, stylizatory. wszystko podzielone na fale/loki. i zależnie od porowatości. i na odpowiednią porę roku. i na różne wilgotności.... a się rozmarzyłam
Poprosze! Kascysko jak nic zbilaby fortune.
Dzis ciag dalszy prob z olejowaniem na mokro/cieplo. Tym razem oliwa i kokos. Po ostatnim razie bylo dosc dobrze, tyle ze loki nie przezyly nocy (standard) i chyba przetluscily sie szybciej.
Chwilami rece opadaja. Kladlam rozne oleje, bogate maski, pilnuje zeby i humektanty byly, i proteiny - tylko odrobine, bo moje piora za nimi nie przepadaja - co bym nie robila, wlosy suche i sianowate, a skret sie nie trzyma. Ech, trudna ta swiadoma pielegnacja.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-04, 08:55   #62674
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Czy produkty dla mężczyzn faktycznie się czymś różnią od tych ogólnych? Poza zapachem? Bo ja różnicy nie widziałam i od dawna mam wrażenie, że to takie nabijanie się z facetów, którzy muszą mieć wszystko „for men”.
Chociaż i tak dopiero jogurt Bakomy „7 zbóż men” rozłożył mnie na łopatki
podejrzewam że nie - ale jak to ma popyt to czemu na tym nie zarabiać
już do jogurtu przywykłam. ostatnio widziałam płyn do higieny intymnej dla mężczyzn
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-04, 09:03   #62675
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez czikibam Pokaż wiadomość
Może też kwestia tego, że lubię chodzic w rozpuszczonych włosach i źle się czuję w spięciu. Przyzwyczaiłam się (i niestety też skalp) do codziennego mycia.
Nie ma w tym przyzwyczajeniu nic złego. Wszystko zależy od tego, czym myjesz.
Pytałaś, czy to zdrowe dla skóry - owszem, pod warunkiem, ze nie jest poddawana długiemu moczeniu i podrażnianiu przez składniki, których nie lubi, nie toleruje.
Cytat:
serum zazwyczaj po masce Alterra z granatem, jego skład zaraz wrzucę do analizy
Nie ma a bez składu nie chcę nic pisać.
Cytat:
w sumie to różnie zestawiam kosmetyki, nie mam jakiegos konkretnego, którego używam przed serum. Po proostu jak po umyciu czuję, że czegoś jeszcze włosom brakuje, to nakładam to serum, ale tylko na końce.
nie musisz zawsze dawac tego samego kosmetyku przed serum. Chodzi raczej o to, by w komplecie z myjadłem i serum i czymkolwiek, co jeszcze nakładasz, nie dawało zbyt obciążającej lub zbyt lekkiej "mieszanki".
Cytat:
Olej mam na razie tylko kokosowy, bardzo rzadko oliwę z oliwek, ale wtedy już nie na skalp. Zmywam różowym hegronem albo szamponem alterra migdał i jojoba.
Który olej konkretnie którym? Czy może zmywasz tym, co podejdzie? Co nakładasz później?
Cytat:
Nie zauważyłam, żeby podrażniał mnie jakoś bardzo alko, ale bardzo zależy mi na zagęszczeniu i przyspieszeniu porostu włosów. Strasznie ich mało mam, nie wygląda to zbyt fajnie
Nie nastawiałabym się na specjalne zagęszczenie. Fakt, po akcjach wcierkowych miałam sporo nowych włosków, ale zero specjalnego zagęszczenia. Włosów jak miałam niewiele, tak nadal mam. Z tym, ze obecnie są grube.
Cytat:
Łykam skrzypo-vitę i falvit, ale nie widzę jakichś super efektów
Jak długo? W jakich dawkach? A może to nei sa po prostu suplementy dla Ciebie?
Cytat:
Przy piciu pokrzywy i skrzypokrzywy faktycznie rosły szybciej, ale przez picie ziół rozregulowal mi się okres i musiałam przestac
Standard Ale zwykle po takim jednym wahnięciu wszystko wraca do normy
Cytat:
Kiedyś miałam tyyyle włosów, a potem wzięło mnie na cieniowania
A może przerzedzania a nie cieniowania?

Cytat:
Napisane przez ewcia1807 Pokaż wiadomość
A to bym miała np. zmieszać żel z Fructisem, później spłukać i już nic nie nakładać ?
Może kapkę odzywki b/s? W końcu nie byłaś zadowolona z żelu po myciu, to dodaj go do mycia i już

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
jakby nie przygoda z henna..... bylo, minelo, odrastamy
Moja przygoda z henna trwa, tylko coś nie mam motywacji, by znów się zahennować

Cytat:
Napisane przez mahhysia Pokaż wiadomość
W jakim towarzystwie i jak często proteiny?
W towarzystwie emolientów. Wszystko skutkiem tego, ze to również humektanty, więc regulują poziom wilgotności - z wilgotnego do suchego. Trzeba zatem zapobiec tej wędrówce.
Na dodatek niektóre wbudowują się w miejsca ubytków, wzmacniając włosy, ale ich nadmiar może sprawić, ze włosy będą kruche.
Tutaj więcej oraz tutaj

Nie odpowiem, jak często, bo to zależy od włosów, pielęgnacji, pogody... Tu sama musisz zdecydować.

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Właśnie nielogicznie bo im mniej tym lepiej
Latem właśnie logicznie
Cytat:
w zeszłym roku jechałam chyba przez miesiąc na zestawie
olej lniany przed
szampon SLS
żel aloesowy
kilka k oliwki BDfM
Jojć... nie miałabym ni krztyny wilgoci Kto by podejrzewał, ze włosy mogą tak bardzo się różnić!
Cytat:
Napisane przez MgielkaM Pokaż wiadomość
Mam nadzieję, że będę miała możliwość częściej do Was zaglądać teskniłam
Powrót marnotrawnej córy

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-04, 09:26   #62676
mahhysia
Raczkowanie

A ja po wczorajszym zestawie:
M: HiPP
O: Maska lniana
+ Joaśka lniana
miałam świetne włosy , ale na dłuższą metę taki zestaw to nie bardzo.

+Nie mogę znaleźć żadnej super nawilżającej maski.. wszystko albo obsilikonowane

Edytowane przez mahhysia
Czas edycji: 2012-05-04 o 09:41
mahhysia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-04, 09:36   #62677
Eloe77

Cytat:
Napisane przez czikibam Pokaż wiadomość
wpadł mi do głowy sztaański plan, jestem na biol-chemie i w sumie miałam zamiar iśc na medycynę, ale może by tak kosmetologia? Pokryłoby się z nową pasją
Cytat:
polecałabym medycynę a potem dermatologia (miałybyśmy w końcu porządnego dermatologa ), ew. medycyna estetyczna. bo często słyszę że ludzie po kosmetologii nie mają zbytnio pracy.
Podpisuję się pod rada obiema rękami. Kosmetologię można zrobić zawsze, ale medycyna da Ci chleb.

Cytat:
Napisane przez aleksandra987x Pokaż wiadomość
Mam małe pytanie: jeśli ostatnio skupiłam się na nawilżaniu i nie dawałam protein, bo miałam po nich susz to z czym je umieszać? Z miodem? Olejem? Garnier AiK odpada...
Możesz dać i miód i olej, ale na pewno nie z samym miodem.

Cytat:
Napisane przez Olkaaaa_s Pokaż wiadomość
Melduję, że farbowanie powiodło się w pełni Ale i tak już się czaję za miesiąc na pierwszą hennę khadi
Farbowanie chemiczne?
Mam nadzieję, że henna po tym złapie, bo znam włosy, które już wielokrotnie hennowane w miejscu po farbie chemicznej nadal nie złapały Za to te hennowane maja mniejszą ilość siwków. Nie chciałam w to wierzyc, ale rzeczywiście - stosowanie henny nie pozostaje bez wpływu na zmniejszenie ich ilości! Pewnie nie u wszystkich, ale na tamtej głowie owszem (a tnę z niej włosy i robię regularnie hennę )!
Cytat:
Dziewczyny, niedawno podcinałam włosy, końcówek rozdwojonych nie mam, a i tak plączą mi się okropnie końcówki. Mój typ włosów to 2a(gdy mają gorszy dzień) lub 2b(gdy mają dobry dzień ). Od czego może mi się to robić i co mogę na to poradzić, aby nie obciążyć włosów?
Zwróć uwagę na sposób mycia. Na kosmetyki, które nakładasz do spłukiwania, by były rozprowadzone tez na końcówkach. W jakim kierunku rozprowadzasz kosmetyki - musi być od nasady czy ucha do końcówek, nie odwrotnie. Po myciu płukanka zakwaszająca lub zimna woda. Potem koniecznie coś zabezpieczającego - może być nawet silikonowy zabezpieczacz, ale niechaj będzie!
I co robisz z włosami w ciągu dnia?
Cytat:
Poza tym ostatnio po raz pierwszy użyłam bs Naturii z rumiankiem i moje włosy to była istna katastrofa- puch i plątanina Dzisiaj daje jej drugą szansę
Kiedy ją nakładałaś? Po czym? Co później?

Cytat:
Serio? Nie sądziłam, że coś takiego w ogóle jest możliwe... U mnie nigdy żadne zioła w najmniejszym stopniu nie wpłynęły na długość cyklu
U mnie też tak się dzieje. CP również miało niebagatelny wpływ.
Musiałam ograniczyć dawkę do 1 tableteczki dziennie, choć były raptem 2.
Pokrzywę pijam teraz głównie w pracy i to nie każdego dnia.
Cytat:
mogę dać na włosy przed myciem całe jajo? czy tylko żółtko? bo szkoda mi białko wyrzucać
W żółtku jest lecytyna. Białko może usztywniać, ale czemu nie?
Cytat:
a i jeszcze jedno pytanie mam: czym najlepiej nawilżyć przetłuszczający się skalp? bo myślę że może jednak swędzi z przesuszenia... ale jak nawilżyć żeby nie było przetłuszczu zaraz?
Jestem wierna aloesowi, wiec jeśli nie masz uczulenia, to stosuj. Olejów bym nie nakładała, by nie pobudzać dodatkowo wzrostu ilości bakterii, ale to sprawa indywidualna.

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
A tak to może zostanę nową Ireną Eris - tylko lepszą Albo będę tworzyć rusztowania dla komórek macierzystych i nośniki substancji bioaktywnych

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-05-04, 09:40   #62678
MgielkaM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Powrót marnotrawnej córy
jestem, jestem postaram się na dłużej ale pisze prace mgr i nie wiem jak z czasem wyjdzie a zdaje się, że tempo tutaj dalej dość szybkie..

P.S dzisiaj mam włosy "na drugi dzien" i znalazłam na nie sposób tylko chyba mało "zdrowy" - przeczesuję je palcami (wiem wiem zaraz dostanę baty) i są jak z lat 80' trochę, ale lubie lata 80' a poważenie to staram się delikatnie i w ogóle, a lepszego sposobu na powrót objętości i jakies takie uladzenie nie znalazłam...

It is NOT an addiction - It's a hobby!!!

...

And when your heart begins to bleed
You're dead, and dead,

and dead -- indeed.
MgielkaM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-04, 09:59   #62679
Eloe77

Cytat:
Czy produkty dla mężczyzn faktycznie się czymś różnią od tych ogólnych? Poza zapachem? Bo ja różnicy nie widziałam i od dawna mam wrażenie, że to takie nabijanie się z facetów, którzy muszą mieć wszystko „for men”.
Cytat:
podejrzewam że nie - ale jak to ma popyt to czemu na tym nie zarabiać
Od ogólnych dokładnie niczym poza zapachem. Na dodatek są potwornie silne, więc wysuszają. Jedynie Alterra dla mężczyzn ma delikatną wersję (pomijam alkohol) - drogeryjna alternatywa. Nie piszę tez celowo o produktach, które kosztują po ponad 40 zł za 250 ml...
Dove Men+Care stwarza pozory delikatności - tutaj wazelina sprawia, że skóra nie jest tak mocno wysuszana.
Z tego tez powodu mój TŻ ma pod prysznic męską Alterrę albo SebaMed (o tak, zapomniałabym o tym! Jest naprawdę świetny) lub obecnie Penaten.
Cytat:
ostatnio widziałam płyn do higieny intymnej dla mężczyzn
Nie radzę używać, jeśli masz kłopoty z tymi częściami ciała. Niemal same siarczany
Świetne to to na stopy
Cytat:
Chociaż i tak dopiero jogurt Bakomy „7 zbóż men” rozłożył mnie na łopatki
Mnie również, ale w wersji mówionej: Wychodzi siedem zbuszmen"

Cytat:
Napisane przez Karen15 Pokaż wiadomość
Dzisiaj chyba zdobędę składy tych nowych produktów z Garniera (5 roślin)
Cytat:
Napisane przez hahihehy Pokaż wiadomość
ooo, super to wrzuć je tutaj i do analizowego
Koniecznie. Nudzę się

Żartowałam Wrzucaj, wrzucaj! Ciekawam, cóż to za cudeńka.

---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:55 ----------

Cytat:
jestem, jestem postaram się na dłużej ale pisze prace mgr i nie wiem jak z czasem wyjdzie a zdaje się, że tempo tutaj dalej dość szybkie..
To prawda. Ja tez jestem z doskoku. Siedzę głównie w analizach potem na nic nie mam czasu
Cytat:
P.S dzisiaj mam włosy "na drugi dzien" i znalazłam na nie sposób tylko chyba mało "zdrowy" - przeczesuję je palcami (wiem wiem zaraz dostanę baty) i są jak z lat 80' trochę, ale lubie lata 80' a poważenie to staram się delikatnie i w ogóle, a lepszego sposobu na powrót objętości i jakies takie uladzenie nie znalazłam...
Twoje włosy
Ale skoro pogoda była afrykańska, to czemu by nie mieć buszu na głowie?

Ja wczoraj myłam Cieniem aloesowym, zostawiłam na 15 minut, po dodaniu jakiś 20 kropli oleju brokułowego.
Na koniec płukanie zimną wodą, Naturia i żelik hamerykański. Jest fajnie, choć puszek się zrobił

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-05-04, 10:01   #62680
aleksandra987x
Rozeznanie

Cytat:

[/COLOR]a i jeszcze jedno pytanie mam: czym najlepiej nawilżyć przetłuszczający się skalp? bo myślę że może jednak swędzi z przesuszenia... ale jak nawilżyć żeby nie było przetłuszczu zaraz?
Ktoś tu stosował gluta lnianego na skalp, ale to chyba na podrażnienia. I coś o serku homogenizowanym Ajrisz pisała, ale na co to, to nie pamiętam.Ja zrobiłam sobie raz ciapę z jogurtu naturalnego i kapki oliwy z oliwek i to dałam na skalp, a na włosy dorzuciłam jeszcze rycyny do tej ciapy i więcej oliwy. Skalp mi nawilżyło,nie przetłuszczyło. Tylko włosy miałam dziwnie sypkie, i diabelnie miękkie, ale czy to przez to, to nie wiem
aleksandra987x jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-04, 10:05   #62681
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
U mnie też tak się dzieje. CP również miało niebagatelny wpływ.
Musiałam ograniczyć dawkę do 1 tableteczki dziennie, choć były raptem 2.
Pokrzywę pijam teraz głównie w pracy i to nie każdego dnia.
Jej, naprawdę? Masz pomysł dlaczego tak mogło to wpłynąć na cykl? Dla mnie brzmi to wręcz nieprawdopodobnie. Ale też na mój cykl właściwie nic nie wpływa.

Cytat:
Od ogólnych dokładnie niczym poza zapachem. Na dodatek są potwornie silne, więc wysuszają. Jedynie Alterra dla mężczyzn ma delikatną wersję (pomijam alkohol) - drogeryjna alternatywa. Nie piszę tez celowo o produktach, które kosztują po ponad 40 zł za 250 ml...
Dove Men+Care stwarza pozory delikatności - tutaj wazelina sprawia, że skóra nie jest tak mocno wysuszana.
Z tego tez powodu mój TŻ ma pod prysznic męską Alterrę albo SebaMed (o tak, zapomniałabym o tym! Jest naprawdę świetny) lub obecnie Penaten.
Mój TŻ normalnie używa tych samych kosmetyków, co ja Alterrę dla mężczyzn lubi, ale mówi, że za słaba. On rzadko myje włosy i jednak woli coś z SLeS-em.
Efekt jest taki, że TŻ używa kosmetyków ogólnych (poza dezodorantem), a ja mam kilka kosmetyków dla mężczyzn — dwa szampony (Alterra i Ziaja) oraz dezodorant (Alterra)

Cytat:
Mnie rozwaliło jak kiedyś TŻ chciał sprawdzić czy ten jogurt „7 zbóż MEN” nie ma przypadkiem takiego samego składu jak zwykły „7 zbóż”, ale że sam znaleźć go nie umiał, to mnie zapytał czy jest tu gdzieś... „7 zbóż Niemen”
Stary 2012-05-04, 10:06   #62682
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:

Ja wczoraj myłam Cieniem aloesowym, zostawiłam na 15 minut, po dodaniu jakiś 20 kropli oleju brokułowego.
Na koniec płukanie zimną wodą, Naturia i żelik hamerykański. Jest fajnie, choć puszek się zrobił
poka

Sarkazm to obrona osób inteligentnych przed otaczającą głupotą..

Miskaa78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-04, 10:31   #62683
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Niestety żelu aloesowego nie mam na stanie.
zachęcam - przydatne stworzenie. wielofunkcyjne
Cytat:
Myślałam żeby może umyć włosy jakimś łagodniejszym szamponem bo zanim nie znajdę jakiegoś SLSa który by lubił moj skalp to niestety rezygnuje
nalozyc maskę lnianą
i Joaśkę b/s lnianą rozcieńczoną jako mgiełkę
co myslisz?
Przypomina mój chudy zestaw
Brzmi dobrze.
Obowiązkowo obserwuj włosy i reaguj. Drugie obowiązkowo - porządna maska ten raz w tygodniu
Cytat:
Witam wszystkich, tych co może mnie pamiętają i dużą ilość nowych twarzy/ włosów
Cze
pycha, jak zwykle :E
Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Mam proste włosy za cycnik
wow
szefowa ;>
właśnie wczoraj wymyśliłam, że jak wygram w totka to kupię sobie firmę kosmetyczną będą robić to co zwykle plus linia CG plus linia Wiedźmi Kocioł :P
Cytat:
Jest możliwe wyższe pH i silniejszy detergent
i panowie ponoć wolą lżejsze konsystencje również przy skórze suchej
ale wszystko "ponoć"
Cytat:
Mnie rozwaliło jak kiedyś TŻ chciał sprawdzić czy ten jogurt „7 zbóż MEN” nie ma przypadkiem takiego samego składu jak zwykły „7 zbóż”, ale że sam znaleźć go nie umiał, to mnie zapytał czy jest tu gdzieś... „7 zbóż Niemen

Dieta minimum - dzień drugi
dalej falami tego nie nazwę ale nie a ani pucha ani smalcu i skalp nawet nie kwiczy

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-04, 10:32   #62684
Eloe77

Cytat:
Tylko włosy miałam dziwnie sypkie, i diabelnie miękkie, ale czy to przez to, to nie wiem
Najprawdopodobniej - antystatyków jak talala, do tego kwasy tłuszczowe olejów.

Cytat:
Jej, naprawdę? Masz pomysł dlaczego tak mogło to wpłynąć na cykl? Dla mnie brzmi to wręcz nieprawdopodobnie. Ale też na mój cykl właściwie nic nie wpływa.
ale to nic innego. Zawsze tak jest, gdy zaczynam pokrzywową kurację
Niestety u mnie sporo rzeczy potrafi destabilizować, dlatego nigdy nie wprowadzam wielu odmiennych suplementów. Wahnięcia miesiączkowe nie są zatem traktowane przeze mnie jako powód rozpaczy lub radości. Ot, zwykła sprawa
CP mnie zadziwiło, bo zwykle w okresie wiosenno-letnim przyjmuję spore dawki kompleksowej wit. B i nie ma przesunięć, a tu draka po B5.
Cytat:
Mój TŻ normalnie używa tych samych kosmetyków, co ja Alterrę dla mężczyzn lubi, ale mówi, że za słaba. On rzadko myje włosy i jednak woli coś z SLeS-em.
Mój po moje sam nie sięga, choć niejednokrotnie je wypróbowałam na jego skórze Widzę jednak, ze od czasu zmiany żeli skóra jest w coraz lepszym stanie, a jest wbrew pozorom dość wymagająca.
Siarczany z szamponów tez poszły w odstawkę. Facet mi się wygładził
Cytat:
Mnie rozwaliło jak kiedyś TŻ chciał sprawdzić czy ten jogurt „7 zbóż MEN” nie ma przypadkiem takiego samego składu jak zwykły „7 zbóż”, ale że sam znaleźć go nie umiał, to mnie zapytał czy jest tu gdzieś... „7 zbóż Niemen”

Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
poka
nie mam jak zrobić porządnego zdjęcia. poza tym jest krótko i krótko będzie zawsze, więc tylko płakać mnie się czasem chce

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-05-04, 10:33   #62685
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Nie radzę używać, jeśli masz kłopoty z tymi częściami ciała. Niemal same siarczany
Świetne to to na stopy
nawet na moje oko laika skład był niefajny... w dodatku śmierdziało to
zbuszmen

Cytat:
Ktoś tu stosował gluta lnianego na skalp, ale to chyba na podrażnienia. I coś o serku homogenizowanym Ajrisz pisała, ale na co to, to nie pamiętam.Ja zrobiłam sobie raz ciapę z jogurtu naturalnego i kapki oliwy z oliwek i to dałam na skalp, a na włosy dorzuciłam jeszcze rycyny do tej ciapy i więcej oliwy. Skalp mi nawilżyło,nie przetłuszczyło. Tylko włosy miałam dziwnie sypkie, i diabelnie miękkie, ale czy to przez to, to nie wiem
właśnie wczoraj dałam gluta. w sumie nie wiem co mnie natchnęło jak go ugotowałam i czułam to swędzenie to pomyślałam że taki żel powinien dać ulgę... na razie nie jest źle ale są świeżo umyte, jeszcze mokre więc nic nie mówię.
jogurt też brzmi logicznie. spróbuję przed następnym myciem
Stary 2012-05-04, 10:41   #62686
Eloe77

Cytat:
właśnie wczoraj wymyśliłam, że jak wygram w totka to kupię sobie firmę kosmetyczną będą robić to co zwykle plus linia CG plus linia Wiedźmi Kocioł :P
z dopiskiem "wybuch zachwytów nad włosami gwarantowany"

---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ----------

Cytat:
nawet na moje oko laika skład był niefajny... w dodatku śmierdziało to
Ten z Ziai nie był najgorszy w zapachu, ale ostrzegam, ze cała linia pachnie identycznie.
Cóż, w mojej łazience króluje niepodzielnie Lactacyd - jest wielofunkcyjny:
- intymny,
- twarzowy
- włosowy,
- ciałowy (szczególnie po romansach z Fa lub Adidasami )

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-05-04, 10:44   #62687
mahhysia
Raczkowanie

Cytat:
zachęcam - przydatne stworzenie. wielofunkcyjne

Przypomina mój chudy zestaw
Brzmi dobrze.
Obowiązkowo obserwuj włosy i reaguj. Drugie obowiązkowo - porządna maska ten raz w tygodniu
Wyszły fajne, ale totalnie bezskrętowe, ot takie falki, wstawię potem focie
O masce pamiętam pamiętam. Czeka na półce cała kolekcja
Stary 2012-05-04, 10:52   #62688
paulownia
Zakorzenienie

Juz zmylam oleje. Zestaw minimum - Alterra morelowa, i po splukaniu krem do lokow TBS.
Tu musze stwierdzic, ze jednak mycie na stojaco mi pomaga. Tzn umyc moge z glowa w dol, potem nakladam odzywke i biore prysznic - a plukanie juz w pionie. Roznice widac golym okiem choc strzela mnie cos jak musze wlosy z ciala splukiwac.
Dobrze ze Eloe jest - mialam pytanie z serii '' co by tu jeszcze na wlosy nalozyc''. Otoz. Czy maslo - prawdziwe, nie roslinne to tluszcz ktory jakos podzialaby na wlosy? Jak by nie patrzec - kwasy tluszczowe nasycone. Zmywaloby sie pewnie horrendalnie.
Schne - kapie z koncowek. One tak lubia sobie obkapac.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-04, 10:56   #62689
Eloe77

Cytat:
Jest możliwe wyższe pH i silniejszy detergent
i panowie ponoć wolą lżejsze konsystencje również przy skórze suchej
ale wszystko "ponoć"
Musze, ale po prostu muszę to napisać... Może i ta męska skóra wytrzymuje wiele i potrzebuje takich wystrzelonych w kosmos pod względem siły mycia kosmetyków, ale to, co się z nią dzieje później, przechodzi ludzkie pojęcie. Jeśli producenci kosmetyków nie wezmą pod uwagę konieczności ograniczenia mocy stosowanych detergentów, to za chwilę możemy leczyć wszystkich TŻów.
To jest okropne, straszne, przerażające nawet.
Może i męskiej skórze kultura pozwala na więcej niedoskonałości, ale nie rozumiem dlaczego później mają się borykać z chorobami
Dlatego jeśli faceci wokół Was mają problemy ze skórą, nie pozwólcie im tego bagatelizować

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-05-04, 10:58   #62690
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Ten z Ziai nie był najgorszy w zapachu, ale ostrzegam, ze cała linia pachnie identycznie.
Cóż, w mojej łazience króluje niepodzielnie Lactacyd - jest wielofunkcyjny:
- intymny,
- twarzowy
- włosowy,
- ciałowy (szczególnie po romansach z Fa lub Adidasami )
u mnie też lactacyd. mówisz że mogę nim głowę umyć?
do ciała to nie - bo oczywiście mam taki dla dzieci balsam do mycia u mnie w łazience ogólnie wygląda jakby małe dziecko było: BD, ten balsam do mycia dla dzieci, krem bambino i, ale to już współlokatorki, oliwka z johnsona i sudocrem - no dzieciaka można by wypielęgnować
Stary 2012-05-04, 11:13   #62691
Eloe77

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Tu musze stwierdzic, ze jednak mycie na stojaco mi pomaga
Nie miałabym kompletnie objętości przy tej metodzie. Ale skoro Tobie służy, to tylko się cieszyć
Cytat:
Dobrze ze Eloe jest

Cytat:
- mialam pytanie z serii '' co by tu jeszcze na wlosy nalozyc''. Otoz. Czy maslo - prawdziwe, nie roslinne to tluszcz ktory jakos podzialaby na wlosy? Jak by nie patrzec - kwasy tluszczowe nasycone. Zmywaloby sie pewnie horrendalnie.
Niestety tak - do zmywania sam tłuszczyk. Najprawdopodobniej - z uwagi na wnikanie podobne do parafiny - miałybyśmy najpewniej zapewnioną okluzję miast odżywienia.
To tłuszcz odzwierzęcy,a tych mało w naszej włosowej diecie, ale próbować można W końcu i majonez i kefir i jogurt lądują na włosach, to i masło można wypróbować. Tylko że pH zapewne inne.
Aż zmierzę w domu

---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ----------

Cytat:
u mnie też lactacyd. mówisz że mogę nim głowę umyć?
Śmiało! Jeśli nie oczyszczasz albo nie próbujesz domyć olejów, to Lactacyd jest jak znalazł.
Ajrisz też myje płynem do intymnej
Cytat:
do ciała to nie - bo oczywiście mam taki dla dzieci balsam do mycia
Sporo go wychodzi, więc nieco droga impreza
Cytat:
u mnie w łazience ogólnie wygląda jakby małe dziecko było: BD, ten balsam do mycia dla dzieci, krem bambino i, ale to już współlokatorki, oliwka z johnsona i sudocrem - no dzieciaka można by wypielęgnować

Niestety ja sporo dziecięcych produktów nie mogę stosować - większość jest na betainie kokamidopropylowej, na która reaguję podrażnieniem - albo parafinie (jak wspomniany Sudocrem), która potwornie obciąża mi włosy.
I tak często bezskutecznie poszukuję czegoś na coco-glucosydzie że najpewniej po prostu go zamówię i machnę szamponik sama.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-05-04, 11:17   #62692
ewcia1807
Zakorzenienie

Cytat:
Może kapkę odzywki b/s? W końcu nie byłaś zadowolona z żelu po myciu, to dodaj go do mycia i już
Żelu lnianego używam jako b/s Ok, przy najbliższym wolnym czasie wypróbuję i zobaczę co z tego wyjdzie
A niezadowolona to była z ręcznego aloesowego po jakimś czasie używania, a mrożący to moja miłość, tyle, ze jak dam np. po fructisie to obciążone są
Dziękuję !

28-...-36-37-38-39-40-41-42-43-44-45-46 -47-48-49-50 ... 60

Zapraszam na mojego kosmetycznego bloga: www.kosmetyczny-raj.blogspot.com
ewcia1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-04, 12:02   #62693
hahihehy
Rozeznanie

żelik lniano-aloesowy to super myjacz! muszę tylko popracować nad pH, bo zbyt wysokie mnie lekko podrażnia, ale to jak kupię papierki lakmusowe (dostanę w aptece?) i takie piękne falki mi się zrobiły! chyba nałożę go jeszcze jako b/s i podsuszę dyfuzorem. dawno w sumie nie wstawiałam żadnych fot
na razie się plunkinguję

Edytowane przez hahihehy
Czas edycji: 2012-05-04 o 12:11
hahihehy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-04, 12:06   #62694
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
z dopiskiem "wybuch zachwytów nad włosami gwarantowany"
otherwise - wpierdl miotłą
Cytat:
Wyszły fajne, ale totalnie bezskrętowe, ot takie falki, wstawię potem focie
dlatego jednak sięgamy po proteiny i potem strzelam se w oklapnięty łeb ;] coś za coś
Cytat:
Dlatego jeśli faceci wokół Was mają problemy ze skórą, nie pozwólcie im tego bagatelizować
Moi panowie nie zniżą się do niemęskich kosmetyków :/
i tak wygrałam bo mydło w kostce ma to lepsze (zaaprobowałam) i po goleniu nie używa już czystego salicylowego spir tylko tonik alkoholowy z oczarem...

Stary 2012-05-04, 12:12   #62695
Karen15
Zakorzenienie

Mam nadzieję, że dzisiaj wkleję zdjęcia tego składu.
Jedna bloggerka ma mi przesłać na emaila dzisiaj.
Jestem go bardzo, bardzo ciekawa
Karen15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-04, 12:13   #62696
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Ajrisz też myje płynem do intymnej
dzisiaj bezczelnie wcisne kolezance jako szamopn :P
Cytat:
Niestety ja sporo dziecięcych produktów nie mogę stosować
Eloe - popacz na Bambino - bez betainy i soli

Stary 2012-05-04, 12:32   #62697
mahhysia
Raczkowanie

Cytat:
dlatego jednak sięgamy po proteiny i potem strzelam se w oklapnięty łeb ;] coś za coś
Ja się nie obrażę o brak skrętu bo mi bardziej zależy na zdrowym wyglądzie, ale jak je pozbawię skrętu to się zbijają w kolonie i wyglądam zacnie
Chyba podaruję im jutro Artiste w ramach protein, albo kallosa (kupiłam litrówkę to trzeba wykorzystać )
Przyklap będzie jak nic

Cytat:
Przelej do męskich buteleczek damskie i nawet nie zauważą , oczywiście żartuje

Edytowane przez mahhysia
Czas edycji: 2012-05-04 o 12:46
Stary 2012-05-04, 12:43   #62698
Eloe77

Cytat:

Na pewno się spodoba.
"Odlot włosowy na miotle w zestawie:
- kij składany,
- słoma,
- drucik"
Cytat:
Szkoda
Cytat:
i tak wygrałam bo mydło w kostce ma to lepsze (zaaprobowałam) i po goleniu nie używa już czystego salicylowego spir tylko tonik alkoholowy z oczarem...
no to gratulacje!
U moich rodziców stoją już niemal wyłącznie kosmetyki dla dzieci... i niemal cała apteczna seria Ziai. Niestety nie wszystko się sprawdziło
Cytat:
dzisiaj bezczelnie wcisne kolezance jako szamopn :P
bardzo dobry pomysł
Cytat:
Eloe - popacz na Bambino - bez betainy i soli
Ehem... a SMS? i SLS daleko. I Laureth-2... nie jestem czepliwa
U Ciebie się sprawdza? Bo jeśli tak, to zaryzykuję. Cień dzieciowy z kaczusią ma się ku końcowi, a ja coś zaczynam odczuwać lekkie przetłuszczenie (ciekawe co to - przeterminowany Cien czy może nadmiar brokuła )

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2012-05-04 o 12:48
Stary 2012-05-04, 12:51   #62699
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
ale to nic innego. Zawsze tak jest, gdy zaczynam pokrzywową kurację
Niestety u mnie sporo rzeczy potrafi destabilizować, dlatego nigdy nie wprowadzam wielu odmiennych suplementów. Wahnięcia miesiączkowe nie są zatem traktowane przeze mnie jako powód rozpaczy lub radości. Ot, zwykła sprawa
CP mnie zadziwiło, bo zwykle w okresie wiosenno-letnim przyjmuję spore dawki kompleksowej wit. B i nie ma przesunięć, a tu draka po B5.
Poszukałam w necie i znalazłam. Ponoć pokrzywa (zwłaszcza z krwawnikiem) zwiększa poziom progesteronu. To by tłumaczyło wydłużenie cyklu
No ale niektórym to ponoć nawet magnez z B6 wydłużają fazę lutealną

Cytat:
Musze, ale po prostu muszę to napisać... Może i ta męska skóra wytrzymuje wiele i potrzebuje takich wystrzelonych w kosmos pod względem siły mycia kosmetyków, ale to, co się z nią dzieje później, przechodzi ludzkie pojęcie. Jeśli producenci kosmetyków nie wezmą pod uwagę konieczności ograniczenia mocy stosowanych detergentów, to za chwilę możemy leczyć wszystkich TŻów.
To jest okropne, straszne, przerażające nawet.
Może i męskiej skórze kultura pozwala na więcej niedoskonałości, ale nie rozumiem dlaczego później mają się borykać z chorobami
Męskie kosmetyki naprawdę są takie silne? Mocniejsze od tych ogólnych drogeryjnych? Jak patrzyłam na składy to wszystko podobne... Tylko do tych męskich wrzucają jeszcze często jakieś sylikony, których nie ma np. w ogólnych szamponach ziołowych.
Stary 2012-05-04, 13:25   #62700
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Na pewno się spodoba.
"Odlot włosowy na miotle w zestawie:
- kij składany,
- słoma,
- drucik"

Cytat:
Ehem... a SMS? i SLS daleko. I Laureth-2... nie jestem czepliwa
U Ciebie się sprawdza? Bo jeśli tak, to zaryzykuję.
Nie kupiłam jeszcze, ze 3 razy miałam w koszyku ;] Na dniach kupię i oczywiście dam znać ;]

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości