|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4801 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
ah i polecam obejrzyjcie sobie filmik
od 4:20 jest naprawde uroczo![]() http://www.youtube.com/watch?feature...&v=xlCSnNbJvNE
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
|
|
|
#4802 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
Hej dziewczynki...Mały dziś cały dzień marudny, więc co doczytam i chce odpisać to już mnie woła czyt. płacze
Może jutro będzie lepiej....Tak na zybko to co pamiętam: Nikki trzymam mocno kciuki za Oskarka...oby odstawienie nabiału pomogło i żeby bóle odeszły.. Aguśka mi włosy zaczęły kilka dni temu lecieć, a w ciązy był taki spokój z wypadaniem.. Konia ja tez jestem za tym by dzieciaczki jak najwięcej na plasko leżały, ale ta godzinka w chuście nie zaszkodzi Ja wybrałam elastyczną...a to dlatego że uznałam, ze łatwiej będzie zawinąć najpierw chuste a potem wsadzić do niej dzieciaczka...tkana jest lepsza o tyle że nie jest tak grzejąca a dwa że na dłużej starczy..ja kupiłam z tej samej firmy co Aguśka czyli Natibaby za 149 zl..
|
|
|
|
#4803 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Niki a rumianek rzeczywiście jest delikatniejszy, ale uważaj z piciem go późnym popołudniem, bo jak któraś z dziewczyn pisała, dzieci mają problemy z zaśnięciem (oczy jak 5zł i usmiech od ucha do ucha, choć ziewanie takie, że normalnie by mnie połknęła - ale w końcu padała i to nagle - oczy się po prostu zamykały i już nie otwierały )
|
|||
|
|
|
#4804 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4805 | ||||||
|
Gang Iren
|
Cytat:
A ja nie wiedzialam,ze jest cos takiego!Przeciez to dyskryminacja karmiacych!No bo jak to:karmiaca matka nie moze bywac w niektorych miejscach No bo jak to zrobic skoro dziecko karmi sie na zadanie?Ja dostalam filmik od poloznej i tam kobiety karmily wszedzie,w parkach itd to ja myslalam,ze nie ma z tym problemu!Cytat:
![]() ![]() Wiem co czujesz,tez tak mialam z Wiki. Cytat:
Cytat:
Cytat:
A tak w skrocie o co chodzi z tym szuszaniem i klepaniem? Jak odjada goscie to sie wezme za czytanie ksiazki ![]() Cytat:
|
|
#4806 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() My dziś cały dzien na dworze...trzy razy wychodzilismy, wracalismy do domku tylko na karmienie Szymona, Filipa i moje ![]() Jestem umeczona jak nie wiem ale szczesliwa! Bedzie mi brakowalo tego całodziennego spedzania czasu z dziećmi jak wroce do pracy, mimo iz teraz czesto mowie, ze przydaloby sie odreagowac i dzieci "sprzedac" i odpoczac choc chwile... Ale w sb mąż zaprosil mnie do kina, chyba cycka odkręce i dam mamie dla Szymona No nic, sprobujemy wyjsc, jak cos to na sygnale bedziemy wracac ![]() Cytat:
![]() Wlasnie w chuscie ciezar dziecka rozklada sie na ramiona, plecy i to wlasnie w chuscie ja nie odczuwam wogole małego. Mowie calkiem powaznie, po noszeniu tak ok. 15 minut na rekach, bolą mnie ręce i kregosłup, w chuscie jak nosze, to naprawde nie bolą mnie plecy. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
i zycze by problemy u Oskarka poszly w niepamiec i zeby wyniki posiewu byly w porzadku![]() Cytat:
![]() Ja juz z pieluchami nie wyrabiam ![]() Cytat:
|
|
#4807 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc... bylismy ogladac te ziemie, najezdzilismy sie jeszcze w inne dwa miejsca (rozne miejscowosci
nie mam pojecia co jej bylo teraz naszczescie spi, po 23 dokarmie ja na spiocha, chyba ze sama sie zbudzi ... moje biedactwo ide Was podczytac troche ..
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
#4808 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A powinno byc to naturalne, nie rozumiem dlaczego niektorych ludzi to brzydzi? Nie rozumiem zakazow karmienia, przeciez glodne dziecko musi zjesc..Ostatnio wlasnie rozmawialam o tym z mezem, bo mielismy sobie pojechac gdzies w gory na jeden dzien. I mowie mu ze mam cyca wiec bedzie wygoda itd..i np mozemy isc do kawiarni czy restauracji i tam z boczku gdzies usiade i nakarmie a mąż mowi ze w restauracjach nie pasuje, ze ktos moze miec jakies ale... No kurna, noż sie otwiera! ---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ---------- Cytat:
|
|
#4809 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
pozatym zastanawiam sie ile taka kapiel powinna trwac i czy splukuje sie skore czysta woda po kapieli, czy ten krochmal ma sobie na skorze byc? I jak szybko powinna byc poprawa? Moze zadaje mase glupich pytan,ale ja sie zawsze tyle zastanawiam ![]() Natkulec - dzieki za podpowiedz o pielegnacji buzki Co do zabkow to Adasiowi tez zaczal pierwszy wychodzic jak mial 4 m-ce Dziewczyny, ktore odstawily nabial, a duzo tego jadlyscie?
|
|
#4810 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
)Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ---------- Cytat:
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|||||||
|
|
|
#4811 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A calego cialka nie polewalas potem czysta woda, tylko wloski? Adasia zabki (odpukac) jak narazie tez zdrowiutkie! A my jutro na dzien mamy i taty do adasia do pzredszkola idziemy
|
|
#4812 |
|
Zakorzenienie
|
Dziś rano poszliśmy do pediatry, bo Mały nadal kaszle i ma katarek. Na szczęście osłuchowo jest wszystko ok, więc nadal musimy czekać aż ta infekcja przejdzie sama. Mamy tylko psikać do nosa kropelkami na obkurczenie śluzówki, ale tylko wtedy gdy katar się nasili. Później byliśmy na USG bioderek i lekarz powiedział, że gdyby wszystkie dzieci były tak idealnie skonstruowane jak nasz Szymek, to on by pracy nie miał
Dał nam też kilka wskazówek odnośnie prawidłowej pielęgnacji i noszenia niemowlaka pod kontem bioderek, więc z wizyty jesteśmy bardzo zadowoleni
|
|
|
|
#4813 |
|
Zadomowienie
|
Nie ma za co
co do kąpieli to ja używam Oilatum lub Oilan no i myję w tym też włoski i nie spłukuję. Skóra Madzi jest idealnie nawilżona, nie stosuję żadnej oliwki czy balsamu ani ciemieniuchy a na dodatek dłonie moje i męża są dzięki temu świetnie nawilżone a mieliśmy suche
|
#4814 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mieliśmy robić w restauracji obiad i deser, a potem do domu już na jakieś ciacho, sałatkę itp. ale musieliśmy zrezygnować, w sumei nawet się cieszę bo taniej nas to wyjdzie. Cytat:
hej. ja dzisiaj miałam w domu mały zakład kosmetyczny, bo przyjaciółka przyjechała, zrobiła mi z paznokietkami, poplotkowałyśmy, a potem poszłam z małą na spacer. Byliśmy też zawieść kilka zaproszeń na chrzciny. koło 19 kąpanie jak zawsze, potem jedzonko i spanie. jutro jadę na jakieś zakupy, może coś upoluję sobie fajnego. w sumie kieckę na chrzciny mam, ale jakby było zimno to babcia męża szyje mi spódnice, ale i tak pokukam za czymś ciekawym
|
|
#4815 |
|
Wtajemniczenie
|
dobry wieczor
![]() Nikki aby Oskarek jak najszybciej doszedl do siebie - biedactwo ze tak sie meczy ![]() Tikki mi nie chodzilo o to ze jak sie mieszka zagranica to ludzie mysla ze sie ma duzo siana - oczywiscie to tez prawda, ale mi chodzi o to ze potrzebny nam spory piesek dlatego ze my mieszkamy w miejscu ktore wyglada naprawde wow i ludzi ciekawi co tutaj jest ( a jest sporo stajni, XVIII wieczny wielki dom, duzy ogrod a wlasciwie park...a bramy zadnej nie ma (!!!) i kazdy moze sobie wjechac jakby nigdy nic. dlatego myslimy tez o owczarku niemieckim, i w szoku jestem ze Twoja Peluska taka spokojna jest ![]() Dziewczyny ja odstawiony mialam nabial na 3 tyg, ogolnie to sama nie moge duzo nabialu bo mam nietolerancje laktozy (od 2 lat pije mleko bez laktozy). postanowilam odstawic nabial bo Hania miala zielone kupki, nitki krwi i krostki na buzce. po kilku dniach krostki znikaly powoli, kupki byly nadal takie same nawet po 2 tyg od odstawienia nabialu. ostatnio sa ok. do nabialu wrocilam bo sie bardzo slabo czulam, nabial jest w tak wielu rzeczach ze bylam w szoku, w bulkach, wedlinach drobiowych, ze tak naprawde niewiele rzeczy mi pozostawalo do jedzenia. i health visitor poradzila aby powoli wracac do nabialu - tym bardziej ze produkcja mleka mi zmalala, piramida zywnosciowa mi sie zaburzyla - bo jednak wapnia nie dostarczalam za bardzo, dokarmialam raz dziennie mm przez ostatni tydzien przerwy nabialowej- a tam laktoza, malej nic nie bylo, od tygodnia znow jem nabial - nieduzo - mleko do platkow i kawy pije oczywiscie bezlaktozowe. czytalam, ze nawet do 3 tyg proteiny mleka moga sie utrzymywac w naszym organizmie, takze najlepiej nabial odstawic na miesiac. najgorszy dla mnie byl pierwszy tydzien - pozniej powoli sie przyzwyczailam, ale dla mnie np. (mimo ze ja i tak serow nie jadam i smietany i jogurtow - to odstawienie bylo trudne). tylko sprawdzajcie skladniki tego co jecie - bo np. nie podejrzewalam ze np. w pasztecie drobiowym jest tez laktoza, a to wlasnie jej dzieci najczesciej nie toleruja. |
|
|
|
#4816 | |||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. Ona spała ja płakałam i budziłam się co 5 minut ![]() Cytat:
Cytat:
pytałam pediatry Eliza też pcha piąstki do buzi i ciumka je i ciumka. I ślini się na potęgę. Cytat:
Wystarczy napisać do NHSu na odpowiednim formularzu (dostaniesz go od GP lub jest w necie) A tak w ogóle to jeśli nie masz tego certyfikatu to za receptę płacisz coś poniżej 8funtów niezależnie od tego co na niej jest i w jakiej ilości [ Cytat:
kciuki mocno zaciśnięte. o matko! Cytat:
![]() Dzięki że mnie przyjęłyście z powrotem Cytat:
dobranoc kochane Edytowane przez Zariah Czas edycji: 2012-05-24 o 23:13 |
|||||||
|
|
|
#4817 | ||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#4818 |
|
Zakorzenienie
|
hallo,
wpadam powiedzieć dobranoc Drogim Koleżankom ![]() Nikki , trzymaj się dzielnie , jak dziecko choruje my też chorujemy , od środka nas rozrywa bolące serce, ale musimy być dzielne, bo te okruszki mogą liczyć głównie na nas Alamig dobrze,ze Szymonek zdrowy ![]() Desia jem ogórki i takie i takie, małosolne robimy na bieżąco w domu , w mlostku A propos białka to faktycznie bardzo trudno go unikać....powodzenia Dziewczyny , które muszą odstawić nabiał Ja dzisiaj jeszcze spacerek z tż walnęłam, byliśmy nad jeziorem osiedlowym , fajnie było, ogólnie piękne jest to moje osiedle , mamy w końcu zdjęcie w czwórkę .Właśnie skończyłam robić zaproszenia, nie wiem czy jutro ich trochę nie stuninguje,zobaczę jak wyschną ![]() Idę w kimono, bo jutro od rana sprzątanie chałupy i na działkę Śpijcie dobrze Dziewczyny, snem długim i dającym prawdziwy wypoczynek i niech Wam się śnią kolorowe sny ![]() A co do karmienia to ja myślę, że może być i wilk syty i owca cała, nie rozumiem zakazu, no chyba że faktycznie kobiety w tych miejscach jakoś specyficznie się zachowywały i to komuś przeszkadzało , hmmm....jestem w stanie zrozumieć,że kogoś krępuje widok gołych piersi obcej kobiety i dlatego karmię w miejscach publicznych zbytnio się nie obnażając, myślę ,że nikomu to nie przeszkadza.Ale słyszałam,że niektóre panie potrafią cyca wyciągnąć przy kasie w sklepie i podać stojącemu dwulatkowi , to chyba jest jednak lekka przesada.... Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-05-24 o 23:32 |
|
|
|
#4819 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:30 ---------- Aguska ale fajnie wygladacie ty i Szymonek na zdjeciu z chusta. Coraz bardziej przekonuje sie do chusty i po komunii jak juz bede miec pieniadze,bo teraz za duzo wydatkow to kupie.Tylko u nas nie ma tych firm co tutaj byly polecane niestety.
|
|
#4820 |
|
Zakorzenienie
|
U nas chyba faktycznie ruszaja zabki. Ewelinka mimo zmeczenia nie mogla spac, byla niespokojna i tylko cycus i cycus. Musiala pomoc mi mama bo mialam dosc i brakowalo mi pomyslu jak ja uspac. TZ w drugim pokoju spi...
Tak wiec jutro a raczej dzis, zakupie jakis specyfik na dziasla i sprawdze czy to od tego.
|
#4821 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4822 |
|
Wtajemniczenie
|
dzień dobry
![]() u nas kolejna miła nocka tylko minus tych ładnych nocek jest taki że później w dzień nie bardzo chce spać, nawet na spacerze
|
#4823 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień doberek
![]() U nas może nie super ale źle też nie było, pierwsza pobudka po 24 potem o 3 po jedzonku męczyła się Ania żeby zasnąć 1,5 godziny potem wzięłam ją do łóżka i nie wiem kiedy zasnęła bo ja zasnęłam pierwsza no i pobudka o 6 najadła się i teraz sobie leży w wózku i próbuje zasnąć.A ja dzisiaj muszę nas spakować na wyjazd
|
|
|
|
#4824 |
|
Rozeznanie
|
Gosia masz rację
pigułki są free. NiedoczytałamDzień dobry. Dzis wstałysmy wcześnie bo Eliza nie mogła zrobić kupy. Strasznie się prężyła i płakała od kilku tygodni dostawała espumisan na noc bo już wcześniej miałyśmy problemy. Teraz myślałam że może już odstawie bo ją nie lubię niepotrzebnych leków ani brać ani dawać małej. Ale chyba wrócimy do espumisanu. Pediatra mówi że może nawet trzeba będzie go brać aż do rozszerzenia diety czyli w naszym przypadku do 6 miesiąca. Ciekawe jak to będzie z pierwszym moim dniem matki? fajnie być mamą!
|
|
|
|
#4825 | |||
|
Zakorzenienie
|
A ja wczoraj byłam z Antkiem w przedszkolu na zajęciach otwartych na koniec dzieci zaśpiewały piosenkę dla mamy aż mi łzy w oczach stanęły.
Cytat:
kup takie małe ogórki włóż do słoika dodaj chrzan, koper i czosnek i zalej to wodą z solą na litr wody dwie łyżki soli ja daję więcej bo mój tż lubi już na drugi dzień zjeść ogóreczka.![]() Cytat:
nie dałabym![]() Ja podawałam ale nie w kropelkach tylko kupowałam te kapsułki i proszek wsypywałam do mleka ![]() ![]() Cytat:
tylko widzisz ja nie noszę Ani na rękach tylko podnoszę i przenoszę z miejsca na miejsce. Bo Ania nie jest noszona. Ja po ciąży a Antkiem mam poobsuwane kręgi i ogólnie kręgosłup w fatalnym stanie teraz czeka mnie znowu rtg i rehabilitacja ale się boję co tym razem wyjdzie .
|
|||
|
|
|
#4826 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ciekawe jak to będzie dziś :PCytat:
![]() Dla męża ![]() Cytat:
U mnie nocka jak zwykle spoko :P Spanko od 21.15 do 6, przewijanie, karmienie i teraz dalej spanko ![]() Cytat:
Cytat:
Właśnie moja Gabrysia też nie jest noszona zbytnio.. Szczerze mówiąc to ona tego nie lubi Jak się ją bierze w pozycji takiej poziomej do noszenia to w ogóle jest ryk. Woli np leżeć sobie i żeby ją zabawiać Ewentualnie w pozycji samolotowej lubi być noszona Ale to już nie moja działka tylko taty albo dziadka bo to nie na moje ręce
Nigdzie nie kupisz szczęścia, miłość daje je gratis. " Phil Bosmans Gabrysia Edytowane przez gosica502 Czas edycji: 2012-05-25 o 08:31 |
|||||
|
|
|
#4827 | |
|
Gang Iren
|
Dzien dobry!
Mamy kolejny tydzien za soba! 5 tygodni! ![]() Cytat:
W Pl bym zrobila,ale tutaj nie ma takich ogorkow,chrzanu i kopru tez nie widzialam
|
|
#4828 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to szkoda że nie ma takich ogórków i innych potrzebnych do tego dodatków
|
|
|
|
|
#4829 |
|
Wtajemniczenie
|
Gratulacje dla Eryczka i mamy
![]()
|
|
|
|
#4830 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Karolca, to szybko Ewelinka mialaby zabki, no ale nie jest to niemozliwe! Konia , to prawda z tym mlekiem, ja musialam odstawic przy karmieniu Adasia i to byla jakas masakra! Nigdy bym nie pomyslala ze laktoza jest w tylu roznych produktach! I zgodze sie z Monia , ze na dluzsza mete nie wolno (dla naszego wlasnego zdrowia)bezkarnie nie jesc nabialu, bo jednak nasz organizm go potrzebuje! No ale wszystkim , ktore musza odstawic zycze powowdzenia - bo nie jest to latwe zadanie! Konia, Karolca,Zariah - zjadlam wczoraj kilka plasterkow malosolnego do kanapki, ale byl pyszny No i Viki nic nie bylo Gosiu, ja wlasnie wczoraj po tej kapieli Ja splukalam, bo nie wiedzialam i wolalam nie ryzykowac, ale w takim razie dzisiaj Jej nie oplucze. Bo mozna takie kapiele codziennie az do ustapienia objawow? Natkulec - ja normalnie do kapieli tez oillatum uzywam, jest swietne. Mi polecila polozna bo Viki miala bardzo sucha skore, teraz ma pieknie nawilzona, no tylko te krostki piep....e nam zostaly I tez jak dodam oillatum do wanienki to juz niczym wiecej nie myje cialka, nie splukuje woda i nie smaruje oliwka i skorka jest piekna! Dzien Dobry! U nas nocka znowu ladna, 2 pobudki , tylko po jednym cycu na karmienie i zasypiala pieknie. Dziewczyny, ktore podaja sab simplex - zauwazylam , ze wiecej czasu zabiera nam odbicie po jedzeniu i nie wiem czy ma to zwiazek z kropelkami czy zbieg okolicznosci?
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:44.

od 4:20 jest naprawde uroczo
Może jutro będzie lepiej....

. Sliczna masz corcie !
). Cisnij tego swojego mezczyzne aby sie bardziej angazowal w opieke nad Maluchem...Odciazy Cie i pozwoli troche odetchnac,a i sam pozwoli sie bardziej Małej poznac. Mysle,ze 2 mc dziecko juz jest na tyle kontaktowe,ze tym bardziej milo mozna spedzic z nim czas. Swoja droga Ty bys sie znacznie lepiej poczula jakbys miala troche czasu na swoje przyjemnosci, bo taki "kierat" moze wprowadzic czlowieka wobsesje.
)
No bo skoro sa wytyczone miejsca, to chyba ich to razi...
o 19 dałam jej cycucha tak na szybko i wyszłam z mężem na krótki spacer. Spała około 40 minut i po wejściu do domu oczy jak 5 zł.