|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#63061 | |||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści
Cytat:
Można go zrobić na każdej wysokości, niesymetrycznie, jakkolwiek - każdemu będzie pasować Cytat:
Cieszę się, że koczek się podoba Cytat:
![]() Ale po co? Przecież to nie tylko moje zdanie, że takie są bardzo ładne? Może ja jestem zwyczajnie zbyt leniwa, ale nie wyobrażam sobie stałego prostowania, nie dość, że czasochłonne, to jeszcze świadomość, że się niszczy włosy? Raz na jakiś czas, żeby sobie odmienić - jasne, ale taka mordęga bez powodu? Z czystej ciekawości pytam - po co? A czy zwróciłaś uwagę, że falki/kręciołki ostatnio bardzo modne? We wszystkich modowych magazynach, blogach ulicznych włosy spod żelazka to coraz rzadszy widok . -- Ajrisz, liczę, bo nie jestem włosomaniaczką, jestem włosorektyczką (a może włoso-limiczką? hmm). Gdyby się dało, to te na głowie też bym codziennie przeliczała
|
|||
|
|
|
#63062 | |||||
|
Rozeznanie
|
Eloe - a gdzie twoje lokaski w tej fryzurze?
Cytat:
Zależy od szamponu, ale, jeśli nie masz potrzeby, nie myj codziennie. TEŻ CHCĘ. ![]() Cytat:
Cytat:
I jak się układają? Myszko, jakie śliczne! A Ty sama promieniejesz! Domyślam się, że z braku czasu nie stylizujesz ich codziennie, jakie są wtedy? Cytat:
Cytat:
![]() Mam tak samo, nie wyobrażam sobie poświęcać tyle czasu na prostowanie, które właściwie nic nie wnosi. Mi się wydaje, że kręciołki zawsze królowały. Mam włosową depresję : 1) mimo poprzedniej nauczki, dałam proteiny, mam urocze piórka. Cóż, włosy chcą być na diecie wege, po właścicielce, to miłe. 2) swędzi mnie sklap, znów. z przykrością muszę winić alterkę, ale to pewnie, dlatego, że im się przejadła. 3) obeszłam całe miasto i nigdzie nie znalazłam naturii, a o bingo mogę tylko pomarzyć. 4) nadal nie wiem, co mi służy, a co nie. (poza proteinami) 5) nie stylizuję włosów, bo odgniatanie sucharków zajmuje strasznie dużo czasu choć wcale nie nakładam dużo.6) powyższy fakt sprawia, że wyglądają okropnie, choć pan korkociąg wtedy oślepia swoją za☠☠☠istością. 7) mam ogromną chęć na robienie własnych kosmetyków, ale wiem, że moja wiedza jest zbyt mała. 8) niedługo miną trzy lata od cieniowania, było mocne, fakt, ale to, w jakim tempie rosną moje włosy jest żałosne. musiałam się wyżalić. |
|||||
|
|
|
#63063 |
|
Zakorzenienie
|
czy szamponem Bambi da się oczyścić włosy?
|
|
|
|
#63064 |
|
Rozeznanie
|
Po aloesie- włosy matowe, sztywne i szorstkie+ chwilowy większy skręt
po proteinach "artiste"- włosy szorstkie, sztywne i matowe+ chwilowy dużo większy skręt po innych odżywkach bez sylikonów- zachowują się różnie, bywają oklapnięte, prostują się, bywają ulizane po stylizacji Niveą- mam stabilniejsze loki, większe loki, choć w dzień bywają glutowate uwielbiają henne gdy je dotykam- odzyskują życie (choć starłam się ograniczać, bo CG nie wolno) Dziś dokupiłam len+rumianek b/s Joanny- kiedyś mi służył.... tylko później odkryłam Amerykę! Trafiłam na wizażu na arykuł o cienkich kręconych włosach! Kurcze, nie wiem jak mogłam go ominąć. Teraz rozumiem swoje włosy, wiem że zawsze coś robiłam dobrze i coś robiłam źle, dlatego tak im było ze mną trudno Już wiem, czemu to co było dobre dla innych nigdy nie było dobre dla mnie, ba wiem nawet jak je ściąć gdy bardziej odrosną. Oj Dziewczyny odzyskałam nadzieję, musiałam to komuś wykrzyczeć Moje kochane cienkie kręcone włosy, tak je krzywdziłam! Teraz dostaną nowe życie, jest dla nich szansa i nadzieja
|
|
|
|
#63065 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moze i ja sie czegos dowiem. Wczoraj polozylam jojobe, zmylam odzywka i nalozylam zel Isany na probe. Swietnie podkresla skret - po odgnieceniu sucharkow mialam zabojcze falki. Szkoda tylko ze nie przetrwaly nocy . A wlosy mam dziwnie szorstkie w dotyku. Eloe - mam maslo niesolone bede probowac w poniedzialek. Obiecuje . Zdam relacje, rzecz jasna.
|
|
|
|
|
#63066 |
|
Rozeznanie
|
Proszę:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=387831 Artykuł jest w dziale "Zagraniczne artykuły o kręconych i nie tylko", nie wiem jak to inaczej wkleić, to jest tak w drugiej połowie. Miałam problem żeby znaleźć ponownie, a szkoda. Trzeba uważać, bo całe forum kręconych skupione jest na właścicielkach normalnych i grubych włosów. Ten artykuł to perełka, dla cienkowłosych (Takie też są, choć nas widocznie dużo mniej;-)
|
|
|
|
#63067 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Kryzysy przychodzą i odchodzą - trzeba przeczekać. A próbowałaś żelu tego przeźroczystego z Bielendy? on sam się odgniata u mnie, nie skleja włosów, nie utrwala może jakoś super mocno, ale wystarczająco. Cytat:
(trzeba otworzyć w nowym oknie/stronie artykuł/post, i wtedy skopiować linka) |
||
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#63068 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I zrobił dobrze moim włosom Chyba się zaprzyjaźnimy.
|
|
|
|
|
#63069 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Stwierdzam miłość od pierwszego użycia do Joaśki z lnem b/s
|
|
#63070 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dziękuję, mam nadzieję, że jeszcze komuś pomoże
|
|
|
|
|
#63071 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Może jako zabezpieczenie przed słońcem nadałoby się to: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...bowanych.html? Też niezgodne z CG, ma Cyclomethicone (przeczytałam, że się ulatnia, więc chyba nie ma problemu), ale skłąd i tak chyba lepszy niż Marion? Będę potrzebowała jakiegoś zabezpieczenia przed słońcem, bo przewiduję kilka dni w upale, Claudiiin pisała o mgiełce z Balei, ale pisała też, że mimo niej włosy wyjaśniały (akurat rozjaśnienie by mi nie przeszkadzało, ale jak przypomniała ostatnio Eloe, lepiej unikać). Mam jakąś odżywkę do włosów kupioną przed CG, niby z filtrem UV, do spłukiwania, jeszcze nie odtwieraną, nie wiem, czy warto otwierać, żeby wypróbować? Tzn. zastanawiam się, czy odżywka z filterm, którą trzeba spłukać, coś da? Podejrzewam, że to, co ma filtr UV będzie raczej niezgodne z CG, ale nie jestem ortodoksyjna (chociaż podejrzewam, ze moje włosy bardzo się zdziwią, jak po dłuugiej przerwie zobaczą silikon - i pewnie się wyprostują...), nie chcę zniszczyć włosów - poczytałam posty o pielęgnacji latem, ale nie znalazłam tam konkretnych kosmetyków, może źle szukałam? Edit - znalazłam to: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=6481, zabieram się za przeglądanie. ---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:14 ---------- Cytat:
![]() Mnie też ta z lnem najbardziej przypasowała (ale po jakimś czasie włosy chyba się przyzwyczaiły) Edytowane przez szsz Czas edycji: 2012-05-11 o 22:21 |
||
|
|
|
#63072 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Też szukam czegoś na lato.Może daj skład tej odżywki a dziewczyny coś doradzą? Zawsze d/s można spróbować użyć jak b/s
|
|
#63073 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wiem, że jest lekka, ale nie używam samej, tylko coś dodaję. Zazwyczaj Garniera AiK. Zastanawiam się, czy gdyby dać ją jako pierwsze O z dodatkiem miodu i/lub oleju, a na drugie O Flexible Curls z Nivea to nie będzie puchu? Obciążenia się nie boję, nigdy jeszcze nie udało mi się ich obciążyć... |
|
|
|
|
#63074 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#63075 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczyny
![]() Melduje się posiadaczka nieujarzmionych fal . Będę was podczytywać regularnie.
Edytowane przez Cjuban Czas edycji: 2012-05-12 o 00:34 |
|
|
|
#63076 |
|
Rozeznanie
|
oczyszczałam przedwczoraj włosy SLSem i znowu mam swędzący skalp...
zaraz zrobię peeling i nałożę glutka lniano-aloesowegoa na długość trochę bubchenu
|
#63077 |
|
Zakorzenienie
|
A ja znalazłam fajny sklep i idę dziś po Jantara, odżywkę jajeczną Babuni z Joanny i Bingo shea
|
|
|
|
#63078 |
|
Wtajemniczenie
|
Czy olej z pestek winogron na całą noc około 3 razy w tygodniu jest ok, czy za dużo?
|
|
|
|
#63079 |
|
Raczkowanie
|
kochane Curly Girls, powiedzcie mi, gdzie dostanę Joaśkę z lnem
|
|
|
|
#63080 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja ją dorwałam w malutkiej drogerii. Poszukaj w tego typu sklepach, kioskach itd.
|
|
#63081 |
|
Konto usunięte
|
dziś najazd na Rossmanna, niach niach
trzeba trochę odświeżyć zestaw kosmetyków do włosów
|
|
|
|
#63082 |
|
sentimental animal
|
czy ta odżywka: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,8...szczonych.html jest zgodna z CG?
|
#63083 |
|
Rozeznanie
|
natalcia, tak
|
#63084 |
|
Zakorzenienie
|
zalezy od Twoich wlosow, ja 2 lata temu olejowalam codziennie roznymi mieszankami, teraz 2 razy tygodniowo (bo tak czesto myje)
|
#63085 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
do cienkich zgodna z CG reszta niezgodna :/ niedopatrzyłam ![]() znowu SPA :P wczoraj kupiłam następna odżywkę do mycia ;] Bingo z glinką Ghassoul |
|
|
|
|
#63086 |
|
Rozeznanie
|
a to szkoda
a mogłabyś zerknąć jeszcze na te (klik i klik) maski? warto?wybieram się po biovaxy (do słabych i latte), bo są za 11zł w SP (z kartą lifestyle) edit: i serum silikonowe do końcówek 2 w cenie jednego!
2A-3A/F/iii blogujemy (nie tylko) włosowo Edytowane przez hahihehy Czas edycji: 2012-05-12 o 13:53 |
|
|
|
#63087 |
|
Zakorzenienie
|
ładne i chyba się opłaca
![]() łopianowa zwłaszcza ---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ---------- dosycham - znowu nie ma smalcu (olej w masce! łyzka!) ![]() znowu puch ale też rulono-pierdzielnik ![]() nowe zjawisko - jasniepaństwo już nie chcą być w przedziałku tylko włosy naczesane na twarz ;] |
|
|
|
#63088 |
|
Zakorzenienie
|
Czy dostanę Kallosa w Kauflandzie??
|
|
|
|
#63089 | |
|
Rozeznanie
|
o, to super, w takim razie tę zakupię
Cytat:
)
|
|
#63090 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W Rossmannach są rzeczywiście eliksiry Green Pharmacy (ale tylko w tych lepiej zaopatrzonych), wzięłam oba - ale one są głównie ziołowe, też mogą wysuszać. No i tak ogólnie do psikania, bo filtrów nie mają, nie widzę tam nic takiego, co mogłoby chronić przed UV. Trafiłam też na żel Bielendy ,,Trysk i błysk" (kto wymyśla takie nazwy?!), używał ktoś? Skład malutkimi literkami napisany, co odcyfrowałam było podobne, jak w innych żelach Bielendy, tylko na oko mniej składników. Rzucił mi się w oczy dwutlenek tytanu, pamietałam, że w wersji mikronizowanej może chronić przed słońcem, a ten ,,trysk" ma jakieś drobinki. Na wizażu opinie fatalne https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...-blyskacz.html, ale cóż, przetestuję. Cytat:
AQUA/WATER** - GLYCERIN** - DIMETHICONE - DISTEAROYLETHYL DIMONIUM CHLORIDE** - CETEARYL ALCOHOL** - HYDROXYPROPYL STARCH PHOSPHATE** - PEG-40 HYDROGENATED CASTOR OIL** - POLYQUATERNIUM-37 - HELIANTHUS ANNUUS (SUNFLOWER) SEED EXTRACT** - 'HELIANTHUS ANNUUS (SUNFLOWER) SEED OIL** - ROSMARINUS OFFICINALIS (ROSEMARY) LEAF EXTRACT** - ANGELICA ARCHANGELICA ROOT OIL** - MENTHA ARVENSIS LEAF OIL** - EUCALYPTUS RADIATA FLOWER/LEAF/STEM EXTRACT** - PELARGONIUM GRAVEOLENS FLOWER OIL** - LAVANDULA ANGUSTIFOLIA (LAVENDER) OIL** - PRUNUS ARMENIACA (APRICOT) KERNEL OIL** - BUTYLENE GLYCOL - PARFUM/FRAGANCE - METHYLISOTHIAZOLINONE - 'PANTHENOL - SILICA** - LIMONENE** - CITRAL** - LINALOOL** - CI 77007/ULTRAMARINES ** - CI 77492/IRON OXIDES**. ** Natural Origin Ingredients (to L'OCCITANE Summer Protection Gel Mask Conditioner - skład skopiowałam stąd: http://www.ewg.org/skindeep/product/...k_Conditioner/, świetna strona, jest tam też analiza) Nawet nie wklejam do analizowego, bo jaki skład jest, widać - jakiś silikon, poliquaternium - oprócz tego nie jest źle - co tu może chronić przed śłońcem? Tylko ten tlenek żelaza na końcu? I czy po spłukaniu ta ochrona zostaje? Na liście kosmetyków z linka były też odżywki do spłukiwania chroniące przed słońcem, więc jednak może coś tam na włosach zostaje? Cytat:
Też zwróciłam na to uwagę I widziałam w wątkach ,,jak zrobić sobie takie cudne falo-loki" zdjęcia podobne do tych, co widzę tu ,,mam brzydkie włosy, ratujcie" ![]() Joaśki też widziałam w Tesco, i w drogeriach Jasmin. A w Katowicach w Zenithcie. Edytowane przez szsz Czas edycji: 2012-05-12 o 23:22 |
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:00.

Można go zrobić na każdej wysokości, niesymetrycznie, jakkolwiek - każdemu będzie pasować
zrobiłam za pierwszym razem, za pomocą ołówka, bo nic lepszego nie miałam, ale zrobiłam 

Olej możesz dodać do maski z miodem, będzie 2w1