|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3541 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: SG (Straight Girl) - czyli coś dla prostowłosych
Cytat:
To mnie trochę zniechęca do nowych olei, bo wypróbowałam ich kilkanaście, a tylko orzech i masło shea dają u mnie wyraźne efekty
|
|
|
|
|
#3542 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do olei, to może spróbuj z orzechów laskowych, macadamię, albo babassu
|
|
#3543 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Potem chciałam zamówić w końcu masło kakaowe
|
|
|
|
|
#3544 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W Almie jest podobno za niecałe 30 zł/250 ml.Co do masła kakaowego, to sama planowałam zakup, ale głównie do ciała, tylko przeraża mnie ta twarda konsystencja ![]() Bardzo lubię balsam z Ziaji masło kakaowe (wiem, że to nie to samo) i dlatego tak mnie kusi Zresztą np. czystego kokosa też na ciało lubiłam
16.09.11 - pielęgnacja bezsilikonowa 29.09.11 - oleje 25.01.12 - ścięcie 1.04.12 - Seboradin 12.04.12 - Eclipta 11.01.12 - kwasy i naturalna pielęgnacja twarzy Moje włosy Edytowane przez izus_86 Czas edycji: 2012-05-10 o 23:25 |
|
|
|
|
#3545 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Z hitów - bardzo lubię Bingo - mam do tłustych włosów. Na początku byłam - ale to było w czasie gdy mnie przeciążyło. Teraz jestem nim zachwycona - tyko śmierdzi glinką
|
|
#3546 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3547 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Izuś, nie wiem, czy czytałaś ten post, coś dla nas i dziewczyn z włosami o niskiej porowatości: http://czarownicujaco.blogspot.com/2...rowatosci.html Kilka fajnych informacji
|
|
#3548 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ma te włosy jakies nijakie takie i widać i czuć, że coś jest na nich.no i zastanawiam się nad tym znienawidzonym na wizażu Waxem zagranicznym, naprawdę go kiedyś lubiłam. obawiam się, że inne będą słabsze. kurcze, szczerze mówiąc, to też tak mam, że używając jednego szamponu wypadają bardziej, niż używając innego, ale nigdy tego nie wiązałam z konkretnym produktem, muszę zwrócić na to większą uwagę... bo wypadać też mi muszą oczywiście ![]() Cytat:
co innego, gdy ktoś ma zniszczone włosy, suche, rozdwojone, a używając d/s z silikonem są w lepszym stanie - to faktycznie takie przekłamywanie, no ale z drugiej strony, takie włosy także mogą potrzebować lepszej ochrony, a w ten sposób mogą ją uzyskać. Cytat:
? może potrzeba im po prostu intensywniejszej ochrony?Cytat:
?Cytat:
![]() jakie to nożyczki ?Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#3549 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja porowatośc, pomocy ![]() 1) pod prysznicem cięzko je zmoczyć 2) schną długo 3)kokos bardzo mi słuzy , mój pierwszy olej i pieknie zregenerował mi włoski ![]() 4)farb nie uzywałam, ale kiedyś (tak wiem to głupie) na kawałek pasemka dałam czystą wodę utlenioną i nie rozjasniło mi się zupełnie nic wiec mam chyba niska prawda? czy sa jeszcze jakies ptanie na które powinnam sobie odpowiedziec dot. porowatości?
|
|
#3550 |
|
Zadomowienie
|
A moje:
średnio się je moczy schną do całkiem sucha koło 2h kokosa nie znoszą farbują się, ale farba szybko się wypłukuje, a kolor wychodzi nie zawsze jak oczekuje Kupiłam dzisiaj stapiza rano testy! albo wieczorem.
|
#3551 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba za często go używałam, teraz dałam włosom odpocząć i jest lepiej. |
|
|
|
|
#3552 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Ja jestem pewna na 99%, że mam niską porowatość, ten 1% to niepasujące baaardzo szybkie schnięcie. Każde włosy inne
|
|
#3553 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i dziękuję za link, dużo ciekawych informacji Cytat:
![]() Co do keratyny, to jestem pewna, że to jej wina Dbałam o równowagę, a mimo to moje włoski były jakieś sianowate, odstawiłam psikacz z keratyną i wszystko wróciło do normy ![]() Cytat:
Moje ciężko zmoczyć, kokos im służył, błyszczą się, ciemne farby długo schodziły, a jak kiedyś chciałam zrobić jasne pasemka (wieki temu), to po godzinie trzymania na naturalkach i tak nie były wcale takie jasne ![]() Jedyne co u mnie się nie zgadza, to czas schnięcia, bo w sumie w niecałe 2h wysychają, ale i tak mi się wydaje, że mam niską porowatość ![]() Cytat:
kuleczkka wiem, że też używasz Seboradinu tego co ja i chciałam się zapytać, czy zauważyłaś po nim zmniejszenie przetłuszczania? Moje kłaczki ostatnio dłużej są świeże i tak się zastanawiam czy to jego zasługa, czy Lilliputza ![]() Na pewno dostałam po nim wysyp bejbików No i dziewczyny ostatnio codziennie używam Garniera AiK, żeby go zużyć, bo jakoś szału nie robił, a teraz jak systematycznie używam tej odżywki, to moje włoski jakoś odżyły ![]() Chyba, że to zasługa odstawienia keratyny, która robiła u mnie sianko ![]() No i kupiłam dzisiaj jedną odżywkę z silikonem https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...ra-wersja.html Opinie ma dobre i jak pytałam o nią na wizażu, to też dostałam trochę pozytywnych odpowiedzi, skład w sumie całkiem ok. Może trochę ochroni moje te krótsze włoski ![]() Mam zamiar używać jej na zmianę z Fructisem Volume Restructure, ale dopiero jak wykończę Garniera AiK
|
|
#3554 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3555 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bardziej chciałam ją w celu dodatkowej ochrony, ale w sumie skład nie jest zły ![]() Robię dużo dla moich włosków, więc może przy niezniszczonych sprawdzi się dobrze ![]() Jak nie to trudno, muszę próbować wszystkiego ![]() ---------- Dopisano o 23:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ---------- Edit: dziewczyny kupiłam jednak nie tą odżywkę, którą miałam Wzięłam tą https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...#review-640403 Jak na moje oko, to chyba nawet ma lepszy skład
16.09.11 - pielęgnacja bezsilikonowa 29.09.11 - oleje 25.01.12 - ścięcie 1.04.12 - Seboradin 12.04.12 - Eclipta 11.01.12 - kwasy i naturalna pielęgnacja twarzy Moje włosy Edytowane przez izus_86 Czas edycji: 2012-05-11 o 23:03 |
|
|
|
|
#3556 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Słyszałam, że można je trafić w Poznaniu w Tesco Extra czy jakoś tak. Ale nie mam możliwości pojechania tam, bo to chyba na Piątkowie? Ale ostatnio rzadko stosuję maski, więc może jakoś przeczekam kryzys finansowo-lokacyjny
|
|
#3557 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
|
|
#3558 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja tam mam spory kawałek, w sumie praktycznie tam nie jeżdżę, a specjalnie jechać tam po maskę i to z córeczką, to mi się nie uśmiecha ![]() Muszę kiedyś poprosić szwagra, bo on często jeździ do Tesco, ale chyba innego, ale może akurat będą ![]() Mi w sumie została jedna maska, której bardzo rzadko używałam Elseve Total Repair, ale mam jeszcze prostą odżywkę, dobrą do tuningowania, więc to w sumie z dodatkiem półproduktów jak maska
|
|
#3559 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Kiedyś kupiłam podczas DDD (dnia darmowej dostawy) i nie byłam szczególnie zadowolona. Dlaczego nie masz możliwości pojechania na Piątkowo? Tramwajem albo autobusem wszędzie dojedziesz w Poznaniu
|
|
|
|
|
#3560 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w końcu nie każde włosy lubią się z keratyną, tak po prostu ![]() bardzo fajny wpis na tym blogu jest nt. protein właśnie w odniesieniu do porowatości, zerknij sobie masz dość krótkie włosy, to wiadomo, że szybciej schną, niż jakbyś miała długie. moim zdaniem na pewno niska porowatość, stąd ten błysk, co Ci go tak zazdroszczę ![]() już dalej doczytałam, że kupiłaś inną odżywkę, w kwc nie ma składu tej, którą kupiłaś, ale ta, której nie kupiłaś ( ) ma w składzie keratynę, więc może dobrze, że wzięłaś inną, skoro keratyna Ci nie służy.
|
|
|
|
|
#3561 |
|
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem czas schnięcia włosa to dosyć niepewne kryterium nt. porowatości. Wiadomo, że porowaty włos przyswaja i traci wodę dosyć szybko, ale czas schnięcia włosów jest tak różny, że jak określić kiedy jest szybko a kiedy nie?
Gdzieś czytałam, że porowatość włosa ogólnie jest niezmienna, ale zgodnie z tekstem anki.d na porowatość mogą wpłynąć czynniki środowiskowe i można przez pielęgnację przywrócić włosom niższą porowatość - u mnie tak się stało, miałam mocno niszczone włosy po narkozie to były bardzo porowate, teraz są raczej normalne. Kiedyś włosy mi schły 4-6 godzin i najpierw wysychały końcówki, puszyły się przy dużej wilgotności powietrza, nie dało się ich ułożyć w ogóle, teraz 2-3 godziny i najpierw wysychają włosy przy głowie i nawet deszcz przetrzymują w dobrym stanie, loki trzymają się do następnego mycia
|
|
|
|
#3562 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Nie mam możliwości, bo chwilowo nie mieszkam w Poznaniu i wpadam na godzinkę, dwie i muszę uciekać. Ale za miesiąc, góra dwa, wracam na stałe Cytat:
Chyba da się zmienić porowatość, ja prawdopodobnie mam sztucznie podwyższoną przez stosowanie jeszcze pół roku temu dzień w dzień suszarki i prostownicy. Chyba stąd brak blasku, plątanie i inne rzeczy, które objawiły się w zeszłym roku. Po półrocznym włosomaniactwie zaczynają wracać do siebie Ale schły zawsze długo - krótko, miało być krótko!!!Zresztą o tym schnięciu kiedyś rozmawiałyśmy z Izuś na Walce o... i możliwe, że my trochę inaczej to interpretujemy niż powinnyśmy.
Włosomaniaczka od 10.11.2011 Cel: 60 cm, ZAGĘSZCZENIE Edytowane przez Magdalene29 Czas edycji: 2012-05-12 o 21:57 |
|||
|
|
|
#3563 |
|
Zakorzenienie
|
mi tez szybciej wysychają przy głowie
|
#3564 |
|
Rozeznanie
|
babyki mam na pewno, chyba lekko zmniejszył mi przetłusczanie - ale to lekko.
|
#3565 |
|
Wtajemniczenie
|
Izuś, mi to się wydaje, że włoski długo Ci schną :P Moje są dłuższe, ponad 50 cm, i schna mi w 1,5-2 godziny. Czyli teraz domyślam się, że to znaczy krótko :P
Wychodzi na to, że mam wysoką porowatość "fabrycznie"... Bo również puszą się i ciężko je czymkolwiek obciążyć, a kiedyś, gdy farbowałam, łatwo chłonęły kolor, czarną farbę zmywałam po 15 minutach zamiast 30-40 i miałam intensywny kolor... Rozjaśniały się też łatwo wodą utlenioną. Teraz ich niczym nie męczę, kolor nauralny, a i tak dużo mnie kosztuje, by wyglądały "jakoś" Kończy mi się Kallos, więc myślałam o spróbowaniu Bingo, myślę o tej mlecznej z elastyną, dobre toto? W Gdańsku ktoś widział może? w Auchan nie ma, więc pewnie zostanie mi internet...A i właśnie, Kallosy na Allegro te z nowym składem, mają takie same opakowania jak te stare?
|
#3566 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ta odżywka, którą kupiłam nie ma keratyny, ale ma jedwab, czyli tez proteinkę. Jednak używam CHI na końcówki, który też go ma i jest wszystko dobrze, więc może moje włoski na ten jedwab w odżywce nie zareagują tak źle jak na keratynę ![]() Ogólnie chyba zmienili jej skład, bo w analizach jest trochę inny niż ja mam. Cytat:
Jak regularnie oczyszczasz włoski, to powinno być ok Stosowanie silikonów z pielęgnacją świadomą, to co innego ![]() Co do Twojego błysku, to bardzo możliwe, że poprzez suszarkę i prostownicę się zwiększyła i dlatego straciłaś błysk. Teraz jak dbasz o włoski, to powinno wszystko wrócić do normy Cytat:
![]() Cytat:
![]() Teraz po godzinie praktycznie są suche, ale jeszcze gdzieś tam są wilgotne miejsca, dlatego napisałam, że prawie 2 h
16.09.11 - pielęgnacja bezsilikonowa 29.09.11 - oleje 25.01.12 - ścięcie 1.04.12 - Seboradin 12.04.12 - Eclipta 11.01.12 - kwasy i naturalna pielęgnacja twarzy Moje włosy Edytowane przez izus_86 Czas edycji: 2012-05-12 o 20:51 |
||||
|
|
|
#3567 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Właśnie, a nuż się okaże, że silikony w maskach mi służą? Aż się boję, co z tym fantem zrobię ![]() Za dzieciaka wszystkie koleżanki z klasy mi zazdrościły właśnie blasku (ale poza nim moje włosy nigdy nic sobą nie prezentowały ). Wczoraj oglądałam zdjęcia z dzieciństwa pod kątem włosów i miałam całkiem długie, sięgały nawet przez chwilę do pasa, ale co z tego jak było ich strasznie mało i wisiała taka smętna, ale błyszcząca kitka ![]() Dzięki za wsparcie, ale mam teraz mobilizację
|
|
#3568 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja mam wrażenie, że po Lili bardziej mi się przetłuszczają dziś chodziłam ze spiętą grzywką cały dzień, więc zobaczę jak jutro będą wyglądać, bo podejrzewam też, że po prostu grzywka brudzi się szybko od czoła, więc siłą rzeczy reszta włosów zaraz też ![]() ale z drugiej strony ostatnio nie wytrzymały świeże nawet 1 dnia! (od rana do wieczora) i nie wiem, czy mój psikacz nie obciążył ich (pierwszy raz robiłam i psiknęłam na całe włosy, nie tylko od ucha w dół), ale czy aloes, keratyna, panthenol - mogą obciążyć aż tak, by włosy były momentalnie (parę godzin) tłuste? |
|
|
|
|
#3569 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z tą długością, to teraz moje marzenie mieć włoski chociaż do zapięcia stanika, bo nigdy jakoś nie miałam zbyt długich, chyba najdłuższe jakie miałam to kilka cm przed zapięciem stanika ![]() No i oczywiście trzeba się wspierać ![]() Skoro mi się udało niektóre cele osiągnąć, to Tobie też się uda ![]() No i chciałam Ci zdać relację, że ostatnio włoski mi się trochę mniej przetłuszczają i znowu przestają się zbijać w strąki, po tym ostatnim kryzysie Tylko nie wiem czego, to zasługa Seboradinu czy Lilliputza ![]() ---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ---------- Cytat:
A kiedy ostatnio oczyszczałaś włoski? Teraz też jest cieplej, więc człowiek się bardziej poci itp. co sprzyja niestety szybszemu przetłuszczaniu ![]() Co do Twojego psikacza, to raczej nic nie powinno obciążać, ewentualnie d-pantenol w zbyt dużym stężeniu, ale przypuszczam, że nie dawałaś go zbyt wiele
16.09.11 - pielęgnacja bezsilikonowa 29.09.11 - oleje 25.01.12 - ścięcie 1.04.12 - Seboradin 12.04.12 - Eclipta 11.01.12 - kwasy i naturalna pielęgnacja twarzy Moje włosy Edytowane przez izus_86 Czas edycji: 2012-05-12 o 22:43 |
||
|
|
|
#3570 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mnie zagraniczny Wax uczulał i był jednym wielkim koszmarkiem. ![]() Też częściej znajduję rozdwojenia przy twarzy - ale ja mam taki "tik", że się ciągle bawię włosami i ich dotykam. Nożyczki mam firmy Euro Stil. Użyłam wczoraj drugi raz tej silikonowej odżywki i jednak nie wiem, czy to dobry pomysł. Pod wieczór miałam już mocno sfatygowane, przeciążone włosy. Nie mam siły do nich. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:30.

Właśnie dzisiaj ją już zużyłam do końca i to stuningowaną, bo tak to jakoś na mnie w ogóle nie działała, a włoski były po niej jakieś bez życia 

Potem chciałam zamówić w końcu masło kakaowe
Zresztą np. czystego kokosa też na ciało lubiłam 

Nie mam pojęcia dlaczego się tak dzieje, ale nie sądzę by był to zbieg okoliczności. Nie szarpię włosów podczas mycia, zawsze robię to delikatnie.
?
). Niby kupiłam w sklepie fryzjerskim, pan polecał i obiecywał, że przy obcinaniu tylko włosów będą długo służyły, ale nie dałam za nie dużo, ok. 45zł.
Póki co testuję ten Spray Schaumy, może on coś pomoże