|
|
#631 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
Cytat:
Jak dla mnie jakosciowo tragedia - same węgle, z warzyw pomidor do II sniadania, owoców brak, białko tylko z niewielkiej ilosci nabiału. Moje R/U (w sumie to chyba u ale chudne )I: cornflakes z mlekiem, truskawki II: duża ciemna bułka z masłem, pokrojoną piersią z kurczaka, sałatą, pomidorem i kiełkami kawa i kawałek sernika na zimno III: pulpety w sosie pieczarkowym, kilka młodych ziemniaczków polanych maselkiem, sałatka(sałata, pomidor, rzodkiewka, zielon cebulka, sos oliwno musztardowy) kawa i takie małe twarde precelki z makiem IV: 2 wielkie kromki chleba (serio, takich wielkich dawno nie widziałam ) - jedna z serkiem almette pomidorowym i 2 plastekami salami w ziolach, druga z masłem, plasterkiem serka smietankowego o smaku tzatziki i poledwicą z kurczakaV: bedzie redds jabłkowy i jeszcze nie wiem co do niego ![]() A i jeszcze pytanie. Od 2 dni drga mi dolna powieka w prawym oku. Wyczytałam, że to może być niedobór potasu i że niby jak się uprawia sport to sie go więcej "wypaca". Czy któras z was miala podobny problem? Bo nie wiem czy zaopatrywać się w suplementy jakies czy wystarczy jak będę jadła więcej pomidorów, ziemniaków, bananów? Edytowane przez hauuu Czas edycji: 2012-05-29 o 19:34 |
|
|
|
|
#632 |
|
Raczkowanie
|
co zatem zmienić? co zrobić, żeby jutro zjeść lepiej?
|
|
|
|
#633 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
więc musiałam uzupełnić straty energii
|
|
|
|
|
#634 |
|
Wtajemniczenie
|
Zacznij od lektury podwieszonych na Dietetyce wątków.
Napisałam Ci że za dużo węgli, brak warzyw, brak owoców i niewiele białka. Tłuszczy w sumie też nie ma. Własnie to powinnas zmienic Nie powiem ci dokładnie co masz jesc ale jak poczytasz jak komponować posiłki to Ci się na pewno rozjasni
|
|
|
|
#635 |
|
Zakorzenienie
|
wtorkowe U- cały dzień w domu, cały dzień siedzenia na tyłku i kucia do egzaminu- sesja
![]() śniadanie dwie kromki chleba z masłem, sałatą, kiełkami rzodkiewki, serkiem śmietankowym, serkiem śmietankowym z migdałami i ananasem, paluszkiem wieprzowym papryka konserwowa, sałata- pokrojone i wymieszane razem II śniadanie rządek fioletowej goplany sporo ciemnych winogron obiad jajecznica z dwóch jajek (smażona na maśle) z wkrojonym paluszkiem wieprzowym, całym pomidorem i grubym plastrem żółtego sera po: mleczna princessa i herbatnik w czekoladzie już mnie nosiło od siedzenia cały dzień na tyłku i zakuwania więc poćwiczyłam troszkę – tylko po to żeby coś się poruszać ![]() 400skoków na skakance 6km na rowerku 60brzuszków podwieczorek 3 paluszki wieprzowe- w sumie dzisiaj zjadłam całą paczkę ![]() 2 kromki chleba z masłem, sałatą, serkiem śmietankowym z ananasem i migdałami, serkiem śmietankowym w plastrach z ziołami, polędwicą sopocką, musztardą, kiełkami rzodkiewki kolacja- będzie około 100g wiejskiego wymieszanego z wkrojonym całym pomidorkiem, plastrami polędwicy sopockiej i kiełkami rzodkiewki edytuje: mama przywiozła przepyszną i dużą tartę z jabłkami-właśnie jem ![]() a do serialu tradycyjnie wpadnie talerz warzyw : marchewki, papryka, ogórekdo picia: czarna kawa x3 , woda mineralna, masa różnych herbat, czarne frugo 300ml
08.2017 (8tc)[*] 12.2017 (15tc)[*] Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama 2021 2022 Edytowane przez fioleciasto Czas edycji: 2012-05-29 o 20:48 |
|
|
|
#636 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() już wyguglała, miałam trochę inne skojarzenia Jadło fajne ale obiad bardzo skromny.
Edytowane przez hauuu Czas edycji: 2012-05-29 o 19:44 |
|
|
|
|
#637 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#638 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą jak się siedzi cały dzień na tyłku to nie chcę się wcale jeść.
|
|
#639 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale jak się najadłas to ok. W sumie zazdroszcze ludziom, którzy moga jesc jajka bo to cała masa dodatkowych mozliwosci posiłków! A te paluszki to bez MOM?
|
|
|
|
|
#640 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do chudnięcia - moje oststnie jadłospisy nie były przykładne, dość długo byłam na P, a do tego "stacjonarny" tryb życia, więc mam i tak trochę za dużo tu i ówdzie Bardzo długo nie biegałam, kilka dni temu zaczęłam i nawet nie wiem, kiedy minęła godzina
|
|
#641 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co prawda jest tam też mnóstwo chemii, ale bardzo lubię takie rzeczy ![]() Najadłam się jak najbardziej
|
|
#642 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#643 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
)Gratuluję bardzo ! Polecam ćwiczenia siłowe i basen, a ostatnie kg polecą zanim się obejrzysz, a metablizm będzie jeszcze lepszy Co do powieki, niestety ja mam teraz ogromne problemy z niedoborem właśnie m.in, magnezu, a to jest właśnie jeden z wielu objawów. Spożywanie Magnezu to jednak nie wszystko - przyswajanie tego pierwiastka uzależnione jest od obecności witaminy B6. Naturalnym połączeniem obydwu tych cennych związków są: warzywa strączkowe orzechy włoskie soja kasza gryczana pestki dyni ciemne pieczywo. Najwięcej magnezu i witaminy B6 znajdziemy w kiełkach i otrębach - te produkty mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Witamina B6 występuje ponadto w: kaszy jęczmiennej ryżu brązowym niektórych owocach (pomarańcza, kiwi, banan) niektórych warzywach (brokuły, marchew, brukselka) Inne produkty zawierające sporo magnezu, które warto wymienić to ryby, woda mineralna, owoce jak banany, morele, rodzynki a także warzywa jak szpinak, brokuły i sałata.
|
|
#644 |
|
Raczkowanie
|
moja R'ka, uważnie czytam każdą radę i staram się stosować
I owsianka na mleku sojowym z jajkiem, jabłkiem, słonecznikiem II serek wiejski light, kilka mini-pomidorków 30 day shred, mieszanka siłowy-stretching łącznie 1h III pierś z kurczaka z teflonu, warzywa na patelnię, resztka ryżu brązowego IV dwa jajka, twarożek z ricotty, twarogu chudego i rzodkiewek dzisiaj tylko 4 posiłki, przyczyny wyższe... |
|
|
|
#645 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Aktualnie biegam plus robię różne wzmacniające cwiczenia z lekkim (póki co) obciążeniem. Nigdy nie sądziłam, że będę mogła tyle jesc i chudnąć ale teraz wiem, że biegania baaaaardzo podkręca metabolizm! Niestety pływać nie umiem![]() Co do magnezu - magnez suplementuję bo piję sporo kawy więc to nie powinien być magnez. Obstawiam własnie potas bo miałam trochę problemów z zaparciami ( za które u kobiet często odpowiada niedobór potasu własnie - dowiedziałam sie o tym od gastroenterologa) no i teraz ta powieka. Widziałam różne preparaty elektrolitowe z potasem własnie ale w sumie wolałabym jakies naturalne metody. Póki co kupiłam dzis duuuzo bananów no i pochłaniam mlode ziemniaki ![]() A powiedz mi jeszcze jedno - jestes w ciąży i wlasnie tak się zastanawiam... bo tak do 2 lat chciałabym mieć dziecko. Czy porzednia aktywnosc fizyczna pomaga ci teraz? w sensie braku problemów z rozstępami, ze skrórą itd? Bo bardzo mnie to zastanawia Jak wygląda sprawa cwiczeń w ciąży? Bieganie i siłownia na pewno odpadają ale czy można cos lekkiego ćwiczyć w bardziej zaawansowanej ciąży? joga lub pilates?
|
|
|
|
|
#646 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
to że byłam w dokonałej kondycji bardzo mi teraz pomaga. brzch jest mały i kształty, tzn naprawdę wyglądam dobrze, bo jestem ogólnie b.szczupła, a tylko taki okrągły, brzuszek mam. Ginekolog generalnie był bardzo zadowolony z takiej młodej wsyportowanej i zdrowo odżywiającej się przyszłej mamy. Pytałam go czy cała moja ogromna praca włożona w taką świetną kondycję nie pójdzie na marne. Odpowiedział mi że jeżeli nie zacznę uprawiać sportu kanapowego, nie ma takiej szansy, a bardzo mocne mięśnie brzucha które mocno podtrzymują macicę, która się powiększa – spowodują że brzuszek będzie niewielki, okrągły-czyli łatwiej będzie mi się z powrtem "doprowadzić do ładu". Nie mam rozstępów ani cellulitu, ciało wygląda ładnie,jedynie piersi.... generalnie miałam dość duże, teraz wiadomo baardzo mi urosły, nie wyglądają zbyt ładnie bo nieproporcjonalnie do szczupłych rąk i nóg, wygląda to dość śmiesznie. Ale mój tż skwitował moje biadolenie-"Przynajmniej jest za co złapać teraz" Faceci ---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ---------- Cytat:
to indywidualna rzecz. Ja nie wiedziałam że jestem w ciąży do 8 tygodnia, i w tym czasie ćwiczyłam pełną parą-basen, rolki, bieganie,wszytsko jak leciało. Gdy poszłam na pierwszą wizytę już był 11 tydzień. No i niestety miała zakaz więszej akt, fiz, niż basen 1h rekreacyjnie, oraz spacer 1h bardzo spokojnie. Niestety potem miałam jeszcze inne probleny pogprszył się stan mojego zdrowia i mogę jedynie spacerować 1h dziennie, a niedługo już mam zapowiedziane leżenie w łóżku do rozwiązania, dla dobra małej/małego...
"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą. " św. Augustyn zaręczona 30.03.2012 mama maleńkiego Miłoszka 17.07.2012 niedługo żona niedługo matura wygrałam swoje życie ! Edytowane przez zielona_zabcia Czas edycji: 2012-05-29 o 21:15 |
||
|
|
|
#647 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A piersi - chyba tak musi być. Każda z moich koleżanek w ciąży i po ciąży miała bardzo duży biust. Jakby nie było piersi służą do karmienia więc trzeba to jakos przeboleć
|
|
|
|
|
#648 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Każda motywacja do ćwiczeń jest dobra. Ja już tęsnie za moim trenerem, no ale cóż, jeszcze się napływam w życiu
|
|
#649 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiem, że takie leżenie jest uciążliwe na dłuższą metę ale pomysl, że po narodzinach dziecka będziesz miała kocioł więc teraz odpoczywaj![]() W sumie to Ci zazdroszczę bo chciałabym mieć dziecko a pewnie się prędko nie zdecydujmy z TŻ chciałabym wpasc to to by odciązyło nas z tej trudnej decyzji ale póki co antykoncepcja jest skuteczna
|
|
|
|
|
#650 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#651 |
|
Zadomowienie
|
Zdecydowanie jestem za ćwiczeniem przed ciążą
![]() Ja nigdy nie ćwiczyłam, ale trzymałam się środkowej części prawidłowego BMI bez problemu. Po ciąży zostało mi 10 kilo na plus. Minęło ponad 4 lata od porodu, a ja dopiero teraz zaczęłam ćwiczyć, ale drugi raz już udało mi się wrócić do wagi sprzed ciąży (wcześniej stres zapewnił mi odchudzanie). Kondychę mam fatalną, no i starsza jestem o te kilka lat - formę wyrobić jest teraz znacznie trudniej... A, no i cellulit dalej mimo wszystko jest oraz rozstępy, ale co do tego ostatniego to z wiekiem mi przychodzi coraz większa olewka Więc jak macie możliwość to ćwiczcie wcześniej, potem będzie łatwiej zrzucić i utrzymać siebie w dobrym stanie
|
|
|
|
#652 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#653 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
I moim niewprawnym okiem- za dużo cukru.
Edytowane przez Szabik Czas edycji: 2012-05-29 o 22:03 |
|
|
|
|
#654 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tym bardziej, że każdy Twój jadłospis to po prostu niebo. Niebo w gębie![]() Moje P. Dziś mniej niż zwykle... Dużo wyrzutów sumienia, bolący brzuch, zdradliwe podszepty choroby... Nie jestem z siebie zadowolona... ![]() A obiektywnie patrząc: bardzo jest źle? I. Owsianka na mleku z jabłkiem, cynamonem i rodzynkami, kawa z mlekiem. II.Domowa (chrupiąca i jeszcze ciepła) mini bułeczka razowa z dodatkiem rodzynek i suszonych daktyli + porcja sałatki ze świeżym szpinakiem, rukolą, łososiem, pomidorkami i oliwą; szklanka soku z marchwi i selera. III. Polędwiczki w sosie musztardowym, pół woreczka brązowego ryżu, brokuły. IV. Serek wiejski z miodem i garścią nerkowców, kawa z mlekiem, pasek gorzkiej czekolady. V. Kromka razowca z masłem, serem pleśniowym, jajkiem i pomidorem, domowa bułeczka daktylowa (jak w II śn) - obydwie połówki z twarożkiem i konfiturą wiśniową; szklanka koktajlu truskawkowego na jogurcie naturalnym.
|
|
#655 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Czemu rozwaliła? Była pyszna! ![]() aaa blissful tez lubie te kremy sojowe Oscar Wilde dzieki za zerknięcie wczesniej ![]() ---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ---------- Cytat:
bułka kupna , a ogórkowa z kaszą jest popularna w moich regionach
Edytowane przez Milka1224 Czas edycji: 2012-05-29 o 22:32 |
||
|
|
|
#656 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiejsze U:
I. serek wiejski 200g, kromka razowca z masłem i miodem, kawa II.grahamka z masłem, polędwicą i ogórkiem III.chałwa 50g, w międzyczasie jogurt pitny naturalny 400g IV. 2 jajka na teflonie, kromka razowca z margaryną, 3 korniszony godzinka marszobiegu ![]() V. kromka z margaryną, sporym plastrem twarogu i ogórkiem, jogurt z ziarnami 175g, jabłko w ciągu dnia woda, kawa, yerba mate
|
#657 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale u mnie 4 szt kosztują aż 11 zl :O
|
|
#658 |
|
Zakorzenienie
|
Moje U :
Pracuję i mieszkam w Hiszpanii. W pracy jestem od 7 do 12 i od 13.30 do 18. Ś: kromka razowca z serkiem philadelphia light i pomidorem, pół banana dwie małe żelki O o 12: cztery pulpeciki mielone gotowane na parze, sos z pieczarek, groszku i marchewki deser: kiśc winogron, dwa ciastka owsiane P: dwie garscie orzechów, ciastko z czekoladą bez cukru K: kisc winogron, pół banana... nie miałam ochoty na nic więcej |
|
|
|
#659 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() mam nadzieje ze wszystko dobrze u Ciebie..,że sie trzymasz.. ---------- Dopisano o 23:00 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ---------- [QUOTE=Jorelia;34395732]Eee tam, wydaje mi się że tempo jest ok Tym bardziej, że każdy Twój jadłospis to po prostu niebo. Niebo w gębie![]() Moje P. Dziś mniej niż zwykle... Dużo wyrzutów sumienia, bolący brzuch, zdradliwe podszepty choroby... Nie jestem z siebie zadowolona... ![]() A obiektywnie patrząc: bardzo jest źle? I. Owsianka na mleku z jabłkiem, cynamonem i rodzynkami, kawa z mlekiem. skromniutko... II.Domowa (chrupiąca i jeszcze ciepła) mini bułeczka razowa z dodatkiem rodzynek i suszonych daktyli + porcja sałatki ze świeżym szpinakiem, rukolą, łososiem, pomidorkami i oliwą; szklanka soku z marchwi i selera. bardzo fajny posilek tylko te buleczki minii to z 2,3 a nie1 ![]() III. Polędwiczki w sosie musztardowym, pół woreczka brązowego ryżu, brokuły. znow fajnie ale malutko.. IV. Serek wiejski z miodem i garścią nerkowców, kawa z mlekiem, pasek gorzkiej czekolady. fajnie V. Kromka razowca z masłem, serem pleśniowym, jajkiem i pomidorem, domowa bułeczka daktylowa (jak w II śn) - obydwie połówki z twarożkiem i konfiturą wiśniową; szklanka koktajlu truskawkowego na jogurcie naturalnym.[ fajnie /QUOTE] :glaszcze: sa gorsze i lepsze dni-dzis wyszlo fajne u
|
|
|
#660 |
|
Raczkowanie
|
Wstawiam swoje dzisiejsze U (czyżby całkiem nieźle wyszło?
Śniadanie: micha mojej owsianki (pszenica z miodem,amarantus,otręby owsiane,płatki owsiane,musli orkiszowe z owocami,nasiona dyni,słonecznika i inne różności bez cukru itp) II śniadanie : szklanka lnu mielonego, jabłko Obiad: duży kawał piersi z indyka , 1 duży ziemniak pokrojony w plastry i drugi talerz to mnóstwo kalafiora i brokuły - wszystko z parowaru Kolacja : grahamka na pół posmarowana grubo twarożkiem takim prawdziwym wiejskim,który rozrobiłam łychą naturalnego jogurtu ze szczypiorkiem i rzodkiewkami. Wypiłam dziś troszkę wody,ale za to mnóstwo zielonej herbaty, trochę czerwonej i mięta. Co o tym myślicie ?
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:29.

) - jedna z serkiem almette pomidorowym i 2 plastekami salami w ziolach, druga z masłem, plasterkiem serka smietankowego o smaku tzatziki

więc musiałam uzupełnić straty energii
Nie powiem ci dokładnie co masz jesc ale jak poczytasz jak komponować posiłki to Ci się na pewno rozjasni

generalnie miałam dość duże, teraz wiadomo baardzo mi urosły, nie wyglądają zbyt ładnie bo nieproporcjonalnie do szczupłych rąk i nóg, wygląda to dość śmiesznie. Ale mój tż skwitował moje biadolenie-"Przynajmniej jest za co złapać teraz" 
I moim niewprawnym okiem- za dużo cukru.