|
|
#511 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
oceni ktoś moją R?
I owsianka z jogurtem naturalnym, jabłkiem, słonecznikiem II dwie kromki razowca ze szprotami w sosie pomidorowym (bardzo mi to smakuje ale już się skończyły na szczęście )III udko z kurczaka, 1,5 ziemniaka, sałatka ogórek&rzodkiewka IV tu nie wiem co dodać.. może być garść migdałów? V tu może być np. omlet z dwóch jaj i do tego pomidor? będzie: 30 day shred, trening na brzuch i rowerek stacjonarny. jutro idę na zakupy i postaram się zamieniać ziemniaki na kasze |
|
|
|
#512 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ziemniaki w takich ilościach też nie powinny zaszkodzic wrzucam moje Uuu 1. Kasza jaglana z maślanką, truskawkami, prażonymi płatkami migdałów i miodem. Kawa z mlekiem. 2. Makaron razowy z sosem z pomidorów, tuńczykiem i oliwkami posypany grana padano. 3. Truskawki <3 kawa z mlekiem. 4. Dwie kromki chleba pszenno-żytniego z sałatą, szynką drobiową, jajkiem, majonezem i pomidorem. Edytowane przez poppy seed Czas edycji: 2012-05-27 o 14:12 |
|
|
|
|
#513 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
niestety nie mogę jeść twarogu mogę zamienić go na sałatkę gyros?a Twój jadłospis bardzo mi się podoba pyszny
Edytowane przez Oscar Wilde Czas edycji: 2012-05-27 o 14:21 |
|
|
|
|
#514 |
|
Rozeznanie
|
R, dopiero zaczynam, wiec prosze o wyrozumialosc i rady. Wiem, ze za duzo majonezu, ale to ostatni sloik i wiecej nie kupujemy
![]() 1. Kromka chleba ciemnego eko z plastrem sera zoltego z pomidorem, serek wiejski z rzodkiewka i cebula, kawa z mlekiem 2. woda z sokami owocowaymi i witaminami (taki eko napoj), groszek zielony z cebulka i pomidorkami koktajlowymi i lyzka majonezu 3. ziemniak pieczony w skorce, jajko sadzone, surowka z marchewki, pietrzuszki, pora i jablka z lyzka jogurtu greckiego i majonezu 4. truskawki z jogurtem greckim i troche brazowego cukru 5. salatka ( papryki, ogorek, pekinska, rzodkiewki, cebula, oliwki, szynka) Do picia woda i herbata zielona, czerwona, owocowa
|
#515 |
|
Zadomowienie
|
Moje P (późno wstałam... Juwenalia i te sprawy
)I Prażone płatki orkiszowe i żytnie z jabłkiem, suszoną żurawiną, prażonymi pestkami słonecznika, siemieniem lnianym, orzechami ziemnymi i płatkami kukurydzianymi zalane zimnym mlekiem; kromka razowca z masłem, żółtym serem i pomidorem II Kluski śląskie w gęstym sosie z pieczeni, gotowany kurczak, zasmażana kapusta, kubek domowego kompotu truskawkowego po: kawałek biszkoptowego ciasta z prażonymi jabłkami, kokosem i czekoladą III Kawał tortu śmietankowo-czekoladowego z wiśniami dalej obstaję przy swoim- torty są okropnie słodkie i muli po nich strasznie! Fakt, smaczny, ale takie przecukrzenie to nie dla mnie! kilka marchewek do pochrupania i garść orzechów ziemnych IV Będą kanapki z razowca i chleba pszennego (z polędwicą drobiową, żółtym serem, jajkiem, ogórkiem zielonym i konserwowym, pomidorem w licznych kombinacjach ); kubek ciepłego rosołu lub sałatka z pomidora, ogórka, sałaty i zielonych oliwek z ziołowym dressingiem- zależy na co przyjdzie ochotaTak, jak wczoraj miałam zerowy apetyt i zjadłam tyle, co kot napłakał, tak dziś towarzyszy mi głód-gigant. ![]() Dziękuję za wszystkie dotychczas ocenione jadłospisy i uwagi! jutro ważenie, zobaczymy ile będzie...
day by day GET HAPPIER! ![]() Aparatka ![]() 20.12.2012 - góra 21.03.2013 - dół + wyciągi Edytowane przez aniolbezskrzydel89 Czas edycji: 2012-05-27 o 17:11 |
|
|
|
#516 |
|
Rozeznanie
|
U pt,, siedzę na tyłku cały dzień i się uczę ;/ )
I: pł . kukurydziane z mlekiem, jabłko, banan, garść czereśni II: jog. nat. jabłko, banan, salaterka czereśni, 2 wafle ryżowe\ III:brązowy ryż i potrawka z kurczaka - talerz IV:kubek gorzkiego kakao, 100g chudego białego sera, jabłko, 3 kostki czeko z orzechami V :kromka razowca z wędliną , pomidorem, ogórkiem,2 duże starte marchewy, miseczka rzodkiewek, zerknie ktoś ? wiem, że dzisiaj dużo owoców , ale miałam ochotę
Edytowane przez nikol12 Czas edycji: 2012-05-27 o 17:12 |
|
|
|
#517 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#518 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bialka-czyli najwazniejszego brakuje wszedzie.. Cytat:
|
|
|
#519 |
|
Rozeznanie
|
Niedzielne U:
I: dwa domowe pełnoziarniste gofry, oba wysmarowane twarożkiem domowym, na jednym łyżeczka miodu a na drugim dzemu. II: kawałek razowego obważanka; dwa wafle ryżowe z bieluchem i pomidorem. III: grillowany kurczak z plasterkiem mozzarelli i pomidora, warzywa, pół grahamki. IV: serek homo nat z łyżeczką masła orzechowego i kilkoma nerkowcami. Spacer, godzina na rowerze, siatkówka rekreacyjnie, i gdzieś tam wpadł pasek gorzkiej czeko ![]() Proszę o ocenę
|
|
|
|
#520 |
|
Przyczajenie
|
To ja może wam napiszę mój przykładowy jadłospis.
Śniadanie: Takie płatki a'la "musli" http://breezyk.files.wordpress.com/2011/10/cereal3.jpg z kawałkami banana i cynamonem II śniadanie: jogurt Jogobella jagodowy mały obiad: zupa pomidorowa z makaronem muszelki podwieczorek: jabłko kolacja: kromka z pasztetem,a druga z szynką i pomidorem. Nie liczyłam ile to kalori.Czy mój jadłospis jest dobry? |
|
|
|
#521 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I: duży kawałek ciasta drożdżowego z mąki pszennej z rodzynkami i kruszonką (genialne! zrobione przez mojego dziadka i w tym przypadku R odchodzi na dalszy plan) II: lekki wiejski z orzechami laskowymi i cynamonem III: filet z kurczaka z pieczarkami podsmażone na oliwie z oliwek, 1/2 woreczka brązowego ryżu, gotowane na parze kalafior i brokuła IV: około 125g sera białego 0% tłuszczu z przyprawą do piernika & marchew napoje: tak jak wczoraj Czekam na Waszą opinię. |
|
|
|
|
#522 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
zauważylam ze jak nie masz żadnej aktywności fizycznej to jesz okropnie mało tak jakbyś sie bała że przytyjesz bo siedzisz... |
|
|
|
|
#523 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wszystko fajne i smaczne. nie masz za dlugiej przerwy po obiedzie??
|
|
|
#524 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
na owoca już nie miałam smaku, zazwyczaj do takiego ciasta jadłam czekolade, ale ze względu na R już sobie ja odpuściłam. nie, w sumie nie mam długiej przerwy, bo kolacje jem wcześnie. dzieki, że rzuciłaś okiem. wstawiaj swoje R/U/P, co tam masz.
|
|
|
|
|
#525 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Twoje erki niby proste ale zawsze kompletne we wszystko co trzeba moje sie nie nadaje ;p
|
|
|
#526 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
śniadanie potraktuj jako 10%, ale mogłaś coś dołożyć bo samo ciasto to trochę mało
|
|
|
|
|
#527 |
|
Zadomowienie
|
Ervisha- nie robiłam sama tego tortu, nie lubię tortów i po prostu ich nie przygotowuję, żeby tak sobie, o, zjeść.
Jeśli go jem, to na 100% znaczy, że byli goście i się pojawił albo dostaliśmy na/po jakiejś imprezie rodzinnej. Tapetka- ile klusek? Różnie. Dziś zjadłam 5 sporych, w zeszłym tygodniu wszamałam chyba z 9. Zależy jakiej są wielkości. A pieczonego kurczaka lubię. Mama kiedy robi kurę na niedzielny obiad zawsze pyta, czy chcę gotowaną, czy pieczoną, ale dziś spałam w tym czasie, więc ugotowała. ![]() Wiem, że są torty "lajt" (w sensie konsystencji użytej masy, nie kaloryczności oczywiście), ale powtórzę- po prostu za nimi nie przepadam. Z resztą dzisiejszy też był z tych lżejszych (masa miała wręcz konsystencje bitej śmietany- taki mus, delikatna chmurka). Mimo wszystko to nie dla mnie. Wolę inne ciasta (ale dziś już mam zasłodzenie totalne, nawet nie myślę o słodkim ).Dziękuję. ;*
|
|
#528 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przypomnialas mi jedyny czas gdy moja rodzina byla w komplecie...
|
|
|
#529 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
czekam w takim razie na czas, kiedy się pojawi jakies Twoje R/U/P. Cytat:
dzięki |
||
|
|
|
#530 |
|
Zadomowienie
|
U
zero ruchu, cały dzień siedzenia na tyłku i uczenia się więc trochę obcięłam węgle. poproszę o ocenkę 9:00 iś: owsianka na mleku i kawie zbożowej z bananem i płatkami zdrowy błonnik, kawa z mlekiem, kostka milki toffie z orzechem laskowym 12:00 iiś: truskawy z jogurtem naturalnym rozgniecione ![]() 14:00 iiiś: sałatka: tuńczyk, oliwki, olej lniany, sałata, pomidor, rzodkiewka, cebulka młoda, pestki dyni 17:00 o: mięso z żeberek, kapusta młoda z cebulką (cebulka na oleju chyba smażona) 18:00 kawa z mlekiem 20:15 k: migdały + orzechy laskowe + aromat orzecha laskowego + len mielony + twaróg president 0% + twaróg półtłusty + pół białka jaja (bo na dwie osoby robione ;-)), czyli ok 250-300g takiej mieszanki zjedzone ![]() zaraz kończe naukę, idę spać !!
|
|
|
|
#531 |
|
Rozeznanie
|
P:
I. Dwa podwójne razowe tosty z masłem orzechowym i bananem, filiżanka mocnego kakao na mleku z miodem. II. Dwa jaja na twardo z majonezem i groszkiem, grahamka z masłem, sałatą, serem żółtym i pomidorem, szklanka soku marchwiowego. III. Meksykański gulasz z indyka z całym talerzem kopytek + surówka z kiszonej kapusty, szklanka kompotu z rabarbaru. IV.Kawałek ciasta kruchego z rabarbarem, truskawkami i kruszonką; pucharek musu truskawkowego z kleksem (domowej) bitej śmietany, kawa z mlekiem. V. Placuszki owsiane podane ze szczypiorkiem, porem i serem pleśniowym, sałatka z pomidorów i rukoli z oliwą z oliwek; herbata z cytryną i miodem, biszkopty.
|
#532 |
|
Raczkowanie
|
witajcie. Mam 14 lat i chciałabym, zebyscie oceniły moj sposob odzywiania sie. W czasie tygodnia przedstawia on sie tak: U
Śn. 7: 00 - 30g płatków zalanych szklanką mleka/jogurtem owocowym np. serduszko 2Śn. 11:30 - w szkole grahamka z wędliną drobiową i warzywami Ob. 16:00 - to co mama ugotuje, spora porcja Pod. 17:30 - zazwyczaj cos slodkiego, np. lod rozek, batonik itp. Kol. 20:00 - grahamka z serkiem president/wędliną drobiową Problem jest tu, że robie sie głodna od tej 11:30 do obiadu. I nie wiem co jeść i czy w ogóle cos jeść do tej 16. Nie mam mozliwosci zjedzenie obiadu wczesniej, a wszystkie posiłki po 16 zjesc musze. Chciałabym rozkręcić metabolizm, nie obrażę sie tez za kilogram lub dwa na plusie. Co robić? Dodawać 3 śniadanie? I jeśli tak, to jakie, żeby nie przytyc za bardzo? Dzieki za wszystkie odpowiedzi. |
|
|
|
#533 |
|
Raczkowanie
|
Redukcja:
śniadanie: zielony szejk: garść liści pokrzywy, mlecza i babki lancetowej, garść liści kalarepy i rzodkiewki, banan, kiwi, pół jabłka, marchewka,pół pomarańczy, 2 łyżeczki oliwy z oliwek IIśniadanie: sałatka: 2 jajka na twardo, kiełki pszenicy, kiełki fasoli mung, kiełki rzodkiewki, duży pomidor, kilka rzodkiewek, 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej obiad: brokuł, sos twarogowo czosnkowy: 200 gr półtłustego twarogu drobno zmielonego+100 ml jogurtu+kilka ząbków czosnku+przyprawy; kiełki lucerny i kiełka brokuła kolacja: 100 gr wędzonego łososia, kilka plasterków zielonego ogórka, kilka rzodki Edytowane przez martulka19 Czas edycji: 2012-05-27 o 21:13 |
|
|
|
#534 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Robiłaś już sernik ?---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ---------- Cytat:
tak napisałam... bo zazwyczaj kazdy tort ma dużo masy przez co jest za słodki a można zrobić tort lekki z masą kwaskowatą, nieprzesłodzoną i jej małą ilością ![]() ---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:20 ---------- Cytat:
|
|
#535 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie. Mam 14 lat. Chciałabym sie dowiedziec, jak oceniacie moj sposob odzywiania sie. Co sądzicie? Za duzo? Za mało? Co jest źle? Oto moj przykladowy jadlospisy na tygodniu: U
Sn. 7:00-30g platkow z mlekiem/jogurtem smakowym np. serduszko Sn2 11:30-grahamka 60g z wedlina drobiowa, warzywami Ob 16:00-to co mama ugotuje, solidna porcja Pod 17:30-cos slodkiego, np. jakis batonik czy lód Kol 20:00-grahamka taka sama jak na drugie sn. z serkiem president i warzywami No i mam jeden problem. Od tej 11:30 do 16:00 robie sie głodna. Jeść śn3 czy nie? Jesli tak, to co? To będzie aż 6 posiłków. Nie mam możliwości zjedzenia obiadu wcześniej. Wszystkie posiłki od obiadu musze jeść całe. Jak zmienic jedzenie w pierwszej połowie dnia, żeby nie byc głodnym? Jezeli miałabym przytyc to maksymalnie 1-2kg. Najbardziej chcialabym rozkręcić metabolizm. Czy któraś z was, dziewczyny, mialaby dla mnie jakies rady co robić? Proszę o bardzo szybka odpowiedź i z góry dziekuje. :3 Przydadzą się wszystkie sugestie. |
|
|
|
#536 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Od tego należy zacząć przygodę z forum Dietetyka. ![]() W Twoim jadłospisie jest za mało białka, brakuje nienasyconych kwasów tłuszczowych, Twój podwieczorek to nie posiłek ( przeczytaj z czego składa się prawidłowo skomponowany posiłek). Brakuje mi owoców, warzyw. Nie ma się co dziwić, ze jesteś głodna skoro Twoje śniadanie do najlepszych nie należy. Jeżeli jesteś głodna to jedz, w ramach trzeciego śniadania weź jakąś sałatkę do szkoły, coby sobie urozmaicić jadłospis. |
|
|
|
|
#537 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#538 |
|
Raczkowanie
|
raczej nie mam mozliwosci zabierac salatek do szkoly, stawialabym na kanapki bardziej. Mogłabys zatem napisac mi przykładowy jadłospis dla mnie? Bardzo proszę
|
|
|
|
#539 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() warzywa są na kanapkach, w obiedzie pewnie też. do podwieczorku mogłoby coś jeszcze wpaśc, ale z moich obserwacji wynika, że wiele osób jada same słodycze w ramach deseru i żyją ![]() ile godzin siedzisz w szkole? może zamień śniadanie na coś solidniejszego np. owsiankę z dodatkami, kaszę jaglaną, omlet i weź sobie jeszcze albo jakąś sałatkę właśnie albo jogurt i musli. jak na moje oko fajny jadłospis jak na nastolatkę, serio
|
|
|
|
|
#540 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:56.

)

mogę zamienić go na sałatkę gyros?
pyszny
)
); kubek ciepłego rosołu lub sałatka z pomidora, ogórka, sałaty i zielonych oliwek z ziołowym dressingiem- zależy na co przyjdzie ochota

i w tym przypadku R odchodzi na dalszy plan)