Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2092 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-05, 09:00   #62731
hahihehy
Rozeznanie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści

Glutek lninano-aloesowy jako myjacz niezupełnie się sprawdził, a to dlatego, że nie umiem odgniatać włosów tuż przy nasadzie. Ale generalnie takich fal to ja dawno nie miałam Jutro wypróbuję go jako płukankę
A dzisiaj robię najazd na Lidl. Wiecie może, czy te oleje (głównie sezam) nadal są dostępne?
I zastanawiam się, jaki szampon sobie do włosów kupić, jako alternatywę dla BD (który właśnie denkuje). Myślałam o płynie do higieny Facelle albo balsamie BD fur mama. Znając życie kupię oba hihi
Czy papierki lakmusowe są dostępne w każdej aptece?
hahihehy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 09:02   #62732
Karen15
Zakorzenienie

Próbowałyście nakładać maść z witaminą A na włosy?
Karen15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 09:43   #62733
Palala
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pati_bc Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o balsam babuni z miodem i proteinami mleka to jest ona zgodna z CG.

Fajna pielęgnacja widać, że już się w tym dobrze orientujesz

Większość z nas używa joanny naturii, np tej klik. Moje włosy najbardziej lubią tę - klik.
Jest jeszcze taka - klik
I taka - klik
Oraz taka - klik
Aby znaleźć ulubioną przetestowałam wszystkie.
Znaleźć je możesz w kioskach, małych sklepikach albo w drogerii Laboo.
Oczywiście są zgodne z CG

Czyli tez już trochę próbowałaś
Dziękuję
Gdybyś jeszcze mogła napisać jak chronić fale podczas snu
Dziś obudziłam się z częścią prostych włosów mimo że przed snem wgniotłam we włosy sporą ilość żelu lnianego
Palala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 09:56   #62734
8f44be8657be3d2a3733d9c7d3db3d2234bdc5f1_65838332e9b82
Konto usunięte

Cześć dziewczyny, na początek chciałam się przywitać, jeszcze nie byłam w tym wątku.
Trochę się Wam pożalę Mam już dosyć tych włosów, nakładam na nie oleje, odżywki, a one dalej nie wiadomo jakie, na dodatek strasznie się kręcą, więc nie widać długości.
4 lata temu ścięłam na chłopca 3-6 cm i od tego czasu tylko tyle mi ich urosło. Na dodatek lubią się puszyć, jak nie mają humoru to nie ułożą się jak trzeba i wogóle za mocno kręcą się. Jak by się mniej kręciły były by dłuższe.
Załączam zdjęcia. Pierwsze takie jak noszę na codzień. Drugie z tyłu jeszcze trochę wilgotne i nie do końca ułożone.
Przepraszam za jakość, ale na pierwszym zdjęciu chyba widać
8f44be8657be3d2a3733d9c7d3db3d2234bdc5f1_65838332e9b82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 10:12   #62735
vidia9
Zadomowienie

[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;33911807]Cześć dziewczyny, na początek chciałam się przywitać, jeszcze nie byłam w tym wątku.
Trochę się Wam pożalę Mam już dosyć tych włosów, nakładam na nie oleje, odżywki, a one dalej nie wiadomo jakie, na dodatek strasznie się kręcą, więc nie widać długości.
4 lata temu ścięłam na chłopca 3-6 cm i od tego czasu tylko tyle mi ich urosło. Na dodatek lubią się puszyć, jak nie mają humoru to nie ułożą się jak trzeba i wogóle za mocno kręcą się. Jak by się mniej kręciły były by dłuższe.
Załączam zdjęcia. Pierwsze takie jak noszę na codzień. Drugie z tyłu jeszcze trochę wilgotne i nie do końca ułożone.
Przepraszam za jakość, ale na pierwszym zdjęciu chyba widać [/QUOTE]

nie waż się kolejny raz ich ścinać ! są piękne
jak długo pielęgnujesz je, w sensie odżywki, oleje, itp?
vidia9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 10:27   #62736
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cassia :E ojciec robi zakłady czy będę miała zielone włosy

co się z tym robi potem? w samo południe będę płukać
Cytat:
Napisane przez yarrowia Pokaż wiadomość
muszę się pochwalić, kupiłam odżywkę Fructisa czyli generalnie w końcu mam jedną sztukę odżywki b/s
królowa Denko jak nie zakręcona :P
[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;33911807]Trochę się Wam pożalę Mam już dosyć tych włosów, nakładam na nie oleje, odżywki, a one dalej nie wiadomo jakie, na dodatek strasznie się kręcą, więc nie widać długości.
4 lata temu ścięłam na chłopca 3-6 cm i od tego czasu tylko tyle mi ich urosło. Na dodatek lubią się puszyć, jak nie mają humoru to nie ułożą się jak trzeba i wogóle za mocno kręcą się. Jak by się mniej kręciły były by dłuższe. [/QUOTE]
Cześć
Są piękne wrzuć więcej zdjęć to sobie powzdychamy dałabym pół stopy za taki skręt
Do rozluźnienia skrętu - poczytaj tu https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=10291

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 10:27   #62737
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez vidia9 Pokaż wiadomość
jak długo pielęgnujesz je, w sensie odżywki, oleje, itp?
Długo. Już od ścięcia kombinowałam z przyśpieszeniem porostu, zaczęłam stosować waxa, podgrzewać pod czepkiem odżywki itp.
Ich jest za dużo. Jak chcę je poczesać, to tylko na mokro z dużą ilością odżywki, grzebieniem z szeroko rozstawionymi zębami i głową w dół, bo inaczej nie kręcą się od początku.
A oleje hmm tak z pół roku gdzieś. Próbowałam szamponów dla dzieci, ale jakoś niedomyta się czułam, kiedyś próbowałam mycia odżywką, też nie dla mnie. Teraz nawet sporadycznie suszarką suszę, nie wiem może ostatni raz 3 miesiące temu. Co do prostownicy to może raz na półroku. W każdym razie na pewno nie są zniszczone

Dodaję zdjęcia. Pierwsze teraźniejsze, jakoś nie mam fotek z tyłu, drugie w krótszych. Trzecie w prostych.

Edytowane przez 8f44be8657be3d2a3733d9c7d3db3d2234bdc5f1_65838332e9b82
Czas edycji: 2012-05-05 o 10:44
8f44be8657be3d2a3733d9c7d3db3d2234bdc5f1_65838332e9b82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 10:28   #62738
anoska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karen15 Pokaż wiadomość
ja dodałam do odżywki i po wyschnięciu ujrzałam przepiękny puch
Stary 2012-05-05, 10:43   #62739
urojona
Raczkowanie

Wrzuciłam rozbudowany wpis do dziennika regeneracji. Może znajdzie się jakaś chętna duszyczka do przejrzenia moich wypocin i zdjęć i zaproponuje co mogę zrobić, żeby wrócić do stanu z początków pielęgnacji CG?
Stary 2012-05-05, 10:55   #62740
ewcia1807
Zakorzenienie

kqq Jakie Ty masz cudowne włoski!!!

28-...-36-37-38-39-40-41-42-43-44-45-46 -47-48-49-50 ... 60

Zapraszam na mojego kosmetycznego bloga: www.kosmetyczny-raj.blogspot.com
ewcia1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 10:55   #62741
anoska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez urojona Pokaż wiadomość
Wrzuciłam rozbudowany wpis do dziennika regeneracji. Może znajdzie się jakaś chętna duszyczka do przejrzenia moich wypocin i zdjęć i zaproponuje co mogę zrobić, żeby wrócić do stanu z początków pielęgnacji CG?
ale włosy i jaka przemiana
zmieniałaś coś w pielęgnacji w porównaniu do początków CG i obecnej?
Bo w sumie z tego co ja wywnioskowałam, to skręt zmienił Ci się po hennie?
Stary 2012-05-05, 11:05   #62742
ewcia1807
Zakorzenienie

urojona piękna przemiana!

28-...-36-37-38-39-40-41-42-43-44-45-46 -47-48-49-50 ... 60

Zapraszam na mojego kosmetycznego bloga: www.kosmetyczny-raj.blogspot.com
ewcia1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 11:12   #62743
vidia9
Zadomowienie

[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;33912263]Długo. Już od ścięcia kombinowałam z przyśpieszeniem porostu, zaczęłam stosować waxa, podgrzewać pod czepkiem odżywki itp.
Ich jest za dużo. Jak chcę je poczesać, to tylko na mokro z dużą ilością odżywki, grzebieniem z szeroko rozstawionymi zębami i głową w dół, bo inaczej nie kręcą się od początku.
A oleje hmm tak z pół roku gdzieś. Próbowałam szamponów dla dzieci, ale jakoś niedomyta się czułam, kiedyś próbowałam mycia odżywką, też nie dla mnie. Teraz nawet sporadycznie suszarką suszę, nie wiem może ostatni raz 3 miesiące temu. Co do prostownicy to może raz na pół roku. W każdym razie na pewno nie są zniszczone
[/QUOTE]

Mam włosy podobne do Twoich, w strukturze i skręcie. Są grube i jest ich 'dużo'. Dlatego muszę je cieniować, inaczej byłabym lwicą Przyszłam na forum z takim samym apelem jak Ty ale bez wiedzy, którą Ty już posiadasz Takie są moje - klik.
Może opisz swoją pielęgnację,wypisz kosmetyki których używasz. Czym myjesz aktualnie?
vidia9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 11:15   #62744
kascysko
Zakorzenienie

[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;33912263]Długo. Już od ścięcia kombinowałam z przyśpieszeniem porostu, zaczęłam stosować waxa, podgrzewać pod czepkiem odżywki itp.
A oleje hmm tak z pół roku gdzieś. Próbowałam szamponów dla dzieci, ale jakoś niedomyta się czułam, kiedyś próbowałam mycia odżywką, też nie dla mnie. Teraz nawet sporadycznie suszarką suszę, nie wiem może ostatni raz 3 miesiące temu. Co do prostownicy to może raz na półroku. W każdym razie na pewno nie są zniszczone

Dodaję zdjęcia. Pierwsze teraźniejsze, jakoś nie mam fotek z tyłu, drugie w krótszych. Trzecie w prostych.[/QUOTE]

Z całym szacunkiem - bardziej pasują Ci kręcone, z tego kształtu twarzy, którą widzę
Hmm, mnie BD domywa jak złoto, a jestem niskoporowata
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 11:25   #62745
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez Palala Pokaż wiadomość
Witajcie,
może pomożecie ujarzmić moje włosy, choć przyznaję że wolę je w wyprostowanej wersji.
te na zdjęciu są rozczesane i napuszone. Nie dziwię się zatem, że wolisz w wersji prostej - na pewno bardziej lejące i błyszczące.
Najprawdopodobniej - nie doczytałam jeszcze wszystkiego, co napisałaś mamy do czynienia z rozczesywaniem, stosowaniem tego samego ręcznika do ciała i włosów (ten do włosów winien być gładki lub być po prostu koszulką/pieluszką/ręcznikiem kuchennym etc.).
Do tego to mydło LF - masz skład?
Pamiętaj, ze pH włosów jest niższe od pH skóry i mydło niekoniecznie się sprawdzi.
Do tego Alterra z granatem jest lżejszą od morelki, stosujesz ją też na dość krótko, a one sprawdzają się po dłuższym czasie.
Skąd takie wnioski? Odnoszę wrażenie, że postawić powinnaś na walkę z puszeniem i domknięcie łusek, które z jakiś powodów są ciągle uniesione. Tak to przynajmniej wygląda na zdjęciu.

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Dziewczyny, pisałyście coś o myciu włosów Lactacydem... O który chodzi? Bo część Lactacydów ma naprawdę nieciekawe składy
Najzwyklejszym. Te aromatyzowane o efekcie chłodzącym sie nie nadają.
Aż się pokuszę o analizę bo tylko ten jeden płyn się sprawdził u mnnie we wszystkich konstelacjach, a wrażliwą kobietą - nie alergiczką, uff - jestem na dziwne substancje...
Cytat:
Mój TŻ latami mył swoje loki szamponem z odżywką... W sumie to włosy wyglądały całkiem nieźle, ale wiadomo, że po szamponie bez sylikonów i co najwyżej odżywce z sylikonami wyglądają lepiej. No i wolniej się przetłuszczają, bo nie ma sylikonów na skalpie.
Loki, loki... A falowani faceci? Chodzą potem z puszonem na głowie A szkoda, bo włosy mają zwykle mocne i w pięknym naturalnym kolorze.

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Jest w miare dobrze... puch sie pojawil, ale go spacyfikowalam moim soft shea z Melvity (mix shea, arganu, oleju z rokitnika i olejku eterycznego pomaranczowego)
Ależ pacyfikator! Fajny!
Szkoda, że u mnie taka pacyfikacja skończyłaby się kompletną obciażeniowa kapitulacją
Tyle czasu pielęgnacji, a ja nadal jestem pod przemożnym wrażeniem róznic między naszymi włosami
Cytat:
Eloe, mi plukanie na stojaco sluzy, bo moje piorka to sa fale. Podpiecie zabkami wystarczajaco unosi od nasady.
Szczęściara
Doświadczam czegoś dziwnego - mam swoich mało, ale są grube i cięzkie Parokrotnie próbowałam jak Ty i miałam oklap nniesamowity...
Naprawdę masz sie z czego cieszyć
Cytat:
Zrobilam dwa zdjecia - chwale sie najdluzszymi puklami, bo krotsze sa w fazie pierdzielnika - nie ''wkrecily'' sie jeszcze w odpowiednia dlugosc. Zapuszczanie w toku.
WOW! Takich jeszcze u Ciebie nie widziałam!

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 11:41   #62746
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez vidia9 Pokaż wiadomość
Mam włosy podobne do Twoich, w strukturze i skręcie. Są grube i jest ich 'dużo'. Dlatego muszę je cieniować, inaczej byłabym lwicą Przyszłam na forum z takim samym apelem jak Ty ale bez wiedzy, którą Ty już posiadasz Takie są moje - klik.
Może opisz swoją pielęgnację,wypisz kosmetyki których używasz. Czym myjesz aktualnie?
Widziałam już wcześniej Twoje włosy w którymś w wątków Fajne.
Ja właśnie nie chcę mieć tak postopniowanych, nie mam do tego nerwów. Jakieś zawsze pogniecione po spaniu za bardzo były, teraz wezmę je w koczek zwinę, albo śpię na brzuchu i normalnie wyglądają.
Chciałabym mieć długie.

Hmm co do pielęgnacji przed myciem nakładam najpierw jakiś olej mam: kokosowy, ze słodkich migdałów, z pestek moreli, rycynowy. Pochodzę od 1h do 4h, czasem dołożę jakieś odżywki np waxa.
Co do mycia to myję z issany owoce i witaminy, albo wygładzający, mam jeszcze schauma różowy włosy suche słomiane, czasem wezmę z półki bambino, zużyłam z 5 opakowań babydream,, na zmianę między szamponem z sls.
Po myciu na chwilę nakładam jakąś odżywkę teraz mam w komplecie do issan i schaumy i z elseve włosy suche. Dokładam do tego maxx coś tam litrowa, ogólnie jakąkolwiek tanią odżywkę żeby je rozczesać. Spłukuję, w ręcznik, potem nakładam trochę ziaja bez spłukiwania witaminy i pantene bez spłukiwania do kręconych(nie mogę już znaleźć tego w sklepie niestety) czasem nałożę jeszcze zwykły żel albo żel mrożący(nie lubię jak są takie sztywne temu czasem), pozwalam im samym wyschnąć.
Rano zwilżam trochę wodą+ pantene, czasem żel.

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Z całym szacunkiem - bardziej pasują Ci kręcone, z tego kształtu twarzy, którą widzę
każdy chciał za mną siedzieć na sprawdzianach.
Za dużo roboty z tym prostowaniem i się niszczą. Dwie koleżanki mi prostowały
Stary 2012-05-05, 11:49   #62747
Eloe77

Cytat:
Napisane przez Olkaaaa_s Pokaż wiadomość
Czytałam o tym, zaryzykuję
Nie dodałam, że dopero po 3 dobach ujawnia się, iż henna nie złapała w miejscu farbowanym.
Cytat:
Zawsze nakładam d/s od góry do dołu
Bardzo dobrze
Cytat:
Czy jako płukankę zakwaszającą mogę użyć wody z czystą witaminą C? Mam duże opakowanie czystego proszku i nie mam pojęcia, co z nim zrobić, a teraz dałaś mi pomysł żeby ją w końcu zużyć
Nie znam pH takiej płukanki. Musiałabyś to zmierzyć papierkiem lakmusowym. W końcu to kwas askorbinowy, więc mam obawy prze dewentualnym spaleniem.
Cytat:
Zabezpieczenie? Chodzi o bs czy coś więcej?
O coś więcej. O olej, jakieś silikonowe mazidło na końcowki typu choćby jedwab (bez alko!).
Cytat:
Narazie mój zestaw składa się z olej, szampon babydream, Alterra morelowa(uwielbiam) i jak do tej pory zestaw się sprawdzał, miałam coraz fajniejsze włosy, ale na Naturię bs chyba zareagowały średnio. Albo mam kryzys włosowy
No tak... jedno z dwojga
Wypróbuj może Ziaję bez spłukiwania. Mają w składach silikon, więc powinna dac lepszy efekt zabezpieczenia.
Cytat:
Naturię nałożyłam po Alterze morelowej ds, potem plopping.
Czyli zabezpieczenie jest konieczne...
Cytat:
Od razu mówię, że ja dopiero zaczynam pielęgnację włosów wg CG/ pokracznego CG
A w jakim stanie są włosy? Bo ich wyjśrównież istotny.
Tak samo zresztą jak zastosowane myjadło...

Cytat:
Napisane przez kataszka5 Pokaż wiadomość
A te proteiny mogą być takie z odżywki Joanna z mlekiem i miodem?
Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
A tam w ogóle są?
Sa wilekocząsteczkowe.
Kataszko - takie proteinynie nadają sie do regeneracji, a jedynie do poprawy wyglądu włosa. Działają jak antystatyki - zmiękczają włos, wbudowują się w miejsca ubytków łusek, wygładzają. Ale to tylko tymczasowe, nie podziałają wewnątrz.
Jesli oczywiście nie spowodują innych reakcji - niektóre osoby reagują niemal alergicznie na proteiny.

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
odżywka Shauma czarna Krem i olejek czy jakoś tak bardzo mi się podoba - antystatyki, keratyna, olej arganowy, nieglupie konserwanty. lekka ale odżywcza. mało nie kupiłam
Coś mnei się zwiera, że analizowałam... zaraz...
A nie, analizowałam sprej
Cytat:
odżywki Elisse z biedronki - prawie zgodne - 2x cykliczne przed zapachem. byc moze kupie sobie do mycia w ramach zakupów kompulsywnych

pojawil sie szampon Elisse - z SLS. oczyści do parkietu. zgodny z CG
Mam nadzieję, ze wrzucisz składy do analizy
Cytat:
koleżanka łyknęła Facelle jako szampon :hahaha czekam na relację

Cytat:
ja łyknęłam kilka komarów
Czyte białko
Cytat:
moje drogie hennujące - czy są jakieś dodatki ochładzające kolor wyjściowy? wrzuciłabym do cassii
Amla?
Ja szukam raczej do ocieplenia wszystkie wychodza mi za chłodne

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-05-05, 11:52   #62748
Palala
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
te na zdjęciu są rozczesane i napuszone. Nie dziwię się zatem, że wolisz w wersji prostej - na pewno bardziej lejące i błyszczące.
Najprawdopodobniej - nie doczytałam jeszcze wszystkiego, co napisałaś mamy do czynienia z rozczesywaniem, stosowaniem tego samego ręcznika do ciała i włosów (ten do włosów winien być gładki lub być po prostu koszulką/pieluszką/ręcznikiem kuchennym etc.).
Do tego to mydło LF - masz skład?
Pamiętaj, ze pH włosów jest niższe od pH skóry i mydło niekoniecznie się sprawdzi.
Do tego Alterra z granatem jest lżejszą od morelki, stosujesz ją też na dość krótko, a one sprawdzają się po dłuższym czasie.
Skąd takie wnioski? Odnoszę wrażenie, że postawić powinnaś na walkę z puszeniem i domknięcie łusek, które z jakiś powodów są ciągle uniesione. Tak to przynajmniej wygląda na zdjęciu.
Włosy były 'przeczesane' tylko palcami, nie używałam szczotki ani grzebienia. Owszem do włosów używałam zwykłego ręcznika, jutro wypróbuję jakiś stary T-shirt i zostawię na włosach odżywkę na dłużej.
Łuski powinnam mieć domknięte, włosy spłukuję chłodną wodą a potem moczę je w wodzie z octem jabłkowym - nie wiem co jeszcze mogłabym zrobić. No i nie mam pojęcia jak walczyć z puszeniem

Skład mydła : olej kokosowy, oliwa (macerat korzenia pokrzywy i łopianu), olej rycynowy, odwar z korzenia pokrzywy, łopianu i mydlnicy, olejki eteryczne: herbaciany, lawendowy i rozmarynowy, wodorotlenek sodu, woda
Stary 2012-05-05, 12:02   #62749
yarrowia
Zadomowienie

Cytat:

królowa Denko jak nie zakręcona :P
samo południe ciekawa jestem

haha, dostałam tytuł królowej
może to jaka choroba psychiczna mnie napadła? :P

Cytat:
Hmmm...chciałabym pomóc,ale chyba zostawię to mądrzejszym głowom
Rozumiem, że taki stan Ci nie odpowiada,bo kiedyś miałaś mocniejszy skręt, ale ja zakochałam się w tej fryzurze
Dziewczynyyyyyyy myślicie, że moje włosy mają szansę się tak układać, gdybym je ciachnęła w ten sposób?

Cytat:
Amla?
Ja szukam raczej do ocieplenia wszystkie wychodza mi za chłodne
Też tak chcę no dobra,powinnam odstawić Khadi red, żeby kolor był chłodny, ale ciemny brąz mi się tak szybko wypłukuje
Stary 2012-05-05, 12:05   #62750
Eloe77

Cytat:
Ależ ta dziewczyna ma długaśne i gęste włosy!

Cytat:
Napisane przez Karen15 Pokaż wiadomość
Nie! Moja ma parafinę czy wazelinę w składzie, więc nie nakładam.

[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;33911807]Trochę się Wam pożalę [/quote] Grzeszysz, kobieto!
Cytat:
Mam już dosyć tych włosów, nakładam na nie oleje, odżywki, a one dalej nie wiadomo jakie, na dodatek strasznie się kręcą, więc nie widać długości.
Przy tak mocnym i pięknym jednocześnie skręcie tak niestety bywa. Moim zdaniem to jest powód do radości
Cytat:
Na dodatek lubią się puszyć
Najprawdopodobniej masz albo wysoką porowatośc, albo niedostatecznie je zabezpieczasz przed ucieczką wody. Tak mocno skręcone włosy są czesto dośc kruche, więc dbałośc o zatrzymanie wilgoci to podstawa pielęgnacji.
Cytat:
wogóle za mocno kręcą się
zamienisz się na moje?
Cytat:
Załączam zdjęcia. Pierwsze takie jak noszę na codzień.
Co na nie nakładasz? Wyglądają na nieco... sklejone?
Cytat:

Ajrisz wymiata przed południem.
Cytat:
Nakłada się coś odzywczo-olejowego i zabezpieczającego jednocześnie.
Słonecznik z Garierem? Byleś nie przedobrzyła.

[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;33912263]Ich jest za dużo.[/quote] Cięcie z ceiniowaniem i lekkim przerzedzaniem da temu radę.
Cytat:
Jak chcę je poczesać, to tylko na mokro z dużą ilością odżywki, grzebieniem z szeroko rozstawionymi zębami i głową w dół, bo inaczej nie kręcą się od początku.
Bo tylko tak się je czesze.
Cytat:
A oleje hmm tak z pół roku gdzieś. Próbowałam szamponów dla dzieci, ale jakoś niedomyta się czułam, kiedyś próbowałam mycia odżywką, też nie dla mnie.
Być może tu leży klucz do twojego puszenia.
Cytat:
Trzecie w prostych.
Stanowczo nie prostuj Masz zakaz

Cytat:
Piszę do Ciebie PW

[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;33913582]Po myciu na chwilę nakładam jakąś odżywkę teraz mam w komplecie do issan i schaumy i z elseve włosy suche. Dokładam do tego maxx coś tam litrowa, ogólnie jakąkolwiek tanią odżywkę żeby je rozczesać[/quote] Stop. Odzywkę do spłukiwania po tak mocnych szamponach powinnaś mieć ciężką, by zniwelować choć trochę puszenie. Do tego zostawiasz ją nie na chwilę, ale na 30 minut. Włosy w czepek albo upnij. Po tym czasie dopiero rozczesuj.
Byś mogła rozczesać włosy, nie musisz nakładać tony odzywki. Wystarczy dac jej popracować. W przeciwnym wypadku będziesz się męczyć albo kombinowac z ceną odżywki.
Cytat:
Spłukuję
Ostatnie płukanie zimna wodą lub octowa płukanka!
Cytat:
w ręcznik
W gładki materiał!
Cytat:
potem nakładam trochę ziaja bez spłukiwania witaminy i pantene bez spłukiwania do kręconych(nie mogę już znaleźć tego w sklepie niestety)
Wycofana z produkcji.

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2012-05-05 o 12:09
Stary 2012-05-05, 12:46   #62751
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Ależ ta dziewczyna ma długaśne i gęste włosy!
To nasza wizażowa weegirl Znam ją na żywo, znam ją na żywo
Stary 2012-05-05, 12:56   #62752
Konto usunięte

Dzięki za odpowiedzi.
Znaczy te oleje to nie nakładam co każde mycie, czasem zwyczajnie brak czasu i jak za często to takie trochę jakieś nie takie.
Na zdjęciu wyglądają na nieco sklejone przez ten żel mrożący, zwykle go nie nakładam, tylko czasem, nie lubię takich w dotyku nie miękkich.
Rzecz w tym, że nie chcę ich na razie ścinać. Ostatni raz byłam u fryzjera w październiku, sama trochę końcówki podcinałam w między czasie, nie mam rozdwojonych. Do fryzjera chciałam iść jak mi trochę podrosną. Fryzjerzy zazwyczaj wycinają mi dużo warstw i cieniują, być może przez chwilę wydaje się ich mniej, ale muszę ciągle pilnować żeby ich nie pognieść za bardzo. Górna warstwa zazwyczaj mocniej się skręca, i mam jeszcze więcej na głowie. Chciałabym zobaczyć jak wyglądam w dłuższych włosach, jak będę ciągle stopniować je mocno to mi nigdy nie urosną, kiedyś chodziłam co 3 miesiące i przez 4 lata nie mogę się doczekać dłuższych. Zresztą chyba mam je postopniowane Tak spłukuję zimną wodą, czasem zawijam w bawełnianą koszulkę wchłania lepiej wodę A odżywkę trzymam oczywiście dłużej. Włosy w koczek i myję się itp.
Skoro te Pantine wycofane już z produkcji czym mogłabym je zastąpić jak mi się skończy, zależy mi żeby było coś też w stylu odżywki bez spłukiwania. Miałam wcześniej jeszcze nivea flexible curls tylko to ma strasznie małe opakowanie.
I nie mam jeszcze pomysłu co robić z przodem włosów. Teraz podpinam do tyłu. Jak mam ścięte krócej to z boku i chyba tak zostawię, bo nie wiem.

Edytowane przez 8f44be8657be3d2a3733d9c7d3db3d2234bdc5f1_65838332e9b82
Czas edycji: 2012-05-05 o 13:02
Stary 2012-05-05, 13:08   #62753
Eloe77

Cytat:
Włosy były 'przeczesane' tylko palcami, nie używałam szczotki ani grzebienia
Coś jednak wyraxnie im nie pasuje. Tylko co...
Cytat:
Owszem do włosów używałam zwykłego ręcznika, jutro wypróbuję jakiś stary T-shirt i zostawię na włosach odżywkę na dłużej.
Czekam na raporcik
Cytat:
Łuski powinnam mieć domknięte, włosy spłukuję chłodną wodą a potem moczę je w wodzie z octem jabłkowym - nie wiem co jeszcze mogłabym zrobić. No i nie mam pojęcia jak walczyć z puszeniem
Jak często powtarzasz ten zabieg? Jakie proporcje dobierasz do płukanki?

Cytat:
Skład mydła : olej kokosowy, oliwa (macerat korzenia pokrzywy i łopianu), olej rycynowy, odwar z korzenia pokrzywy, łopianu i mydlnicy, olejki eteryczne: herbaciany, lawendowy i rozmarynowy, wodorotlenek sodu, woda
Prawdę powiedziawszy najlepsze byłoby na wodorotlenku potasu, nie sodu. jest mniej zasadowe.
W FAQ jest informacja, dlaczego nie polecamy mydeł.

Czy mogłabyś zrobić test? Umyj włosy mydłem, potem nałóż odżywkę na 30 minut lub godzinę, wypłucz, zastosuj płukankę. Wysusz.
Kolejne mycie zrób identycznymi kosmetykami, ale zamiast mydła zastosuj... wodę.
I znów umyj identycznie, ale Babydreamem.
Napisz, jak włosy się zachowały po każdym razie.

Cytat:
Napisane przez yarrowia Pokaż wiadomość
sDziewczynyyyyyyy myślicie, że moje włosy mają szansę się tak układać, gdybym je ciachnęła w ten sposób?
Nie pozwalam. dawno nie oglądałam Twoich włosów, ale to, co masz w avku mnie powala na kolana. Jesli obetniesz, może nie być tych korkociągów
ZABRANIAM
Cytat:
Też tak chcę
Machniom?
Walczysz z wypłukiwaniem koloru?

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
To nasza wizażowa weegirl Znam ją na żywo, znam ją na żywo
wspaniałe ma włosy. I ładna kobietka.

KQQ żel każdorazowo trzeba odcisnąć, gdy wyschnie suchymi rękami. Wówczas nie powinnaś mieć strączków. Zresztą on Tobie średnio potrzebny.
Cytat:
muszę ciągle pilnować żeby ich nie pognieść za bardzo
Co masz konkretnie na myśli?
Cytat:
jak będę ciągle stopniować je mocno to mi nigdy nie urosną
Śmiem się nie zgodzić. Stopniujesz, ale nie schodzisz z długości.
Dzięki temu jest i burza loków i długość.
Cytat:
Tak spłukuję zimną wodą
A płukanki octowe?
Cytat:
Skoro te Pantine wycofane już z produkcji czym mogłabym je zastąpić jak mi się skończy, zależy mi żeby było coś też w stylu odżywki bez spłukiwania. Miałam wcześniej jeszcze nivea flexible curls tylko to ma strasznie małe opakowanie.
A próbowałaś zwykle odżywki bez spłukiwania? Mozesz je przemieszać z niewielką ilością żelu (niestety zwykle taka mikstura się waży, więc trzeba nieco dodać wody i dać więcej odzywki) i stosować jak Pantene.
Możesz też ugotoważ żel lniany.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-05-05, 13:17   #62754
Konto usunięte

Chodzi mi o to że jak mam mocno postopniowane strasznie mi odstają, tak jak mam teraz wydaje mi się ok, tylko żeby dłuższe były. Dobra już nie marudzę
Nie chce po ocet mi się do kuchni iść, kilka razy z robiłam z jabłkowym, zimna woda chyba podobnie robi.
Próbowałam samą z ziaji, ale nie bardzo, miałam jeszcze jakąś z joanna mini, jeszcze gorzej. Mieszałam z żelem i wodą Muszę jakichś popróbować. Ogólnie jakiś stylizator, żeby włosy nie były sztywne.
Stary 2012-05-05, 13:30   #62755
Eloe77

[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;33915350]Chodzi mi o to że jak mam mocno postopniowane strasznie mi odstają, tak jak mam teraz wydaje mi się ok, tylko żeby dłuższe były[/quote] Rozumiem.
Cytat:
Dobra już nie marudzę
Żadne to marudzenie. Trzeba po prostu znaleźć sposób na swoje włosy
Cytat:
Nie chce po ocet mi się do kuchni iść, kilka razy z robiłam z jabłkowym, zimna woda chyba podobnie robi.
Nie nie robi.
Płukanka octowa jak woda domyka łuski, ale woda ma pH 7, zaś płukanka około 4 - 5. To oznacza, że obniżasz włosom pH do najbliższego właściwemu.
Tego woda nie zrobi, nawet ta źródlana i najzimniejsza.
Cytat:
Próbowałam samą z ziaji, ale nie bardzo
Jaką? I co to znaczy "nie bardzo"?
Cytat:
miałam jeszcze jakąś z joanna mini
Jaką?
Cytat:
Ogólnie jakiś stylizator, żeby włosy nie były sztywne.
Jeszcze na taki nie trafiłam. Każdy stylizator sklepowy zawiera polimer, który zastyga, co sprawia, że włosy są sztywne. To dlatego je odciskamy.
Testowałam też amerykańskie stylizatory i nie zdarzyło się, bym nie musiała włosów odcisnąć. Nawet po bezpolimerowcach. Zamiast polimerów są w nich składniki powlekające (podobnie jest w żelu lnianym) i to one sprawiają, że miękki włos znajduje się w sztywnej otoczce.

Niektóre z nas stosują olejek BD fur mama zamiast stylizatora i to sprawia, ze włosy mają miękkie. Próbuj.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-05-05, 13:34   #62756
Palala
Raczkowanie

Cytat:
Coś jednak wyraxnie im nie pasuje. Tylko co...
Czekam na raporcik
Jak często powtarzasz ten zabieg? Jakie proporcje dobierasz do płukanki?

Prawdę powiedziawszy najlepsze byłoby na wodorotlenku potasu, nie sodu. jest mniej zasadowe.
W FAQ jest informacja, dlaczego nie polecamy mydeł.

Czy mogłabyś zrobić test? Umyj włosy mydłem, potem nałóż odżywkę na 30 minut lub godzinę, wypłucz, zastosuj płukankę. Wysusz.
Kolejne mycie zrób identycznymi kosmetykami, ale zamiast mydła zastosuj... wodę.
I znów umyj identycznie, ale Babydreamem.
Napisz, jak włosy się zachowały po każdym razie.
po każdym myciu mydłem (co 3 dni). Proporcje to 2 łyżki stołowe na litr wody
Samą wodę ? Boję się efektów, ale spróbuję
Jasne, zrobię wszystko żeby zadowolić moją czuprynę
Stary 2012-05-05, 13:38   #62757
Eloe77

Może by tak się dziś uczesać? Bo wieje

Oczywiście nie dysponuję afro

---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ----------

Cytat:
po każdym myciu mydłem (co 3 dni). Proporcje to 2 łyżki stołowe na litr wody
Mierzyłaś pH tej mieszanki? Woda powinna być lekko kwaśna. Nie wiem, czy nie za dużo octu.
Jabłkowego, mam nadzieję Wybacz sklerozę, jeśli już to pisałaś
Cytat:
Samą wodę ? Boję się efektów, ale spróbuję
Dlaczego? Już woda myje, a jeśli nie ma silikonów, polimerów i innych powlekających substancji, to włosy domyjesz
Sama dośc często myję włosy wodą. Trzeba to robić pod strumieniem, masować skórę, delikatnie ugniatać włosy. Trwa nieco dłużej - coś między szamponem a myciem odżywkowym - ale warto spróbowac
Cytat:
Jasne, zrobię wszystko żeby zadowolić moją czuprynę
Sprawdźmy, jakie będą efekty.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-05-05, 13:42   #62758
Konto usunięte

https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...ejpfrutem.html za lekka jak dla mnie
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...-witaminy.html sama nie skupia tak mocno włosów jak powinna. Odżywka+pantene+żel ok
Muszę jeszcze potestować
Stary 2012-05-05, 13:55   #62759
Eloe77

[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;33915729]https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...ejpfrutem.html za lekka jak dla mnie[/quote] Parafina i za lekka... Choć może idzie o stężenie tej parafiny
Próbowałaś z shea?
Cytat:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...-witaminy.html sama nie skupia tak mocno włosów jak powinna
Ech, nie ma składu, więc trudno mi się wypowiedzieć.
Cytat:
Muszę jeszcze potestować
A jak reagujesz na kokos? Ale nałożony na dłużej niż 1-4 h.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-05-05, 14:09   #62760
Karen15
Zakorzenienie

Jaki kwas hialuronowy wybrać?
Jest ich kilka i nie wiem. Ten 1%??

I jeszcze tak sie zastanawiam na ile te półprodukty starczają?
Karen15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości