Rozpakowana każda mamusia czule tuli już swojego dzidziusia.Mamusie I-II 2012. - Strona 158 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-06, 15:38   #4711
Dark lady
Zakorzenienie

Dot.: Rozpakowana każda mamusia czule tuli już swojego dzidziusia.Mamusie I-II 2012.

Cytat:
Napisane przez pearpearl Pokaż wiadomość

bidula
duzo sil zycze

Moj wczesniej jadl co 3 godziny,ale zaczelam miec jakby mniej pokarmu, zaczal wolac czesciej, wyczytalam,zeby dawac nawet co godzine i tak mi sie rozregulowal, ze teraz co chwile chce jesc
A brzuszek raczej to nie jest - tak mi sie wydaje, ze poznaje, kiedy boli go brzuszek, kiedy chce spac, kiedy sie nudzi i kiedy chce jesc.

A tego odbijania probowalam. Ale u nas teraz nie ma szarapaniny i marudzenia przy cycku, tylko jest ciagla chcec na niego, bo jest glodny, a (.)(.) flaki :/
A próbowaliście go zabawić troszkę? Mój mały potrafi zachowywać się jakby był głodny nawet zaraz po karmieniu np. ciumka usteczkami (zaznaczam że sam kończy jedzenia i przybiera bardzo ładnie). Wtedy wystarczy go wsadzić do leżaczka, pogadać chwilkę i już spokój. Generalnie to ja zwykle też mam (.)(.) takie niezbyt napięte albo wcale, do tego stopnia że nie pamiętam czasem z którego było ostatnie karmienie i potrafię 2 razy karmić tym samym i drugi jakoś żyje . Tylko jak dłuższa przerwa to się napinają. Jednak jeśli wiesz że mały na 100% się nie najada to zastanów się czy może jednak warto dać mu mm, ty najlepiej wiesz co dla niego dobre.

Cytat:
Napisane przez Karinio Pokaż wiadomość
Hej
Aha,czyli chyba wychodzi na to że dzieciaczki potrzebują już? mniej snu niż zazwyczaj.
Mój synek również ma 3 miesiące i waży 6 k,mały michelinek.
Mój jest taki ciekawski że potrafi się bawić tak długo aż zacznie płakać ze zmęczenia i sam nie da rady usnąć. Mimo że jest jeszcze malutki to potrafi i 3 godziny bez snu wytrzymać. Generalnie z pewnością śpi mniej niż wcześniej, chociaż ma dni w które śpi prawie non stop.

Cytat:
Napisane przez eliza1984 Pokaż wiadomość
Nie pisałam ,ale ostatnio przeżyłam zastój miejscowy pokarmu.Co za ból,masakra.Zadzwoniłam do mamy to powiedziała,żebym ściągała ręką tam gdzie mnie boli i jest twarde,ale to była masakra,praktycznie nic nie leciało.Poczytałam i pisali ,żeby zrobić pranie ręczne to to ułatwia całe krążenie i dużo karmić z tej piersi.Pranie zrobiłam,a Nikola possała chwilę i zasnęła więc na nią liczyć nie mogłam.Zadzwoniłam do TŻ żeby się zwolnił z pracy bo ja nie dam rady nic zrobic przy Nikoli bo tak mnie boli.Jeszcze zaczęłam robić ciepłe okłady z pieluszki z mikrofali i ściągać laktatorem,ale praktycznie nic dalej nie leciało.Jeszcze poszłam do wanny i zrobiłam wodą z prysznica ciepły masaż,strumień na najsilniejszy,poszłam odciągać i wreszcie zaczęło lecieć i pierś zaczęła mięknąć i ból schodził ,a jak laktator ciągnął to leciał strumień,a jak przestawal to i tak sikało ,takie było ciśnienie.Zadzwon iłam do TŻ ,że już nie trza ,ale i tak szybko skonczył bo jechaliśmy na Mazury.W ogóle musiałam wyjąć małą z fotelika bo płakała i tż,zjechał z trasy i jechał przez jakieś wiochy ,bo po trasie strach .Ostatnio ciężko się z nią jeździ.Dziewczyny,jak jeżdzicie z dziećmi to włączacie klimę w te upały i jak tak to na ile,bo my zaczęliśmy włączać bo tak jest cała zlana potem i marudzi.
Współczuję zastoju.
My włączamy klimę, choć ostatnio słabo działa. No ale my też zbyt wiele z nim nie jeździmy samochodem. Co do fotelika to ostatnio też ryczał, ale to znów było z ciekawości bo tyle widoczków za oknem i nie umiał usnąć, zakryłam fotelik pieluchą i zaraz była kima. No i Mateuszek uwielbia jak mu się "wyje" (śpiewa się cieniutkim głosem np. łiłi) i zawsze się uspokaja, tyle że mi gardło wtedy siada .

kochanie

No i jesteś

Dark lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-06, 16:08   #4712
uska000
Zadomowienie

Dot.: Rozpakowana każda mamusia czule tuli już swojego dzidziusia.Mamusie I-II 2012.

czesc mamuski przepraszam nic nikomu nie odpisze przszlam sie tylko wzalic bo mi na leb siadzie...

4 czerwca konczy mi sie macierznski z uwagi na to ze zostalam zwolniona z dniem porodu to zostaje bez kasy.. z jednej wyplat tzta nawet bardzo oszczedzajac nie wyzyjemy bo 90% to rachunki.. i nie wiem czy szukac pracy a z drugiej strony takie malenstwo zostawiic z niania z kims obcym.. babcie nie wchodza w gre.. z drugiej strony jak mam zarobic 1200 a tysiac oddac niani to tez bez sensu..
a po za tym moj promotor wslal mi liste poprawek pracy.. i czepil sie takich szczegolow ze masakra... i kiedy ja mam to poprawic ;/ do 15 ma byc gotowe;( do kazdej ustawy musze znalesc dokladny dziennik ustaw i art;/ a mam 100str na kazdej po 2-3.. zwariowal..

wiec zegnam sie z forum do dnia obrony chyba ze moj maz pomysli wezmie urlop i bede miec troche czasu zeb to ogarnac...

sorki ze mecze musialam to gdzies napisac...

a i cos mi sie dzieje z yy na klawiaturze sorki za braki..

http://www.suwaczek.pl/cache/b034e10552.png

Edytowane przez uska000
Czas edycji: 2012-05-06 o 16:16
uska000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-06, 16:15   #4713
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

Cytat:
Napisane przez uska000 Pokaż wiadomość
czesc mamuski przepraszam nic nikomu nie odpisze przszlam sie tylko wzalic bo mi na leb siadzie...

4 czerwca konczy mi sie macierznski z uwagi na to ze zostalam zwolniona z dniem porodu to zostaje bez kasy.. z jednej wyplat tzta nawet bardzo oszczedzajac nie wyzyjemy bo 90% to rachunki.. i nie wiem czy szukac pracy a z drugiej strony takie malenstwo zostawiic z niania z kims obcym.. babcie nie wchodza w gre.. z drugiej strony jak mam zarobic 1200 a tysiac oddac niani to tez bez sensu..
a po za tym moj promotor wslal mi liste poprawek pracy.. i czepil sie takich szczegolow ze masakra... i kiedy ja mam to poprawic ;/ do 15 ma byc gotowe;( do kazdej ustawy musze znalesc dokladny dziennik ustaw i art;/ a mam 100str na kazdej po 2-3.. zwariowal..

wiec zegnam sie z forum do dnia obrony chyba ze moj maz pomysli wezmie urlop i bede miec troche czasu zeb to ogarnac...

przytulam
z pisaniem pracy na pewno się jakos uporasz a i z finansami tez na pewno jakos dacie radę. moze los Ci da niespodziankę i trafi Ci się jakas dobrze płatna praca... nie masz jakies znajomej/sąsiadki nie za starej np na zasiłku przedemerytalnym (czy jak to sie nazywa), któa by się małym zajęła i chciałą dorobic? (na pewno by nie chciała tyle co inna niania...
neska22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-06, 16:21   #4714
Karinio
Zakorzenienie

Młody śpi,chwila dla siebie. Wypadałoby jakiś obiad zjeść. Zrobiłam mu imitacje spaceru jak wczoraj,bo mrzy na dworze więc nigdzie nie wychodzimy dzisiaj.
Karinio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-06, 16:26   #4715
magda1804
Rozeznanie

hej mamusie

wpadłam się przywitac i napisac, ze żyje postaram sie napisac cos wieczorem, jak maly brzdąc pojdzie spac

aaaa! i z gory przepraszam za brak pl znakow- jakos z przyzwyczajenia ich nie pisze, mam nadzieje, ze nie dostane za to

04.01.2012r.

zawsze będziesz w moim sercu 29.03.2008*
magda1804 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-06, 16:38   #4716
NataliaM1103
Rozeznanie

Cytat:

no wlaśnie ja jestem w takie jsamej sytuacji,tyle,że ja rodziłam 19 stycznia,więc jeszcze macierzyński dostanę.Tak samo umowa zakończyła mi się z dniem porodu.Tyle,że ja załapię się na kuroniowkę,groszę no ale zawsze coś.Moja mama i teściowa tez pracują,więc planuję do końca kuroniówki tj do końca roku posiedziec w domu a potem żłobek bo na opiekunkę stac mnie nie będzie.
Do tego wszystkiego teraz dojdzie kredyt,i samodzielne mieszkanie.Ale rodzice obiecali pomóc.

---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ----------

Cytat:
Napisane przez Haniula Pokaż wiadomość
Uwaga uwaga !!

Piję kawę, w ciszy i spokoju
Moja beksa poszla do babci
to pewnie Haniula dzisiaj wypocznie)a za to babcia padnieta będzie

---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ----------

Cytat:
Napisane przez neska22 Pokaż wiadomość
czesc babsztylki

czytałam tez ten artykuł, który Martunia wkleiła... wszytsko się zgadza....

apropos rozszerzania diety to proponuję wklejac swoje propozycje i spostrzeżenia w k zeby łatwo było znaleźć.
była rozmowa o ekspozycji na gluten-zaraz w k.przepiszę to co o tym jest w poradniku bobovity..
popieram,ja zielona w tym temacie jestem więc na 100% sie przyda
-------------------------------------------------------------------------
Witam

Niestety ta wczorajsza burza zalałam garaż mojemu tacie i auto dostało wody od spodu.

Młody niedawno zasnąl no ale obudził się po 30 minutach.Ja szybko w tym czasie nałożyłam maskę na włosy i tak siedzę.

Mój Bartuś od jakiegoś czasu gada mniej niż kiedyś,owszem wydaje dzwięki ale jednak jest ich mniej.Nie mam pojęcia dlaczego.

Jestem właśnie na etapie projektowania pokoju Bartoszka w nowym mieszkaniu.Sama nie wiem jaki kolor tapety wybrac i wogóle jak udekorowac ,mimio,ze pokój jest malutki ale pewnie i tak będzie ładnie.
NataliaM1103 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-06, 17:01   #4717
magda1804
Rozeznanie

spróbuje cos napisac:
a wiec na poczatek:
widzialam, ze nie zostalam zapomniana dziekuje dziewczyny jestescie kochane

narazie co u nas- Lena z placzacego dziecka stala sie marudaale to czasami. w nocy spi o wieeeele lepiej. po kapaniu ok 7h, od ok 20h spi do ok 4h, budzi sie tylko na jedzenie (dostaje praktycznie na spiocha) i spi dalej do 7h. Karmie juz mm, no i oczywiscie podaje tez obiadki. Mamy juz zaliczone:
-zupka jarzynowa- mloda marchewka, ziemniaczki i seler- własnej roboty
-mus z jabłka i marchewki gotowanych na parze- własnej roboty
-dynia z ziemniakiem- hipp
-do tego roznego rodzaju kaszki ryzowe

Moj brzdac strasznie sie wierci. na plecach juz nie polezy, bo zaraz przewraca sie ciagle na brzuch. Od paru dni zauzwazylam, ze probuje pełzać wczesniej do tyłu, a dzis nawet do przodu! przy leżeniu na pupę podnosi sie na rękach i nawet pupe pare razy podniosła do góry.

Ogólnie to coreczka tatusia, bo tylko do niego smieje sie i gada, nawet do mnie nie

z tego co pamietam- Blanszor zazdroszcze wyjazdu

04.01.2012r.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-05-06, 17:07   #4718
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

Cytat:
Napisane przez magda1804 Pokaż wiadomość
spróbuje cos napisac:
a wiec na poczatek:
widzialam, ze nie zostalam zapomniana dziekuje dziewczyny jestescie kochane

narazie co u nas- Lena z placzacego dziecka stala sie marudaale to czasami. w nocy spi o wieeeele lepiej. po kapaniu ok 7h, od ok 20h spi do ok 4h, budzi sie tylko na jedzenie (dostaje praktycznie na spiocha) i spi dalej do 7h. Karmie juz mm, no i oczywiscie podaje tez obiadki. Mamy juz zaliczone:

Moj brzdac strasznie sie wierci. na plecach juz nie polezy, bo zaraz przewraca sie ciagle na brzuch. Od paru dni zauzwazylam, ze probuje pełzać wczesniej do tyłu, a dzis nawet do przodu! przy leżeniu na pupę podnosi sie na rękach i nawet pupe pare razy podniosła do góry.

Ogólnie to coreczka tatusia, bo tylko do niego smieje sie i gada, nawet do mnie nie

z tego co pamietam- Blanszor zazdroszcze wyjazdu
no to galancie juz pojedliście nowosci

Igorek na razie kilka razy się przewrócił z brzuszka na plecy ale nie wiem czy przypadkiem czy co.... ale jak leży na pleckach to dupka od razu w górę- i odbija się na nózkach i przesuwa...
Stary 2012-05-06, 17:11   #4719
magda1804
Rozeznanie

aaa! mialam jeszcze napisac, ze moje dziecko zaczelo szczypac, ciagnac za wlosy i wszystko pcha do buzi alee sie pochwalilam

i jeszcze pożale sie- mam w domu niejadka ile je moja corka: (np.dzis)
o 4h- 60ml mleko z kleikiem-na spiocha
7:30-80ml mm
11:00-100ml mm- przez sen
13:30- 1/3 słoiczka- obiadek
16:20-110ml mm- przez sen

czy to mało?

ona nie zje inaczej, jedynie przez sen

w zał.- jak sie podnosi
a teraz do nadrabiania
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 100_3522.jpg (136,3 KB, 47 załadowań)

04.01.2012r.

Stary 2012-05-06, 17:14   #4720
magda1804
Rozeznanie

Cytat:
no to galancie juz pojedliście nowosci

Igorek na razie kilka razy się przewrócił z brzuszka na plecy ale nie wiem czy przypadkiem czy co.... ale jak leży na pleckach to dupka od razu w górę- i odbija się na nózkach i przesuwa...
a dziekuje

dla Igorka, bo pupe podniesc to pewnie dla tych maluszkow wieelki wysiłek

lece narazie, bo pieluszke trzeba przebrac łobuzowi

04.01.2012r.

Stary 2012-05-06, 17:14   #4721
pearpearl
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ranula Pokaż wiadomość
pearl,trzymam kciuki za ciebie zeby jednak laktacja wrocila. a jak nie to zawsze mozesz karmic mieszanie. podziwiam ze tak sie starasz dla dzonego.
jeszcze co do rozbudzania laktacji to moja kolezanka karmila mieszanie,bo dziecie sie nie najadalo. ale z przewaga (.) nad mm i zaczela karmic w dzien co 2h a w nocy odciagala i laktacja wrocila! teraz karmi tylko (.) ale pije 3l wody dziennievi je te 5 posilkow zdrowych. wiec glowa do gory,wszystko jest mozliwe!

Dziekuje za cieple slowa.
A ta kolezanka w nocy co ile odciagala? ja tez duzo pije,ale z posilkami to jest srednio - przez ta cholerna skaze bialkowa nie mam czasami co zjesc i zanim cos wymyslimy z tztem na obiad, to mija sporo czasu

co do glowki,to ja nie pomoge, bo nie wiem

Cytat:
Napisane przez bambusiek Pokaż wiadomość
wczoraj wypiłam na wieczór karmi i w nocy musiałam wstać do laktatora, a przy porannym karmieniu znów miałam sporo dzisiaj obalę kolejną butlę i może wróci ilość mlesia sprzed wyjazdów
kurde, ja jakos nie widze efektow po karmi

Cytat:
melduję, ze akcja marchewka rozpoczęta i zakończona, można powiedzieć, sukcesem Na początku mały nie mógł załapać po co mu to do buzi pakuję ale pod koniec całkiem łądnie mu szło oczywiście upaćkał się jak prosiaczek
no to za marchewke!!!
ja to sie boje rozszerzania diety - zacznie sie kombinowanie
z (.)(.) to oprocz tej cholernej diety jednak jest duza wygoda

Cytat:
Napisane przez *Agatek* Pokaż wiadomość
Dziecko karmione butelką - http://imageshack.us/f/262/karmionychmlekiemfh8.jpg/

Dziecko karmione piersią - http://imageshack.us/f/403/karmionychpiersijs0.jpg/

Polecam W razie co Kasikzaki może wrzucić na forum info
Agatek, super !!! Kasik, daj na pierwsza strone,albo do k. zeby nie zginelo

Cytat:
Napisane przez MissZuzia Pokaż wiadomość
musisz zrobic to co uwazasz za sluszne, instynkt ci podpowie
super ze powoli wszystko wraca do normy
podpowiada mi na razie tak, ze jak nie doje z cycka i bede to dokladnie widziala, to dokarmie mm, zeby byl najedzony, a pozniej bede kombinowac z laktatorem

a Ty co postanowilas w koncu? karmisz czy konczysz?

Cytat:
Napisane przez Dark lady Pokaż wiadomość
A próbowaliście go zabawić troszkę? Mój mały potrafi zachowywać się jakby był głodny nawet zaraz po karmieniu np. ciumka usteczkami (zaznaczam że sam kończy jedzenia i przybiera bardzo ładnie). Wtedy wystarczy go wsadzić do leżaczka, pogadać chwilkę i już spokój. Generalnie to ja zwykle też mam (.)(.) takie niezbyt napięte albo wcale, do tego stopnia że nie pamiętam czasem z którego było ostatnie karmienie i potrafię 2 razy karmić tym samym i drugi jakoś żyje . Tylko jak dłuższa przerwa to się napinają. Jednak jeśli wiesz że mały na 100% się nie najada to zastanów się czy może jednak warto dać mu mm, ty najlepiej wiesz co dla niego dobre.
Ja mam wlasnie tak samo, z tym ze odkad mam miekkie piersi, to Jasiek czesciej wola o jesc, pcha lapki do buzi, ssie palce, smoczka prawie polyka, marudzi i jak tylko go przytulam, to szuka piersi :/ Do tego wczesniej wystarczyl jeden cycek i nastepne karmienie bylo z drugiego. Teraz nierzadko musze karmic z obu :/ Pozniej oba sa mizerne przy nastepnym karmieniu :/

Wlasnie dzisiaj zaczelam akcje zabawiania,zeby wytrzymal chociaz te 2 godziny. Na razie jakos nam sie udaje na zmiane z tztem. Z tym ze u nas pogadac tylko do niego w lezaczku nie dziala. Trzeba turlac, machac glowa, maskotkami, spiewac, tanczyc z nim i robic rozne inne cud na kiju, zeby sie krolewicz troche zainteresowal

Cytat:

Oj, biedna. Mam nadzieje, ze jakos sobie poradzisz i wszystko sie rozwiaze. Promotor rzeczywiscie sie czepia, ale moze to nie jego wymogi, tylko odgorne?
A co do opieki nad Igorem, to moze mama/tesciowa by pomogly?
trzymam za Ciebie kciuki

Sometimes when I close my eyes, I can't see
pearpearl jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-06, 17:38   #4722
eliza1984
Zadomowienie

Cytat:

I jak z kupalami po takim jedzonku,sztynks?
U nas TŻ teraz miał dużo wolnego i mam teraz też córunie tatusia,uśmiech do niego od ucha do ucha i nawet (.) może poczekać,byle by na niego popatrzeć
Cytat:
aaa! mialam jeszcze napisac, ze moje dziecko zaczelo szczypac, ciagnac za wlosy i wszystko pcha do buzi alee sie pochwalilam

czy to mało?

w zał.- jak sie podnosi
a teraz do nadrabiania
u nas też szczypanie i wyciaganie moich włosów z łapek,niedługo będę łysa bo do tego włosy mi strasznie wypadaja,a jak u was dziewczyny
Wydaje mi się,ze skoro ma siłę tak się podnosić to jej starcza jedzonka i nie jest za mało,a obiadki też dajesz przez sen

Dziś wykąpałam się w wannie z moją Nikitą i poszła spać ,mam nadzieje,że nie pomyli jej sie,ze to juz nocne spanie po kapieli,bo i tak dziś po wczorajszej imprezie ciągle odsypiałam
zanim się urodziłaś - kochałam Cię ,
nim minęła pierwsza minuta Twojego życia...
- byłam gotowa za Ciebie umrzeć..."
eliza1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-06, 17:42   #4723
Karinio
Zakorzenienie

Apropos,moje dziecie też mnie od jakiegoś czasu chwyta za włosy,łańcuszek,za sweter/bluze i bywa też że drapie.
Stary 2012-05-06, 17:45   #4724
pearpearl
Wtajemniczenie

Dolaczam sie do potarganych i niedlugo lysych przez dziecie

Sometimes when I close my eyes, I can't see
pearpearl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-06, 17:46   #4725
Karinio
Zakorzenienie

Cytat:
Mój jest taki ciekawski że potrafi się bawić tak długo aż zacznie płakać ze zmęczenia i sam nie da rady usnąć. Mimo że jest jeszcze malutki to potrafi i 3 godziny bez snu wytrzymać. Generalnie z pewnością śpi mniej niż wcześniej, chociaż ma dni w które śpi prawie non stop.
Aha,czy to normalne że dziecko mało śpi mi coś ostatnio.
Stary 2012-05-06, 17:47   #4726
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

Igulec tez rwie włosy... moje oczywiście
a wypadają swoją drogą ale to normalne po porodzie. moja kolezanka poszła nawet z tym do lekarza to jej powiedziała ze ok 4 mies po porodzie wypada 1/3 włosów i to normalne....
Stary 2012-05-06, 18:01   #4727
Karinio
Zakorzenienie

A i jeszcze coś mi się przypomniało,a nawet dwie rzeczy.Mały mnie dzisiaj rozwalił,zadzowniłam do swoich rodziców,mały nie spał,leżał mi na kolanach.Dałam mu telefon tzn blisko niego i moja mama/babcia z nim rozmawiała,a ten jej odpowiadał auu auuu,auuu.Popłakałam się normalnie ze śmiechu ( niewiem czemu ),że tak fajnie guga/gaworzy.

A i też jak pije butle z mlekiem to stuka sobie w butelke palcami,albo chwyta mnie za palca,lub sobie trzyma.

Cytat:
Dziecko karmione butelką - http://imageshack.us/f/262/karmionychmlekiemfh8.jpg/

Dziecko karmione piersią - http://imageshack.us/f/403/karmionychpiersijs0.jpg/

Polecam W razie co Kasikzaki może wrzucić na forum info
Super przyda się za jakiś miesiąc,a raczej dwa,bo widze że tam jest dodatkowe jedzenie od 5 miesiąca. A ja tu widziałam jedzenie w słoiczkach od 4+.W sumie to jeszcze niewiem kiedy zaczne mu rozszerzać menu.Raczej jak skończy 4 miesiące.

Cytat:
Dolaczam sie do potarganych i niedlugo lysych przez dziecie
Piąteczka

Cytat:
torebeczka o taka
lece bo głodna
Fajna
Apropo gryzaczków,zamierzam małemu kupić niebawem,bo chyba wolałabym by sobie gryzł gryzaczek niż pchał rączki do buzi,tak jak to czyni teraz.W sensie obecnie,bo teraz to młody śpi

---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:56 ----------

Cytat:
Nie śpię od 7.30 bo moja córuń postanowiła wstac mała drzemka na klacie mamusi zaliczyła- z 20 min, to obcięłam jej chociaż pazury o 11 wyszła z babcią na spacer a ja... wzięłam się za sprzątanie łazienki łazienka 1,5m x 1,5m a ja ją sprzątałam chyba z 1,5 h ale umyłam dosadnie panele (plastikowe) bo grzybek zasiadł i jest cacy

zależy o której? Jeśli to pobudka od 3-5 to owszem, zasypia w ciągu 15 min, ale jak jest 7 to męczy się z godzinę albo i dłużej
Ahhh zapomniałam dopisać- jestem tak zakochana w córci, że bym ją normalnie zjadła całą Ten uśmieszek, zalotne spojrzenia, gadanie, słuchanie, ahh jest cudna! moja mała misia Kocham nawet ją jak jest czas na kąpiel a ona ma słone paluszki lajkoniki bo się spociła
Ulaala,to nieźle daje popalić
Tak jak poniżej o dzień mi chodziło.
Super
Cytat:
to zależy, w nocy to w 80% tak, pada już przy ostatnich ml mleka, na odbiciu śpi ale czasem nie chce spać jak go odłoże to oczy jak 5zl i gada do zwierzaków na scianie czy ochraniaczu
w dzień to już nigdy nie zasypia po zjedzeniu, czasem po zabawie na pól h ze dwa razy dziennie a zazwyczaj śpi na spacerach... choc jak bylismy teraz w rodzinnym domu i tam ogród świeże powietrze to spał więcej zdecydowanie
Bardziej mi chodziło o dzień.Czyli jak widać,powtórze się jest ok.
Oj taa na spacer,jak tylko wyjde i młody poczuje powietrze to już go nie ma,bo zasypia

Edytowane przez Karinio
Czas edycji: 2012-05-06 o 17:57
Stary 2012-05-06, 18:10   #4728
zoskasamoska
Wtajemniczenie

Moja Lila tez ciągnie za włosy Haha pamiętam jak ją kąpałam kiedyś i dwoma rączkami złapała za włosy i ciągnęła jakby na koniu jechała, haha.

Dzis po grillu, w samotności, facet rozpalił grila , powiedział, że zaraz przyjedzie , bo jedzie kumplowi pomoc auto odpalic, 1,5h juz go nie ma, standard. Tylko co ja tu jeszcze robie?

Ale bym juz chciała mojej Lilce rozszerzać dietę

Edytowane przez zoskasamoska
Czas edycji: 2012-05-06 o 18:39
zoskasamoska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-06, 18:23   #4729
Karinio
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zoskasamoska Pokaż wiadomość
Moja Lila tez ciągnie za włosy Haha pamiętam jak ją kąpałam kiedyś i dwoma rączkami złapała za włosy i ciągnęła jakby na koniu jechała, haha.

Dzis po grillu, w samotności, facet rozpalił, powiedział, że zaraz przyjedzie , bo jedzie kumplowi pomoc auto odpalic, 1,5h juz go nie ma, standard. Tylko co ja tu jeszcze robie?

Dziś po grillu,co rozpalił,a moze kogo Ciebie??I Cię tak zostawił rozgrzaną?? bo chyba nie zakumałam tego części postu.

Jak fajnie się rozpogodziło,pół dnia było pochmurno.A teraz słońce świeci,w sam raz na spacer wieczorową porą.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-06, 18:30   #4730
Haniula
Zakorzenienie

Cytat:

czy to mało?

w zał.- jak sie podnosi
a teraz do nadrabiania
słodka Lenka mleka mysle, ze mało wypija wg tego co Agatek pdodała przed chwilą to powinna mniej wiecej 5x150ml wypijać, a u niej to polowa.
No ale jak przybiera prawidłowo na wadze to chyba nie ma sie czym martwic.

A Twoja Lenka kilka dni temu skonczyła 4msc i juz tyle smaków róznych dostała??

Zuzia ja biore yasminelle i tam bylo napisane, ze jak pierwsza tabletka byla wzieta w 1 dzien @ to jest od razu zabezpieczenie. Logicznie tez mi sie tak wydaje, bo przeciez hormony zawarte w takich tabletkach blokują owulacje i nie ma bata zeby zajść ale zobaczymy
Agatek się wylaszczyła i proszzz jak wyrywa, nawet zajętych w kerfurze w dodatku
Karino a se wcale nie wypoczęłam bo wypiłam kawe w ciszy - chociaz jakos az nieswojo sie czułam posprzatałam dom i odebrałam dziecie od babci i tyle mojego relaksu bylo
Pearl moim zdaniem, troche za bardzo narzuciłas sobie to karmienie (.). Jesli Jaś głodny to po co męczyć siebie i Jego No ale zeby mleczka starczyło
Uska Na pocieszenie, powiem ze ja mojej pracy mgr w tym roku w zasadzie nie ruszylam w ogole a w czerwcu powinnam się bronić

Dziewczynki ktoś z Was dawał debridat na zaparcia?
Bo ja kiedyś oszaleje z tą kupą

Edytowane przez Haniula
Czas edycji: 2012-05-06 o 18:34
Haniula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-06, 18:38   #4731
Dark lady
Zakorzenienie

Cytat:

Z pracą będę niedługo w podobnej sytuacji bo umowę mam do końca maja i jakoś nikt mnie nie informuje o przedłużeniu co oznacza że raczej się żegnamy, tyle że macierzyński jeszcze do początku sierpnia będę mieć, a co później będziemy się niedługo zastanawiać.

Trzymam kciuki za pracę dypomową, dasz radę z pewnością

Cytat:
Ja mam wlasnie tak samo, z tym ze odkad mam miekkie piersi, to Jasiek czesciej wola o jesc, pcha lapki do buzi, ssie palce, smoczka prawie polyka, marudzi i jak tylko go przytulam, to szuka piersi :/ Do tego wczesniej wystarczyl jeden cycek i nastepne karmienie bylo z drugiego. Teraz nierzadko musze karmic z obu :/ Pozniej oba sa mizerne przy nastepnym karmieniu :/

Wlasnie dzisiaj zaczelam akcje zabawiania,zeby wytrzymal chociaz te 2 godziny. Na razie jakos nam sie udaje na zmiane z tztem. Z tym ze u nas pogadac tylko do niego w lezaczku nie dziala. Trzeba turlac, machac glowa, maskotkami, spiewac, tanczyc z nim i robic rozne inne cud na kiju, zeby sie krolewicz troche zainteresowal
Mateusz prawie zjada swoje piąstki, pcha paluchy do buzi i cmoka, nawet tuż po jedzeniu. To jest tylko jego zabawa (chociaż początkowo wydawało mi się że może jednak jest głodny). Jak bolał go brzuszek to też często szukał piersi, mimo że głodny nie był. Próbujcie z tym zabawianiem, u nas przyniosło dobre rezultaty, tak że sam już sobie radzi te minimum 2 godzinki, no czasem zdarzy mu sie 1,5 ale to rzadko. Widzę że Jasiek jest wymagający, u nas na szczęście lezaczek, gadanko i bujanko działają cuda. Poza tym Mateusz to chyba jakiś koneser sztuki , jak widzi obraz to się wpatruje z szeroko otwartymi oczami i może tak przez parę ładnych minut, czyli długo jak na niemowlaka . No ale np. smoczkiem już go nie uspokoję, nie lubi i już.

Cytat:

Dzis po grillu, w samotności, facet rozpalił, powiedział, że zaraz przyjedzie , bo jedzie kumplowi pomoc auto odpalic, 1,5h juz go nie ma, standard. Tylko co ja tu jeszcze robie?

Zosiu, skoro się zastanawiasz co tam jeszcze robisz to może warto się nad tym zastanowić głębiej? Mój mąż ma swoje wzloty i upadki, ale generalnie świata poza małym nie widzi i pomaga ile może i tak, moim zdaniem, powinien zachowywać się każdy facet. Jeśli nie chce tak robić to może jednak czas na wóz albo przewóz? Oczywiście ty wiesz najlepiej jaka jest sytuacja i niekoniecznie muszę mieć rację.

---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:31 ----------

Haniula a herbatka koperkowa zupełnie nie działa?? Nie pomaga też kładzenie na brzuszku i sadzanie w leżaczku?

kochanie

No i jesteś

Stary 2012-05-06, 18:41   #4732
zoskasamoska
Wtajemniczenie

Karinio poprawiłam.

Dark Lady on poza Lilka tez swiata nie widzi. Jesli trzeba to z nia zostanie. Potrafi ja przebrac , zrobic mleko, wyjdzie z nia na spacer, radzi sobie jako ojciec,ale jako facet to kicha wielka.
Móglby byc ojcem na weekendy, a ja mogłabym miec swoje zycie.

Moze sie wyniose do mamy, chociaz tylko po to by odpoczac na jakis czas,moze mi sie tam spodoba.

Lila za 6 dni ma 3 miesiace, a ona probuje siadac jak poloze ja w lezaczku, to nie za szybko ?

Edytowane przez zoskasamoska
Czas edycji: 2012-05-06 o 18:47
zoskasamoska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-06, 18:42   #4733
MissZuzia
Zadomowienie

Cytat:

powodzenia w pisaniu pracy!!!
co do sytuacji finansowej to chyba nie pozostaje nic innego jak zlobek bo za to co ci zostanie po oplaceniu nani i tego co zostanie z pensji tz nie przezyjecie szkoda ze zadna z babc nie moze pomoc....
Cytat:
Napisane przez NataliaM1103 Pokaż wiadomość
no wlaśnie ja jestem w takie jsamej sytuacji,tyle,że ja rodziłam 19 stycznia,więc jeszcze macierzyński dostanę.Tak samo umowa zakończyła mi się z dniem porodu.Tyle,że ja załapię się na kuroniowkę,groszę no ale zawsze coś.Moja mama i teściowa tez pracują,więc planuję do końca kuroniówki tj do końca roku posiedziec w domu a potem żłobek bo na opiekunkę stac mnie nie będzie.
Do tego wszystkiego teraz dojdzie kredyt,i samodzielne mieszkanie.Ale rodzice obiecali pomóc.
wspolczuje, ale przynajmniej mozecie liczyc na wsparcie rodzicow!!!
Cytat:

czy to mało?

w zał.- jak sie podnosi
a teraz do nadrabiania
Olek tez nas szczypie, drapie i ciagnie za ubranie i wlosy, tak chyba okazuja zainteresowanie

slicznosci i

Cytat:

podpowiada mi na razie tak, ze jak nie doje z cycka i bede to dokladnie widziala, to dokarmie mm, zeby byl najedzony, a pozniej bede kombinowac z laktatorem

a Ty co postanowilas w koncu? karmisz czy konczysz?
tak sie dziwie ze w sumie prawie kazda z mamus karmiacych piersia normalnie miala/miewa takie problemy z iloscia mleka a ja z uzyciem laktatora nie mialam nigdy dziwne, nie

ja to raz chce skonczyc jak nie wiem w co rece wlozyc a Olek marudzi a jak mam wystarczajaco czasu na sciaganie to nie

Cytat:
Igulec tez rwie włosy... moje oczywiście
a wypadają swoją drogą ale to normalne po porodzie. moja kolezanka poszła nawet z tym do lekarza to jej powiedziała ze ok 4 mies po porodzie wypada 1/3 włosów i to normalne....
mi tez zaczely garsciami wypadac niestety

http://suwaczki.maluchy.pl/li-57141.png

było 83 jest 63 musi być 60 w sferze marzeń 58
MissZuzia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-05-06, 18:44   #4734
Haniula
Zakorzenienie

Cytat:

Haniula a herbatka koperkowa zupełnie nie działa?? Nie pomaga też kładzenie na brzuszku i sadzanie w leżaczku?
gdzie tam, herbatki probowałam wszystkie mozliwe, leżaczek to nigdy nie spisywał sie w tej kwestii. Nawet jabłuszko juz nie daje rady

Kazdy mądry lekarz mowi zeby duzo przepajać, ale kiedy ona nie chce pić, nawet łyzeczką - wypluwa i koniec. Jedynie co uda mi się w nią wcisnąć max60-100ml dziennie
I tak się bujamy od kupy do kupy przez 4msc zycia zobaczyłam zaledwie 5 razy samodzielnie zrobioną kupe a jak zacznie się rozszerzanie dety to juz w ogole moze byc porazka
Stary 2012-05-06, 18:44   #4735
Anulka_86
Raczkowanie

Melduje się że zyje...ale brak mi czasu na czytanie i w ogóle na włączenie komputera. Teraz zaczyna sie u mnie gorący czas...12 maja chrzciny mamy, musze prace mgr napisać , dokończyć badania w laboratorium i jeszcze 2 egzaminy... sesja..obronic sie... i to wszytsko z moim synkiem.
Teraz pojedzie w tym tygodniu ze mna do Poznania bo musze na uczelnie jechac...i bedziemy nocowac. zobaczymy jak to przezyje... oby nie byl marudny bo we wtorek ma szczepenie jeszcze...

jak znajde chwilke to poczytam co tam napisalyscie..
pozdrawiam
Anulka_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-06, 18:54   #4736
Dark lady
Zakorzenienie

Cytat:
Karinio poprawiłam.

Dark Lady on poza Lilka tez swiata nie widzi. Jesli trzeba to z nia zostanie. Potrafi ja przebrac , zrobic mleko, wyjdzie z nia na spacer, radzi sobie jako ojciec,ale jako facet to kicha wielka.
Móglby byc ojcem na weekendy, a ja mogłabym miec swoje zycie.

Moze sie wyniose do mamy, chociaz tylko po to by odpoczac na jakis czas,moze mi sie tam spodoba.
No to chociaż tyle A odpocząć jak najbardziej możesz.

Cytat:
tak sie dziwie ze w sumie prawie kazda z mamus karmiacych piersia normalnie miala/miewa takie problemy z iloscia mleka a ja z uzyciem laktatora nie mialam nigdy dziwne, nie
Może to wynika z tego że ty odciągając wiesz że dziecko zjadło tyle ile trzeba, a my nie wiemy i się stresujemy . Poza tym niektóre dziewczyny nie mają problemu z małą ilością, ja tam mam za dużo nawet , może i ty tak masz

Cytat:
gdzie tam, herbatki probowałam wszystkie mozliwe, leżaczek to nigdy nie spisywał sie w tej kwestii. Nawet jabłuszko juz nie daje rady

Kazdy mądry lekarz mowi zeby duzo przepajać, ale kiedy ona nie chce pić, nawet łyzeczką - wypluwa i koniec. Jedynie co uda mi się w nią wcisnąć max60-100ml dziennie
I tak się bujamy od kupy do kupy przez 4msc zycia zobaczyłam zaledwie 5 razy samodzielnie zrobioną kupe a jak zacznie się rozszerzanie dety to juz w ogole moze byc porazka
W takiej sytuacji zażądałabym skierowania na USG brzucha, sprawdzenia czy przypadkiem koniec przewodu pokarmowego nie jest za mały i posiewu bakteryjnego żeby sprawdzić czy flora jest ok. Ja w tej chwili się nad tym zastanawiam mimo że mały robi kupy, a jak ma problem to leżaczek czy herbatka, no i leżenie na brzuchu działają cuda. No ale czasami bardzo cierpi zanim cokolwiek zrobi, no i zdarzają się różne kolorki i czasem nawet śluz.

Cytat:
Napisane przez Anulka_86 Pokaż wiadomość
Melduje się że zyje...ale brak mi czasu na czytanie i w ogóle na włączenie komputera. Teraz zaczyna sie u mnie gorący czas...12 maja chrzciny mamy, musze prace mgr napisać , dokończyć badania w laboratorium i jeszcze 2 egzaminy... sesja..obronic sie... i to wszytsko z moim synkiem.
Teraz pojedzie w tym tygodniu ze mna do Poznania bo musze na uczelnie jechac...i bedziemy nocowac. zobaczymy jak to przezyje... oby nie byl marudny bo we wtorek ma szczepenie jeszcze...

jak znajde chwilke to poczytam co tam napisalyscie..
pozdrawiam
Powodzenia

kochanie

No i jesteś

Stary 2012-05-06, 18:56   #4737
paulaLbn
Raczkowanie

Cytat:

Ja juz widzialam wszystko - wspolne lozko, bujaczek. Nie, nie... to nie na nerwy mojego Synalka On za wrazliwy na takie ekscesy.

Widzialam, widzialam.
Dzieki Ci za cynk
Szkoda, ze tez masz chlopczyka...

i moje
Nie ma za co
A mój chłopczyk to juz zajęty Ale moze Kinia sie opamieta i doceni Jaśka

Cytat:

melduję, ze akcja marchewka rozpoczęta i zakończona, można powiedzieć, sukcesem Na początku mały nie mógł załapać po co mu to do buzi pakuję ale pod koniec całkiem łądnie mu szło oczywiście upaćkał się jak prosiaczek

my dziś nie wychodzimy- u nas strasznie zimno i wieje i pada co jakis czas ;/
U nas dzis 4 dzień przygód z marchewka i chyba smakuje małemu

Cytat:
Nie pisałam ,ale ostatnio przeżyłam zastój miejscowy pokarmu.Co za ból,masakra.Zadzwoniłam do mamy to powiedziała,żebym ściągała ręką tam gdzie mnie boli i jest twarde,ale to była masakra,praktycznie nic nie leciało.Poczytałam i pisali ,żeby zrobić pranie ręczne to to ułatwia całe krążenie i dużo karmić z tej piersi.Pranie zrobiłam,a Nikola possała chwilę i zasnęła więc na nią liczyć nie mogłam.Zadzwoniłam do TŻ żeby się zwolnił z pracy bo ja nie dam rady nic zrobic przy Nikoli bo tak mnie boli.Jeszcze zaczęłam robić ciepłe okłady z pieluszki z mikrofali i ściągać laktatorem,ale praktycznie nic dalej nie leciało.Jeszcze poszłam do wanny i zrobiłam wodą z prysznica ciepły masaż,strumień na najsilniejszy,poszłam odciągać i wreszcie zaczęło lecieć i pierś zaczęła mięknąć i ból schodził ,a jak laktator ciągnął to leciał strumień,a jak przestawal to i tak sikało ,takie było ciśnienie.Zadzwon iłam do TŻ ,że już nie trza ,ale i tak szybko skonczył bo jechaliśmy na Mazury.W ogóle musiałam wyjąć małą z fotelika bo płakała i tż,zjechał z trasy i jechał przez jakieś wiochy ,bo po trasie strach .Ostatnio ciężko się z nią jeździ.Dziewczyny,jak jeżdzicie z dziećmi to włączacie klimę w te upały i jak tak to na ile,bo my zaczęliśmy włączać bo tak jest cała zlana potem i marudzi.
My ostatnio jechalismy ze slaska do lubina czyli ponad 400km i klima musiła byc wlaczona bo umarli bysmy, poki co malemu nic nie jest, ano kataru ani nic
ale jak mial 6 tygodni lecielismy samolotem i wtedy zalapal katar od klimy

Cytat:
jakby któraś była zainteresowana to pieluchy babydream (3 i chyba4) sa po 19.99 teraz w promocji
dlaczego któlewska dusko Nikodema nie toleruje innych pieluch niz pampersy

Cytat:

Trzymaj sie kochana, trzeba wierzyć, ze wszystko jakos sie ulozy
Moze popytaj kogos znajomego czy nie chcialby dorobic jako niania, moze jakas starsza pani na emeryturze
----------------------
Nadrobiłam

Bylismy dzis u tesciow i znowu masakra, maly darl sie jak szalony, bo spac chcial, a jak zwykle tam zasnac nie moze....w koncu nawet babcia powiedziala, zebysmy jechali do domu to moze zasnie....
No i wsadzilismy w nosidlo, do auta i spal 3godz, dal nam nawet zrobic zakupy i kupilam sukienke na komunie i chrzciny, jeszcze tylko jakis zakiet i bityi bedzie gites majonez Pozniej postaram sie wrzucic zdjecie do klubu w celu porady co do koloru zakietu i dodatkow

Teraz juz lece, bo maruda miauczy i kapieli doczekac sie nie moze

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-05-06, 19:00   #4738
Karinio
Zakorzenienie

http://inprl.pl/relikt/1709/

---------- Dopisano o 19:00 ---------- Poprzedni post napisano o 18:58 ----------

Cytat:

O kurka to niefajnie.A któraś z Was,niewiem czy tu na wątku czy gdzie indziej pisała,że podała sok jabłkowy,ale taki bardzo rozcieńczony i kupka poszła,bo jej dziecko nie robiło przez pare dni.
Stary 2012-05-06, 19:00   #4739
BebiBebi
Rozeznanie

GG do BebiBebi

Agatek - daj mi proszę namiar gdzie mogę kupić ten zagęszczacz do bebilonu, jak to się dokładnie nazywa i ile kosztuje Dziękuję ;*

BebiBebi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-06, 19:03   #4740
Haniula
Zakorzenienie

Cytat:
W takiej sytuacji zażądałabym skierowania na USG brzucha, sprawdzenia czy przypadkiem koniec przewodu pokarmowego nie jest za mały i posiewu bakteryjnego żeby sprawdzić czy flora jest ok. Ja w tej chwili się nad tym zastanawiam mimo że mały robi kupy, a jak ma problem to leżaczek czy herbatka, no i leżenie na brzuchu działają cuda. No ale czasami bardzo cierpi zanim cokolwiek zrobi, no i zdarzają się różne kolorki i czasem nawet śluz.

Powodzenia
kurcze, myslisz ze az tak ? kazdy mi mowi, ze to normalne u dzieci na mm Moja mama twierdzi, ze to samo przerabiała z moim bratem, chociaz niby po 3msc powinno sie regulowac
U nas konsystencja i kolor jest ok, nie widze nawet zeby mała cierpiała, dusiła, pręzyla się. Poprostu kupy jest brak przez 3-4 dni. Pozniej idzie, ale musze z nią cwiczyc nogi do brzuszka . Pierwszy glutek twardszy i reszta idzie bez wiekszego problemu

Rozmawialam z dwoma pediatrami i twierdza ze to jest normalne

---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Karinio Pokaż wiadomość
http://inprl.pl/relikt/1709/

---------- Dopisano o 19:00 ---------- Poprzedni post napisano o 18:58 ----------

O kurka to niefajnie.A któraś z Was,niewiem czy tu na wątku czy gdzie indziej pisała,że podała sok jabłkowy,ale taki bardzo rozcieńczony i kupka poszła,bo jej dziecko nie robiło przez pare dni.
U nas soczek zadziałał raz, juz bylam pełna nadziejii a pozniej juz spowrotem ten sam problem . Jakby brzuszek sie udopornił, czy co
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości