|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#63601 |
|
Strażnik Wizażu
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści
świetny kolor |
|
|
|
#63602 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przedwczoraj przesusz i siano ![]() Kupilam sobie za to wczoraj nowy olej w lidlu, w skladzie olej ryzowy, sojowy, oliwa z oliwek itd.
|
|
#63603 |
|
Zakorzenienie
|
|
#63604 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#63605 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Pokażę, bo i rady będę potrzebowała... Cytat:
![]() A jak się trafi: albo psikam jakąś samoróbną mgiełką, albo gotowcem (np eliksirem z Green Pharmacy), albo niczym, w samej odżywce też trochę wody jest. Cytat:
![]() Bingo shea, olej z nasion malin, żel hiaul., mleczan sodu, żel aloesowy Equilibra, SLP, OE lawendowy - na 20 min. Tak krótko, bo o ile włosy lubią takie bogate mieszanki, to skóra głowy a właściwie cebulki, nie. Mam wrażenie , że im więcej składników, tym gorzej. Jest na to sposób: włosy w kucyk, na kucyk maskę, a kucyk w worek Tylko że wtedy włosy ponad kucykiem musza się obejść smakiem.Cytat:
A spróbuj tak: przedziałki, jak do malowania odrostów, na calej głowie, w przedziałki peeling pedzelkiem, jak już będzie na całej głowie, trochę pomasować - to przyjemne jest, ale nie wiem, czy Ci tego trzeba ![]() (tzn. nie wiem, czy Ci trzeba peelingu, bo przyjemności to nigdy dość )świetny kolor, skręt ![]() Poza tym wyglądają na bardzo gęste --- Dziewczyny, proszę o radę - nie wiem, co zrobiłam moim włosom ![]() Są takie nie-moje, jakby ktoś podmienił - gładkie, niemal lejące się (niemal, bo końce jednak sztywne trochę), sypkie, spinki się z nich wysuwają. Wcześniej było wszystko odwrotnie Nie, żebym narzekała, jestem bardzo z nich zadowolona, mniej się kręcą ale wyglądają ładnie, tylko - i tu właśnie jest mój problem: pasemkują się, tzn. oddzielają się małe wąskie pasemka, cokolwiek na nie nakładam, ten stan się utrwala.19 maja była henna (Khadi ciemny brąz plus amla), wczoraj pierwsze mycie (Essential Care kubeczkowo z sokiem z owoców noni) - ta gładkość i miękkość pojawiła się właśnie po hennie, wcześniej były ,,zwyczajne", ale ta skłonność do pasemkowania się już była widoczna przed hennowaniem, więc to nie jest przyczyna. Uzywałam włąściwie samych emolientowych odżywek/masek (Bingo shea, Alterra morelka, GAiK), olejuję (olej babassu, Alterra limonka) w niewielkich ilościach na odżywkę prawie codziennie, wieksze olejowanie raz na tydzień. Na zdjęciach trochę widać, o co mi chodzi: 1 zdjęcie - dziś, czyli na drugi dzień po myciu - tylko niebieska Joaśka i Bielenda Grafiiti mały orzeszek (tu się przyznaję, że zaraz po myciu i tej masce nawilżającej, którą opisałam wyżej, jako bs nałożyłam na końce różową Artiste licząc na miejscowe wypłukanie henny... potem olej babassu, żel bielenda przeźroczysty, ciut mrożącego i spać - obudziłam sie z cienkimi pasmami nie do odgniecenia, spłukałam je wodą, i nałożyłam trochę niebieskiej Joaśki i ciut bielendy przeźroczystej, a ostateczny efekt - na zdjęciu)2 zdjęcie - naprawdę denerwowały mnie te pasemka, więc w desperacji rozczesałam je TT - i psiknęłam trochę pianką Pat and Rub (ona ma glicerynę - gliceryna wszystkich puszy, a mnie trochę skleja - dlaczego? ale tym razem nie skleiła jakoś bardzo) - włosy były prawie proste, delikatnie pofalowane, ale pasemka - widać je przy twarzy - i tak się pojawiają - co może być przyczyną? A, i to nie żel powoduje, czy cokolwiek co na nie nakładam stylizacyjnego; że się pasemkują ,,samoistnie" - widać już bezpośrednio po umyciu. Może sprawa cięcia? Ale wcześniej tak nie było, a nic nie zmieniałam. Edit: po godzinie od czesania, włosy wróciły na z góry upatrzone pozycje, to jest do stanu ze zdjęcia 1. Może falki sa bardziej uporządkowane. Ale i tak pasemkowanie występuje
Edytowane przez szsz Czas edycji: 2012-05-23 o 15:49 |
||||
|
|
|
#63606 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Wymieniasz bardzo dużo kosmetyków. Serio, dieta minimum, np SLS, płukanka lniana i Joaśka na końce Wyglądają zdrowo więc raz nic im nie będzie |
|||
|
|
|
#63607 |
|
Rozeznanie
|
Ja wczoraj dałam Romantic + olej słonecznikowy
... Ze względu na to pogniecenie zrobiłam koka na czubku, lekko je tylko rozczesałam... Teraz siedzę z maska nawilzajacą, bo takiego suszu nie miałam daaawno... Obwiniam Ziaję ![]() Odkryłam dlaczego maska stapiza mi pasowala---> moje włosy uwielbiają olej słonecznikowy, a on tam był ![]() Mam pytanie: chcę sobie kupić na próbę takie małe opakowanie jak do samolotu szamponu Babydream, albo jakiegoś myjadła z tej serii, ale boję się podrażnienia skalpu. Co z serii baydream będzie najlepsze dla skalpu, tzn nie podrażniło was? Właściwie mój skalp nie narzeka na podrażnienia, ale szampon Joanny wysusza, bo jest do przetluszczających i szukam czegoś delikatnego
Edytowane przez aleksandra987x Czas edycji: 2012-05-23 o 15:53 |
|
|
|
#63608 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja chce juz dlugie wlosy
|
|
#63609 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#63610 |
|
Raczkowanie
|
Czy któraś z Was używała szamponu dla dzieci 'zakręcony kokos/arbuz' z avonu? bo niestety nigdzie nie mogę znaleźć ich składu a w ciemno nie chcę kupować..
|
#63611 | ||||||||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Szkoda ze ta zmywalnosc taka watpliwa...Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Nie nakladam masek na skalp A mimo to problem wystepuje. Moze ta maska sama sie jakos przemieszcza troche na skore glowy gdy wpakuje ja pod czepek i stad sie bierze problem... Z 2 str nie moge pozbyc sie wrazenia, ze te maski w jakis sposob po prostu plączą mi te wlosy, badz tez dodatek polproduktow czy dlugie trzymanie na glowie (skutkiem czego nie sa juz potem ociekajace woda tylko wilgotne) powoduje trudnosci z rozczesywaniem. Ale w sumie staram sie czesac tak, zeby w ogole nie ciagnac cebulek, sama juz nie wiem co o tym myslec ![]() Cytat:
Fajnie oczyszcza i teoretycznie powoduje lepsze przenikanie wcierek itd. Cukier szybko sie rozpuszcza wiec nie jest to jakies dlugie, agresywne tarcie skory niczym papierem sciernym ![]() Cytat:
Jak Ci sluzy to bym sie go trzymala, no matter what Tez go mam ale czeka sobie wraz z SebaMedem na zuzycie BD i Alterry bezzapachowej. Jechalam tez na nim na poczatku CG bedac swiecie przekonana ze to lagodny szamponik ![]() SCS jest tak samo mocnym detergentem co SLS i SLES czy mimo wszystko lagodnieszym? A jak ma sie sprawa z ALS czy tam ALES? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
A przynajmniej na pewno mojej rodzinie, ktora niezmiennie uwaza, ze wydziwiam z tymi specjalnymi kosmetykami i miksturami i wierzy w magie marketingu ![]() Ostatnio w Multikinie dostalam probke "2-minutowej gleboko regenerujacej maski" Pantene, sklad do zapachu wyglada nastepujaco: aqua, stearyl alc., bis-aminopropyl dimethicone, behetrimonium methosulfate, cetyl alc. Dalej zapach, a zaraz po zapachu IPA, gdzies tam dalej widze jedynie pantenol, zapewne w znikomych ilosciach, a tak to... NIC! I co tu ma regenerowac? Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
I wlasnie to mnie uderzylo ostatnio - ze widac, jak sie skora swieci, tam gdzie przedzialek, teraz nie wiem, czy to normalka po tym peelingu czy po prostu jestem taka lysa i mam tam tak malo wlosow Bylabym wdzieczna za jakiekolwiek obserwacjeDzis musze umyc wlosy ale nie mam totalnie ochoty znowu lapac depresji nad tym grzebieniem... Moze jakos przetrzymam je do jutra, zobacze.Z fryzjerskich anegdotek: Moja siostra byla wczoraj u naszej fryzjerki. Pomine kwestie farbowania, ktora jest dla mnie jakims niewypalem, ale moja siora podobnie jak ja zapuszcza grzywke i fryzjerka tak jej ją obciela, ze moze nosic normalnie przedzialek na srodku a te pozostalosci grzywki po bokach i dalej zapuszczac. Z tym, ze aby sie to jakos ukladalo, zalecila mojej siostrze codzienne wywijanie tego przodu na prostownicy rozgrzanej do najwyzszej mozliwej temperatury. Takze zycze powodzenia przy zapuszczaniu... Jak sie jej to wszystko nie wykruszy to sie zdziwie
|
|
|
#63612 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pierwszy raz od kilku miesięcy widać, że urosły ale miałam wrażenie, ze je całkiem popaliłam i takie suche były więc pewnie zrezygnuję na kolejne kilka miesięcy, aż mnie znowu coś podkusi
|
|
#63613 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wlosy nawet jakby troche mniej mi po nim wypadaly niz po szamponie, ale moze cos innego akurat sie czasowo nalozylo (np. sam fakt bycia na wakacjach i relaks ). Mnie ani szampon, ani zel nie podraznil.
|
|
|
#63614 | |
|
Rozeznanie
|
Ja zaryzykuję, mój skalp przezył mycie byle czym z mnóstwem silnych detergentów, head&shoudersem, to moze i BD go nie podrazni
![]() Cytat:
Własnie widziałam tam serie BD, ale nie przyglądałam się dokładnie co mają, bo spieszyłam się na autobus. Jutro obejrzę i coś kupię ![]() Własnie bawię się w "wysusz włosy w dwie godziny bez wyprostu" Zapomni ałam o wyjściu wieczornym, olśniło mnie jak nakładałam glucika. I efekty po masce nawilzajacej zeżre powietrze z suszarki... |
|
|
|
|
#63615 |
|
sentimental animal
|
dodałam zdjęcia do codziennika
![]() szkoda, że nie mogę myć włosów rano, bo wieczorem tuż po myciu są takie fajne, a potem rano to już nie to samo ![]() jakie są jeszcze dobre do włosów olejki z alterry oprócz brzozy&pomarańczy i granat& awokado?
|
#63616 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#63617 |
|
Konto usunięte
|
Witam wszystkich.
Nie mam zwyczaju prosić kogoś na forum o pomoc, podczas gdy wszystkie informacje są wyszczególnione, ale.... Pomocy. Niedawno dowiedziałam się (na tym forum zresztą) jak należy pielęgnować falowane włosy. Mój typ to Wavy Swawy (?). Jako dziecko miałam cienkie proste blond włoski... ale potem.. Zawsze miałam problem z moimi włosami, były ciemne, grube i gęste, platały się niemiłosiernie, robił się z nich bezkształtny puch, pod wpływem wilgoci robiła się szopa,więc zawsze je związywałam. Próbowałam je prostowac, ale pod dojściu do szkoły znowu robiła się szopa. Potem przez kilka lat traciłam włosy - przy zachowaniu swojej struktury ilośc zmniejszyła się o połowę, więc efekt opłakany. Teraz pobudzam je do wzrostu i to przynosi efekty, ale... Przeczytałam dokładenie wszystkie przylepione na górze wątki. Od kilku tygodni próbuję postępować zgodnie z zaleceniami, ale efekty są makabryczne. Włosy po "stylizacji" z bezkształtnego puchu zamieniają się w obrzydliwe oklapnięte sztywne kluski, dzielą się na takie małe pasemka(pozwolę sobie porównać ten efekt, z tym na zdjęciu u koleżanki wyżej, tylko.. bardziej )i są wtedy mniej błyszczące. W efekcie zawsze je związuję. Wygląda to tak: rozczesuję i olejuje włosy (to już do dawna), zmywam szamponem bez sles, spryskuje odżywką, przeczesuje palcami, upięte włosy wysychają naturalnie podczas snu, rano stosuję znów troche odzywki ( z silikonami) i zabezpieczam końcówki, potem nakładam żel bielenda z czarną rzepą i ugniatam. Włosy wyglądają obrzydliwie, jakby były totalnie zaniedbane, suche, bez życia. Czy wszystko robię dobrze? Co robię źle. Czytałam o odzywkach reanimacyjnych z żelem aloesowym, żelu lnianym, ale boję się dalej eksperymentować, aby nie pogorszyć sprawy. Marzy mi się opadajaca na plecy tafla falowanych włosów, a wiem ze mam do tego predyspozycje, ale totalnie się zgubiłam. Bardzo proszę o jakieś porady.
Edytowane przez 201801220933 Czas edycji: 2012-05-23 o 20:06 |
|
|
|
#63618 |
|
Zakorzenienie
|
Od przyszłego tygodnia startuję z badaniami Kumpel będzie testował szampony do włosów i ich właściwości fizykochemiczne względem daty ważności.I jutro dzwonię o praktyki bezpłatne (nieuczelniane) do laboratorium, więc proszę trzymać kciuki ![]() Oczywiście włosy sumiennie pielęgnuję, to wkrótce rok
|
#63619 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Kręcone potrzebują dużo nawilżenia. Może tutaj tkwi problem?
Every time she closed her eyes Edytowane przez nez123 Czas edycji: 2012-05-23 o 20:06 |
|
|
|
|
#63620 |
|
Konto usunięte
|
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Stosuje tylko olejki. Próbowałam z odżywkami po zmyciu ale efekt sypkich prostych (bo takie wtedy były) włosów i wygładzenia (jaki daje większośc odżywek) na rzadkich włosach nie prezentuję się zbyt dobrze. Kiedy się falują mają dużo większą objętość. Więc jestem w kropce... Stosuję odzywkę b/s Gliss Kur z płynna keratyną (dopuszczam silikony dla zabezpieczenia, dla mnie są w tej roli najlepsze). Na noc spinam skręcone włosy na czubku głowy. Co do suchości, to w słońcu i sztucznym świetle niby się błyszczą, ale ..i tak wyglądają na suche, nie mówiąc już o makabrycznym efekcie suchości po rozczesaniu. Tak, żel nakładam na suche. Próbowałam dzisiaj zmoczyć i potem żel, ale efekt opłakany. Spróbuję z zawijaniem ich, ale musze skombinowac jakąś koszulke
Edytowane przez 201801220933 Czas edycji: 2012-05-23 o 20:17 |
|
|
|
#63621 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Zaznaczam że nie mam jakiś bardzo gęstych włosów, mam prześwity na skroniach i zakola, ale nic się nie lśniło.Nie mogę dogadać się z włosami . Dzisiaj dostaną tylko SLS i joaśkę b/s za karę, zobaczymy..
|
|
#63622 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
Co ja bym zrobiła...odrzuciła silikony, umyła włosy prostym szamponem i postawiła na odżywki d/s (Alterra morelowa, Garnier AiK) czy maski (Bingo Shea)...masz jakiekolwiek prócz tego Glisskura, gdzie pewnie tej płynnej keratyny w ogóle nie ma? Stylizacją się teraz nie zajmuj - to jest wisienka na torcie najważniejsze jest poprawienie ich stanu (pielęgnacja!)Odżywki, maski możesz dać na godzinę przed myciem, potem jakieś myjadło dzieciowe i odżywka b/s. Oleje w porządku, ale to będzie trwało strasznie długo :/ zainwestuj w jakąś polecaną przez nas odżywkę... Nie martw się, będzie dobrze, tylko potrzebna cierpliwość i systematyczność Aaaa, wyrzuć grzebień za czesanie na sucho masz ode mnie
|
|
|
|
|
#63623 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ide jeszcze ugotowac sobie gluta lnianego na jutro . Buszowalam po naturally curly i wypatrzylam nareszcie moj typ skretu a przynajmniej najblizszy: 2C ''Wavy Whirly''.Sounds good .
|
|
|
|
|
#63624 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Byłam na 3-dniowej wycieczce nad jeziorem. Włosy umyłam w niedzielę wieczorem i spłukałam rano maskę. Przez cały pobyt ich nie myłam. Było gorąco, więc skóra głowy na pewno się jakoś się pociła. Nosiłam też przez większość czasu turban na głowie. I co? Po 3 dniach w takich warunkach wyglądają DOBRZE. Jestem w szoku.
|
|
#63625 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny powiedzcie mi co sadzicie o doczepionych wlosach metodą clip in??
Raczej nie ma to zlego wplywu na naturalne wloski? Np gdybym doczepila sobie raz na tydzien na pare godzin powiedzmy, nie zaszkodzi to moim wlosom? To jest cos takiego jak bym spinkami podpinała sobie wlosy, tyle ze z przyczepionymi do nich pasemkami wlosow W sumie pomyslalam tez sobie, ze troche nawet takie doczepianie moglo by ochronic moje krecioly przed wiatrem albo sloncem, bo to przypina sie warstwami i niektóre moje wlosy bylyby tak choćby ukryte pod tymi pasemkami i wiatr i slonce ciezki miałyby dostęp, wiecie o co mi chodzi? ![]() zastanawiam sie nad ta metoda dlatego bo mam wesele za tydzien i chce dobrze wygladac, a te krotkie i ostatnimi czasy oklapniete wlosy jakos nie specjalnie dodaja mi uroku... :/:/ Edytowane przez affbe Czas edycji: 2012-05-24 o 10:23 |
|
|
|
#63626 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() jak dla mnie i tak ich za dużo, za ciepłe to :P Cytat:
|
||||
|
|
|
#63627 | |||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Wymieniłam dużo różnych rzeczy, żeby nie zostać oskarżoną o brak naolejowania i naemolientowania, nie nakładam wszystkiego na raz ![]() Ale rzeczywiście - macie rację, to moga być i proteiny, i oleje wnikające. Nie mam ich w ,,planie pielęgnacji", jakoś nie czułam takiej potrzeby, ale nakładałam je nadprogamowo w celu, ekhm, odbarwienia końcówek (nie tyle końcówek, co sporej dolnej części włosów). To może być to, bo te drobne posiekane pasemka są właśnie na takiej wysokości, jak nakładam te moje ,,rozjaśniacze". Dobrze się skłąda, wyjeżdzam na kilka dni, więc będę i tak zmuszona do pielęgnacji minimum, i nic nie będzie mnie kusiło ![]() Cytat:
![]() Cytat:
)Ale dla dobra nauki się poświęcę, zrobię dwa razy maskę z takich samych skłądników, i nałożę ją raz ,,metodą tradycyjną, a raz ,,workową" - i policzę efekt ![]() Cytat:
Ale liczę, prawie zawsze liczę, co uważam za bardziej zobiektywizowaną metodę, niż ocenę wzrokową ![]() Popatrzę następnym razem, ale tak przewidując, może się błyszczeć, skóra na twarzy też się błyszczy po peelingu. Cytat:
Cytat:
Może nie jest tak źle, jak Ci się wydaje?Moje włosy też długo wyglądały ,,totalnie zaniedbane, suche, bez życia", teraz są nawilżone (co i mnie, i włosy dziwi niepomiernie - to nasz pierwszy raz z nawilżeniem i nie jesteśmy pewne, czy to nam odpowiada), u mnie Dziewczyny chyba zidentyfikowały problem, ale u Ciebie może być inna przyczyna.Nie bałabym sie eksperymentów, zaszalej kiedyś w weekend, kiedy nie musisz wychodzić, póki sama się nie przekonasz, nie dowiesz się
Edytowane przez szsz Czas edycji: 2012-05-24 o 00:53 |
|||||||
|
|
|
#63628 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ponadto stosuje Jantar (trzecia seria) - wyrasta mi mnóstwo nowych włosów i rosną szybciej. Ogólny stan też się poprawił, ale to jeszcze nie jest ten efekt. Do tego biorę merzspecial i zaczęłam pić skrzyp ( w postaci naparu) Masz racje spróbuje znowu "poszaleć" z maskami i odzywkami d/s. Mam w planie kupić Alterre z granatem i aloesem i Ziaje Intensywna odbudowa. Myślę, ze to dobry wybór, bo nie mają silikonów. Marzy mi się maska organique. Poczytam w kwc o tych, które zaproponowałaś. ![]() Ogólnie rzecz biorąc pielęgnuje włosy od dłuższego czasu i miałam je pod pewną kontrolą przez pewien czas, ale zaczełam "kombinowac"... Dzieki podniosłaś mnie na duchu ![]() PS. Garnier AiK? Chodzi i tą z Awokado i masłem Karite? ;] Cytat:
![]() Macie racje muszę skupić się na odżywieniu i zacząć stosować maski i odżywki d/s. Edytowane przez 201801220933 Czas edycji: 2012-05-24 o 10:53 |
||
|
|
|
#63629 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#63630 | |||
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
tylko używaj systematycznie...Cytat:
Cytat:
|
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:51.

Szału ni ma, bo to na 3 dzień.
świetny kolor 
.

). Splukalam, nie mylam juz pozniej niczym. Wlosy rzeczywiscie nawilzone, zdefiniowane, troche mocniejsza fala wrocila, ale dalo sie zauwazyc lekkie obciazenie i przyklapik

Nie, żebym narzekała, jestem bardzo z nich zadowolona, mniej się kręcą ale wyglądają ładnie, tylko - i tu właśnie jest mój problem: pasemkują się, tzn. oddzielają się małe wąskie pasemka, cokolwiek na nie nakładam, ten stan się utrwala.
Bylabym wdzieczna za jakiekolwiek obserwacje
pierwszy raz od kilku miesięcy