Nasze Codzienne Jadłospisy XVI - Strona 143 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-07, 18:55   #4261
taktoja1
Raczkowanie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI

Moje dzisiejsze U:

Śniadanie: owsianka z 4 łyżek płatków owsianych, mleka, jogurtu i 2xkiwi

II Śniadanie: podwójna tzn. składana kanapka z polędwicą sopocką, warzywami

Przekąska - plaster domowego ciasta drożdżowego

Obiad: zraz schabowy nadziewany warzywami, kasza jęczmienna i buraczki

Podwieczorek: kawałek domowej galaretki z truskawkami i skibka domowego ciasta drożdżowego z powidłami

Kolacja: 2 kromki z sałatą, polędwicą sopocką, serem żółtym,pomidorem, keczupem i szczypiorem
Stary 2012-05-07, 18:57   #4262
201609081836
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez tapetka22 Pokaż wiadomość
a to r/u?

---------- Dopisano o 19:51 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ----------

nie ale to woła o
r/u ? czyli bo nie zaczailam
201609081836 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-07, 18:58   #4263
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniolbezskrzydel89 Pokaż wiadomość
Podbijam, bo zniknęło (poszłam tylko 30 minut się porozciągać, zrobić kolację... Wracam, a tu 2 dodatkowe strony wątku! Szallllone.

Dziękuję za pomysły i pomoc , ale:
Pasożyty odpadają na pewno.
Wątpię, że jem za mało... Już dołożyłam koło 300kcal, liczyłam w kilku kalkulatorach (orientacyjnie) i mimo jedzenia większej ilości kcal, niż wyliczają te kalkulatory- waga w dół poszła. Może to jednak wahania? Nie mam pojęcia.
Poratujcie!
A moze tarczyca ?

---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ----------

Cytat:
a to r/u?

---------- Dopisano o 19:51 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ----------

nie ale to woła o
Znowu czuje się pominięta

---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ----------

Cytat:
Napisane przez Bellamy Pokaż wiadomość
zobaczyłam wstęp i już miałam pisać, że nie warto się bać, bo dziewczyny sobie tu super doradzają i inspirują się swoimi jadłospisami, ale... no właśnie ale. potraktuje Cie jak niewtajemniczoną i doradzę co powinnaś zmienić.
przede wszystkim się określ, czy Twój jadłospis to Redukcja, Utrzymanie, czy Przytycie
poza tym, nieważne jaki to jadłospis, jest on bardzo mało wartościowy, praktycznie same węglowodany, gdzie białko? tłuszcze?
Przepraszam że przeszkadzam, ale mozęsz mi jeszcze raz powiedzieć jak zrobiłaś sorbet? Już tyle storn pojawiło sie na wątku ze nie mogę znaleźć

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-07, 18:59   #4264
Miikiii
BAN stały

na kolacje wpadła kromka z maragryna i twarogiem i 2 krowki
Miikiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-07, 19:00   #4265
szakal165
Zakorzenienie

Hmm rozumiem, tyle że wolałabym już nie tyć. Trochę mnie przeraziło to, co się stało najpierw w szpitalu w ciągu miesiąca, a teraz od zeszłego lata. Chyba muszę postawić na pełnoziarniste produkty i warzywa. Może powinnam także jeść więcej białka?
Sądziłam, że w szpitalu chyba wiedzą, co robią i nie wciskają mi mega niezdrowych rzeczy. (Choć często miałam bóle w okolicy serca i mimo to ignorowano moje skargi ale to inna sprawa)
Czy poziom TSH na takich badaniach z krwi jest wystarczający, by endokrynolog stwierdził np. choroby tarczycy? Chciałabym się upewnić, czy takie ciągłe tycie nie jest tego objawem.
szakal165 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-07, 19:01   #4266
201609081836
Konto usunięte

Cytat:
zobaczyłam wstęp i już miałam pisać, że nie warto się bać, bo dziewczyny sobie tu super doradzają i inspirują się swoimi jadłospisami, ale... no właśnie ale. potraktuje Cie jak niewtajemniczoną i doradzę co powinnaś zmienić.
przede wszystkim się określ, czy Twój jadłospis to Redukcja, Utrzymanie, czy Przytycie
poza tym, nieważne jaki to jadłospis, jest on bardzo mało wartościowy, praktycznie same węglowodany, gdzie białko? tłuszcze?
ok moze nie ogarnelam jeszcze zwyczajow na tym watku, ale w sumie raczej chcialabym spasc troszke z wagi, i w sumie chetnie sie dowiem jak lepiej sie odzywiac do tej pory sniadan nie jadlam czasem 1 posilek byl nawet o 13 jak nie bylo czasu ale niedawno to zmienilam i sniadania jem, tyle ze wedlin nie jem ide w strone wegetarianizmu.
Stary 2012-05-07, 19:01   #4267
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Znowu czuje się pominięta [COLOR="Silver"]
jeju jak pominięta??

przeciez napisałam ze Ci zazdroszcze co znaczyło że wszytsko cacy

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-05-07, 19:04   #4268
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
jeju jak pominięta??

przeciez napisałam ze Ci zazdroszcze co znaczyło że wszytsko cacy
Co innego miałam na myśli ale mniejsza o to

Stary 2012-05-07, 19:07   #4269
poppy seed
Zakorzenienie

Cytat:
ślicznie
Cytat:
Smakowicie zwłaszcza I
dziękuję

Ervisha, mogę prosic o przepis na sernik?

mam propozycję, żeby ignorowac użytkowniczki, które nagminnie łamią regulamin i zamiast cytowac chorobowe jadłospisy naciskac przycisk ,,zgłoś", moderator usunie je / przesunie na krzywe zwierciadło, a my będziemy miały wątek mniej przesiąknięty zaburzeniami odżywiania

poppy seed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-07, 19:08   #4270
Magdalena0603
Rozeznanie

Uuu
  • 2 grahamki z serkiem kozim, pomidorem, mnóstwo rzodkiewek, kawa z mlekiem, jabłko
  • jajecznica z 2 jaj,na maśle, pomidor cały, mnóstwo orzechów włoskich
  • w restauracji: śledź w smietanie z ziemniakami, potem 2 nalesniki węgierskie (bardzo ostre, z chili, kiełbasą suchą, pomidorem, itd.),
  • serek wiejski 200g, kromka razowca z łososiem wędzonym i ogórkiem

ocenicie?
Magdalena0603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-07, 19:10   #4271
201609081836
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez poppy seed Pokaż wiadomość
dziękuję

mam propozycję, żeby ignorowac użytkowniczki, które nagminnie łamią regulamin i zamiast cytowac chorobowe jadłospisy naciskac przycisk ,,zgłoś", moderator usunie je / przesunie na krzywe zwierciadło, a my będziemy miały wątek mniej przesiąknięty zaburzeniami odżywiania
a gdzie jest ten regulamin, nie wiem czlowiek normalnie zagaduje a tu nikt nawet nie chce odpowiedziec co i jak

---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ----------

wogole chodzi o to by co przytyc, schudnac czy poprostu psac co sie je , jak duzo sie je.
Stary 2012-05-07, 19:10   #4272
blax5
Zadomowienie

Utrzymanie:

I. owsianka (4 łyżki) z 150g serka wiejskiego lekkiego, podduszonym jabłkiem, po garści suszonej żurawiny i słonecznika

II. omlet kakaowy (2 jaja, łyżka mąki, kakao i miód) z jogurtem naturalnym i suszonymi bananami

III. pół talerza kaszy jęczmiennej z warzywami w sosie tzatziki, duża kiełbasa

IV. 2 plastry schabu ze śliwką, brokuły

I jak dzisiaj?
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-07, 19:10   #4273
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

Cytat:
a robiłas badania na lamblie?
ciezko je wykryć
Nie robiłam...

Zobaczę co będzie dalej. Jakbym zauważyła dalej coś niepokojącego, to zrobię badania.

Cytat:
aniele bez skrzydeł, to mogą być wahania ja też czasem mam takie duże skoki wagi, szczególnie przed @
Oby.

Cytat:
A moze tarczyca ?
Kiedy robiłam ostatnio (fakt, było to z 3 lata temu?) to wyniki były dobre. Ale u mnie w rodzinie tarczyca i problemy z nią to dziedziczna przypadłość numer jeden (moja mama rano je niewiele, ale pod wieczór raczy się słodyczami, wydłubie dziennie paczkę słonecznika, nie ogranicza się W O-G-Ó-L-E, a nie tyje nic a nic. Ja gdybym tak jadła, to bym pewnie w drzwiach się nie mieściła, haha ).

A moje drugie pytanie- wskoczenie na 2 tygodnie na P raczej mija się z celem, prawda...? Rozwali metabolizm i tyle. (nigdy na P nie byłam, więc pytam?)
Generalnie zawsze miałam tendencje do tycia, naprawdę. Od czasu odchudzenia na 1000kcal (do zbyt niskiego BMI, które teraz podskoczyło już), a potem po przejściu na U metabolizm jakoś mi skoczył, aż sama się dziwię sobie. Nigdy tyle nie jadłam (jakby policzyć kaloryczność np. moich obecnych śniadań, to kiedyś rozdzieliłabym to na 2-3 posiłki. Jadłam "normalnie"- kanapki, itd., a wiadomo, że 2-3 kromki chleba (nawet z serem żółtym) nie mają ~500kcal.
Ale przy odchudzaniu zaczęłam stosować wszystkie znalezione w Internecie "sposoby" na rozkręcenie metabolizmu, więc może to też podziałało. :P

Dziękuję za pomoc.

Aparatka
20.12.2012 - góra
21.03.2013 - dół + wyciągi

Edytowane przez aniolbezskrzydel89
Czas edycji: 2012-05-07 o 19:15
aniolbezskrzydel89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-07, 19:11   #4274
Miikiii
BAN stały

Cytat:
Napisane przez sonnewampire Pokaż wiadomość
a gdzie jest ten regulamin, nie wiem czlowiek normalnie zagaduje a tu nikt nawet nie chce odpowiedziec co i jak
całkowita racja
Miikiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-07, 19:12   #4275
201609081836
Konto usunięte

widze ze niektorzy sa ignorowani niezla goscinnosc mozna wiele sie dowiedziec przykre
Stary 2012-05-07, 19:13   #4276
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
dziękuję

Wysłałam na PW ale z większej porcji. Ta mniejsza była eksperymentem i niezbyt udanym. Musze spróbowac jeszcze raz

Stary 2012-05-07, 19:14   #4277
201609081836
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Miikiii Pokaż wiadomość
całkowita racja
jak wczesniej wspomnialam przeczytalam kilka ostatnich stron i zauwazylam ze niektore osoby sa bezczelnie ignorowani lub "objezdzane"
Stary 2012-05-07, 19:15   #4278
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
dziękuję

robię to nagminnie:d
Stary 2012-05-07, 19:17   #4279
Bellamy
Zadomowienie

Cytat:
ok moze nie ogarnelam jeszcze zwyczajow na tym watku, ale w sumie raczej chcialabym spasc troszke z wagi, i w sumie chetnie sie dowiem jak lepiej sie odzywiac do tej pory sniadan nie jadlam czasem 1 posilek byl nawet o 13 jak nie bylo czasu ale niedawno to zmienilam i sniadania jem, tyle ze wedlin nie jem ide w strone wegetarianizmu.
przepis na sorbet (można dowolnie mofyfikować)
-zamrożone owoce, ewentualnie świeże owoce & kostki lodu zmielić w blenderze i już można dodać jogurt naturalny/serek homo jak ktoś chce bardziej kremowy.
spójrz na jadłospisy oznaczone literką R które sa dobrze ocenione i wzoruj się na nich

i aha - spokojnie, trochę cierpliwości, nikt nie jest w stanie napisać postu na kilkadziesiąt znaków w przeciągu minuty - uszanuj to. i przede wszystkim przeczytaj podwieszone wątki w dietetyce łącznie z regulaminem, bo inaczej się nie dogadamy.

Cytat:
Napisane przez taktoja1 Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze U:

Śniadanie: owsianka z 4 łyżek płatków owsianych, mleka, jogurtu i 2xkiwi

II Śniadanie: podwójna tzn. składana kanapka z polędwicą sopocką, warzywami

Przekąska - plaster domowego ciasta drożdżowego

Obiad: zraz schabowy nadziewany warzywami, kasza jęczmienna i buraczki

Podwieczorek: kawałek domowej galaretki z truskawkami i skibka domowego ciasta drożdżowego z powidłami

Kolacja: 2 kromki z sałatą, polędwicą sopocką, serem żółtym,pomidorem, keczupem i szczypiorem
bardzo mi się podoba, na luzie - to się chwali

Cytat:
Napisane przez Magdalena0603 Pokaż wiadomość
Uuu
  • 2 grahamki z serkiem kozim, pomidorem, mnóstwo rzodkiewek, kawa z mlekiem, jabłko
  • jajecznica z 2 jaj,na maśle, pomidor cały, mnóstwo orzechów włoskich
  • w restauracji: śledź w smietanie z ziemniakami, potem 2 nalesniki węgierskie (bardzo ostre, z chili, kiełbasą suchą, pomidorem, itd.),
  • serek wiejski 200g, kromka razowca z łososiem wędzonym i ogórkiem

ocenicie?
fajnie

Edytowane przez Bellamy
Czas edycji: 2012-05-07 o 19:19
Bellamy jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-07, 19:17   #4280
Dekas
Wtajemniczenie

GG do Dekas

Cytat:
widze ze niektorzy sa ignorowani niezla goscinnosc mozna wiele sie dowiedziec przykre
a to co?

Cytat:
Cytat:
Napisane przez sonnewampire
hmm mozna sie przyłaczyć w sumie jak przeczytałam kilka ostatnich stron to troszke strach o to pytac tak czy inaczej zaryzykuje i dzis było tak:

1. 2 grahamki z serkiem wiejskim i pomidorem < ok
2. sałatka nie pamietam nazwy < bywa
3.smoothie( banan, kiwi, troche jogurtu naturalnego dla lepszej konsystencji) < a jakiś konkretny obiad?
4. na deser kawa cappucino z bita smietana i gorzka czekolada.< hmm deser, a kolacja?
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem.

Anthony de Mello

kocham Cię życie!
Dekas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-07, 19:18   #4281
lukrecja222
Zakorzenienie

przepraszam, że tutaj, ale chciałam tylko zapytać, jakie jogurty owocowe polecacie? Nie mówię, żeby je jeść codziennie po kilka, ale jak ma sie ochotę na coś słodkiego to który mimo wszystko najlepiej zjeść? Nie bardzo znam się na składach. Czy Jogobella jest ok?
lukrecja222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-07, 19:22   #4282
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Nie robiłam...

Zobaczę co będzie dalej. Jakbym zauważyła dalej coś niepokojącego, to zrobię badania.

Oby.

Kiedy robiłam ostatnio (fakt, było to z 3 lata temu?) to wyniki były dobre. Ale u mnie w rodzinie tarczyca i problemy z nią to dziedziczna przypadłość numer jeden (moja mama rano je niewiele, ale pod wieczór raczy się słodyczami, wydłubie dziennie paczkę słonecznika, nie ogranicza się W O-G-Ó-L-E, a nie tyje nic a nic. Ja gdybym tak jadła, to bym pewnie w drzwiach się nie mieściła, haha ).

A moje drugie pytanie- wskoczenie na 2 tygodnie na P raczej mija się z celem, prawda...? Rozwali metabolizm i tyle. (nigdy na P nie byłam, więc pytam?)
Generalnie zawsze miałam tendencje do tycia, naprawdę. Od czasu odchudzenia na 1000kcal (do zbyt niskiego BMI, które teraz podskoczyło już), a potem po przejściu na U metabolizm jakoś mi skoczył, aż sama się dziwię sobie. Nigdy tyle nie jadłam (jakby policzyć kaloryczność np. moich obecnych śniadań, to kiedyś rozdzieliłabym to na 2-3 posiłki. Jadłam "normalnie"- kanapki, itd., a wiadomo, że 2-3 kromki chleba (nawet z serem żółtym) nie mają ~500kcal.
Ale przy odchudzaniu zaczęłam stosować wszystkie znalezione w Internecie "sposoby" na rozkręcenie metabolizmu, więc może to też podziałało. :P

Dziękuję za pomoc.
Pewnie rozkręciłaś metabolizm

---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:21 ----------

[QUOTE=Bellamy;33960879]przepis na sorbet (można dowolnie mofyfikować)
-zamrożone owoce, ewentualnie świeże owoce & kostki lodu zmielić w blenderze i już można dodać jogurt naturalny/serek homo jak ktoś chce bardziej kremowy.
spójrz na jadłospisy oznaczone literką R które sa dobrze ocenione i wzoruj się na nich

/QUOTE]
Dziękuję czyli jak siweze owoce zmiksuje z lodem to też wyjdzie? A ten jogurt dodawac po zamrożeniu owoców i miksować ?

Stary 2012-05-07, 19:23   #4283
Bellamy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lukrecja222 Pokaż wiadomość
przepraszam, że tutaj, ale chciałam tylko zapytać, jakie jogurty owocowe polecacie? Nie mówię, żeby je jeść codziennie po kilka, ale jak ma sie ochotę na coś słodkiego to który mimo wszystko najlepiej zjeść? Nie bardzo znam się na składach. Czy Jogobella jest ok?
jogobella to najgorszy syf jaki może być, ale w sumie wszystkie jogurty takie są jak już masz ochotę to weź Bakoma Premium.

Ervisha, tak, wyjdzie ja jogurt zawsze też lekko podmrażam w zamrażarce i dodaję dopiero po zblendowaniu nmzc

Edytowane przez Bellamy
Czas edycji: 2012-05-07 o 19:24
Bellamy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-07, 19:23   #4284
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

Cytat:
A nie lepiej naturalny + zblendowane owoce + ew. trochę miodu/cukru/innego słodzidła, jeśli owoce nie są bardzo słodkie? Możesz zamknąć w pudełku lub słoiczku i brać na uczelnię, do pracy...

Aparatka
20.12.2012 - góra
21.03.2013 - dół + wyciągi

Edytowane przez aniolbezskrzydel89
Czas edycji: 2012-05-07 o 19:24
aniolbezskrzydel89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-07, 19:37   #4285
201609081836
Konto usunięte

dobra moze sie za bardzo rozkrecilam z krytyka ale niektore dziewczyny objechalyscie jedno pytanko gdzie jest ten podweszony regulamin czy jakos tak bo moze jestem ciemna ale nie moge znalezc.

---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ----------

juz znalazlam ale troche bedzie czytaia tyle tylko ze jak sie miesa nie je to czym go mozna zastapic?
Stary 2012-05-07, 19:48   #4286
lukrecja222
Zakorzenienie

Cytat:
jogobella to najgorszy syf jaki może być, ale w sumie wszystkie jogurty takie są jak już masz ochotę to weź Bakoma Premium.
O kurczę, to niefajnie :/ Dzięki, poszukam Bakomy Premium. Co jeszcze ewentualnie mogłabyś polecić?

Cytat:
A nie lepiej naturalny + zblendowane owoce + ew. trochę miodu/cukru/innego słodzidła, jeśli owoce nie są bardzo słodkie? Możesz zamknąć w pudełku lub słoiczku i brać na uczelnię, do pracy...
Na pewno lepiej i czasem tak robię. Ale czasem po prostu nie ma czasu, albo owoców pod ręką i chciałoby się coś przekąsić
A naturalny z Danona jest ok? Bo jego jadam często...
lukrecja222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-07, 19:56   #4287
hauuu
Wtajemniczenie

Moje U/R

I: 2 tosty z rokpolem, masłem z nerkowców i łyżeczką dżemu wisniowego
II: pełnoziarnisty i wielki pancake na maslance z serkiem wiejskim i pokrojonym kiwi
III: piers kurczaka z nadzieniem szpinakowym, sałatka grecka
IV: 3 kluski na parze z łyżką dżemu wisniowego

jak na to patrze to mało warzyw i dużo wegli ale było pysznie
hauuu jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-05-07, 20:07   #4288
201609081836
Konto usunięte

tak z ciekawosci ile mniej wiecej wychodzi wam kcal na dzien? w sumie to wy sie odchudzacie, chcecie przytyc utrzymac wage czy poprostu zdrowo sie odzywiac, jak na niektore jadlospisy patrze to w sumie chyba raczej bym przytyla niezle, owszem jak zawsze duzo jadlam szczegolnie slodycze co mi do tej poy zostalo ale troszke niektore mnie przerazaja.
Stary 2012-05-07, 20:22   #4289
Phynn
Zakorzenienie

Cytat:
O kurczę, to niefajnie :/ Dzięki, poszukam Bakomy Premium. Co jeszcze ewentualnie mogłabyś polecić?

Na pewno lepiej i czasem tak robię. Ale czasem po prostu nie ma czasu, albo owoców pod ręką i chciałoby się coś przekąsić
A naturalny z Danona jest ok? Bo jego jadam często...
z owocowych wyszły teraz nowe Danone Natura, całkiem ok skład.

Rozsunąć suwak, by
Zdjąć skafander ciała
Zapomnieć
Wejść w nowe życie
W zwiewnej sukience

Phynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-07, 21:06   #4290
Immoral
Rozeznanie

Cytat:
tak z ciekawosci ile mniej wiecej wychodzi wam kcal na dzien? w sumie to wy sie odchudzacie, chcecie przytyc utrzymac wage czy poprostu zdrowo sie odzywiac, jak na niektore jadlospisy patrze to w sumie chyba raczej bym przytyla niezle, owszem jak zawsze duzo jadlam szczegolnie slodycze co mi do tej poy zostalo ale troszke niektore mnie przerazaja.
ja 1500-1600 kalorii, jak jestem na diecie ponizej 1300 to chudne pare kilo mam miesieczny zastoj zwiekszam jedzenie i grubne, tym razem musze pokonac swoja granice
Immoral jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości