|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#601 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XII
Cytat:
![]() matkoooo jakie to wszystko trudne
|
|
|
#602 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XII
Alfa mam małą wątpliwość, na ostatnim usg pokazało mi, że jest to 13 tydzień, a to było miesiąc temu, teraz patrzę na wczorajsze usg i pokazuje, że to 15 tc, możliwe, że dziecko tak wolno rośnie czy coś jest nie tak? Bo z OM mam 19 tc, skąd taka duża rozbieżność
![]() Boję się, że coś jest nie tak
|
|
|
|
#603 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dziś stołuję się u babci i forszmak upichciła mi
![]() black nie znam się ale chyba malutko przytyłaś ![]() ja muszę pochwalić się że osiągnęłam 49kg
|
#604 |
|
Konto usunięte
|
Ja byłam na spotkaniu z koleżanką, a jak wracałam to wlazłam do lumpa i oczywiście 50 zł nie moje... Ale mam spódnicę wreszcie na moje 4 litery i 3 bluzki. To bardzo fajny lump, niedawno go odkryłam, większość rzeczy jest tam z markowych sklepów, dużo z Atmosphere, który bardzo lubię. Jedną bluzkę mam z River Island, więc rządzę na dzielni
No i jak mam ostatnio ciekawy cel życiowy, otóż jest nim dbanie o grób. Mam obsesję na tym punkcie, ciągle o nim myślę. Dzisiaj włożyłam do mojego pięknego porcelanowego znicza wkład diodowy (taki elektroniczny) i mimo, że ma świecić 50 dni, to ja już myślę o następnym, bo mam z żółtym światłem, a tak myślę że jednak lepiej by wyglądał z białym... Na granatowym kamieniu (labrador niebieski) jest biały słodki miś, jest wiązanka-stroik ratanowy w kształcie serduszka z białymi różami i niebieskim niezapominajkami, wstążką ecru i gipsowym aniołkiem w środku i jest porcelanowy srebrny znicz-latarenka - więc jednak białe światełko byłoby lepsze :/ Powoli jednak zastanawiam się, czy to nie jest chore, co robię. Przecież życia to dziecku nie wróci, choćbym zrobiła ten nagrobek najpiękniejszym na cmentarzu... Jestem w stanie pokłócić się z teściową o to, żeby mi tam nic nie stawiała, bo musi być tak, jak ja chcę.. Szkoda słów. Ja chyba sobie uroiłam coś w głowie... |
|
|
|
#605 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie bedziesz mieć nic do zrzucania potem.- też pysznie ! ![]() Cytat:
- super kochana.Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ty suchmielcu Jejku jak ja bym chciała mieć taką wagę
|
|
#606 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To robił ten sam lekarz na tym samym sprzęcie, bo tu też może być przyczyna róznic? No i musisz brać poprawkę na ew błąd pomiaru poprzedni pomiar mógł zostać zawyżony albo obecny zaniżony. A na tym etapie róznice pomiedzy tygodniami są nadal naprawdę nie wielkie kwestia max 1-2cm i tygodnie skaczą. Zapewne te rozbieżności dopiero rozmowa z lekarzem i kolejne usg zweryfikuje... Ten wiek wg usg wciąż na podstawie tylko długości ciemieniowo-siedzeniowej mierzony był? Pomiary główki, brzuszka i kości udowej są bardziej dokładne (a te robi się na późniejszych etapach) chociażby dlatego, że można porównać czy dziecko rośnie harmonijnie i czy poszczególne pomiary nie odbiegają od siebie mocno...
"Tego dnia Aniołek Upadł duch Wygięła się do wewnątrz Bezpowrotnie elipsa ma" Wiktor Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka Edytowane przez Alfahelisa Czas edycji: 2012-05-15 o 16:23 |
|
|
|
|
#607 |
|
Zakorzenienie
|
Tak usg robił ten sam lekarz na tym samym sprzęcie, ale nic nie mówił, że jest coś nie tak. I mierzył tylko długośc ciemieniowo-siedzeniową wtedy i teraz. Ostatnio mówił, że przezierność karkowa jest dobra..
|
|
|
|
#608 |
|
Wtajemniczenie
|
Skoro ten sam lekarz i ten sam sprzet, to zapewne jest wszystko w porzadku. Gdyby cos sie dzialo to lekarz powiedzialby Ci. A to jakis dobry ginekolog? od dawna do niego chodzisz??
|
#609 |
|
Zakorzenienie
|
Mój lekarz jest jednym z lepszych i sławniejszych w mieście, na znanym lekarzu ma 1500 opinii, a inni też dobrzy po około 150.
Niby ufam lekarzowi, ale strach jest
|
|
|
|
#610 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Rozumiem,ze strach jest....chyba zreszta kazda z dziewczat Cie tutaj zrozumie Ale musisz wierzyc,ze jest i bedzie dobrze!!!!!! Bo tak jest i bedzie ![]() Zrelaksuj sie,bo nerwy ani Tobie ani dzidzi nie sluza!!!!! A bobasek napewno zdrowo rosnie i ma sie dobrze ![]()
|
|
#611 | ||
|
Zakorzenienie
|
Spełnienia wszystkiego o czym marzysz
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Toporkuj, toporkuj! Ja właśnie wróciłam z pracy i po drodzy kupiłam wszystko na rosołek, zaraz będę gotować ![]() Ewel brawo za podejście ![]() Kundzia, eseska za wizytę
|
|
#612 |
|
Zakorzenienie
|
Za dużo chyba czytam na necie różnych historii i biorę wszystko do siebie
![]() Ale cóż zostaje mi tylko pozytywne myślenie, oby tylko mi się tak udało
|
|
|
|
#613 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;34138317]Ja byłam na spotkaniu z koleżanką, a jak wracałam to wlazłam do lumpa i oczywiście 50 zł nie moje... [/QUOTE]i dobrze!!!!!! w czerwcu też zrobię maraton po ciuchlandach. Nigdy nic niw mogę znaleźć, ale muszę powalczyć
![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;34138317]Powoli jednak zastanawiam się, czy to nie jest chore, co robię. (...) Jestem w stanie pokłócić się z teściową o to, żeby mi tam nic nie stawiała, bo musi być tak, jak ja chcę.. [/QUOTE]kochana ![]() wrzucałam już tu cytat z Miłoszewskiego: "Zna pan fazt żałoby? (...) - niewiara, rozpacz, porządkowanie, przystosowanie? - faktycznie, jednak w rzeczywistości wiele osób zatrzymuje się na drugiej fazie, rozpaczy, której nikt nie rozumie".... My rozumiemy. ---------- Dopisano o 17:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:09 ---------- Cytat:
![]()
|
|
|
#614 |
|
Zakorzenienie
|
witam
ja dziś byłam na próbnym egzaminie, mąż zajmował się Mikołajem a ja dalej schizowałam czy przypadkiem nie płacze bo głodny ;/ Basiu chciałabym widzieć minę cioci, a niech jej kopara opadnie !!!!! sofcia sto lat ! kawy dożylnie !!!!!!!
|
|
#615 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:32 ---------- Kurcze, tak sobie leże i chyba niepotrzebnie sie nakrecam. Wczoraj sie przytulałam z tz-em (dzien po @) a dzis mnie dziwnie kłuje jajnik.. ale to bylo by chyba niemozliwe? co myslicie? |
|
|
|
|
#616 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja też nigdy nic nie mogłam znaleźć. Bo trafiałam do niewłaściwych ciucholandów A teraz znalazłam dwa takie, że przymierzam w nich pełno ciuchów. W jednym dodatkowo tysiąc pięćset sto dziewięćset słodkich rzeczy dla dzieci... Ja trochę też dbanie o grób mam po mamie. Ona zawsze tak wypucuje grób babci i dziadka, że jest najładniejszy, kwiatki, znicze, wszystko musi pasować.. Mnie to zawsze nużyło i nigdy nie przywiązywałam wagi do koloru znicza, a teraz mogę nie wychodzić z cmentarza :| Codziennie przynajmniej raz tam jestem, teraz już się cieszę, bo jutro mam zamiar wytaszczyć rower z piwnicy, to przejażdżka na cmentarz zajmie mi może 2 minuty. A to, że Wy rozumiecie to bardzo dobrze wiem, dlatego tylko tutaj mam odwagę to wszystko pisać. O uczuciach, o planach, o kolorze kwiatków. |
|
|
|
|
#617 |
|
Zakorzenienie
|
Perse ja też na początku starałam się wybierać najładniejsze kwiaty, znicze, chciałam nawet kupić księgę i żeby na niej wykuć pewien cytat, a teraz, zrozumiałam, że to i tak mi nie pomoże odzyskać synka, nie wróci mi to życia, ani jego to nie ucieszy, bo jego tam nie ma..
|
|
|
|
#618 |
|
Rozeznanie
|
Perse Fiolusiek ma rację, nasze dzieciaczki są w niebie i dlatego ja postawiłam na skromność w przybraniu nagrobka mamy jeden mały bukiecik, 2 aniołki i trzy znicze
|
|
|
|
#619 |
|
Zakorzenienie
|
Widzę czasem na cmentarzu pięknie przybrane groby dzieci, ale głównie są to dzieci które zmarły 1-2-3 lata temu, pozostałe stoją samotne bez przybrań, a raz widziałam taki grób chłopczyka który zmarł 30 lat temu i tam były świeże kwiaty i znicz, ładnie oplewione, ktoś nadal pamięta..
|
|
|
|
#620 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Poza tym jest płyta i na niej pod kątem ułożone serduszko z imieniem, nazwiskiem, datą (bez żadnych gwiazdek nawet) i cytatem, który mam w podpisie. Tylko ja mam jakąś obsesję, żeby to wszystko było skromniutkie, ale ładne, wszystko wybrane i dobrane przeze mnie.... Nie wiem, aż się boję takiego porównania - ale to tak, jakbym mu dekorowała pokoik... Dlatego myślę, że to niezbyt zdrowe Cytat:
Natomiast w rzędzie za grobem Dawida jest bardzo zadbany grób dziewczynki, Madzi, o której Wam już mówiłam - zmarła w brzuszku mamy na 2 tygodnie przed terminem, mama miała zatrucie ciążowe A termin porodu ten sam, co ja, tylko rok wcześniej... Niejako utożsamiam się z tymi ludźmi, nasze historie są trochę podobne, jesteśmy w podobnym wieku... Czasami ich widuję. Ale czasami widuję też osoby, którym dzieci zmarły w latach 80-tych, przyjdą, zapalą znicz, postoją chwilę i odchodzą. Zastanawiam się, czy ich ból jest choć trochę mniejszy niż np. mój - i nie sądzę, że tak jest... Edytowane przez ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 Czas edycji: 2012-05-15 o 19:12 |
|||
|
|
|
#621 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
z technika usług kosmetycznych oj, chyba się nie potrzebnie nakręcasz Ja jak byłam młodsza zawsze w dzień wszystkich świętych zapalałam znicze na malych grobach o których nikt nie pamiętał
|
|
|
#622 |
|
Zakorzenienie
|
Ja lubię chodzić na cmentarz i oglądać groby nawet dzieci, ale na grób Filipa nie. Czuję, że rany się nie zabliźniły wystarczająco, boli każde wspomnienie, nawet niewinne. I rozumiem, że ktoś nie czuję potrzeby odwiedzania cmentarza.
|
|
|
|
#623 | |||
|
Zakorzenienie
|
filusiek jakby było coś nie tak to by lekarz powiedział. nie masz do niego nr telefonu? prywatnie do niego chodzisz? Jeśli tak to bym do niego na twoim miejscu zadzwoniła i zapytała. jestem pewna że by ci wszystko wytłumaczył i uspokoił.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#624 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;34142444]
Ale czasami widuję też osoby, którym dzieci zmarły w latach 80-tych, przyjdą, zapalą znicz, postoją chwilę i odchodzą. Zastanawiam się, czy ich ból jest choć trochę mniejszy niż np. mój - i nie sądzę, że tak jest...[/QUOTE] hmm mojej babci zmarł synek chyba 2 dni po porodzie, nigdy się nie dowiedziała dlaczego, nawet teraz po 36 latach wspomina i zastanawia się co mogło być przyczyną... regularnie też odwiedza i dba o grób... Najlepsze, że mój tata ma zięcia czyli mojego tż rok młodszego niż by miał jego zmarły brat...
|
#625 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I mam przeciwnie - ja nie lubię oglądać grobów dorosłych ani tym bardziej dzieci, a jednak nad "moim" mogłabym stać godzinami... |
|
|
|
|
#626 |
|
Zakorzenienie
|
Barbie to nie tak, że zapomniałam o stracie, nie da się zapomnieć, tylko przebywanie na cmentarzu przywołuje złe wspomnienia ze szpitala, porodu, prosektorium i pogrzebu. Ciągle o nim pamiętam i zawsze będę pamiętać
![]() Do lekarza mam nr, bo chodzę prywatnie, ale poczekam do następnej wizyty i o wszystko zapytam |
|
|
|
#627 |
|
Zakorzenienie
|
Też często zatrzymuję się przed grobami innych dzieci i od razu mi smutno, że nie było im dane za długo zagościć na tym świecie.
Perse nasza mała jest pochowana z taką panią, co była dla TŻ jak babcia. I na początku miałam przez to konflikty z teściową, bo ona co innego ustawiała niż ja chciałam.... A teraz pozwoliłam jej wybrać kwiaty, ale uparłam się przy dwóch zniczach z aniołkami, które chciała usunąć, bo za dużo... Tak się nie denerwujcie na to, co napiszę, ale myślałam, że jak uda mi się zajść w ciążę, to będzie mi jakoś łatwiej, a niestety mam wrażenie, że jest gorzej. Teraz cały czas pojawia się wyobrażenie tamtej ciąży, jak się cieszyłam, mówiłam do brzuszka, jakie piosenki śpiewałam małej, jak TŻ czuł ruchy... I co chwilę mi łzy lecą :/
|
#628 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Moja mama czasami zastanawia się, gdyby tamten chłopiec przeżył, to czy ona byłaby na świecie.... Takie trudne to są przemyślenia ![]() ---------- Dopisano o 19:51 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ---------- Cytat:
Nie wiem, czy mogę powiedzieć, że Cię rozumiem, bo w całej tej sytuacji boję się już używać takich słów, ale mogę się domyślać... Przytulam mocno... |
||
|
|
|
#629 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dziś zjadłam pól paczki migdałów
|
|
|
|
#630 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ---------- Maguś właśnie też boję się, że będąc w kolejnej ciąży będzie tak jak napisałaś
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:02.

- super kochana.

za wizytę

właśnie też boję się, że będąc w kolejnej ciąży będzie tak jak napisałaś