|
|
#1681 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Lipcowe Panny Młode - część II
wesola84 suknia na kole lepije się uklada
bez kola to ten material bedzie ci się plątał pomiędzy nogami (kicia) śliczne winetki bardzo fajnie na stole bedą wygadać tak elegancko Ahri śliczna suknieka jakoś mi osobiście się takie proste bardzo podobają i sama mam prostą i z trenem Magnolia777 śliczna sukienka ciekawi mnie cala twoja stylizacja bo powiem ci że sama o podobnej mysłałam tyle że w salonie jak ją przymierzyłam to nie było to za bardzo dziecięco w niej wygadałam malinka0525mayeczka87 śliczne macie zaproszenia aż zazdroszczę że już je macie ja nadal czekam na swoje mam nadzieję że ich wygląd wynagrodzi mi czekanie ![]() dziewczyny piszecie o protokołach kiedy należy iść go spisać teściowa się kłuci że już mamy iść (slub 7 lipca) a moja mama że dopiero miesiąc przed ślubem się idzie z dokumentów to jeszcze tylko od tż potrzebujemy zaświadczenie o bierzmowaniu wiec mogli byśmy już podejść tylko nie chce być za wcześnie by nas ksiądz nie odesłała że jeszcze jest czas a mamy bardzo pokręconego księdza .... pierwszej spowiedzi się boję i to bardzo bo ja i tż to raczje tacy świąteczni katolicy jesteśmy a nasz ksiądz do miłych nie należy ....
|
|
|
#1682 |
|
Rozeznanie
|
Dancing_Lady nie przejmuj się... ksiądz jak to ksiądz - coś tam musi powiedzieć, pomarudzić... wiem, że to nie jest najprzyjemniejsze, ale najważniejsze, że jest już za Tobą. Może następnym razem idź do kogoś innego?
Tenebrosa zazdroszczę podejścia księdza Poza tym, widzę, że przygotowania idą pełną parą! Super ![]() Kotek6 właśnie dlatego poprosiłam panią o wszycie koła - bo halka plątała mi się pomiędzy nogami, a poza tym było mi w niej gorąco. Jaki będzie efekt końcowy - okaże się za kilka tygodni ![]() My też mamy ślub 7-go lipca Protokół mamy już spisany, bo nie chcieliśmy zostawiać tego na ostatnią chwilę. Na pewno nie idzie się wcześniej niż 3 miesiące przed ślubem, ale można pewnie i miesiąc przed
|
|
#1683 |
|
Rozeznanie
|
wesola84 nasz ksiądz to jest bardzo zmienny i lubi utrudniać życie :/ znajoma u niego była 4 razy i dopiero za 5 spisali protokół :/ pierwszy raz nie umówili się to ich nie przyjął, drugi mieli przyjść jednak z wszystkimi świstkami (a pierwszy im powiedział że z urzędu mieć nie muszą) trzeci jechał do kina, czwarty go nie było (otworzyła kucharka i powiedział nie ma go i nie wie kiedy będzie) i piąty im się udało i potem pretensje że kiedy oni będą te 3 msze wisieć :/
|
|
|
#1684 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Wtedy byłam zmuszona spowiadać się u dominikanów, bo w moim kościele była Droga Krzyżowa, a było to tuż przed świętami.
|
|
|
#1685 |
|
Rozeznanie
|
dziękuję dziewczyny
no to w poniedziałek pośle tż do siebie do księdza po świstki o chrzcie i myślę że to załatwimy w przyszłym tygodniu bo w sumie nie ma sensu tego odkładać
|
|
|
#1686 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wam zostały już tylko 2 miesiące, wiec myślę, że to już najwyższa pora, bo i tak jesteście spóźnieni względem tych wytycznych (chociaż myślę, że ksiądz Wam głowy nie urwie ). Później to ewentualnie przychodzi się z dokumentami z USC, o ile ksiądz nie chce ich od razu.
|
|
|
#1687 |
|
Zadomowienie
|
Kotek6 moim zdaniem powinnaś się już do księdza wybrać na spisanie protokołu. Będziesz miała to już z głowy i na spokojnie odbędziesz spowiedzi.
Ja też już byłam w poniedziałek, ale już myślałam, że ksiądz nas z kwitkiem odprawi bo mówił, że na spisanie protokołu trzeba się wcześniej umawiać bo to 40 minut trwa, ale na szczęście przyjął nas i wszystko załatwiliśmy już. TŻ garnitur też już kupił w poniedziałek, ale nie wiem jaki bo pojechał z moją mamą, siostrą i ze swoim tatą i powiedział, że zobaczę dopiero w dniu ślubu |
|
|
|
|
#1688 |
|
Zadomowienie
|
My już daliśmy na zapowiedzi w swoich parafiach,po 20 mają mamy odebrać
|
|
#1689 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ale nie ma jeszcze garnituru wiec zobacze co u mnie z tego wyjdzie;p my jeszcze protokolu nie spisalismy, 11 maja idziemy do poradni przedmalzenskiej
|
|
|
#1690 |
|
Raczkowanie
|
A mnie ciekawi o jakim protokole mówicie (wiem, głupie pytanie :P). Czy chodzi o ten z USC? Czy jeszcze inny, bo się pogubiłam. Nikt mi nie mówił, że mam coś jeszcze podpisywać oprócz tego z USC
(nawet ksiądz ;p).
|
|
|
|
|
#1691 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no na 3 msc pr zed spisuje sie protokół z rozmow kanoniczno jakiś tam... nawet jak jedna strona jest niewierząca taki protokół się spisuje... ja ogólnie słyszałąm nawet o przypadkach że jak ktoś się zgłosił np 2 msc przed to za późno było i ksiądz się czepiał u nas to raczej tak nie jest ale też zbyt późno spisać tego nie można
|
|
|
#1692 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Zadzwonię do niego i się dopytam w takim razie. Dzięki za wytłumaczenie .
|
|
|
|
|
|
#1693 | |
|
Raczkowanie
|
Witajcie Dziewczyny!
Ze sporym opóźnieniem, ale wreszcie wrzucam Wam obiecane zdjęcia butów (na drugim próbowałam na oknie złapać ich faktyczny kolor )Cytat:
Moja sukienka będzie szyta na wzór tej ze zdjęcia i to nie będzie dokładnie to samo. Chcę zamiast tiulu dać muślin, no i nie chcę trenu, więc to też zmieni trochę ogólny kształt sukienki. Pierwszą przymiarkę mam 21 maja i wtedy tak naprawdę będą mi dopasowywać jedynie kształt sukienki do figury, a dopiero 2 tygodnie później będę widziała jej faktyczny obraz ![]() Niestety ta suknia w salonie kosztuje 5,5 tys, a na wydanie takiej kwoty mnie nie stać. Za to mam krawcową, która rewelacyjnie szyje i mam nadzieję, że efekt finalny będzie taki, jaki sobie wyobrażam
|
|
|
|
|
|
#1694 |
|
Zadomowienie
|
Jesteśmy po pierwszej spowiedzi i było ok
|
|
#1695 |
|
Raczkowanie
|
@Magnolia777
Bardzo ładne buty . Zazdroszczę Ci trochę, sama bym chciała móc w takich chodzić , ale niestety nie mogę. Czy są one białe czy w jakimś kolorze (wyglądają na kremowe, albo takie delikatnie różowe), czy to tylko odbłysk światła? Właśnie dziewczyny... co myślicie o kolorowych butach na ślub? Ja się zastanawiam pomiędzy białymi a fioletowymi (makijaż, kwiaty, dodatki etc. będą fioletowe) .
|
|
|
|
|
#1696 |
|
Przyczajenie
|
Witam Panny Młode
Czytam o spisywaniu u Was protokołów przedmałżeńskich i cieszę się że nie muszę się tym jeszcze stresować... Nas ksiądz zapraszał dopiero na ok 10 dni przed slubem |
|
|
|
|
#1697 |
|
Raczkowanie
|
@Ahri: Buty są delikatnie różowe. Chciałam kupić takie buty, które będę mogła ubrać nie tylko w dniu ślubu, ale i potem
@pannalipiec: jesteś pewna, że dopiero wtedy macie się pojawić w kościele? My poza spisaniem części protokołu teraz, na chwilę przed ślubem mamy pojawić się drugi raz na spisanie reszty plus doniesienie pozostałych dokumentów (np. z USC, czy potwierdzenia, że u TŻ odczytano zapowiedzi). No właśnie, a jak w ogóle u Was z zapowiedziami w takim przypadku? |
|
|
|
|
#1698 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zapraszasz szefową? kurcze ja już mam dylemat...wydaje mi się, że dużo osób zaprasza kogoś z pracy...a ja nie planowałam....w lipcu w dniu mojego ślubu minie rok jak pracuję w nowej pracy, w sumie szefową mam spoko- jest ode mnie starsza tylko 6 lat, ale.....
|
|
|
#1699 |
|
Zakorzenienie
|
o...w piątek kupiłam sobie wreszcie buty (w załączniku)!!
zamówiłam z TŻem obrączki- robią się....i byliśmy na pierwszym spotkaniu na poradni...następna w piątek i ostatnie w kolejny piątek....no i nauki przed nami :/ ale najważniejsze ,że butki mam, bo już myślałam, że będę musiała kupić białe
|
|
#1700 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wydaje się taka...lekka...wyniosła.. .elegancka ![]() ---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ---------- śliczne buciki!!
|
|
|
#1701 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Btw. śliczne buciki ![]() Jesteśmy po pierwszej lekcji tańca
Edytowane przez Dancing_Lady Czas edycji: 2012-05-09 o 00:36 |
|
|
|
|
|
#1702 |
|
Zadomowienie
|
Ile będziecie mieć gości??
|
|
#1703 |
|
Raczkowanie
|
My zaproszonych mamy niecałe 100 osób (a miało być wesele na 60
), a ile przyjdzie to się okaże ![]() @monika860902: naprawdę śliczne buty A tak ze spraw bieżących, to jesteśmy już po pierwszej spowiedzi i po spotkaniu w poradni. Mieliśmy to szczęście, że niedaleko naszego miasta robiono jedno sześciogodzinne spotkanie, zamiast trzech. Dodatkowo puścili nas 2 godziny wcześniej ![]() Co do szefów, to ja nie mam problemu, bo mój kierownik jest jednocześnie moim znajomym, więc miło mi będzie go, że tak powiem, gościć Natomiast koleżanki zapraszają szefów na ślub do kościoła (bo tak wypada). Tak więc monika860902, jak masz dylemat, to po prostu nie zapraszaj Jeśli uważasz, że pracujesz za krótko, to nie idź " za ludem" Buźka |
|
|
|
|
#1704 |
|
Przyczajenie
|
Obiecałam więc przesyłam zdjęcie moich ręcznie wykonanych, strasznie pracochłonnych zaproszeń. Mój TŻ stwierdził cytuję "już nigdy na swoje wesele nie będę robił zaproszeń!!! "
)
|
|
#1705 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I rzeczywiście potwornie pracochłonne. TŻowi gratuluję wytrwałości w zabawie wycinankami
|
|
|
|
|
|
#1706 | |
|
Zadomowienie
|
My zapraszamy 200 osób
Rodzina TŻ jest dość liczna. Zamówiłam dziś buciki będą najpóźniej za dwa tygodnie ---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:11 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1707 |
|
Raczkowanie
|
Ja myślę, że moje wesele będzie na ok. 60 osób (choć na ślub przyjdzie trochę więcej ok. 80-90). Choć boję się, że nawet tyle nie przyjdzie, bo nie należę do zbyt rodzinnych osób. Nie utrzymuję kontaktów jako takich z rodziną (za wyjątkiem tej od siostry mojej matki no i samych rodziców
, już nawet jednej ciotce odmówiłam, bo zaczęła się rzucać czumu nie bierzemy ślubu w pełni katolickiego, no bo jak to tak ... yh), więc się boję, że nie przyjdą i myślę, że jak dadzą znać, że ich nie będzie, to zaproszę o kilku więcej dobrych znajomych i zaprosi się więcej osób od strony TŻ, bo on ma lepsze kontakty ze swoją rodziną .@monika860902 Bardzo ładne buty . Teraz mam wątpliwości czy zamawiać białe czy w kolorze wszystkich dodatków (byłyby fioletowe), bo te 2 będę mogła jeszcze później założyć. Jak wy to widzicie?@krasnoludek125 Przepiękne zaproszenia .Swoją drogą... ile czekałyście na zaproszenia? Ja czekam już dwa tygodnie (od zaakceptowania projektu). Nie wiem czy to długo czy nie .Mi udało się w końcu zamówić bieliznę (co było nie lada wyzwaniem, bo jestem bardzo szczupła ) i czekam na te zaproszenia .
|
|
|
|
|
#1708 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja będę mieć czerwone buty, więc doszliśmy do wniosku, że to będzie kolor przewodni: więc nawet zaproszenia mamy w dużej części czerwone ![]() Co do gości, to na imprezę zaproszonych jest mniej więcej 35 osób - natomiast do kościoła sporo więcej, ale podejrzewam, że tłumów nie będzie, bo dużo osób daleko mieszka
Edytowane przez Lea_ny Czas edycji: 2012-05-09 o 17:11 |
|
|
|
|
|
#1709 |
|
Rozeznanie
|
hej
![]() krasnoludek125piękne zaproszenia ...w życiu nie widziałam chyba ładniejszych ręcznie wykonanych (sama mam drukowane) Magnolia777 śliczne buciki monika860902 co do zapraszania szefowej to ja bym zaprosiła jak już nie na przyjecie to choć zawiadomienie o ślubie i zaproszenie na ceremonię ....moja siostra zapraszała na zabawę (czyli około 19:00 ) delegację dziewczyn z pracy a pracowała tam miesiąc .... co prawda nikt nie przyszedł na zabawę ale zjawili się w kościele .....a inna z jej pracy nie zaprosiła nikogo i potem dużo osób to obgadywało że chociaż do kościoła mogła zaprosić bo to takie nie kulturalne ....ja mam taka sytuację że ja jestem szefową (tż szefem u siebie) my pracownika nie zapraszamy tylko dostaje dzień wolny za to na ślub mogli przyjść i butelkę wódki i zakaz dawania prezentów
|
|
|
#1710 | ||
|
Raczkowanie
|
Trudno powiedzieć. Zapraszaliśmy ok. 100 osób, a termin potwierdzenia jeszcze nie minął. Od Tż rodzina mocno się wysypuje na razie. Mam dwie wersje: negatywną i pozytywną
W negatywnej wyjdzie nam jakoś 60-65 osób, w pozytywnej ok. 75.Cytat:
![]() Cytat:
![]() Oczywiście nie uważam, że ktoś, kto zaprasza szefa robi źle. Ja po prostu uważam, że są różni szefowie, różne zakłady pracy, różne sytuacje i każdy robi jak uważa. A gadać, że niekulturalne pewnie i tak będą, zawsze znajdą powód. Jak nie zawiadomienie o ślubie, to to że na wesele się nie zaprosiło ![]() 80 dni do ślubu !
Edytowane przez Dancing_Lady Czas edycji: 2012-05-09 o 18:35 |
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:10.

bez kola to ten material bedzie ci się plątał pomiędzy nogami 

Poza tym, widzę, że przygotowania idą pełną parą! Super 

). Później to ewentualnie przychodzi się z dokumentami z USC, o ile ksiądz nie chce ich od razu.

Próbowałam znaleźć je w necie, ale nigdzie nie trafiłam na zdjęcie tego modelu. Zamiast tego wklejam Wam mój wybór co do sukni 

Rodzina TŻ jest dość liczna.
... yh), więc się boję, że nie przyjdą i myślę, że jak dadzą znać, że ich nie będzie, to zaproszę o kilku więcej dobrych znajomych i zaprosi się więcej osób od strony TŻ, bo on ma lepsze kontakty ze swoją rodziną