|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4381 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI
Cytat:
![]() A jadłospis wzorowy
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2012-05-08 o 20:41 |
|
|
|
|
#4382 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#4383 |
|
Raczkowanie
|
Dobry
![]() bo wczoraj zaginęło: P(jeszcze 3kg + ED w akcji, apetyt nieograniczony ale na szczęście nie mam i nie miałam kompulsów...) Ś: duża kromka żytnio-pszennego z masłem, indykiem i serem, dużo sałaty i ogórka, jajko na twardo z ketchupem (wiem że bardzo mało ale nie miałam czasu) W szkole: Kanapki łącznie z 3 kromek psz-żyt z masłem i serem, masłem i indykiem, masłem i capresi z ogórkami, ketchupem i sałatą kubuś 300ml snickers O: wuchta ryżu z sosem z indyka, kilka kawałków samego indyka, warzywa chińskie takie coś (mało bo obiad jadłam po 16): czekoladka migdałowa, biały michałek, ferrero, kostka ptasiego mleczkaK: bułka żytnia z masłem, indykiem, serem, jakąś sałatą i ogórkiem (o 22 po treningu) dzisiaj P: ś: z 4-5łyżek płatków owsianych i jęczmiennych zalane pół litra (prawie:P) kefiru, jakieś dodatki typu orzechy, suszone banany, trochę jabłka, żurawina w białej czekoladzie w szkole: dwie spore bułki żytnie z masłem, indykiem, serem, sałatą i pomidorem paczka lu go z nadzieniem czekoladowym (2x po dwa ciastka) o: mnóóóóstwo ryżu, indyk, sos curry, warzywa chińskie (duża porcja) przekąska: jakieś 50g masy krówkowej, biały michałek, trochę kruszonki k: grahamka z twarożkiem domowym i ketchupem, masłem i serem, sałata i rzotkiewy
Edytowane przez reggatonka Czas edycji: 2012-05-08 o 21:02 |
|
|
|
#4384 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
|
|
|
|
#4385 | ||
|
Rozeznanie
|
dziękuję, teraz jestem taka rozpieszczana że aż miło
No i ja uwielbiam gotować, a że teraz matury, mam wolne jeszcze do 14 maja , więc mogę sobie pichcić co chcę ![]() Cytat:
![]() a piwko, hehe i tak mnie odżuca jak się łyka napiję więc odpada ![]() ale w sumie ja już muszę się ubierać, bo zaraz wychodzimy ![]() staram się, bardzo, bo po pierwsze wiadomo, chcę aby dziecko było zdrowe bo i tam mam problemy, a po drugie nie chcę się bardzo "roztyć" bo schudnięcie do tej wagi kosztowało mnie mnóstwo pracy, i jak sobie pomyślę że znowu czeka mnie dieta to mi niedobrze. Ale za sportem bardzooo tęsknie, najchętniej poszłabym na siłownie się wyżyć/ A co do kiełków, kupuję sobie u mam hodowle, mam też kiełki brokuła, pszenicy, rzodkiewki iw sporo innych, to fajna sprawa To lekarz właśnie powiedział mi, abym nie jadła zbyt dużo drobiu, tylko tłuste ryby, wołowię, właśnie kiełki i generalnie mam od niego trochę pomocy, bo inaczej.. to ten jadłospis były całkiem inny.I byłabym już 20kg na + i mówię poważnie ! Zresztą widzę jak zachowują się inne kobiety w ciąży, uważają że przez te 9mies, mogą się obżerać bo jedzą za dwoje, zaniedbują się, a potem płaczę że cellulit, rozstępy, że nadwaga, że to i tamto. Ja uważam że ciąża to czas na zdrową dietę i zadanie o siebie. I trzeba się trochę pomęczyć i jeść zdrowo i z umiarem , i jakoś przecierpieć te zachcianki o 2nad ranem. Bo naprawdę wtedy ani my, ani nasze dziecko nie potrzebuje tych lodów i kapusty kiszonej. Cytat:
![]() Gotuje ze mną mój nażeczony, teściowa, generalnie udało mi się trafić na urodzonego kucharza z fantazją ![]() DZIĘKUJĘ
"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą. " św. Augustyn zaręczona 30.03.2012 mama maleńkiego Miłoszka 17.07.2012 niedługo żona niedługo matura wygrałam swoje życie ! Edytowane przez zielona_zabcia Czas edycji: 2012-05-08 o 21:11 |
||
|
|
|
#4386 | |
|
Rozeznanie
|
zawsze bardzo podobają mi się Twoje jadłospisy.
dziękuję. masło mam swojskie. babcia je kręci w takiej tradycyjnej "maśniczce". super smakuje na takich jeszcze ciepłych tościkach. a jajecznicę ze szpinakiem polecam. Cytat:
jakże mi miło.
|
|
#4387 |
|
Zadomowienie
|
żabciu zgadzam się z Tobą
![]() ![]() a tak z ciekawości - dlaczego lekarz zalecił Ci mniejsze spożywanie drobiu ?
|
|
#4388 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ---------- Cytat:
pamietam jak moja świętej pamięci babcia robiła
|
|
#4389 |
|
Zadomowienie
|
R na jutro:
I. serek homogenizowany light z musli, pokruszonym herbatnikiem i połówką mango II. miseczka sałatki (brokuł, jajka, pomidor, cebula, szczypiorek, kukurydza; sos: jogurt naturalny, sok z cytryny, sól, pieprz) III. pizza chłopska (tzn. taka omleto-pizza z patelni na odrobinie masła, z 2 jajek, łyżki mąki i łyżki mleka, z pomidorem, polędwicą sopocką, szczypiorkiem, odrobiną startego żółtego sera o obniżonej zawartości tłuszczu i keczupem) między obiadem a kolacją zaplącze się pewnie kilka marchewek albo chipsy marchewkowe z papryką (opakowanie 80kcal) IV. 2 pomidory z łyżką jogurtu naturalnego i połową małej grahamki z ziarnami
|
#4390 |
|
Rozeznanie
|
U
![]() I ( o 11 ;D) polenta gotowana z łyżką otrąb na mleku sojowym z ananasem, daktylami i prażonymi wiórkami kokosowymi, kawałek jabłka + duża kawa II duża grahamka z camembertem, sałatą i pomidorem III pełnoziarniste spaghetti z kurczakiem i salsa criolla posypane rzeżuchą ciastko kruche IV kilka sucharów bieszczadzkich z paprykarzem szczecińskim (nie jadłam wieeeki i tak mnie naszło, a skład ma chyba dobry ) posypane rzeżuchą, do tego paski papryki i plasterki pieczonego pomidora
|
|
|
|
#4391 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I stanowczo jestem za homo z nerkowcami. |
|
|
|
|
#4392 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skromnie ale smacznie Co to salsa criolla? jakiś sos ?
|
|
#4393 |
|
Rozeznanie
|
Nie, tym razem dobra książka
![]() Salsa criolla -> http://filozofiasmaku.blogspot.com/2...a-criolla.html |
|
|
|
#4394 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Świetna R naprawdę. Co do herbatnika, to sama wiesz, że lepiej gdyby był pełnoziarnisty, ale jeden zwykły herbatnik z pewnością Ci nie zaszkodzi... i ważne, aby musli nie było jakieś strasznie przetworzone, tylko w miarę naturalne ( o i btw. mam ochotę na mango! ). II śniadanie i obiad są mega. Co do kolacji, to sama wiesz co Ci służy najlepiej. Daj znać jak smakowała ta omleto - pizza.
|
|
|
|
|
#4395 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mieszanka musli jest ze sklepu ze zdrową żywnością. Oczywiście dam znać jak smakował obiad.
|
|
#4396 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Czekam w takim razie na relację.
|
|
|
|
|
#4397 |
|
Zakorzenienie
|
U.
1.owsianka na mleku 3,2% z serkiem wiejskim,startym jabłkiem,marchewką,cynamo nem, garścią mieszanki studenckiej 2.duża grahamka z masłem,polędwicą drobiową,pomidorem i ogórkiem 3.wątróbka z cebulką,ziemniaki,mizeria 4.lody koktajlowe 400ml ![]() 32km rower 5.duża grahamka z masłem,polędwicą drobiową,pomidorem i ogórkiem
|
#4398 | ||||
|
Zadomowienie
|
DZIEWCZYNY poratujcie !
podrzućcie jakiś dobry sprawdzony przez Was przepis na pasztet sojowy hauuu o ile pamiętam to go robiłaś i chwaliłaś, mogłabyś wrzucić linka? (jeśli sie pomyliłam to przepraszam )Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
'cause I wouldn't know where to begin.. Edytowane przez Bellamy Czas edycji: 2012-05-08 o 22:32 |
||||
|
|
|
#4399 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ---------- w ogóle to właśnie wpada jeszcze kanapka z masłem, wędzonym łososiem, majonezem, papryką marynowaną, rzodkiewką i koperkiem, bo mama zrobiła
|
|
#4400 |
|
Raczkowanie
|
RRRRRRR
ś: owsianka : 3 łyżki owsianych, 2 żytnich, mleko, truskawki, cynamon, sypnięte granolą czeko 2ś: 2 kromki razowca z margaryną, schabem pieczonym i pomidorem, porcja buraczków o: cycek kurzy z fasolką w sosie pomidorowym na ostro miska 0,5l tego k: cebulka pomidorek i ogórek kiszony w formie sałatki, serek homo naturalny 150g po do filmu marchewki do picia: 2 kawy fusiaste, ze 2 zielone herbaty, dużo wody z cytryną, rooibos ślicznie prosze o ocenke
|
|
#4401 |
|
Zakorzenienie
|
U/R
1;chleb razowy z masłem, twarogiem, ogórkiem/ dzemem brzoskwiniowym; kawa z mlekiem; 2 musli ciastka 2; owsianka z kakao, bananem, cynamonem, jogurtem naturalnym 3; kilka cienkich wieloziarnistych wafli ryżowych, maleńka kisć winogron, kawa z mlekiem 4; 2 domowe muffiny kukurydziane; tarta marchewka z serkiem wiejskim,musztardą skakanka, jogging, abs gdyby obiad to byłoby całkiem ok, prawda?
|
|
#4402 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4403 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, wrzucam moje R na dzissiejszy piekny i sloneczny dzien
![]() RRRRRRRRR: 1. sniadanko w domu o 7:30: 2 kromki "mokrego" razowca z serkiem kanapkowym, lososiem wedzonym i pomidorem, mandarynka, zielona herbata i kawa (z mlekiem i cukrem). 2. 2gie sniadanie w pracy: dwa duze paski papryki zawiniete w duze plastry szynki z indyka, zielona herbatka 3. lunch w pracy: salatka jak wczoraj (z ciecierzycy, pieczonej i marynowanej papryki, cebulki, winegretu). 4. obiad w domu o 17ej: miseczka zupki wielowarzywnej dietetycznej, z wkrojonym gotowanym kurczakiem, kapusta, pieczrkami, kalafiorem, jedno dzwonko morszczuka z wczoraj (gotowany byl w bulionie, z podsamazona cebulka, czosnkiem, zielonym groszkiem i natka pietruszki), zielona herbata 5. kolacja ok 20ej: albo serek wiejski z warzywami (rzodkiewka, pomidor, cebulka) lub salatka z mieszanych salat, tunczyka, warzyw roznych i winegretu z octu balsamicznego (zalezy na co bede miala wieczorem ochote), melissa I staram sie pic tak z 1,5 litra wody. Do tego te kuby herbat, mysle, ze jestem nawodniona ![]() Co myslicie?
"There is a crack in everything, that´s how the light gets in." Edytowane przez monita01 Czas edycji: 2012-05-09 o 08:49 |
|
|
|
#4404 |
|
Zadomowienie
|
R:
Ś: 2 kawałki duże chleba razowego owalnego z margaryną benecoll lekką, sałatą, szynką drobiową i rzodkiewkami;kalarepka; kawa zbożowa inka( z błonnikiem) i mlekiem centrum materna IIŚ: 1 kefir naturalny 350g; 1 banan; 1 jabłuszko O: ryż brązowy, pierś z kurczaka gotowana, marchewka gotowana P: garstka orzechów ( laskowe oraz włoskie) kawa parzona z mlekiem K: sałatka: sałata, rzodkiewka, pomidor, papryka żółta, czarne oliwki, jajko, plaster mozzarelli, skropione oliwą z oliwek Ś: 2 kawałki chleba razowego jw. z margaryną jw: z mozzarellą i bananem; kawa inka (z magnezem) i mlekiem centrum materna IIŚ: kefir naturalny 400g zott; 1 duże jabłko O: kasza gryczana+ natka pietruchy; pierś z kurczaka gotowana; brokuły gotowane P: szklanka soku świeżo wyciskanego w kawiarni K: twarożek domowy z wkrojonym pomidorem, rzodkiewką, ogórkiem i jak?
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#4405 |
|
Raczkowanie
|
R!
Sniadanie-2 kromki razowca-jedna z paprykarzem,druga z serkiem wiejskim i pomidorem. kawa sniadanie 2- 2 lyzki serka homogenizowanego+jedna lyzka naturalnego, 2 lyzki nasion (slonecznik,dynia,orzechy laskowe)+polowa jablka wkrojona do tego obiad-jajecznica z 2 jaj z szynka drobiowa i szczypiorem podwieczorek- jakies warzywka-marchewki,brokul kolacja-salatka z ciecierzyca-salata,pomidor,papryka,ci ecierzyca i troszeńkę sera plesniowego dla smaku+sos musztardowy |
|
|
|
#4406 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Z przepisów biorę tylko skłądniki (które czesto zmieniam ) a proporcje ustalam sama - "na oko"![]() Wszystkie paszetety strączkowe to ugotowane strączki+inne warzywa. Zblendowane, przyprawione, połączone z jajami (żółtka osobno a białka na sztywną pianę żeby pasztet był puszysty). Dla zagęszczenia można użyć bułki tartej/kaszy mannej/mąki. Do pasztety sojowego bardzo pasują mi pomidory z puszki. Kurde przez Ciebie narobiłam sobie smaka Chyba kupię dzis soję i tez zrobię.---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ---------- Moje R/U: I: owsianka na mleku z kiwi i garstką żurawiny II: 2 tosty z rokpolem, masłem z nerkowców i dżemem III: kurczak w miodzie i sezamie, chińskie warzywa, trochę ryżu IV: sałatka grecka z sosem takim pysznym ziołowym na oliwie z żółtkiem więc trochę majonezowym V: filet i karkówka z grilla z musztardą i keczupem |
||
|
|
|
#4407 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4408 |
|
Wtajemniczenie
|
Na 2 sn całe jabłko i cały serek +pestki i orzechy. A na podwieczorek może omlet z warzywami? może jakies mięsko sobie udus z tymi warzywami?
|
|
|
|
#4409 |
|
BAN stały
|
Moje, mam nadzieję, że lepsze. Drugiego śniadania nie było,bo byłam w szkole na godzinę;
1.:2 kromki chleba graham: 1 z maragryna i 2 plastrami polędwicy drobiowej, 2: z margaryna, 2łyzkami serka wiejksiego lekkiego i pół łyżki dżemu truskawkowego wpadło: poł jabłka, 2 łyżki jogobelli light, łyżeczka homo brzoskwiniowego obiad: to http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie...w-5-minut.html podwieczorek: big milk kolacja: 2 kromki grahama najprawdopodobniej z tym co na snidanie |
|
|
|
#4410 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. Czemu jesz pół jabłka zamiast całego? 2. Czemu jogurt (na dodatek light!) jesz na łyżki a nie cały? 3. Czemu serek homo jesz na łyżki a nie cały? 4. Czemu na obiad jesz danie w 5 minut (znów!)? 5. Czemu zamieszczasz tu jeszcze jadłospisy skoro są beznadziejne i gdzieś masz nasze rady?
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:38.

(mało bo obiad jadłam po 16): czekoladka migdałowa, biały michałek, ferrero, kostka ptasiego mleczka
)!

masło mam swojskie. babcia je kręci w takiej tradycyjnej "maśniczce". super smakuje na takich jeszcze ciepłych tościkach.

i ważne, aby musli nie było jakieś strasznie przetworzone, tylko w miarę naturalne ( o i btw. mam ochotę na mango!
)