|
|
#2791 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Koty część IV
Cytat:
Zastanawia mnie, że kilka dni temu Safirka miała lekko słabsze kupy i bardziej śmierdzące i zastanawiam się, czy to akurat nie wtedy, kiedy jej nie przypilnowaliśmy wystarczająco i trochę mu podjadła Teraz na Almo Nature kupki niemal nieśmierdzące Jak z Zyziem zjedzą te 12 kilo Almo to kupię coś bezzbożowego
|
|
|
|
|
#2793 |
|
Wtajemniczenie
|
witajcie
mam pytanie... moj kot zaczął sikać na kanape... pomine fakt ze smierdzi i jest juz do wywalenia.... co moge zrobic???? mam małe dziecko i młoda bawila sie na kanapie, teraz kłade na to gruby koc, bo juz cała kanapa obszczana.... obecnie nie mam juz sumienia klasc na nia dziecka, nie mowiac ze juz nikogo nie zapraszam bo smrod i usiąsc nie ma gdzie.... nie chce oddac kota- ma 5 lat, ale chyba nie pozostawia mi wyboru... |
|
|
|
#2794 |
|
Nie depcze krokusów
|
ja_dalia - kocur? kastrowany? kiedy wybierasz się do weta na badanie krwi i moczu?
|
|
#2795 | ||
|
KOTerator
|
Cytat:
A czy karmić kocięta karmami bezzbożowymi (nie mają podziału na karmy dla kociąt i karmy dla dorosłych, chyba tylko Applaws ma taki podział)? Według mnie kot to kot, i jak mu podajesz jakieś pasty witaminowe i dobrą bezzbożówkę dla kotów w każdym wieku, jak nie ma rewelacji żołądkowych i chrupki nie są za duże dla maluszka - to nie widzę przeciwwskazań. ---------- Dopisano o 09:23 ---------- Poprzedni post napisano o 09:20 ---------- Cytat:
.
Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2012-05-23 o 09:25 |
||
|
|
|
#2796 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
kocur, kastrowany.... wszystko było super, aż jak zaszłam w ciąże zaczął podsikiwać w toalecie.... wstawiłam 2gą kuwete i problem zniknął... wrócił 2 miesiące temu.... rozumiem ze to moze byc na tle zdrowotnym??? skoro sugerujesz weta i badania ? |
|
|
|
|
#2797 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
Ja sugeruję jeszcze zazdrość o dziecko. Czy kot zmienił się ostatnio, stał się bardziej osowiały? Możliwe, że zszedł na drugi plan i tak chce zwrócić na siebie Twoją uwagę. Tu by pomógł Feliway i dopieszczenie kocura. Doczytałam lepiej? To problem jest aż tak długo?
Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2012-05-23 o 09:32 |
|
|
|
|
#2798 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie mam juz sił... rzeczywiscie kot jest mniej dopieszczany, ale nie zauwazylam by z tego powodu byl osowialy... on taki indywidualista, rzadko przychodzil na pieszczochy, teraz chyba bardziej , jak młoda śpi to staram się mu poswiecic chwile... sama juz nie wiem co robic ;( nie chce oddawac bo jednak wzielam na siebei odpowiedzialnosc i zwierz to nie zabawka, a poza tym kocham tego potworka.... ale to oszczywanie to juz mnie dobija .... |
|
|
|
|
#2799 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:44 ---------- W II części wątku było dużo o pieSZCZOCHach, poczytaj. |
|
|
|
|
#2800 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny dobrze radzą - najpierw weterynarz i badania. Jak nic nie wykażą to znaczy że jakieś problemy behawioralne i z nimi trzeba powalczyc.
|
|
#2801 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
moj ex nie lubil kotow i jak zaczal u mnie nocowac i zepchnal kota z wyra to tez mu po złości obszczywal plecak albo buty, albo jak cos na ziemi lezalo- czytaj skarpetka, majty itd :/ ps. polecacie jakis sklem na all, abo www gdzie moge kupic powyzsze specyfiki ? |
|
|
|
|
#2802 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
Też miałam sikającego kocura, wiem jak jest, jedna sofa skończyła na śmietniku przez niego, ostatecznie wyszło, że chciał mieć trzy kuwety (jedną na sioo, jedną na qpale i jedną do grzebania). Zooplus, animalia, keko i może jeszcze coś dziewczyny podadzą bo już więcej mi do głowy nie przychodzi. ---------- Dopisano o 10:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ---------- Feliway to feromony kocie. Jeszcze są Krople Bacha na uspokojenie, można próbować, są tańsze od Feliway, ale ja nie próbowałam. Zawsze można próbować walerianę (Szpiegu mi ostatnio poleciła dla Soni ) i kocimiętkę.
|
|
|
|
|
#2803 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
thx ![]() ![]() ![]() ![]() a teraz last question - obszczaną, śmierdząca kanape wywalic teraz i kupic nową (tapicerke? skóre? help) czy najpierw zaczekac np z miesiac wprowadzic specyfiki, badania, bla bla bla... 5 kuwete bo na serio od miesiąca nie przyjmuje gosci - taki smrod :/ |
|
|
|
|
#2804 |
|
KOTerator
|
Ile masz kotów i ile masz kuwet?
Kiedy idziesz do weta? Zrobisz badania krwi, złapiesz mocz do badania? Kanapa to najmniejszy problem w tej chwili, kotu ewidentnie coś dolega i trzeba dojść o co mu chodzi i jak mu pomóc. Nie ma czegoś takiego jak wredny kot i ludzie pozbywają się sikających kotów tylko dlatego, że nie chce się im domyślić, o co chodzi. Ja sofę wyrzuciłam, to było ładnych parę lat temu i mało mnie z domu razem z tą sofą i kotem nie wywalili . Trzecia kuweta pomogła. A może zmieniłaś żwirek i kotu nie pasuje? Ja obstawiam coś z pęcherzem a jak nie, to depresja poporodowa i trzeba to u niego leczyć. Będzie dobrze.
|
|
|
|
#2805 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
2. do weta jutro, bo mam z kim dziecia zostawic ( a wyprawa to nie lada,bo kot za chiny nie da sie wsadzic do transportera,wiec musze w koc i pieszo - na szczescie blisko mam ) 3. krew zrobie, ale nie wiem czy mocz uda mi sie złapac... jakies rady ? 4. jak napisalam- nie chce pozbyc sie kota, stad moje 10000 pytan o pomoc w walce ze szczaniem ![]() 5. kanape musze wywalic, bo nie idzie w pokoju wysiedziec :/ 6. żwirek mam z tesco bo tylko w taki sie zalatwia... jak stosowalam inne to kuwete omijał szeeeeerokim łukiem... a ten mu pasuje i załatwia sie w kuwecie, chyba ze.... nie
|
|
|
|
|
#2806 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
Nie masz transportera? Jedna z nas tu kota w transporterze do weta niosła i zdołał uciec, z koca się może wyślizgnąć . Umyj kuwetę, nasyp świeży piasek, zachęć kota do sikania a jak już zacznie sikać podnieś ogon i złap do pojemniczka mocz. Kot jak zacznie sikać to nie może przestać (dlatego nie można krzyczeć na kota sikającego czy go popychać/przeganiać, bo jak już zacznie to nic nie zrobisz). Szkoda, że nie odezwałaś się, jak to się zaczęło... Kanapę można wypucować w Urine Off czy czymś podobnym, w Virkonie itp, musiałabyś poczytać o tym, niekoniecznie trzeba ją wyrzucać. Dobrze, że żwirek jest ten lubiany. |
|
|
|
|
#2807 |
|
Raczkowanie
|
hm, z kanapą radziłabym wytrzymać i poczekać póki problem nie minie. Bo jak kupisz nową i siknie parę razy to co zrobisz? Następna wyrzucisz? Dopóki kot obsikuje starą, to ją wyczyść, wyszoruj, tak jak radziła Monika. Ona tez miała szczącego kota, więc jest juz zaprawiona w boju
![]() a żeby "złapać" mocz to musisz kota przyfilować jak kuca i wtedy pod kuper chochlę do zup to najlepsze urządzenie będzie trudno, ale jak wyczujesz dobry moment to powinno się udać i po złapaniu biegusiem do analizy, bo to długo czekać nie może
|
|
#2808 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
Do trzech godzin trzeba zanieść, im szybciej tym lepiej. Chochla to chyba żart był ? Ja do pojemników na mocz łapię mocz normalnie .
|
|
|
|
|
#2809 |
|
Raczkowanie
|
he he to nie był żart
kiedys naszej dawnej kotce tak z mamą łapałyśmy, bo za Chiny Ludowe nie dała do siebie podejść, jak robiła - był syk i ucieczka z fontanną spod ogona a jak chochla szła w ruch to znienacka i zawsze się udawało.Celina:"NARESZCIE WOLNA!!!"
|
|
#2810 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
1. konfliktu nie ma... zachowuja sie normalnie... teraz, tez sikal do kuwet, wiec czemu w nocy na kanape ![]() 2. mam transorter, ale nie mam zbroi by przezyc lapanie kota i wsadzenie go tam.... ostatnio zadrapal mnie po twarzy i szyi i to ostro ;/ a w kocu wiem ze mniej bezpiecznie, ale umiem tak zlapac ze sie nie wydostanie ![]() 3. wlasnie kliknelam zakupy na alll ![]() kanape mylam, ale mam wrazenie ze smrod tylko sie rozprzestrzenił
|
|
|
|
|
#2811 | |||
|
Nie depcze krokusów
|
anty_lopka - jaka dumna pani!
12 kilo! W moim mieszkaniu taki wór by się nawet nie zmieścił. Myślę, że przy biegunkach nie powinnaś wprowadzać od razu karmy bezzbożowej, tylko dopiero po ustabilizowaniu qpy. Pamiętaj, że przez wątek często przewijały się spostrzeżenia, że Applaws zmiękcza kał. Czytałam na forach, że świeży kurczak może wywoływać zatwardzenie. Z mokrą karmą mam różne doświadczenia i wolałabym sama przygotować kotu posiłek niż dać puszkę, po której może być gorzej. Alergie różnie się objawiają. Koleżance z fundacji przy podejrzeniu alergii na kurczaka wet zalecił koninę, często polecana jest dziczyzna. Nie sądzę, by w naturze koty je spożywały (choć kto wie, mój tygrys gryzł mój koński ogon), ale zawierają lekkostrawne i rzadko uczulające białka. Tak jak wspominałaś, masz 5 lat, żeby się uleczyć... przygarniając taką! Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mocz możesz złapać sama (polecam metodę "do chochli", jest polecana na forach) lub napoić kota strzykawką u weta i wycisnąć pęcherz, co bardzo stresuje zwierzę. Często jest to kwestia żwirku, ale pisałaś, że innych nie toleruje - jakie rodzaje próbowałaś? Jak często wymieniasz? Proponuję dołożyć kolejną kuwetę, to często poprawia sytuację. To co piszesz, wskazuje raczej na problemy z kocimi uczuciami, a bywają one bardzo skomplikowane. W wątku mamy dziewczyny zainteresowane behawiorem, może coś doradzą. Twój kocur niezbyt lubi obcych, a jak się przy nich zachowuje, jaki jest względem nich? Nie wyrzucaj kanapy. Obstawiam ,że nową obsika w pierwszej kolejności. Ciężko usunąć koci mocz, preparaty są drogie i średnio skuteczne, zwłaszcza jeśli aromat wsiąkł i zastał. Pilnuj siatek, a może w ostateczności włóż skrawek do kuwety? To może utrwalić w nim nawyk lania na folię, ale może uda się przypomnieć mu, gdzie jego miejsce. Drugi kot też jest wysterylizowany?
|
|
|
#2812 | |||||
|
KOTerator
|
Celinka boska
. Ona jest niebieska, prawda? Sonia jest liliowa, a zawsze chciałam niebieskiego kota... ![]() ---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ---------- Cytat:
Konina z Herrmannsa jest, a Herrmannsa często koty nie lubią . Jest jeszcze z innej firmy konina? Proszę o nazwę .Cytat:
![]() Cytat:
.Według mnie w Twoim przypadku nie .Cytat:
Cytat:
Ja w przyszłym roku na 50% idę na kurs behawiorysty , do technikum wet. też bym chciała, coś będę musiała wybrać, bo to kosztowna sprawa. Dobre pytanie .
|
|||||
|
|
|
#2813 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nie wprowadzę od razu karmy bezzbożowej, myślałam, żeby go jeszcze jakieś trzy-cztery miesiące potrzymać na jakimś kittenie i wtedy kupić wspólną bezzbożówkę dla Safiry i Euzebiego (Safira z Zyziem akurat skończą Almo Nature w tym czasie). Dzwoniła pani weterynarz i partia Puriny jest spieprzona, trzy kotki mają to samo, u dwóch odstawili Purine i kotki dostały gastro intestinal i momentalnie lepiej. Ja próbuję z Almo z rybą i ryżem od rana, na razie sensacji żadnych nie ma, oprócz tego, że zajada z dużo większym smakiem (ale dostaje po troszeczkę, żeby znów nie zaszkodzić). Mam dać dwa dni i obserwować, jeśli nie będzie poprawy też dostanie zagęszczającą karmę |
|
|
|
|
#2814 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
1. na all znalazlam jakispreparat benka co "wykrywa" problem moczu .... znacie? polecacie? 2. zwirki probowalam rozne, roznych firm.... od benkow, piaskow, po drzewne... tylko ten 1 piasek z tesco toleruje... zmieniam teraz codziennie- w sensie cay piach codziennie.... kiedys caly raz w tyg, a na biezaco nieczystosci... ale teraz juz 2 dni do tego piachu nie wejdzie wiec sypie malo i codziennie zmieniam... kuwete myje raz w tyg ![]() 3. kot ma w nosie obcych, ogolnie typowy kot co wlasnymi sciezkami bryka, ale przyjazny... lubi wlazic do torebek, od pol roku nawet da sie poglaskac lub sam przyjdzie sie poprzymilac 4. 2 kotek tez wysterylizowany
|
|
|
|
|
#2815 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
Ten preparat jest dla kotów z przewlekłymi problemami, wrzuca się ten proszek regularnie za każdym razem do kuwety i obserwuje zmiany, jak tylko jest coś inaczej to się leci do weta. |
|
|
|
|
#2816 |
|
Zadomowienie
|
Jaka ona jest cudowna... ---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ---------- Świetne zdjęcia |
|
|
|
#2817 | |
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Czy naprawdę muszę wymieniać? Kurde...
|
|
|
#2818 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
Gdzie? Możesz mi adres podać, wpadnę kiedyś Ja nie wiem kogo masz na myśli .
|
|
|
|
|
#2819 | |
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Połowę bywalczyń wątku.
|
|
|
#2820 |
|
KOTerator
|
Dzięki
Dobra, to która idzie ze mną na ten kurs przygotowujący do kursu ? Później jest normalny kurs (w Krakowie) ale to później.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:58.

. Raczej zmiana diety.
Teraz na Almo Nature kupki niemal nieśmierdzące
Jak z Zyziem zjedzą te 12 kilo Almo to kupię coś bezzbożowego

) i kocimiętkę.

.
.
Gdzie? Możesz mi adres podać, wpadnę kiedyś
.