|
|
#121 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Karmienie piersią - wątek wsparcia ;)
Troche sluzu moze byc. Slyszalam, ze krostki moga byc spowodowane zmianami hormonalnymi u dziecka.a brzuszek dalej boli po odstawieniu wszystkiego? Wiem, ze to ma byc watek wsparcia, ale uwazaj, zebys sie awitaminozy i osteoporozy nie nabawila
|
|
|
|
#122 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
cenne zrodlo wapnia ale kupa pachnaca kwasno to norma...sluz w kupce, czy grudki tez moga sie zdarzac i nie wroza niczego zlego, tak jak i zielony kolor moja corka miala tradzik przez ok 4-5 tygodni. cala glowka w krostkach. minelo jak reka odjal. |
|
|
|
|
#123 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łykam caly zestaw wit. 9 miesięcy ciąży obyło się bez suplementów- teraz muszę łykać to dziadostwo. Nie podoba mi się to Brzuszek zdecydowanie mniej boli odkąd odstawiłam mleko. Cytat:
No dobra to pomarudziłam..a jako że to ma być wątek wsparcia.....jest pięknie- dziecko rośnie jak na drożdzach i wiem że moje mleko jest dla niej najlepsze, dlatego mimo wyżeczeń mam zamiar karmić co najmniej do 6 miesiąca. ( a przed porodem myślalam o 3 maksymalnie - bo ja wyżeczeń nie znoszę )
|
|
#124 |
|
Zakorzenienie
|
moja tez miala brzydkie krostki prawie caly pierwszy miesiac, cala glowke i twarz, ale pozniej powoli przeszlo i teraz cisciutko i cacy
|
#125 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Kupy sa niezdrowe, u nas tez to byly takie "glizdy" sluzu i grudki, ze jak sie zlozylo pampa i rozlozylo to sie mendy taaak ciagnely ze masakra a zapach byl naprawde ostro kwasny. wg mnie powinnas powoli rezygnowac, najpierw wlasnie z nabialu i zobaczyc czy to poskutkuje, jezeli tak to to po prostu skaza, z ktorej dzieci wyrastaja.
|
|
#126 |
|
Przyczajenie
|
Moja córa dostała pierwsze krostki jeszcze w szpitalu, chyba w trzeciej dobie. Pojawiły się na powiece, tylko kilka, a przecież w szpitalu mleka mi nie podawali. Stopniowo było tego coraz więcej a kto ją widział (pediatra, położna, drugi pediatra) każdy miał inną teorię. A to że rumień noworodkowy, a to że od moich hormonów, skaza itd. Przewinęło się wszystko co możliwe. Nie pomagało też nic z dostępnych środków, nawet mazidła robione w aptece, ani moja dieta.
Trwało to ze 2 miechy. Przeszło albo samo (na pewno niezależnie od tego co jadłam!), albo po zmianie proszku do prania. Wszystkie ciuchy, także moje i męża prałam w Amway'u dla dzieci. Dziś młoda jest wprawdzie alergikiem, ale nie na pokarmy, tylko jest to alergia kontaktowa, czyli może te detergenty zawiniły... Śluz w kupce to osobny temat wg mnie. Bo jeśli unikacie białka krowiego, konserwantów, smażonego, to inne pokarmy w zasadzie nie powinny dziecku szkodzić. Maluszek ma jeszcze bardzo niedojrzały przewód pokarmowy. Moja pediatra zawsze mówiła (starsza doświadczona pani), że trochę śluzu jest normą przy kp, a dużo to na pewno błąd w diecie. Tylko jaki? tego już nie wiem... ![]() Pozdrawiam i trzymam kciuki! |
|
|
|
#127 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#128 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
aktualnie gdy chce mu podac te 250ml mleka na noc to nie moge mu dac niczego z nabialu wczesniej bo na nastepny dzien znajde sluz w kupce, a tak normalnie to go nie ma .
|
|
#129 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ogólnie zrobiła się spokojniejsza, bo był czas że jak zjadłam kanapkę z serem żółtym to mi się wiła przy każdym prutnięciu. Mi się właśnie wydaje że jak ma uczulenie na białko krowie to nie jakieś hardcorowe Jak jadłam jeden jogurt na dzień nic w sumie się nie działo- wysyp krost i kup zrobił się jak zaczęłam jeść ser żółty i pić mleko. Tylko to się zbiegło z upałem i jedzeniem pomidorów i ogórków- dlatego wolę odtswić wszystko - bo cholera wie może to uczulenie na pomidory, albo trądzik nasilony od gorąca
|
|
#130 |
|
Rozeznanie
|
Nadal karmię moją 1,5 roczną córeczkę i szczerze mówiąc czasami to szlag jasny mnie trafia (też tak macie?).
Po ukończeniu 1 roku życia próbowałam małej ograniczyć karmienia do 1-2 dziennie i ale efekt mizerny. Do tego jak idzie ząbek to praktycznie nic nie je tylko wisi na piersi. Młoda ciągnie mnie za bluzkę, wkłada rączki w biustonosz i ściska sutek strasznie mnie to wnerwia. Do tego jak jest ciepło to wiadomo, że dekolt mam bardziej odsłonięty i młoda cały czas pamięta o cycu i częściej się do niego klei. Długie karmienie ogólnie mi odpowiada ale fajnie by było gdyby ssała właśnie raz lub dwa dziennie ![]() A ostatnio kumpela mi powiedziała, że karmienie tak dużego dziecka to już zleksza zboczone i poczułam się dotknięta
Edytowane przez gwiazdeczka89 Czas edycji: 2012-05-16 o 00:02 |
|
|
|
#131 |
|
Zakorzenienie
|
Ja planuję do mniej więcej roku karmić, jak dobrze pójdzie. Potem muszę zacząć życie naukowo-zawodowe, zapewne dość nieregularne dniowo i godzinowo, więc nie bardzo pasowałoby mi karmienie piersią. Tak myślę
|
|
|
|
#132 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny , powiedzcie mi jak odciągać pokarm, albo polećcie jakieś strony gdzie można coś sensownego na ten temat poczytać? Kiedy mozna coś odciągnąć, po karmieniu dziecka, przed?
No i jak to przechowywać, a później podgrzewać przed podaniem? Nie chciałabym uruchomić jakiejś '' nadprodukcji'' a fajnie byłoby się wyrwać z domu na chwilę bez dziecka w końcu
|
|
|
|
#133 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
tak tez tak mialam ... i to klejenie i wkladanie lapek w dekolt... i wszystko sie skonczylo jak odstawilam od cyca :P.
|
|
#134 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() co do ciągnięcia za dekolt mam tak samo, ciągłe tłumaczenie nie przynosi na razie efektów |
||
|
|
|
#135 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#136 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#137 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
bo by mnie za drzwi wystawil razem z tymi moimi dwoma nieszczesliwymi woreczkami hahaha leze i kwicze
|
|
#138 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Moja je z jednej piersi na jedno karmienie. W związku z tym karmię z prawej po czym z lewej odciągam (odciągam tyle ile się da). Na drugie karmienie zamieniam cycuchy...z odciąganego karmię z karmionego odciągam ![]() Z jednego odciągania średnio udaje mi się uzyskać ok 50 ml mleka. Zbieram mleko z 3 odciągnięć i mrożę.
|
|
#139 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przytulam ją na zawołanie,podaję wodę,zabawiam jesli to nie moment na karmienie i tak się jakoś nauczyła,ze karmienia się o okreslonych porach Ale w sytuacjach wyjąktowych ,typu zęby,silny stres itd. nie limituję ,w nocy tez nie.
|
|
#140 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#141 |
|
Zakorzenienie
|
no,jest tak jak Hania napisała,jakoś do 40 stopni? czy do 50 ? juz nie pamietam :/
|
#142 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny to juz 10dni kryzysu i nie wyglada jakby mial pojsc w niepamiec ... Zal mi dziecka - nie spi od ok. 6.00 do 22.00. W nocy ciezko mi mala dobudzic. Jak dlugo to jeszcze potrwa?
|
|
#143 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
.pyt: po co budzisz w nocy mala????
<3Nikoś - kwiecień 2010r<3 My love is your love, your love is my love Edytowane przez justi2511 Czas edycji: 2012-05-18 o 09:48 |
|
|
|
|
#144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ok.8h spania ciagiem bez posilku to chyba za duzo dla 6tygodniowego malucha?
|
|
|
#145 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
.gdzies czytalam ze nocne karmienia sa wazne dla laktacji, ale ja tam nie wiem, moj syn od zawsze i do konca karmienia mial min. 5 pobudek miedzy 22 a 6.
|
|
#146 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#147 |
|
Zakorzenienie
|
Próbuje
|
|
#148 |
|
Zakorzenienie
|
Jak dobrze przybiera, nie ma się czym martwić, tylko cieszyć, że śpi.
|
|
|
|
#149 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#150 |
|
Zakorzenienie
|
Mam nadzieje że przybiera właściwie - okaże się w poniedziałek, bo idziemy m.in. na ważenie. Mam lekką traumę, mała przez pierwsze 14 dni życia przybrała tylko 10 gr i straszono mnie szpitalem. Całe szczęście później się to uregulowało. Chociaż nie wierzę, żeby przy tak częstym jedzeniu waga była za niska
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:58.

Brzuszek zdecydowanie mniej boli odkąd odstawiłam mleko.
)

.
strasznie mnie to wnerwia. Do tego jak jest ciepło to wiadomo, że dekolt mam bardziej odsłonięty i młoda cały czas pamięta o cycu i częściej się do niego klei.