|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#451 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
agabi tak mi przykro
zdaje sobie sprawę jak to może być, choć ja tylko poroniłam wczesną ciążę. Dobrze, że masz cudownego synka, przy którym można zapomnieć o wszystkich smutkach
|
|
#452 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
Cytat:
|
|
|
|
|
#453 |
|
Wtajemniczenie
|
mravka cześć! To Robson pokazał charakterek na chrzcie
wrzucisz fotki? I współczuję Wam bólów brzuszka, może lekarz coś poradzi.---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:36 ---------- Jeszcze czekam, aż Mała! się odezwie no i adaikaka, bo zaginęła nam przy swoich dwóch chłopach
|
#454 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja ostatnio wyjęłam zamrożone mleczko dla Julki. To wstawiłam woreczek z zamrożonym mleczkiem do miski z wodą żeby szybko troszkę się odmroziło, a potem przelałam do butelki (nie było całkiem rozmrożone, była jeszcze taka bryła zmrożonego mleka). I jeszcze tak zostawiłam, żeby bryła zmrożonego mleczka trochę odpuściła i potem TŻ włożył do podgrzewacza na 1 ustawił i mleczko czekało sobie na porę karmienia. Nie wiem czy dobrze zrobiliśmy, ale wydaje mi się, że wszystko ok. Nie było problemów brzuszkowych u Julci. A podgrzewacz Aventa to tanio kupiłam używany - wygrałam aukcję na allegro. My Julię kąpiemy co jakiś czas w oilatum, ale nie zauważyłam, żeby wysuszał. agabi oj strasznie współczuję to prawda, niesamowite szczęście nas spotkało
|
|
|
|
|
#455 |
|
Zakorzenienie
|
mag i agabi
![]() mlody spi maz poszedl na zebranie spoldzieni a ja korzystam w wolnej chwili i pozmywam naczynia
|
|
|
|
#456 |
|
Wtajemniczenie
|
Ok 4S o ktorej Zia wspominala i ja tez to: teraz sprobuje przetlumaczyc z angielskiego
jak cos to niech Zia mnie poprawi. Setting the stage - stworzenie atmosfery do spanka, czy to nocnego czy tylko drzemki, nalezy usunac dziecko z pomieszczenia gdzie jest za duzo bodzcow i isc do pomieszczenia gdzie jest spokojnie, troche ciemniej. jesli nie ma sie innego pomieszczenia to poprostu usunac rzeczy z pola widzenia maluszka, ktore moga mu zaklocac spokojne zasniecie. Swaddling - ''zawijanie'', ponizej 3 mieisiaca dzieciaczki nie maja kontroli nad swoimi raczkami i nozkami i wierzganie jeszcze bardziej je pobudza przed snem, wiec pani Hogg zaleca zawijanie, tak jak w szpitalu lub taki rozek jak uzywacie (o ile jeszcze jest dobry , (ja nie zawijalam Hani od poczatku, wiec teraz zaczynac nie bede),Sitting - siedzenie sobie z dzidzia albo trzymanie i glowka oparta jest o nasze ramie lub szyje, co tez hamuje wszelka stymulacje innych wizualnych bodzcow. nie kolysac i nie bujac, bo ponoc to jeszcze bardziej pobudza niz uspokaja. dzidzia powinna byc coraz bardziej zrelaksowana i powoli zapada w sen i wtedy odkladamy do lozeczka (dziecko jeszcze nie zasnelo calkowicie,w sen zapada w lozeczku, i ponoc dzieci ktore odkladane sa do lozeczka jeszcze nie bedac w glebokim snie - przesypiaja dluzej, niz te odlozone juz uspione). Shush-pat ...- kiedy dziecko zaczyna plakac po odlozeniu do lozeczka, pewniejest gotowe do spanka, ale potrzebuje fizycznej pomocy aby sie wyciszyc. i wtedy rodzice przewaznie kolysza i lulaja dziecko a Hogg zaleca (dla dzieci ponizej 3 mieisiaca) aby szuszac i rytmicznie poklepywac plecki i wtedy ponoc dziecko bardziej koncetruje sie na szuszaniu i klepaniu pleckow niz na plakaniu, i ewentualnie przestaje plakac.klepac nalezy centralnie na pleckach a nie na boczkach i okolicach nerek. dziecko powinno wtedy lezec na boczku, abysmy mieli dostep do srodka pleckow. no i taka to zasada 4S. odnosnie tego szuszania jest wiecej opisane, ale to tez chyba jest w polskiej ''zaklinaczce'', ktora Zia wrzucila na maila. hurrraaa!!!! a moja Hanulka po pierwszym samodzielnym zasnieciu w lozeczku spala 3h, obudzila sie , zjadla, troche sie pobawilysmy, ziewnela...wiec ja ja do sypialni, poprzytulalam, i do lozeczka, bylo matrowe plakanie, szuszanie i klepanie po pleckach i zasnela i spi juz pol godziny...jestem w szoku!!!nawet jesli nie bedzie tak w nocy, to i tak dobrze jak na poczatek. Tz zostanie z nia na godzinke bo jade do lekarza. |
|
|
|
#457 |
|
Zakorzenienie
|
hej hej
![]() Koniakonia Gratulacje 4.Rocznicy i wszystkiego najlepszego z tej okazji evcia gratulacje 7tyg Laurki ![]() Cytrynka a twoj Wiktorek to chyba niedlugo konczy 3 miesiace a nie 2? Bo ja chyba po Tobie rodzilam, a my juz mamy 2.skonczony ![]() Tynka wspolczuje Tak sobie mysle, ze Ty i Asika to macie prawdziwy hardcore. Dzielne z was mamuski karmi lubie, ale kawowe, mniam. dziewczyny z uk, sa tu jakies piwka bezalkoholowe? Tez kupilam konika FP, emigra u nas tez drozej bo 18£, a z przesylka 2o, ale w PL dodaj 20zl na przesylke to wychodzi 70 zl, wiec az tak duzo drozej nie mamy, mysle ze wysylka za granice nie oplacalaby sie, bo konik jest ciezki chyba. Emigra wrocilas do picia kawy? Bo mnie tak jak Ciebie odrzucilo w ciazy, ale tydzien po porodzie wrocilam do nalogu ![]() Mowilam wam kiedys, ze malutka w zwiazku z kolkami uspokaja suszarka... no a teraz corcia nie potrafi bez niej zasnac w dzien Malo tego, jak suszarke wylacze to momentalnie otwiera oczy. Czasem sie zdarzy, ze spi bez, ale najpierw musi zapasc w gleboki sen przy mojej piersi... ale mam super, za prad niezle zabolimy W nocy ladnie spi bez suszarki i karmie ja na lezaco, spimy nawet do 11 ![]() Dziewczyny jaki rozmiar ubranek kupujecie, ten z ktorego przedzialu sa dzieci? Bo moja ma 2 miesiace, a ja kupuje rozmiar 3-6msc i te ubranka sa takie akurat, malo luzu, wiec jak bedzie miala 4 msc to pewnie juz 6-9msc ![]() ---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ---------- No to my lamiemy zasady 4S
Edytowane przez rybka13 Czas edycji: 2012-05-31 o 18:06 |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#458 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#459 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
u nas zamienikiem suszarki jest radio ustawione na międzystacje na szum ale suszarka i tak w pogotowiu obok łóżka podłączona do prądu leży
godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
||
|
|
|
#460 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja kiedys nagralam suszarke na telefon, jak wlaczylam to sie mala wystraszyla- takie wycie zupelnie inny dzwiek, moja preferuje tylko oryginal radia nie mamy, tzn mamy ale w tv, wiec nic z tego.
|
|
|
|
|
#461 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale wtedy potrafilam pic po 6-8 kaw dziennie![]() ---------- Dopisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ---------- Cytat:
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
||
|
|
|
#462 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja z calej tej metody nie klepie bo nie mam gdzie (Ania spi na pleckach no i nie wiem gdzie indziej modlabym jak poklepywac ) Na poczatku nie trzymalam jej tych pare minut na rekach ale teraz tak (tak 3-5), czasem nawet nie zamknie jeszcze oczu ale to taki mily rytulal, jakbym ja do krainy snu wysylala, tak sie fajnie odpreza i mile to jest . Zeby nie bylo tak sielsko o oczywiscie nierzadko musze wrocic za pare minut jesli nieopacznie wypluje smoka moja mala, wtedy sie czesto rozplakuje.Cytat:
![]() Ja po karmieniu wlozylam Anie do lezaczka i zdazylam odkurzyc cale mieszkanie zanim sie zmeczyla i rozplakala Aaaa, zapomnialam napisac ze bylismy u lekarza i Ania przeszla pomyslnie 'przeglad niemowlaka po 6 tygodniu' Wazy 3940g wiec przyrost w 2 tygodnie ma 340g. Wiadomo ze nie ma miare takich zarloczkow jak Aguskowy Filipek ale nie jest zle. Musze przyznac ze nawet ja widze jak jej patyczkowe nozki zaczynaja coraz bardziej miekkie sie robic
Edytowane przez Zia_ Czas edycji: 2012-05-31 o 18:54 |
|||
|
|
|
#463 |
|
Zakorzenienie
|
![]() U nas dziś też 10 tygodni ![]() Mam do Was małą prośbę, mogę? ![]() Polubicie zdjęcie Ewelinki? ![]() https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater Dziękuję
|
#464 |
|
Zakorzenienie
|
agabi, mag
![]() ---------- Dopisano o 19:13 ---------- Poprzedni post napisano o 19:12 ---------- MoniaHan dzięki za wyjaśnienie co to za zasada.. Było o tym w Języku niemowląt chyba? Gratuluję postępów w usypaniu Hanulki
Edytowane przez lena_mi Czas edycji: 2012-05-31 o 19:14 |
|
|
|
#465 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za przeglad i niewiele sie pomylilas z waga ![]() Emigra czyli da sie bez suszenia to pocieszajace ![]() Ja pije 1 dziennie, bo karmie, ale z czasem moze zaczne 2, tak mi ona smakuje...
|
|
|
|
|
#466 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#467 |
|
Wtajemniczenie
|
chyba tak.
Bylam U lekarza,azotan srebra beda mi az rana sie zagoi. Zjadlam sobie truskawki sztuk 4az z lodami waniliowymi...mniamku
|
|
|
|
#468 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
|
|
|
|
#469 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Monia a z tym azotanem to musisz jeżdzić do lekarza, czy sama możesz to aplikowac? |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#470 |
|
Zadomowienie
|
Czesc dziewczyny! Podczytuję Was od czasu do czasu żeby wiedziec co mnie czeka
Ale teraz wpadłam z prośbą o podpowiedź. Jestem mamusią sierpniową i mam takie pytanko. Czy szczepiłyście dzieciaczki szczepionkami skojarzonymi i czy były po nich jakieś skutki uboczne? U nas na forum rozszalała się burza na ten temat i chciałam uzyskac informacje od osób, które będa w stanie mi powiedziec jak to jest naprawdę-czyli od Was. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
|
|
|
|
#471 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja szczepiłam tą 5w1, nie zaobserwowałam żadnych skutków ubocznych moja siostra wybrała opcje 6w1 i też nic się nie działo Edytowane przez agnes99 Czas edycji: 2012-05-31 o 20:46 |
|
|
|
|
#472 | |
|
Zadomowienie
|
Cześć wszystkim
Madziulka dzis po szczepieniu i nawet nie płakała tylko była dzis bardziej marudna więc już śpi od godzinki.Jutro jedziemy całą 3 do Kielc bo mam szkołę i wrócimy dopiero w niedzielę, więc trzymajcie kciuki żeby Madziulka jakoś to przetrwała ![]() ---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ---------- Cytat:
|
|
#473 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#474 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#475 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Dzis bylismy u neurologa, bo u Szymonka w usg glowki po urodzeniu wyszlo, ze ma torbiel przegrody przezroczystej i pediatra mimo iz uspakajal, ze taka torbiel nie rosnie i ze nie slyszal jeszcze zeby cos sie dzialo u dzieci z taka torbiela jednak kazal zrobic kontrolne usg glowki. No ale zeby zrobic usg glowki, trzeba isc najpierw do neurologa po skierowanie, wiec dzis wlasnie bylismy. 19czerwca mam to kontrolne usg glowki i potem znow wizyta u neurologa. Poki co neurolog tez uspokoil, ze nie ma sie czym martwic ta torbiela i przy okazji zbadal Szymonka. Wszystko jest dobrze, Szymonek rozwija sie prawidlowo, ale podobno jeszcze za nisko unosi głowkę. Ale nie kazal sie martwic i skontrolujemy to przy nast. wizycie. Cytat:
![]() Takze zycze miłego randkowania ![]() Cytat:
A te twarde m-sca to wlasnie guzki, ale jak w pore sie przystawi malucha to ładnie je oprozni, gorzej jak wydluzy sie przerwa wtedy robi sie juz problem i jeden krok od zapalenia. ![]() Dokladnie. Ale juz jest lepiej ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Co do tego lezenia na brzuszku, jak widzisz, jeszcze za nisko podnosi glowke wg neurologa No to ja juz nie wiem...![]() Cytat:
Ja karmie co 3 godz. w dzien a w nocy roznie. Przewaznie jak nakarmie ost. raz o 21 to mały budzi sie ok. 3 w nocy i je roznie. Z jednej tylko lub z obu piersi i potem budzi sie o ok. 7,8 rano na nastepne jedzonko. Ale u mnie z jednej piersi nie poje w dzien. Na jedno karmienie sa conajmniej dwie a czasem jeszcze przed usnieciem po zabawie jest jeszcze trzeci cyc. Rzadko ale bywa, czasem troche do usniecia tez ale czesto do dociumkania (gdzies tam jeszcze luzy czuje w brzuszku ![]() ![]() Ale je dosc sprawnie bo w 5-7 minut (czasem 10 minut tez) i piers oprozniona. ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() No a ja czuje to jego przybieranie na reku juz dosc ostro ![]() Ciekawa jestem ile teraz wazy
|
|
#476 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#477 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobra laseczki znikam jak jutro znajdę chwilę między sernikiem a kotletem to zobaczę co u Was słychać
|
|
|
|
|
#478 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i również mam nadzieję, że dziś grzeczna mamusi była z tej okazji ![]() nowaken miłej pracy mam nadzieję, że szybko i sprawnie się ze wszystkim uwiniesz
|
|
#479 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tak zamiast suszarki
|
|
|
|
|
#480 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:58.

zdaje sobie sprawę jak to może być, choć ja tylko poroniłam wczesną ciążę. 

wrzucisz fotki? I współczuję Wam bólów brzuszka, może lekarz coś poradzi.
no i adaikaka, bo zaginęła nam przy swoich dwóch chłopach

to prawda, niesamowite szczęście nas spotkało

Tak sobie mysle, ze Ty i Asika to macie prawdziwy hardcore. Dzielne z was mamuski
Malo tego, jak suszarke wylacze to momentalnie otwiera oczy. Czasem sie zdarzy, ze spi bez, ale najpierw musi zapasc w gleboki sen przy mojej piersi... ale mam super, za prad niezle zabolimy
i karmie ja na lezaco, spimy nawet do 11

mam nadzieję, że szybko i sprawnie się ze wszystkim uwiniesz