SG (Straight Girl) - czyli coś dla prostowłosych - Strona 119 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-10, 23:09   #3541
Jigoku
Zakorzenienie

Dot.: SG (Straight Girl) - czyli coś dla prostowłosych

Cytat:
Napisane przez izus_86 Pokaż wiadomość
Ja kokosa lubiłam, spiruliny nie używałam, a Gloria mnie nie zachwyciła Właśnie dzisiaj ją już zużyłam do końca i to stuningowaną, bo tak to jakoś na mnie w ogóle nie działała, a włoski były po niej jakieś bez życia
Ja jej mogę użyć raz na jakiś czas, długo już mam to opakowanie (od jesieni), a jeszcze go nie mogę wykończyć, bo przy zbyt częstym używaniu bardzo mi obciąża włosy
To mnie trochę zniechęca do nowych olei, bo wypróbowałam ich kilkanaście, a tylko orzech i masło shea dają u mnie wyraźne efekty

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 23:15   #3542
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jigoku Pokaż wiadomość
Ja jej mogę użyć raz na jakiś czas, długo już mam to opakowanie (od jesieni), a jeszcze go nie mogę wykończyć, bo przy zbyt częstym używaniu bardzo mi obciąża włosy
To mnie trochę zniechęca do nowych olei, bo wypróbowałam ich kilkanaście, a tylko orzech i masło shea dają u mnie wyraźne efekty
Ja ostatnio na Glorii robiłam maski przed myciem, aby ją wykończyć

Co do olei, to może spróbuj z orzechów laskowych, macadamię, albo babassu
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

11.01.12 - kwasy i naturalna pielęgnacja twarzy

Moje włosy
izus_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 23:17   #3543
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:

Macadamia jest nawet w moich postanowieniach noworocznych Potem chciałam zamówić w końcu masło kakaowe

książki
Stary 2012-05-10, 23:24   #3544
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
Macadamia jest nawet w moich postanowieniach noworocznych Potem chciałam zamówić w końcu masło kakaowe
No to chyba musisz ją kupić W Almie jest podobno za niecałe 30 zł/250 ml.

Co do masła kakaowego, to sama planowałam zakup, ale głównie do ciała, tylko przeraża mnie ta twarda konsystencja
Bardzo lubię balsam z Ziaji masło kakaowe (wiem, że to nie to samo) i dlatego tak mnie kusi Zresztą np. czystego kokosa też na ciało lubiłam
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

Moje włosy

Edytowane przez izus_86
Czas edycji: 2012-05-10 o 23:25
Stary 2012-05-11, 13:36   #3545
kuleczkka
Rozeznanie

Cytat:
Ja kokosa lubiłam, spiruliny nie używałam, a Gloria mnie nie zachwyciła Właśnie dzisiaj ją już zużyłam do końca i to stuningowaną, bo tak to jakoś na mnie w ogóle nie działała, a włoski były po niej jakieś bez życia
Cytat:
Moje włosy to w ogóle indywidua Mało wizażowych hitów mi służy z kokosem, Glorią i spiruliną na czele
Na początku bardzo fajne miałam włosy po aloesie, ale jak zaczęłam używać go codziennie to jakieś takie suche.

Dobrze, że Ci służy
Ja też Glori nie lubię - mam i czekam na to jak się skończy - wiecej nie kupię.
Z hitów - bardzo lubię Bingo - mam do tłustych włosów. Na początku byłam - ale to było w czasie gdy mnie przeciążyło. Teraz jestem nim zachwycona - tyko śmierdzi glinką
kuleczkka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-11, 14:27   #3546
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kuleczkka Pokaż wiadomość
Ja też Glori nie lubię - mam i czekam na to jak się skończy - wiecej nie kupię.
Z hitów - bardzo lubię Bingo - mam do tłustych włosów. Na początku byłam - ale to było w czasie gdy mnie przeciążyło. Teraz jestem nim zachwycona - tyko śmierdzi glinką
Ja cały czas poluję na Bingo Teraz muszę się wziąć za dokładniejsze poszukiwania, bo zostałam z jedną maską
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

Moje włosy
Stary 2012-05-11, 17:46   #3547
Magdalene29
Rozeznanie

Cytat:
Ja cały czas poluję na Bingo Teraz muszę się wziąć za dokładniejsze poszukiwania, bo zostałam z jedną maską
Mi zostały resztki dwóch masek, starczy mi pewnie na 3-4 razy i kompletnie nie wiem co dalej

Izuś, nie wiem, czy czytałaś ten post, coś dla nas i dziewczyn z włosami o niskiej porowatości: http://czarownicujaco.blogspot.com/2...rowatosci.html
Kilka fajnych informacji

Magdalene29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-11, 19:33   #3548
blue_apple
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fluoxetine Pokaż wiadomość
Jeśli lubisz swoje włosy po silikonowych szamponach to moim zdaniem możesz używać - może nie codziennie, ale od czasu do czasu, co kilka myć, czemu nie? Ja niestety już po jednym użyciu miałam wrażenie niedomytych, obciążonych włosów bez objętości. Co trochę mnie dziwi, bo silikony w odżywkach nigdy nie powodują u mnie aż takiego efektu.

Odkryłam empirycznie. Ostatnio zauważyłam, że dość sporo włosów tracę podczas mycia (wcześniej nie wypadało mi nic albo góra 2-3 włosy) i nie mogłam ustalić przyczyny - a od ponad miesiąca myłam głównie BD. Później postanowiłam wykończyć kilka szamponów i zamiast BD zaczęłam myć różowym Elseve i wypadanie zniknęło. A przedwczoraj znów sięgnęłam po BD i masakra - poleciało mi ok. 20 włosów. Nie mam pojęcia dlaczego się tak dzieje, ale nie sądzę by był to zbieg okoliczności. Nie szarpię włosów podczas mycia, zawsze robię to delikatnie.
być może szampony z silikonami są ogólnie bogatsze, bardziej obciążające, filmotwórcze. na początku koniecznie muszę kupić coś z silikonem b/s, bo obecnie moje b/s to samorobiony psikacz, ochraniać to on raczej nie ma czym. a olej do ochrony się u mnie nie sprawdza ma te włosy jakies nijakie takie i widać i czuć, że coś jest na nich.
no i zastanawiam się nad tym znienawidzonym na wizażu Waxem zagranicznym, naprawdę go kiedyś lubiłam. obawiam się, że inne będą słabsze.

kurcze, szczerze mówiąc, to też tak mam, że używając jednego szamponu wypadają bardziej, niż używając innego, ale nigdy tego nie wiązałam z konkretnym produktem, muszę zwrócić na to większą uwagę... bo wypadać też mi muszą oczywiście

Cytat:
Ja za bardzo nie wierzę w to 'pasuje'

Ja z kolei uważam, że odżywka b/s, która ma tylko zabezpieczyć włosy - ok, ale d/s bez sensu. Ja wolę właśnie widzieć jak moje włosy rzeczywiście wyglądają i mieć więcej motywacji by wyglądały lepiej, niż karmić się przekłamanym wyglądem
masz rację z tym wszystkim, co mówisz, ale z drugiej strony są też osoby, które mają zadbane włosy bez względu na to czy użyją odżywki d/s z silikonem, czy bez - z tym, że ta pierwsza dodatkowo ochroni włosy - dlatego niektórym, moim zdaniem coś takiego będzie pasowało.
co innego, gdy ktoś ma zniszczone włosy, suche, rozdwojone, a używając d/s z silikonem są w lepszym stanie - to faktycznie takie przekłamywanie, no ale z drugiej strony, takie włosy także mogą potrzebować lepszej ochrony, a w ten sposób mogą ją uzyskać.

Cytat:
Też kiedyś przerobiłam rozdwajanie po-biosilkowe, gdy nie wiedziałam, że on jest z alko.
Ja nakładam ochronę po każdym myciu, a i tak widzę porozdwajane włosy. Może taka ich natura i silikony też tu nic nie pomogą? Duży wpływ ma pewnie też to, że noszę prawie wyłącznie rozpuszczone włosy, wiążę tylko na noc. A może za bardzo szukam tych zniszczonych i tak naprawdę to każdy ma kilka miotełkowych końców na czuprynie? (tak się czasem pocieszam )
a może pomogą ? może potrzeba im po prostu intensywniejszej ochrony?

Cytat:
Btw możliwe, że aloes przesusza mi włosy? Wydaje mi się, że to może być jego sprawka
może za duże stężenie ?

Cytat:
Mam dokładnie ten sam problem. Długość obcinałam 2 miesiące temu i jest ok, nic się nie rozdwaja, ale te krótsze włosy są problemem. Robię co jakiś czas polowanie i właśnie staram się ich pozbywać, jeśli tylko zauważę. I mam nadzieję, że moje nożyczki są ok (bo kiedyś zdarzało mi się te rozdwojone ciąć zwykłymi ). Niby kupiłam w sklepie fryzjerskim, pan polecał i obiecywał, że przy obcinaniu tylko włosów będą długo służyły, ale nie dałam za nie dużo, ok. 45zł.
ostatnio miałam już tak mocno rozdwojone końcówki, że patrzeć nie mogłam na nie, obcięłam - wyrównałam na długości i teraz te najdłuższe są porządne ale właśnie problem w tym, co jest wycieniowane i trochę krótsze. a już te włosy przy samej twarzy, to coś okropnego

jakie to nożyczki ?

Cytat:
Ja właśnie ostatnio się zastanawiam nad odżywką d/s z silikonami, aby je bardziej zabezpieczyć, ale boję się obciążenia, bo niestety moje włoski są na to bardzo podatne Póki co testuję ten Spray Schaumy, może on coś pomoże Czarny Gliss Kur nie zdał egzaminu, to znaczy coś tam chronił, ale w efekcie miałam trochę suche włoski, bo moje kłaczki chyba nie lubią się z keratyną w dużym stopniu
a może nie jest to wina samej kreatyny, tylko braku równowagi między proteinami a nawilżaczami

Cytat:
Napisane przez Magdalene29 Pokaż wiadomość
Izuś, nie wiem, czy czytałaś ten post, coś dla nas i dziewczyn z włosami o niskiej porowatości: http://czarownicujaco.blogspot.com/2...rowatosci.html
Kilka fajnych informacji
bardzo fajny post. ja i tak mam trudność z określeniem porowatości, z jednej strony wydaje się być mała, z drugiej duża. chociaż mówiąc szczerze, mam koleżankę, której włosy schną bardzo szybko, a jednocześnie są grube i zdrowe, takie 'nie do zdarcia' - czyli z jednej strony porowatość duża, z drugiej mała
blue_apple jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-11, 20:44   #3549
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:

a na mazidłach jes babassu?

Moja porowatośc, pomocy

1) pod prysznicem cięzko je zmoczyć
2) schną długo
3)kokos bardzo mi słuzy , mój pierwszy olej i pieknie zregenerował mi włoski
4)farb nie uzywałam, ale kiedyś (tak wiem to głupie) na kawałek pasemka dałam czystą wodę utlenioną i nie rozjasniło mi się zupełnie nic

wiec mam chyba niska prawda?

czy sa jeszcze jakies ptanie na które powinnam sobie odpowiedziec dot. porowatości?

Doceniamy dopiero kiedy stracimy.

Zapuszczanie włosów z wizażem : 65cm completed

Moja pielęgnacja włosów
karmazynka99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-11, 20:59   #3550
vyenna
Zadomowienie

A moje:
średnio się je moczy
schną do całkiem sucha koło 2h
kokosa nie znoszą
farbują się, ale farba szybko się wypłukuje, a kolor wychodzi nie zawsze jak oczekuje

Kupiłam dzisiaj stapiza rano testy! albo wieczorem.

szukam: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post33410649

zapuszczam włosy i okazjonalnie odchudzam
vyenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-11, 21:03   #3551
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blue_apple Pokaż wiadomość
być może szampony z silikonami są ogólnie bogatsze, bardziej obciążające, filmotwórcze.

może za duże stężenie ?
Nie powiedziałabym, szampon w Gliss Kura, którego używam teraz ma nawet niezły skład, a silikonów nie ma.

Chyba za często go używałam, teraz dałam włosom odpocząć i jest lepiej.

książki
Stary 2012-05-11, 22:34   #3552
Magdalene29
Rozeznanie

Cytat:
bardzo fajny post. ja i tak mam trudność z określeniem porowatości, z jednej strony wydaje się być mała, z drugiej duża. chociaż mówiąc szczerze, mam koleżankę, której włosy schną bardzo szybko, a jednocześnie są grube i zdrowe, takie 'nie do zdarcia' - czyli z jednej strony porowatość duża, z drugiej mała
Cytat:
Napisane przez karmazynka99 Pokaż wiadomość

Moja porowatośc, pomocy

2) schną długo
4)farb nie uzywałam, ale kiedyś (tak wiem to głupie) na kawałek pasemka dałam czystą wodę utlenioną i nie rozjasniło mi się zupełnie nic

czy sa jeszcze jakies ptanie na które powinnam sobie odpowiedziec dot. porowatości?
Cytat:
Napisane przez vyenna Pokaż wiadomość
A moje:
średnio się je moczy
kokosa nie znoszą
farbują się, ale farba szybko się wypłukuje, a kolor wychodzi nie zawsze jak oczekuje

Porowatość tu, tu i jeszcze tutaj
Ja jestem pewna na 99%, że mam niską porowatość, ten 1% to niepasujące baaardzo szybkie schnięcie. Każde włosy inne

Stary 2012-05-11, 22:37   #3553
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
Mi zostały resztki dwóch masek, starczy mi pewnie na 3-4 razy i kompletnie nie wiem co dalej

Kilka fajnych informacji
No ja właśnie chcę wypróbować w końcu Bingo

No i dziękuję za link, dużo ciekawych informacji

Cytat:
no i zastanawiam się nad tym znienawidzonym na wizażu Waxem zagranicznym, naprawdę go kiedyś lubiłam. obawiam się, że inne będą słabsze.

a może nie jest to wina samej kreatyny, tylko braku równowagi między proteinami a nawilżaczami
Ja miałam kiedyś Waxa zagranicznego, a teraz wykończyłam Biovax do ciemnych włosków. Szczerze, to wydaje mi się, że lepiej na moje włoski działał ten zagraniczny, mimo gorszego składu

Co do keratyny, to jestem pewna, że to jej wina
Dbałam o równowagę, a mimo to moje włoski były jakieś sianowate, odstawiłam psikacz z keratyną i wszystko wróciło do normy

Cytat:
Napisane przez karmazynka99 Pokaż wiadomość

Moja porowatośc, pomocy

2) schną długo

Mi się wydaje, że masz niską
Moje ciężko zmoczyć, kokos im służył, błyszczą się, ciemne farby długo schodziły, a jak kiedyś chciałam zrobić jasne pasemka (wieki temu), to po godzinie trzymania na naturalkach i tak nie były wcale takie jasne
Jedyne co u mnie się nie zgadza, to czas schnięcia, bo w sumie w niecałe 2h wysychają, ale i tak mi się wydaje, że mam niską porowatość

Cytat:
Napisane przez vyenna Pokaż wiadomość
A moje:
średnio się je moczy
kokosa nie znoszą

Obstawiałabym bardziej ku wysokiej porowatości, ale pewna nie jestem

kuleczkka wiem, że też używasz Seboradinu tego co ja i chciałam się zapytać, czy zauważyłaś po nim zmniejszenie przetłuszczania?
Moje kłaczki ostatnio dłużej są świeże i tak się zastanawiam czy to jego zasługa, czy Lilliputza
Na pewno dostałam po nim wysyp bejbików

No i dziewczyny ostatnio codziennie używam Garniera AiK, żeby go zużyć, bo jakoś szału nie robił, a teraz jak systematycznie używam tej odżywki, to moje włoski jakoś odżyły
Chyba, że to zasługa odstawienia keratyny, która robiła u mnie sianko

No i kupiłam dzisiaj jedną odżywkę z silikonem https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...ra-wersja.html
Opinie ma dobre i jak pytałam o nią na wizażu, to też dostałam trochę pozytywnych odpowiedzi, skład w sumie całkiem ok. Może trochę ochroni moje te krótsze włoski
Mam zamiar używać jej na zmianę z Fructisem Volume Restructure, ale dopiero jak wykończę Garniera AiK
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

Moje włosy
Stary 2012-05-11, 22:47   #3554
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
No i kupiłam dzisiaj jedną odżywkę z silikonem https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...ra-wersja.html
Opinie ma dobre i jak pytałam o nią na wizażu, to też dostałam trochę pozytywnych odpowiedzi, skład w sumie całkiem ok. Może trochę ochroni moje te krótsze włoski
Mam zamiar używać jej na zmianę z Fructisem Volume Restructure, ale dopiero jak wykończę Garniera AiK
Miałam ją jak jeszcze nie dbałam tak bardzo o włosy, ale nie widziałam żadnych plusów prócz zapachu

książki
Stary 2012-05-11, 23:02   #3555
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
Miałam ją jak jeszcze nie dbałam tak bardzo o włosy, ale nie widziałam żadnych plusów prócz zapachu
Zobaczymy jak się u mnie sprawdzi
Bardziej chciałam ją w celu dodatkowej ochrony, ale w sumie skład nie jest zły
Robię dużo dla moich włosków, więc może przy niezniszczonych sprawdzi się dobrze
Jak nie to trudno, muszę próbować wszystkiego

---------- Dopisano o 23:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ----------

Edit: dziewczyny kupiłam jednak nie tą odżywkę, którą miałam
Wzięłam tą https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...#review-640403

Jak na moje oko, to chyba nawet ma lepszy skład
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

Moje włosy

Edytowane przez izus_86
Czas edycji: 2012-05-11 o 23:03
Stary 2012-05-12, 06:59   #3556
Magdalene29
Rozeznanie

Cytat:
No ja właśnie chcę wypróbować w końcu Bingo

No i dziękuję za link, dużo ciekawych informacji
Ja też marzę o Bingo... Słyszałam, że można je trafić w Poznaniu w Tesco Extra czy jakoś tak. Ale nie mam możliwości pojechania tam, bo to chyba na Piątkowie?
Ale ostatnio rzadko stosuję maski, więc może jakoś przeczekam kryzys finansowo-lokacyjny

Stary 2012-05-12, 09:55   #3557
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
Porowatość tu, tu i jeszcze tutaj
Ja jestem pewna na 99%, że mam niską porowatość, ten 1% to niepasujące baaardzo szybkie schnięcie. Każde włosy inne

Cytat:
Moje ciężko zmoczyć, kokos im służył, błyszczą się, ciemne farby długo schodziły, a jak kiedyś chciałam zrobić jasne pasemka (wieki temu), to po godzinie trzymania na naturalkach i tak nie były wcale takie jasne
Jedyne co u mnie się nie zgadza, to czas schnięcia, bo w sumie w niecałe 2h wysychają, ale i tak mi się wydaje, że mam niską porowatość

dzieki

Moja pielęgnacja włosów
Stary 2012-05-12, 09:55   #3558
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też marzę o Bingo... Słyszałam, że można je trafić w Poznaniu w Tesco Extra czy jakoś tak. Ale nie mam możliwości pojechania tam, bo to chyba na Piątkowie?
Ale ostatnio rzadko stosuję maski, więc może jakoś przeczekam kryzys finansowo-lokacyjny
No to jest chyba, to Tesco, ale nie jestem pewna
Ja tam mam spory kawałek, w sumie praktycznie tam nie jeżdżę, a specjalnie jechać tam po maskę i to z córeczką, to mi się nie uśmiecha

Muszę kiedyś poprosić szwagra, bo on często jeździ do Tesco, ale chyba innego, ale może akurat będą

Mi w sumie została jedna maska, której bardzo rzadko używałam Elseve Total Repair, ale mam jeszcze prostą odżywkę, dobrą do tuningowania, więc to w sumie z dodatkiem półproduktów jak maska
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

Moje włosy
Stary 2012-05-12, 10:00   #3559
aniaamelia
Zadomowienie

Cytat:
Ja jeszcze nigdy nie spotkałam maski Bingo w Poznaniu.
Kiedyś kupiłam podczas DDD (dnia darmowej dostawy) i nie byłam szczególnie zadowolona.
Dlaczego nie masz możliwości pojechania na Piątkowo? Tramwajem albo autobusem wszędzie dojedziesz w Poznaniu
aniaamelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 13:35   #3560
blue_apple
Zakorzenienie

Cytat:
Ja miałam kiedyś Waxa zagranicznego, a teraz wykończyłam Biovax do ciemnych włosków. Szczerze, to wydaje mi się, że lepiej na moje włoski działał ten zagraniczny, mimo gorszego składu

Co do keratyny, to jestem pewna, że to jej wina
Dbałam o równowagę, a mimo to moje włoski były jakieś sianowate, odstawiłam psikacz z keratyną i wszystko wróciło do normy

no właśnie

w końcu nie każde włosy lubią się z keratyną, tak po prostu
bardzo fajny wpis na tym blogu jest nt. protein właśnie w odniesieniu do porowatości, zerknij sobie

masz dość krótkie włosy, to wiadomo, że szybciej schną, niż jakbyś miała długie. moim zdaniem na pewno niska porowatość, stąd ten błysk, co Ci go tak zazdroszczę

już dalej doczytałam, że kupiłaś inną odżywkę, w kwc nie ma składu tej, którą kupiłaś, ale ta, której nie kupiłaś () ma w składzie keratynę, więc może dobrze, że wzięłaś inną, skoro keratyna Ci nie służy.
Stary 2012-05-12, 13:49   #3561
Jigoku
Zakorzenienie

Moim zdaniem czas schnięcia włosa to dosyć niepewne kryterium nt. porowatości. Wiadomo, że porowaty włos przyswaja i traci wodę dosyć szybko, ale czas schnięcia włosów jest tak różny, że jak określić kiedy jest szybko a kiedy nie?
Gdzieś czytałam, że porowatość włosa ogólnie jest niezmienna, ale zgodnie z tekstem anki.d na porowatość mogą wpłynąć czynniki środowiskowe i można przez pielęgnację przywrócić włosom niższą porowatość - u mnie tak się stało, miałam mocno niszczone włosy po narkozie to były bardzo porowate, teraz są raczej normalne.
Kiedyś włosy mi schły 4-6 godzin i najpierw wysychały końcówki, puszyły się przy dużej wilgotności powietrza, nie dało się ich ułożyć w ogóle, teraz 2-3 godziny i najpierw wysychają włosy przy głowie i nawet deszcz przetrzymują w dobrym stanie, loki trzymają się do następnego mycia

książki
Stary 2012-05-12, 15:15   #3562
Magdalene29
Rozeznanie

Cytat:
No to jest chyba, to Tesco, ale nie jestem pewna
Ja tam mam spory kawałek, w sumie praktycznie tam nie jeżdżę, a specjalnie jechać tam po maskę i to z córeczką, to mi się nie uśmiecha

Muszę kiedyś poprosić szwagra, bo on często jeździ do Tesco, ale chyba innego, ale może akurat będą

Mi w sumie została jedna maska, której bardzo rzadko używałam Elseve Total Repair, ale mam jeszcze prostą odżywkę, dobrą do tuningowania, więc to w sumie z dodatkiem półproduktów jak maska
Też prawda z tym tuningowaniem ja mam full odżywek, lżejszych, cięższych, więc tymczasowo mogą zastąpić maski. A jeszcze siostra ma mi skombinować Sleeka (wiem, ma silikon..)

Cytat:
Napisane przez aniaamelia Pokaż wiadomość
Ja jeszcze nigdy nie spotkałam maski Bingo w Poznaniu.
Kiedyś kupiłam podczas DDD (dnia darmowej dostawy) i nie byłam szczególnie zadowolona.
Dlaczego nie masz możliwości pojechania na Piątkowo? Tramwajem albo autobusem wszędzie dojedziesz w Poznaniu
Przeczytałam o tym Tesco Extra na forum, tylko nie wiem, na którym wątku.
Nie mam możliwości, bo chwilowo nie mieszkam w Poznaniu i wpadam na godzinkę, dwie i muszę uciekać. Ale za miesiąc, góra dwa, wracam na stałe

Cytat:
Moim zdaniem czas schnięcia włosa to dosyć niepewne kryterium nt. porowatości. Wiadomo, że porowaty włos przyswaja i traci wodę dosyć szybko, ale czas schnięcia włosów jest tak różny, że jak określić kiedy jest szybko a kiedy nie?
Gdzieś czytałam, że porowatość włosa ogólnie jest niezmienna, ale zgodnie z tekstem anki.d na porowatość mogą wpłynąć czynniki środowiskowe i można przez pielęgnację przywrócić włosom niższą porowatość - u mnie tak się stało, miałam mocno niszczone włosy po narkozie to były bardzo porowate, teraz są raczej normalne.
Kiedyś włosy mi schły 4-6 godzin i najpierw wysychały końcówki, puszyły się przy dużej wilgotności powietrza, nie dało się ich ułożyć w ogóle, teraz 2-3 godziny i najpierw wysychają włosy przy głowie i nawet deszcz przetrzymują w dobrym stanie, loki trzymają się do następnego mycia
Moje też najszybciej schną przy skórze, zawsze mnie to intrygowało Chyba da się zmienić porowatość, ja prawdopodobnie mam sztucznie podwyższoną przez stosowanie jeszcze pół roku temu dzień w dzień suszarki i prostownicy. Chyba stąd brak blasku, plątanie i inne rzeczy, które objawiły się w zeszłym roku. Po półrocznym włosomaniactwie zaczynają wracać do siebie Ale schły zawsze długo - krótko, miało być krótko!!!

Zresztą o tym schnięciu kiedyś rozmawiałyśmy z Izuś na Walce o... i możliwe, że my trochę inaczej to interpretujemy niż powinnyśmy.

Edytowane przez Magdalene29
Czas edycji: 2012-05-12 o 21:57
Stary 2012-05-12, 16:31   #3563
karmazynka99
Zakorzenienie

mi tez szybciej wysychają przy głowie

Moja pielęgnacja włosów
Stary 2012-05-12, 17:25   #3564
kuleczkka
Rozeznanie

Cytat:
kuleczkka wiem, że też używasz Seboradinu tego co ja i chciałam się zapytać, czy zauważyłaś po nim zmniejszenie przetłuszczania?
Moje kłaczki ostatnio dłużej są świeże i tak się zastanawiam czy to jego zasługa, czy Lilliputza
Na pewno dostałam po nim wysyp bejbików
babyki mam na pewno, chyba lekko zmniejszył mi przetłusczanie - ale to lekko.
kuleczkka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 17:49   #3565
Patryka
Wtajemniczenie

Izuś, mi to się wydaje, że włoski długo Ci schną :P Moje są dłuższe, ponad 50 cm, i schna mi w 1,5-2 godziny. Czyli teraz domyślam się, że to znaczy krótko :P

Wychodzi na to, że mam wysoką porowatość "fabrycznie"... Bo również puszą się i ciężko je czymkolwiek obciążyć, a kiedyś, gdy farbowałam, łatwo chłonęły kolor, czarną farbę zmywałam po 15 minutach zamiast 30-40 i miałam intensywny kolor... Rozjaśniały się też łatwo wodą utlenioną. Teraz ich niczym nie męczę, kolor nauralny, a i tak dużo mnie kosztuje, by wyglądały "jakoś"

Kończy mi się Kallos, więc myślałam o spróbowaniu Bingo, myślę o tej mlecznej z elastyną, dobre toto? W Gdańsku ktoś widział może? w Auchan nie ma, więc pewnie zostanie mi internet...
A i właśnie, Kallosy na Allegro te z nowym składem, mają takie same opakowania jak te stare?

Patryka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-12, 20:49   #3566
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
masz dość krótkie włosy, to wiadomo, że szybciej schną, niż jakbyś miała długie. moim zdaniem na pewno niska porowatość, stąd ten błysk, co Ci go tak zazdroszczę

już dalej doczytałam, że kupiłaś inną odżywkę, w kwc nie ma składu tej, którą kupiłaś, ale ta, której nie kupiłaś () ma w składzie keratynę, więc może dobrze, że wzięłaś inną, skoro keratyna Ci nie służy.
Dziękuję

Ta odżywka, którą kupiłam nie ma keratyny, ale ma jedwab, czyli tez proteinkę. Jednak używam CHI na końcówki, który też go ma i jest wszystko dobrze, więc może moje włoski na ten jedwab w odżywce nie zareagują tak źle jak na keratynę

Ogólnie chyba zmienili jej skład, bo w analizach jest trochę inny niż ja mam.

Cytat:
Też prawda z tym tuningowaniem ja mam full odżywek, lżejszych, cięższych, więc tymczasowo mogą zastąpić maski. A jeszcze siostra ma mi skombinować Sleeka (wiem, ma silikon..)

Moje też najszybciej schną przy skórze, zawsze mnie to intrygowało Chyba da się zmienić porowatość, ja prawdopodobnie mam sztucznie podwyższoną przez stosowanie jeszcze pół roku temu dzień w dzień suszarki i prostownicy. Chyba stąd brak blasku, plątanie i inne rzeczy, które objawiły się w zeszłym roku. Po półrocznym włosomaniactwie zaczynają wracać do siebie Ale schły zawsze długo.

Zresztą o tym schnięciu kiedyś rozmawiałyśmy z Izuś na Walce o... i możliwe, że my trochę inaczej to interpretujemy niż powinnyśmy.
Oj tam, co z tego, że ma jeden silikon Jak regularnie oczyszczasz włoski, to powinno być ok
Stosowanie silikonów z pielęgnacją świadomą, to co innego

Co do Twojego błysku, to bardzo możliwe, że poprzez suszarkę i prostownicę się zwiększyła i dlatego straciłaś błysk.
Teraz jak dbasz o włoski, to powinno wszystko wrócić do normy

Cytat:
Napisane przez kuleczkka Pokaż wiadomość
babyki mam na pewno, chyba lekko zmniejszył mi przetłusczanie - ale to lekko.
No to może Lilliputz faktycznie tak dobrze działa na moje włoski

Cytat:
Napisane przez Patryka Pokaż wiadomość
Izuś, mi to się wydaje, że włoski długo Ci schną :P Moje są dłuższe, ponad 50 cm, i schna mi w 1,5-2 godziny. Czyli teraz domyślam się, że to znaczy krótko :P
Kiedyś po pół godzinie miałam totalnie suche włoski
Teraz po godzinie praktycznie są suche, ale jeszcze gdzieś tam są wilgotne miejsca, dlatego napisałam, że prawie 2 h
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

Moje włosy

Edytowane przez izus_86
Czas edycji: 2012-05-12 o 20:51
Stary 2012-05-12, 22:01   #3567
Magdalene29
Rozeznanie

Cytat:
Oj tam, co z tego, że ma jeden silikon Jak regularnie oczyszczasz włoski, to powinno być ok
Stosowanie silikonów z pielęgnacją świadomą, to co innego

Co do Twojego błysku, to bardzo możliwe, że poprzez suszarkę i prostownicę się zwiększyła i dlatego straciłaś błysk.
Teraz jak dbasz o włoski, to powinno wszystko wrócić do normy
Co ja piszę! Że moje włosy zawsze schły krótko miałam napisać, a nie wiem dla czego pojawił się tam wyraz długo

Właśnie, a nuż się okaże, że silikony w maskach mi służą? Aż się boję, co z tym fantem zrobię

Za dzieciaka wszystkie koleżanki z klasy mi zazdrościły właśnie blasku (ale poza nim moje włosy nigdy nic sobą nie prezentowały ). Wczoraj oglądałam zdjęcia z dzieciństwa pod kątem włosów i miałam całkiem długie, sięgały nawet przez chwilę do pasa, ale co z tego jak było ich strasznie mało i wisiała taka smętna, ale błyszcząca kitka

Dzięki za wsparcie, ale mam teraz mobilizację

Stary 2012-05-12, 22:40   #3568
blue_apple
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję

Ta odżywka, którą kupiłam nie ma keratyny, ale ma jedwab, czyli tez proteinkę. Jednak używam CHI na końcówki, który też go ma i jest wszystko dobrze, więc może moje włoski na ten jedwab w odżywce nie zareagują tak źle jak na keratynę

Ogólnie chyba zmienili jej skład, bo w analizach jest trochę inny niż ja mam.

No to może Lilliputz faktycznie tak dobrze działa na moje włoski
jak zerkniesz na blogu czarownicująco, to ona tam właśnie pisze o tym, że czasem jedna proteina nie służy, a inna tak. po prostu widać keratyna nie dla Ciebie

ja mam wrażenie, że po Lili bardziej mi się przetłuszczają dziś chodziłam ze spiętą grzywką cały dzień, więc zobaczę jak jutro będą wyglądać, bo podejrzewam też, że po prostu grzywka brudzi się szybko od czoła, więc siłą rzeczy reszta włosów zaraz też
ale z drugiej strony ostatnio nie wytrzymały świeże nawet 1 dnia! (od rana do wieczora) i nie wiem, czy mój psikacz nie obciążył ich (pierwszy raz robiłam i psiknęłam na całe włosy, nie tylko od ucha w dół), ale czy aloes, keratyna, panthenol - mogą obciążyć aż tak, by włosy były momentalnie (parę godzin) tłuste?
Stary 2012-05-12, 22:45   #3569
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
Co ja piszę! Że moje włosy zawsze schły krótko miałam napisać, a nie wiem dla czego pojawił się tam wyraz długo

Właśnie, a nuż się okaże, że silikony w maskach mi służą? Aż się boję, co z tym fantem zrobię

Za dzieciaka wszystkie koleżanki z klasy mi zazdrościły właśnie blasku (ale poza nim moje włosy nigdy nic sobą nie prezentowały ). Wczoraj oglądałam zdjęcia z dzieciństwa pod kątem włosów i miałam całkiem długie, sięgały nawet przez chwilę do pasa, ale co z tego jak było ich strasznie mało i wisiała taka smętna, ale błyszcząca kitka

Dzięki za wsparcie, ale mam teraz mobilizację
Ja jak byłam dzieckiem, to też miałam błyszczące włosy, jakoś tak zawsze u mnie ten błysk był, ale nigdy nie suszyłam i nie prostowałam
Z tą długością, to teraz moje marzenie mieć włoski chociaż do zapięcia stanika, bo nigdy jakoś nie miałam zbyt długich, chyba najdłuższe jakie miałam to kilka cm przed zapięciem stanika

No i oczywiście trzeba się wspierać
Skoro mi się udało niektóre cele osiągnąć, to Tobie też się uda

No i chciałam Ci zdać relację, że ostatnio włoski mi się trochę mniej przetłuszczają i znowu przestają się zbijać w strąki, po tym ostatnim kryzysie

Tylko nie wiem czego, to zasługa Seboradinu czy Lilliputza

---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ----------

Cytat:
jak zerkniesz na blogu czarownicująco, to ona tam właśnie pisze o tym, że czasem jedna proteina nie służy, a inna tak. po prostu widać keratyna nie dla Ciebie

ja mam wrażenie, że po Lili bardziej mi się przetłuszczają dziś chodziłam ze spiętą grzywką cały dzień, więc zobaczę jak jutro będą wyglądać, bo podejrzewam też, że po prostu grzywka brudzi się szybko od czoła, więc siłą rzeczy reszta włosów zaraz też
ale z drugiej strony ostatnio nie wytrzymały świeże nawet 1 dnia! (od rana do wieczora) i nie wiem, czy mój psikacz nie obciążył ich (pierwszy raz robiłam i psiknęłam na całe włosy, nie tylko od ucha w dół), ale czy aloes, keratyna, panthenol - mogą obciążyć aż tak, by włosy były momentalnie (parę godzin) tłuste?

A kiedy ostatnio oczyszczałaś włoski?
Teraz też jest cieplej, więc człowiek się bardziej poci itp. co sprzyja niestety szybszemu przetłuszczaniu
Co do Twojego psikacza, to raczej nic nie powinno obciążać, ewentualnie d-pantenol w zbyt dużym stężeniu, ale przypuszczam, że nie dawałaś go zbyt wiele
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

Moje włosy

Edytowane przez izus_86
Czas edycji: 2012-05-12 o 22:43
Stary 2012-05-12, 23:06   #3570
fluoxetine
Wtajemniczenie

Cytat:
być może szampony z silikonami są ogólnie bogatsze, bardziej obciążające, filmotwórcze. na początku koniecznie muszę kupić coś z silikonem b/s, bo obecnie moje b/s to samorobiony psikacz, ochraniać to on raczej nie ma czym. a olej do ochrony się u mnie nie sprawdza ma te włosy jakies nijakie takie i widać i czuć, że coś jest na nich.

kurcze, szczerze mówiąc, to też tak mam, że używając jednego szamponu wypadają bardziej, niż używając innego, ale nigdy tego nie wiązałam z konkretnym produktem, muszę zwrócić na to większą uwagę... bo wypadać też mi muszą oczywiście

a może pomogą ? może potrzeba im po prostu intensywniejszej ochrony?

ostatnio miałam już tak mocno rozdwojone końcówki, że patrzeć nie mogłam na nie, obcięłam - wyrównałam na długości i teraz te najdłuższe są porządne ale właśnie problem w tym, co jest wycieniowane i trochę krótsze. a już te włosy przy samej twarzy, to coś okropnego

jakie to nożyczki ?
U mnie efekt "brudnych włosów" na pewno powodują silikony, nie inne składniki szamponów, bo zdarzało mi się używać naprawdę mocno odżywczych czy dolewać do nich oleju i było ok.
Mnie zagraniczny Wax uczulał i był jednym wielkim koszmarkiem.
Też częściej znajduję rozdwojenia przy twarzy - ale ja mam taki "tik", że się ciągle bawię włosami i ich dotykam.
Nożyczki mam firmy Euro Stil.

Użyłam wczoraj drugi raz tej silikonowej odżywki i jednak nie wiem, czy to dobry pomysł. Pod wieczór miałam już mocno sfatygowane, przeciążone włosy. Nie mam siły do nich.
176/56
fluoxetine jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości