|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4651 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rozpakowana każda mamusia czule tuli już swojego dzidziusia.Mamusie I-II 2012.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4652 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rozpakowana każda mamusia czule tuli już swojego dzidziusia.Mamusie I-II 2012.
uff Lenka spi, a ja od rana czekałam juz na wieczor
![]() U nas burzowo w powietrzu i cały dzien dosłownie pęka mi głowa, a teraz doszły mdłości ![]() A ostatnia noc nie ciekawa, Lena od 1 stękała do 4, wypluwała smoka i płakała, ale spala ![]() ![]() ![]() Mam nadzieje, ze dzis bedzie lepiej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4653 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja miała tak dzisiaj w dzień. Nie wiem może jakiś skok? cały czas by na mnie wisiała ![]() Jutro jedziemy do mojej chrzestnej, to moze troche odpocznę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4654 | |
Zakorzenienie
|
Po tym poście,po paru minutach się obudził,zjadł i teraz tata się nim zajmuje.A ja ide na spacer do sklepu.
![]() ---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4655 |
Raczkowanie
|
trzy dni nagrabiałam zaległości dlatego teraz nie cytuje ale obiecuje że juz nastepna wiadmość będzie z cytatami
![]() no więc: nasza rehabilitantka powiedziała że dziecko przewraca sie na poczatku na ta strone którą ma silniejszą, na druga strone powinno sie przewrócić w ciagu 5 tyg od pierwszego przewrotu, czyli jak najpierw przewróciło się na prawa atrone to po 5 tyg przewóci sie na lewą. Warto tez ćwiczyc z dziećmi tak jak pisala Boroo żeby podkurcząć im nózki i turlać raz na jeden raz na drugi bok co do wilgotnych nóżek i raczek to moj Sebus tak ma i okazało się że no wina niedoboru wit D, mały że ją przyswaja, teraz dostał zwiększoną dawkę bo juz zaczęła mu się krzywica robić, tak więc nie chce straszyć ale jak cos takiego zauważycie to warto się z pediatrą skonsultować rozszerzanie diety zaczeliśmy dośc szybko przez to niewchłanianie wit, mały ma 4 miesiace jest na (.)(.) a juz od 3 dni zajada zupke jarzynową mojej roboty zalecona przez naszego pediatre, za kilka dni dostanie sinlac a póżniej soczki. Któras z mam pytała kiedy nie dawać piersi przy podawaniu słioczka, z tego co wiem to dopóki maluszek nie zje całego słoiczka to powinno się go dopajać to by było chyba na tyle, mam jeszcze jedno pytanie Uska co zrobiłas żeby mały zaczął jeśc z butelki??? bo mój za nic w świecie nie chce z niej pić |
![]() ![]() |
![]() |
#4656 | |||||||||
Rozeznanie
|
Hej witam was, za oknem właśnie leje i grzmi, Martynka śpi wykąpana już chyba 1,5 godz a Młody usypia u siebie przy bajce...A TŻ.. to ja zaraz w K. napisze..
Cytat:
Ja też to popieram tylko jakoś większej możliwości takiej nie mam, mam 2 dzieciaczków i jeśli już to u mamy mogę zostawić (czaasem) ale tylko jedno i wypada synek bo Martynka jest na (.) więc no way... a Blanszor pytałaś czy nie rozstawałam się z dzieckiem na kilka dni?? no i szczerze mówiąc nie...tzn. tylko wtedy kiedy leżałam w szpitalu - czyli 4 razy: 1 raz jak miał 8 miesięcy -operacja i 4 dni leżałam i 2,3 i 4 raz to podczas ciąży.. ale to też nie do końca bo przecież mnie odwiedzał... a mały ma 4,5 roku, a Martynka ma 2,5 miesiąca i jestem z nią 24h/7dni w tyg od momentu narodzin do teraz ![]() Jeszcze jak mieszkaliśmy z moją mamą, to zdarzało się, że wyszliśmy np. do kina (seans na 22 i wracaliśmy ok 1 w nocy), ale wyglądało te nasze wyjścia tak, że żeby wyjść musiał mały spać, a wracaliśmy zanim wstał... zawsze! - tylko wtedy moja mama z nim została. A teraz? 2 razy nocował u mojej mamy, ale to zostawał w niedziele po obiedzie (my wychodziliśmy od niej ok 17) a w pon po przedszkolu go odbierałam już.. także w sumie tyle, że w nocy go nie było... i tyle ![]() więc u nas nie ma możliwości zbyt ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
no i GRATULUJĘ oczywiście! Cytat:
zanim określił się którostronny jest :P, długo właściwie był obustronny, ale ponoć u niektórych dzieci to widać szybciej, w każdym razie jakoś ok roku chyba już można stwierdzić czy dziecko ma jakieś preferencje co do którejś strony. No generalnie jeśli zauważy się, że dziecko jest lewostronne to wcale (jak to kiedyś było modne) nie powinno się go przestawiać Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() A ja pokłócona jestem z TŻ... potem napisze w K. jak uśnie..bo mnie drażni jak ch...j bo wypity jest i zaraz mu chyba ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4657 |
Zakorzenienie
|
Mamusie dziewczynek: czy jak wasze córy się spocą, to mają na pipce czerwone krostki? ze 2-3? które znikają samoistnie?
![]() ![]() Dziś pojechałam na ślub- niestety bez Kingi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#4658 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
no no z Ciebie to sex kipi ![]() ![]()
![]() |
#4659 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() dzis postanowilismy z tz ze jutro próbujemy z marchewą u malłęgo. skończył wczoraj 16 tyg ![]() ![]() ![]() ELunia zaniepokoilas mnie tymi wilgonymi nozkami.... Igorek tez ma ale tylko jak jest gorąco i myślałam, ze zwyczajnie mu się pocą... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4660 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4661 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ześ się odstroiła ![]() ---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ---------- Cytat:
Moja tez ma wilgotne i myślałam ze od tego ze się poci, w końcu taki upał. I pocą jej sie tylko teraz gdy jest gorąco |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4662 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4663 |
Zadomowienie
|
Haniula, Czubasek moj ma to samo rzuca sie jak pchla ale spi.. dodatkowo ulewa i jak go podniose jak sie rzuca i mialczy to mu sie odbije uleje i spi dalej.. nie wiem o co biega..
Elunia ja tez slyszalam ze to niedobor wit d szczgolnie jak dziecko jest duze i my tez podajemy 2 razy dziennie... co do butelki kupilam ta tt roznie raz chce raz nie.. napewno mleko musi byc mocniej cieple niz powinni.. tak sam woda do kapania woli cieplejsza.. a tzt jak daje mu butle to najpierw swojego palca zqassa wciaga szybko palca i butle ja tak robie z cycem ![]() najlepsze wprowadzanie sloikow ma hipp ostatnio dostalam od nich paczke nie wiem kiedy gdzie sie rehjestrowalam chyba w szpitalu.. i tam byla pierwsza marchekwa lyzeczka i znizki do rossmana i 2 paczka za gr w rossmanie a tam soczek i jakis obiadek i tam jest jak wprowadzac 1. marchewka jeden sloiczek na 3 dni tdzien przerw jezeli nic nie widac 2. mloda marchew z ziemniakiem 3 dni jw 3. dynia z ziemniakami 3 dni jw 4 dnia z indykiem i ziemniakami ![]() 5 soczek slodkie jablka 6 desrek pierwsze jablkka 7 brzoskwienie 8 gruszki wiliamsaa 9 jablka i gruszki wszstko wg schematu 3 dni /tydzien a potem co kto woli ![]()
#4664 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Uska dzięki za podpowiedz spróbuje troszke podgrzać mleczko a jak to nie pomoże to kupie inne butelki, najgorsze jest to że jeszcze miesiąc temu ciągnał ładnie z butli a teraz nawet na nią patrzyć nie chce ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4665 |
Rozeznanie
|
U nas właśnie skończyła się straszna burza,padał ogromny grad i całe osiedle zalane.Tż z ojcem poszli zobaczyc do garażu i dzwonił mi tylko,że jest wody do pasa,więc pewnie auto rodziców zalane....
Co do pocenia to Bartuś jak zaczęly się upały to też przy jedzeniu główka mokra i jak zasypia wieczorem to samo. Myślę,że to poprostu od ciepła,bo my bierzemy i tak większą dawkę wit D. Edytowane przez NataliaM1103 Czas edycji: 2012-05-05 o 21:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#4666 |
Zakorzenienie
|
Agacia foto w klubie
![]()
#4667 |
Rozeznanie
|
![]()
Hej Dziewczyny.
Mamy opòźniony lot. Czekamy na boarding. Tz kupil mi perfumy kenzo na bezclowce. Chyba jedak mnie kocha hyhy. Poczytam Was jutro. Buziaki
#4668 |
Zakorzenienie
|
Blanszor mój brat też dziś wyleciał ale do Grecji i było 2 godzinne opóźnienie
![]() ![]()
#4669 | ||||||
Wtajemniczenie
|
Hej,hej... u nas lipa z pokarmem. Maly tak wyl, jadl cycka co 10 minut, znowu wyl i moja Mama sie wkurzyla i pojechala do apteki po Nutre. Powiedziala, ze ona rozumie, ze chce karmic tylko piersia, ale czasem dzieje sie tak,ze pokarmu po prostu nie starcza i bedzie spokojniejsza, jak w zanadrzu bedzie mm. juz myslalam,ze bede musiala doakrmic, ale Jasiek szczesliwie usnal
![]() Cytat:
![]() Widac wszyscy znaja sie lepiej na cudzych dzieciach. Moj Tato tez np.stwierdzil, ze po co pchamy Jaska do chusty, ze lepiej w wozek. Powiedzialam tylko, ze wiemy, co robimy, a Mama kazala mu sie nie wtracac i bylo ok. No,ale sama pozniej wtracila sie z tym mm ![]() Ech...trzeba to przezyc i robic swoje ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() to ja tu hoduje Jaska dla Kinii na cyckach, karmie co godzine, zeby rosl zdrowy chlop, a ta sie gdzies lajdaczy po obcych ??? ![]() Cytat:
Ja sie non stop kloce z tztem, a Tesciowke swoja uwielbiam. Zawsze staje po mojej stronie ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Zazdroszcze i tak jak pozostale dziewczyny czekam na foty !!! Wygrzej pupsko i za nas !!! Buziaki Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4670 | ||||||
Zadomowienie
|
hej
![]() ![]() Cytat:
u nas dzis Olek sobie urzadzil takie wiercenie, wierzganie i wypluwanie po 2 w nocy, po jedzonku... godzine tak sie krecil, musialam go wziac do nas bo nerwowo juz nie wytrzymywalam z zakrywaniem go i podawaniem smoka Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
no no ale sie wylaszczylas, ciekawe co na to A ![]() Cytat:
Cytat:
a jestes pewna ze Dzonny usnal z najedzenia ![]() ![]()
![]() |
#4671 | ||||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() no i brawa dla T!!! Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
u nas tydzien poza domem i po karmieniu miedzy 20 a 21 spal do 5-6 codziennie, wczoraj zjadl o 19 przed wyjazdem i musialam karmic juz o 2 ![]() Cytat:
Cytat:
![]() super!!!!!!!!
![]() |
#4672 |
Zakorzenienie
|
uff no to ja i mój ból głowy doczekaliśmy się w nocy mega burzy. Aż mała się przebudziła na chwile, i pies mi sie wtrynił do łózka
![]() Ale czuje, ze łapie mnie jakies chorubsko ![]() ![]() Mała spała lepiej, jedna pobudka o 4 i spałysmy do 7 ![]() A u nas leje, wiec licze na senny dzien ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4673 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a takie problemu jak opisała peral mogą wynikać tez z tego,ze dziecko czesto przystawiane (np. teraz ,bo gorąco ejst) sciaga mleko pierwszje fazy ,w ktorym jest duzo laktozy,namdiar powoduje bol brzuszka...a ukojenie najlepiej znalezc przy piersi,wiec dziecko znowu chce ssac i tak kolko sie zamyka
![]() |
#4674 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
tu pisze ze niezawsze nadmierne pocenie jest regułą do niedoboru wit D. i nawet pisze ze nie powinno się przesadzać z filtrem SPF u niemowląt!! mojej Martynce poci się główka przy jedzeniu, a nóżki i rączki czasem, przy tych upałach...ale chyba dziwne by było gdyby się nie pociły skoro na termomatrze 30+ stopni ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
------------- A teraz moje drogie - czytałam wczoraj na pl. zabaw (Martynka spała w wózku a Tomuś bawił się w piaskownicy więc wreszcie mogłam poczytać sobie choć chwilkę) artykuł z którego wynika, że nasze dzieci wcale nie są jakieś inne. a więc: "Trzeci miesiąc życia czas noszenia" 1. Nagła zmiana - Trzy miesięczne niemowlę najczęściej ma już jakiś określony rytm dnia do którego się przyzwyczaiło, a my rodzice powinniśmy się tym cieszyć bo niedługo może się to zmienić! - Zmiany w zachowaniu dziecka są zupełnie normalne - wynikają z tego, że "dorasta" -3 m.ż to czas gdy niemowlę dostrzega coraz więcej otoaczającego je śwaita, staje się wyczulone na dźwięki, miganie światła, zwraca uwagę na twarze i przedmioty. chce widzieć więcej niż może dojrzeć z gondoli wózka! - Dociera do niego, że można zobaczyć więcej niż do tej pory i złości się, że bogactwo bodźców bywa po za jego zasięgiem ![]() 2. Koniecznie na ręce - Wbrew przesłanką o rozpieszczaniu należy ulegać wołaniu dziecka o noszenie!, to męczące, ale i wspaniałe bo oznacza iż nasza pociecha rozwija się - poznaje świat i zaczyna potrzebować naszego towarzystwa. - niemowlę powinno nadal być noszone w pozycjach półpionowych (nie w pionie). Możliwości jest wiele - w huście można układać malca w pozycji kołyskowej, ale nieco ją zmodyfikować, tak aby główka byłą wyżej niż do tej pory- to zapewni lepszy widok na świat! 3. Mity o rozpieszczaniu - przesłanki o tym, że dziecko dużo noszone później będzie ciągle domagać się noszenia to nie do końca prawda! - Badania psychologów dziecięcych dowiodły, że nie da się niemowlęcia "rozpuścić" ani "przyuczyć" do noszenia. Domaganie się bliskości nie jest u niemowlęcia wynikiem manipulacji ani kalkulacji. Jest to zakodowane w jego naturze, jest jego potrzebą taką samą jak jedzenie, picie i robienie kupki.Noszone niemowlę staje się spokojniejsze, lepiej i więcej śpi! 4. Potrzeba ruchu Ale! - To, że warto nosić dzieci nie znaczy, że malec powinien przebywać na rękach cały dzień! - Niemowlę w towarzystwie rodziców powinno dużo czasu spędzać na zabawach i ćwiczeniu umiejętności ruchowych. Kładźcie się z malcem na kocu na podłodze pozwalajcie na kopanie nogami, chwytanie rękami, proponujcie leżenie na brzuchu i dużo rozmawiajcie z dzieckiem! - będzie z zainteresowaniem słuchać i odpowiadać, uśmiechać się i głużyć. Rodzi się w nim chęć komunikowania i te "rozmowy" są bardzo potrzebne TO WAS MOŻE ZASKOCZYĆ!(przejściowe problemy): Niemowlę jest wyczulone na bodźce zewnętrzne i może to spowodować przejściowe kłopoty: 1. KŁOPOTY Z KARMIENIEM - maluch może się nerwowo kręcić, szarpać pierś, odwracać co chwila, przerywać posiłek, płakać. Trudno mu się teraz skupić na jedzeniu. Zadbajcie o spokój podczas posiłków - najlepiej zamknijcie sięw pokoju z dzieckiem, przyciemnijcie światło tak aby oderwać dziecko od rozpraszających bodźców. 2. NERWOWE SPACERY- niemowlę może zacząć protestować przeciwko spacerom w gondoli wózka. Nic nie widzi i czuje się zaniepokojone. Ale na spacerówkę i pozycję półsiedzącą jest za wcześnie (nawet tą półsiedzącą w gondoli!!). Spacerujcie blisko domu, jeśli płacze- bierzcie na ręce. wypróbujcie spacerów z chustą. 3. CZĘSTE WYBUDZENIA PODCZAS DRZEMEK. - starsze niemowlę zaczyna się łatwiej wybudzać. /nie ma co przesadzać i chodzić na palcach, ale raczej nie warto planować towarzyskich spotkań kiedy maluch śpi. ----------------------------------- może komuś się przyda, a kogoś uspokoi ![]() Później wrzucę wam jeszcze fotki i opisy z ćwiczeń/zabaw Pawła Zawitkowskiego pomagających dziecku siadać i obracać się plecy-brzuszek ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4675 | |||||
Zakorzenienie
|
Witam z rańca robaczki małe ;*
U mnie pada deszcz, jest chłodno i się nie zapowiada na wypoodzenia ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Też miałam pobudkę o 4 :piwko: a najlepsze jest to, że o 21 to zjadła tylko 40 ml i padła ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4676 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry.
Normalnie w szoku jestem,jak wczoraj zjadł o 23,tak spał do 7 ![]() ![]() ![]() Iii moje dziecie kończy dzisiaj 3 miesiące ![]() ![]() Nadrobie was troche teraz. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4677 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() MartuNiunia dziękuję za info ![]() ![]()
![]() |
#4678 |
Zakorzenienie
|
Martu,to co wkleiłaś poczytałam i się zgadza,jeśli chodzi o bodzće i jego reakcje na nie,bo przerywa jedzenie czasami rozgląda się,zwłaszcza za tatą.no,ale co się dziwić jak męża przez pół dnia,to jak potem go widzi to strasznie się cieszy.
![]() Wklej potem fotki tych ćwiczeń.Mój mały jeszcze się nie obrócił z pleców na brzuszek,ale chyba próbuje bo bierze nogi do góry i nimi huśta na bok. eluniu,mojemu dziecku właśnie pocą się dłonie i stopy,ale my mamy bardzo ciepło w domu.I go rozbieram tzn ubieram w krótki rękaw-body.I teraz niewiem też czy to pot,czy brak witaminy D,pomimo tego że ma go w mleku. |
![]() ![]() |
![]() |
#4679 | ||
Raczkowanie
|
tak
![]() ![]() Teraz tez bylismy juz sami, tak poza kursem ![]() Cytat:
![]() Pewnie juz bylas w klubie i widzialas jak Kinia przytula sie do Macieja, nawet w jego lezaczku lezala ![]() Trza porozmawiac z matka Agatka, bo widac, ze Dzony sie stara ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4680 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Proszę bardzo ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kurcze..tak patrzę i dużo babasków skończyło 4 miechy, a moja ma 2,5 niecałe..jakoś w ciąży tej różnicy się nie czuło a po dzieciach to jednak dużo! jak moja będzie kończyć 4 miechy to wasze będą miały pół roku i pewnie będą w spacerówkach siedzieć! ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:34.