|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#63451 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści
Cytat:
![]() ja na razie mam bana na produkty włosowe ![]() Cytat:
tu raczej unikamy prostowania Cytat:
![]() to normalne, że w różnych częściach włosy różnej długości różnie się zachowują z czasem w miarę pielęgnacji może się to wyrównać, ale niekoniecznie, loki i fale są nieprzewidywalne i w tym jst ich pieknosą super ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() końcówek nie widać zbyt wyraźnie, ale chyba jeszcze nie trzeba to sama najlepiej widzisz Cytat:
) objętość...świetne włoski spiralki lubię
|
|
|
#63452 |
|
Wtajemniczenie
|
czytalam na Long Hair Community, ze miod reaguje z woda destylowana i wtedy wlasnie rozjasnia (najlepiej jest zrobic mieszanke, odstawic na troche przed nalozeniem). I np. aloes zaburza ten proces ze wzgledu na kwasne ph. Tak samo zadziala sadze cytryna. I najlepiej uzywac wody destylowanej, a nie kranowej
|
#63453 |
|
Zakorzenienie
|
Aoirghe bardzo romantycznie, no i te perełki, dystyngowanie całość w codzienniku
![]() no to moje, bo już mam aparacik i akurat zdecydowały się ładnie wyglądać ![]() kolor trudno mi określić, w pomieszczeniu/cieniu wydaje mi się zimny i dość ciemny, na słońcu wychodzę rudawe refleksy, a w świetle sztucznym nawet toffi wrzucę więcej wraz z opisem do codziennika 1. po myciu i wysuszeniu przy żarówce 2. na drugi dzień wieczorem lampa 3. na drugi dzień wieczorem, słoneczko
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2012-05-19 o 18:52 |
|
|
|
#63454 | ||
|
Rozeznanie
|
Chcesz? To bierz:P
Ja bym się chętnie trochę skrętu pozbyła. Zawsze chciałam mieć romantyczne fale... ![]() Chociaż bo ponownym włączeniu silikonów skręt się minimalnie rozprostował. Cytat:
![]() To co teraz jest ombre, niedawno było pozostałością farby - mam nauczkę, bo miało się to utrzymywać na moich włosach tylko kilka myć, a wżarło się to cholerstwo na amen. Nie miałam już ochoty próbować "zamalować" odrostów, więc czekam aż odrosną. A teraz wyszło trochę słoneczka, odrosty ogromnie pojaśniały na końcówkach i przejście rzeczywiście zrobiło się gradientowe. I chociaż efekt mi się podoba, mam nadzieję, że niedługo się go pozbędę ![]() Cytat:
Every time she closed her eyes Edytowane przez nez123 Czas edycji: 2012-05-19 o 18:41 |
||
|
|
|
#63455 |
|
Zakorzenienie
|
no właśnie fajnie to wygląda, przez stopniową zmianę dużo naturalniej niż niejedno ombre poczynione przez fryzjera
|
|
#63456 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Podobno jest to lagodniejszy zabieg niz typowe rozjasnianie. Mozna tez zrobic dekoloryzacje czyli sciagnac sztuczny barwnik... Ale w sumie skoro pisalas ze nie chcesz nawet uzywac szamponu przeciwlupiezowego to moje rady nie sa chyba zbyt trafione ![]() Cytat:
![]() Dlugie czy krotkie, loki czy fale, wszystkie zadbane kręcone wloski sa piekne. Amen ![]() Maliniarka, ale blyszczace slicznosci
|
|
|
#63457 | |
|
sentimental animal
|
Cytat:
kurczę, farba miała być do 24 myć, a farbowałam w listopadzie na razie może zacznę częściej myć BD (po 2-3 razy przy jednym myciu), myślę, że to pomoże farbować się będę dopiero w sierpniu, może do tego czasu spłucze się jeszcze bardziej![]() bardziej niszcząca jest kąpiel rozjaśniająca, czy dużo myć szamponem przeciwłupieżowym (tak z 5 razy)? wiem, głupie pytanie, ale ja się po prostu boję tych szamponów ja tak nie chcę ich rozjaśniać chemicznie, bo one już raz były rozjaśniane no i wciąż nie mogą się 'podnieść' po tym zabiegu ![]() tyle czasu dbałam o włosy, nie chcę podejmować pochopnych decyzji, żeby to co dotychczas osiągnęłam przepadło mam na tyle delikatne włosy, że to jest możliwe a z drugiej strony nie mogę już patrzeć na ten kolor.
You may think he's a sleepy-type guy Always takes his time Soon I know you'll be changing your mind When you've seen him use a gun, boy When you've seen him use a gun Edytowane przez natalcia250 Czas edycji: 2012-05-19 o 19:10 |
|
|
|
|
#63458 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
Co się stało z Twoim blogiem?
|
|
|
|
|
#63459 |
|
sentimental animal
|
a co sądzicie o czymś takim na rozjaśnianie? https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=535
|
#63460 |
|
Rozeznanie
|
Blog zniknął Chociaż nie zupełnie sam, z moją małą pomocą.Stworzyłam go głownie dla siebie, żeby sobie uporządkować sprawy kosmetyczne i zapamiętać co mi odpowiadało a co nie. A teraz przeszłam na (prawie ) całkowicie naturalną pielęgnację, wszystkie wcześniejsze zapasy kosmetyczne poleciały w siną dal, więc zamieszczanie tam czegokolwiek było bez sensu![]() A poza tym wzięłam się wreszcie za stworzenie czegoś, co od początku chciałam - mały książkowy zakątek na blogosforze. Ostatnio idąc koło Rossmanna, zauważyłam, że ktoś stworzył im konkurencję - otworzyli Drogerie Polskie ( czy coś takiego). Weszłam na szybko, i natknęłam się na całkiem fajne produkty Green Pharmacy. Przygarnęłam kilka rzeczy : żel do twarzy z zieloną herbatą i mydełko do higieny intymnej z olejkiem z drzewa herbacianego - polecam, fajne, dosyć krótkie składy. Ale najbardziej zaciekawił mnie olejek łopianowy, były trzy wersje: ze skrzypem(przeciw wypadaniu), papryczką( na porost) i jeszcze jakiś przeciwłupieżowy. Wzięłam ze skrzypem. Skład ok: Vegetable oil, ekstakt z łopianu, olej z kukurydzy, ekstrakt z skrzypu i antyutleniacz BHT, i to wszystko. Koszt coś koło 4,5 za 100ml, porównując ostatnio zapłaciłam 18zł za 100 ml. Działa nawet lepiej niż czysty łopan, więc jak się natkniecie, to polecam
Every time she closed her eyes Edytowane przez nez123 Czas edycji: 2012-05-19 o 20:17 |
|
|
|
#63461 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
aktualnie wyglądają tak jak na załączonym przeze mnie wcześniej zdjęciu
|
|
#63462 |
|
Rozeznanie
|
To dobre wyjaśnienie znalazłaś. Mnie na kursie fryzjerskim uczyli, że ta kąpiel to taki pic na wodę, właśnie takie mycie szamponem z woda utlenioną, potrzymanie chwilę dłużej i spłukanie. Babka mówiła że to niszczy włosy i ładnie zostało nazwane żeby klientki chciały za to płacić. Mówili żeby tak robić jak kolor nie wyjdzie wystarczająco jasny, zawsze można wody utlenionej do mycia dodać.
|
|
|
|
#63463 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
#63464 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
-szampon BD -miód który dodaje bardzo często do masek -spray utrwalający z miodem i octem (uwaga, ma dość mocny zapach)
|
|
#63465 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ogolnie zauwazylam ze moje koncowki sa dziwne... jakies 2 tyg temu bylam u fryzjera i kazalam obciac do takiej dlugosci zeby na koncowkach nie bylo przeswitow, zeby byly grube i zdrowe .Bylo ok, Minely 2 tyg a one juz sa jakies przerzedzonecienkie i takie zwisajace ... Troche to dziwne;/ tymbardziej ze dbam o nie... A wlasnie ostatnio po uzyciu jajka mialam fajne te koncowki takie "zbite "czy cos ![]() Maliniarka - ale masz ladne te wlosy, takie geste i blyszczace nie to co moje... takie cieniasy sie z nich zrobily ;/
Edytowane przez affbe Czas edycji: 2012-05-19 o 20:29 |
|
|
|
|
#63466 | |
|
Zakorzenienie
|
Malina
![]() Cytat:
Wrzuc zdjecie wlosow
Edytowane przez tiniaczek Czas edycji: 2012-05-19 o 21:05 Powód: literowka |
|
|
|
|
#63467 |
|
Zakorzenienie
|
moje włoski nie są gęste, a chciałabym :x
tylko tak wyglądają jak się sfalują (z moją, żelu i dyfuzora pomocą Ania aha, mówiłas coś o początkach pielęgnacji i skręcie, to myślałam, że zdjęcie sprzed jakiegoś czasu ![]() byłam dzisiaj w rossie i chciałam kupić emulcję mamową i/lub maść na sutki babydream i nie było ani tego ani tego z mamowych rzeczy znalazłam tylko oliwkę, którą już mam...ostatecznie kupiłam facelkę ![]() zauważyłam, że tyci Garniera AiK dodanego do żelu mrożącego nie wysztywnia mi tak włosów jak sam żel ![]() no i muszę ugotować glutka :x już dłuuugo nie robiłam płukanki lnianej a teraz-denko
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2012-05-19 o 21:02 |
|
|
|
#63468 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() odzywki jakie teraz posiadam to joaska b/s z lnem i pokrzywa.Isana babassu, fructis volume restructure. Nada sie ktoras z nich? |
|
|
|
|
#63469 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#63470 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
(fajne mam włosy jak nałożę taką mieszankę na kilka, kilkanaście godzin pod folię)
2A-3A/F/iii blogujemy (nie tylko) włosowo Edytowane przez hahihehy Czas edycji: 2012-05-19 o 22:12 |
|
|
|
|
#63471 |
|
Raczkowanie
|
ok, dzieki bardzo za odp
Tak sie sklada ze wlasnie zamierzałam kupić garnier aik , a isanę rowniez wypróbuję ![]() Zdjecie wlosow dodam jak znajde ladowarke od aparatu
|
|
|
|
#63472 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Masz bardzo ładne włosy |
|
|
|
|
#63473 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Z alterrą na bank, spróbuję. I rzeczywiście chyba gdzieś emolienty pozostawiłam same sobie (tj. producentom masek) Dzięki za wskazówkę |
|
|
|
|
#63474 |
|
Rozeznanie
|
właśnie ukręciłam mgiełkę przyciemniającą włosy
dam znać, jak się sprawujejuż wiem, że następnym razem będę musiała przygotować jej "trochę" więcej, bo dużo mi zeszło na pokrycie całych włosów
|
#63475 | ||||||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A ja chcę taki włąśnie kolor jak Twój ) I jakie proste, powywijane takie ![]() Zrobiłam dziś hennę (Khadi ciemny brąz - 5 łyzek plus łyżka amli) i wyszły bardzo ciemne - a tak się napracowałam nad rozjaśnianiem ![]() Ale jestem zadowolona, bo pierwszy raz henną mi tak ładnie złapało odrosty - tzn. nie w sensie, że wcześniej nie łapało, ale tym razem kolor się wyrównał (wcześniej były zawsze jaśniejsze niż reszta). Cytat:
(chyba mamy jakieś wdrukowane przekonanie o tym, jakie są nasze włosy, ja też całe życie myślałąm, że mam proste, a po przejrzeniu zdjec z dawnych lat widzę wyrażnie, że fala cały czas walczyła Cytat:
![]() Strasznie żałuję, że tych wszystkich kręciołków tutejszych nie mam na żywo - chociaż może to i lepiej, i dla nich (MACAŁABYM!) i dla mnie (chorowałabym z zazdorści, a tak to sobie platonicznie podziwiam )Cytat:
Przy hennie efekt to niespodzianka, zależy od wlosow, od wcześniejszych malowań, od samego procesu hennowania... Cytat:
Nie wiem, czy można inaczej wypłukać farbę ,,naturalnie" niż myjąc włosy i... czekając. Też bym chciała rozjaśnić dolną partię włosów, farbowaną latami ciemnymi farbami chemicznymi, więc prawie czarną. Robię tak: przy każdej okazji psikam rumiankiem (on naturalnie rozjaśnia, choć przecież włosów zafarbowanych na czarno nie odbarwi, ale probować - cóż szkodzi ), nie samym, żeby nie wysuszył, traktuję go jako bazę do mgiełek, mieszam z odzywką, daję przed nakładaniem olei; w jednym z eliksirów Green Pharmacy jest wysoko w składzie. Miód i cytryna - podobnie.I jeszcze jeden sposób: olej babassu i kokos - nakładam na końcówki. Przeczytałam, że po hennie nalezy unikać olejów wnikających (czyli ,,wypychają" barwnik?), a równocześnie ktoś gdzieś na wizażu napisał, że po babassie wyjaśniały mu końcówki - więc postanowiłam i ja spróbować. To rzeczywiście działa (nie używam niczego innego wyłącznie na końcówki z taką regularnością, więc nic innego nie mogło tego efektu spowodować). Końcówki wyraźnie wyjaśniały (do dziś, ciekawe co będzie, jak dzisiejsza henna się ustabilizuje). Podejrzewam siebie o bardzo wysoką porowatość, więc oleje wnikające raczej nie dla mnie - ale samym końcówkom nie szkodzą (na te oleje i tak jeszcze nakładam odżywkę bs i jakiś normalny, tłusty olejek, bo sam babassu - moje włosy by wyśmiały ); po pierwsze nie są bardziej spuszone niż reszta włosów na długości, po drugie - robię tak od stycznia, a nic się nie rozdwaja (ostatni raz włosy podcinałam w listopadzie).Cytat:
![]() Jak się nie rozdwajają - po co podcinać? Cytat:
Jak silikony nie szkodzą, włosom nic się nie dzieje, to przecież można uzywać - tylko lepiej mieć pewność, że włosy są zdrowe. Cytat:
,,na całych włosach uzyskać podobny kolor jak na końcówkach" chyba się nie da jednak bez dekoloryznacji, która by rozjaśniła te ciemniejsze partie - ale tak, jak jest, jest łądnie, zostawiłabym ![]() Cytat:
Na noc na odzywkę olejuję, mniejszą ilość oleju, niż przy ,,olejowaniu przedmyciowym" - w nocy wszystko się wchłania ![]() Cytat:
|
||||||||||
|
|
|
#63476 |
|
Rozeznanie
|
przód mi się mocniej pofalował w nocy po tej mojej mgiełce!
a teraz lecę myć i nałożę sobie ponownie biovax - mam po nim cudne włosy
|
#63477 | |
|
sentimental animal
|
Cytat:
końcówki i tak mam jasne, a kokosa chyba nie nałożę na całe włosy, bo mnie spuszy ![]() co do babassu to myję nim włosy, tak sobie pomyślałam, że to wolne wypłukiwanie się farby to efekt mycia odżywką, bo szampon jest hmm silniejszy i szybciej by wypłukał. dobrze myślę? pod farbą mam jasne włosy, takie jak na końcówkach, teoretycznie z rozjaśnianych włosów farba powinna zejść bardzo szybko, chyba moje włosy są jakieś "inne" ![]() ![]() dałam wczoraj na włosy miód+woda+Isana z babassu pod folię, na... 16h dzisiaj przy myciu wypadło mi duużo włosów, ale w sumie się nie dziwię. czy się rozjaśniły to nie wiem, sprawdzę jak wyschną.za tydzień dam na włosy tamtą miksturę, do której link wklejałam we wcześniejszym poście dla przypomnienia: maska rozjaśniająca włosy: "1/2 kubka surowego, czyli niepodgrzewanego miodu. Podgrzany traci właściwości rozjaśniające. Dobre pasieki nigdy nie podgrzewają miodu, i często ta informacja jest zawarta na etykiecie. 1 i 1/2 kubka wody destylowanej 1 łyżka stołowa mielonego cynamonu lub kardamonu 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek Extra Vergine Wymieszaną maskę trzeba odstawić na jakąś godzinkę, żeby składniki zaczęły ze sobą reagować. Nakładamy pędzlem albo aplikatorem do farby. (Moim zdaniem lepszy będzie pędzel, lepiej tej mikstury nie wsmarowywać w skalp) Potem głowę owijamy folią spozywczą i nakładamy czepek pływacki - włosy muszą być cały czas mokre. Zostawiamy na włosach przynajmniej przez godzinę, a nawet na całą noc. Rano myjemy szamponem, nawet kilka razy - cynamon podobno lubi usztywniać włosy. Edit: zaczełam czytać komentarze pod artykułem, i okazuje się że proporcje są trochę inne - 1/4 kubka miodu na półtorej kubka wody (1:6). I 2 łyżki kardamonu lub cynamonu. Więcej tu: http://forums.longhaircommunity. com/...read.php?t=148 " skopiowane z postu na wizazu to chyba nie mogłoby zniszczyć włosów? nie jestem tylko pewna tego cynamonu
|
|
#63478 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A ja mam pytanie czy któraś z Was zauważyła że przy takim punkcie rosy jak jest u mnie czyt. 10-15 prostują Wam się loki? Bo szukam winowajcy mojego wyprostu
|
|
|
|
|
#63479 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
U mnie po tym nie tracą nawilżenia Z tym, że moje bardzo trudno przeciążyć. Cytat:
Wydaje mi się, że włosy które wypadają plączą się ze zdrowymi, robią się węzełki, które się znowu plączą...eh... Na razie jedyne co pomaga to częstsze mycie - ale nie zawsze mam czas- i silikony.
|
|
|
#63480 |
|
sentimental animal
|
Efekt po miodzie: lekko rozjaśniony odrost, reszta nietknięta
![]() a może farba rozjaśniająca coś by zdziałała?
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:59.

tu raczej unikamy prostowania 

o to chodzi? brzmi trochę ryzykownie.
kurczę, farba miała być do 24 myć, a farbowałam w listopadzie 
mam na tyle delikatne włosy, że to jest możliwe