Codziennie nowe powody do dumy, letnie bobasy i ich mamy - Kuny. Mamy VII - VIII.2011 - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Kochane Mamusie, czesc 8 zbliza sie ku końcowi więc czas na głosowanie
Pierwsze roczki, pierwsze kroczki kręcą się już nasze loczki. 5 11,11%
Pierwsze ząbki wszyscy mamy, więc już mamie nie dokuczamy 0 0%
Lato w pełni, słońce praży, wszystkie dzieci już na plaży. 2 4,44%
Dzieciaczki swoje bardzo kochamy i na nowe bociany czekamy 1 2,22%
Jedno już chodzi, drugie raczkuje, a dumna mama ostro wizażuje 0 0%
Attenzione, attenzione - dzieciaczki dreptają jak szalone 2 4,44%
Rok temu na świat pchaliśmy się hardo, dziś pierwsze kroki stawiamy twardo. 3 6,67%
Mamo daj płetwy, tato lej wodę, bo przyszedł czas na letnią przygodę 1 2,22%
Na torciku jedna świeczki mała, cały rok z uwielbieniem patrzy na mnie mama uśmiechnięta cała. 0 0%
Jeden kroczek, drugi kroczek, mamo jesteśmy razem cały roczek! 3 6,67%
Mam już roczek, stawiam kroczki i w ogóle jestem boski! 4 8,89%
Rok już mają, chodzić chcą - nasze dzieci boskie są! 3 6,67%
Mamusie nam na roczki torty dekorują i na zlot swój pierwszy z radością się szykują. 1 2,22%
Czasem się przewrócą robiąc pierwsze kroczki - wakacyjne dzieci właśnie kończą roczki. 10 22,22%
Mamo, tato, czy Wy wiecie, że już rok jestem na świecie? 6 13,33%
Roczki już mają nasze słodkie dzieci, a nam ze sobą nawzajem lepiej jest na świecie 0 0%
Roczek już mamy i powoli już chodzić sami zaczynamy! 0 0%
Lato w pełni, hitza straszna, lecz ja z mamą mimo wszystko po placach zabaw chętnie latam 0 0%
chodzę, gryzę, gugam wkoło i już wszystkim jest wesoło 0 0%
pierwszych rocznic to początek - zaczynamy nowy wątek 3 6,67%
papier, drewno, plastik, woda - to dopiero jest przygoda 0 0%
chodzić i mówić zacznę tuż tuż, bo przecież roczek mija mi już 1 2,22%
Głosujący: 45. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-16, 10:06   #631
Kolina
Zadomowienie

Dot.: Codziennie nowe powody do dumy, letnie bobasy i ich mamy - Kuny. Mamy VII - VII

dzień dobry

Iza, rośnij nam zdrowo i radośnie - STO LAT!

misiaki pluszaki dla Agatki

i tyle na teraz, dziecko wzywa....
Stary 2012-05-16, 10:15   #632
madzia1k1
Raczkowanie

Dot.: Codziennie nowe powody do dumy, letnie bobasy i ich mamy - Kuny. Mamy VII - VII

Hej!

Izuniu sto lat kochana

A ja jestem w kupiePobudki dzisiaj w nocy to 22, 23, 0:30, 2, 3:30, 5:30, nie wiem co się dzieje, a myślałam, że będzie super noc, bo mało spał w dzień, rano 45min, potem godzinę, i po południu 20min, a to dla Dominika ostatnio jest mało. Ostatnia drzemka była o 15 a zasnął o 20. Budzi się nagle z płaczem i muszę tulić. Spanie w naszym łóżku też nie pomaga, bo tak samo płaczę jak go kłade do nas do łóżka. Gdzie jest mój pieknie zasypiający i śpiący synek ja się pytam

A powiedzcie mi czy takie dzieciaczki jak nasze mogą chrapać? Bo po tej chorobie to Dominik jak zasypia to tak chrapie, charczy i nie wiem, czy to nie jeszcze po katarze jakaś pozostałość, czy zwykłe chrapanie. kataru już w ogóle nie ma, bo jak próbuje odciągnąć to nic nie ma. Martwi mnie to jego charczenie i może to go wybudza i uniemożliwia spanie.

Brumek, Patik ten program do wizualizacji to googlowski SketchUp

Cytat:
Napisane przez pieleszka Pokaż wiadomość
monia właśnie ja te same plusy dostrzegłam w żłobku. i u mnie wzięły górę
karoline to trzymam kciuki!!

ja już po telefonie z kliniki. za tydzień w środe jedziemy do szpitala i w piatek operacja. módlcię się dziewczyny proszę!!!!!!!!!!!!!!
Będziemy o Was myśleć. Na pewno będzie wszystko dobrze!!!

Cytat:
Napisane przez Kolina Pokaż wiadomość
wiecie jak się cieszę? po 2,5roku nerwów i niepewności dzisiaj zakończyła się sprawa pewnej rzeczy kupionej do domu (nie chcę pisać dokładnie, nie wiem kto znowu czyta..), rzecz przywieziona kurierem, zniszczona, sprzedawca wypiął się na nas, ponad 2lata sądu - chociaż rozpraw bylo 5, zapadł wyrok korzystny dla nas i dziś dostaliśmy zwrot pieniędzy za zakup, za proces i jeszcze odsetki
wtedy jak to dostaliśmy płakałam, ponad 10tys mogliśmy stracić

obawialiśmy się procesu, ludzie mówili że będzie się dłużyć i być może że nie wygramy, wtedy starcimy dodatkowe pieniądze
od początku to my mieliśmy rację, no i sąd to potwierdził

Super, że wygraliście sprawę

Cytat:
Napisane przez Scio Pokaż wiadomość
Brumku moja nie staje w łóżeczku jak się obudzi (z zasypianiem nie wiem, bo usypia przytulona do mnie), ale ostatnio przy południowej drzemce fikała ale potem zasnęła. U nas problem jest taki, ze budzi sie wiercioch na brzuchu i zamiast wrócić na plecki to sie do czworakowania ustawia

Własnie uwiązałam dla Agaty hamak
Dominik robi dokładnie tak samo, obraca się we śnie na brzuszek, ustawia się na czworakach i tak śpi, a jak się przebudzi w nocy, to automatycznie podnosi główkę i wtedy już się rozbudzi i dalej nie może zasnąć.

A z hamakiem świetny pomysł

Cytat:
Napisane przez DaKaro Pokaż wiadomość
i

Dziewczyny, ale się najadłam strachu. Moja babcia (80 lat) siedziała z Malwinką na kanapie, Mała się bawiła. Wyszłam do łazienki. Za chwilę patrzę babcia prowadzi Malwinkę (mówiłam jej wczoraj, żeby tego nie robiła, Malwiś ma jeszcze czas na chodzenie). Nagle zakręciło jej się w głowie. Boże, myślałam, że zawału dostanę! Upadła na kolana. Nie miałam jak do niej podbiec, bo akurat w drzwiach była między korytarzem, a pokojem. Moja mama złapała babcię, mnie udało się przejść do pokoju. Na szczęście Malwince nic się nie stało, ale wolę nie myśleć co by się stało gdyby babcie upadła na Malwinkę-jest osobą otyłą. Dlaczego mnie wczoraj nie posłuchała i wzięła ją mimo mojej prośby? Z nerwów aż się popłakałam, cała się trzęsłam. Do tej pory o tym myślę.
ojejku, starch pomysleć co mogło się wydarzyć. Domyslam się jaka musiałaś być roztrzęsiona

Cytat:
Napisane przez wodaqua Pokaż wiadomość
Dziewczyny, z braku czasu wpadłam tylko podzielić się cudowną wiadomością!
Koleżanka z in vitro ma potwierdzoną ciążę bliźniaczą
Znam ją kilka lat, ale takiej szcęśliwej jeszcze nie widziałam
Dziękuję za kciuki!
U nas rekrutacja trwa, będzie chyba dobrze
Trzymajcie się!
to super wiadomość

Cytat:
Napisane przez iustyna1 Pokaż wiadomość
Oliweczko Zuza ani razu nie obudziła Kuby a płakać to ona czasami potrafi. On śpi jak zabity.

Tż o 13.00 wyjechał, do nocy z czwartku na piątek jestem sama
Jutro proszę o kciuki!!!! Bo pierwsza część zawodów.
Idę spać, bo nie wiem jaka noc mnie czeka Nie lubię być sama w domu!!!!!!!!

Cytat:
Napisane przez agadus Pokaż wiadomość

a u nas średnio, Nati w nocy miała 38,9 a teraz ma 38,1 już do lekarza się zapisałysmy, idziemy na 10, nie sądze,że to zęby, raczej przeziębienie, bo ta pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza,

ja przemęczona, i kładę się już po 20 o dziwo usypiam, no czasem do 21 dotrwam, a jeszcze nie dawno kładłam się po 23
ja tez ostatnio chodzę spać o 20i o dziwo szybko zasypiam

Coś jeszcze chciałam napisać ale zapomniałam...

---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ----------

Pokłóciłam się z TZ, bo nie możemy dojść do porozumienia w sprawie mebli

Największe szczęście dla ojca i matki
Nad dobra ziemskie, rozkosze, dostatki
To ich krew - życie, to ich własne dziecię.
Co im nad wszystko droższe jest na świecie.

madzia1k1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 10:18   #633
nerola
BAN stały

Wlazłam raz na miesiac a ty tyle osób,które pamiętają i tęsknią!
Szok!
Nie pomyślałam nawet.

Nie ogarniam ogólnego,jedynie klub.

Jedyne co przeczytałąm na szybnko to:
kciuki za Iustynkę,męża,Hanusię,zdr ówka dla dzieciaczków,które paskudztwa dopadły,śliczne zdjęcia Maluszków naszych!!

Dziękujemy za życzenia!!!
Alez zleciało,nie moge uwierzyc,że to juz rok.

A u nas w porzadku.
Wszyscy zdrowi,radosni.
Działąm na ogrodzie bo zaniedbałam i schodzi masa czasu,jedno wyplewie-drugie porasta.

Roczek robimy w niedzielę
nerola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 10:21   #634
madzia1k1
Raczkowanie

Agatko dla Ciebie też kwiatek Sto lat!!!

Największe szczęście dla ojca i matki
Nad dobra ziemskie, rozkosze, dostatki
To ich krew - życie, to ich własne dziecię.
Co im nad wszystko droższe jest na świecie.

madzia1k1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 10:37   #635
karolinee1983
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nerola Pokaż wiadomość
Wlazłam raz na miesiac a ty tyle osób,które pamiętają i tęsknią!
Szok!
Nie pomyślałam nawet.

Nie ogarniam ogólnego,jedynie klub.

Jedyne co przeczytałąm na szybnko to:
kciuki za Iustynkę,męża,Hanusię,zdr ówka dla dzieciaczków,które paskudztwa dopadły,śliczne zdjęcia Maluszków naszych!!

Dziękujemy za życzenia!!!
Alez zleciało,nie moge uwierzyc,że to juz rok.

A u nas w porzadku.
Wszyscy zdrowi,radosni.
Działąm na ogrodzie bo zaniedbałam i schodzi masa czasu,jedno wyplewie-drugie porasta.

Roczek robimy w niedzielę

Fajnie, że choć na chwilę wpadłaś bywaj częściej

Cytat:
Napisane przez madzia1k1 Pokaż wiadomość

A ja jestem w kupiePobudki dzisiaj w nocy to 22, 23, 0:30, 2, 3:30, 5:30

A powiedzcie mi czy takie dzieciaczki jak nasze mogą chrapać?
Współczuję pobudek u nas aż tak źle dziś nie było

co do chrapania... Moja też czasami pochrapuje

Cytat:
Napisane przez Marina1 Pokaż wiadomość

Karolineee nie smutaj NAJWAZNIEJSZE, że z małą ok!

Cytat:
Karolinee dzięki za recenzję szczotki. Co do Majki - ja wiem, że się przestraszyłaś, ale jak napisałaś, że wpadła w torbę z ciuszkami ..
Można rzec, że jak kot spadła na cztery łapy (dobrze, że jestem leń i nie chciało mi się odgruzowywać tej torby i tak ją zostawiłam)

A moja też strasznie mobilna, ale w łóżeczku nie pośpi w ogóle

MAJA 06.08.2011 r.

karolinee1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 10:43   #636
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Dziękuje za komplementy hamakowe. Agata poleżała w nim może 3 minuty i juz wychodziła. Nie ten etap, za bardz ciekawa, za ruchliwa, ale potem spała sobie w hamaczku. A ja przeglądałam na necie jak zawiązać między drzewami i w szoku byłam, bo chusta utrzyma ciężar dorosłej osoby

Jeszcze raz dziękujemy za życzenia, czas tak strasznie szybko leci.

Ja nie wiem co z roczkiem. Zapraszamy chrzestnych (2os) + rodzice moi (2os) +teście (2os) + prababcia i pradziadek (ten drugi pewnie nie przyjedzie) to jest razem 7 os + my to 9. Nie wiem czy niezaprosić siostry ciotecznej M. z dziecmi, bo sie ostatnio fajnie bawiły (doszłoby 4 os) zeby takie bardziej dzieciece przyjecie było

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 10:58   #637
Marina1
Zakorzenienie

No u mnie też dylematy scio takiego samego typu. Mama i brat (2 os. ), rodzice tża (2 os), chrzesta z mężem i dzieciak(3 os ) i brat M z żoną (2 osoby)i chrzestny (1 osoba). na tym stanie chyba.

Matko, dziewczyny, u was też taka pogoda? ale dno. Leje, zimno na dodatek. A w oknie teraz widzę chłopka na dachu boku jak podskakuje, robią jakieś rusztowanie. Brr

---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ----------

O kurde, chociaż zapomniałam o wujku M. z rodziną (ale to 4 osoby aż ), ale ja ich nie chcę bardzo. Nie przepadam za nimi, ale M. go b. lubi. Ale to by dało już 14 osób. Wolałabym ich nie mieć.
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
Marina1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 11:00   #638
iustyna1
Wtajemniczenie

Marina tu znalazłam fajne przepisy, jest pokazane jak co zrobić: http://tastefully.bloog.pl/kat,746100,index.html

Akurat kategoria mięsna. Są podobne piersi z kurczaka do brumkowych i te kotlety zapiekane z ananasem . Popatrz sobie, może coś Cię natchnie.

Idę budzić gada
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???
- Gdzieś kur*a musi być!!

iustyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 11:01   #639
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

U nas tez leje i leje...

Agatka jest już z nami
Stary 2012-05-16, 11:12   #640
patik87
Zakorzenienie

Pioruny obudziły mi dziecko
Biedna taka smutna zakatarzona...i wyciągać nie daje.

Ja mam dylemat duży z roczkiem. Bo w dzień urodzin Sary jest rocznica ślubu rodziców, urodziny mojego ojca. Mama zamówiła podwójną msze u nich w parafii. ( na roczek i roczncę ich..) Potem jest u nich w domu mała impreza.
Nie wiem co robić. Dzień wcześniej ( akurat sobota) chciałam zrobić grilla--najbliższa rodzina to 18 osób...
Dla mnie to skomplikowane, najpierw jedna impreza, potem druga na drugi dzień. Chodzi o to, czy nie zrobić w sobotę dla rodziny tż tego grilla a na drugi dzień świętować z moją rodziną u nich? bez sensu... no i pasowałoby powiedzieć teściom i reszcie że jest ta msza
Nie podoba mi się to. Chyba trzeba zrobić grilla dla wszystkich oddzielnie, na drugi dzień oddzielna impra u rodziców tylko połączona z msza, a teście jak zechcą to niech idą na mszę?
nie wiem , jak Wy to widzicie?
Stary 2012-05-16, 11:27   #641
zanetaa88
Zakorzenienie

Witam się.

Od poniedziałku się kursuję,
kurs mam do połowy czerwca

Dama zaczęła się puszczać i maszerować - sama w to nie wierzę.

Pieleszka cały czas jestem myślami z Wami

iustyna dla męża

Izunia STO LAT !!

Patik Ja bym zrobiła tego grilla w sobotę dla wszystkich, a teściom bym powiedziała, żę Twoja mama zamówiła Mszę dla Sary w dniu jej urodzin i przecież pójdą tylko na Mszę no chyba że Twoi rodzice zaproszą ich na imprezę.

A Ja mam dylemat,bo będzie grill na roczek.
Torta i ciasta zrobię sobie sama,
chce coś innego natomiast na grill nie typową kiełbasę cyki i karczek,
macie jakieś pomysły ?
I Mszę mamy an 14stą na pewno do 14stej nikt nie będzie nic jadł,
bo będzie wyżerka potem,ale za nim grill się zrobi to wszyscy padną z głodu i myślałam podać rosół,ale nie wiem czy nie jest to dziwne że rosół w domu a potem na ogródek na grilla ?

zanetaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 11:38   #642
marzena_S
Zadomowienie

Izuniu sto lat mała królewno! Nerolko, pamiętam jeszcze dobrze te emocje związane z Twoim porodem, a tu już rok stuknął. Czekamy na zdjęcia z imprezki!

Agatko wszystkiego dobrego z okazji miesięcznicy- i ty niebawem będziesz zdmuchiwać swoją pierwszą świeczkę na torcie.

Hej laski!
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi w sprawie niania vs. żłobek. Przyznam, że decyzja spędza mi sen z powiek i jest to dla mnie cholerne trudne. Nie wiem czy jestem już gotowa, żeby zostawiać moją małą córeczkę z kimś obcym na tyle godzin. Boje się jej lamentów i tego, jak to zniesie.
My na dzień dzisiejszy skłaniamy się ku żłobkowi prywatnemu. Mam jednego faworyta, dzwoniliśmy tam- mają jeszcze miejsce. Musimy tam pojechać i zobaczyć osobiście jak to wygląda.

Brumku, z Ciebie to dopiero detektyw! (z tą naklejką) Musiało być tak jak piszesz- naklejka pewnie była wewnątrz bluzy. Bluza była dopiero raz prana, a ja musiałam ją jakoś przeoczyć. To by też wyjaśniało, czemu naklejka była bez napisów (sprane). Trochę mnie to uspokoiło, bo to oznacza, że nie zjadła nic więcej.

Iustyna, moim zdaniem cena szczotki nie jest adekwatna do jej jakości. Według mnie nie ma takich fajerwerków,jak to niektóre użytkowniczki opisują. Fakt nie szarpie włosów,nie elektryzuje ich, trochę kuje, a włosy nie wydają mi się bardziej błyszczące. Nie wiem czy jeszcze raz zdecydowałabym się na zakup.. Pomogłam? No mieszane mam uczucia co do niej, chociaż cały czas ją używam.
Kciuki za tż cały czas mocno zaciśnięte!

Kolina, gratuluję wygranej sprawy. Trochę to trwało, więc domyślam się, że radość jest ogromna.

Scio, kreatywna z Ciebie mamuśka- pomysł z hamakiem super.

Wodaqua, gratulacje dla przyjaciółki! Dużo zdrówka dla niej i maluchów.

Aania, oby uroda terapeuty była wprost proporcjonalna do jego skuteczności leczniczej.
Co do sytuacji z dziadkiem to bardzo współczuję. Patrzenie na takie zmiany u bliskiej osoby musi być potworne.

Agadus, jak tam samopoczucie, już wracasz do żywych, czy nadal masz menu takie samo jak Natalka?
Ja właśnie wczoraj byłam u dentysty. Mam już wszystkie zęby poleczone i jestem umówiona na chirurgiczne usuwanie 8 na początek czerwca.

Czy ktoś mi odpowie co dzieje się z moim dzieckiem? Od półtora tygodnia ciągle budzi się w nocy,kręci się, stęka, popłakuje, pije hektolitry. A już było tak pięknie, i przesypiała całe noce u siebie bez picia/jedzenia. Teraz śpi z Nami, a i tak nie jest to gwarancją dobrego snu. Tzn. ona pomimo tego się wysypia, gorzej ze mną.

---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ----------

Żaneta, brawa dla Emilie! Z grilla to może szaszłyki mięsno-warzywne? Ja lubię jeszcze pstrąga (do środka wkładasz trochę masła, koperek, posypujesz solą i pieprzem, zawijasz w folię aluminiową i gotowe- rozpływa się w ustach! podawać z cytryną), kaszankę z cebulą zawijana w folię i banany z czekoladą deserową.
Stary 2012-05-16, 11:52   #643
zanetaa88
Zakorzenienie

Marzenka pstrąg brzmi pysznie, choć Ja go nie jadam, a te banany z czekoladą to też w sreberku? Jeżeli o mnie chodzi i o zdanie czy żłobek czy niania, zdecydowanie wolę żłobek, do mnie przemawia to że jest wśród dzieci, a jak wiadomo przy zieciach syzbciej się rozwija i moja dama uwielbia je wiec wiem że by była szczęśliwa.Niania w sytuacji tylko takiej jakbym znała babeczkę

Stary 2012-05-16, 12:08   #644
Kolina
Zadomowienie

popieram, pstrąg z folii pychota (ja w ogóle pstrągi w każdej postaci lubię)
można też zrobić banany owinięte cienkim plasterkiem sera i plastrem szynki - do folli i na grill - słodkawe, dzieci bardzo lubią (ja też )

patik, wg mojej sytuacji rodzinnej zrobiłabym osobno, będzie to mniej wygodne ale spokój święty w razie czego

ja i Dawid prawie równocześnie mamy urodziny, mimo to impreza będzie tylko dla niego, a ja pewnie coś symbolicznie, z kawą i tortem i tyle

u nas tez paskudnie, 10 stopni na zewn, buro i ponuro, dziecko sobie śpi, a ja walcze z kotem, który ma głupawkę i galopuje po domu, zaraz mi dziecko obudzi
Stary 2012-05-16, 12:33   #645
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Kolina czy Twoj kot tez dostaje głupawki jak diecko śpi. U nas tak jest przeważnie, jak Agata śmiga to ona śpi, a potem zamiana

Agatka jest już z nami
Stary 2012-05-16, 12:40   #646
zanetaa88
Zakorzenienie

Scio kot u mojego taty tak robi.Kiedy Emilie przychodzi on idzie spać, kiedy wychodzi odprowadza do drzwi i dostaje potem głupawki.

Stary 2012-05-16, 12:42   #647
Kolina
Zadomowienie

Cytat:
Kolina czy Twoj kot tez dostaje głupawki jak diecko śpi. U nas tak jest przeważnie, jak Agata śmiga to ona śpi, a potem zamiana
tak
właśnie Dawid się obudził, przypuszczałam że zaraz wstanie, bo kotka poszła spac.... jakoś się zsynchronizowały - może to instynkt kotu podpowiada, kiedy na terenie jest bezpiecznie
Stary 2012-05-16, 13:03   #648
youyou
Zakorzenienie

hej mamuśki
ale pogoda pod psem, nawet na dwór nie wyszliśmy

Sto lat dla Izuni

Co do roczku to ja robiłam dla Filipa roczek z obiadem sałatkami itd.. i stwierdziłam że już nigdy więcej
Drugie urodziny były tylko na słodko, zaprosiliśmy najbliższych po obiedzie na 16,na tort, kawę i jakieś słodkości.

Lilce też tak zrobimy roczek, tylko na słodko , może lody,
tort planuję zrobić ten http://mojewypieki.blox.pl/2011/09/T...nbow-cake.html

Lila i tak nie będzie go jadła, a dla Filipa będzie radocha

Cytat:
Cytat:

O 6.50 Kuba się obudził i przy okazji obudził Zuz. Idę drugą kawę robić. Dzisiaj na serio kładę się wcześniej .
ech a jeszcze wczoraj pisałaś że dzieciaki sie nie wybudzają
youyou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 13:03   #649
adrji
Raczkowanie

witam się

trzymaliśmy się tyle czasu i dopadła i nas wkońcu pierwsza gorączka, przeszlismy chyba slynną trzydniówke, i powiem że dzięki Wam zniosam to bez spanikowania bo myslalam sobie ile juz dzieci przechodziło dzielnie choróbska, owszem stres był jak przedwczoraj w nocy gorączka była większa niż 40 stopni nigdy nie widziałam takiej temperatury na termometrze ale już lepiej mamy dziś jakąś wysypke ale narazie mało tylko na brzuszku... (?)

Brumku
1)ze starszych postów dziękuje za opis menu, przy pierwszych pozycjach już ślinka a lista taka długa tyle pyszności mama zrobiła na prawde super
2)co do twojego opisu na temat slodzenia na temat Tymka to wiesz ja mam tak samo i bardzo dobrze rozumiem, tez mogłabym rozpisywac się i rozpisywać i nie jest to kwestia chwalenia własnego dziecka tylko takiego slodkiego rozplywania się, i też zastanawiam się bardzo mocno przy okazji jaki ten drugi model jak się trafi jaki będzie to charakterek żeby była ta równowaga zachowana może jednak nie musi być równowagi
3)i jeszcze jedno gdzie kupiłas Tymkową marynareczke obszukalam allegro i nie wynalazlam nic podobnego, w jakimś sklepie typu hm? mamy teraz kilka okazji komunie chrzciny ślub urodzinki i wlasnie może bym kupila na tyle okazji sweet

Telik byliście z Jasiem w tej jaskini co łódka pływa pod ziemią???

Ania dużo zdrówka dla dziadka

Iustyna kciuki dla męża! i dla Ciebie żeby dni i noce bez niego w domku szybko zleciały

Pieleszko!!! za Hanie tez się będziemy modlic i dla Was

Iza sto lat!!!!!!!
Nerola twoje wpisy czytalo się jak powieść, mogłabyś spokojnie zajmować się pisaniem książek jak ogarniesz ogród moze powrócisz na dłuzej.

Marzena ale przygoda z naklejką i Dakaro z babcią, kurcze na prawde czasami zagrożenie dla takiego dziecka bierze się zupełnie nieoczekiwanie, oczy niby dookoła głowy a nawet w domu nie da się wszystkiego przewidzieć ustrzec

Carmela widziałam nowy zakup nune a powiedza zdecydowałas się mieć zeby miec na zmiane z xlanderową czy postanowiłaś się xa pozbyć??

Kolina fajnie za pomyślność sprawy i odzyskanie swojego

madziulka tesciowa

AgaGuernsey sliczny avek!

Patik dech zaparlo jak otworzyłam zdjęcia z wyjazdu, jesteś śliczna!

Edytowane przez adrji
Czas edycji: 2012-05-16 o 13:07
adrji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 13:20   #650
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meszsares Pokaż wiadomość

u mnie niestety zdarza sie. Ale ja mieszkam na 63m2 wiec nie da sie zbytnio odizolowac dzieciakow od siebie w nocy.
ja mam 49 ale dzieci nawzajem sie nie budza. na szzcescie. jak bylam u moich rodzicow to spaly w jednym pokoju razem i tez jedno drugiego nie wybudzało (artur gada przez sen, kinga ryczy jak glodna w nocy, my tez tam spalismy i kinga byla noca karmiona...)

---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ----------

DZIEWCZYNY, W TEN WEEKEND NOC MUZEÓW! ja tam z dzieciakami ide jak tylko nie bedzie padac

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 13:26   #651
Madziulka_17
Wtajemniczenie

youyou ten tort jest przepiękny!

Już szukam barwników na ebay

' Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym '

http://suwaczki.maluchy.pl/li-54402.png

http://kociewianka.w.interia.pl/mamy/dzieci2011.html
Madziulka_17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 13:34   #652
83monia
Zakorzenienie

Cytat:

Iza 100 lat! Wszystkiego naj naj naj najlepszego!

Dziewczyny, co wypada podać na skromny roczek? pomóżcie, ja beztalencie jest, to miejcie to pod uwagą- jakieś sałatki nie? ze 2,3? Placki, tort- wiadome, i co jeszcze ?? Pomóżcie, proszę, bo nie wiem.

Sama wszystko przygotuję, teściowa mnie wkurzyła ostatnio, bo mówi tak: myślałam, że na ksiąznicach ( dom tżta) zrobicie roczek.
A co to do cholery, do nas już naprawdę nikt nie może przyjechać do bloku?, boże co za ludzie. Nie chcę niczyjej pomocy, sama zrobię wszystko. Brat M. zrobił roczek na 50 osób 3 miesiące temu i im pasuje po raz drugi taka impreza z %. Nie ma mowy, u mnie skromnie ok 10 osób i bez % bo jestem uczulona psychicznie na alkohol.

Agaciu dla Ciebie też milion całusków kochana ślicznoto!
u mnie na 13 osob, w bloku, kilka (3-4) sałatek, obiad (wszyscy przyjezdni) - jednodaniowy (miesa w2-3 rodzajach - czesc mama/tesciowa przywioza, jakies ogórki itp.), potem ciasto i tort plus kawka (teraz to moze lody bo cieplo bedzie?). tyle. wiem ze czesto to na samym torcie sie konczy bo to nie jakas posiadowka. u nas jeszcze byl szmpan. o wiekszych % nie ma mowy bo wiekszocs albo nie pije bo prowadzi, albo nie pije bo nie lubi. poza tym wydaje mi sie ze na % przyjdzie pora po 18tce ja tam nawet nie licze zeby % na komuni czy pozniejszych imprezach byly bo wg mnie to impreza dziecka a nie dorosłych.

jeszcze cos - mozna zrobic barszcz z paczki i dokupic paszteciki (ja nie umiem) albo zrobic krokiety i masz pierwsze danie

---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ----------

Cytat:
Najchętniej to bym zrobiła grilla na powietrzu, ale nie mamy gdzie
wklasnie dzieki dzialce bedzie w tym roku grill

Edytowane przez 83monia
Czas edycji: 2012-05-16 o 13:32
Stary 2012-05-16, 13:40   #653
beata_1988
Zakorzenienie

GG do beata_1988

Cytat:
Napisane przez patik87 Pokaż wiadomość

Sara ma katar.Znowu zaraził ją tż, jak ostatnim razem. Nie śpimy od 5.45...eh. Pogoda I mnie gardło pobolewa.
zdrówka dla Was obu - a co do wapna to nie wiem, ale jeśli nie pisze nic na opakowaniu to pewnie można podawać, , ja już mam otwarte dłuższy czas i podaje jak zajdzie potrzeba, nie ma informacji o ważności od otwarcia więc pewnie to nie ma znaczenia, byleby w chłodnym i zacienionym miejscu leżało.,
Cytat:
Napisane przez jacieeeee Pokaż wiadomość

Polećcie jakieś "zdrowe" herbatki dla dzieci
. Takie do parzenia. Szukam złotego środka, bo mój Urwis pije ile widzi. Ostatnio aż zwymiotował sokiem, bo nic tylko by z butlą siedział. Za to jak mu daję wodę to pije sekundę i rzuca butelką. Dziwne bo w nocy tylko wodę pije.
u nas ogólnie problem z piciem bo Julka jako najlepsze picie uznaje mleko....

z herbatek mam jedną hippa granulowaną ale nie bardzo jej smakuje, najlepiej smakuje pite ze szklanki - mojej - np. herbata owocowa taka rozcieńczona, ale nie taka czarna aromatyzowana tylko prawdziwa owocowa, z malin, hibiskusa, dzikiej róży, takie mieszane.

Cytat:
No ale lepsze to niż nic, bo mojego malucha ciężko zachęcić do picia czegokolwiek.

Dziewczyny, co wypada podać na skromny roczek? pomóżcie, ja beztalencie jest, to miejcie to pod uwagą- jakieś sałatki nie? ze 2,3? Placki, tort- wiadome, i co jeszcze ?? Pomóżcie, proszę, bo nie wiem.
u nas z piciem to samo

ja bym zrobiła ze 2 sałatki, żeby był wybór, jedna np. z mięskiem kurczaka z piersi, typu gyros, wiem że oklepane ale większość osób lubi, i drugą jakąś.

a na gorąco np. tak jak Justyna pisała, jakieś malutkie mielone z sosikiem dobrym, albo jakieś pulpeciki, plus do tego fajna kolorowa surówka i ryż formowany filiżanką podkolorowany kurkumą- będzie żółciutki, , myślę że jak na popołudniowe spotkanie bez obiadu tak od ok 15. to jedno gorące danie wystarczy.

mało kłopotliwe dania, nie napracujesz się dużo przy tym a efektowne, możesz zobić np. jakieś koreczki - szynka, ser, oliwki, malutkie ogóreczki - fajna przegryzka.

Albo takie kotlety z ananasem i serem jak ze zdjęcia Justynki - pysznie wygląda.

Cytat:
No właśnie dzisiaj o 14 teoria i pierwsza pomoc Trzymajcie mocno. Jutro praktyka.

Cytat:
Napisane przez karolinee1983 Pokaż wiadomość
Maja spadła mi z łóżka zasnęła na nim, ja obłożyłam ją czymś, ale się wykaraskała szczęście, że obok stała wielka torba z ciuszkami od znajomych i w nią wpadła. Najadła się tylko strachu, ale ja czuję się podle
dobrze że nic się nie stało, nie smuć się, nawet najlepszej mamie trudno upilnować w 100% takiego ruchliwego szkraba..
Cytat:
Marina tu znalazłam fajne przepisy, jest pokazane jak co zrobić: http://tastefully.bloog.pl/kat,746100,index.html

Akurat kategoria mięsna. Są podobne piersi z kurczaka do brumkowych i te kotlety zapiekane z ananasem . Popatrz sobie, może coś Cię natchnie.

Idę budzić gada
mniam mniam

Cytat:
U nas tez leje i leje...
u mnie też
Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość

A Ja mam dylemat,bo będzie grill na roczek.
Torta i ciasta zrobię sobie sama,
chce coś innego natomiast na grill nie typową kiełbasę cyki i karczek,
macie jakieś pomysły ?
I Mszę mamy an 14stą na pewno do 14stej nikt nie będzie nic jadł,
bo będzie wyżerka potem,ale za nim grill się zrobi to wszyscy padną z głodu i myślałam podać rosół,ale nie wiem czy nie jest to dziwne że rosół w domu a potem na ogródek na grilla ?
może jakieś małe przekąski albo lekka sałatka w między czasie?

Dwa serca po raz drugi :heart:
beata_1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 13:41   #654
zanetaa88
Zakorzenienie

Youyou też chce ten tort,ale zrobię go z inną masą i owocami, tak żeby Emilie coś zjadła

Stary 2012-05-16, 13:52   #655
jacieeeee
Wtajemniczenie

Podczytuje Was troszeczkę z pracy i jak pomyślę o roczku to ... brrrr Nienawidzę takich imprez. Dla mnie osobiście wystarczyłby tort i kawa, ale rodzina TŻta wyznaje zasadę "postaw się, a zastaw się". Najlepiej trzy dania gorące, z pięć ciast, cztery sałatki i kto wie co jeszcze. Niedoczekanie ich. Z dań gorących to ja serwuję kawę i herbatę
A ma być 11 osób dorosłych, jeden nastolatek i dwoje dzieci
Ciekawe gdzie ja ich wszystkich pomieszczę Nawet nie mam stołu, tylko ławę.

Dzięki za odpowiedź w sprawie herbat. Tą granulowaną też mu daję, ale myślałam o czymś mniej przetworzonym

Dominik 29.07.2011r

Edytowane przez jacieeeee
Czas edycji: 2012-05-16 o 13:54
jacieeeee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 13:57   #656
AgaGuernsey
Wtajemniczenie

GG do AgaGuernsey

Izunia i Agatka

Dziekujemy za zyczenia zdrowka! Ja tez go zycze potrzebujacym, bo czytam, ze znowu sporo dzieciakow sie rozklada.

U nas poki co to nie szkarlatyna, na pewno katar i lekko czerwone gardlo, ale to pewnie od kataru. Osluchowo czysty. Ale mam dalej
obserwowac.

W nocy siedzialam w jednej wielkiej kupie, bo raz, ze przez katar maly zle spa, a dwa, ze chyba te pieprzone dziasla go bola, bo co chwile sie wybudzal z rykiem. Wszystkiego moze spalam ze 2 godz.

Dziewczyny gdzies widzialam ten teczowy tort, ale w jeszcze ciekawszej jak dla mnie wersji, ze te kolory tak sie zlewaja.

Madziulka nie smutaj sie z powodu roczku malego. Wazne, ze Wy jestescie razem. A moze kiedys przy okazji odwiedzin w Polsce wyprawicie imrezke dla rodziny? Dzieci i tak z tego nic nie pamietaja.

aaa i dziekuje za pochwaly nowego avka tym, ktore zauwazyly

Odnosnie budzenia sie dzieciakow nawzajem. Dziewczyny spia w jednym pokoju, Antek z nami. Jak sie dzieje cos z jedna z dziewczyn, to sie nie budza. Antkowe nocne ryki tez nie budza dziewczyn, chyba ze dzieje sie to nad ranem, kiedy sen juz plytszy, to tak. Na przyklad dzisiejsze jego dzikie wrzaski o 6:30 obudzily dziewczyny.
AgaGuernsey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 14:02   #657
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

IZUCHA 100lat

Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość
Patik Ja bym zrobiła tego grilla w sobotę dla wszystkich, a teściom bym powiedziała, żę Twoja mama zamówiła Mszę dla Sary w dniu jej urodzin i przecież pójdą tylko na Mszę no chyba że Twoi rodzice zaproszą ich na imprezę.
Ja tęż bym tak zrobiła jak pisze Żaneta!

Cytat:
Napisane przez adrji Pokaż wiadomość
Carmela widziałam nowy zakup nune a powiedza zdecydowałas się mieć zeby miec na zmiane z xlanderową czy postanowiłaś się xa pozbyć??
Pozbyć XLANDERA nigdy!!!!!! Kupilismy nunke żeby była jakaś lżejsza i zajmująca mniej miejsca w bagażniku na lato.
XA póki co pójdzie do garażu, przeprosimy się z nim na jesień

Moja szczęśliwa liczba to czterysta miliardów.
Tak, wiem, nie jest zbyt poręczna w życiu codziennym.
CarmelaSoprano jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 14:12   #658
AgaGuernsey
Wtajemniczenie

GG do AgaGuernsey

Tutaj pokazany ten inny teczowy tort:
http://babiniec-cafe.pl/viewtopic.ph...=asc&start=600
post Haricot, gdzies dalej jest chyba link skad czerpala przepis, ale glowy sobie nie dam uciac
AgaGuernsey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 14:41   #659
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuje za komplementy hamakowe. Agata poleżała w nim może 3 minuty i juz wychodziła. Nie ten etap, za bardz ciekawa, za ruchliwa, ale potem spała sobie w hamaczku. A ja przeglądałam na necie jak zawiązać między drzewami i w szoku byłam, bo chusta utrzyma ciężar dorosłej osoby
daj linka (na pw tez bo moge go minac) jak to zawiazac bo mnie normalnie to zastanawia. mam taka bez kółek
zobaczcie http://www.youtube.com/watch?v=bv_y13qjT74

---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ----------

Cytat:
Napisane przez AgaGuernsey Pokaż wiadomość
Na przyklad dzisiejsze jego dzikie wrzaski o 6:30 obudzily dziewczyny.
ale to rpzeciez pieknyu poranek i pora wstawac (no ja tak do pracy musze i dzieci max do 7:00 spią...)

Stary 2012-05-16, 14:46   #660
patik87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jacieeeee Pokaż wiadomość
Podczytuje Was troszeczkę z pracy i jak pomyślę o roczku to ... brrrr Nienawidzę takich imprez. Dla mnie osobiście wystarczyłby tort i kawa, ale rodzina TŻta wyznaje zasadę "postaw się, a zastaw się". Najlepiej trzy dania gorące, z pięć ciast, cztery sałatki i kto wie co jeszcze. Niedoczekanie ich. Z dań gorących to ja serwuję kawę i herbatę
A ma być 11 osób dorosłych, jeden nastolatek i dwoje dzieci
Ciekawe gdzie ja ich wszystkich pomieszczę Nawet nie mam stołu, tylko ławę.

Dzięki za odpowiedź w sprawie herbat. Tą granulowaną też mu daję, ale myślałam o czymś mniej przetworzonym

wypisz wymaluj podobnie jak u mnie. Tzn rodziny tż a głównie teściowa.
Dla mnie ten roczek to tylko obowiązek i już myślę jak to rozegram.dziecko i tak nie pamięta, impreza raczej dla dorosłych..
Co niektórzy pewnie będą zniesmaczeni że tylko grill...

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości