|
|
#541 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
Cytat:
. Czyli nie jest tak źle? Co zrobic, zeby bylo lepiej i rozkręcic metabolizm? Proszę jeszcze o podanie przykladowego jadlospisu dla mnie. Bardzo wam dziekuje
|
|
|
|
|
#542 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie jestem jasnowidzem więc nie wiem czy na obiad jada białko czy też nie. Jak dla mnie, 14 latka, która jeszcze rośnie i się rozwija potrzebuje tego białka trochę więcej Odnośnie Twoich obserwacji, co z tego żyją ? Nikt tutaj nie mówi, że ktoś od słodyczy na podwieczorek umiera, ale dziewczyna się pyta o to jakie popełnia błędy więc chyba chcę się czegoś nauczyć i zmienić w swoim żywieniu. Edytowane przez martulka19 Czas edycji: 2012-05-27 o 22:30 |
|
|
|
|
#543 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#544 |
|
Raczkowanie
|
obiad przewaznie wyglada tak: mięso, kasza/ryz/ziemniaki, surówka. Kazda rada sie przyda, chce sie dowiedziec, czy jem prawidlowo, a jezeli nie, to jak to zmienic. A najbardziej mi zalezy wlasnie na dobrym, przykladowym jadlospisie i na tym, jak podkrecic metabolizm.
|
|
|
|
#545 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#546 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#547 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nie piekłam jeszcze, ale mam ochotę na marchewkowe, więc sernik jeszcze poczeka na swoja kolej.
|
|
|
|
|
#548 |
|
Zakorzenienie
|
Wpadam z moim wczorajszym jadłospisem
![]() szklanka ciepłej wody z cytryną Śn. kubas (400ml) nauralnego kakao z cynamonem na mleku 3,2, kromka żytniego razowego z majonezem, sałatą lodową, 2 pl szynki, pomidorem, kromka żytniego wieloziarnistego z majonezem, pomidorem i ogórkiem małosolnym II śn. (tak przed obiadem) kubek kawki 3w1, duży pasek czekolady jogurtowo-jagodowej wypaćkany w maśle orzechowym , garść słonecznika w łupinkachObiad: 2-3 ziemniaki z cebulką, solidny kawał wieprzowej łopatki duszonej w oliwie i ziołach, buraczki na zimno, ogórki małosolne Deser: kawałek babki piaskowej łaciatej w czekoladzie z orzeszkami Podw. duże jabłko, jogurt Fantasia wpadł kawałeczek babki znów Kol. 2 kanapki z żytniego słonecznikowego z masłem, kiełbasą kminkową, musztardą, surówka ze startej marchwi, ogórków kiszonych i przypraw dodatkowo parzona, gorzka, czarna kawa, mięta z cytryną, 1,5 l mineralnej Do ocenki |
|
|
|
#549 |
|
Zadomowienie
|
wczorajsze R, prosze o ocenę, ostatni moj jadłospis został pominięty...
I herbata zielona ( odstawiłam kawę, już od jakiegoś tygodnia nie piję). duża bułka żytnia z ziarnami pokrojona na 3, pierwsza część z chudą szynką, druga z pasztetem, trzecia z serkiem wiejskim (okolo 1.3 opakowania) do tego wielgachny pomidor - malinówka II banan, talerz truskawek, jogurt MONTE, pomidor( uwielbiam świeże, ogromne malinówki z odrobiną soli... III ryż biały (próbowałam się przestawić na brązowy - nie szło mi więc nie będę na siłę się męczyć) około pół paczki, wielgachna porcja warzyw z patelni z bazylią, oregano IV mała porcja domowego pesto z kolorowym makaronem i odrobiną sera żółtego tartego (mama wróciła z Włoch i teraz gotuje włoskie różne pyszności tylko 4 posiłki bo wstałam późno, po wstaniu i przed snem po 30min kręcenia hula hopem i jak??
|
|
#550 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
#551 |
|
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny
! Moje dzisiejsze R : kubas wody z sokiem z cytryny I-3 kromki żytniego,cieńko posmarowane masłem,na 1 kromkę liść sałaty (tylko tyle,bo nie wiadomo,czy nie mam na nią uczulenia ;/--->muszę przetestować,bo na nią nie miałam testów robionych), po plasterku indyka i ogórka kiszonego na 2 pozostałych+kubek rooibosa 25 minut na skakance (zamiast orbiego) + rozciąganie Po treningu : kilka plasterków indyka (czyt. nie mam kompletnego pojęcia na temat posiłków potreningowych,czy jak to tam się nazywa ![]() II-kubek biojogurtu malinowo-żurawinowego z garścią pistacji+duża garść truskawek (ok.140 g) III-3 kotlety sojowe w sosie pieczarkowym (na bazie jogurtu)+pół woreczka ryżu brązowego+miseczka surówki z jabłka i marchewki IV-omlet z 2 jajek na łyżeczce oleju+3 plasterki indyka pokrojonego w paski na wierzchu,polane łyżką keczupu 20 minutowy trening na całe ciało z Mel B +1,5 l wody i jak ??
|
|
|
|
#552 |
|
Zakorzenienie
|
Wrzucam swoje wczorajsze U, proszę by ktoś spojrzał:
wstałam późno 1. dwie drożdżowe buły mojej produkcji grubo z masłem, do tego dwa jajka na miękko i warzywa: sałata,pekinka, pomidor,papryka czerwona, rzodkiewki /kawa z mlekiem/ 2. micha duża sałatki: sałata masłowa, czerwona papryka,pomidor, cebula, kiełki brokuła, musztarda francuska, ser feta + sos grecki czerwony grapefruit /kawa z mlekiem/ 3. tak powiem w plenerze : ogromny kebab rozmiar XXL, a że szef kababu jest znajomym Tż to te porcje były jeszcze większe, nie wiem jak opisać był naprawdę ogromny, sama się dziwię ,że go zjadłam w sumie to żałuję bo do tej pory boli mnie brzuch 4. nie całą godzinę potem duży lód włoski 5. bardzo późno jakąś niecałą godzinę przed snem, w sumie brzuch mnie bolał, ale zjadłam: pół kostki twarogu półtłustego, szczypiorek, dymka i kiełki brokuła do tego pomidor, rzodkiewki, sałata i pół kalarepy |
|
|
|
#553 |
|
Przyczajenie
|
Ervisha,Teczowa Dlolinka21-rzucicie okiem na moje R ?
|
|
|
|
#554 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ładne eR, powinnaś chudnąć, ile chcesz zrzucić, ile masz teraz? ile masz wzrostu? ---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ---------- Już rzuciłam , łap! |
|
|
|
|
#555 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Mam uczulenie na większość warzyw (wyszło przy testach),jedynie,co dziwne,nie mam wysypki po : marchwii,brokule,kalafior ze,ogórku,pieczarkach A ćwiczenia mogę zrobić równie dobrze po obiedzie,jakieś 30-60 minut po ![]() Dziękuję,Tęczowa Dlolinka21 ;* Mam 166 cm wzrostu,ważę ok.60-61 kg,chcę zrzucić ok.6 kg
Edytowane przez MyBadBoy Czas edycji: 2012-05-28 o 14:24 |
|
|
|
|
#556 |
|
Raczkowanie
|
Przepraszam za tyle wiadomości o tej samej/podobnej treści. Jestem tu nowa i jeszcze nie za bardzo umiem posługiwać się wizazem
![]() Dzisiejsze U: Śn 7:00- Grahamka 60g z serkiem president, wędliną drobiową, pomidorem. 2 Śn 10:30-Grahamka j.w Przekąska 13:30- batonik nestle, ten taki z posklejanych, czekoladowych kuleczek *,* Obiad 16:00- pierś z kurczaka pieczona w ziołach prowansalskich, pół woreczka kaszy gryczanej, duuzo surówki szwedzkiej Pod 17:30- pewnie batonik nestle, tylko, że ten cini minis Kol 20:00-jescze nie wiem, ale chyba grahamka z wędlina drobiowa Co sądzicie? Dużo, mało, w sam raz? Dołożyłam dzis tego batonika w przekąsce. Proszę o ocene
Edytowane przez ciemna_noc Czas edycji: 2012-05-28 o 14:30 |
|
|
|
#557 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Przy okazji moje dzisiejsze U: I: owsianka z 4 lyzek platkow i 1 otrab, z serkiem homo nat., polowa banana, lyzeczka masla orzechowego, lyzeczka pestek dyni i garstka platkow miodowe misie z Granexu. II: spora grahamka na pol: jedna czesc z bieluchem, salata strzepiasta, dwoma plastrami indyczego filetu i ogorkiem; druga z bieluchem, salata strzepiasta, tunczykiem wsw i pomidorem. III: 50g peczaku (zakochalam sie IV: twarozek domowy z lyzeczka masla orzechowego i lyzeczka pestek dyni. V: chyba beda dwa jajka w koszulkach z warzywami. Ostatnio jestem jakos pomijana w ocenach, moze dzis ktos sie pokusi
|
|
|
|
|
#558 |
|
Raczkowanie
|
Dzis jestem w miare zadowolona z jadłospisu
![]() przedstawiam eRkę ![]() Ś 1 "ciemna" bułka , przekrojona na 2 cz. obie z masłem , sałatą , szynką drobiową i jedna z pomidorem , szczypiorkiem zaś druga z ogórkiem i szczypiorkiem + sól i pare truskawek. IIŚ Koktajl truskawkowy = truskawki + kefir i pare truskawek ![]() O Pierś z kurczaka na parze rozdrobniona na kawałeczki i kasza z warzywami K sadzone jajko na oliwie z oliwek + odrobina ciemnego pieczywa i troszku słonecznika łuskanego btw ile na oko tu może byc kcal ? wiem , że bez podania porcji ciężko będzie ale tak na oko i zastanawiam sie czy kolacja nie za ciężka tz. o godz 19.20 . Ale chodzę spać późno , i zazywczaj naginam pozniej na rowerku stacjonarnym nie wspominam o ogromie pracy koło domu
|
#559 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Bardzo są słodkie? Jadłospis bardzo mi się podoba, posiłki są bardzo wartościowe i ponadto smaczne. No praktycznie ideał. Choć ostatnie posiłki nadal redukcyjne.
|
|
|
|
|
#560 |
|
Raczkowanie
|
Moja dzisiejsza R-ka
![]() 10.00 - kromka pumpernikla (70 g) z masłem i 4 plastrami polędwicy drobiowej, jajecznica z całego jaja i jednego białka posypana kiełkami rzodkiewki; inka z mlekiem 12.00 - serek wiejski 200 g, 10 truskawek, łyżka słonecznika jabłko 15:00 - pół woreczka ryżu brązowego, ok. 120 g pieczonej piersi kurczaka w przyprawie kebab, surówka z białej kapusty 17:00 - 125 g chudego twarogu z jabłkiem i łyżką słonecznika, posypane przyprawą do piernika marszobieg 30 min 20.00 - filet z pstrąga wędzonego, pół kromki pumpernikla, sałatka z sałaty lodowej, pomidora, ogórka, rzodkiewki Co sądzicie? Nie za dużo tego nabiału? (serek wiejski, twaróg...) Razem wyszło ok. 1500 kalorii. Edytowane przez marimma Czas edycji: 2012-05-28 o 17:20 |
|
|
|
#561 |
|
Zadomowienie
|
Powrót do normalnego jedzenia po szalonym weekendzie z TŻ
![]() U (choć po takim weekendzie to przydałoby się R )Śniadanie * twaróg chudy 125g z pomidorem, szczypiorkiem i cebulą II śniadanie * 2 frankfurterki wieprzowe z ketchupem * 2 wieloziarniste wafle ryżowe z serem pleśniowym i pomidorem Obiad * placuszki z serem ricotta i truskawkami Kolacja * wieloziarniste wafle ryżowe z szynką, żółtym serem, sałatą, pomidorem (pewnie z 3 wafle wpadną) Śniadanie przygotowane specjalnie dla mnie przez TŻ, zjedzone przed wyjściem na pociąg, przed 5tą rano ![]() Placuszki zrobione przeze mnie i zjedzone wraz z rodzicami, z tego przepisu http://kuchniaolicruz.bloog.pl/id,46...l?ticaid=6e879 , z podwojonej ilości składników. Truskawki zarówno w plackach, jak i podane obok
|
#562 |
|
Raczkowanie
|
I moja R
I: 2 tosty z chleba pełnoziarnistego posmarowane bieluchem naturalnym z wędzonym łososiem, jajo na miękko II: filet z kurczaka podsmażony z pieczarkami na oliwie z oliwek, 1/2 woreczka brązowego ryżu, surówka z sałaty lodowej, papryki, rzodkiewek i pomidorków koktajlowych III: twarożek domowy i mniej wiecej garść migdałów IV: lekki wiejski z wielkim pomidorem i listkami bazylii Napoje: woda, kawa (1 ze słodzikami), czerwona herbata, jakieś zioła Czekam na Waszą ocenę. I mam pytanie, a mianowicie, czym najlepiej byłoby słodzić kawę/herbatę na R? Bo gdy mam ochotę na słodką wersję, to używam słodzika, jednak wiem, że jest beznadziejny. Niestety nie wiem czym najlepiej mogłabym go zastąpić... Biały cukier raczej odpada, do miodu nie jestem w 100% przekonana, może brązowy cukier? Jak myślicie? Byłabym wdzięczna za odpowiedź. |
|
|
|
#563 |
|
Zadomowienie
|
Dlaczego nie jesteś przekonana do miodu?
|
#564 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:32 ---------- Nie przepadam. Chociaż może nie miałam okazji trafić na taki, który by mnie przekonał swoim smakiem.
|
|
|
|
|
#565 |
|
Zakorzenienie
|
U
jakoś tak więcej niż zwykle, mam dzisiaj apetyt i dobrze ![]() 1. Owsianka z maślanką, tartym jabłkiem, pestkami dyni i cynamonem. Kawa z mlekiem. 2. Kanapka z dwóch kromek chleba pszenno-żytniego z masłem, polędwicą drobiową, sałatą i papryką. 3. Pierś z kurczaka pieczona w majonezowo-serowej zalewie z pieczarkami i cebulką, 1/3 woreczka brązowego ryżu, sałatka z sałaty, pomidorów, papryki... 4. Kawa z mlekiem, banan, garśc mieszanki studenckiej. 5. Zjem sobie dwie kanapki (z chleba jak w 2.) z twarogiem półtłustym i rzodkiewkami. |
|
|
|
#566 |
|
Rozeznanie
|
U :
śniadanie : miseczka płatków kukurydzianych i musli z mlekiem, jabłko, banan, kromka razowca z polędwicą i ketchupem II śniadanie : 2 kromki razowca / każda z serkiem kanapkowym , ogórkiem, / 2 jabłka Po szkole : big milk Obiad : 3 naleśniki/ 1 ,,na sucho" , 2 z dżemem, 3 z 5 łyżkami wieśniaka/ pół słoika buraczkówPotem wpadło: kubek cappucino, 2 ogromne marchewki 55 min joggingu Kolacja : omlet z 2 jajek, micha sałatki ( sałata, rzodkiewki, pomidor, ogórek, biały ser- 100g, przyprawy ) Zerknie ktoś ?
Edytowane przez nikol12 Czas edycji: 2012-05-28 o 19:52 |
|
|
|
#567 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#568 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
zobacz sobie na strone Granexu, maja sporo roznych platkow sniadaniowych, wiekszosc z zadziwiajaco mala iloscia kalorii jak na takie platki. Na mnie czekaja jeszcze do wyprobowania czekoladowe kulki. Kupilam w Kauflandzie.Dzieki za ocene Boje sie wegli wieczorem, zwlaszcza w dni w ktorych nie cwicze![]() Cytat:
Co do nabialu to wg mnie nie za duzo, tez go mam zazwyczaj w 2 posilkach. Dlugo jestes na R? Chudniesz?Cytat:
Cytat:
![]() Ja slodze slodzikiem ![]() ---------- Dopisano o 17:45 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ---------- Cytat:
Wcale tego wielkiego apetytu nie widac |
|||||
|
|
|
#569 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
na R stosowałam słodzik, ale tylko ze względu na kalorie. Normalnie go nie spożywam, bo ma okropny, chemiczny posmak. W rozsądnych ilościach (czyli nie 30 tabletek na dzień- wiele osób na dietach proteinowych mniej więcej tyle go zużywa do słodzenia herbat, dukanowskich ciastek, twarogu etc.) nie jest jakoś superszkodliwy, ale wiadomo- mimo wszystko to chemia. Brązowy cukier... Ma trochę inny smak niż biały i minimalną ilość kcal mniej w 100g (różnica wynosi chyba z 20kcal? Czyli w ogóle rzecz niewarta uwagi, bo do herbaty/kawy używa się 1-2 łyżeczek), a poza tym nie różni się niczym. Poczytaj sobie w Internecie o brązowym cukrze- chwyt marketingowy i tyle. To nieprawda, że jest zdrowszy (tzn. jest o tyle, że zawiera melasę, która ma pewne właściwości odżywcze, ale znów- słodząc herbatę lub kawę naprawdę jest tego niewiele...). Miód jest zdrowszy, ale też w porównaniu z cukrem wychodzi bardziej kaloryczny, jeśli w ogóle kwestia kcal Cię interesuje. Łyżeczka cukru to 20kcal, łyżeczka miodu- 2x tyle (bo jest on cięższy niż cukier). Słyszałaś o stevii lub ksylitolu? Ja nie używałam, ale ta stevia brzmi ciekawie.
|
|
|
#570 |
|
Zakorzenienie
|
oj, u mnie ta 4 zazwyczaj raczej skromna, bo po obiedzie nie jestem głodna, ale mam ochotę na jakieś owoce / orzechy / słodycze do kawki
![]() dzięki ![]() no no, wielki to on nie jest, ale i tak nieźle jak na mnie, bo ostatnio jadałam raczej z rozsądku niż ochoty i apetytu
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:32.

Nie jestem jasnowidzem więc nie wiem czy na obiad jada białko czy też nie. Jak dla mnie, 14 latka, która jeszcze rośnie i się rozwija potrzebuje tego białka trochę więcej
Robiłaś już sernik ?
tak napisałam... bo zazwyczaj kazdy tort ma dużo masy przez co jest za słodki a można zrobić tort lekki z masą kwaskowatą, nieprzesłodzoną i jej małą ilością 

Choć ostatnie posiłki nadal redukcyjne.
)