ślubujące w 2012:) - Strona 104 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ślubny wizerunek

Notka

Ślubny wizerunek Ślubny wizerunek jest dla ciebie ważny? Zadaj pytanie na temat sukni ślubnej, makijażu, fryzury oraz dodatków ślubnych. Czuj się wyjątkowo w tym dniu.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-05, 11:04   #3091
magnusia
Zakorzenienie

Dot.: ślubujące w 2012:)

Cytat:
Napisane przez mabi84 Pokaż wiadomość
zapowiedzi muszą wyjśc 3 mc-e przed ślubem...kurde ale biurokracja

ksiądz Ci tak powiedział? Nasze poszły niecałe 2 m-ce przed ślubem i nic się nie stało. Nie wiem jak jest u Ciebie ale u nas idą diie niedziele i już- jakoś w kwietniu były- 15 i 22 a parafii TŻ 22 i 29- żaden z księży nic nie mówił, że za późno

---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Wariate Pokaż wiadomość

Przy pierwszej rozmowie z księdzem (rezerwacji terminu mszy ślubnej) powiedział nam on, że potrzebuje od nas wyłącznie akty chrztu. Co nas zdziwiło mocno, bo przecież kiedy podchodziliśmy do bierzmowania to w kółko słyszeliśmy, że jak ktoś nie będzie miał zaświadczenia o bierzmowaniu to w przyszłości do ślubu nie zostanie dopuszczony. Teraz ksiądz nam mówi, że zmieniła się ustawa kanoniczna w tej sprawie i akt bierzmowania jest zupełnie zbędnym papierkiem przy zawieraniu ślubów i jedyne co wymaga kościół to akty chrztu. Nie wybieraliśmy jeszcze ale skoro tak ksiądz sobie zażyczył nie będziemy nic więcej chcieć
no nie do końca ustawa się zmieniła- cos ten ksiądz Wam źle mówi. Na akcie chrztu są adnotacje o chrzcie, bierzmowaniu i małżeństwie. Wpisują tam daty tych wszystkich sakramentów więc masz zapisek, że jesteś bierzmowana a tam gdzie jest rubryka o małżeństwie wpisują "brak adnotacji" (u mnie tak było)
Stary 2012-05-05, 11:06   #3092
mabi84
Zakorzenienie

GG do mabi84

Cytat:
Dziękuję i już przekazuję

To masz ze swoim TŻ podobnie jak ja

Przy pierwszej rozmowie z księdzem (rezerwacji terminu mszy ślubnej) powiedział nam on, że potrzebuje od nas wyłącznie akty chrztu. Co nas zdziwiło mocno, bo przecież kiedy podchodziliśmy do bierzmowania to w kółko słyszeliśmy, że jak ktoś nie będzie miał zaświadczenia o bierzmowaniu to w przyszłości do ślubu nie zostanie dopuszczony. Teraz ksiądz nam mówi, że zmieniła się ustawa kanoniczna w tej sprawie i akt bierzmowania jest zupełnie zbędnym papierkiem przy zawieraniu ślubów i jedyne co wymaga kościół to akty chrztu. Nie wybieraliśmy jeszcze ale skoro tak ksiądz sobie zażyczył nie będziemy nic więcej chcieć
ja wczoraj wyciągałam metrykę chrztu i ja mam w formie takiej tabelki gdzie jest rubryka Uwagi w księdze chrztów-i tam ksiądz dopisał gdzie i kiedy byłam bierzmowana oraz napisał Brak adnotacji o ślubie
Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
ksiądz Ci tak powiedział? Nasze poszły niecałe 2 m-ce przed ślubem i nic się nie stało. Nie wiem jak jest u Ciebie ale u nas idą diie niedziele i już- jakoś w kwietniu były- 15 i 22 a parafii TŻ 22 i 29- żaden z księży nic nie mówił, że za późno
nie, ksiądz nic takiego nie powiedział ale wszędzie wokoło to słyszę że tak jest

Edytowane przez mabi84
Czas edycji: 2012-05-05 o 11:08
mabi84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 11:12   #3093
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
nie, ksiądz nic takiego nie powiedział ale wszędzie wokoło to słyszę że tak jest

to się nie przejmuj- możesz zapowiedzi załatwić później niż 3 m-ce. Zazwyczaj wszyscy załatwiają wszystko 3 m-ce wcześniej bo te dokumenty są ważne tylko 3 m-ce

Dziewczynki znacie może w Wawce jakiegoś księdza, który nie "robi problemów" przy spowiedzi przedślubnej? Chciałabym uniknąć wścibskich pytań z konfesjonału Mój TŻ stwierdził, że musimy poszukać głuchego księdza ale ze zdrowymi palcami, żeby pukać w konfesjonał mógł wymiękłam
Stary 2012-05-05, 11:14   #3094
Wariate
Raczkowanie

Cytat:

---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ----------

no nie do końca ustawa się zmieniła- cos ten ksiądz Wam źle mówi. Na akcie chrztu są adnotacje o chrzcie, bierzmowaniu i małżeństwie. Wpisują tam daty tych wszystkich sakramentów więc masz zapisek, że jesteś bierzmowana a tam gdzie jest rubryka o małżeństwie wpisują "brak adnotacji" (u mnie tak było)
Ach widzisz, może chodziło mu po prostu o to, że nie ma potrzeby już jak kiedyś wybierania dwóch odrębnych zaświadczeń bo na jednym wszystko jest zapisane teraz przynajmniej coś tam rozumiem. Ale z drugiej strony... mój TŻ chrzczony był w innej parafii a bierzmowany w innej. Skoro kazał nam wybrać jedynie zaświadczenie chrztu u księdza w parafii, gdzie chrzest był dokonywany, to skąd w tamtej parafii będą wiedzieć że w innej przystąpił wiele lat później do bierzmowania?? I teraz albo ja mam przytępiony dziś umysł, albo nie wiem co

Jeśli chodzi o zapowiedzi to mówił nam (ten sam ksiądz), że max 3 m-ce przed ślubem powinny być zapowiedzi. Nie ważne czy będzie równe 3 m-ce do ślubu czy 3 tygodnie.

W ramach 'ciekawostek' podrzucę Wam jeszcze jedną nowinkę (a bynajmniej dla nas ona taką była). Kolejny przepis kanoniczny niby: Jeśli mieszkasz gdzieś ponad 6 m-cy, nie musisz być wcale zameldowana, to przez samo 'zasiedzenie' automatycznie jesteś przypisana do parafii która podlega Twojemu adresowi zamieszkania. I takim oto sposobem mszę ślubną mamy gdzie indziej niż przynależymy do parafii ale zapowiedzi mamy obowiązek puścić tutaj gdzie mieszkamy. (w parafii gdzie ślub będzie możemy jeśli chcemy dodatkowo na własne życzenie sobie poprosić). W praktyce ksiądz nie odmówi nam mszy ślubnej (mimo że nie nasza parafia) ale grzeczność wymaga tego, żeby zgłosić się do tego w swojej parafii po wypisane zgody (żeby mu mniejszy gul skakał że kasa za mszę ślubną przejdzie mu koło nosa). Tak jak mówiłam, nawet jak zgody nie da (bo to dziwny i nieprzyjemny ksiądz) to wypada o nią poprosić.

Takie nasze perełki regionalne

http://suwaczki.slub-wesele.pl/20120818580214.html
Wariate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 11:15   #3095
Inusiaa88
Raczkowanie

Cytat:
obie fajne- ciężka sprawa Zależy co chcecie- czy aby goście rozumieli tekst (chyba że są francuskojęzyczni) czy nie. Zależy też kto Wam tą piosenkę będzie grał- czy zespół sam zagra czy też puści z mp3.
Mi jednak osobiście bardziej podoba się pierwsza- taka bardziej romantyczna i chyba do walca lepsza

Do naszego ślubu zostało 42 dni a jesteśmy w lesie z tańczeniem. Mamy piosenkę mieliśmy iść do jakiejś szkoły żeby nam choreografię zrobili ale kompletnie nie mamy czasu Jak nie praca to jakieś inne sprawy albo TŻ na szkolenia jedzie (takie 3-4 dniowe). Chyba będę musiała sama coś wymyśleć
Tusia Ty kiedyś podawałaś jakiś namiar do fajnego choreografa i nauczyciela i z tego co wiem mówiłaś że dobry. Mogłabyś mi na priv podać bo nie mogę odszukać w tym rozrośniętym wątku
Cytat:
Napisane przez JJJustynAAA Pokaż wiadomość
Ojej uwielbiałam tą piosenkę kiedyś Emmanyel Moire - Je fais de toi mon essentiel
Jest cudowna. I świetnie się nadaje ( moim zdaniem ) na pierwszy taniec zwłaszcza do walca. Także ja jestem za 1 propozycją. Tylko proponuje by to było puszczone z płyty, zespołowi bym nie zaufała
Ale piosenka śliczna.
Cytat:
My też będziemy tańczyć wiedeńskiego prawdopodobnie ale do zupełnie innej piosenki Emmanyel Moire: "Je fais de toi mon essentiel" po prostu uwielbiam może dlatego z tych dwóch to właśnie na tę nutkę bym się zdecydowała. Dodatkowy plus to wydaje mi się tekst dużo bardziej cieplejszy i romantyczny. Chociaż piosenka Braci też jest urokliwa to jednak dla mnie nie ma porównania Przy walcu wiedeńskim bardzo ważne są wznoszenia i opadania i koniecznie powinny być jak najrówniej wykonane (partnerka i partner). Nie jestem znawcą w tym temacie, skończyłam tylko 2 stopnie tańca towarzyskiego jakiś czas temu ale pamiętam instruktorów i ich rady. Kiedy brakuje zgrania w tym elemencie to taniec wygląda mocno nieładnie. Więc tutaj sugestia nie tyle od strony ładności obydwu piosenek co stopnia trudności opanowania własnie wspólnych wznoszeń i opadów. Obejrzałam kilka filmików z 1 tańca przy tych kawałkach muzycznych i potwierdziło się to co przypuszczałam sama. Bracia mają dużo wolniejszą piosenkę i łatwiej zapanować nad ruchami poza tym choreografię przy wolniejszych rytmach zawsze układa się spokojniejszą. Za to Moire mimo głębi i romantyczności swojej piosenki, ma ją w rytmach nieco szybszych. Więcej można zrobić na parkiecie, lepiej się bawić ale i trudniej (właśnie dlatego, że więcej i szybciej) i niemal wszystkie pary miały problem w tej piosence z równymi wznoszeniami i opadami. Ufff... ale się rozpisałam jak mamy tutaj kogoś kto bardziej zawodowo się zna to niech mnie poprawi jak się mylę

Mimo iż sama za tym nie jestem to myślę, że zdecydowanie odtworzymy piosenkę z płyty, szczególnie jeśli chodzi o tę francuską Mnie się ona bardziej podoba, ale mój tż jest znów bardziej za braćmi i dziś będziemy drogą eliminacji decydować się na tę konkretną Trzymajcie kciuki abyśmy doszli do porozumienia hehe

09.06.2012 godz. 13:00 - ŻONKA

"Jeżeli cokolwiek warto na tym świecie czynić,

to tylko jedno - miłować" - Jan Paweł II

Edytowane przez Inusiaa88
Czas edycji: 2012-05-05 o 11:16
Inusiaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 11:19   #3096
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Ach widzisz, może chodziło mu po prostu o to, że nie ma potrzeby już jak kiedyś wybierania dwóch odrębnych zaświadczeń bo na jednym wszystko jest zapisane teraz przynajmniej coś tam rozumiem. Ale z drugiej strony... mój TŻ chrzczony był w innej parafii a bierzmowany w innej. Skoro kazał nam wybrać jedynie zaświadczenie chrztu u księdza w parafii, gdzie chrzest był dokonywany, to skąd w tamtej parafii będą wiedzieć że w innej przystąpił wiele lat później do bierzmowania?? I teraz albo ja mam przytępiony dziś umysł, albo nie wiem co

takie informacje muszą być przekazywane do parafii gdzie byłaś chrzczona ale uwaga- to tylko teoria. U nas niestety nie przekazali informacji (pisałam o tym) i musiałam biegać do parafii gdzie byłam bierzmowana po zaświadczenie że byłam. Pal sześć bo wszystko w Wawce ale mój TŻ urodził się nad morzem i tam był chrzczony i bierzmowany. No i oczywiście była taka sama sytuacja na szczęście teściowie byli tam u rodziny i jeździli z miasta do miasta załatwiać. W kancelariach w kościele mają straszny bajzel w papierach
Stary 2012-05-05, 11:20   #3097
Wariate
Raczkowanie

Ok dziewczynki, trochę zagmatwałam chyba z poprzednią wypowiedzią ale zmeczona jestem straszebnie a to dopiero poczatek dnia

Pożegnam się już na dziś i uciekam kończyć wszelkie przygotowania bo niedługo później zwalą mi się na głowę tabuny gości.

Życzę udanej soboty i pięknej pogody Poczytam Was jak tylko jutro doprowadzę się do stanu używalności, hehe

P.S.
TŻ dziękuje za życzenia i 'żałuje że te wszystkie kobietki nie mogą poświętować z nami' marzyciel ;>

P.S.2
To i ja się pochwalę naszym 1 tańcem. Wybraliśmy piosenkę z bajki Król Lew w wersji polskiej "miłosc rośnie wokół nas" razem z tym wstępem i zakończeniem dialogowanym: http://www.youtube.com/watch?v=0cZ6KVd7N5w grać ma nam orkiestra więc nie będzie taka oryginalna czekam na płytkę od orkiestry z ich próby z tą piosenką. Inscenizować rozmowę też mają panowie z zespołu. Mam nadzieję, że nie wyjdzie kicha

http://suwaczki.slub-wesele.pl/20120818580214.html

Edytowane przez Wariate
Czas edycji: 2012-05-05 o 11:26
Wariate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 11:22   #3098
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:

. Kolejny przepis kanoniczny niby: Jeśli mieszkasz gdzieś ponad 6 m-cy, nie musisz być wcale zameldowana, to przez samo 'zasiedzenie' automatycznie jesteś przypisana do parafii która podlega Twojemu adresowi zamieszkania.

niestety tak jest u ns było tak, że TŻ studiował w Szczecinie więc mieszkał tam 4 lata. Ksiądz u mnie w parafii powiedział, że tak naprawdę powinien wysłać zapowiedzi do Szczecina i do mojej starej parafii (jak mieszkałam z mamą zanim się wyprowadziłam). My bierzemy slub w całkowicie obcej parafii i jakbyśmy mieli tak zapowiedzi rozdawać to trzeba by było w 4 parafiach- masakra.
Na szczęście ksiądz powiedzial, że nam daruje i wierzy na słowo, że nikt nie będzie zgłaszał przeciwwskazań- tym oto sposobem zapowiedzi poszły u mnie w obecnej parafii i u TŻ-ta w obecnej
Stary 2012-05-05, 11:23   #3099
mabi84
Zakorzenienie

GG do mabi84

Cytat:
to się nie przejmuj- możesz zapowiedzi załatwić później niż 3 m-ce. Zazwyczaj wszyscy załatwiają wszystko 3 m-ce wcześniej bo te dokumenty są ważne tylko 3 m-ce

Dziewczynki znacie może w Wawce jakiegoś księdza, który nie "robi problemów" przy spowiedzi przedślubnej? Chciałabym uniknąć wścibskich pytań z konfesjonału Mój TŻ stwierdził, że musimy poszukać głuchego księdza ale ze zdrowymi palcami, żeby pukać w konfesjonał mógł wymiękłam
sprytny TŻ
te poszczególne dokumenty czy wszystko się rozbija o ten protokół? mnie się wydaje że protokół jest najważniejszym dokumentem i to on nie może byc przeterminowany w dniu ślubu o te 3 mc-e?
czyli że na darmo teraz wyciągnęliśmy metryki i akty jak ślub 1 września? w czerwcu będziemy musieli znów to zrobic żeby były ważne? o fuck
Stary 2012-05-05, 11:26   #3100
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
te poszczególne dokumenty czy wszystko się rozbija o ten protokół? mnie się wydaje że protokół jest najważniejszym dokumentem i to on nie może byc przeterminowany w dniu ślubu o te 3 mc-e?
czyli że na darmo teraz wyciągnęliśmy metryki i akty jak ślub 1 września? w czerwcu będziemy musieli znów to zrobic żeby były ważne? o fuck

niestety akt chrztu jest ważny 3 m-ce więc chyba będziecie musieli jeszcze raz chyba że ksiądz Wam daruje i machnie na to ręką Nie wiem tylko jak w USC czy przyjmą Wam już wnioski czy każą przyjść później- musisz się dowedzieć
Stary 2012-05-05, 11:28   #3101
mabi84
Zakorzenienie

GG do mabi84

dobra idę na zakupy bo sie zestresowałam
Stary 2012-05-05, 11:35   #3102
Malgos_12
Zakorzenienie

A więc to prawda z tą parafią. Tam gdzie mieszkasz dłużej niż pół roku to twoja parafia, nie ma znaczenia miejsce zameldowania i według prawa wszystko powinno się załatwiać w danej parafii.

Mabi
- max 3 miesiace wcześniej musisz wyciągnąć akt urodzenia i tż też(do ślubu - koszt 22zł - ważne żeby była opłata) wtedy idziecie razem do jednego z waszych USC (Twojego lub Tż-ta) i tam dostaniecie taki zaświadczenie o braku przeciwwskazań do zawarcia zwązku małżeńskiego. Nie trzeba ich wyciągać jesli w tym samym USC byłas zapisywana po urodzeniu.
Bierzmowanie nigdy nie było potrzebne, ale księża sie uparli na to (wiadomo, że lubią stwarzać problemy, było jak najbardziej wskazane ale nie obowiązkowe), oczywiście większośc i tak prosi o zaświadczenie, na akcie chrztu (specjalny do ślubu) powinna byc adnotacja o bierzmowaniu (i jesli ktos był bierzmowany gdzie indziej niż chrzczony te dokumenty powinny spłynąc do parafii gdzie był chrzest - powinny ale nie zawsze tak sie dzieje). Moj Tż nie ma bierzmowania i do sliubu został dopuszczony bez żadnych pytań, fakt zaczął chodzic na kurs gdzie ksiądz mówił, że bierzmowanie nie jest obowiązkowe, tylko jak się jakiś inny ksiądz uprze to nic mu nie zrobisz.
Dla mnie akt chrztu był wazny 6 miesięcy ale to byc może że troszkę wydłużyli nam ten okres bo mieszkam za granicą, ksiądz w Polsce cos tam marudził a czy nie jest starsze niz 3 miesiące (bo wtedy mógłby ślub znów wziąć . Zapowiedzi moga wyjśc wczesniej niz 3 miesiące, ale praktykuje sie około 3. My zapowiedzi nie mieliśmy Mieszkamy za granica i inaczej jest to załatwiane.
jesli napisałam cos niezrozumiale to wybaczcie zaraz lecę do pracy w razie pytań piszcie.
Mabi a nikt nie zapytał was kiedy slub jak wybieraliście akty urodzenia? Jesli masz więcej niż 3 miesiące to na pewno nie ważny akt urodzenia (co do aktu chrztu - powinno byc OK).

---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ----------

Protokół spisuje się w kościele (i przynajmniej tutaj można było wcześniej niż 3 miesiące - bo idzie przez Kurię i troszkę to trwa) do tego jest potrzebny akt chrztu.
Natomiast akt urodzenia potrzebny jest do USC nie może byc starszy niz 3 miesiące i w USC nie mozna tego załatwić wcześniej niż 3 miesiące - tego nie przeskoczysz. Z tym zaświadczeniem (ktore trzeba opłacic (88zł) idziecie również do księdza gdzie będzie udzielany ślub - to jest do slubu cywiolnego a protokół od strony religinej.

Edytowane przez Malgos_12
Czas edycji: 2012-05-05 o 11:37
Malgos_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 11:48   #3103
mabi84
Zakorzenienie

GG do mabi84

Cytat:
Napisane przez Malgos_12 Pokaż wiadomość
Mabi a nikt nie zapytał was kiedy slub jak wybieraliście akty urodzenia? Jesli masz więcej niż 3 miesiące to na pewno nie ważny akt urodzenia (co do aktu chrztu - powinno byc OK).
Protokół spisuje się w kościele (i przynajmniej tutaj można było wcześniej niż 3 miesiące - bo idzie przez Kurię i troszkę to trwa) do tego jest potrzebny akt chrztu.
Natomiast akt urodzenia potrzebny jest do USC nie może byc starszy niz 3 miesiące i w USC nie mozna tego załatwić wcześniej niż 3 miesiące - tego nie przeskoczysz. Z tym zaświadczeniem (ktore trzeba opłacic (88zł) idziecie również do księdza gdzie będzie udzielany ślub - to jest do slubu cywiolnego a protokół od strony religinej.
tylko TŻ wyciągał akt ur. ja nie musiałam i nikt nie pytał go kiedy ślub
a jeśli do USC pójdziemy za miesiąc to myślicie że przejdzie? wtedy na zaświadczeniu z USC byłaby data czerwcowa już

Edytowane przez mabi84
Czas edycji: 2012-05-05 o 11:50
mabi84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 11:50   #3104
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:

Z tym zaświadczeniem (ktore trzeba opłacic (88zł) idziecie również do księdza gdzie będzie udzielany ślub - to jest do slubu cywiolnego a protokół od strony religinej.
dodam, że opłata w USC musi być na konto USC dla danego rejonu w którym bierze się ślub bo tam akt małżeństwa się odbiera. Np. (tak jak w naszym przypadku)- Ja mieszkam w rejonie A, TŻ a rejonie B a ślub bierzemy w rejonie C więc papierki załatwiamy u mnie w USC rejonu A ale opłata poszła do rejonu C (może być druk z poczty lub wydruk z neta potwierdzenie prelewu)
Stary 2012-05-05, 12:26   #3105
ewula87
Rozeznanie

Cytat:
Skąd z Irlandii są? Z jakiego sklepu? Fajne
Dokładnie to nie wiem z jakiej części Irlandii, ale są firmy atmosphere, tyle mogę pomóc
ewula87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 12:35   #3106
Pradip
Zakorzenienie

Cytat:
przepraszam, zaplułam monitor ze śmiechu...a właściwie to tak jakbym o nas samych czytała
oj to będą dłuuuugie 2 tygodnie
no właśnie my też tak zrobiliśmy bo teraz mieliśmy dużo wolnego, Tż wyciągnął akt urodzenia, ja metrykę chrztu a protokół chcemy spisac 1 czerwca bo to będzie równie 3 miechy do ślubu (potem za tydzień jest co prawda długi weekend i święto ale pewnie USC nie będzie pracował) no a potem to już by była połowa czerwca i już dla nas za późno bo zapowiedzi muszą wyjśc 3 mc-e przed ślubem...kurde ale biurokracja
Wytrzyj dobrze monitor i pożycz mi chusteczkę bo Wy się śmiejecie a ja rozpaczam
Cytat:
Dziękuję i już przekazuję

To masz ze swoim TŻ podobnie jak ja

Cytat:

Polecam proboszcza z naszej katedry jest naprawdę ludzki i nie ma nic przeciwko wspólnemu mieszkaniu. Ja po naukach prowadzonych przez niego odetchnęłam bo tez bałam się spowiedzi
Cytat:
W ramach 'ciekawostek' podrzucę Wam jeszcze jedną nowinkę (a bynajmniej dla nas ona taką była). Kolejny przepis kanoniczny niby: Jeśli mieszkasz gdzieś ponad 6 m-cy, nie musisz być wcale zameldowana, to przez samo 'zasiedzenie' automatycznie jesteś przypisana do parafii która podlega Twojemu adresowi zamieszkania. I takim oto sposobem mszę ślubną mamy gdzie indziej niż przynależymy do parafii ale zapowiedzi mamy obowiązek puścić tutaj gdzie mieszkamy. (w parafii gdzie ślub będzie możemy jeśli chcemy dodatkowo na własne życzenie sobie poprosić). W praktyce ksiądz nie odmówi nam mszy ślubnej (mimo że nie nasza parafia) ale grzeczność wymaga tego, żeby zgłosić się do tego w swojej parafii po wypisane zgody (żeby mu mniejszy gul skakał że kasa za mszę ślubną przejdzie mu koło nosa). Tak jak mówiłam, nawet jak zgody nie da (bo to dziwny i nieprzyjemny ksiądz) to wypada o nią poprosić.

Takie nasze perełki regionalne
Tak chyba jest wszędzie.
Zaczynam się bać naszego załatwiania bo nasza sytuacja jest gorzej zakręcona niż Lato z Radiem. Na prawdę od 3 lat mieszkamy na swoim w Wawie i przyjmując księdza po kolędzie zostaliśmy zapisani do "naszej" parafii dosłownie na siłę. Ślub bierzemy w mojej starej parafii i tam księża wiedzą że pomieszkuję i u mamy (czyli na terenie parafii) i z Tż (czyli w parafii proboszcza którego określili jako delikatnie dziwnego-dokładnie tak powiedzieli ). Tż planuje dać na zapowiedzi w miejscowości w której się urodził i jest jeszcze zameldowany a "dziwnego księdza" z aktualnej nasze parafii planujemy olać myślicie ze to przejdzie?
Cytat:
Napisane przez Inusiaa88 Pokaż wiadomość
Mimo iż sama za tym nie jestem to myślę, że zdecydowanie odtworzymy piosenkę z płyty, szczególnie jeśli chodzi o tę francuską Mnie się ona bardziej podoba, ale mój tż jest znów bardziej za braćmi i dziś będziemy drogą eliminacji decydować się na tę konkretną Trzymajcie kciuki abyśmy doszli do porozumienia hehe
Zobaczcie do której z nich lepiej Wam sie tańczy
Cytat:
P.S.
TŻ dziękuje za życzenia i 'żałuje że te wszystkie kobietki nie mogą poświętować z nami' marzyciel ;>
P.S.2
To i ja się pochwalę naszym 1 tańcem. Wybraliśmy piosenkę z bajki Król Lew w wersji polskiej "miłosc rośnie wokół nas" razem z tym wstępem i zakończeniem dialogowanym: http://www.youtube.com/watch?v=0cZ6KVd7N5w grać ma nam orkiestra więc nie będzie taka oryginalna czekam na płytkę od orkiestry z ich próby z tą piosenką. Inscenizować rozmowę też mają panowie z zespołu. Mam nadzieję, że nie wyjdzie kicha
A właściwie to czemu nie możemy ?
Uwielbiam tą piosenkę i ogólnie piosenki z bajek.... Tż sie ze mnie śmieje ze dzieciak jestem straszny ale sam mógłby pół dnia kreskówki oglądać
Cytat:
sprytny TŻ
Kurcze już wszystko mi sie miesza co jest do kościelnego, co do cywilnego, co, kiedy i po co. Kojarzy mi się że nam proboszcz mówił że info o bierzmowaniu musi być na akcie chrztu i to powinny załatwić kościoły między sobą ale nie zawsze tak jest i wtedy trzeba samemu a co do ważności dokumentów to tylko w USC są ścisłe ramy czasowe a kościół chce ten akt jak najpóźniej właśnie przez tą pusta kratkę w tabelce w temacie ślubu żeby nie wyszło że ktoś ma akt sprzed pół roku podczas którego coś się zmieniło ale to mówił bardzo wyrozumiały ksiądz wiec jak sie trafi na służbiste to może twardo obstawać przy tych 3 miesiacach. Strasznie to zamotane w poniedziałek zadzwonię do kancelarii się dopytać
Pradip jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 13:17   #3107
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pradip Pokaż wiadomość

Polecam proboszcza z naszej katedry jest naprawdę ludzki i nie ma nic przeciwko wspólnemu mieszkaniu. Ja po naukach prowadzonych przez niego odetchnęłam bo tez bałam się spowiedzi

podaj namiary jak możesz
Stary 2012-05-05, 13:33   #3108
Pradip
Zakorzenienie

Cytat:
podaj namiary jak możesz
pewnie Katedra Św. Floriana w Warszawie ksiądz proboszcz Bogusław Kowalski

o i właśnie doczytałam na stronie ww. kościoła:
2. Na trzy miesiące przed planowanym terminem ślubu narzeczeni zgłaszają się do duszpasterza. Przedstawiają: dowody osobiste i świadectwa chrztu św., wystawione nie wcześniej niż przed trzema miesiącami. Świadectwa powinny zawierać informacje dotyczące ewentualnego zawarcia małżeństwa i przyjęcia sakramentu bierzmowania. Wdowcy przedstawiają także kościelne świadectwa zgonu zmarłego współmałżonka.
Czyli według mnie 3 miesiące + 3 miesiące

4. Zawarcie ślubu kościelnego związane jest z zawarciem związku cywilnego ze względu na cywilne skutki małżeństwa. Zalecone jest zawarcie małżeństwa w formie ślubu "konkordatowego". W tym wypadku należy przez ślubem kościelnym przedstawić zaświadczenie z USC miejsca zamieszkania jednego z narzeczonych. Zaświadczenie jest ważne trzy miesiące; w tym czasie powinien być zawarty ślub "konkordatowy". Narzeczeni mogą zawrzeć związek cywilny przed ślubem kościelnym; w takim wypadku mają przedstawić świadectwo z USC duszpasterzowi.
Czyli tylko 3 miesiące.

Edytowane przez Pradip
Czas edycji: 2012-05-05 o 13:41
Stary 2012-05-05, 15:08   #3109
Kohnelia20
Zakorzenienie

dzień dobry wita się 23.06.12 ślubujemy w naszą 6 rocznice (poki co ślub cywilny)
wczoraj byliśmy w USC zaklepać date mamy już sale i fotografa i już się nie moge doczekac
Kohnelia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 16:11   #3110
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kohnelia20 Pokaż wiadomość
dzień dobry wita się 23.06.12 ślubujemy w naszą 6 rocznice (poki co ślub cywilny)
wczoraj byliśmy w USC zaklepać date mamy już sale i fotografa i już się nie moge doczekac

witaj gratuluję pokazuj co masz, my baaaaardzo lubimy foty
Stary 2012-05-05, 16:34   #3111
qmpela86
Raczkowanie

Pradip u mnie w mieście kosztuje 600zł taka furka ale chyba dlatego że my nie jedziemy na plener tylko jak nas zawiozą na salę to już od razu pojadą więc wyjdą jakieś 3h.

My mamy taką: http://brazowawarszawa.pl/

Cytat:
Napisane przez JJJustynAAA Pokaż wiadomość
Znów jestem, wpadam co jakiś czas bo niestety jestem ciągle zabiegana ( i niestety nie biegam za sprawami ślubno - weselnym). Staram się nadrabiać to co tu się dzieje, ale powiem szczerze po kilku dniach ciężko nadrobić tak szalejecie
Dziewczyny mam do was pytanie natury finansowej. Czym finansujecie wesele, ślub? Chodzi mi o to czy są to wasze oszczędności zbierane na ten właśnie cel, czy może całość płacą wasi rodzice, a może jakaś pożyczka czy kredyt z banku.
Pytam bo dowiedziałam się ostatnio iż od maja będę zarabiała tylko podstawę bez żadnych dodatków ( a przez ostatnie 2 lata co miesiąc miałam jakieś dodatkowe profity ) i wszystkie moje plany względem wesela i ślubu legły. Zarabiałam dość dobrze i chciałam sobie powoli każdego miesiąca na bieżąco coś kupić. Tak też robiłam to teraz. Ale jak się okazuje nic z tego nie będzie. Rodzice mają mi dołożyć ale 1/3 a co z resztą. Załamałam się! Tak strasznie nie chciałam ich obarczać całością kosztów bo im się również nie przelewa, ani też brać pożyczki czy kredytu, ale widzę że nie będzie innego wyjścia. Tak na marginesie rozglądam się od jakiegoś czasu za nową pracą ale jest kiepsko.
Mam nadzieje że kryzys szybko minie...
My póki co oszczędzamy i w sumie uzbieraliśmy prawie całą kwotę. Rodzice dokładają jedni za wódkę a drudzy za zespół. Ale my chcemy kupić mieszkanie na kredyt więc z czepka pieniążki pójdą na wpłatę własną a to i tak będzie wszystko mało... Do tego wiadomo jak to jest na rynku pracy.. Dlatego my ciułamy jak możemy póki oboje pracujemy. Mam nadzieję jednak że to się nie zmieni w najbliższym czasie.. Tobie też życzę żeby wszystko wróciło do normy . A musicie płacić za wszystko przed weselem? Słyszałam opcje że np. za zespół czy salę młodzi płacili właśnie z czepka. Może dało by radę dogadać się z właścicielami sali?

Cytat:
katushka ładna bielizna, na tej modelce widac że stanik dobry by był też do mojej sukienki (tzn. tak jak ją kojarzę)
ja dziś umówiłam się na fruzurę ślubną i makijaż (próbny fryz 11 sierpnia to się okaże co tam mi wymodzą) na paznokcie narazie się nie umawiałam bo może kuzynka mi zrobi
dziś jeszcze idę po metrykę chrztu
dzięki za słowa otuchy, wczoraj przez tą gorączkę to myślałam że się wykończę, ponad 39, już miałam się na pogotowie zgłosic bo nie dało się funkcjonowac
Kurcze ślubujemy tego samego dnia a ja póki co mam fryzjera (znajomą) ale ani paznokci ani makijażu nie zamówiłam . Nie wiem na kogo się zdecydować a niedługo może być za późno

Cytat:
Napisane przez justiii87 Pokaż wiadomość
Hej kobiety !
Dawno mnie tu nie było i nie nadrobię zaległości
Dziś byłam na przymiarce i już nie mogę się doczekać jak założę suknie w dzień ślubu Sama się w sobie zakochałam
Mam duży problem Ten stanik co kupiłam nie pasuje kompletnie do mojej sukienki Muszę mieć zapięcie nisko pod piersiami a nigdzie takiego nie mogę dostać w kolorze ecru
Przyszły mi buty i jestem z nich bardzo zadowolona i zakupiłam sobie sukienkę na poprawiny oczywiście w kolorze pomarańczowym Jak wrócę do domu to wstawię zdjęcia
Kochana pokazuj fotki!!!!

---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:20 ----------

Wariate fajny pomysł z tym farbowaniem butów . Ja swoje też chciałam wykorzystać później więc mam koloru nude ze skórki. No i pełne w końcu . We wrześniu może nie będzie tak gorąco.

---------- Dopisano o 16:31 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ----------

Cytat:
Zdjęcia z przymiarki
Zamówiłam sobie na głowę "ala toczek" tzn łezkę Nie będę mieć welonu bo nie pasuje mi a po za tym brzydko w nim wyglądam. Od zawsze podobały mi się kapelusze ale nie pasuje a po założeniu sukienki wyglądałam tak łyso więc wybrałyśmy "łezkę"
buty i sukienka na poprawiny Po założeniu wygląda dużo ładniej
Super buciki i sukieneczka

---------- Dopisano o 16:34 ---------- Poprzedni post napisano o 16:31 ----------

Cytat:
Napisane przez Karina21 Pokaż wiadomość
Amen!

U nas ślub 8 września, a z rodziną też jakoś super zżyta nie jestem. 180 osób to bardzo dużo! Jak dla mnie oczywiście, ale skoro nie jesteście wszyscy jakoś bardzo blisko to możliwe że sporo nie przyjedzie. Dziewczyny wyżej pisały, że mają problem z odmowami. A Tż prawdę mówi

U nas niestety w ciągu ostatniej godziny plany się posypały... okazało się, że pracujące panie w hotelu się nie zgadały i jedna zapisała nas na 8.09, a druga jakąś inną parę, w dodatku oni wpłacili już zaliczkę mimo że my byliśmy pierwsi więc to my dostaliśmy telefon z przeprosinami... także dopiero szukamy miejsca na przyjęcie. Ale ok, będzie dobrze

Jojla, dziękuję , my też liczymy 60-65 osób. Mam nadzieję tylko że się odmowy nie posypią, w końcu to najbliżsi. Bo mi nikt na sali nie zostanie
Podziwiam Twój spokój. Ja by się bardzo wkurzyła na te panie
. No ale z drugiej strony co zrobić? Nie popsuło wam to planów? Np. macie już zaproszenia wybrane?
Stary 2012-05-05, 16:41   #3112
qmpela86
Raczkowanie

Cytat:
Malgos_12 -Ja mam wszyte miseczki ale spłaszcza mi to piersi i muszę mieć dodatkowo stanik więc muszę coś wykombinować
Gorset tak wygląda jak przezroczysty ale są tam trzy warstwy materiału i dodatkowych nie chcę więc będzie tak jak teraz
Ja osobiście nie lubię prostych sukienek i sama siebie w takiej nie widziałam więc szukałam takiej falbaniastej
czemu ja nie widzę sukni

---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:34 ----------

Cytat:
Napisane przez Inusiaa88 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczęta!

Do naszego ślubu pozostało zaledwie 35 dni... i powiem wam, że mamy problem - nie potrafimy się zdecydować na piosenkę na pierwszy taniec jakiś czas temu zdecydowaliśmy się na jedną piosenkę ale ostatnio przestała nam się podobać i zwracam się do was z prośbą, abyście oceniły, która piosenka waszym zdaniem będzie lepsza na pierwszy taniec...? Dodam, że jak i do jednej, tak i do drugiej chcemy tańczyć nieskomplikowanego walca wiedeńskiego

Propozycja numer 1 -> Emmanyel Moire - Je fais de toi mon essentiel

tutaj link -> http://www.youtube.com/watch?v=wKGA7nw3DrQ

Propozycja numer 2 -> Bracia - Za szkłem

link -> http://www.youtube.com/watch?v=7Z5MkaDQFME

Obie piosenki oboje bardzo lubimy i kurde ciężko nam się zdecydować.

Co o tym sądzicie?
Moim zdaniem druga lepsza . My jeszcze nie wybraliśmy. Chcielibyśmy jakaś oryginalną - nic oklepanego i nie jakieś bardzo wolne. Musze TŻtowi podsunąć pomysł Braci

A jeśli tą francuską chcecie puścić z płyty to tym bardziej jestem za Braćmi

Edytowane przez qmpela86
Czas edycji: 2012-05-05 o 16:48
qmpela86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 16:44   #3113
Pradip
Zakorzenienie

Cytat:
Hej
Fajną datę wybraliście my w dzień po naszej 10
Cytat:
Napisane przez qmpela86 Pokaż wiadomość
Pradip u mnie w mieście kosztuje 600zł taka furka ale chyba dlatego że my nie jedziemy na plener tylko jak nas zawiozą na salę to już od razu pojadą więc wyjdą jakieś 3h.
My mamy taką: http://brazowawarszawa.pl/
Jak patrzę zdjęcia to mi się bardzo bardzo podobają ale jak pomyślę że sama miałabym taką jechać to jakoś tak mi dziwnie... mam wrażenie że to jeszcze bardziej zwróci na nas uwagę która niebardzo lubię skupiać na sobie-tak to mówi PM na którą wszyscy będą się patrzeć co mnie strasznie przeraża!!! Ustaliliśmy z Tż, że do przyszłej środy da mi odpowiedz co on na ten temat myśli
Cytat:
Napisane przez qmpela86 Pokaż wiadomość
czemu ja nie widzę sukni
Ja też się nie załapałam zdjęcie było wklejone i usunięte w czasie kiedy nie było nas na forum
Stary 2012-05-05, 17:43   #3114
justiii87
Zakorzenienie

qmpela86 - nie widzisz zdjęć bo usunęłam je wczoraj żeby przez przypadek TŻ nie zobaczył

Malgos_12 - obcasy nie były zamawiane w kolorze pomarańczowym tylko poprosiłam o podeszwy najbardziej pasujące kolorem

Dla tych którzy nie widzieli zdjęć wstawiam je jeszcze raz
Zdaję sobie sprawę że zdania są różne i w większości mój wybór się nie podoba ale to jest moja miłość od pierwszego wejrzenia i czuje się w niej wyjątkowo
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1100089.jpg (55,4 KB, 70 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1100098.jpg (42,8 KB, 54 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1100136.jpg (59,2 KB, 49 załadowań)
justiii87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 19:52   #3115
jojla
Zakorzenienie

Cytat:
u mnie akurat jest tak, że moi rodzice nie muszą się zadłużac na ten cel (ale też nie jest tak że śpią na $$$ i mogliby spokojnie wydac kasę na swoje potrzeby), my z Tż jesteśmy samodzielni i na taką uroczystośc jaka nam by pasowała mielibyśmy własne pieniądze, no ale rodzice "na siłę" nam pomagają (pewnie w przekonaniu że kto nie płaci nie ma prawa głosu) a oni chcą miec we wszystkim coś do powiedzenia, szkoda tylko że nas traktują jak gówniarzy mimo że mamy prawie po 30 lat, zresztą wolelibyśmy inną formę pomocy od rodziców (żeby rodzice dorzucili się trochę do naszego mieszkania) no ale niestety dla nich ważniejsze jest zrobienie balu niż to że po ślubie nie mamy gdzie mieszkac...zwłaszcza że w tym tygodniu podjęliśmy z Tż decyzję o dzidziusiu no i jak dobrze pójdzie to za 5 miesięcy będę "ciężarówką"
gratuluję decyzji! My jeśli wszystko pójdzie dobrze starania zaczniemy zaraz po ślubie
rzeczywiście fajniej by było jakby rodzicie dołożyli się do mieszkania zamiast kasą uzurpować sobie prawo domieszania się w decyzje weselne no ale jest jak jest

Cytat:
I ja zaczęłam się zastanawiać nad tym aktem chrztu i bierzmowania. Mój Tż ma teraz urlop i mógłby go wyciągnąć ale protokół możemy spisać najwcześniej w połowie czerwca bo teraz do ślubu jeszcze 4 miesiące naprawdę myślicie że tak można?
Jestem dziś na bieżąco bo miałam dziś nauki z księdzem, pracującym w sądzie kościelnym Metryka (akt) chrztu jest ważny 6 miesięcy, czyli jeśli zapowiedzi są na ok 3 miesiące przed ślubem, to metryka ta musi być wydana nie wcześniej niż 3 miesiące przed zapowiedziami a w sumie 6 przed ślubem. Do zapowiedzi potrzebna jest tylko metryka chrztu z adnotacją o braku sakramentu małżeństwa (w uwagach) i ewentualną adnotacją na temat bierzmowania - aby przyjąć sakrament małżeństwa nie trzeba być bierzmowanym, należy przyjąć ten sakrament w pierwszym możliwym terminie po zawarciu małżeństwa - z tym to jednak jest różnie, bo jak proboszcz w danej parafii się uprze, że ma najpierw być bierzmowanie to nie ma zmiłuj - Tusiamar coś o tym wie

Cytat:
Ale to w akcie chrztu powinna być adnotacja o bierzmowaniu - jak pisały dziewczyny w praktyce to różnie z tym bywa

Cytat:
Zdaję sobie sprawę że zdania są różne i w większości mój wybór się nie podoba ale to jest moja miłość od pierwszego wejrzenia i czuje się w niej wyjątkowo
I tak właśnie ma być

jojla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 20:12   #3116
Pradip
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jojla Pokaż wiadomość
Jestem dziś na bieżąco bo miałam dziś nauki z księdzem, pracującym w sądzie kościelnym Metryka (akt) chrztu jest ważny 6 miesięcy, czyli jeśli zapowiedzi są na ok 3 miesiące przed ślubem, to metryka ta musi być wydana nie wcześniej niż 3 miesiące przed zapowiedziami a w sumie 6 przed ślubem. Do zapowiedzi potrzebna jest tylko metryka chrztu z adnotacją o braku sakramentu małżeństwa (w uwagach) i ewentualną adnotacją na temat bierzmowania - aby przyjąć sakrament małżeństwa nie trzeba być bierzmowanym, należy przyjąć ten sakrament w pierwszym możliwym terminie po zawarciu małżeństwa - z tym to jednak jest różnie, bo jak proboszcz w danej parafii się uprze, że ma najpierw być bierzmowanie to nie ma zmiłuj - Tusiamar coś o tym wie
To by się zgadzało z tym co wyczytałam na stronie parafii dzięki
Więc teraz pozostaje namówić Tża na wyprawę do kościoła w którym był chrzczony jak tylko wróci z ryb
Cytat:
Zdania zawsze będą różne a są ludzie którzy nawet jak im się podoba to powiedzą cos innego żeby tylko zrobić przykrość - niestety spodziewam się takowych u siebie i nic na to nie da się poradzić tak więc rób tak żebyś Ty czuła się jak najlepiej
PS Zazdroszczę nóg i odwagi dziewczynom które decydują się na rozcięcie w sukni
Stary 2012-05-05, 20:22   #3117
justiii87
Zakorzenienie

Pradip - niestety z ludźmi tak jest i nie zmienimy tego. Jeśli Ja miała bym patrzeć na to co powiedzą inni to powinnam zamknąć się w domu i nie wychodzić. U mnie w rodzinie największym powodem bo obgadywania mnie była zmiana koloru włosów z blond na rudy. Do tej pory moja babcia mówi mojej mamie żeby namówiła mnie na zmianę koloru włosów mimo tego że w rudych mi lepiej Tak samo na pewno zareaguje moja szanowna babcia na sukienkę ale to jest mój dzień i Ja nie będę robić czegoś pod rodzinę Szok w mojej rodzinie też wywołało wykończenie mojego mieszkania. Babcia mało zawałem nie przypłaciła jak zobaczyła czarną ścianę w sypialni i cegły w salonie na ścianie i siedziała i marudziła przez pól wizyty że jak to wygląda cegły nie obrzucone
Pradip a wstawiałaś zdjęcia swojej sukienki? Bo nie pamiętam

Edytowane przez justiii87
Czas edycji: 2012-05-05 o 20:24
Stary 2012-05-05, 21:13   #3118
katushka
Raczkowanie

GG do katushka Wyślij wiadomość przez MSN do katushka

Cytat:
W Wawie za taką ponad tysiąc trzeba liczyć a u Ciebie? To cacko znajomego i powiedział że nic od nas ni weźmie

Właśnie tak sobie myślałam że nie piszesz o żadnych takich Waszych planach. A gdzie pojedziecie?

Piękne są marze o takich tylko muszę mieć koniecznie pasek.
Właśnie wiecie może czy do zwykłych butów można dorobić pasek?

Dokładnie. Ja przeglądałam wszystkie do 2zł i rzadko które miały w sobie coś niespotykanego a te które wkleiłaś fajne.

Bardzo ładny komplecik a nie będzie Ci koronka wystawać?

Słyszałam ale z racji tego że przez szczupłą stopę i problemy z delikatnymi paznokciami muszę mieć zakryte buty uważam ze to głupi przesąd

dobrze że dziś lepiej się czujesz. Już jestem ciekawa fryzury i makijażu

My nawet o piosence nie rozmawiamy dla Tża taniec to temat tabu a Wy jaką wybraliście?
Czy będzie koronka wystawać okaże się we wtorek na przymiarce

Cytat:
qmpela86 - nie widzisz zdjęć bo usunęłam je wczoraj żeby przez przypadek TŻ nie zobaczył

Malgos_12 - obcasy nie były zamawiane w kolorze pomarańczowym tylko poprosiłam o podeszwy najbardziej pasujące kolorem

A mi się podoba i chyba jesteś żywiołową osobą i ta sukienka właśnie to oddaje. Bardzo ładnie w niej wyglądasz

14. 07. 2012
katushka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 22:26   #3119
Malgos_12
Zakorzenienie

Cytat:
tylko TŻ wyciągał akt ur. ja nie musiałam i nikt nie pytał go kiedy ślub
a jeśli do USC pójdziemy za miesiąc to myślicie że przejdzie? wtedy na zaświadczeniu z USC byłaby data czerwcowa już
może i nie pytają, w sumie nie wiem bo brat mi to wyciągał, co do tych dat ważności to na 100% zaświadczenie o braku przeciwwskazań spisać możecie max 3 miesiące wcześniej. Najlepiej jednak zadzwoń sobie do USC i tam wszystkiego dowiesz się na pewno.
Jak już pisałam jeśli USC w którym będziecie wybierali to zaświadczenie pokrywa się z tym w którym zostałaś zapisana po urodzeniu, to takiego aktu mieć nie musisz bo oni to mają.

Cytat:
dodam, że opłata w USC musi być na konto USC dla danego rejonu w którym bierze się ślub bo tam akt małżeństwa się odbiera. Np. (tak jak w naszym przypadku)- Ja mieszkam w rejonie A, TŻ a rejonie B a ślub bierzemy w rejonie C więc papierki załatwiamy u mnie w USC rejonu A ale opłata poszła do rejonu C (może być druk z poczty lub wydruk z neta potwierdzenie prelewu)
Zapomniałam o tym napisać ale jak jakaś pani rozgarnięta jest w tym urzędzie to wam na pewno druk da.

Cytat:
Napisane przez ewula87 Pokaż wiadomość
Dokładnie to nie wiem z jakiej części Irlandii, ale są firmy atmosphere, tyle mogę pomóc
Cytat:
Cześć a co sukienką???

Cytat:

To chyba najważniejsze dla każdej panny młodej, żeby czuła się super w swojej sukni! Wiadomo każda ma inny gust i nawet lepiej bo wyobraźcie sobie jakbyśmy wszystkie miały jedną taką sama suknię .... wizaż przestałby istnieć hahahha

Cytat:
Pradip - niestety z ludźmi tak jest i nie zmienimy tego. Jeśli Ja miała bym patrzeć na to co powiedzą inni to powinnam zamknąć się w domu i nie wychodzić. U mnie w rodzinie największym powodem bo obgadywania mnie była zmiana koloru włosów z blond na rudy. Do tej pory moja babcia mówi mojej mamie żeby namówiła mnie na zmianę koloru włosów mimo tego że w rudych mi lepiej Tak samo na pewno zareaguje moja szanowna babcia na sukienkę ale to jest mój dzień i Ja nie będę robić czegoś pod rodzinę Szok w mojej rodzinie też wywołało wykończenie mojego mieszkania. Babcia mało zawałem nie przypłaciła jak zobaczyła czarną ścianę w sypialni i cegły w salonie na ścianie i siedziała i marudziła przez pól wizyty że jak to wygląda cegły nie obrzucone
Pradip a wstawiałaś zdjęcia swojej sukienki? Bo nie pamiętam
U mnie jedna ciocia poprosiła mojego Tż-ta żeby włosy zapuścił na ślub, a nie jest całkowicie łysy, ma króciutkie włoski a w jakichkolwiek troszkę nawet dłuższych to wygląda jak chłopiec
Uważam że rude bardzo ci pasują. Tak jakoś do całej Twojej karnacji, fakt, że nie mam porównania ale teraz jest super!
Malgos_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 23:47   #3120
justiii87
Zakorzenienie

katushka - Dziękuję bardzo i masz rację jestem bardzo żywiołową osobą

Malgos_12 - jak znajdę zdjęcia w blond włosach to wstawię dla porównania
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ślubny wizerunek

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości