|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2281 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyspowe mamy gorąco zapraszamy! Doradzimy, pogadamy-razem sobie radę damy!
Cytat:
![]() ![]() co do nacisków rodziny u nas to samo bylo,tylko ja nie wiem po co im wnuk,jak do Pl nie jedzimy prawie w ogole? teraz na tapecie jest przyjazd,a ja mowie im,ze dla mnie podróż samolotem jest stresujaca a co dopiero dla niemowlaka i czy chca go narazać na taki stres? no ale tych pytań chyba sie nie uniknie... to samo ze ślubem,my mamy cywilny,wszyscy nosimy jedno nazwisko(męża) a oni,kiedy kościelny...Kurde,mieszka nia nie mamy,maly rośnie a my mamy robić weselicho w PL? ja z moja rodzina zyje jak zyje a męża rodziny nie znam-więc jaki sens? po drugie do ślubu kościelnego tradycja nakazuje założyć biała suknie-ktorej tren bedzie niósło moje kilkuletnie dziecko ? dla mnie to hipokryzja i tyle no ale babciom nie przegadasz,ma byc ślub i tyle bo oni chca.... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2282 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wyspowe mamy gorąco zapraszamy! Doradzimy, pogadamy-razem sobie radę damy!
Katerina, ale Daniel ma 3 miesiace! dajze chopakowi spokoj!
![]() ja mialam raczej wieksze wesele, bo wlasnie mamy i babcie biadolily i szczerze przyznam, ze nie byla to impreza mojego zycia wolalabym ceremonie w malym gronie i do tego skromny obiad w restauracji dla najblizszych ale coz... wyszlo jak wyszlo
8.08.2010 - 2+1 Dziecko poniżej pięciu lat to istota całkowicie szalona. Edytowane przez potty Czas edycji: 2012-05-18 o 11:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#2283 |
Zakorzenienie
|
a ja nic nie mam.
ani cywilnego, ani kościelnego. poza tym moi rodzice po rozwodzie, więc jak tylko by zaczęli my biadolić, to bym od razu powiedziała, że po co mam ślub wziąć? aby później rozwód tak jak oni? ale na szczęście nikt o ślubie mi nic nie mówi, także mam spokój. |
![]() ![]() |
![]() |
#2284 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Chociaż gdybym była milionerem chciałabym sobie kupić angielski zameczek ![]() ![]() My tu mamy fajną okolicę - jest lasek, jakiś rezerwat przyrody całkiem niedaleko, pagórki i wzgórki i plac zabaw (chociaż tam zawsze prawie banda nastolatków siedzi, więc nie zbaczam ![]() ![]() Też bym chciała drugie dziecko, a nawet i trzecie, ale jeszcze nie teraz... Poza tym namawiam tż żebyśmy ze dwójeczkę adoptowali (takie tylko myśli na razie) jak nasze podrosną. Jeśli się uda z domem bez wielkich batalii w sądach, to będzie na tyle miejsca, żeby jakimś dzieciaczkom dzieciństwo dać ![]() Raczej nie chodzę do banku, nawet nie używam karty... Jakoś wolę gotówkę, a poza tym zazwyczaj na koncie nic nie ma ;] Raz byłam, żeby mnie przypisać do konta, ale to z tż. Lekarza załatwiam razem z Michem i tż, zbiorczo jeśli coś potrzebujemy. Chociaż byłam w szpitalu po porodzie i na jakiś tam pobraniach krwi, teście na glukozę sama... Jakoś sobie poradziłam, ale to naprawdę awaryjnie, zazwyczaj targam ze sobą tż... Może się wydawać, że nie robię postępów, ale staram się choć powoli - dawniej np. trzęsłam się ze strachu, gdy byłam sama i ktoś pukał do drzwi, a teraz po prostu otwieram. Tłumaczę sobie, że to tylko akwizytor/ świadkowie / ktoś szukający poprzednich lokatorów lub listonosz, więc nawet jeśli mnie nie zrozumieją, to i tak sobie pójdą... I już nie rozpaczam, gdy mam wyjść do sklepu po głupie mleko, bo może coś sprzedawca do mnie powie, a może spotkam na klatce sąsiada, tylko idę i kupuję. Bardzo małe kroki - wiem... ale i tak mnie cieszą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2285 |
Zakorzenienie
|
my tez taki cywilny tutaj w uk,nam to pasi
Edytowane przez Katerina_00 Czas edycji: 2012-05-18 o 12:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#2286 | ||||||
Zakorzenienie
|
Spacer zaliczony,obiad zrobiony,nawet z reklamacją zadzwoniłam
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() my też mamy tylko cywilny i braliśmy go tutaj,tyle nam wystarczy. Kiedyś coś tam TZ wspomniał o kościelnym,ale szybko doszliśmy do porozumienia a tym temacie i absolutnie jesteśmy na nie ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2287 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dobrze ze masz juz umowiona wizyte ![]() Oj tak co do rozmów telefonicznych mam takie samo zdanie ![]() Pewnie,ze jak bym musiala to bym potrafila i jestem taka osoba,ze im wiecej mam na glowie tym bardziej potrafie sie zorganizowac ![]() I naprawde podziwiam podwójne mamy, zwlaszcza z mala roznica wieku ![]() Mi sie czasem wydaje, ze mam za mało cierpliwosci ![]() ![]() zgadzam sie ![]() Co do slubow i wesel...my mielismy slub koscielny i dosc duze wesele i wcale tego nie zaluje ![]() ![]() Spadam niedlugo do pracy ![]() Milego weekendu ![]()
![]() |
#2288 | ||||
Zakorzenienie
|
Ja do pracy ale mój mąż też długo nie pospał bo o 6.00 Ola się obudziła.
Cytat:
![]() Ja miałam rwanego zeba w gabinecie. Cytat:
Cytat:
A ja 6tego ale trochę wiecej niż ty. ![]() Cytat:
Od porad masz nas ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2289 |
Zakorzenienie
|
![]() Jakoś nie mam głowy do cytowania, ale: dzieci: ja dzieci lubię i chciałam zawsze mieć minimum trójkę. W tym momencie jest 2, na trzecie nie mam siły: ani fizycznie ani psychicznie- przy trybie życa który prowadzę. Natomiast dobrze wiem, ze gdybym nie pracowała, nie studiowała to bez problemu byłabym w stanie zająć się i piątką dzieci. A jeszcze, gdyby fundusze na to były ![]() Bajeczka. Widuję takie mamuski pod szkołą. Dziecko odprowadzą, później pójda pobiegać z koleżanką, może jakiś wolontariacik, może jakieś zakupy czy obiadek ![]() ![]() presja otocznia: żadnej presji nie odczuwam i nie odczuwałam. Ani co do ślubu ani co do chrztu. Język moja opinia jest taka,że jak ktoś jest na emigracji to języka powinien się nauczyć. Nie rozumim ludzi, którzy po prawie 10letnim pobycie w tym kraju nie potrafią zrozumieć prosztych wiadomości w radiu, telewizji czy prasie. Nie rozumiem ludzi, którzy mają tylko i wyłącznie polską telewizję i nie uczą się języka angielskiego. Znam poblemy z blokadą, bo gdy przyjechałam to mój angielski był w najlepszym wypadku podstawowy. Teraz też mi się blokady zdarzają, głównie jak rozmawiam z ludźmi posługującymi się językiem bardzo wysokim. Do tego mi jeszcze bardzo, bardzo daleko. Kiedyś jednak i ten poziom osiągnę. W tym momencie godzę swój rozwój i życie rodzinne; jednak wiem, ze sprawdza się to tylko w wymiarze krótkoterminowym. Gdybym miała przezyć jeszcze jeden taki rok, to nie ma mowy.
#2290 |
Raczkowanie
|
My też ślubu nie mamy. zareczeni już od dwóch lat jesteśmy, ślub miał być w tym roku, ale przełożyliśmy ze względów finansowych na kolejny.. zobaczymy jak to bedzie
![]() ![]() Co do języka to też na początku cięzko mi sie było przelamać... bałam sie gadać w towarzystwie moje TZ (anglika) zeby wstydu nie było ![]() Luna, znałam wlasnie takie osoby ktore są tutaj po 6-7 lat a podstawowych zwrotów nie znają.. tylko polska telewizja, tylko polskie sklepy, polski znajomy w banku i jakoś sobie radzą.. ale przeraża mnie to. Niewiem jak można zdecydować sie przyjechać do obcego krają u nie chcieć choć troche sie nauczyć języka.. no i przedewszystkim zaintegrować sie ze społeczeństwem Co do wczesnego wstawania to Tymek wstał dzisiaj o... 5tej. I tak od kilku dni.. makabra! |
![]() ![]() |
![]() |
#2291 |
Zakorzenienie
|
o jak miło
![]() dziękuję!! ja dopiero z pracy wróciłam. strasznie zmęczona byłam dziś w pracy, normalnie oczy mi się zamykały, brak sił na cokolwiek. ale w domu czekała na mnie niespodzianka, kuchnia posprzątana i pizza w piekarniku. no kochany ten mój mężczyzna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2292 |
Zadomowienie
|
HEj,
A moje dziecko dalo mi dzisiaj pospac do 9 ![]() ![]() ![]() Potty- my za tydzien jedziemy do Cornwall. Wynajmujemy tam domek dla 6 osob. Jak wroce dam znac jak bylo ![]() Ale jesli ty liczysz na lezakowanie na plazyi w sloneczku- to ja bym raczej na UK nie liczyla ![]() ![]() Slub mam koscielny- bo zawsze o takim marzylam ![]() ![]() NIkos - ochrzczony w mojej religii ( tz jest protestantem) bo to ja czulam taka potrzebe ( choc presja ze strony rodzicow tez byla). Co do jezyka- umialam bardzo malo po przyjezdzie tutaj, mieszkalam z siostra i jej mezem (anglik) i strasznie mnie denerowalo to ze nie umiem z nim normalnie pogadac, trafilam na bardzo fajnych ludzi w pracy, potem na mojego tz i juz nie boje sie mowic po angilesku. w domu mam tylko angielska tv ( nie chcialam polskiej wlasnie ze wzgledu na jezyk), ksiazki tylko w jezyku angielskim. Co do znajomych- to mam bardzo malo wsrod nich polakow- jedyni ktorzy sa, to sa to znajomi jeszcze z PL. Wiekszosc moich znajomych to obcokrajowcy.
#2293 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:23 ---------- Poprzedni post napisano o 08:20 ---------- Cytat:
![]() mój maz pracował z kilkoma takimi osobami, ktorzy twierdzili,ze po co im ang. jak juz wszedzie mozna dogadac sie po polsku ![]() Dziecko chodzi do szkoly, zna jezyk to pewne rzeczy ,,wykona,,za rodzicow ![]() Dzien dobry ![]() Wrocilam z pracy i ide do lozka...zatem dobranoc ![]()
![]() |
#2294 |
Zakorzenienie
|
Witam,
ja dzisiaj jestem umówiona na randkę z potty ![]() ![]() ![]() ![]() telewizję mamy angielską i nie chcę polskiej ![]()
#2295 |
Zakorzenienie
|
mój tż to anglik, więc siłą rzeczy mówię po angielsku. początki jak u wszystkich były ciężkie, blokada, wstyd, ale później jakoś się otworzyłam i już problemu nie mam. tylko czasami jeśli chodzi o jakiś specjalistyczny język, bankowy, medyczny, chemiczny, polityczny to się zacinam i brakuje mi słów.
telewizję mamy polską i angielską ![]() mój tż stara się uczyć polskiego, dużo rozumie, pojedyncze słowa łapie, ale nie chce mówić ![]() "duża dupa" "patrz się i ucz" "idź" "daj mi" "boże daj mi siłę" itp mój tż ma w pracy kilka polaków i co trochę przychodzi do domu i pyta co to znaczy: "chuju", "pokaż cycki", "debilu" itp. także takich cudów go nasi rodacy uczą ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2296 | |
Zadomowienie
|
ale Wam fajnie
![]() Cytat:
![]() Ale ladny poranek, cieplo ![]() na termometrze pierwszy raz od tyggoooooodni nie 7 stopni a prawie 15 ! ![]()
![]() |
#2297 |
Zakorzenienie
|
u nas też cieplutko, słońce już na ogrodzie widać.
ja dziś wolne mam i oczywiście chciałam pospac dłużej, ale nie, nic z tego. o 8 rano telefon z pracy czy przyjde na overtime, bo oczywiście ktoś sobie nie przyszedł i brakuje im ludzi. no dajcie spac ludzie! no i jak juz wstalam do telefonu to juz nie moge zasnac |
![]() ![]() |
![]() |
#2298 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ---------- Cytat:
U mnie też w miarę ciepełko jest tylko dość pochmurno ale co tam ważne że nie pada ![]()
![]() |
#2299 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() mój TZ mieszkal w Polsce przez dwa lata i świetnie sie polskiego nauczył. Chodził nawet na korepetycje, musiał pisać wypracowania, szlifować gramatyke. Bardzo mi tym zaimponował, bo inni aglicy których znałam nawet nie pomyśleli o tym, zeby sie nauczyć polskiego (no bo po co, jak kazdy mowi po angielsku) a on tak sie starał. Miał nawet znajomych którzy nie mówili po angielsku wiec spotykali sie i gadali tylko po polsku ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2300 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() czyli można jak się chce ![]() podziwiam Twojego męża ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2301 |
Raczkowanie
|
noo, udowodnił że dla chcącego nic trudnego
![]() Domaciatko, a ty jak długo juz w uk? Gdzie pracujesz jeśli można wiedzieć? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2302 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2303 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
tak to zawsze pierwsze slowa, ktorych polacy ucza obcokrajowcow ![]() moj tz duzo rozumie po polsku, ale nie chce za bardzo mowic ![]() ![]() NIkos dzis znowu dal nam pospac do 9 ![]() ![]()
![]() |
#2304 | |
Zakorzenienie
|
Hej,
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2305 |
Zakorzenienie
|
hihihi
#2306 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Justine to się TZ postarał ![]() Jak dziś pięknie było ![]()
![]() |
#2307 |
Zakorzenienie
|
ja Szkotów słówek nie uczylam,aczkolwiek jeden mnie przywital w 1 dzien pracy słowami "spie.....aj" haha chyba ktos mu na opak wytlumaczyl,bo sie zdziwil jak mu przetlumaczylam co mowil.
Jednego nauczyłam nie słówka,a znaku "pijany"(ten gest dłonią w szyje) ![]() normalnie jestem z siebie dumna ![]() miałam smieszna sytuacje w srode.Przyszła do mnie znajnajoma,Szkotka,na sofie gdzies sie zaplatala Danielkowa gruszka do nosa,a ona sie mnie pyta "co to?" ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2308 |
Zadomowienie
|
Hej,
JA mam dzisiaj samotny wieczorek ![]() ![]() ![]() A jutro robimy NIkosia urodzinki ![]()
#2309 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2310 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W domu. Chcielismy ich zabrac do sali zabaw- ale troszke za duzo by nas to wynioslo ![]() NIe robimy nic wielkiego ![]() ![]() Kurcze teraz tak sobie mysle, ze chyba za malo tego jedzenia ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:40.