Nasze Codzienne Jadłospisy XVI - Strona 147 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-08, 20:39   #4381
Ervisha
Zakorzenienie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI

Cytat:
Napisane przez Bloody_ Pokaż wiadomość
podczytuję Was i widzę, że ciekawe dyskusje tu prowadzicie, czasem jest niezły ubaw.

i może wstawię swoje dzisiejsze...

UTRZYMANIE:

1. Dwie przytostowane kromki chleba '7 ziaren':
- z masłem orzechowym i plasterkami banana,
- z domowym masłem, też domowym twarożkiem i miodem;
kawa zbożowa z mlekiem; pomarańcza masz swojskie masło typu osełki?

2. Taka potrawka w wykonaniu mamy - pół woreczka brązowego ryżu, pomidor, marchewka, pietruszka, seler, cebula, groszek, pierś z kurczaka (na maśle) - posypane natką pietruszki

3. Serek wiejski z duszonym jabłkiem z cynamonem, też duszonym (osobno) pozostałym kawałkiem banana, orzechami włoskimi i rodzynkami w czekoladzie

4. Jajecznica z dwóch jaj na maśle ze świeżym szpinakiem i czosnkiem; kromka chleba '7 ziaren' ze śmietankowym serkiem kanapkowym, sałatą, pomidorem, rzodkiewką i szczypiorkiem jajecznica ze szpinakiem? nigdy nie jadłam ale uwielbiam jajecznice i szpinak
Dlatego fajnie tu wejsć jak ma się dola

A jadłospis wzorowy

Książki potrzebują nowego domu

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2012-05-08 o 20:41
Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 20:52   #4382
Bellamy
Zadomowienie

Cytat:
podczytuję Was i widzę, że ciekawe dyskusje tu prowadzicie, czasem jest niezły ubaw.

i może wstawię swoje dzisiejsze...

UTRZYMANIE:

1. Dwie przytostowane kromki chleba '7 ziaren':
- z masłem orzechowym i plasterkami banana,
- z domowym masłem, też domowym twarożkiem i miodem;
kawa zbożowa z mlekiem; pomarańcza

2. Taka potrawka w wykonaniu mamy - pół woreczka brązowego ryżu, pomidor, marchewka, pietruszka, seler, cebula, groszek, pierś z kurczaka (na maśle) - posypane natką pietruszki

3. Serek wiejski z duszonym jabłkiem z cynamonem, też duszonym (osobno) pozostałym kawałkiem banana, orzechami włoskimi i rodzynkami w czekoladzie

4. Jajecznica z dwóch jaj na maśle ze świeżym szpinakiem i czosnkiem; kromka chleba '7 ziaren' ze śmietankowym serkiem kanapkowym, sałatą, pomidorem, rzodkiewką i szczypiorkiem
na prawdę super, takie jadłospisy się chwali - dziewczyny bierzcie przykład
Stary 2012-05-08, 20:53   #4383
reggatonka
Raczkowanie

Dobry
bo wczoraj zaginęło:
P(jeszcze 3kg + ED w akcji, apetyt nieograniczony ale na szczęście nie mam i nie miałam kompulsów...)
Ś: duża kromka żytnio-pszennego z masłem, indykiem i serem, dużo sałaty i ogórka, jajko na twardo z ketchupem (wiem że bardzo mało ale nie miałam czasu)
W szkole:
Kanapki łącznie z 3 kromek psz-żyt z masłem i serem, masłem i indykiem, masłem i capresi z ogórkami, ketchupem i sałatą
kubuś 300ml
snickers
O: wuchta ryżu z sosem z indyka, kilka kawałków samego indyka, warzywa chińskie
takie coś (mało bo obiad jadłam po 16): czekoladka migdałowa, biały michałek, ferrero, kostka ptasiego mleczka
K: bułka żytnia z masłem, indykiem, serem, jakąś sałatą i ogórkiem (o 22 po treningu)

dzisiaj P:

ś: z 4-5łyżek płatków owsianych i jęczmiennych zalane pół litra (prawie:P) kefiru, jakieś dodatki typu orzechy, suszone banany, trochę jabłka, żurawina w białej czekoladzie
w szkole:
dwie spore bułki żytnie z masłem, indykiem, serem, sałatą i pomidorem
paczka lu go z nadzieniem czekoladowym (2x po dwa ciastka)
o: mnóóóóstwo ryżu, indyk, sos curry, warzywa chińskie (duża porcja)
przekąska: jakieś 50g masy krówkowej, biały michałek, trochę kruszonki
k: grahamka z twarożkiem domowym i ketchupem, masłem i serem, sałata i rzotkiewy

Edytowane przez reggatonka
Czas edycji: 2012-05-08 o 21:02
reggatonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 21:06   #4384
Dekas
Wtajemniczenie

GG do Dekas

Cytat:
Napisane przez reggatonka Pokaż wiadomość
Dobry
bo wczoraj zaginęło:
P(jeszcze 3kg + ED w akcji, apetyt nieograniczony ale na szczęście nie mam i nie miałam kompulsów...)
Ś: duża kromka żytnio-pszennego z masłem, indykiem i serem, dużo sałaty i ogórka, jajko na twardo z ketchupem (wiem że bardzo mało ale nie miałam czasu)
W szkole:
Kanapki łącznie z 3 kromek psz-żyt z masłem i serem, masłem i indykiem, masłem i capresi z ogórkami, ketchupem i sałatą
kubuś 300ml
snickers
O: wuchta ryżu z sosem z indyka, kilka kawałków samego indyka, warzywa chińskie
takie coś (mało bo obiad jadłam po 16): czekoladka migdałowa, biały michałek, ferrero, kostka ptasiego mleczka
K: bułka żytnia z masłem, indykiem, serem, jakąś sałatą i ogórkiem (o 22 po treningu)

dzisiaj P:

ś: z 4-5łyżek płatków owsianych i jęczmiennych zalane pół litra (prawie:P) kefiru, jakieś dodatki typu orzechy, suszone banany, trochę jabłka, żurawina w białej czekoladzie
w szkole:
dwie spore bułki żytnie z masłem, indykiem, serem, sałatą i pomidorem
paczka lu go z nadzieniem czekoladowym (2x po dwa ciastka)
o: mnóóóóstwo ryżu, indyk, sos curry, warzywa chińskie (duża porcja)
przekąska: jakieś 50g masy krówkowej, biały michałek, trochę kruszonki
k: grahamka z twarożkiem domowym i ketchupem, masłem i serem, sałata i rzotkiewy

bo masz mało postów, a przyczajeni są pod kontrolą
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem.

Anthony de Mello

kocham Cię życie!
Dekas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 21:08   #4385
zielona_zabcia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez tapetka22 Pokaż wiadomość

boziu
dziękuję, teraz jestem taka rozpieszczana że aż miło No i ja uwielbiam gotować, a że teraz matury, mam wolne jeszcze do 14 maja , więc mogę sobie pichcić co chcę

Cytat:
Napisane przez aniolbezskrzydel89 Pokaż wiadomość
Jest CACY. Bardzo dobry jadłospis.
Zazdroszczę pizzy (ja nie mam czasu zrobić... )!
A piwka oczywiście NIE PIJEMY!
wcale nie ma tak dużo pracy przy pizzy, tylko faktycznie, trzeba czasu aby ładnie wyrosło ciasto
a piwko, hehe i tak mnie odżuca jak się łyka napiję więc odpada
ale w sumie ja już muszę się ubierać, bo zaraz wychodzimy

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość

Smacznie i zdrowo
staram się, bardzo, bo po pierwsze wiadomo, chcę aby dziecko było zdrowe bo i tam mam problemy, a po drugie nie chcę się bardzo "roztyć"
bo schudnięcie do tej wagi kosztowało mnie mnóstwo pracy, i jak sobie pomyślę że znowu czeka mnie dieta to mi niedobrze. Ale za sportem bardzooo tęsknie, najchętniej poszłabym na siłownie się wyżyć/
A co do kiełków, kupuję sobie u mam hodowle, mam też kiełki brokuła, pszenicy, rzodkiewki iw sporo innych, to fajna sprawa To lekarz właśnie powiedział mi, abym nie jadła zbyt dużo drobiu, tylko tłuste ryby, wołowię, właśnie kiełki i generalnie mam od niego trochę pomocy, bo inaczej.. to ten jadłospis były całkiem inny.
I byłabym już 20kg na + i mówię poważnie !
Zresztą widzę jak zachowują się inne kobiety w ciąży, uważają że przez te 9mies, mogą się obżerać bo jedzą za dwoje, zaniedbują się, a potem płaczę że cellulit, rozstępy, że nadwaga, że to i tamto. Ja uważam że ciąża to czas na zdrową dietę i zadanie o siebie. I trzeba się trochę pomęczyć i jeść zdrowo i z umiarem , i jakoś przecierpieć te zachcianki o 2nad ranem. Bo naprawdę wtedy ani my, ani nasze dziecko nie potrzebuje tych lodów i kapusty kiszonej.

Cytat:
Napisane przez Bellamy Pokaż wiadomość
ta sama reakcja

---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ----------

a jadłospis lowe
na pewno będzie dobrze, zazdroszcze dziecku że będzie miało mamusie która go będzie tak fajnie karmić
no ja nie wiem... ale na pewno mu nie zazdroszę.
Gotuje ze mną mój nażeczony, teściowa, generalnie udało mi się trafić na urodzonego kucharza z fantazją

DZIĘKUJĘ

zaręczona 30.03.2012
mama maleńkiego Miłoszka 17.07.2012
niedługo żona
niedługo matura
wygrałam swoje życie !

Edytowane przez zielona_zabcia
Czas edycji: 2012-05-08 o 21:11
zielona_zabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 21:12   #4386
Bloody_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez fioleciasto Pokaż wiadomość
coby nie zniknął na poprzedniej stronie
zawsze bardzo podobają mi się Twoje jadłospisy. jesz smacznie i na luzie, a to się chwali. poza tym z chęcią pożarłabym wszystko, co wypisałaś.

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Dlatego fajnie tu wejsć jak ma się dola

A jadłospis wzorowy
dziękuję. masło mam swojskie. babcia je kręci w takiej tradycyjnej "maśniczce". super smakuje na takich jeszcze ciepłych tościkach. a jajecznicę ze szpinakiem polecam.

Cytat:
na prawdę super, takie jadłospisy się chwali - dziewczyny bierzcie przykład
łeee, dziękuję. jakże mi miło.
I am the captain of my soul.

Bloody_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 21:17   #4387
Bellamy
Zadomowienie

żabciu zgadzam się z Tobą ważne żeby było zdrowo i aby dostarczać wszystkich składników zarówno Tobie jak i dziecku. zachcianki swoją drogą
a tak z ciekawości - dlaczego lekarz zalecił Ci mniejsze spożywanie drobiu ?
Stary 2012-05-08, 21:23   #4388
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zielona_zabcia Pokaż wiadomość
dziękuję, teraz jestem taka rozpieszczana że aż miło No i ja uwielbiam gotować, a że teraz matury, mam wolne jeszcze do 14 maja , więc mogę sobie pichcić co chcę

wcale nie ma tak dużo pracy przy pizzy, tylko faktycznie, trzeba czasu aby ładnie wyrosło ciasto
a piwko, hehe i tak mnie odżuca jak się łyka napiję więc odpada
ale w sumie ja już muszę się ubierać, bo zaraz wychodzimy

staram się, bardzo, bo po pierwsze wiadomo, chcę aby dziecko było zdrowe bo i tam mam problemy, a po drugie nie chcę się bardzo "roztyć"
bo schudnięcie do tej wagi kosztowało mnie mnóstwo pracy, i jak sobie pomyślę że znowu czeka mnie dieta to mi niedobrze. Ale za sportem bardzooo tęsknie, najchętniej poszłabym na siłownie się wyżyć/
A co do kiełków, kupuję sobie u mam hodowle, mam też kiełki brokuła, pszenicy, rzodkiewki iw sporo innych, to fajna sprawa To lekarz właśnie powiedział mi, abym nie jadła zbyt dużo drobiu, tylko tłuste ryby, wołowię, właśnie kiełki i generalnie mam od niego trochę pomocy, bo inaczej.. to ten jadłospis były całkiem inny.
I byłabym już 20kg na + i mówię poważnie !
Zresztą widzę jak zachowują się inne kobiety w ciąży, uważają że przez te 9mies, mogą się obżerać bo jedzą za dwoje, zaniedbują się, a potem płaczę że cellulit, rozstępy, że nadwaga, że to i tamto. Ja uważam że ciąża to czas na zdrową dietę i zadanie o siebie. I trzeba się trochę pomęczyć i jeść zdrowo i z umiarem , i jakoś przecierpieć te zachcianki o 2nad ranem. Bo naprawdę wtedy ani my, ani nasze dziecko nie potrzebuje tych lodów i kapusty kiszonej.

no ja nie wiem... ale na pewno mu nie zazdroszę.
Gotuje ze mną mój nażeczony, teściowa, generalnie udało mi się trafić na urodzonego kucharza z fantazją

DZIĘKUJĘ
Masz rację nie mozesz jesć śmieciowo. Od tego zależy zdrowe Twojego dziecka (no i Twoje również) Poza tym wyrabiasz mu preferencje smakowe ;D

---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ----------

Cytat:

dziękuję. masło mam swojskie. babcia je kręci w takiej tradycyjnej "maśniczce". super smakuje na takich jeszcze ciepłych tościkach. a jajecznicę ze szpinakiem polecam.

łeee, dziękuję. jakże mi miło.
wiem wiem pamietam jak moja świętej pamięci babcia robiła

Stary 2012-05-08, 21:36   #4389
scandalistka
Zadomowienie

R na jutro:

I. serek homogenizowany light z musli, pokruszonym herbatnikiem i połówką mango
II. miseczka sałatki (brokuł, jajka, pomidor, cebula, szczypiorek, kukurydza; sos: jogurt naturalny, sok z cytryny, sól, pieprz)
III. pizza chłopska (tzn. taka omleto-pizza z patelni na odrobinie masła, z 2 jajek, łyżki mąki i łyżki mleka, z pomidorem, polędwicą sopocką, szczypiorkiem, odrobiną startego żółtego sera o obniżonej zawartości tłuszczu i keczupem)
między obiadem a kolacją zaplącze się pewnie kilka marchewek albo chipsy marchewkowe z papryką (opakowanie 80kcal)
IV. 2 pomidory z łyżką jogurtu naturalnego i połową małej grahamki z ziarnami

scandalistka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 21:36   #4390
Milka1224
Rozeznanie

U

I ( o 11 ;D) polenta gotowana z łyżką otrąb na mleku sojowym z ananasem, daktylami i prażonymi wiórkami kokosowymi, kawałek jabłka + duża kawa

II duża grahamka z camembertem, sałatą i pomidorem

III pełnoziarniste spaghetti z kurczakiem i salsa criolla posypane rzeżuchą
ciastko kruche

IV kilka sucharów bieszczadzkich z paprykarzem szczecińskim (nie jadłam wieeeki i tak mnie naszło, a skład ma chyba dobry ) posypane rzeżuchą, do tego paski papryki i plasterki pieczonego pomidora
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 21:37   #4391
blissful
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez scandalistka Pokaż wiadomość
Dziękuję za odpowiedzi.
Ja to wszystko generalnie wiem, bo podczytuję Was od dawna, ale...
Chcę się zmieścić w 1100kcal. To dość niewiele, ale chudnę na tym niecały 1kg tygodniowo. Jak dobijam do 1500kcal, to nie chudnę wcale, mimo że mam nadwagę. Być może to wynika z moich problemów hormonalnych, sama nie wiem, ale moja przemiana materii leży i kwiczy. Gdybym zjadła węglowodany w postaci ryżu/kaszy/makaronu do obiadu, to musiałabym z nich zrezygnować przy kolacji, a serka wiejskiego bez pieczywa nie przełknę i koniec, bo mi po prostu nie smakuje. Jakieś okruszki chociaż muszę mieć. Poza tym dziewczyny gdzieś kiedyś wcześniej pisały, że kawałek czegoś razowego na kolację to nie jest jakaś straszna zbrodnia i wzięłam to sobie do serca. Jestem zdania że dietę każdy musi dostosować do siebie i nie wyrzekać się wszystkiego, co lubi, żeby nie zwariować. Ja np. wiem, że gdyby mój jadłospis był idealnie książkowy, to po 3 dniach takiej diety rzuciłabym to w cholerę i poleciała do sklepu po wielką paczkę chipsów.
Także niestety, ale żeby zmieścić się w tym 1100kcal, nawet cały serek na kolację odpada, chociaż wchłonęłabym go z radością. Jak nie z pieczywem to z prażonym jabłkiem, ale owoce najlepiej jeść do południa, więc to też odpada... To już wolę zjeść go pół i kawałek tej nieszczęsnej, niewielkiej grahamki.
Staram się jednak odżywiać zdrowo i mam nadzieję, że taką ilością kalorii krzywdy sobie nie robię.

Właśnie wpadłam na- być może- genialny pomysł.
Czy będzie lepiej, jeśli zamiast połowy serka wiejskiego z kawałkiem grahamki zjem cały serek homogenizowany (jakiś taki dietetyczny z Danio) z kilkoma orzechami nerkowca?
Wiadomo, każdy organizm ma inne potrzeby a zdrowy rozsądek to chyba najlepsze rozwiazanie. I stanowczo jestem za homo z nerkowcami.
blissful jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 21:39   #4392
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość
U

I ( o 11 ;D) polenta gotowana z łyżką otrąb na mleku sojowym z ananasem, daktylami i prażonymi wiórkami kokosowymi, kawałek jabłka + duża kawa

ciastko kruche

IV kilka sucharów bieszczadzkich z paprykarzem szczecińskim (nie jadłam wieeeki i tak mnie naszło, a skład ma chyba dobry ) posypane rzeżuchą, do tego paski papryki i plasterki pieczonego pomidora
Znowu impreza ?

Skromnie ale smacznie Co to salsa criolla? jakiś sos ?

Stary 2012-05-08, 21:41   #4393
Milka1224
Rozeznanie

Nie, tym razem dobra książka

Salsa criolla -> http://filozofiasmaku.blogspot.com/2...a-criolla.html
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 21:46   #4394
blissful
Raczkowanie

Cytat:
R na jutro:

I. serek homogenizowany light z musli, pokruszonym herbatnikiem i połówką mango
II. miseczka sałatki (brokuł, jajka, pomidor, cebula, szczypiorek, kukurydza; sos: jogurt naturalny, sok z cytryny, sól, pieprz)
III. pizza chłopska (tzn. taka omleto-pizza z patelni na odrobinie masła, z 2 jajek, łyżki mąki i łyżki mleka, z pomidorem, polędwicą sopocką, szczypiorkiem, odrobiną startego żółtego sera o obniżonej zawartości tłuszczu i keczupem)
między obiadem a kolacją zaplącze się pewnie kilka marchewek albo chipsy marchewkowe z papryką (opakowanie 80kcal)
IV. 2 pomidory z łyżką jogurtu naturalnego i połową małej grahamki z ziarnami
Znów mi się podoba . Świetna R naprawdę. Co do herbatnika, to sama wiesz, że lepiej gdyby był pełnoziarnisty, ale jeden zwykły herbatnik z pewnością Ci nie zaszkodzi... i ważne, aby musli nie było jakieś strasznie przetworzone, tylko w miarę naturalne ( o i btw. mam ochotę na mango! ). II śniadanie i obiad są mega. Co do kolacji, to sama wiesz co Ci służy najlepiej. Daj znać jak smakowała ta omleto - pizza.
Stary 2012-05-08, 21:56   #4395
scandalistka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez blissful Pokaż wiadomość
Znów mi się podoba . Świetna R naprawdę. Co do herbatnika, to sama wiesz, że lepiej gdyby był pełnoziarnisty, ale jeden zwykły herbatnik z pewnością Ci nie zaszkodzi... i ważne, aby musli nie było jakieś strasznie przetworzone, tylko w miarę naturalne ( o i btw. mam ochotę na mango! ). II śniadanie i obiad są mega. Co do kolacji, to sama wiesz co Ci służy najlepiej. Daj znać jak smakowała ta omleto - pizza.
Ten mój jeden herbatnik- sprawdzilam na ilewazy.pl- ma 21 kcal. Nie odmówię sobie tego szaleństwa.
Mieszanka musli jest ze sklepu ze zdrową żywnością.
Oczywiście dam znać jak smakował obiad.

scandalistka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 22:00   #4396
blissful
Raczkowanie

Cytat:
Ten mój jeden herbatnik- sprawdzilam na ilewazy.pl- ma 21 kcal. Nie odmówię sobie tego szaleństwa.
Mieszanka musli jest ze sklepu ze zdrową żywnością.
Oczywiście dam znać jak smakował obiad.
No to faktycznie poszalejesz z tym herbatnikiem... Czekam w takim razie na relację.
Stary 2012-05-08, 22:22   #4397
orzeszek01
Zakorzenienie

U.

1.owsianka na mleku 3,2% z serkiem wiejskim,startym jabłkiem,marchewką,cynamo nem, garścią mieszanki studenckiej

2.duża grahamka z masłem,polędwicą drobiową,pomidorem i ogórkiem

3.wątróbka z cebulką,ziemniaki,mizeria

4.lody koktajlowe 400ml

32km rower

5.duża grahamka z masłem,polędwicą drobiową,pomidorem i ogórkiem
Today I still have a problem
But today I changed the way I look at it

orzeszek01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 22:31   #4398
Bellamy
Zadomowienie

DZIEWCZYNY poratujcie !
podrzućcie jakiś dobry sprawdzony przez Was przepis na pasztet sojowy hauuu o ile pamiętam to go robiłaś i chwaliłaś, mogłabyś wrzucić linka? (jeśli sie pomyliłam to przepraszam )

Cytat:
R na jutro:

I. serek homogenizowany light z musli, pokruszonym herbatnikiem i połówką mango < na śniadanie ok
II. miseczka sałatki (brokuł, jajka, pomidor, cebula, szczypiorek, kukurydza; sos: jogurt naturalny, sok z cytryny, sól, pieprz) < okej
III. pizza chłopska (tzn. taka omleto-pizza z patelni na odrobinie masła, z 2 jajek, łyżki mąki i łyżki mleka, z pomidorem, polędwicą sopocką, szczypiorkiem, odrobiną startego żółtego sera o obniżonej zawartości tłuszczu i keczupem) < trochę nie bardzo na R... poszukaj w necie przepisów na zdrową 'redukcyjną' pizzę jesli już masz ochotę. tzn bez żółtego sera, mleka, mąki
między obiadem a kolacją zaplącze się pewnie kilka marchewek albo chipsy marchewkowe z papryką (opakowanie 80kcal) < tu nie chodzi o kcal... równie dobrze mogłabyś zjeść te 80kcali z małego batona sklejanego syropem glukozowo-fruktozowym... lepiej zjedz coś wartościowego zamiast sama marchewka bądź chipsy marchewkowe... jak królik zobacz w przykładowe Rki co się je na podwieczorek
IV. 2 pomidory z łyżką jogurtu naturalnego i połową małej grahamki z ziarnami < jeśli chudniesz z grahamką wieczorem... okej
jw.

Cytat:
U

ciastko kruche

ŚLICZNY jadłospis

Cytat:
Napisane przez gosinek13 Pokaż wiadomość
P:

I duża bułka (mama specjalnie dla mnie robi teraz duże)pół z serem gouda i pomidorem, pół z szynką, kromka z środka chleba pszennego z serkiem śmietankowym z ogórkiem i papryką; kubek kakao z miodem na mleku 2% < hmm może być
czekoladowy nutridrink <ok
II talerz barszczu ukraińskiego zabielanego śmietaną <sama woda z barszczu? mogłaś do niego ugotować i dodać ziemniaki albo chlebek chociażby
III 4 ziemniaki młode z koperkiem, marchew gotowana,3 kawałki kurczaka terijaki, surówka z sałaty,pomidorów,ogórków( małosolnych ),papryki i oliwek, szklanka soku owocowego ( wiem że ostatnie trzy obiady takie same ale trzeba dokonczyć to co jest) <okej
IV serek wiejski (200g) polany miodem z musli z szuszonymi wiśniami, truskawkami , herbata z miodem i cytryną <ok
V duża bułka, pół z serkiem śmietankowym i ogórkiem małosolnym , pół z szynką i pomidorem, kromka pszennego z pasztetem i pomidorem, herbata z miodem i cytrynką < mało na kolacyjkę dodaj jakieś słodkie przekąski albo koktajle owocowe na bazie np. jogurtu greckiego

I jak dzisiaj ? Wytłumaczy mi ktoś co to znaczy że napój ma dużą osmolarność ? Bo google nie pomógł.
bardziej jadłospis na U...

Cytat:
Napisane przez fioleciasto Pokaż wiadomość
wtorkowe, przesłodkie U

śniadanie
bułka pszenna z masłem: z twarogiem naturalnym i szczypiorkiem; z szynką drobiową i szczypiorkiem
ćwiartka czerwonej papryki, banan

z pół godziny szybkiego marszu

II śniadanie
jabłko
pączek z dżemem, spory kawał piernika

III śniadanie
parę łyżek twarogu naturalnego z rzodkiewkami, szczypiorkiem, marchewkami, ogórkami kiszonymi, papryką konserwową, cebulą (może jeszcze jakieś warzywo, nie pamiętam )
banan pokrojony w plasterki i posypany cukrem cynamonowym

podwieczorek
fantasia truskawkowa
rządek czekolady mlecznej z orzechami

obiadokolacja
dwa kawałki polędwiczki wieprzowej z patelni, z cebulą, papryką, przyprawami
z pół dużego talerza smażonych ziemniaków
ogórek kiszony

do pica: woda, czarna kawax2, herbaty różne, witamina C
do serialu pewnie wpadną marchewki czy coś
smakowicie i na luzie, podobuje mi sie!

Edytowane przez Bellamy
Czas edycji: 2012-05-08 o 22:32
Bellamy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 22:39   #4399
fioleciasto
Zakorzenienie

Cytat:
zawsze bardzo podobają mi się Twoje jadłospisy. jesz smacznie i na luzie, a to się chwali. poza tym z chęcią pożarłabym wszystko, co wypisałaś.

Dziękuje bardzo za rzucenie okiem

---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ----------

Cytat:

smakowicie i na luzie, podobuje mi sie!

w ogóle to właśnie wpada jeszcze kanapka z masłem, wędzonym łososiem, majonezem, papryką marynowaną, rzodkiewką i koperkiem, bo mama zrobiła

Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama

2021 :82
2022 :26
fioleciasto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-08, 22:55   #4400
Zelka_07
Raczkowanie

RRRRRRR

ś: owsianka : 3 łyżki owsianych, 2 żytnich, mleko, truskawki, cynamon, sypnięte granolą czeko
2ś: 2 kromki razowca z margaryną, schabem pieczonym i pomidorem, porcja buraczków
o: cycek kurzy z fasolką w sosie pomidorowym na ostro miska 0,5l tego
k: cebulka pomidorek i ogórek kiszony w formie sałatki, serek homo naturalny 150g
po do filmu marchewki
do picia: 2 kawy fusiaste, ze 2 zielone herbaty, dużo wody z cytryną, rooibos

ślicznie prosze o ocenke
Stary 2012-05-09, 00:14   #4401
Phynn
Zakorzenienie

U/R

1;chleb razowy z masłem, twarogiem, ogórkiem/ dzemem brzoskwiniowym; kawa z mlekiem; 2 musli ciastka
2; owsianka z kakao, bananem, cynamonem, jogurtem naturalnym
3; kilka cienkich wieloziarnistych wafli ryżowych, maleńka kisć winogron, kawa z mlekiem
4; 2 domowe muffiny kukurydziane; tarta marchewka z serkiem wiejskim,musztardą

skakanka, jogging, abs

gdyby obiad to byłoby całkiem ok, prawda?

Rozsunąć suwak, by
Zdjąć skafander ciała
Zapomnieć
Wejść w nowe życie
W zwiewnej sukience

Phynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-09, 08:07   #4402
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Nie, tym razem dobra książka

Salsa criolla -> http://filozofiasmaku.blogspot.com/2...a-criolla.html
A zdradzisz jaka

Stary 2012-05-09, 08:46   #4403
monita01
Zakorzenienie

Dziewczyny, wrzucam moje R na dzissiejszy piekny i sloneczny dzien

RRRRRRRRR:

1. sniadanko w domu o 7:30: 2 kromki "mokrego" razowca z serkiem kanapkowym, lososiem wedzonym i pomidorem, mandarynka, zielona herbata i kawa (z mlekiem i cukrem).

2. 2gie sniadanie w pracy: dwa duze paski papryki zawiniete w duze plastry szynki z indyka, zielona herbatka

3. lunch w pracy: salatka jak wczoraj (z ciecierzycy, pieczonej i marynowanej papryki, cebulki, winegretu).

4. obiad w domu o 17ej: miseczka zupki wielowarzywnej dietetycznej, z wkrojonym gotowanym kurczakiem, kapusta, pieczrkami, kalafiorem, jedno dzwonko morszczuka z wczoraj (gotowany byl w bulionie, z podsamazona cebulka, czosnkiem, zielonym groszkiem i natka pietruszki), zielona herbata

5. kolacja ok 20ej: albo serek wiejski z warzywami (rzodkiewka, pomidor, cebulka) lub salatka z mieszanych salat, tunczyka, warzyw roznych i winegretu z octu balsamicznego (zalezy na co bede miala wieczorem ochote), melissa

I staram sie pic tak z 1,5 litra wody. Do tego te kuby herbat, mysle, ze jestem nawodniona

Co myslicie?

Edytowane przez monita01
Czas edycji: 2012-05-09 o 08:49
monita01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-09, 09:59   #4404
mpati86
Zadomowienie

R:
Ś: 2 kawałki duże chleba razowego owalnego z margaryną benecoll lekką, sałatą, szynką drobiową i rzodkiewkami;kalarepka; kawa zbożowa inka( z błonnikiem) i mlekiem
centrum materna
IIŚ: 1 kefir naturalny 350g; 1 banan; 1 jabłuszko
O: ryż brązowy, pierś z kurczaka gotowana, marchewka gotowana
P: garstka orzechów ( laskowe oraz włoskie) kawa parzona z mlekiem
K: sałatka: sałata, rzodkiewka, pomidor, papryka żółta, czarne oliwki, jajko, plaster mozzarelli, skropione oliwą z oliwek

Ś: 2 kawałki chleba razowego jw. z margaryną jw: z mozzarellą i bananem; kawa inka (z magnezem) i mlekiem
centrum materna
IIŚ: kefir naturalny 400g zott; 1 duże jabłko
O: kasza gryczana+ natka pietruchy; pierś z kurczaka gotowana; brokuły gotowane
P: szklanka soku świeżo wyciskanego w kawiarni
K: twarożek domowy z wkrojonym pomidorem, rzodkiewką, ogórkiem

i jak?
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-09, 11:04   #4405
julink
Raczkowanie

R!
Sniadanie-2 kromki razowca-jedna z paprykarzem,druga z serkiem wiejskim i pomidorem. kawa
sniadanie 2- 2 lyzki serka homogenizowanego+jedna lyzka naturalnego, 2 lyzki nasion (slonecznik,dynia,orzechy laskowe)+polowa jablka wkrojona do tego
obiad-jajecznica z 2 jaj z szynka drobiowa i szczypiorem
podwieczorek- jakies warzywka-marchewki,brokul
kolacja-salatka z ciecierzyca-salata,pomidor,papryka,ci ecierzyca i troszeńkę sera plesniowego dla smaku+sos musztardowy
julink jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-09, 11:22   #4406
hauuu
Wtajemniczenie

Cytat:
DZIEWCZYNY poratujcie !
podrzućcie jakiś dobry sprawdzony przez Was przepis na pasztet sojowy hauuu o ile pamiętam to go robiłaś i chwaliłaś, mogłabyś wrzucić linka? (jeśli sie pomyliłam to przepraszam )

Robiłam pasztet z soczewicy. Generalnie niecierpię przepisów bo zabijają inwencję kulinarną Z przepisów biorę tylko skłądniki (które czesto zmieniam) a proporcje ustalam sama - "na oko"

Wszystkie paszetety strączkowe to ugotowane strączki+inne warzywa. Zblendowane, przyprawione, połączone z jajami (żółtka osobno a białka na sztywną pianę żeby pasztet był puszysty). Dla zagęszczenia można użyć bułki tartej/kaszy mannej/mąki.

Do pasztety sojowego bardzo pasują mi pomidory z puszki. Kurde przez Ciebie narobiłam sobie smaka Chyba kupię dzis soję i tez zrobię.

---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ----------

Cytat:
Napisane przez julink Pokaż wiadomość
R!
Sniadanie-2 kromki razowca-jedna z paprykarzem,druga z serkiem wiejskim i pomidorem. kawa
sniadanie 2- 2 lyzki serka homogenizowanego+jedna lyzka naturalnego, 2 lyzki nasion (slonecznik,dynia,orzechy laskowe)+polowa jablka wkrojona do tego
obiad-jajecznica z 2 jaj z szynka drobiowa i szczypiorem
podwieczorek- jakies warzywka-marchewki,brokul
kolacja-salatka z ciecierzyca-salata,pomidor,papryka,ci ecierzyca i troszeńkę sera plesniowego dla smaku+sos musztardowy
drugie sniadanie, obiad i podwieczorek do wymiany. 2 łyżki serka i łyżka jogurtu? dlaczego nie sały serek albo cały jogurt? Jajecznica z szynką na obiad to bardzo mało. Warzywa, które masz na podwieczorek to dodatek do posiłku. Kiepsko.

---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ----------

Moje R/U:

I: owsianka na mleku z kiwi i garstką żurawiny
II: 2 tosty z rokpolem, masłem z nerkowców i dżemem
III: kurczak w miodzie i sezamie, chińskie warzywa, trochę ryżu
IV: sałatka grecka z sosem takim pysznym ziołowym na oliwie z żółtkiem więc trochę majonezowym
V: filet i karkówka z grilla z musztardą i keczupem
hauuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-09, 12:33   #4407
julink
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez hauuu Pokaż wiadomość
Robiłam pasztet z soczewicy. Generalnie niecierpię przepisów bo zabijają inwencję kulinarną Z przepisów biorę tylko skłądniki (które czesto zmieniam) a proporcje ustalam sama - "na oko"

Wszystkie paszetety strączkowe to ugotowane strączki+inne warzywa. Zblendowane, przyprawione, połączone z jajami (żółtka osobno a białka na sztywną pianę żeby pasztet był puszysty). Dla zagęszczenia można użyć bułki tartej/kaszy mannej/mąki.

Do pasztety sojowego bardzo pasują mi pomidory z puszki. Kurde przez Ciebie narobiłam sobie smaka Chyba kupię dzis soję i tez zrobię.

---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ----------

drugie sniadanie, obiad i podwieczorek do wymiany. 2 łyżki serka i łyżka jogurtu? dlaczego nie sały serek albo cały jogurt? Jajecznica z szynką na obiad to bardzo mało. Warzywa, które masz na podwieczorek to dodatek do posiłku. Kiepsko.

---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ----------

Moje R/U:

I: owsianka na mleku z kiwi i garstką żurawiny
II: 2 tosty z rokpolem, masłem z nerkowców i dżemem
III: kurczak w miodzie i sezamie, chińskie warzywa, trochę ryżu
IV: sałatka grecka z sosem takim pysznym ziołowym na oliwie z żółtkiem więc trochę majonezowym
V: filet i karkówka z grilla z musztardą i keczupem
A co proponujesz zamiast tego drugiego sniadania i podwieczorka?warzyw planuje zjesc sporo,wiec raczej to mi wystarczy. Obiad dzisiaj tak wyjatkowo,normalnie(najcz esciej) jadam mieso+ryz i jakie warzywa
julink jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-09, 13:20   #4408
hauuu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez julink Pokaż wiadomość
A co proponujesz zamiast tego drugiego sniadania i podwieczorka?warzyw planuje zjesc sporo,wiec raczej to mi wystarczy. Obiad dzisiaj tak wyjatkowo,normalnie(najcz esciej) jadam mieso+ryz i jakie warzywa
Na 2 sn całe jabłko i cały serek +pestki i orzechy. A na podwieczorek może omlet z warzywami? może jakies mięsko sobie udus z tymi warzywami?
hauuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-09, 13:40   #4409
Miikiii
BAN stały

Moje, mam nadzieję, że lepsze. Drugiego śniadania nie było,bo byłam w szkole na godzinę;
1.:2 kromki chleba graham: 1 z maragryna i 2 plastrami polędwicy drobiowej, 2: z margaryna, 2łyzkami serka wiejksiego lekkiego i pół łyżki dżemu truskawkowego
wpadło: poł jabłka, 2 łyżki jogobelli light, łyżeczka homo brzoskwiniowego
obiad: to http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie...w-5-minut.html
podwieczorek: big milk
kolacja: 2 kromki grahama najprawdopodobniej z tym co na snidanie
Miikiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-09, 13:43   #4410
fioleciasto
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miikiii Pokaż wiadomość
Moje, mam nadzieję, że lepsze. Drugiego śniadania nie było,bo byłam w szkole na godzinę;
1.:2 kromki chleba graham: 1 z maragryna i 2 plastrami polędwicy drobiowej, 2: z margaryna, 2łyzkami serka wiejksiego lekkiego i pół łyżki dżemu truskawkowego
wpadło: poł jabłka, 2 łyżki jogobelli light, łyżeczka homo brzoskwiniowego
obiad: to http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie...w-5-minut.html
podwieczorek: big milk
kolacja: 2 kromki grahama najprawdopodobniej z tym co na snidanie
Możesz mi powiedzieć:
1. Czemu jesz pół jabłka zamiast całego?
2. Czemu jogurt (na dodatek light!) jesz na łyżki a nie cały?
3. Czemu serek homo jesz na łyżki a nie cały?
4. Czemu na obiad jesz danie w 5 minut (znów!)?
5. Czemu zamieszczasz tu jeszcze jadłospisy skoro są beznadziejne i gdzieś masz nasze rady?

Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama

2021 :82
2022 :26
fioleciasto jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości