Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-19, 15:16   #151
Ervisha
Zakorzenienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

Cytat:
Napisane przez katarzyniak Pokaż wiadomość
Co znaczy skróty przed menu, np U czy P itp>?
Utrzymanie
Przytycie
Redukcja

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 15:51   #152
Nowhere
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ily Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanie , wiem że w złym miejscu ale nie mogę znaleźć odpowiedniego wątku mimo tego , że wiem iż istnieje

Karkówka z grilla +warzywa na parze.. a właściwie chodzi mi o karkówkę , czy nadaje sie na redukcji ? Z tego co wiem to ma spooro białka ale za to dużo tłuszczu :/ ale węgli malutko ! więc jak ? można ?
tak, nadaje się fajny obiad z tymi warzywami, a nawet kolacja
Nowhere jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 16:34   #153
Ily
Raczkowanie

Bardzo dziekuje zjadlam az 1.5 steka ... ale jestem najedzona przynajmniej

ok , koniec offtopu ! jeszcze raz dzieki !

impossible is nothing

jem mniej - od 2015 produkują sam rozmiar XS i S

Ily jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 16:42   #154
nikol12
Rozeznanie

Moje U ( zerknie ktoś ? ) :
śniadanie : owsianka ( 5 porządnych łych płatków na szklance mleka 2%) z jabłkiem i paskiem gorzkiej czekolady, kubas capppucino
II śniadanie : jogurt nat. wymieszany z kakao,jabłko, marchew xxl, 100g twarogu
Obiad : micha pożywnej ogórkowej z parówką, szklanka soku pomidorowego, wpadło kilka plastrów szynki
Podwieczorek : kubek gęstego budyniu czekoladowego, jabłko, 2 marchewki
Kolacja : chyba będą 2 kromki razowca z masłem, szynką, żółtym serem, ogórkiem i pomidorem, reszta -100g twarogu
Stary 2012-05-19, 17:22   #155
Ervisha
Zakorzenienie

Moje U

I płatki ryżowe z serkiem wiejskim, płatkami zdrowy błonnik, 1/2 duzego zielonego jabłka, cynamonem i rodzynkami

II 3 kromki chleba z soją, jajecznica z 2 swojskich jaj z łososiem, ogórki z cebulką i śmietaną, kilka domowych owsiano-ryżowych kokosanek

III micha łazanek z kapustą

IV 3 słodkie bułki irlandzkie z cynamonem, duży lód w rożku z orzechami i sosem czekoladowym

V 3 kromki sojowego z sałatą, serem topionym w plastrach z pieczarkami, łososiem, pomidorem, szczypiorem i cebulką

Dzisiaj domowe wypieki

Stary 2012-05-19, 17:35   #156
lovelykate
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nikol12 Pokaż wiadomość
Moje U ( zerknie ktoś ? ) :
śniadanie : owsianka ( 5 porządnych łych płatków na szklance mleka 2%) z jabłkiem i paskiem gorzkiej czekolady, kubas capppucino Jeżeli porządna porcja to okej. Może jakieś orzechy do tego?
II śniadanie : jogurt nat. wymieszany z kakao,jabłko, marchew xxl, 100g twarogu No okej
Obiad : micha pożywnej ogórkowej z parówką, szklanka soku pomidorowego, wpadło kilka plastrów szynki Jak na mój gust - mało. Zamiast parówki mogła wpaść pierś z kurczaka z zupy, albo udko.
Podwieczorek : kubek gęstego budyniu czekoladowego, jabłko, 2 marchewki Może tu jakieś orzechy, skromnie.
Kolacja : chyba będą 2 kromki razowca z masłem, szynką, żółtym serem, ogórkiem i pomidorem, reszta -100g twarogu Ok
Mniej niż zwykle. Może taki dzień, zdarza się. Ale jeżeli nadal masz tak dużą aktywność fizyczną jak niedawno, to jesz zdecydowanie za mało.

---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ----------

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Moje U

I płatki ryżowe z serkiem wiejskim, płatkami zdrowy błonnik, 1/2 duzego zielonego jabłka, cynamonem i rodzynkami

II 3 kromki chleba z soją, jajecznica z 2 swojskich jaj z łososiem, ogórki z cebulką i śmietaną, kilka domowych owsiano-ryżowych kokosanek

IV 3 słodkie bułki irlandzkie z cynamonem, duży lód w rożku z orzechami i sosem czekoladowym

V 3 kromki sojowego z sałatą, serem topionym w plastrach z pieczarkami, łososiem, pomidorem, szczypiorem i cebulką

Dzisiaj domowe wypieki
Mniaam Domowe wypieki - najlepsze!

Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian
Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam
Dobry sen znikł wchłonięty w czerń
Nie został nikt co kochał mnie
Nie mam już nic
Nie ma już nic
Nie ma już mnie...
lovelykate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 17:44   #157
Monian
Zakorzenienie

dzisiejsze lekkie R
I- jajecznica z dwóch jajek na teflonie z groszkiem i parowaną marchewką, 3 pieczywa chrupkie błonnikowe
II- serek wiejski 3%, mała miseczka truskawek
III- pierś z kurczaka z grilla beztłuszczowego ( wcześniej marynowana w oliwie z oliwek, soku z cytryny i przyprawie gyros), 3 łyżki ryżu, groszek z marchewką na parze (sporo)
IV- pół miseczki truskawek
V- tost z pieczywa pełnoziaristego z serem żółtym light
do picia woda źródlana 1,5 litra
Monian jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 18:00   #158
Sunday Rose
Zakorzenienie

Ervisha, pyszny jadłospis!

mój dzisiejszy (U/R)

I duży tost z białej bułki z plastrem sera (straszną ochotę miałam :P), kiełbaska na ciepło, ketchup, musztarda

jabłko

II kasza gryczana z sosem gulaszowym ( z warzywami) na kurczaku, ogórki kiszone; gryz kit kata
III pół dużego jogurtu truskawkowego z dosypaną garścią płatków i trochę fistaszków
IV jajecznica na maśle z dwóch jaj, marynowana papryka albo coś podobnego, jeszcze nie wiem, na co będę miała ochotę

Wiem, że nie wygląda to na typową redukcję, ale tracę na tym ok. 0,5 kg tygodniowo i takie tempo mi odpowiada, poza tym nie chcę spowalniać metabolizmu, bo w końcu udało mi się go troszkę podkręcić
Stary 2012-05-19, 18:04   #159
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

Moje P
I Muesli- domowa granola, prażone płatki żytnie, płatki kukurydziane, 1/2 dużego grapefruita, jabłko, garść fistaszków i nerkowców, prażone pestki słonecznika i dyni, łycha dżemu jeżynowego, jogurt naturalny (wyszła duża miska); inka karmelowa z mlekiem i czekoladka kinder country

II
Pełnoziarniste penne z kurczakiem w kremowym sosie śmietanowo-szpinakowym (<3), później pochrupane marchewki

III
Owsiane bananowe scramble, podane z masłem orzechowym, gorącym musem z truskawek i kleksem jogurtu greckiego, posypane startą kostką czekolady mlecznej i gorzkiej , inka karmelowa z mlekiem (mamooo, chyba się uzależniłam )

IV
Duża grahamka, przypieczona; 1 połówka z masłem i roladą ustrzycką, 2 z oliwą czosnkową i polędwicą drobiową z przyprawami, miska gęstej zupy krem z pieczarek z pszennymi grzankami

Mniam, mniam, mniam.

Ruch zerowy.
Może wygląda to trochę jak U, ale porcje był solidne. Poza tym w ogóle dziś nie odczuwałam głodu, jakiś taki dzień.

Dziękuję za wszystkie oceny, dziewczyny. ;*
Ah, muszę dodać, że się zważyłam i waga poszła w górę (też dziwne, gdyby nie poszła przy 600-900 nadprogramowych kaloriach dziennie).

Aparatka
20.12.2012 - góra
21.03.2013 - dół + wyciągi
aniolbezskrzydel89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 18:11   #160
Milka1224
Rozeznanie

Uh! to dobrze wiedzieć ze nie tylko ja mam takie dylematy jedzeniowe czasem

U

I jogurt naturalny z prażonymi płatkami orkiszowymi, musem z mrozonych malin, bananem i siekanymi orzechami + kawa

II pokaźny kapuśniaczek z ciasta francuskiego

III pełnoziarniste tagiatelle z krewetkami, pieczarkami, dużą iloscią ziół i natką pietruszki + sporo młodego gotowanego kalafiora

kawałek biszkoptu z agrestem

IV bedzie pikantny chlebek kukurydziany (ewentualnie polenta) z pastą z wędzonego dorsza, ricotty i suszonych pomidorów albo homo naturalny zmiksowany z kiwi i orzeszkami

ponadto do picia: woda, herbaty

Edytowane przez Milka1224
Czas edycji: 2012-05-19 o 18:12
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 18:26   #161
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniolbezskrzydel89 Pokaż wiadomość
Moje P
I Muesli- domowa granola, prażone płatki żytnie, płatki kukurydziane, 1/2 dużego grapefruita, jabłko, garść fistaszków i nerkowców, prażone pestki słonecznika i dyni, łycha dżemu jeżynowego, jogurt naturalny (wyszła duża miska); inka karmelowa z mlekiem i czekoladka kinder country to taka z piekarnika? robiłas większą porcje ?

II
Pełnoziarniste penne z kurczakiem w kremowym sosie śmietanowo-szpinakowym (<3), później pochrupane marchewki

III
Owsiane bananowe scramble, podane z masłem orzechowym, gorącym musem z truskawek i kleksem jogurtu greckiego, posypane startą kostką czekolady mlecznej i gorzkiej , inka karmelowa z mlekiem (mamooo, chyba się uzależniłam )

IV
Duża grahamka, przypieczona; 1 połówka z masłem i roladą ustrzycką, 2 z oliwą czosnkową i polędwicą drobiową z przyprawami, miska gęstej zupy krem z pieczarek z pszennymi grzankami

Mniam, mniam, mniam.

Ruch zerowy.
Może wygląda to trochę jak U, ale porcje był solidne. Poza tym w ogóle dziś nie odczuwałam głodu, jakiś taki dzień.

Ah, muszę dodać, że się zważyłam i waga poszła w górę (też dziwne, gdyby nie poszła przy 600-900 nadprogramowych kaloriach dziennie).
Kocham I i III

Stary 2012-05-19, 18:54   #162
nikol12
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lovelykate Pokaż wiadomość
Mniej niż zwykle. Może taki dzień, zdarza się. Ale jeżeli nadal masz tak dużą aktywność fizyczną jak niedawno, to jesz zdecydowanie za mało.

---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ----------

Mniaam Domowe wypieki - najlepsze!
owsianka wyszła spora a aktywnośc nie jest już taka duża : byłam z psem na 1h spacerze i może pójdę pobiegać na 35 min a i doszedł u mnie 6 posiłek - rodzice kupili lody i herbatniki więc zjadłam sporo lodów i z 4-5 herbatników a potem ,,tyłek " rośnie
Stary 2012-05-19, 19:09   #163
blissful
Raczkowanie

Hej. Wstawiam moją dzisiejszą R

I (wyszło pyszne ): 2 tosty z chleba wieloziarnistego posmarowane grubą warstwą bielucha, z plasterkami wędliny drobiowej i kawałkami awokado, do tego jajo na miękko

II: koktajl z kefiru naturalnego i suszonej żurawiny - niestety zalegała na dnie...

III: powtórka z wczoraj - sałatka z fileta z eko kurczaka, melona, sałaty lodowej, papryki, pomidora, ogórka i prażonego słonecznika

IV: lekki wiejski & marchewka

Napoje: kawa, czerwona herbata, herbata jeżyna & jagoda, cola zero (ostatni raz w najbliższym czasie...), woda

z aktywności przez większość dnia: nauka, nauka i jeszcze raz nauka....

Czekam na komentarz

Edytowane przez blissful
Czas edycji: 2012-05-19 o 19:12
blissful jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 19:10   #164
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Monian Pokaż wiadomość
dzisiejsze lekkie R
I- jajecznica z dwóch jajek na teflonie z groszkiem i parowaną marchewką, 3 pieczywa chrupkie błonnikowe
lepiej byś zrobiła gdybyś do jajecznicy dodała inne warzywo-pomidora,pieczarki(grosze k i marchewka gotowane raczej nie są wskazane na r. pieczywo lepiej graham/razowe
II- serek wiejski 3%, mała miseczka truskawekoki
III- pierś z kurczaka z grilla beztłuszczowego ( wcześniej marynowana w oliwie z oliwek, soku z cytryny i przyprawie gyros), 3 łyżki ryżu, groszek z marchewką na parze (sporo)
[COLOR="seagreen"]to samo co ze śniadaniem-jakaś salatka ze świeżych[ warzyw/COLOR]
IV- pół miseczki truskaweksłabo,moze jakis jogo nat do tego i kilka orzechów?
V- tost z pieczywa pełnoziaristego z serem żółtym light ten tost to ewidentnie nie na kolacje...Lepiej byloby zamienic kolejnosc z 2sniadaniem
Cytat:
Moje P
I Muesli- domowa granola, prażone płatki żytnie, płatki kukurydziane, 1/2 dużego grapefruita, jabłko, garść fistaszków i nerkowców, prażone pestki słonecznika i dyni, łycha dżemu jeżynowego, jogurt naturalny (wyszła duża miska); inka karmelowa z mlekiem i czekoladka kinder country

II

III

IV

Mniam, mniam, mniam.

Ruch zerowy.

klask i:

Wzorowy
Stary 2012-05-19, 19:37   #165
Ily
Raczkowanie

no to teraz ja

R

Ś 3 małe kanapeczki z pieczywa orkiszowego , masło , sałata , plasterki udźca wołowego (mniam!) , żółta papryczka , pomidor , szczypiorek

O 1.5 steka karkówki z girlla + warzywa na parze tz. żółta szparagówka i brokuły.

K (zaraz lece jeść ) kanapeczka z tym samym co na śniadanie ;> uwielbiam tego udźca ! a z tego co wyczytałam na necie to ma duuużo białka , malutko tłuszczu i jeszcze mniej węgli więc się naddaje na eRkę

btw tylko 3 posilki bo wstaje ok 12 i tak mi jest wygodnie

impossible is nothing

Stary 2012-05-19, 19:43   #166
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
jem mniej - od 2011 produkują sam rozmiar XS i S
to chyba w Twom mieście tylko;p
bo u mnie takowych brak
Stary 2012-05-19, 19:46   #167
Ily
Raczkowanie

hehe nie martw sie u mnie tez ale kiedy ustawiałam podpis to starałam się sobie wmówić , że tak na prawdę będzie no ale cóż...

impossible is nothing

Stary 2012-05-19, 20:30   #168
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Wrzucam swoje dzisiejsze U,
śniadanie było około 12, a posiłki dziś w małych odstępach po około 2 godz, a najadłam się tym dziś nawet bardzo.

1. dwie drożdżowe razowe buły z suszonymi pomidorami ( mojej produkcji), dwie połówki grubo z masłem, a dwie same ( bo solo było przepyszne) do tego miseczka twarożku z szczypiorkiem, dymką, kiełkami i bazylią + warzywa: sałata,kapusta pekińska,pomidor, kawałek papryki, rzodkiewki
/kawa z mlekiem/
2.obiad: sałatka ( mega porcja) : 3 jajka na twardo, 1/2 gotowanego brokuła, pomidor, cebula, papryka,kiełki, sałata lodowa,masłowa,kapusta pekińska, szczypiorek, świeża natka pietruszki i musztarda francuska
/kawa z mlekiem/
3. czerwony grejfrut i za chwilę : pół wędzonej makreli z dymką i kiełkami + warzywa: marchewka, kapusta pekińska, pomidor, rzodkiewki, seler naciowy <--obrzydlistwo ( kupiłam z ciekawości na spróbowanie ,pierwszy i ostatni raz)
/tak niestety kawa z mlekiem/
4. teraz : serek homo naturalny 180g i garść orzechów laskowych
5.tak przed 23 planuję jeszcze twarożek lub coś w tym stylu

dziś miałam ochotę na warzywa, chyba widać a teraz mam na czekoladę i chyba się skuszę , jest ok??

aktywność zerowa, zamulam przed kompem dziś
a nie wiem czy dokładnie wszystko wpisałam, bo już nie pamiętam
tak wiem, że dziś za dużo nabiału, tak wyszło ( nie jest tak co dziennie) , może tą 5 zmienię
..no i ta nieszczęsna kawa
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 20:47   #169
noper
Przyczajenie

Moje U

Śniadanie: jogurt grecki 150g z garścią orzechów, kostką czekolady i garstką płatków pełnoziarnistych

II śniadanie: kanapka złożona z serem żółtym i pomidorem

Obiad: makaron durum (ok. 100g suchego) z sosem z sera pleśniowego i pieczarkami

Podwieczorek: trzy kostki czekolady, małe monte

Kolacja: kilka truskawek, serek wiejski 150g z masłem orzechowym, orzechami + zdrowotnie: łyżka oleju lnianego

Do picia: woda, 2x kawa czarna, kawa ze śmietanką, cappuccino, buteleczka 330ml soku pomidorowego
noper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 21:27   #170
Nowhere
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sunday Rose Pokaż wiadomość
Ervisha, pyszny jadłospis!

mój dzisiejszy (U/R)

I duży tost z białej bułki z plastrem sera (straszną ochotę miałam :P), kiełbaska na ciepło, ketchup, musztarda

jabłko

II kasza gryczana z sosem gulaszowym ( z warzywami) na kurczaku, ogórki kiszone; gryz kit kata
III pół dużego jogurtu truskawkowego z dosypaną garścią płatków i trochę fistaszków
IV jajecznica na maśle z dwóch jaj, marynowana papryka albo coś podobnego, jeszcze nie wiem, na co będę miała ochotę

Wiem, że nie wygląda to na typową redukcję, ale tracę na tym ok. 0,5 kg tygodniowo i takie tempo mi odpowiada, poza tym nie chcę spowalniać metabolizmu, bo w końcu udało mi się go troszkę podkręcić
faajnie, narobiłaś mi ochoty na kiełbaskę najlepiej taka z grilla, z keczupem, musztardą i białą bułką!
białko jest, warzywka też (chociaż świeże by mogły w I wpaść), a także tłuszcze. jeżeli chudniesz to zastrzeżeń brak, i gratuluję podkręcenia metabolizmu to siłowe na siłowni, tak? czy w domu?
i chyba już niedługo U na stałe, co?
Cytat:
Napisane przez Ily
no to teraz ja

R

Ś 3 małe kanapeczki z pieczywa orkiszowego , masło , sałata , plasterki udźca wołowego (mniam!) , żółta papryczka , pomidor , szczypiorek

O 1.5 steka karkówki z girlla + warzywa na parze tz. żółta szparagówka i brokuły.

K (zaraz lece jeść ) kanapeczka z tym samym co na śniadanie ;> uwielbiam tego udźca ! a z tego co wyczytałam na necie to ma duuużo białka , malutko tłuszczu i jeszcze mniej węgli więc się naddaje na eRkę

btw tylko 3 posilki bo wstaje ok 12 i tak mi jest wygodnie
no jakościowo ok, nnkt i owoców brakuje ale czasem nie idzie wszystkiego upchnąć. tylko te 3 posiłki mi się średnio widzą, skoro wstałaś tak pozno to mogłaś zjeść spokojnie np o 12.30, 14.30, 17 i 19, rozłożyć choćby tę dużą porcję karkówki na dwie tury - ale jeśli to był grill ze znajomymi to rozumiem, że to trochę głupio z zegarkiem w ręku jeść ogólnie jednak dla Twojej eRki lepsze będą mniejsze, częstsze posiłki.
Cytat:
Napisane przez blissful
Hej. Wstawiam moją dzisiejszą R

I (wyszło pyszne ): 2 tosty z chleba wieloziarnistego posmarowane grubą warstwą bielucha, z plasterkami wędliny drobiowej i kawałkami awokado, do tego jajo na miękko

II: koktajl z kefiru naturalnego i suszonej żurawiny - niestety zalegała na dnie...

III: powtórka z wczoraj - sałatka z fileta z eko kurczaka, melona, sałaty lodowej, papryki, pomidora, ogórka i prażonego słonecznika

IV: lekki wiejski & marchewka

Napoje: kawa, czerwona herbata, herbata jeżyna & jagoda, cola zero (ostatni raz w najbliższym czasie...), woda

z aktywności przez większość dnia: nauka, nauka i jeszcze raz nauka....

Czekam na komentarz
jest ok, wszystko co trzeba, jak na minimalną aktywność ładna erka. dużo chcesz zrzucić? bo jednak wiesz, to ćwiczenia kształtują sylwetkę, a nie dieta jak wyleczysz kostkę, to może pomyśl o 2-3h ćwiczeń w tygodniu chociaż ( i zwiększ jedzenie wtedy oczywiscie)
a kanapki z awokado są pyyyszne !

Moje Uu
I.woda z cytryną
kasza jęczmienna z serkiem homo naturalnym, jabłkiem duszonym z cynamonem, rodzynkami, orzechami włoskimi i miodem
II. bułka dyniowa z masłem na pół - serkiem wiejskim i szczypiorkiem/polędwicą drobiową, pomidorem i szczypiorkiem + rzodkiewki, kawa z mlekiem
III. micha zupy z botwinki ( w składzie ziemniaki, mnóstwo gotowanych warzyw) z jajkiem
IV. micha zupy z botwinki z mnóstwem warzyw j.w., z piersią kurczaka
duuuża czekoladka z nadzieniem nugatowym
V. ( właśnie zjedzone) resztka wiejskiego ze szczypiorkiem i rzodkiewkami, kromka razowca z masłem, sałatą, polędwicą, pomidorem i szczypiorem
do picia woda,herbata zielona

ale dziś... redukcyjnie
Nowhere jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 21:45   #171
Ervisha
Zakorzenienie

i dużo ? ;d
Cytat:
Moje P

II

III

IV

Mniam, mniam, mniam.

Ruch zerowy.

a w jakim czasie przytyłaś ? dużo ?

Stary 2012-05-20, 00:13   #172
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
śniadanie było około 12, a posiłki dziś w małych odstępach po około 2 godz, a najadłam się tym dziś nawet bardzo.

1. dwie drożdżowe razowe buły z suszonymi pomidorami ( mojej produkcji), dwie połówki grubo z masłem, a dwie same ( bo solo było przepyszne) do tego miseczka twarożku z szczypiorkiem, dymką, kiełkami i bazylią + warzywa: sałata,kapusta pekińska,pomidor, kawałek papryki, rzodkiewki
/kawa z mlekiem/
2.obiad: sałatka ( mega porcja) : 3 jajka na twardo, 1/2 gotowanego brokuła, pomidor, cebula, papryka,kiełki, sałata lodowa,masłowa,kapusta pekińska, szczypiorek, świeża natka pietruszki i musztarda francuska
/kawa z mlekiem/
3. czerwony grejfrut i za chwilę : pół wędzonej makreli z dymką i kiełkami + warzywa: marchewka, kapusta pekińska, pomidor, rzodkiewki, seler naciowy <--obrzydlistwo ( kupiłam z ciekawości na spróbowanie ,pierwszy i ostatni raz)
4. ok.20:30 : serek homo naturalny 180g i garść orzechów laskowych

dziś miałam ochotę na warzywa, chyba widać a teraz mam na czekoladę i chyba się skuszę , jest ok??

tak wiem, że dziś za dużo nabiału, tak wyszło ( nie jest tak co dziennie) , może tą 5 zmienię

up a w piątce na życzenie Tż zrobiłam sałatkę : pół brokuła, cebula, dużo zielonych oliwek,cały zielony ogórek i opakowanie sera feta, przyprawy ( zjadłam trochę mniej niż pół jakoś po 23)
spojrzy ktoś na całość?
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-20, 00:50   #173
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość

/kawa z mlekiem/
/kawa z mlekiem/
4. teraz : serek homo naturalny 180g i garść orzechów laskowych

ja spojrzę
Jesteś kolejna wzorcowa "jadłospiska"<neologizm >
(moze pomijając kawy :P)
Wszystko smacznie, różnorodnie i looznie

btw-łączę się w fochu na seler naciowy
<ja tego nawet połknąć nie umiałam>
Stary 2012-05-20, 07:57   #174
noper
Przyczajenie

sub.

---------- Dopisano o 07:57 ---------- Poprzedni post napisano o 07:56 ----------

Cytat:
Napisane przez noper Pokaż wiadomość
Moje U

Śniadanie: jogurt grecki 150g z garścią orzechów, kostką czekolady i garstką płatków pełnoziarnistych

II śniadanie: kanapka złożona z serem żółtym i pomidorem

Obiad: makaron durum (ok. 100g suchego) z sosem z sera pleśniowego i pieczarkami

Podwieczorek: trzy kostki czekolady, małe monte

Kolacja: kilka truskawek, serek wiejski 150g z masłem orzechowym, orzechami + zdrowotnie: łyżka oleju lnianego

Do picia: woda, 2x kawa czarna, kawa ze śmietanką, cappuccino, buteleczka 330ml soku pomidorowego
sub.
noper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-20, 08:18   #175
blissful
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nowhere Pokaż wiadomość
faajnie, narobiłaś mi ochoty na kiełbaskę najlepiej taka z grilla, z keczupem, musztardą i białą bułką!
białko jest, warzywka też (chociaż świeże by mogły w I wpaść), a także tłuszcze. jeżeli chudniesz to zastrzeżeń brak, i gratuluję podkręcenia metabolizmu to siłowe na siłowni, tak? czy w domu?
i chyba już niedługo U na stałe, co?

no jakościowo ok, nnkt i owoców brakuje ale czasem nie idzie wszystkiego upchnąć. tylko te 3 posiłki mi się średnio widzą, skoro wstałaś tak pozno to mogłaś zjeść spokojnie np o 12.30, 14.30, 17 i 19, rozłożyć choćby tę dużą porcję karkówki na dwie tury - ale jeśli to był grill ze znajomymi to rozumiem, że to trochę głupio z zegarkiem w ręku jeść ogólnie jednak dla Twojej eRki lepsze będą mniejsze, częstsze posiłki.

jest ok, wszystko co trzeba, jak na minimalną aktywność ładna erka. dużo chcesz zrzucić? bo jednak wiesz, to ćwiczenia kształtują sylwetkę, a nie dieta jak wyleczysz kostkę, to może pomyśl o 2-3h ćwiczeń w tygodniu chociaż ( i zwiększ jedzenie wtedy oczywiscie)
a kanapki z awokado są pyyyszne !

Moje Uu
I.woda z cytryną
kasza jęczmienna z serkiem homo naturalnym, jabłkiem duszonym z cynamonem, rodzynkami, orzechami włoskimi i miodem
II. bułka dyniowa z masłem na pół - serkiem wiejskim i szczypiorkiem/polędwicą drobiową, pomidorem i szczypiorkiem + rzodkiewki, kawa z mlekiem
III. micha zupy z botwinki ( w składzie ziemniaki, mnóstwo gotowanych warzyw) z jajkiem
IV. micha zupy z botwinki z mnóstwem warzyw j.w., z piersią kurczaka
duuuża czekoladka z nadzieniem nugatowym
V. ( właśnie zjedzone) resztka wiejskiego ze szczypiorkiem i rzodkiewkami, kromka razowca z masłem, sałatą, polędwicą, pomidorem i szczypiorem
do picia woda,herbata zielona

ale dziś... redukcyjnie
Dzięki za komentarz. Myślę, że będę zadowolona jak zrzucę w racjonalny sposób jakieś 4 - 5 kg. Wiem, ćwiczenia to podstawa. Wcześniej ćwiczyłam dość często callanetics, jednak przestał przynosić oczekiwane rezultaty, dlatego zrezygnowałam z niego na rzecz siłowni. Jak tylko wyleczę kostkę zamierzam chodzić co najmniej raz w tygodniu, a jak pozwoli mi na to czas może więcej razy. I biorę pod uwagę jeszcze rower, ale to też zależne od czasu.

Edytowane przez blissful
Czas edycji: 2012-05-20 o 08:41
Stary 2012-05-20, 08:30   #176
fioleciasto
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Moje U

Dzisiaj domowe wypieki
ładnie Łazanki bym zjadła.

---------- Dopisano o 08:30 ---------- Poprzedni post napisano o 08:23 ----------

Cytat:
Napisane przez Monian Pokaż wiadomość
dzisiejsze lekkie R
I- jajecznica z dwóch jajek na teflonie z groszkiem i parowaną marchewką, 3 pieczywa chrupkie błonnikowe zamieniłabym chrupkie pieczywo na porządny razowiec
II- serek wiejski 3%, mała miseczka truskawek ok
III- pierś z kurczaka z grilla beztłuszczowego ( wcześniej marynowana w oliwie z oliwek, soku z cytryny i przyprawie gyros), 3 łyżki ryżu, groszek z marchewką na parze (sporo) ładnie. Jaki ryż? Najlepszy byłby brązowy.
IV- pół miseczki truskawek owoce lepiej jeść w pierwszej części dnia, ale to musisz sama zaobserwować czy jedzone o tej porze utrudniają Ci chudnięcie
V- tost z pieczywa pełnoziaristego z serem żółtym light kolacja mi się zupełnie nie podoba, ani pieczywo, ani żółty ser. fajnie byłoby tu zjeść jakąś rybkę z warzywami na przykład.
Uwagi powyżej

Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama

2021 :82
2022 :26
fioleciasto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-20, 08:34   #177
blissful
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez noper Pokaż wiadomość
sub.

---------- Dopisano o 07:57 ---------- Poprzedni post napisano o 07:56 ----------

sub.
Tak średnio mi się podoba, niby smacznie, ale zbyt słodko i niezbyt wartościowo. Z tego co piszesz, rozumiem że na śniadanie miałaś więcej orzechów niż płatków (zważywszy na opisane wielkości, tj. 'garść' i 'garstkę' ). Na śniadanie powinnaś zjeść solidną porcję węgli złożonych, dlatego ta 'garstka' płatków to zdecydowanie za mało... II śniadanie jest w porządku, o ile kromka nie była taka sucha z samym serem i pomidorem. Obiad jak na U może być, podwieczorek też, chociaż bardzo słodki. Na kolację mogłaś pozwolić sobie na jakieś dodatkowe węgle, ale jak nie miałas ochoty, to tragedii nie ma. Poza tym, za mało warzyw i węgli złożonych. Ale + za zdrowe tłuszcze.
Stary 2012-05-20, 09:28   #178
fioleciasto
Zakorzenienie

Spróbowałam sobie przypomnieć moje wczorajsze, sobotnie i tżtowe U Ale nie jestem pewna czy o czymś nie zapomniałam.

śniadanie- co sobotę takie samo śniadanie, ulubione i robione przez tż
omlet z dwóch jaj ze szczypiorkiem smażony na oleju
świeży zielony ogórek, surówka
pięć małych kromek bagietki z masłem

II śniadanie- była przerwa od śniadania do obiadu jakiś 3godzin stąd takie małe II śniadanie
kilka dużych migdałów w czekoladzie

obiad
- i znów robota tż
150g(wiem z opakowania )fileta z łososia w pysznej marynacie z ziół i oliwy
biały ryż, surówka, kiszony ogórek

podwieczorek- spacer
Rożek straciatella
Około 5-6 kostek ekstra mlecznej czekolady

kolacja
- oglądanie xfactor, a potem filmu - lenistwo
dwa duże kawałki bagietki, kromka chleba z masłem: pastą jajeczną i szczypiorkiem; serkiem śmietankowym w plastrach z ziołami i szczypiorkiem; z kabanosem drobiowo- wieprzowym
plasterek polędwicy z indyka, parówka
surówka, kiszony ogórek

do picia: herbata earl grey, woda mineralna, dwie duże kawy (jedna chyba z odrobiną cukru)

---------- Dopisano o 09:28 ---------- Poprzedni post napisano o 08:38 ----------

Cytat:
Moje P

II

III

IV

Mniam, mniam, mniam.

Ruch zerowy.

A ja bym jednak spróbowała wcisnąć gdzieś piąty posiłek skoro to P.

Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama

2021 :82
2022 :26
fioleciasto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-20, 09:31   #179
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fioleciasto Pokaż wiadomość
ładnie Łazanki bym zjadła.

---------- Dopisano o 08:30 ---------- Poprzedni post napisano o 08:23 ----------

Uwagi powyżej
Ja łazanki jadłam w szpitalu i mi posmakowały. Potem chciałam by mama robiła w domu, ale jakoś nie mogła się zabrać. W końcu zrobiłam je sobie sama

Stary 2012-05-20, 11:06   #180
dirtysoul
Raczkowanie

P
Śniadanie: jajecznica z 2 jaj na maśle, pół kromki chleba z mąki z pełnego przemiału

Drugie śniadanie: bieluch lekki z mieszanką(2 łyzki orzeszków ziemnych&żurawina, 2 łyżki płatków JustFit, jabłko, przyprawa do piernika, cynamon)

Podwieczorek: (zamieniona kolejność) lody czy coś takiego na ochlodę

Obiad: dorsz grillowany z kuką ziemniaków, buraczki

Kolacja: serek wiejski Piątnica

Poprawiać, oceniac
dirtysoul jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości