|
|
#3001 | ||
|
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Koty część IV
Założyłam jakiś czas temu zeszycik (z tych reklamowych z Almo Nature, co zooplus przysyła), w którym spisuję i porównuję składy stosowanych karm i piszę o zaobserwowanych reakcjach. Najlepsze kupy i sierść były po Royalach (różnych rodzajach), najgorsze kupy po rybnej Acanie, najgorsza sierść po Purinie ProPlan.
Test na FeLV trzeba wykonać dwukrotnie, więc koszt wzrasta do prawie 150 zł. Cytat:
Cytat:
|
|
|
#3002 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
w każdym razie i jedno i drugie im służy: był taki okres czasu, że musiałam kupić im coś tańszego, nie pamiętam tylko, co... To zaraz było grzebanie w śmietniku, wyjadanie skorup od jaj i obierków po ziemniakach Warzywka gotuje im z mieskiem bo raz, że witaminki, dwa, że taka paciajka dobrze robi na brzuszek, szczególnie Srajtuśkowi. EDIT: Malla, jak trzeba?
Edytowane przez Olivvek Czas edycji: 2012-05-27 o 19:24 |
|
|
|
|
#3003 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
. W tych karmach w ogóle jest mało mięsa, prawie nic. Koty warzyw nie potrzebują |
|
|
|
|
#3004 |
|
Nie depcze krokusów
|
Jak wie, że nie ma szans, a jak będzie miły, to cosik dostanie...
|
|
#3005 | ||
|
KOTerator
|
Cytat:
. Cytat:
płaciłam chyba 40 za test, bo to był bezdomniak.
|
||
|
|
|
#3006 |
|
Nie depcze krokusów
|
Monika, a jakiego rodzaju to był test?
|
|
#3007 |
|
KOTerator
|
Elisa
A Tobie pewnie chodzi o pcr ? Ten u mojego weta nie robią, wysyłają do laboratorium i trzeba czekać, a ja czekać nie mogłam .
|
|
|
|
#3008 |
|
Zadomowienie
|
Wiecie co, co prawda było to przy okazji karmy dla psa, ale patrzyłam na składy tych wszystkich polecanych- jak zobaczyłam w jednej z przodujących 14% (!) to mówię dziękuję, postoję. Jeśli tak samo jest z żarciem dla kotów to ja dziękuję... Boję się znanych firm, bo zwykle po czasie jest tak, że pogarszają jakość i jadą na samej reputacji. Dlatego wybrałam niszowego NutriCata i PF. Zresztą, moje jedzą mięso, to nie sądzę, żeby potrzebowały jakieś super hiper ultra karmy
![]() Za to ja czytałam, że warzywa nie zaszkodzą; fakt, że to zwierzęta mięsożerne, ale też ich nie futruję tą np. marchewką jak brojlerów małemu unormowały się kupki dzięki temu.Hehe sprytne masz, Malla, bestie chociaż hmm, pewnie to kwestia wychowania moje nic się nie muszą wysilać żeby dostać co chcą
|
|
#3009 |
|
Nie depcze krokusów
|
|
|
#3010 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
Warzyw w diecie kota może być tak do 5%, czyli jak dziennie je 150g to najlepiej, żeby warzyw nie było więcej jak 8g. |
|
|
|
|
#3011 |
|
Zadomowienie
|
Już tak myślałam, żeby raz wreszcie kupić tym gadom wora dobrego jedzenia i mieć w końcu spokój, choć jakoś z czasem odeszłam od tego pomysłu, kiedy teraz są zdrowe i wesołe
![]() Na pewno wypróbuję coś z górnej półki, chciałabym mieć w końcu własną ocenę ale to to już jak sama będę pracować, bo póki co łatwiej dać 30zł na tydzień niż od razu dwie stowy czy tam ponad stowę wywalić.Oo, na pewno mniej jedzą warzyw, jest ok ![]() Ładną masz Monika wiedzę w temacie
|
|
#3012 | |
|
KOTerator
|
Skąd wiesz
? Cytat:
Ja na suche na dwie panny daję może 50 na miesiąc (i mogłyby jeść tylko to, bez mokrego kot przeżyje jak suche jest dobre).
|
|
|
|
|
#3013 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
kot przecież mógł być zestresowany, zwłaszcza przy obcych ludziach, no i nie każdy kot jest "nakolankowy" czy uwielbia być noszonym. mam trzy koty, każdy z nich, jak tylko weźmie się go na ręce próbuje zwiewać, odpycha się łapkami, a momentami nawet próbują drapać (dwa mam od małego, jeden kocurek wzięty jako dorosły już, a nawet starszy). są momenty, gdy mają humorki i nie dadzą się głaskać, ale są momenty gdy same przychodzą na pieszczoty, chociaż żaden na kolana nie wejdzie kocurek, którego wzięłyśmy spod klatki (przybłąkał się, domowy kot) - jemu trochę czasu zajęło dostosowywanie się do nowych domowników, nie tylko nas, ale także dwóch kotek. od początku był pieszczochem i kładł się na pleckach do głaskania (pokazywał brzuszek) ale często zdarzało się, że walił nas łapą, bo widocznie jakoś źle go pogłaskałyśmy. niby spał na pleckach, nie bał się, ale jednak coś jeszcze było nie tak. jest u nas od sierpnia i dopiero teraz wydaje się, że czuje się prawdziwie jak w domu. sam przychodzi na pieszczoty, zrobił się delikatniejszy, jak walnie łapą to bez pazurów, czy delikatnie złapie ząbkami, że mu się nie podoba. o dziwo, zaczął się bawić! czego wcześniej nie robił .. teraz można w nocy usłyszeć jak sam sobie podrzuca sznurek i potem go łapie, a robi przy tym takie skoki i taki hałas .. więc to, że kot nie dał się wziąć na ręce, czy pogłaskać komuś obcemu .. chyba że koniecznie potrzebujesz kota, którego będziesz nosić na rękach
|
|
|
|
|
#3014 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ano. Tej, cicho, 4 pomyliło mi się z PF. Nutricat dwie dychy.Tak btw, czy dobre odnoszę wrażenie, że próbujesz mi udowodnić, jak to źle się nimi zajmuję? uważam, że porównywanie ile kto wydaje na żarcie, jest co najmniej głupie; chyba, że tu jest taka maniera w tym wątku? Dzienny jadłospis też zrobić?
|
|
|
#3015 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
![]() Najpierw zadałam Ci pytanie. Później napisałam o sobie jak to u mnie wygląda, myślałam, że będzie Cię interesować, czy nie jest kosmicznie drogo - sama pisałaś, że kiedyś chcesz je żywić z własnej kieszeni. Gdzieś dwa wątki temu zrobiłam rozpiskę ile wychodzi żywienie miesięczne Whiskasem a ile karmami premium i też mnie odebrano, że komuś liczę ile zarabia i ile wydaje Jak nie chcesz, żebym odpowiadała na Twoje posty to to powiedz, a nie zadaj takich pytań, z którymi nie wiem co mam zrobić .Chyba, że Cię interesuje dzienny jadłospis moich - to gdzieś tu powinien być .---------- Dopisano o 20:41 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ---------- Ogłoszenie parafialne: Może kogoś tym zainteresuję, zauważyłam dziś, że zoo+ wprowadził megapaki Cosmy - 24 saszetki, do tej pory były po 6! Siejusia Ty masz znajomości, nie wiesz kiedy MP będzie miał jakąś promocję Wiecie, że zdjęcie z jedzeniem synchronicznym wygrało na MP na facebooku? Malla chyba wiesz o czym mówię .
Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2012-05-27 o 20:43 |
|
|
|
|
#3016 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Proponowałabym zmienić ton, bo póki co to na mędrka wychodzisz. Dodam jeszcze, że piszę na forum i niech odpowiada kto chce. A teraz dziękuję za uwagę, przenieś złośliwości na kogo innego.
|
|
|
#3017 |
|
KOTerator
|
Jesteś tu od wczoraj i takie masz wnioski? Pokaż mi w którym miejscu byłam dla Ciebie złośliwa!
|
|
|
|
#3018 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bardzo dziękujemy ![]() Ja się nie przejmuję. Jak się komuś nie podoba, to niech się ugryzie w nochala ![]() Lepiej kocie kiełbaski. Kabanosy maja za dużo soli. ---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#3019 |
|
KOTerator
|
Jak tam Celinka Józefinka? Rozmawiałaś z tym wetem, który robił sterylkę? Wyjaśnił Ci sytuację? Będziecie coś z tym robić? Głaski dla pluszowej od kuzynki Soni, o! ![]() Powiedz mi kiedy będziesz zaczynać ten kurs? Ja bym ten kurs zaczynała na jesień może. Znalazłaś jakieś opinie w necie? Ja szukałam i nic nie mogę znaleźć... |
|
|
|
#3020 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Niestety, moje znajomości nie sięgają aż tak głęboko...
|
|
|
|
|
#3021 |
|
KOTerator
|
To ja jeszcze dodam od siebie, że trzeba te dwa testy zrobić w odstępie mi wet mówił 3 miesięcy, ale można chyba wcześniej, można później
|
|
|
|
#3022 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Powiem Ci że jak zainwestujesz w lepszą karmę, to będziesz ją miała i miała. Kotek szybko się najada, kupka nie śmierdzi (przynajmniej po Royalu), wizyty u weta są sporadyczne (same kontrole) i futro jest obłędne... Miękkie i błyszczące |
|
|
|
|
#3023 |
|
Kazar Lady
|
znalazłam starą fotkę
|
|
|
|
#3024 |
|
KOTerator
|
No nie wiem
. Pewnie już zjedzone ?Pracuj nad tymi znajomościami bo pasuje mi wiedzieć, czy zrobią jeszcze tą promocję "druga rzecz gratis" znaczy -50%. To było coś. Jakbym tylko wiedziała wtedy, że MD jest takie dobre .
|
|
|
|
#3025 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ---------- |
|
|
|
|
#3026 |
|
KOTerator
|
|
|
|
|
#3027 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzięki Pudelkowi i mojemu zamiłowaniu do czytania niusów z d**y ![]() Też chciałabym wiedzieć, bo jak nie, to będę musiała zamówić po stałej cenie. Ancijomak tak kocha tą karmę, że mój TŻ stwierdził że nie zamawiamy już Ziwi ani PoN, bo ta jest najlepsza (jak otwiera puchę to PACZY na krewetki i gada coś pod nosem |
|
|
|
|
#3028 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
.Pamiętam ten konkurs, ja tu nawet linka na pudelka wrzuciłam i też czytam pudelka codziennie, ale coś ostatnio majstruje przy komentarzach, sama byłam wczoraj świadkiem .
|
|
|
|
|
#3029 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3030 |
|
Kazar Lady
|
i kradziej łańcuszków
![]() tez pudla czytam, ale niedawno to widziałam reklamę whiskasa dla kociaków, jakaś paczka żywnościowa a żeby ją dostać CZEBA było podać nawet swój pesel z fanaberii żywnościowych mój Mietek lubi gotowaną kapustę, pokroić sie za nią daje, smażoną cukinię a surimi staje mi w gardle tak na mnie PACZĄ gdy jem
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:17.

zero życia, daje się ułożyć na rękach jak bądź i tylko wibruje 

w każdym razie i jedno i drugie im służy: był taki okres czasu, że musiałam kupić im coś tańszego, nie pamiętam tylko, co... To zaraz było grzebanie w śmietniku, wyjadanie skorup od jaj i obierków po ziemniakach
płaciłam chyba 40 za test, bo to był bezdomniak.

?
I nie wiem, czy to jest normalne zachowanie młodego kota? 
?
.
.
i też czytam pudelka codziennie, ale coś ostatnio majstruje przy komentarzach, sama byłam wczoraj świadkiem
.