|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#62731 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści
Glutek lninano-aloesowy jako myjacz niezupełnie się sprawdził, a to dlatego, że nie umiem odgniatać włosów tuż przy nasadzie. Ale generalnie takich fal to ja dawno nie miałam
Jutro wypróbuję go jako płukankę ![]() A dzisiaj robię najazd na Lidl. Wiecie może, czy te oleje (głównie sezam) nadal są dostępne? I zastanawiam się, jaki szampon sobie do włosów kupić, jako alternatywę dla BD (który właśnie denkuje). Myślałam o płynie do higieny Facelle albo balsamie BD fur mama. Znając życie kupię oba hihi ![]() Czy papierki lakmusowe są dostępne w każdej aptece?
|
|
|
|
#62732 |
|
Zakorzenienie
|
Próbowałyście nakładać maść z witaminą A na włosy?
|
|
|
|
#62733 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Gdybyś jeszcze mogła napisać jak chronić fale podczas snu ![]() Dziś obudziłam się z częścią prostych włosów mimo że przed snem wgniotłam we włosy sporą ilość żelu lnianego |
|
|
|
|
#62734 |
|
Konto usunięte
|
Cześć dziewczyny, na początek chciałam się przywitać, jeszcze nie byłam w tym wątku.
Trochę się Wam pożalę Mam już dosyć tych włosów, nakładam na nie oleje, odżywki, a one dalej nie wiadomo jakie, na dodatek strasznie się kręcą, więc nie widać długości.4 lata temu ścięłam na chłopca 3-6 cm i od tego czasu tylko tyle mi ich urosło. Na dodatek lubią się puszyć, jak nie mają humoru to nie ułożą się jak trzeba i wogóle za mocno kręcą się. Jak by się mniej kręciły były by dłuższe. Załączam zdjęcia. Pierwsze takie jak noszę na codzień. Drugie z tyłu jeszcze trochę wilgotne i nie do końca ułożone. Przepraszam za jakość, ale na pierwszym zdjęciu chyba widać
|
|
|
|
#62735 |
|
Zadomowienie
|
[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;33911807]Cześć dziewczyny, na początek chciałam się przywitać, jeszcze nie byłam w tym wątku.
Trochę się Wam pożalę Mam już dosyć tych włosów, nakładam na nie oleje, odżywki, a one dalej nie wiadomo jakie, na dodatek strasznie się kręcą, więc nie widać długości.4 lata temu ścięłam na chłopca 3-6 cm i od tego czasu tylko tyle mi ich urosło. Na dodatek lubią się puszyć, jak nie mają humoru to nie ułożą się jak trzeba i wogóle za mocno kręcą się. Jak by się mniej kręciły były by dłuższe. Załączam zdjęcia. Pierwsze takie jak noszę na codzień. Drugie z tyłu jeszcze trochę wilgotne i nie do końca ułożone. Przepraszam za jakość, ale na pierwszym zdjęciu chyba widać [/QUOTE] są piękne ![]() jak długo pielęgnujesz je, w sensie odżywki, oleje, itp? |
|
|
|
#62736 | |
|
Zakorzenienie
|
Cassia :E ojciec robi zakłady czy będę miała zielone włosy
![]() co się z tym robi potem? w samo południe będę płukać ![]() Cytat:
jak nie zakręcona :P[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;33911807]Trochę się Wam pożalę Mam już dosyć tych włosów, nakładam na nie oleje, odżywki, a one dalej nie wiadomo jakie, na dodatek strasznie się kręcą, więc nie widać długości.4 lata temu ścięłam na chłopca 3-6 cm i od tego czasu tylko tyle mi ich urosło. Na dodatek lubią się puszyć, jak nie mają humoru to nie ułożą się jak trzeba i wogóle za mocno kręcą się. Jak by się mniej kręciły były by dłuższe. [/QUOTE]Cześć ![]() Są piękne wrzuć więcej zdjęć to sobie powzdychamy dałabym pół stopy za taki skręt ![]() Do rozluźnienia skrętu - poczytaj tu https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=10291 |
|
|
|
|
#62737 |
|
Konto usunięte
|
Długo. Już od ścięcia kombinowałam z przyśpieszeniem porostu, zaczęłam stosować waxa, podgrzewać pod czepkiem odżywki itp.
Ich jest za dużo. Jak chcę je poczesać, to tylko na mokro z dużą ilością odżywki, grzebieniem z szeroko rozstawionymi zębami i głową w dół, bo inaczej nie kręcą się od początku. A oleje hmm tak z pół roku gdzieś. Próbowałam szamponów dla dzieci, ale jakoś niedomyta się czułam, kiedyś próbowałam mycia odżywką, też nie dla mnie. Teraz nawet sporadycznie suszarką suszę, nie wiem może ostatni raz 3 miesiące temu. Co do prostownicy to może raz na półroku. W każdym razie na pewno nie są zniszczone Dodaję zdjęcia. Pierwsze teraźniejsze, jakoś nie mam fotek z tyłu, drugie w krótszych. Trzecie w prostych. Edytowane przez 8f44be8657be3d2a3733d9c7d3db3d2234bdc5f1_65838332e9b82 Czas edycji: 2012-05-05 o 10:44 |
|
|
|
#62738 |
|
Zakorzenienie
|
ja dodałam do odżywki i po wyschnięciu ujrzałam przepiękny puch
|
#62739 |
|
Raczkowanie
|
Wrzuciłam rozbudowany wpis do dziennika regeneracji. Może znajdzie się jakaś chętna duszyczka do przejrzenia moich wypocin i zdjęć i zaproponuje co mogę zrobić, żeby wrócić do stanu z początków pielęgnacji CG?
|
#62740 |
|
Zakorzenienie
|
kqq Jakie Ty masz cudowne włoski!!!
|
#62741 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zmieniałaś coś w pielęgnacji w porównaniu do początków CG i obecnej? Bo w sumie z tego co ja wywnioskowałam, to skręt zmienił Ci się po hennie?
|
|
#62742 |
|
Zakorzenienie
|
urojona piękna przemiana!
|
#62743 |
|
Zadomowienie
|
[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;33912263]Długo. Już od ścięcia kombinowałam z przyśpieszeniem porostu, zaczęłam stosować waxa, podgrzewać pod czepkiem odżywki itp.
Ich jest za dużo. Jak chcę je poczesać, to tylko na mokro z dużą ilością odżywki, grzebieniem z szeroko rozstawionymi zębami i głową w dół, bo inaczej nie kręcą się od początku. A oleje hmm tak z pół roku gdzieś. Próbowałam szamponów dla dzieci, ale jakoś niedomyta się czułam, kiedyś próbowałam mycia odżywką, też nie dla mnie. Teraz nawet sporadycznie suszarką suszę, nie wiem może ostatni raz 3 miesiące temu. Co do prostownicy to może raz na pół roku. W każdym razie na pewno nie są zniszczone [/QUOTE] Mam włosy podobne do Twoich, w strukturze i skręcie. Są grube i jest ich 'dużo'. Dlatego muszę je cieniować, inaczej byłabym lwicą Takie są moje - klik. Może opisz swoją pielęgnację,wypisz kosmetyki których używasz. Czym myjesz aktualnie? |
|
|
|
#62744 |
|
Zakorzenienie
|
[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;33912263]Długo. Już od ścięcia kombinowałam z przyśpieszeniem porostu, zaczęłam stosować waxa, podgrzewać pod czepkiem odżywki itp.
Ich jest za dużo. Jak chcę je poczesać, to tylko na mokro z dużą ilością odżywki, grzebieniem z szeroko rozstawionymi zębami i głową w dół, bo inaczej nie kręcą się od początku. A oleje hmm tak z pół roku gdzieś. Próbowałam szamponów dla dzieci, ale jakoś niedomyta się czułam, kiedyś próbowałam mycia odżywką, też nie dla mnie. Teraz nawet sporadycznie suszarką suszę, nie wiem może ostatni raz 3 miesiące temu. Co do prostownicy to może raz na półroku. W każdym razie na pewno nie są zniszczone Dodaję zdjęcia. Pierwsze teraźniejsze, jakoś nie mam fotek z tyłu, drugie w krótszych. Trzecie w prostych.[/QUOTE] Z całym szacunkiem - bardziej pasują Ci kręcone, z tego kształtu twarzy, którą widzę Hmm, mnie BD domywa jak złoto, a jestem niskoporowata
|
#62745 | ||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Najprawdopodobniej - nie doczytałam jeszcze wszystkiego, co napisałaś mamy do czynienia z rozczesywaniem, stosowaniem tego samego ręcznika do ciała i włosów (ten do włosów winien być gładki lub być po prostu koszulką/pieluszką/ręcznikiem kuchennym etc.). Do tego to mydło LF - masz skład? Pamiętaj, ze pH włosów jest niższe od pH skóry i mydło niekoniecznie się sprawdzi. Do tego Alterra z granatem jest lżejszą od morelki, stosujesz ją też na dość krótko, a one sprawdzają się po dłuższym czasie. Skąd takie wnioski? Odnoszę wrażenie, że postawić powinnaś na walkę z puszeniem i domknięcie łusek, które z jakiś powodów są ciągle uniesione. Tak to przynajmniej wygląda na zdjęciu. Cytat:
Aż się pokuszę o analizę ![]() Cytat:
A szkoda, bo włosy mają zwykle mocne i w pięknym naturalnym kolorze. Cytat:
Szkoda, że u mnie taka pacyfikacja skończyłaby się kompletną obciażeniowa kapitulacją Tyle czasu pielęgnacji, a ja nadal jestem pod przemożnym wrażeniem róznic między naszymi włosami ![]() Cytat:
![]() Doświadczam czegoś dziwnego - mam swoich mało, ale są grube i cięzkie Parokrotnie próbowałam jak Ty i miałam oklap nniesamowity... Naprawdę masz sie z czego cieszyć Cytat:
|
|
#62746 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Fajne.Ja właśnie nie chcę mieć tak postopniowanych, nie mam do tego nerwów. Jakieś zawsze pogniecione po spaniu za bardzo były, teraz wezmę je w koczek zwinę, albo śpię na brzuchu i normalnie wyglądają. Chciałabym mieć długie. Hmm co do pielęgnacji przed myciem nakładam najpierw jakiś olej mam: kokosowy, ze słodkich migdałów, z pestek moreli, rycynowy. Pochodzę od 1h do 4h, czasem dołożę jakieś odżywki np waxa. Co do mycia to myję z issany owoce i witaminy, albo wygładzający, mam jeszcze schauma różowy włosy suche słomiane, czasem wezmę z półki bambino, zużyłam z 5 opakowań babydream,, na zmianę między szamponem z sls. Po myciu na chwilę nakładam jakąś odżywkę teraz mam w komplecie do issan i schaumy i z elseve włosy suche. Dokładam do tego maxx coś tam litrowa, ogólnie jakąkolwiek tanią odżywkę żeby je rozczesać. Spłukuję, w ręcznik, potem nakładam trochę ziaja bez spłukiwania witaminy i pantene bez spłukiwania do kręconych(nie mogę już znaleźć tego w sklepie niestety) czasem nałożę jeszcze zwykły żel albo żel mrożący(nie lubię jak są takie sztywne temu czasem), pozwalam im samym wyschnąć. Rano zwilżam trochę wodą+ pantene, czasem żel. Cytat:
każdy chciał za mną siedzieć na sprawdzianach.Za dużo roboty z tym prostowaniem i się niszczą. Dwie koleżanki mi prostowały
|
||
|
|
|
#62747 | |||||||||||
|
|
Nie dodałam, że dopero po 3 dobach ujawnia się, iż henna nie złapała w miejscu farbowanym.
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wypróbuj może Ziaję bez spłukiwania. Mają w składach silikon, więc powinna dac lepszy efekt zabezpieczenia. Cytat:
Cytat:
Tak samo zresztą jak zastosowane myjadło... Sa wilekocząsteczkowe. Kataszko - takie proteinynie nadają sie do regeneracji, a jedynie do poprawy wyglądu włosa. Działają jak antystatyki - zmiękczają włos, wbudowują się w miejsca ubytków łusek, wygładzają. Ale to tylko tymczasowe, nie podziałają wewnątrz. Jesli oczywiście nie spowodują innych reakcji - niektóre osoby reagują niemal alergicznie na proteiny. Cytat:
A nie, analizowałam sprej Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja szukam raczej do ocieplenia wszystkie wychodza mi za chłodne
|
|
#62748 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Łuski powinnam mieć domknięte, włosy spłukuję chłodną wodą a potem moczę je w wodzie z octem jabłkowym - nie wiem co jeszcze mogłabym zrobić. No i nie mam pojęcia jak walczyć z puszeniem ![]() Skład mydła : olej kokosowy, oliwa (macerat korzenia pokrzywy i łopianu), olej rycynowy, odwar z korzenia pokrzywy, łopianu i mydlnicy, olejki eteryczne: herbaciany, lawendowy i rozmarynowy, wodorotlenek sodu, woda |
|
|
|
|
#62749 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ciekawa jestem![]() haha, dostałam tytuł królowej może to jaka choroba psychiczna mnie napadła? :P Cytat:
Rozumiem, że taki stan Ci nie odpowiada,bo kiedyś miałaś mocniejszy skręt, ale ja zakochałam się w tej fryzurze Dziewczynyyyyyyy myślicie, że moje włosy mają szansę się tak układać, gdybym je ciachnęła w ten sposób? ![]() Też tak chcę
|
|
|
#62750 | |||||||||||||
|
|
Cytat:
![]() Nie! Moja ma parafinę czy wazelinę w składzie, więc nie nakładam. [1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;33911807]Trochę się Wam pożalę [/quote] Grzeszysz, kobieto!Cytat:
Cytat:
Cytat:
zamienisz się na moje?Cytat:
Ajrisz wymiata przed południem. Cytat:
Słonecznik z Garierem? Byleś nie przedobrzyła. [1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;33912263]Ich jest za dużo.[/quote] Cięcie z ceiniowaniem i lekkim przerzedzaniem da temu radę. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() [1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;33913582]Po myciu na chwilę nakładam jakąś odżywkę teraz mam w komplecie do issan i schaumy i z elseve włosy suche. Dokładam do tego maxx coś tam litrowa, ogólnie jakąkolwiek tanią odżywkę żeby je rozczesać[/quote] Stop. Odzywkę do spłukiwania po tak mocnych szamponach powinnaś mieć ciężką, by zniwelować choć trochę puszenie. Do tego zostawiasz ją nie na chwilę, ale na 30 minut. Włosy w czepek albo upnij. Po tym czasie dopiero rozczesuj. Byś mogła rozczesać włosy, nie musisz nakładać tony odzywki. Wystarczy dac jej popracować. W przeciwnym wypadku będziesz się męczyć albo kombinowac z ceną odżywki. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2012-05-05 o 12:09 |
|||||||||||||
|
|
|
#62751 |
|
ma zielone pojęcie
|
To nasza wizażowa weegirl
Znam ją na żywo, znam ją na żywo
|
#62752 |
|
Konto usunięte
|
Dzięki za odpowiedzi.
Znaczy te oleje to nie nakładam co każde mycie, czasem zwyczajnie brak czasu i jak za często to takie trochę jakieś nie takie. Na zdjęciu wyglądają na nieco sklejone przez ten żel mrożący, zwykle go nie nakładam, tylko czasem, nie lubię takich w dotyku nie miękkich. Rzecz w tym, że nie chcę ich na razie ścinać. Ostatni raz byłam u fryzjera w październiku, sama trochę końcówki podcinałam w między czasie, nie mam rozdwojonych. Do fryzjera chciałam iść jak mi trochę podrosną. Fryzjerzy zazwyczaj wycinają mi dużo warstw i cieniują, być może przez chwilę wydaje się ich mniej, ale muszę ciągle pilnować żeby ich nie pognieść za bardzo. Górna warstwa zazwyczaj mocniej się skręca, i mam jeszcze więcej na głowie. Chciałabym zobaczyć jak wyglądam w dłuższych włosach, jak będę ciągle stopniować je mocno to mi nigdy nie urosną, kiedyś chodziłam co 3 miesiące i przez 4 lata nie mogę się doczekać dłuższych. Zresztą chyba mam je postopniowane Tak spłukuję zimną wodą, czasem zawijam w bawełnianą koszulkę wchłania lepiej wodę A odżywkę trzymam oczywiście dłużej. Włosy w koczek i myję się itp.Skoro te Pantine wycofane już z produkcji czym mogłabym je zastąpić jak mi się skończy, zależy mi żeby było coś też w stylu odżywki bez spłukiwania. Miałam wcześniej jeszcze nivea flexible curls tylko to ma strasznie małe opakowanie. I nie mam jeszcze pomysłu co robić z przodem włosów. Teraz podpinam do tyłu. Jak mam ścięte krócej to z boku i chyba tak zostawię, bo nie wiem. Edytowane przez 8f44be8657be3d2a3733d9c7d3db3d2234bdc5f1_65838332e9b82 Czas edycji: 2012-05-05 o 13:02 |
|
|
|
#62753 | ||||||||||
|
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
W FAQ jest informacja, dlaczego nie polecamy mydeł. Czy mogłabyś zrobić test? Umyj włosy mydłem, potem nałóż odżywkę na 30 minut lub godzinę, wypłucz, zastosuj płukankę. Wysusz. Kolejne mycie zrób identycznymi kosmetykami, ale zamiast mydła zastosuj... wodę. I znów umyj identycznie, ale Babydreamem. Napisz, jak włosy się zachowały po każdym razie. Cytat:
![]() ZABRANIAM Cytat:
Walczysz z wypłukiwaniem koloru? wspaniałe ma włosy. I ładna kobietka.KQQ żel każdorazowo trzeba odcisnąć, gdy wyschnie suchymi rękami. Wówczas nie powinnaś mieć strączków. Zresztą on Tobie średnio potrzebny. Cytat:
Cytat:
Dzięki temu jest i burza loków i długość. Cytat:
Cytat:
Możesz też ugotoważ żel lniany.
|
|
#62754 |
|
Konto usunięte
|
Chodzi mi o to że jak mam mocno postopniowane strasznie mi odstają, tak jak mam teraz wydaje mi się ok, tylko żeby dłuższe były. Dobra już nie marudzę
![]() Nie chce po ocet mi się do kuchni iść, kilka razy z robiłam z jabłkowym, zimna woda chyba podobnie robi. Próbowałam samą z ziaji, ale nie bardzo, miałam jeszcze jakąś z joanna mini, jeszcze gorzej. Mieszałam z żelem i wodą Muszę jakichś popróbować. Ogólnie jakiś stylizator, żeby włosy nie były sztywne.
|
|
|
|
#62755 | |||||
|
|
[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;33915350]Chodzi mi o to że jak mam mocno postopniowane strasznie mi odstają, tak jak mam teraz wydaje mi się ok, tylko żeby dłuższe były[/quote] Rozumiem.
Cytat:
![]() Cytat:
Płukanka octowa jak woda domyka łuski, ale woda ma pH 7, zaś płukanka około 4 - 5. To oznacza, że obniżasz włosom pH do najbliższego właściwemu. Tego woda nie zrobi, nawet ta źródlana i najzimniejsza. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Testowałam też amerykańskie stylizatory i nie zdarzyło się, bym nie musiała włosów odcisnąć. Nawet po bezpolimerowcach. Zamiast polimerów są w nich składniki powlekające (podobnie jest w żelu lnianym) i to one sprawiają, że miękki włos znajduje się w sztywnej otoczce. Niektóre z nas stosują olejek BD fur mama zamiast stylizatora i to sprawia, ze włosy mają miękkie. Próbuj.
|
|
#62756 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Samą wodę ? Boję się efektów, ale spróbuję Jasne, zrobię wszystko żeby zadowolić moją czuprynę
|
|
|
|
|
#62757 | |||
|
|
Może by tak się dziś uczesać? Bo wieje
![]() Oczywiście nie dysponuję afro ---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ---------- Cytat:
Jabłkowego, mam nadzieję Wybacz sklerozę, jeśli już to pisałaś ![]() Cytat:
Sama dośc często myję włosy wodą. Trzeba to robić pod strumieniem, masować skórę, delikatnie ugniatać włosy. Trwa nieco dłużej - coś między szamponem a myciem odżywkowym - ale warto spróbowac Cytat:
|
|
#62758 |
|
Konto usunięte
|
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...ejpfrutem.html za lekka jak dla mnie
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...-witaminy.html sama nie skupia tak mocno włosów jak powinna. Odżywka+pantene+żel ok Muszę jeszcze potestować
|
|
|
|
#62759 | ||
|
|
[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;33915729]https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...ejpfrutem.html za lekka jak dla mnie[/quote] Parafina i za lekka... Choć może idzie o stężenie tej parafiny
![]() Próbowałaś z shea? Cytat:
Cytat:
|
|
#62760 |
|
Zakorzenienie
|
Jaki kwas hialuronowy wybrać?
Jest ich kilka i nie wiem. Ten 1%?? I jeszcze tak sie zastanawiam na ile te półprodukty starczają? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:05.

Jutro wypróbuję go jako płukankę 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

i od tego czasu tylko tyle mi ich urosło. Na dodatek lubią się puszyć, jak nie mają humoru to nie ułożą się jak trzeba i wogóle za mocno kręcą się. Jak by się mniej kręciły były by dłuższe.
są piękne 

-47-48-49-50 

A szkoda, bo włosy mają zwykle mocne i w pięknym naturalnym kolorze.
Parokrotnie próbowałam jak Ty i miałam oklap nniesamowity... 

zamienisz się na moje?
Wybacz sklerozę, jeśli już to pisałaś