|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3511 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
Cytat:
![]() ![]() Karolca ja nienawidze miec balagan i chyba wczesniej sie zarobie na smierc niz sobie odpuszcze ![]() Po prostu tak zle sie czuje jak to co trzeba zrobic jest nie zrobione ![]() Nie potrafie wtedy zajac sie soba ani zrelaksowac ![]() Wprawdzie mam o tyle dobrze ze Adas idzie do przedszkola, ale po powrocie jest 100 razy bardziej gadatliwy niz byl ( o ile to mozliwe), bardzo domaga sie uwagi! Nie wyobrazam sobie jak Aguska dajesz sobie rade z dwojka takich malych dzieci w domu! Cotton - witaj w klubie, moja tez nie moze sie najesc, mala glodomora normalnie! ![]()
![]() |
#3512 | |||||
Gang Iren
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
Wrocilismy ze spacerku.Myslalam,ze jest cieplej,bo tak mocno slonce swieci,ale niestety jest tez mocny wiatr.
Cytat:
![]() Wiki robila malunki na ciele jak goscie u nas byli razem z siostrzenica mojej kolezanki (lat 17,5,ale dogaduja sie bardzo dobrze)Miala i plecy w malunkach i nogi,ogolnie gdzie sie dalo ![]() Cytat:
O to bardzo duzo je mysle jak na takiego malego szkraba! A ja ci powiem,ze nie jest zle u mnie z czasem i coraz bardziej sie organizuje.Najwiecej przez to,ze robie kilka rzeczy na raz.Z malym na rekach siedze na wizazu,jak go karmie to w drugiej rece trzymam karty i gram z Wiki,albo podczas karmienia mam czas poczytac ksiazke czy obejrzec film.Poza tym do wszystkiego podchodze ze spokojem,wiec idzie mi tez sprawniej jak przy Wiki,zmiana pieluchy to chwila moment,czy przebranie.Ale duzo tez daje,ze to drugie dziecko.No najgorsze sa wieczory,bo Eryczek wtedy robi sie maruda. Cytat:
No to super wazy mala! Ja wazylam sie z Erykiem dzisiaj i wiadomo,ze super dokladnie nie zwazy,ale 4 kg juz bedzie.Za tydzien dowiem sie dokladnie,bo bedzie wazony. Cos fajnego kupilas? Cytat:
Ale w razie gdybyscie nie mieli,to powinni dac wozek zastepczy. W sklepie w ktorym pracowalam tak robilismy,ze na czas naprawy klient dostawal zastepczy wozek. ---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- Cytat:
Kiedy moja Wiki miala rok zaczelam miec bardzo intensywny okres w zyciu.Chodzilam do pracy (i wyrabialam poltora etatu),w weekendy mialam szkole,no i do ogarniecia dom i dziecko.Przez jakis czas bylam wiecznie sfrustrowana,zmeczona,zla na caly swiat.Bo zamiast odpoczac,ja prasowalam.gotowalam,sprz atalam po nocach.W koncu zrozumialam,ze tak sie nie da.Swiat sie nie zawali jak dom bedzie gorzej posprzatany,czy zamiast obiadu z dwoch dan bedzie na obiad makaron z serem.
![]() |
#3513 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moze i ja do tego dojrzeje zeby potrafic odpuscic, choc sama przyznaj ze nie jest to latwe, skoro tez tak robilas to wiesz co mam na mysli. Mysle tez ze ten okres teraz jest w sumie najtrudniejszy, potem jak juz dziecko sobie troche ulozy rytm dnia to bedzie lepiej, chociazby stale godziny spania to czlowiek wie co moze zrobic, jesli dziecko np spi 2 razy dziennie po 2 godziny. A w tej chwili to moze pospac 3 godziny a moze 30 min i to mnie tez frustruje bo jakbym wiedziala ze pospi 3 to bym i posprzatala i odpoczela ![]() Ja tez mysle ze Ona bardzo duzo je, ale czy moze jesc za duzo? Ile przybieraja wasze dzieci na tydzien wogole? Ja wazylam Ja we wtorek na naszej wadze, wiec mysle ze w poniedzialek dopiero sobie zapisze Jej wage i bede tak zawsze w poniedzialki wazyc - bo codziennie nie ma sensu! A wogole to znowu zaczelo mi sie dosyc mocne krwawienie od 2 dni , swieza czerwona krew , tak jakbym okres dostala i tym tez sie martwie! Myslalam ze jak juz mialam tylko plamienia to nie pojawi mi sie wiecej swiezej krwi ![]() Nie wiem co to moze znaczyc? Mial ktos tak?
![]() |
#3514 |
Zakorzenienie
|
dzień dobry
![]() ja tylko odskoczyłam na chwilę od obowiązków aby chwilę odpocząć. Dzięki dziewczyny za odpowiedzi co to tej sytuacji z chrzestną. Odczekamy z tydzień i spróbujemy podpytać jej męża. Dziś nocka znów super Oskar poszedł spać o 21 i pobudka o 5 rano - daje synek pospać rodzicom ![]() A ja od rana pranie , prasowanie , porządki w szafie, obiad itp. jutro idziemy na tą komunie - szkoda tylko że brzydka pogoda ma być. Wczoraj się troche załamałam bo pojechałam do sklepu aby kupić sobie coś na komunie jakiś ciuch. Weszłam w domu w swoje rybaczki, spodnie na których jest rozmiar 30,31 bądź 38 też wchodzę ale jeszcze trochę brakuje do zapięcia (w ogóle dziwne te numeracje) a w sklepie biorę rozmiar 38 ciasne - 40 ciasne -42 ciasne- 44 ciasne ![]() Dzisiaj idę do koleżanki fryzjerki trzeba coś zmienić.... zostawię Oskara z TŻ i zmyję się z domu na godzinę ![]() Miłego dnia idę dalej szaleć z robotą. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3515 |
Zadomowienie
|
dzien dobry
![]() ja tak szybko z doskoku, bo synek śpi, ale nie wiem czy na 15 minut czy na dłużej, u nas z tym spaniem jest istna masakra, nie wiem skad to dziecko ma sile tyle nie spac. Mój TZ ostatnio pracowal po 13-14 godzin, a ja sama z dzieckiem, które cały dzien u mnie na rekach, nie wiem ile wazy, ale wysiadam, strzelilo mi cos w kolanie i ledwo chodze. TRoche pomaga mi tesciowa i moi rodzice ,inaczej bym oszalala, na biega jem, siusiam, jestem zestresowana i pewnie dziecko to wyczuwa, ale jak mam byc spokojna, jesli mały prawie nie spi i wciaz marudzi...nachodza mnie mysli ze jest na cos chory, choc pediatra twierdzi ,ze to minie i ze trzeba mu poswiecac duzo uwagi. We wtorek idziemy na szczepienie, az sie boje myslec jak Mateusz zareaguje i jakie piekło mi urzadzi w domu z tego stresu. Zdecydowalismy sie jednak na 5 w 1. Mielismy małe problemy z kupkami, tzn przez 3 dni nagle przestal robic kupki, a wczesniej robil min 2-3 dziennie ,normalnej wielkosci( przepraszam za szczegóły ![]() Z kąpielami jest u nas tak, ze Mateusz musi choc troche zjesc przed kąpaniem, bo inaczej nie da rady go umyc , tak sie drze.W czasie kapieli juz nie placze, wczesniej plakal, czasami robi tak żałosną minke,ale szybko mu przechodzi, smarowanie, wycieranie znosi dobrze, ale jak zaczynam go ubierac jest wrzask. Co do smoczka to possie troche i wypluwa, takze na pomoc monia( tak mówi moja tesciowa ![]() Co noc walcze z moim TZ, którego nie moge dobudzic, zeby zajal sie małym, gdy ja np ściagam pokarm.On krzyczy ze chce spac, a ja ze chcial dziecko tak smao jak ja i ma sie nim zajmowac, bo naskarze jego mamie ![]() ![]() Jesli chodzi o moja wage to mam 4 kg na plusie i dopoki mały nie przestanie tak szalec to nie widze nadziei na zrzucenie tego, gdyz wstajac w nocy czuje głód i jem w nocy, poza tym jestem tak oslabiona fizycznie ze musze jesc zeby sie nie przewrócic.Mam nadzieje ze kiedy smu to minie i wtedy bede mogla cwiczyc i zrzucac flaka. Pampersów uzywamy tylko DADA i nam pasuja ![]() W 3 tygodniu przeszlismy na dwojki. W poniedzialek Mateuszek skonczy 7 tygodni. AgA Moja tesciowa ciagle zaburza we mnie pewnosc siebie... Wciaz mi mówi ze jej córka miala tyle pokarmu, ze sciagala litr mleka dziennie (mnie sie tyle nie udaje,z reszta nie moge sciagac regularnie bo mały nie sypia w dzien) wciaz mi mówi ze nie powinnam tego czy tamtego, czasami przychodzac mi pomoc umęczy mnie bardziej niz to dziecko. Ukrywam sie przed tesciowa z mm, bo by mnie jeszcze zjadła ![]() Dziewczyny zazdroszcze wam dzieci które spia dluzej nic 3 godziny, a ja marze codziennie o jakimkolwiek czasie dla siebie i o tym zeby sie wyspac. Co do sexu, ostanio probowalismy z TZ, ale kiepsko nam to poszlo, jestem tam tak ciasna ,ze zanim sie to unormuje to pewnie minie troche czasu ![]() ![]() My chrzcimy 12 sierpnia, mam nadzieje ze do tego czasu mały bedzie juz aniołkiem ![]() Ja nadal ma kreche na brzuchu, nie wiem kiedy to zniknie... MAły sie obudzil, trzymajcie sie dziewczyny ![]()
#3516 |
Zakorzenienie
|
Desia, uwazam ze piers i 100 ml z butli to zdecydowanow za duzo. U nas wlasnie tak bylo z jedzeniem juz w pierwszym tygodniu. Okazalo sie, ze Ewelinka nie chce jesc ale po prostu ssac. A to, ze przy okazji leci mleko to taki bonus byl. My zie cieszylismy, ze ma apetyt ale pediatra tego entuzjazmu nie podzielala. Po prostu czesciej a mniej, albo obie piersi na karmienie. Z czasem wszystko sie unormowalo
![]()
#3517 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zdecydowanie po piersi jest glodna, szuka, pakuje piastki do buzi i placze, a jak dostanie smoka to zasysa z entuzjazmem a jak wyczuwa ze nie leci to wypluwa i jest placz? Przeciez nie bede Jej glodzic skoro chce jesc ![]() Tak na dobra sprawe to przy karmieniu piersia to tez wlasciwie nigdy sie nie wie ile dziecko wypija ![]()
![]() |
#3518 | |
Gang Iren
|
Cytat:
Ja tez tak mialam z krwawieniem,juz nic nie mialam przez poltora dnia i powrocilo mocne.Polozna mowila,ze to normalne.
![]() |
#3519 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A Mateuszek nie potrafi zajac sie zabawkami? Powpatrywac sie w karuzelke albo polezec na macie edukacyjnej? Albo moze lezaczek lub hustawka? Ja Viki juz zaprzyjazniam z hustawka, posiedzi 5 minut i wpatruje sie wtedy w meduzke , ktora jest wsciekle czerwona-zdecydowanie Jej sie podoba. W przyszlym tygodniu wyjme Jej mate i bedzie juz sobie pomalutku tam lezec. A dziecko 2 miesieczne powinno troszke sie czyms zajac. A On tak ciagle na rekach?
![]() |
#3520 | |
Gang Iren
|
Cytat:
![]() |
#3521 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A Ty Malgosiu masz duzo mleczka, to tez wlasciwie nie wiesz ile Eryk Ci na raz wypije? Wiec nie wiem , moze sie niepotrzebnie martwie ze Ona tak duzo pije ![]() A co do krwawienia, to dobrze wiedziec, ze tez tak mialas! ![]() Bo juz sie martwilam! Kurde, ja chyba za duzo sie martwie ![]() ---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ---------- Cytat:
No wlasnie nie chce nic robic zanim z pediatra nie skonsultuje, a bedzie u nas w srode, wiec zobaczymy co powie. Tez pomyslalm o wodzie, ale te kilka dni poczekam bo moze lekarka powie ze ma pic ile chce? Sama juz nie wiem.
![]() |
#3522 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dziś mimo deszczu się chustowaliśmy i z parasoleczką na spacerek ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Co do karmienia to tak w tej pozycji to raczej nie...nie bardzo byłoby jak cycka wyjąć bo Mały ciasno przylega no i usteczka ma troszkę za wysoko... [QUOTE=evvcia_;34067680]Flow ładnie prezentujecie się zachustowani ![]() ![]() ![]() ![]() No mój to śpioszek za dnia, szaleństwa zaczynają się ok. 22 do północy a potem między 4-8 rano. Cytat:
![]() A malutka to istny głodomorek ![]() Co do krwawienia to ja niewielkie tez teraz mam, a tak to do tej pory było tylko plamienie... Cytat:
![]() Cotton ja (albo Tż) bym zrobiła na pewno porządek z teściem i babcią....jak się chcą obrażać to niech się obrażają..najważniejszy jest Twój spokój i zdrowie i dobre samopoczucie córeczki.. Nie możecie jakiegoś nawet prowizorycznego zamka sobie wstawić? Ja bym kota dostała i jak moja Mama za bardzo nas nachodzi to ja albo Tż ingerujemy.. Ja dziś kupiłam karuzelkę tą co Jolka http://allegro.pl/smily-play-karuzel...337377599.html rzeczywiście fajna ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3523 |
Zakorzenienie
|
Desia no sporo pije Twoja mala, a jakie mleko jej dajesz? Moze po prostu mleko ktore podajesz jej nie syci dlatego potrzebuje go wiecej?
Gosia ja uwazam, ze i piersia mozna przekarmic - niejednokrotnie widywalam dzieci na cycku okragle jak paczki. Desia a moze u Vikusi to taka faza tylko i samo sie unormuje? Moja Jula tak miala, ze wcinala po 170-180 ml na jeden posilek i jeszcze bylo malo, a teraz zjadla ok 120-130 ml i jest juz najedzona. Tylko nie pamietam ile miala tyg w tej fazie, ale napewno wiecej niz 2 ... Gosiu, co kupilam? W sumei samo zarelko ![]() ![]() Chcialam wyjsc z mala to sie rozpadalo ...
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
![]() ![]() |
![]() |
#3524 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Jestem w domku po pracy. Jak wróciłam, to akurat Julcia wcinała drugę butlę z moim mleczkiem, już mój cyc nie był potrzebny ![]() ![]() ![]() ![]() A ja idę się zdrzemnąć, bo od 5:30 na nogach uuhh.. Ale Wam powiem, tak się stęskniłam za malutką, nie mogłam przestać jej całować ![]() ![]() Flower ale fajnie, żę już tak umiesz wiązać. Ja poćwiczę wiązanie i pakowanie Julki do chusty po drzemce ![]() Edytowane przez julliczka Czas edycji: 2012-05-12 o 14:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3525 |
Wtajemniczenie
|
hej dziewczyny
powiedzcie mi (karmiące piersią) czy wam sie udaje wasze dzieciątka karmić co 3 godz lub rzadziej? Bo mój chce co 2 godz i w żaden sposób nie udaje mi sie go przeciągnąć dłużej nawet o pół godz bo jest ryk w niebogłosy ![]() ![]() ![]() ![]() A co do plamienia to ja nadal plamie a to już 7 tydzień, ale moja gin mi mówiła że niektóre kobiety nawet 10 tyg plamią i mam się nie martwić ![]() Lece na maila poglądać wasze pociechy ![]()
#3526 | |
Zakorzenienie
|
Kajunia ma dziś miesiąc!
![]() ![]() Ale ten czas zleciał! ![]() i z tej okazji dała dziś nam w kosc ![]() Desiu gratulujemy 2 tygodni ![]() Pisałaś o krwiawieniu - ja miałam to samo - i to podobno normalne! Także nie martw się ![]() ---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ---------- Evvcia cudna Lurka i w avatarku i na zdjęciu do zaproszeń ![]() I Desia widze nowy avatarek - słodki ![]() ---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:32 ---------- Cytat:
Znalazłam coś takiego: http://parenting.pl/portal/ile-powinno-jesc-niemowle ---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ---------- Aaaga, to w marcu też są, nie wiedziałąm ![]() mój mąż dziś obchodzi ![]() Puma współczuję nadmiaru pomocy ze strony rodzinki.. Topewnie mega męczące, ale musisz mówic że to Ty jesteś rodzicem i Ty decydujesz! Gratuluję minionych 2 tygodni Lenki ![]() Desia Kaja w ciągu 2 tygodni po wyjścui ze szpitala przybrała 0,5 kg. Lekarz powiedział, że to w porządku. Ciekawa jestem jak teraz przybiera, bo mam wrażenie że mniej je. A ja mam w piersiach mniej pokarmu, nie mam pojęcia dlaczego ![]() Edytowane przez lena_mi Czas edycji: 2012-05-12 o 16:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3527 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() I dzięki wielkie za linka. Jak na razie Julka zadowoliła się butlą 70 ml, chyba nie było to na full, bo mamlała smoka jeszcze jak już mleko się skończyło, ale starczyło, żeby zasnęła chociaż na te 1,5 h ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3528 |
Zakorzenienie
|
Chyba mam kryzys laktacyjny ...
![]() własnie o tym czytam i pasuje idelanie.. Edytowane przez lena_mi Czas edycji: 2012-05-12 o 16:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#3529 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3530 |
Zakorzenienie
|
My juz po spacerku, mimo ze slonko swieci to chlodno jest. Mala zasnela i spi dalej a ja zrobilam salatke na obiadek i czekam az maz odejdzie od kompa i przyjdzie ze mna zjesc - nie lubie jesc sama wiedzac ze on jest obok.
Opowiadalam mojej mamie zachowanie Julki ostatnio i twierdzi ze moga nam sie zabki powoli zaczynac ![]() ![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
![]() ![]() |
![]() |
#3531 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cotton powinnaś z nimi zrobić porządek ![]() ![]()
![]() |
#3532 |
Wtajemniczenie
|
cześć mamuśki
![]() Kubuś znowu jest chory ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3533 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Aga już śpi, wykąpana, najedzona. Jesteśmy po kontroli u pediatry, Aga ładnie przybrała, jak na nią- mamy 5500g ![]() Aga coraz bardziej zainteresowana swoim starszym bratem ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3534 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3535 |
Rozeznanie
|
a ja walczę z ciemieniuchą...masakra jakaś...od tygodnia oliwkuję 15 min przed kąpielą, nakladam czapeczkę, po tych 15 min wyczesuję i myję główkę. i to nic a nic nie pomaga, jest wrecz jeszcze gorzej
![]() ![]()
#3536 | |
Wtajemniczenie
|
Ania20m współczuję choroby Kubulka
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#3537 | ||
Zadomowienie
|
Cześć
![]() Ja też miałam ogromne problemy z karmieniem, Jakubek płakał mi przy piersi, co chwilkę brałam go do odbicia, jak sie zasnosił przystawiałam do drugiej piersi. Tak przez 3 tygodnie walczyłam i mi się nie udało. Podawałam tylko pierś, nie dokarmiałam mm. Nadmieniam, że po cc w szpitalu pielęgniarki podawała my mleczko z butelki. Pomimo prawie 2 miesięcznych starań nie udało się, teraz odciągałam i podawałam mu buteleczka, ewentualnie dokarmiałam mm, ale to bardzo rzadko. To zapalenie piersi zupełnie mnie rozbiło. takie odciąganie, wyparzanie wszystkiego jest strasznie czasochłonne i upierdliwe, myślałam, że dam radę, ale dziś już mm dostał kilka razy. Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3538 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czasem je i śpi więc go odkładam i po 20 min budzi się z krzykiem bierze go mój mąż i on szuka u niego cycka..... Co do wyginania i karmienia to mamy czasem to samo położna powiedziała mi że może być tak że jest łapczywy i za dużo je i wtedy może mu nadmiar pokarmu przeszkadzać i wtedy krzyczy ale mimo tego chce jeszcze.... Chociaż mój też miał kolki (myślę że to już za nami) i wtedy też był marudny chciał ciągle cyca i płakał przy karmieniu... itp. Cytat:
![]() Zostawiłam dziś na 2 godz Oskara z TŻ i teściową i poszłam do koleżanki fryzjerki ... ale przy końcu obcinania już dzwonili że młody głodny ... dobrze że była to już końcówka pracy fryzjerskiej ![]() Więc przyjechałam i Młody dossał się do piersi na godzinę a mąż robił dla Nas kolacje i dostałam na talerzu zrobione serduszko z ketchupu ![]() Potem kąpiel znów cyc i teraz Oskarek śpi. A mój mąż czeka na KSW jakoś nie chcą puścić. Jutro jedziemy na tą komunię trzymajcie kciuki aby Oskarek był grzeczny ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3539 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Rozumiem Cie że przy studiach i sesji nie ma się sił by walczyć, pozatym wiadomo że stres też robi swoje i pokarmu może być mniej
![]() |
#3540 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny uzywa któraś z Was pasa poporodowego?? Jak tak to czy warto i jaki polecacie??
Zastanawiam się nad kupnem bo został mi jeszcze brzuszek i chcę jakoś wyglądać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:47.