Koty część IV - Strona 94 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-23, 08:48   #2791
ziazik
Rozeznanie

Dot.: Koty część IV

Cytat:
Napisane przez monika_sonia Pokaż wiadomość
Wątpię, że to alergia . Raczej zmiana diety.
Jak już wcześniej pisałam - ja bym odstawiła całkowicie wszystkie suche karmy i żywiła kota dobrym mokrym dopóki się to nie unormuje.
Jeśli w ciągu kilku dni nic się nie zmieni spróbuję zrobić tak, jak piszesz

Zastanawia mnie, że kilka dni temu Safirka miała lekko słabsze kupy i bardziej śmierdzące i zastanawiam się, czy to akurat nie wtedy, kiedy jej nie przypilnowaliśmy wystarczająco i trochę mu podjadła Teraz na Almo Nature kupki niemal nieśmierdzące Jak z Zyziem zjedzą te 12 kilo Almo to kupię coś bezzbożowego
ziazik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-23, 09:13   #2792
stasiek
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak na szybko - mój post z II części Klik!
dzieki. Czyli najlepsze sa bezzbozowe? Czy one sa odpowiednie dla kociat, czy tylko dla doroslych kotow?
Stary 2012-05-23, 09:14   #2793
ja_dalia
Wtajemniczenie

witajcie

mam pytanie...

moj kot zaczął sikać na kanape... pomine fakt ze smierdzi i jest juz do wywalenia.... co moge zrobic????

mam małe dziecko i młoda bawila sie na kanapie, teraz kłade na to gruby koc, bo juz cała kanapa obszczana.... obecnie nie mam juz sumienia klasc na nia dziecka, nie mowiac ze juz nikogo nie zapraszam bo smrod i usiąsc nie ma gdzie....

nie chce oddac kota- ma 5 lat, ale chyba nie pozostawia mi wyboru...

Daniel Fasolek w drodze

ja_dalia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-23, 09:19   #2794
Malla
Nie depcze krokusów

ja_dalia - kocur? kastrowany? kiedy wybierasz się do weta na badanie krwi i moczu?
Stary 2012-05-23, 09:23   #2795
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez stasiek Pokaż wiadomość
dzieki. Czyli najlepsze sa bezzbozowe? Czy one sa odpowiednie dla kociat, czy tylko dla doroslych kotow?
Są różne opinie, ale generalnie kot jest mięsożerny, więc węglowodanów (czyli zboża, warzyw, owoców etc.) powinno być mało w jego diecie - idealnie 0k. 5% (a w niektórych karmach w składzie jest głównie zboże), w tych dobrych karmach nie przekraczają one 20%, przeważnie jest to ok. 15%.

A czy karmić kocięta karmami bezzbożowymi (nie mają podziału na karmy dla kociąt i karmy dla dorosłych, chyba tylko Applaws ma taki podział)? Według mnie kot to kot, i jak mu podajesz jakieś pasty witaminowe i dobrą bezzbożówkę dla kotów w każdym wieku, jak nie ma rewelacji żołądkowych i chrupki nie są za duże dla maluszka - to nie widzę przeciwwskazań.

---------- Dopisano o 09:23 ---------- Poprzedni post napisano o 09:20 ----------

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
ja_dalia - kocur? kastrowany? kiedy wybierasz się do weta na badanie krwi i moczu?
O to samo miałam pytać .

Edytowane przez monika_sonia
Czas edycji: 2012-05-23 o 09:25
monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-23, 09:26   #2796
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:

kocur, kastrowany.... wszystko było super, aż jak zaszłam w ciąże zaczął podsikiwać w toalecie.... wstawiłam 2gą kuwete i problem zniknął... wrócił 2 miesiące temu....

rozumiem ze to moze byc na tle zdrowotnym??? skoro sugerujesz weta i badania ?

Daniel Fasolek w drodze

Stary 2012-05-23, 09:30   #2797
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez ja_dalia Pokaż wiadomość
kocur, kastrowany.... wszystko było super, aż jak zaszłam w ciąże zaczął podsikiwać w toalecie.... wstawiłam 2gą kuwete i problem zniknął... wrócił 2 miesiące temu....

Zawsze najpierw trzeba wykluczyć choroby, może to być np. zapalenie pęcherza. Złap mu mocz do pojemniczka i zawieź do weta do 3 godzin chyba, koszt niewielki a to jedno wykluczysz, a jak będziesz miała chwilkę to kota zabierz na pobranie krwi i badania.

Ja sugeruję jeszcze zazdrość o dziecko. Czy kot zmienił się ostatnio, stał się bardziej osowiały? Możliwe, że zszedł na drugi plan i tak chce zwrócić na siebie Twoją uwagę. Tu by pomógł Feliway i dopieszczenie kocura.

Doczytałam lepiej? To problem jest aż tak długo?

Edytowane przez monika_sonia
Czas edycji: 2012-05-23 o 09:32
Stary 2012-05-23, 09:37   #2798
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
Zawsze najpierw trzeba wykluczyć choroby, może to być np. zapalenie pęcherza. Złap mu mocz do pojemniczka i zawieź do weta do 3 godzin chyba, koszt niewielki a to jedno wykluczysz, a jak będziesz miała chwilkę to kota zabierz na pobranie krwi i badania.

Ja sugeruję jeszcze zazdrość o dziecko. Czy kot zmienił się ostatnio, stał się bardziej osowiały? Możliwe, że zszedł na drugi plan i tak chce zwrócić na siebie Twoją uwagę. Tu by pomógł Feliway i dopieszczenie kocura.

Doczytałam lepiej? To problem jest aż tak długo?
wiesz co sytuacja pojawia się na tyle... wybiorczo, ze sądzilam ze to jeden raz... potem sytuacja sie powtorzyła, wiec zmienilam piasek, wyszorowalam kuwety i znow byl spokoj, znow sie zdarzylo.... np. teraz ma tak ze sika na reklamowki.... a wczoraj zostawilam 1 na kanapie i ja oszczal, przy tym kanape i koc na ktorym lezy mała :/

nie mam juz sił...

rzeczywiscie kot jest mniej dopieszczany, ale nie zauwazylam by z tego powodu byl osowialy... on taki indywidualista, rzadko przychodzil na pieszczochy, teraz chyba bardziej , jak młoda śpi to staram się mu poswiecic chwile...

sama juz nie wiem co robic ;( nie chce oddawac bo jednak wzielam na siebei odpowiedzialnosc i zwierz to nie zabawka, a poza tym kocham tego potworka.... ale to oszczywanie to juz mnie dobija ....

Daniel Fasolek w drodze

Stary 2012-05-23, 09:46   #2799
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
nie mam juz sił...

sama juz nie wiem co robic ;( nie chce oddawac bo jednak wzielam na siebei odpowiedzialnosc i zwierz to nie zabawka, a poza tym kocham tego potworka.... ale to oszczywanie to juz mnie dobija ....
Wysprzątaj dom jakimś Urine Off albo boraksem, spryskaj miejsca gdzie sika odstraszaczem dla kotów, zrób kotu badania krwi i moczu, pomyśl o zakupie Feliwaya do kontaktu, ale może też być ten w sprayu, baw się z kotem regularnie i nie mów o oddaniu kota, bo kot może wyczuć, że jesteś na niego zła i go nie chcesz i będzie jeszcze częściej sikał...

---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:44 ----------

W II części wątku było dużo o pieSZCZOCHach, poczytaj.

Stary 2012-05-23, 09:47   #2800
iwona1110
Zadomowienie

Cytat:
nie mam juz sił...
Dziewczyny dobrze radzą - najpierw weterynarz i badania. Jak nic nie wykażą to znaczy że jakieś problemy behawioralne i z nimi trzeba powalczyc.

Mój facebook
iwona1110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-23, 09:53   #2801
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
Wysprzątaj dom jakimś Urine Off albo boraksem, spryskaj miejsca gdzie sika odstraszaczem dla kotów, zrób kotu badania krwi i moczu, pomyśl o zakupie Feliwaya do kontaktu, ale może też być ten w sprayu, baw się z kotem regularnie i nie mów o oddaniu kota, bo kot może wyczuć, że jesteś na niego zła i go nie chcesz i będzie jeszcze częściej sikał...

---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:44 ----------

W II części wątku było dużo o pieSZCZOCHach, poczytaj.
podejrzewam ze u mnie tez wynika to z charakteru kota a nie choroby, bo on zawsze mial tak, ze jak np na noc mnie nie bylo i nie mogl ze mną spac to potrafił obszczac np buty po złosci....

moj ex nie lubil kotow i jak zaczal u mnie nocowac i zepchnal kota z wyra to tez mu po złości obszczywal plecak albo buty, albo jak cos na ziemi lezalo- czytaj skarpetka, majty itd :/

ps. polecacie jakis sklem na all, abo www gdzie moge kupic powyzsze specyfiki ?

Daniel Fasolek w drodze

Stary 2012-05-23, 10:07   #2802
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
podejrzewam ze u mnie tez wynika to z charakteru kota a nie choroby, bo on zawsze mial tak, ze jak np na noc mnie nie bylo i nie mogl ze mną spac to potrafił obszczac np buty po złosci....

moj ex nie lubil kotow i jak zaczal u mnie nocowac i zepchnal kota z wyra to tez mu po złości obszczywal plecak albo buty, albo jak cos na ziemi lezalo- czytaj skarpetka, majty itd :/

ps. polecacie jakis sklem na all, abo www gdzie moge kupic powyzsze specyfiki ?
To jest mit, że kot kiedykolwiek cokolwiek robi na złość człowiekowi. Jak robi coś, co nam się nie podoba to tylko dlatego, że chce nam coś przekazać.

Też miałam sikającego kocura, wiem jak jest, jedna sofa skończyła na śmietniku przez niego, ostatecznie wyszło, że chciał mieć trzy kuwety (jedną na sioo, jedną na qpale i jedną do grzebania).

Zooplus, animalia, keko i może jeszcze coś dziewczyny podadzą bo już więcej mi do głowy nie przychodzi.

---------- Dopisano o 10:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ----------

Feliway to feromony kocie. Jeszcze są Krople Bacha na uspokojenie, można próbować, są tańsze od Feliway, ale ja nie próbowałam. Zawsze można próbować walerianę (Szpiegu mi ostatnio poleciła dla Soni ) i kocimiętkę.

Stary 2012-05-23, 10:09   #2803
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
To jest mit, że kot kiedykolwiek cokolwiek robi na złość człowiekowi. Jak robi coś, co nam się nie podoba to tylko dlatego, że chce nam coś przekazać.

Też miałam sikającego kocura, wiem jak jest, jedna sofa skończyła na śmietniku przez niego, ostatecznie wyszło, że chciał mieć trzy kuwety (jedną na sioo, jedną na qpale i jedną do grzebania).

Zooplus, animalia, keko i może jeszcze coś dziewczyny podadzą bo już więcej mi do głowy nie przychodzi.

---------- Dopisano o 10:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ----------

Feliway to feromony kocie. Jeszcze są Krople Bacha na uspokojenie, można próbować, są tańsze od Feliway, ale ja nie próbowałam. Zawsze można próbować walerianę (Szpiegu mi ostatnio poleciła dla Soni ) i kocimiętkę.

thx

a teraz last question - obszczaną, śmierdząca kanape wywalic teraz i kupic nową (tapicerke? skóre? help) czy najpierw zaczekac np z miesiac wprowadzic specyfiki, badania, bla bla bla... 5 kuwete i dopiero ???

bo na serio od miesiąca nie przyjmuje gosci - taki smrod :/

Daniel Fasolek w drodze

Stary 2012-05-23, 10:14   #2804
monika_sonia
KOTerator

Ile masz kotów i ile masz kuwet?

Kiedy idziesz do weta?

Zrobisz badania krwi, złapiesz mocz do badania?

Kanapa to najmniejszy problem w tej chwili, kotu ewidentnie coś dolega i trzeba dojść o co mu chodzi i jak mu pomóc. Nie ma czegoś takiego jak wredny kot i ludzie pozbywają się sikających kotów tylko dlatego, że nie chce się im domyślić, o co chodzi.

Ja sofę wyrzuciłam, to było ładnych parę lat temu i mało mnie z domu razem z tą sofą i kotem nie wywalili . Trzecia kuweta pomogła.

A może zmieniłaś żwirek i kotu nie pasuje?
Ja obstawiam coś z pęcherzem a jak nie, to depresja poporodowa i trzeba to u niego leczyć. Będzie dobrze.

Stary 2012-05-23, 10:24   #2805
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
Ile masz kotów i ile masz kuwet?

Kiedy idziesz do weta?

Zrobisz badania krwi, złapiesz mocz do badania?

Kanapa to najmniejszy problem w tej chwili, kotu ewidentnie coś dolega i trzeba dojść o co mu chodzi i jak mu pomóc. Nie ma czegoś takiego jak wredny kot i ludzie pozbywają się sikających kotów tylko dlatego, że nie chce się im domyślić, o co chodzi.

Ja sofę wyrzuciłam, to było ładnych parę lat temu i mało mnie z domu razem z tą sofą i kotem nie wywalili . Trzecia kuweta pomogła.

A może zmieniłaś żwirek i kotu nie pasuje?
Ja obstawiam coś z pęcherzem a jak nie, to depresja poporodowa i trzeba to u niego leczyć. Będzie dobrze.
1. mam 2 koty, drugi mlodszy o rok, nic mu nie przeszkadza

2. do weta jutro, bo mam z kim dziecia zostawic ( a wyprawa to nie lada,bo kot za chiny nie da sie wsadzic do transportera,wiec musze w koc i pieszo - na szczescie blisko mam )

3. krew zrobie, ale nie wiem czy mocz uda mi sie złapac... jakies rady ?

4. jak napisalam- nie chce pozbyc sie kota, stad moje 10000 pytan o pomoc w walce ze szczaniem

5. kanape musze wywalic, bo nie idzie w pokoju wysiedziec :/

6. żwirek mam z tesco bo tylko w taki sie zalatwia... jak stosowalam inne to kuwete omijał szeeeeerokim łukiem... a ten mu pasuje i załatwia sie w kuwecie, chyba ze.... nie

Daniel Fasolek w drodze

Stary 2012-05-23, 10:33   #2806
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
1. mam 2 koty, drugi mlodszy o rok, nic mu nie przeszkadza

2. do weta jutro, bo mam z kim dziecia zostawic ( a wyprawa to nie lada,bo kot za chiny nie da sie wsadzic do transportera,wiec musze w koc i pieszo - na szczescie blisko mam )

3. krew zrobie, ale nie wiem czy mocz uda mi sie złapac... jakies rady ?

4. jak napisalam- nie chce pozbyc sie kota, stad moje 10000 pytan o pomoc w walce ze szczaniem

5. kanape musze wywalic, bo nie idzie w pokoju wysiedziec :/

6. żwirek mam z tesco bo tylko w taki sie zalatwia... jak stosowalam inne to kuwete omijał szeeeeerokim łukiem... a ten mu pasuje i załatwia sie w kuwecie, chyba ze.... nie
Może jest jakiś konfikt z drugim kotem? Może nie chcą już załatwiać się do wspólnej kuwety?

Nie masz transportera? Jedna z nas tu kota w transporterze do weta niosła i zdołał uciec, z koca się może wyślizgnąć .

Umyj kuwetę, nasyp świeży piasek, zachęć kota do sikania a jak już zacznie sikać podnieś ogon i złap do pojemniczka mocz. Kot jak zacznie sikać to nie może przestać (dlatego nie można krzyczeć na kota sikającego czy go popychać/przeganiać, bo jak już zacznie to nic nie zrobisz).

Szkoda, że nie odezwałaś się, jak to się zaczęło...

Kanapę można wypucować w Urine Off czy czymś podobnym, w Virkonie itp, musiałabyś poczytać o tym, niekoniecznie trzeba ją wyrzucać.

Dobrze, że żwirek jest ten lubiany.

Stary 2012-05-23, 10:36   #2807
anty_lopka
Raczkowanie

Cytat:
kanape musze wywalic, bo nie idzie w pokoju wysiedziec :/
hm, z kanapą radziłabym wytrzymać i poczekać póki problem nie minie. Bo jak kupisz nową i siknie parę razy to co zrobisz? Następna wyrzucisz? Dopóki kot obsikuje starą, to ją wyczyść, wyszoruj, tak jak radziła Monika. Ona tez miała szczącego kota, więc jest juz zaprawiona w boju
a żeby "złapać" mocz to musisz kota przyfilować jak kuca i wtedy pod kuper chochlę do zup to najlepsze urządzenie będzie trudno, ale jak wyczujesz dobry moment to powinno się udać i po złapaniu biegusiem do analizy, bo to długo czekać nie może

GRATUJĘ - http://gratyzchaty.pl/?ref=38599

Kocia stronka
anty_lopka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-23, 10:41   #2808
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez anty_lopka Pokaż wiadomość
hm, z kanapą radziłabym wytrzymać i poczekać póki problem nie minie. Bo jak kupisz nową i siknie parę razy to co zrobisz? Następna wyrzucisz? Dopóki kot obsikuje starą, to ją wyczyść, wyszoruj, tak jak radziła Monika. Ona tez miała szczącego kota, więc jest juz zaprawiona w boju
a żeby "złapać" mocz to musisz kota przyfilować jak kuca i wtedy pod kuper chochlę do zup to najlepsze urządzenie będzie trudno, ale jak wyczujesz dobry moment to powinno się udać i po złapaniu biegusiem do analizy, bo to długo czekać nie może

Do trzech godzin trzeba zanieść, im szybciej tym lepiej.
Chochla to chyba żart był ? Ja do pojemników na mocz łapię mocz normalnie .

Stary 2012-05-23, 10:46   #2809
anty_lopka
Raczkowanie

he he to nie był żart kiedys naszej dawnej kotce tak z mamą łapałyśmy, bo za Chiny Ludowe nie dała do siebie podejść, jak robiła - był syk i ucieczka z fontanną spod ogona a jak chochla szła w ruch to znienacka i zawsze się udawało.

Celina:"NARESZCIE WOLNA!!!"
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_0311.jpg (62,8 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0312.jpg (123,5 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0313.jpg (82,1 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0315.jpg (142,3 KB, 9 załadowań)

GRATUJĘ - http://gratyzchaty.pl/?ref=38599

Kocia stronka
anty_lopka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-23, 10:49   #2810
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
Może jest jakiś konfikt z drugim kotem? Może nie chcą już załatwiać się do wspólnej kuwety?

Nie masz transportera? Jedna z nas tu kota w transporterze do weta niosła i zdołał uciec, z koca się może wyślizgnąć .

Umyj kuwetę, nasyp świeży piasek, zachęć kota do sikania a jak już zacznie sikać podnieś ogon i złap do pojemniczka mocz. Kot jak zacznie sikać to nie może przestać (dlatego nie można krzyczeć na kota sikającego czy go popychać/przeganiać, bo jak już zacznie to nic nie zrobisz).

Szkoda, że nie odezwałaś się, jak to się zaczęło...

Kanapę można wypucować w Urine Off czy czymś podobnym, w Virkonie itp, musiałabyś poczytać o tym, niekoniecznie trzeba ją wyrzucać.

Dobrze, że żwirek jest ten lubiany.

1. konfliktu nie ma... zachowuja sie normalnie... teraz, tez sikal do kuwet, wiec czemu w nocy na kanape

2. mam transorter, ale nie mam zbroi by przezyc lapanie kota i wsadzenie go tam.... ostatnio zadrapal mnie po twarzy i szyi i to ostro ;/ a w kocu wiem ze mniej bezpiecznie, ale umiem tak zlapac ze sie nie wydostanie

3. wlasnie kliknelam zakupy na alll
kanape mylam, ale mam wrazenie ze smrod tylko sie rozprzestrzenił

Daniel Fasolek w drodze

Stary 2012-05-23, 10:58   #2811
Malla
Nie depcze krokusów

anty_lopka - jaka dumna pani!
Cytat:
Napisane przez ziazik Pokaż wiadomość
Jak z Zyziem zjedzą te 12 kilo Almo to kupię coś bezzbożowego
12 kilo! W moim mieszkaniu taki wór by się nawet nie zmieścił.

Myślę, że przy biegunkach nie powinnaś wprowadzać od razu karmy bezzbożowej, tylko dopiero po ustabilizowaniu qpy. Pamiętaj, że przez wątek często przewijały się spostrzeżenia, że Applaws zmiękcza kał. Czytałam na forach, że świeży kurczak może wywoływać zatwardzenie. Z mokrą karmą mam różne doświadczenia i wolałabym sama przygotować kotu posiłek niż dać puszkę, po której może być gorzej.

Alergie różnie się objawiają. Koleżance z fundacji przy podejrzeniu alergii na kurczaka wet zalecił koninę, często polecana jest dziczyzna. Nie sądzę, by w naturze koty je spożywały (choć kto wie, mój tygrys gryzł mój koński ogon), ale zawierają lekkostrawne i rzadko uczulające białka.
Cytat:
Zaczynam chorować na trikolorki .
Tak jak wspominałaś, masz 5 lat, żeby się uleczyć... przygarniając taką!
Cytat:
Są różne opinie, ale generalnie kot jest mięsożerny, więc węglowodanów (czyli zboża, warzyw, owoców etc.) powinno być mało w jego diecie - idealnie 0k. 5% (a w niektórych karmach w składzie jest głównie zboże), w tych dobrych karmach nie przekraczają one 20%, przeważnie jest to ok. 15%.
Wkurza mnie to, że na opakowaniach jest podawana zawartość tłuszczu, która nie jest tak istotna, a o cukrach nie ma wzmianki.
Cytat:
Według mnie kot to kot, i jak mu podajesz jakieś pasty witaminowe i dobrą bezzbożówkę dla kotów w każdym wieku, jak nie ma rewelacji żołądkowych i chrupki nie są za duże dla maluszka - to nie widzę przeciwwskazań.
Nie stosuję żadnej suplementacji, czy to konieczne?
Cytat:
Są 2 możliwości - problem fizyczny lub behawioralny. Pierwszy można wykluczyć badaniami.
Mocz możesz złapać sama (polecam metodę "do chochli", jest polecana na forach) lub napoić kota strzykawką u weta i wycisnąć pęcherz, co bardzo stresuje zwierzę.

Często jest to kwestia żwirku, ale pisałaś, że innych nie toleruje - jakie rodzaje próbowałaś? Jak często wymieniasz? Proponuję dołożyć kolejną kuwetę, to często poprawia sytuację.

To co piszesz, wskazuje raczej na problemy z kocimi uczuciami, a bywają one bardzo skomplikowane. W wątku mamy dziewczyny zainteresowane behawiorem, może coś doradzą.

Twój kocur niezbyt lubi obcych, a jak się przy nich zachowuje, jaki jest względem nich?

Nie wyrzucaj kanapy. Obstawiam ,że nową obsika w pierwszej kolejności. Ciężko usunąć koci mocz, preparaty są drogie i średnio skuteczne, zwłaszcza jeśli aromat wsiąkł i zastał.

Pilnuj siatek, a może w ostateczności włóż skrawek do kuwety? To może utrwalić w nim nawyk lania na folię, ale może uda się przypomnieć mu, gdzie jego miejsce.

Drugi kot też jest wysterylizowany?
Stary 2012-05-23, 11:07   #2812
monika_sonia
KOTerator

Celinka boska . Ona jest niebieska, prawda? Sonia jest liliowa, a zawsze chciałam niebieskiego kota...

---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ----------

Cytat:
Myślę, że przy biegunkach nie powinnaś wprowadzać od razu karmy bezzbożowej, tylko dopiero po ustabilizowaniu qpy. Pamiętaj, że przez wątek często przewijały się spostrzeżenia, że Applaws zmiękcza kał. Czytałam na forach, że świeży kurczak może wywoływać zatwardzenie. Z mokrą karmą mam różne doświadczenia i wolałabym sama przygotować kotu posiłek niż dać puszkę, po której może być gorzej.

Alergie różnie się objawiają. Koleżance z fundacji przy podejrzeniu alergii na kurczaka wet zalecił koninę, często polecana jest dziczyzna. Nie sądzę, by w naturze koty je spożywały (choć kto wie, mój tygrys gryzł mój koński ogon), ale zawierają lekkostrawne i rzadko uczulające białka.
U mnie Applaws nie szkodzi .
Konina z Herrmannsa jest, a Herrmannsa często koty nie lubią . Jest jeszcze z innej firmy konina? Proszę o nazwę .

Cytat:
Tak jak wspominałaś, masz 5 lat, żeby się uleczyć... przygarniając taką!

Cytat:
Wkurza mnie to, że na opakowaniach jest podawana zawartość tłuszczu, która nie jest tak istotna, a o cukrach nie ma wzmianki.
Na niektórych podają, ale przeważnie trzeba obliczyć ręcznie .

Cytat:
Nie stosuję żadnej suplementacji, czy to konieczne?
Według mnie w Twoim przypadku nie .

Cytat:
Są 2 możliwości - problem fizyczny lub behawioralny. Pierwszy można wykluczyć badaniami.
Mocz możesz złapać sama (polecam metodę "do chochli", jest polecana na forach) lub napoić kota strzykawką u weta i wycisnąć pęcherz, co bardzo stresuje zwierzę.
Da się tak? Nie wiedziałam.

Cytat:
To co piszesz, wskazuje raczej na problemy z kocimi uczuciami, a bywają one bardzo skomplikowane. W wątku mamy dziewczyny zainteresowane behawiorem, może coś doradzą.
Które to?

Ja w przyszłym roku na 50% idę na kurs behawiorysty , do technikum wet. też bym chciała, coś będę musiała wybrać, bo to kosztowna sprawa.

Cytat:
Dobre pytanie .

Stary 2012-05-23, 11:18   #2813
ziazik
Rozeznanie

Cytat:
12 kilo! W moim mieszkaniu taki wór by się nawet nie zmieścił.

Dlatego jest trzymany w piwnicy u teściów

Nie wprowadzę od razu karmy bezzbożowej, myślałam, żeby go jeszcze jakieś trzy-cztery miesiące potrzymać na jakimś kittenie i wtedy kupić wspólną bezzbożówkę dla Safiry i Euzebiego (Safira z Zyziem akurat skończą Almo Nature w tym czasie).

Dzwoniła pani weterynarz i partia Puriny jest spieprzona, trzy kotki mają to samo, u dwóch odstawili Purine i kotki dostały gastro intestinal i momentalnie lepiej. Ja próbuję z Almo z rybą i ryżem od rana, na razie sensacji żadnych nie ma, oprócz tego, że zajada z dużo większym smakiem (ale dostaje po troszeczkę, żeby znów nie zaszkodzić). Mam dać dwa dni i obserwować, jeśli nie będzie poprawy też dostanie zagęszczającą karmę
ziazik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-23, 11:20   #2814
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:

Często jest to kwestia żwirku, ale pisałaś, że innych nie toleruje - jakie rodzaje próbowałaś? Jak często wymieniasz? Proponuję dołożyć kolejną kuwetę, to często poprawia sytuację.

Twój kocur niezbyt lubi obcych, a jak się przy nich zachowuje, jaki jest względem nich?

Nie wyrzucaj kanapy. Obstawiam ,że nową obsika w pierwszej kolejności. Ciężko usunąć koci mocz, preparaty są drogie i średnio skuteczne, zwłaszcza jeśli aromat wsiąkł i zastał.

Pilnuj siatek, a może w ostateczności włóż skrawek do kuwety? To może utrwalić w nim nawyk lania na folię, ale może uda się przypomnieć mu, gdzie jego miejsce.

1. na all znalazlam jakispreparat benka co "wykrywa" problem moczu .... znacie? polecacie?

2. zwirki probowalam rozne, roznych firm.... od benkow, piaskow, po drzewne... tylko ten 1 piasek z tesco toleruje... zmieniam teraz codziennie- w sensie cay piach codziennie.... kiedys caly raz w tyg, a na biezaco nieczystosci... ale teraz juz 2 dni do tego piachu nie wejdzie wiec sypie malo i codziennie zmieniam... kuwete myje raz w tyg

3. kot ma w nosie obcych, ogolnie typowy kot co wlasnymi sciezkami bryka, ale przyjazny... lubi wlazic do torebek, od pol roku nawet da sie poglaskac lub sam przyjdzie sie poprzymilac

4. 2 kotek tez wysterylizowany

Daniel Fasolek w drodze

Stary 2012-05-23, 11:35   #2815
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
1. na all znalazlam jakispreparat benka co "wykrywa" problem moczu .... znacie? polecacie?
Znam, nie polecam. Nic nie zastąpi weta.

Ten preparat jest dla kotów z przewlekłymi problemami, wrzuca się ten proszek regularnie za każdym razem do kuwety i obserwuje zmiany, jak tylko jest coś inaczej to się leci do weta.

Stary 2012-05-23, 12:06   #2816
Siejusia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość

Kryśka dzisiaj na spacerze:

Jaka ona jest cudowna...

---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ----------

Cytat:
Napisane przez anty_lopka Pokaż wiadomość
Celina:"NARESZCIE WOLNA!!!"
Świetne zdjęcia
Stary 2012-05-23, 12:08   #2817
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
U mnie Applaws nie szkodzi .
Konina z Herrmannsa jest, a Herrmannsa często koty nie lubią . Jest jeszcze z innej firmy konina? Proszę o nazwę .
Sklepy mięsne, sklepy barfowe (w krakowskim dowiedziałam się, że to takie same mięso jak na targu), mrożonki u weterynarza.
Cytat:
Które to?
Czy naprawdę muszę wymieniać?
Cytat:
Napisane przez ziazik Pokaż wiadomość
Dzwoniła pani weterynarz i partia Puriny jest spieprzona, trzy kotki mają to samo, u dwóch odstawili Purine i kotki dostały gastro intestinal i momentalnie lepiej.
Kurde...
Stary 2012-05-23, 12:13   #2818
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Sklepy mięsne, sklepy barfowe (w krakowskim dowiedziałam się, że to takie same mięso jak na targu), mrożonki u weterynarza.
W Krakowie są sklepy barfowe? Gdzie? Możesz mi adres podać, wpadnę kiedyś .

Cytat:
Czy naprawdę muszę wymieniać?
Ja nie wiem kogo masz na myśli .

Stary 2012-05-23, 12:19   #2819
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
W Krakowie są sklepy barfowe? Gdzie? Możesz mi adres podać, wpadnę kiedyś .
Chełmońskiego 17, Azory.
Cytat:
Ja nie wiem kogo masz na myśli .
Połowę bywalczyń wątku.
Stary 2012-05-23, 12:32   #2820
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Chełmońskiego 17, Azory.

Połowę bywalczyń wątku.
Dzięki .

Dobra, to która idzie ze mną na ten kurs przygotowujący do kursu ? Później jest normalny kurs (w Krakowie) ale to później.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości