|
|
#3091 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: ślubujące w 2012:)
ksiądz Ci tak powiedział? Nasze poszły niecałe 2 m-ce przed ślubem i nic się nie stało. Nie wiem jak jest u Ciebie ale u nas idą diie niedziele i już- jakoś w kwietniu były- 15 i 22 a parafii TŻ 22 i 29- żaden z księży nic nie mówił, że za późno ---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ---------- Cytat:
|
|
|
#3092 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie, ksiądz nic takiego nie powiedział ale wszędzie wokoło to słyszę że tak jest Edytowane przez mabi84 Czas edycji: 2012-05-05 o 11:08 |
|
|
|
|
#3093 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to się nie przejmuj- możesz zapowiedzi załatwić później niż 3 m-ce. Zazwyczaj wszyscy załatwiają wszystko 3 m-ce wcześniej bo te dokumenty są ważne tylko 3 m-ce Dziewczynki znacie może w Wawce jakiegoś księdza, który nie "robi problemów" przy spowiedzi przedślubnej? Chciałabym uniknąć wścibskich pytań z konfesjonału Mój TŻ stwierdził, że musimy poszukać głuchego księdza ale ze zdrowymi palcami, żeby pukać w konfesjonał mógł wymiękłam
|
|
|
#3094 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
teraz przynajmniej coś tam rozumiem. Ale z drugiej strony... mój TŻ chrzczony był w innej parafii a bierzmowany w innej. Skoro kazał nam wybrać jedynie zaświadczenie chrztu u księdza w parafii, gdzie chrzest był dokonywany, to skąd w tamtej parafii będą wiedzieć że w innej przystąpił wiele lat później do bierzmowania?? I teraz albo ja mam przytępiony dziś umysł, albo nie wiem co Jeśli chodzi o zapowiedzi to mówił nam (ten sam ksiądz), że max 3 m-ce przed ślubem powinny być zapowiedzi. Nie ważne czy będzie równe 3 m-ce do ślubu czy 3 tygodnie. W ramach 'ciekawostek' podrzucę Wam jeszcze jedną nowinkę (a bynajmniej dla nas ona taką była). Kolejny przepis kanoniczny niby: Jeśli mieszkasz gdzieś ponad 6 m-cy, nie musisz być wcale zameldowana, to przez samo 'zasiedzenie' automatycznie jesteś przypisana do parafii która podlega Twojemu adresowi zamieszkania. I takim oto sposobem mszę ślubną mamy gdzie indziej niż przynależymy do parafii ale zapowiedzi mamy obowiązek puścić tutaj gdzie mieszkamy. (w parafii gdzie ślub będzie możemy jeśli chcemy dodatkowo na własne życzenie sobie poprosić). W praktyce ksiądz nie odmówi nam mszy ślubnej (mimo że nie nasza parafia) ale grzeczność wymaga tego, żeby zgłosić się do tego w swojej parafii po wypisane zgody (żeby mu mniejszy gul skakał że kasa za mszę ślubną przejdzie mu koło nosa). Tak jak mówiłam, nawet jak zgody nie da (bo to dziwny i nieprzyjemny ksiądz) to wypada o nią poprosić.Takie nasze perełki regionalne
|
|
#3095 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mimo iż sama za tym nie jestem to myślę, że zdecydowanie odtworzymy piosenkę z płyty, szczególnie jeśli chodzi o tę francuską Trzymajcie kciuki abyśmy doszli do porozumienia hehe ![]()
09.06.2012 godz. 13:00 - ŻONKA "Jeżeli cokolwiek warto na tym świecie czynić, to tylko jedno - miłować" - Jan Paweł II Edytowane przez Inusiaa88 Czas edycji: 2012-05-05 o 11:16 |
|||
|
|
|
#3096 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
takie informacje muszą być przekazywane do parafii gdzie byłaś chrzczona ale uwaga- to tylko teoria. U nas niestety nie przekazali informacji (pisałam o tym) i musiałam biegać do parafii gdzie byłam bierzmowana po zaświadczenie że byłam. Pal sześć bo wszystko w Wawce ale mój TŻ urodził się nad morzem i tam był chrzczony i bierzmowany. No i oczywiście była taka sama sytuacja
|
|
|
#3097 |
|
Raczkowanie
|
Ok dziewczynki, trochę zagmatwałam chyba z poprzednią wypowiedzią ale zmeczona jestem straszebnie a to dopiero poczatek dnia
![]() Pożegnam się już na dziś i uciekam kończyć wszelkie przygotowania bo niedługo później zwalą mi się na głowę tabuny gości. Życzę udanej soboty i pięknej pogody Poczytam Was jak tylko jutro doprowadzę się do stanu używalności, hehe ![]() P.S. TŻ dziękuje za życzenia i 'żałuje że te wszystkie kobietki nie mogą poświętować z nami' P.S.2 To i ja się pochwalę naszym 1 tańcem. Wybraliśmy piosenkę z bajki Król Lew w wersji polskiej "miłosc rośnie wokół nas" razem z tym wstępem i zakończeniem dialogowanym: http://www.youtube.com/watch?v=0cZ6KVd7N5w grać ma nam orkiestra więc nie będzie taka oryginalna czekam na płytkę od orkiestry z ich próby z tą piosenką. Inscenizować rozmowę też mają panowie z zespołu. Mam nadzieję, że nie wyjdzie kicha
Zdawało mi się, ze widziałem kotecka. Dobze mi się zdawało... widziałem kotecka... ![]() http://suwaczki.slub-wesele.pl/20120818580214.html Edytowane przez Wariate Czas edycji: 2012-05-05 o 11:26 |
|
|
|
#3098 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
niestety tak jest u ns było tak, że TŻ studiował w Szczecinie więc mieszkał tam 4 lata. Ksiądz u mnie w parafii powiedział, że tak naprawdę powinien wysłać zapowiedzi do Szczecina i do mojej starej parafii (jak mieszkałam z mamą zanim się wyprowadziłam). My bierzemy slub w całkowicie obcej parafii i jakbyśmy mieli tak zapowiedzi rozdawać to trzeba by było w 4 parafiach- masakra. Na szczęście ksiądz powiedzial, że nam daruje i wierzy na słowo, że nikt nie będzie zgłaszał przeciwwskazań- tym oto sposobem zapowiedzi poszły u mnie w obecnej parafii i u TŻ-ta w obecnej
|
|
|
#3099 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() te poszczególne dokumenty czy wszystko się rozbija o ten protokół? mnie się wydaje że protokół jest najważniejszym dokumentem i to on nie może byc przeterminowany w dniu ślubu o te 3 mc-e? czyli że na darmo teraz wyciągnęliśmy metryki i akty jak ślub 1 września? w czerwcu będziemy musieli znów to zrobic żeby były ważne? o fuck |
|
|
|
|
#3100 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
niestety akt chrztu jest ważny 3 m-ce więc chyba będziecie musieli jeszcze raz chyba że ksiądz Wam daruje i machnie na to ręką Nie wiem tylko jak w USC czy przyjmą Wam już wnioski czy każą przyjść później- musisz się dowedzieć
|
|
|
#3102 |
|
Zakorzenienie
|
A więc to prawda z tą parafią. Tam gdzie mieszkasz dłużej niż pół roku to twoja parafia, nie ma znaczenia miejsce zameldowania i według prawa wszystko powinno się załatwiać w danej parafii.
Mabi - max 3 miesiace wcześniej musisz wyciągnąć akt urodzenia i tż też(do ślubu - koszt 22zł - ważne żeby była opłata) wtedy idziecie razem do jednego z waszych USC (Twojego lub Tż-ta) i tam dostaniecie taki zaświadczenie o braku przeciwwskazań do zawarcia zwązku małżeńskiego. Nie trzeba ich wyciągać jesli w tym samym USC byłas zapisywana po urodzeniu. Bierzmowanie nigdy nie było potrzebne, ale księża sie uparli na to (wiadomo, że lubią stwarzać problemy, było jak najbardziej wskazane ale nie obowiązkowe), oczywiście większośc i tak prosi o zaświadczenie, na akcie chrztu (specjalny do ślubu) powinna byc adnotacja o bierzmowaniu (i jesli ktos był bierzmowany gdzie indziej niż chrzczony te dokumenty powinny spłynąc do parafii gdzie był chrzest - powinny ale nie zawsze tak sie dzieje). Moj Tż nie ma bierzmowania i do sliubu został dopuszczony bez żadnych pytań, fakt zaczął chodzic na kurs gdzie ksiądz mówił, że bierzmowanie nie jest obowiązkowe, tylko jak się jakiś inny ksiądz uprze to nic mu nie zrobisz. Dla mnie akt chrztu był wazny 6 miesięcy ale to byc może że troszkę wydłużyli nam ten okres bo mieszkam za granicą, ksiądz w Polsce cos tam marudził a czy nie jest starsze niz 3 miesiące (bo wtedy mógłby ślub znów wziąć . Zapowiedzi moga wyjśc wczesniej niz 3 miesiące, ale praktykuje sie około 3. My zapowiedzi nie mieliśmy Mieszkamy za granica i inaczej jest to załatwiane. jesli napisałam cos niezrozumiale to wybaczcie zaraz lecę do pracy w razie pytań piszcie. Mabi a nikt nie zapytał was kiedy slub jak wybieraliście akty urodzenia? Jesli masz więcej niż 3 miesiące to na pewno nie ważny akt urodzenia (co do aktu chrztu - powinno byc OK). ---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ---------- Protokół spisuje się w kościele (i przynajmniej tutaj można było wcześniej niż 3 miesiące - bo idzie przez Kurię i troszkę to trwa) do tego jest potrzebny akt chrztu. Natomiast akt urodzenia potrzebny jest do USC nie może byc starszy niz 3 miesiące i w USC nie mozna tego załatwić wcześniej niż 3 miesiące - tego nie przeskoczysz. Z tym zaświadczeniem (ktore trzeba opłacic (88zł) idziecie również do księdza gdzie będzie udzielany ślub - to jest do slubu cywiolnego a protokół od strony religinej. Edytowane przez Malgos_12 Czas edycji: 2012-05-05 o 11:37 |
|
|
|
#3103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a jeśli do USC pójdziemy za miesiąc to myślicie że przejdzie? wtedy na zaświadczeniu z USC byłaby data czerwcowa już
Edytowane przez mabi84 Czas edycji: 2012-05-05 o 11:50 |
|
|
|
|
#3104 |
|
Zakorzenienie
|
dodam, że opłata w USC musi być na konto USC dla danego rejonu w którym bierze się ślub bo tam akt małżeństwa się odbiera. Np. (tak jak w naszym przypadku)- Ja mieszkam w rejonie A, TŻ a rejonie B a ślub bierzemy w rejonie C więc papierki załatwiamy u mnie w USC rejonu A ale opłata poszła do rejonu C (może być druk z poczty lub wydruk z neta potwierdzenie prelewu)
|
|
#3105 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3106 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zaczynam się bać naszego załatwiania bo nasza sytuacja jest gorzej zakręcona niż Lato z Radiem. Na prawdę od 3 lat mieszkamy na swoim w Wawie i przyjmując księdza po kolędzie zostaliśmy zapisani do "naszej" parafii dosłownie na siłę. Ślub bierzemy w mojej starej parafii i tam księża wiedzą że pomieszkuję i u mamy (czyli na terenie parafii) i z Tż (czyli w parafii proboszcza którego określili jako delikatnie dziwnego-dokładnie tak powiedzieli ). Tż planuje dać na zapowiedzi w miejscowości w której się urodził i jest jeszcze zameldowany a "dziwnego księdza" z aktualnej nasze parafii planujemy olać myślicie ze to przejdzie?Cytat:
Cytat:
![]() Uwielbiam tą piosenkę i ogólnie piosenki z bajek.... Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#3107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
podaj namiary jak możesz
|
|
|
#3108 |
|
Zakorzenienie
|
pewnie
Katedra Św. Floriana w Warszawie ksiądz proboszcz Bogusław Kowalskio i właśnie doczytałam na stronie ww. kościoła: 2. Na trzy miesiące przed planowanym terminem ślubu narzeczeni zgłaszają się do duszpasterza. Przedstawiają: dowody osobiste i świadectwa chrztu św., wystawione nie wcześniej niż przed trzema miesiącami. Świadectwa powinny zawierać informacje dotyczące ewentualnego zawarcia małżeństwa i przyjęcia sakramentu bierzmowania. Wdowcy przedstawiają także kościelne świadectwa zgonu zmarłego współmałżonka. Czyli według mnie 3 miesiące + 3 miesiące 4. Zawarcie ślubu kościelnego związane jest z zawarciem związku cywilnego ze względu na cywilne skutki małżeństwa. Zalecone jest zawarcie małżeństwa w formie ślubu "konkordatowego". W tym wypadku należy przez ślubem kościelnym przedstawić zaświadczenie z USC miejsca zamieszkania jednego z narzeczonych. Zaświadczenie jest ważne trzy miesiące; w tym czasie powinien być zawarty ślub "konkordatowy". Narzeczeni mogą zawrzeć związek cywilny przed ślubem kościelnym; w takim wypadku mają przedstawić świadectwo z USC duszpasterzowi. Czyli tylko 3 miesiące. Edytowane przez Pradip Czas edycji: 2012-05-05 o 13:41 |
|
|
|
#3109 |
|
Zakorzenienie
|
dzień dobry
wita się 23.06.12 wczoraj byliśmy w USC zaklepać date mamy już sale i fotografa
|
|
|
|
#3110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
witaj pokazuj co masz, my baaaaardzo lubimy foty
|
|
|
#3111 | |||||
|
Raczkowanie
|
Pradip u mnie w mieście kosztuje 600zł taka furka ale chyba dlatego że my nie jedziemy na plener tylko jak nas zawiozą na salę to już od razu pojadą więc wyjdą jakieś 3h.
My mamy taką: http://brazowawarszawa.pl/ Cytat:
Cytat:
. Nie wiem na kogo się zdecydować a niedługo może być za późno Cytat:
---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:20 ---------- Wariate fajny pomysł z tym farbowaniem butów . Ja swoje też chciałam wykorzystać później więc mam koloru nude ze skórki. No i pełne w końcu . We wrześniu może nie będzie tak gorąco.---------- Dopisano o 16:31 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:34 ---------- Poprzedni post napisano o 16:31 ---------- Cytat:
![]() ![]() . No ale z drugiej strony co zrobić? Nie popsuło wam to planów? Np. macie już zaproszenia wybrane?
|
|
|
#3112 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:34 ---------- Cytat:
![]() A jeśli tą francuską chcecie puścić z płyty to tym bardziej jestem za Braćmi
Edytowane przez qmpela86 Czas edycji: 2012-05-05 o 16:48 |
||
|
|
|
#3113 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fajną datę wybraliście my w dzień po naszej 10 ![]() Cytat:
Ja też się nie załapałam zdjęcie było wklejone i usunięte w czasie kiedy nie było nas na forum
|
||
|
|
|
#3114 |
|
Zakorzenienie
|
qmpela86 - nie widzisz zdjęć bo usunęłam je wczoraj żeby przez przypadek TŻ nie zobaczył
Malgos_12 - obcasy nie były zamawiane w kolorze pomarańczowym tylko poprosiłam o podeszwy najbardziej pasujące kolorem Dla tych którzy nie widzieli zdjęć wstawiam je jeszcze raz ![]() Zdaję sobie sprawę że zdania są różne i w większości mój wybór się nie podoba ale to jest moja miłość od pierwszego wejrzenia i czuje się w niej wyjątkowo |
|
|
|
#3115 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() rzeczywiście fajniej by było jakby rodzicie dołożyli się do mieszkania zamiast kasą uzurpować sobie prawo domieszania się w decyzje weselne no ale jest jak jest ![]() Cytat:
Metryka (akt) chrztu jest ważny 6 miesięcy, czyli jeśli zapowiedzi są na ok 3 miesiące przed ślubem, to metryka ta musi być wydana nie wcześniej niż 3 miesiące przed zapowiedziami a w sumie 6 przed ślubem. Do zapowiedzi potrzebna jest tylko metryka chrztu z adnotacją o braku sakramentu małżeństwa (w uwagach) i ewentualną adnotacją na temat bierzmowania - aby przyjąć sakrament małżeństwa nie trzeba być bierzmowanym, należy przyjąć ten sakrament w pierwszym możliwym terminie po zawarciu małżeństwa - z tym to jednak jest różnie, bo jak proboszcz w danej parafii się uprze, że ma najpierw być bierzmowanie to nie ma zmiłuj - Tusiamar coś o tym wie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3116 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Więc teraz pozostaje namówić Tża na wyprawę do kościoła w którym był chrzczony jak tylko wróci z ryb ![]() Cytat:
PS Zazdroszczę nóg i odwagi dziewczynom które decydują się na rozcięcie w sukni
|
||
|
|
|
#3117 |
|
Zakorzenienie
|
Pradip - niestety z ludźmi tak jest i nie zmienimy tego. Jeśli Ja miała bym patrzeć na to co powiedzą inni to powinnam zamknąć się w domu i nie wychodzić. U mnie w rodzinie największym powodem bo obgadywania mnie była zmiana koloru włosów z blond na rudy. Do tej pory moja babcia mówi mojej mamie żeby namówiła mnie na zmianę koloru włosów mimo tego że w rudych mi lepiej
Tak samo na pewno zareaguje moja szanowna babcia na sukienkę ale to jest mój dzień i Ja nie będę robić czegoś pod rodzinę Szok w mojej rodzinie też wywołało wykończenie mojego mieszkania. Babcia mało zawałem nie przypłaciła jak zobaczyła czarną ścianę w sypialni i cegły w salonie na ścianie i siedziała i marudziła przez pól wizyty że jak to wygląda cegły nie obrzucone Pradip a wstawiałaś zdjęcia swojej sukienki? Bo nie pamiętam
Edytowane przez justiii87 Czas edycji: 2012-05-05 o 20:24 |
|
|
|
#3118 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3119 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak już pisałam jeśli USC w którym będziecie wybierali to zaświadczenie pokrywa się z tym w którym zostałaś zapisana po urodzeniu, to takiego aktu mieć nie musisz bo oni to mają. Cytat:
ale jak jakaś pani rozgarnięta jest w tym urzędzie to wam na pewno druk da. Cytat:
Cytat:
a co sukienką??? Cytat:
Cytat:
Uważam że rude bardzo ci pasują. Tak jakoś do całej Twojej karnacji, fakt, że nie mam porównania ale teraz jest super! |
||||||
|
|
|
#3120 |
|
Zakorzenienie
|
katushka - Dziękuję bardzo
i masz rację jestem bardzo żywiołową osobą ![]() Malgos_12 - jak znajdę zdjęcia w blond włosach to wstawię dla porównania
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ślubny wizerunek
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:11.

16.06.2012 

Jak nie praca to jakieś inne sprawy albo TŻ na szkolenia jedzie (takie 3-4 dniowe). Chyba będę musiała sama coś wymyśleć 

wita się 23.06.12
pokazuj co masz, my baaaaardzo lubimy foty 
także dopiero szukamy miejsca na przyjęcie. Ale ok, będzie dobrze
i zwracam się do was z prośbą, abyście oceniły, która piosenka waszym zdaniem będzie lepsza na pierwszy taniec...? Dodam, że jak i do jednej, tak i do drugiej chcemy tańczyć nieskomplikowanego walca wiedeńskiego