Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-30, 21:35   #691
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

Dzisiejsze P
I Miękkie płatki owsiane zalane dodatkową porcją zimnego mleka, z wkrojoną gruchą, truskawkami, chrupiącą pszenicą z miodem, prażonymi płatkami owsianymi i orzechami laskowymi

II
Pełnoziarniste spaghetti z pikantnym sosem bolognese (mielone mięso drobiowe, cebula, pomidory z puszki...) z dużą ilością przypraw
deser: inka z mlekiem i Kinder Bueno

III
Miska maminej gęstej zupy pomidorowej z ryżem basmati, duży rożek waflowy wypełniony orzechowymi i śmietankowymi lodami z wiórkami kokosowymi, prażonymi orzechami ziemnymi i stopioną mleczną czekoladą

IV
2 duże kromki chleba graham z masłem; 1 z polędwicą drobiową, 2 z żółtym serem i świeżą papryką; kubek gęstej pomidorówki (taaaka dobra ), wpadło jeszcze malusie jabłko*

V Teraz to będzie dziwoląg: gotowany kalafior i jajo na twardo w sosie koperkowym (jeśli dalej będę je jadła w takich ilościach, to niedługo sama zamienię się w jajko ), /normalnie powinny być do tego ziemniaki, ale ja zjadłam grubą przytostowaną kromę razowca z masłem czosnkowym i polędwicą sopocką*

*IV i V miały być jednym posiłkiem (i wyglądać inaczej), ale zgłodniałam 2 godziny po III, dlatego na szybko zjadłam tę "kolację", a potem jeszcze naszła mnie ochota na to jajko... I jakoś tak wyszło.
Końcówka dnia dziś dziwna, ale co poradzę.

Pytałyście o prażenie płatków/orzechów: ja prażę chwilę na suchej patelni teflonowej, co kilkanaście sekund mieszając (tzn. wstrząsając ).

Aparatka
20.12.2012 - góra
21.03.2013 - dół + wyciągi
aniolbezskrzydel89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-30, 22:22   #692
Dekas
Wtajemniczenie

GG do Dekas

Cytat:
Napisane przez aniolbezskrzydel89 Pokaż wiadomość
Dzisiejsze P
I Miękkie płatki owsiane zalane dodatkową porcją zimnego mleka, z wkrojoną gruchą, truskawkami, chrupiącą pszenicą z miodem, prażonymi płatkami owsianymi i orzechami laskowymi

II
Pełnoziarniste spaghetti z pikantnym sosem bolognese (mielone mięso drobiowe, cebula, pomidory z puszki...) z dużą ilością przypraw

III
Miska maminej gęstej zupy pomidorowej z ryżem basmati, duży rożek waflowy wypełniony orzechowymi i śmietankowymi lodami z wiórkami kokosowymi, prażonymi orzechami ziemnymi i stopioną mleczną czekoladą

IV
2 duże kromki chleba graham z masłem; 1 z polędwicą drobiową, 2 z żółtym serem i świeżą papryką; kubek gęstej pomidorówki (taaaka dobra ), wpadło jeszcze malusie jabłko*

V Teraz to będzie dziwoląg: gotowany kalafior i jajo na twardo w sosie koperkowym (jeśli dalej będę je jadła w takich ilościach, to niedługo sama zamienię się w jajko ), /normalnie powinny być do tego ziemniaki, ale ja zjadłam grubą przytostowaną kromę razowca z masłem czosnkowym i polędwicą sopocką*

*IV i V miały być jednym posiłkiem (i wyglądać inaczej), ale zgłodniałam 2 godziny po III, dlatego na szybko zjadłam tę "kolację", a potem jeszcze naszła mnie ochota na to jajko... I jakoś tak wyszło.

Pytałyście o prażenie płatków/orzechów: ja prażę chwilę na suchej patelni teflonowej, co kilkanaście sekund mieszając (tzn. wstrząsając ).
jak waga ? ^^
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem.

Anthony de Mello

kocham Cię życie!
Dekas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-30, 22:30   #693
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Dekas Pokaż wiadomość
jak waga ? ^^
W ciągu ostatniego tygodnia przytyłam aż 10 dag, wow.
(czemu to nie może iść jakoś sprawniej?! Chcę poćwiczyyyć! )

Aparatka
20.12.2012 - góra
21.03.2013 - dół + wyciągi
aniolbezskrzydel89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-30, 22:31   #694
Immoral
Rozeznanie

R

I. owsianka: 3 lyzki platkow owsianych, mleko sojowe, garsc orzechow, jagody, lyzka miodu; kawa z mlekiem
II. 2 kromki chleba posmarowana serkiem smietankowym, 2 plasterki szynki, ogorek, rzodkiewka
III. 65g ryzu brazowego w sosie z soku pomidorowego + tabasco, piers z kurczaka, 250g pomidorkow koktajlowych posiekanych i doprawionych czosnkiem w proszku
IV.polowa ogorka, 4 pomidory, cebula wszystko posiekane do tego ser feta 50g i dwie lyzki oliwy z oliwek
V.7 pomidorow (male ), kulka mozarelli pokrojona w kostke, lyzka oliwy z oliwek

nie za duzo oliwy z oliwek?

Edytowane przez Immoral
Czas edycji: 2012-05-30 o 22:32
Immoral jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-30, 23:04   #695
Dekas
Wtajemniczenie

GG do Dekas

Cytat:
Teeeee Ty blisko Starczy i Hutek mieszkasz
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem.

Anthony de Mello

kocham Cię życie!
Dekas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 08:52   #696
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Dzisiejsze P

II

III

IV

Fajnie

---------- Dopisano o 08:50 ---------- Poprzedni post napisano o 08:49 ----------

Cytat:
Może mniej zdrowego zarcia

---------- Dopisano o 08:52 ---------- Poprzedni post napisano o 08:50 ----------

Cytat:
Napisane przez Jorelia Pokaż wiadomość
P:

I. Owsianka na mleku z bananem, cynamonem i rodzynkami,
kawa z mlekiem, pasek gorzkiej czekolady.

II. Duża porcja sałatki (powtórka z wczoraj) ze świeżym szpinakiem, rukolą, łososiem, pomidorkami i oliwą;
dwie kromki ciężkiego razowca ze słonecznikiem:
- z masłem, serem pleśniowym i bazylią
- z twarogiem, śmietaną, truskawkami i cukrem
wysoka szklanka koktajlu mlecznego z kiwi

III. Spaghetti al tonno - z tuńczykiem, oliwkami, sosem ze świeżych pomidorów i dużą ilością startego parmezanu;
szklanka soku pomarańczowego. fajna nazwa chyba się skuszę

IV. Domowy budyń na mleku z truskawkami, pokruszoną gorzką czekoladą i garścią nerkowców;
cappuccino.

V. Trzy naleśniki pełnoziarniste ze szpinakiem i fetą;
kubek kakao na mleku, paczuszka herbatników.
Wszytko bardzo smaczne i zdrowe Mam nadzieję, że już niedługo waga się unormuje

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 11:48   #697
Sherrie
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Becia012 Pokaż wiadomość
Utrzymanie:
Śniadanie: Pieczona owsianka ( 6 ł. płatków owsianych , mleko, miód, jajko olej) z jabłkiem i masłem orzechowym; kawa z mlekiem.
Śniadanie2: Grahamka z serem, szynką i ketchupem; jednodniowy sok marchewkowy.
Obiad: Ziemniaki: smażona wątróbka z cebulką; mizeria.
Podwieczorek: Sojowy czekoladowy deser z bananem i garstką bananowego musli; inka z mlekiem.
Kolacja: Jajecznica na maśle z szynką i pomidorami; gruba kromka chleba słonecznikowego z masłem; inka z mlekiem.

Śniadanie musiało być obłędne!
Poza tym smacznie i ciekawie.
Cytat:
Napisane przez poppy seed Pokaż wiadomość
U.
1. Jogurt grecki (200 g) z wkrojonym bananem i bardzo dużą porcją musli.
Kawa z mlekiem.
2. Kanapka z dwóch kromek pszenno-żytniego z masłem, sałatą, żółtym serem i rzodkiewkami.
3. Talerz zupy kalafiorowej - zabielanej ofc.
4. Spora kiśc winogron, kawa z mlekiem.
5. Zjem sobie chyba 2 jajka sadzone posypane szczypiorkiem i kromkę chleba ziarnistego z plastrem pieczeni z kurczaka i pomidorem.

jako że ostatnio chodzę spac ok. 2 to chyba sobie jeszcze coś wsunę (nie wiem co ) w ramach eksperymentu, żeby sprawdzic przyczyną moich porannych bólów żołądka jest zbyt długa przerwa bez jedzenia i kawa będzie albo dwiee
Kawą się nie zalewaj tylko zjedz coś :P

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość
U

I bułka ziarnista na pół - z wędzonym łososiem, musztardą z płatkami ostrej papryki, rukolą i szczypiorkiem / domowym masłem orzechowym crunchy + duża kawa

II duży jogurt pitny z musli, pestkami dyni, słonecznika itp

III tu było pysznie, bo wszystkiego po trochu 2 kotleciki sojowe smażone, kawał wędzonego pstraga, białe szparagi zapiekane z mozzarellą i pieprzem, młoda gotowana kapusta
herbata wiśniowo-jabłkowa

kilka kawałków kalarepki

IV twarożek z musem truskawkowym i czyms jeszcze bo nie wiem na co mam ochotę

do picia: woda, herbata
Dostałam ślinotoku :P

Cytat:
Napisane przez SweetCherry87 Pokaż wiadomość
Dzisiejsze:

ciepła woda z cytryną i suszonymi śliwkami
- kubek naturalnego kakao na mleku 3,2 z cynamonem, kromka żytniego słonecznikowego i ziarnistego razowca grubo z masłem i dżemem wiśniowym,
pomidor malinowy (gigant) z solą- uwielbiam takie pomidory
czarna, parzona, gorzka kawa
- pasek czekolady z nadzieniem, jabłko, kromka ciepłej chałki z kruszonką
- talerz gęstego kapuśniaku z kiełbasą i ziemniakami, porcja mięsa wołowego z sosem bbq, sałatka szwedzka domowa
kawa rozpuszczalna
- duża marchew w słupkach z masłem orzechowym, plaster drożdżowego z makiem
- kromka żytniego z chrzanem, pasztetem pieczonym, sałatą lodową, ogórkiem małosolnym, pół pszennej bułki z masłem, sałatą, polędwicą indyczą, ogórkiem

Proszę o zerknięcie
Chyba na śniadanie troche maławo ale jak nie potrzebujesz więcej to jest dobrze

Cytat:
Napisane przez Jorelia Pokaż wiadomość
P:

I. Owsianka na mleku z bananem, cynamonem i rodzynkami,
kawa z mlekiem, pasek gorzkiej czekolady. a jakieś orzechy do tego?

II. Duża porcja sałatki (powtórka z wczoraj) ze świeżym szpinakiem, rukolą, łososiem, pomidorkami i oliwą;
dwie kromki ciężkiego razowca ze słonecznikiem:
- z masłem, serem pleśniowym i bazylią
- z twarogiem, śmietaną, truskawkami i cukrem
wysoka szklanka koktajlu mlecznego z kiwi

III. Spaghetti al tonno - z tuńczykiem, oliwkami, sosem ze świeżych pomidorów i dużą ilością startego parmezanu;
szklanka soku pomarańczowego.

IV. Domowy budyń na mleku z truskawkami, pokruszoną gorzką czekoladą i garścią nerkowców;
cappuccino.

V. Trzy naleśniki pełnoziarniste ze szpinakiem i fetą;
kubek kakao na mleku, paczuszka herbatników.
fajnie

Cytat:
Napisane przez poziomka011 Pokaż wiadomość
dzisiejsze U :P
I grahamka z szynka sałatą twarożkiem pomidorem wędzonym łososiem

II w szkole: ciastko francuskie z maliną jogurt naturalny

III ziemniaki z koperkiem pierś grillowana surówka z kapusty pekińskiej

IV jajecznica z 2 jaj ze szczypiorkiem pieczarkami kromka razowca

V i właśnie jem jabłko

do picia inka z mlekiem zielona herbata woda z cytryna

jak to wygląda? Uśmiecham się o ocene
Wygląda super

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Pokaż wiadomość
U

Śniadanie:
* jajecznica z 2 jaj z pieczarkami i czerwoną cebulą, na maśle
* 2 wafle ryżowe wieloziarniste z szynką, żółtym serem, sałatą i pomidorem

2 śniadanie:
* naturalny serek homogenizowany z truskawkami, bananem, kakao naturalnym, orzechami włoskimi i zbożowymi poduszeczkami cynamonowymi z nadzieniem orzechowym
* kawa zbożowa z chudym mlekiem i przyprawą do szarlotki

Obiad:
* filet z piersi kurczaka smażony bez tłuszczu
* makaron razowy z zielonym pesto
* szparagi gotowane na parze

Kolacja:
* frankfurterka wieprzowa z ketchupem
* wafel ryżowy wieloziarnisty z serem pleśniowym, sałatą i pomidorem

Do picia: woda źródlana, yerba mate, rooibos, zielona herbata, pu-ehr.

Moje dzisiejsze menu mi baaardzo smakowało. Obiad to była naprawdę potężna porcja, nie mogłam się oprzeć ani szparagom, ani pysznemu makaronowi (As Babuni polecany przez Was, rzeczywiście super!), ani jeszcze pyszniejszemu pesto (znów poczułam się jak na wakacjach we Włoszech).
Tak jak pisałam parę stron wcześniej, czuję, że przytyło mi się parę kg, ale mam duży argument, żeby nic z tym nie robić. Gdy patrzę w lustro, gdzieś tam w głowie pojawiają się głosy, że fajnie by było wyglądać tak jak kiedyś. Ale wczoraj byłam na kontroli u mojej ginekolog-endokrynolog i już w lipcu odstawiam hormony. Powiedziała mi, że w żadnym wypadku nie powinnam teraz schudnąć. Tak więc U cały czas, choć niedługo wyjeżdżam na praktyki i mam stracha jak będę tam jeść...
Skoro organizm domaga sie energii to mu jej nie ograniczaj. Moim zdaniem jak smakuje Ci jedzenie i masz apetyt to NA ZDROWIE
Cytat:
Dzisiejsze P

II Pełnoziarniste spaghetti z pikantnym sosem bolognese (mielone mięso drobiowe, cebula, pomidory z puszki...) z dużą ilością przypraw

III Miska maminej gęstej zupy pomidorowej z ryżem basmati, duży rożek waflowy wypełniony orzechowymi i śmietankowymi lodami z wiórkami kokosowymi, prażonymi orzechami ziemnymi i stopioną mleczną czekoladą

IV 2 duże kromki chleba graham z masłem; 1 z polędwicą drobiową, 2 z żółtym serem i świeżą papryką; kubek gęstej pomidorówki (taaaka dobra ), wpadło jeszcze malusie jabłko*

E tam, jajka są zdrowe :P
Tak trzymaj
Sherrie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 15:00   #698
AshtrayGirl86
Rozeznanie

Uuuu:

I: pelnoziarniste pancakes z teflonu, z truskawkami i serkiem homo, posypane wiorkami kokosowymi.
II: dwa tosty z sandwichera z 4 malych kromeczek grahamu, z bieluchem, filetem z indyka, serem mierzwionym i ogorkiem konserwowym, polane ketchupem; kilka pomidorkow cherry.
III: tagine z ciecierzycy i groszku; garsc (przed ugotowaniem) razowego makaronu swiderki.
IV: twarozek domowy z lyzeczka masla orzechowego i lyzeczka pestek dyni (moj standardowy, ulubiony podwieczorek )
V: planuje salatke z tunczyka, jajka i warzyw.

Standardowo spacer, 2x35 min szybkiego marszu, wieczorem bieganie. Bede wdzieczna za zerkniecie
AshtrayGirl86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 15:07   #699
MyBadBoy
Przyczajenie

Moje grzeszne,nastoletnie R

I-3 kromki żytniego,cienko posmarowanego masłem,na wierzch : po plastrze (cienkim) : krakowskiej i polędwicy z indyka oraz po 2 plastry ogórka (takie krojone wzdłuż)

i tu sporo sprzątania,ciągłe latanie,schylanie itd

II-przekładaniec z kuskusa : jajko na twardo, 4 ugotowane kotlety sojowe, 5 łyżek kuskusa (5 łyżek było suchego,przed zaparzeniem), 6 pieczarek w paski,podsmażone na pół łyżki oleju+szklanka soku bananowego

IV-mała filiżanka budyniu waniliowego (dawno nie jadłam) i miseczka truskawek

10 minut z Mel B na nogi

V-omlet na słodko : na wierzchu truskawki rozgniecione z jogo naturalnym,a to opruszone stevią ;D

1,5 l wody
2 kubki ziołowej : rumianek i jakiejś mieszanki

sporo truskawek jest,bo mam ich w domu pod dostatkiem

i jak ?
MyBadBoy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 15:41   #700
hauuu
Wtajemniczenie

R/U

I: miseczka grain flakesów (obrzydlistwo, kupiłam w kaufie na wagę bo skończyły mi się cornflakes)z mlekiem, banan
II: serek homo, pół łyżeczki miodu, garsc truskawek, garstka pestek słonecznika i dynii
III: schabowy w panierce smażony na oleju z młodymi ziemniaczkami i surówką z ogórków kiszonych, papryki, marchewki itp
IV będzie: sałatka z tuńczykiem (sałata, pomidor, ogór, oliwki, kukurydza i tuńczysz - polane oliwą)
V będzie: wiesniak z brzoskwinią i marakują - jest przepysznyyyy

Jadę zaraz na zakupy więc jak znajdę to wpadnie też magnum miętowy jak w końcu go znajdę - nie wiecie gdzie można je znaleźć oprócz biedronki?
hauuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 15:46   #701
AshtrayGirl86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez hauuu Pokaż wiadomość
R/U

I: miseczka grain flakesów (obrzydlistwo, kupiłam w kaufie na wagę bo skończyły mi się cornflakes)z mlekiem, banan
II: serek homo, pół łyżeczki miodu, garsc truskawek, garstka pestek słonecznika i dynii
III: schabowy w panierce smażony na oleju z młodymi ziemniaczkami i surówką z ogórków kiszonych, papryki, marchewki itp
IV będzie: sałatka z tuńczykiem (sałata, pomidor, ogór, oliwki, kukurydza i tuńczysz - polane oliwą)
V będzie: wiesniak z brzoskwinią i marakują - jest przepysznyyyy

Jadę zaraz na zakupy więc jak znajdę to wpadnie też magnum miętowy jak w końcu go znajdę - nie wiecie gdzie można je znaleźć oprócz biedronki?
Fajnie i smacznie Ten kolacyjny wiesniak to gotowiec, czy sama miksujesz?
Stary 2012-05-31, 15:49   #702
hauuu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez AshtrayGirl86 Pokaż wiadomość
Fajnie i smacznie Ten kolacyjny wiesniak to gotowiec, czy sama miksujesz?
Dzieki
gotowiec z mlekovity (chyba). w sumie srednio się te serki opłacają bo mają mniej serka niż po prostu serek chyba kupię sobie jakis marakujowo brzoskwiniowy dzemik i będę dodawać do serka bo to połączenie jest przepyszne
hauuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 15:53   #703
Poa alpina
Zadomowienie

U

Śniadanie (7:30)

Tu wpadły z 2 solidne garście czereśni Kupiłam na spróbowanie trochę na targu i nie doniosłam do domu, nie mogłam się powstrzymać, nawet nie umyłam

Obiad (12:30)
* dorsz gotowany na parze
* 60g kaszy gryczanej
* miska surówki z kalarepy, pietruszki, marchwi, koperku, oliwy z oliwek

Podwieczorek (16:30)
* naturalny serek homogenizowany z truskawkami, bananem, kakao naturalnym, orzechami włoskimi i zbożowymi poduszeczkami cynamonowymi z nadzieniem orzechowym

Kolacja (będzie po 21:00)
* 2 wieloziarniste wafle ryżowe, zapewne z serem pleśniowym, sałatą i pomidorem

Do picia: woda źródlana, yerba mate, zielona herbata, pu-ehr, ziółka, czarna kawa.

Po podwieczorku jadę do stajni - jak pakowałam suchy chleb dla konia z pudła, gdzie rodzice go składują, to coś mnie napadło - wzięłam łyżkę i zjadłam kilka łych okruchów czerstwego chleba Dziwne mam dziś jazdy, najpierw ten napad na czereśnie, a teraz takie coś. Aż się musiałam popukać po czole żeby przestać

Poa alpina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 15:58   #704
AshtrayGirl86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez hauuu Pokaż wiadomość
Dzieki
gotowiec z mlekovity (chyba). w sumie srednio się te serki opłacają bo mają mniej serka niż po prostu serek chyba kupię sobie jakis marakujowo brzoskwiniowy dzemik i będę dodawać do serka bo to połączenie jest przepyszne
a gdzie kupilaaaas

Cytat:
U

Tu wpadły z 2 solidne garście czereśni Kupiłam na spróbowanie trochę na targu i nie doniosłam do domu, nie mogłam się powstrzymać, nawet nie umyłam

* 60g kaszy gryczanej

Do picia: woda źródlana, yerba mate, zielona herbata, pu-ehr, ziółka, czarna kawa.

Po podwieczorku jadę do stajni - jak pakowałam suchy chleb dla konia z pudła, gdzie rodzice go składują, to coś mnie napadło - wzięłam łyżkę i zjadłam kilka łych okruchów czerstwego chleba Dziwne mam dziś jazdy, najpierw ten napad na czereśnie, a teraz takie coś. Aż się musiałam popukać po czole żeby przestać
Fajnie. Moze po prostu brakuje Ci pieczywa
Stary 2012-05-31, 17:28   #705
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
U

Śniadanie:

2 śniadanie:
* naturalny serek homogenizowany z truskawkami, bananem, kakao naturalnym, orzechami włoskimi i zbożowymi poduszeczkami cynamonowymi z nadzieniem orzechowym to mozę TE płatki ?
* kawa zbożowa z chudym mlekiem i przyprawą do szarlotki

Obiad:
* filet z piersi kurczaka smażony bez tłuszczu
* makaron razowy z zielonym pesto
* szparagi gotowane na parze

Kolacja:
* frankfurterka wieprzowa z ketchupem
* wafel ryżowy wieloziarnisty z serem pleśniowym, sałatą i pomidorem

Do picia: woda źródlana, yerba mate, rooibos, zielona herbata, pu-ehr.

Moje dzisiejsze menu mi baaardzo smakowało. Obiad to była naprawdę potężna porcja, nie mogłam się oprzeć ani szparagom, ani pysznemu makaronowi (As Babuni polecany przez Was, rzeczywiście super!), ani jeszcze pyszniejszemu pesto (znów poczułam się jak na wakacjach we Włoszech).
Tak jak pisałam parę stron wcześniej, czuję, że przytyło mi się parę kg, ale mam duży argument, żeby nic z tym nie robić. Gdy patrzę w lustro, gdzieś tam w głowie pojawiają się głosy, że fajnie by było wyglądać tak jak kiedyś. Ale wczoraj byłam na kontroli u mojej ginekolog-endokrynolog i już w lipcu odstawiam hormony. Powiedziała mi, że w żadnym wypadku nie powinnam teraz schudnąć. Tak więc U cały czas, choć niedługo wyjeżdżam na praktyki i mam stracha jak będę tam jeść...
Fajne jedzenie a jeść będziesz normalnie. Będziesz ze sobą zabierać do pracy bento

Stary 2012-05-31, 17:51   #706
lexie42
Zakorzenienie

Moja Rka
I trzy cieniutkie kromki żytniego chleba obtoczone w jajku z ziołami, usmażone na oliwie, pół dużego pomidora, zielona herbata
marszobiegi
II koktajl: jogurt naturalny, banan, pół ciemnego awokado, trochę zielonej pietruszki
III pierś z kurczaka duszona z cukinią i pieczarkami, kasza gryczana, surówka z kapusty włoskiej i marchewki
IV koktajl: truskawki, pół małego opakowania mleczka sojowego waniliowego
V sałatka z kapusty włoskiej, fety, pomidorów, kukurydzy
lexie42 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 18:07   #707
blissful
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AshtrayGirl86 Pokaż wiadomość
Uuuu:

I: pelnoziarniste pancakes z teflonu, z truskawkami i serkiem homo, posypane wiorkami kokosowymi.
II: dwa tosty z sandwichera z 4 malych kromeczek grahamu, z bieluchem, filetem z indyka, serem mierzwionym i ogorkiem konserwowym, polane ketchupem; kilka pomidorkow cherry.
III: tagine z ciecierzycy i groszku; garsc (przed ugotowaniem) razowego makaronu swiderki.
IV: twarozek domowy z lyzeczka masla orzechowego i lyzeczka pestek dyni (moj standardowy, ulubiony podwieczorek )
V: planuje salatke z tunczyka, jajka i warzyw.

Standardowo spacer, 2x35 min szybkiego marszu, wieczorem bieganie. Bede wdzieczna za zerkniecie
jak zwykle zdrowo i smacznie, jednka wciąż trochę redukcyjnie. a ja planuje zrobić pancakes jutro

---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ----------

Cytat:
U

* 60g kaszy gryczanej

i znowu wafle... chyba lepiej byłoby gdybyś je zastąpiła normalnym pieczywem. Rozumiem, że to przyzwyczajnie, ale myślisz, że przez całe życie będziesz jadła tylko wafle i nie sięgniesz po normalne pieczywo? Może masz taką niepohamowaną ochotę na węgle w postaci tych czereśni i czerstwego chleba, dlatego że wafle dostarczaj Ci za mało węgli, ponadto niezbyt wartościowych?

---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ----------

Cytat:
Napisane przez lexie42 Pokaż wiadomość
Moja Rka
I trzy cieniutkie kromki żytniego chleba obtoczone w jajku z ziołami, usmażone na oliwie, pół dużego pomidora, zielona herbata
marszobiegi
II koktajl: jogurt naturalny, banan, pół ciemnego awokado, trochę zielonej pietruszki
III pierś z kurczaka duszona z cukinią i pieczarkami, kasza gryczana, surówka z kapusty włoskiej i marchewki
IV koktajl: truskawki, pół małego opakowania mleczka sojowego waniliowego
V sałatka z kapusty włoskiej, fety, pomidorów, kukurydzy
O, miałaś grzanki na śniadanie! Jak ja ich dawno nie jadłam, a są takie pyszne! Dzięki, że przypomniałaś mi o ich istnieniu Mogłaś śmiało zjeśc do nich całego pomidora, no chyba że był naprawdę ogromny. Koktajl jak najbardziej pasuje na II śniadanie, chcociaż po aktywności lepiej byłoby zjeśc węgle złożone i białko. Obiad bardzo mi się podoba. Owoce lepiej jest zjeśc w I połowie dnia. Dorzuciłabym jakieś białko do kolacji. Nie jestem również przekonana co do fety na kolację, ale jak była w niewielkiej ilości to nic się nie stało/nie stanie.
blissful jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 18:29   #708
lexie42
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blissful Pokaż wiadomość

O, miałaś grzanki na śniadanie! Jak ja ich dawno nie jadłam, a są takie pyszne! Dzięki, że przypomniałaś mi o ich istnieniu Mogłaś śmiało zjeśc do nich całego pomidora, no chyba że był naprawdę ogromny. Koktajl jak najbardziej pasuje na II śniadanie, chcociaż po aktywności lepiej byłoby zjeśc węgle złożone i białko. Obiad bardzo mi się podoba. Owoce lepiej jest zjeśc w I połowie dnia. Dorzuciłabym jakieś białko do kolacji. Nie jestem również przekonana co do fety na kolację, ale jak była w niewielkiej ilości to nic się nie stało/nie stanie.
Co do koktajlu na II śniadanie to miałam na takiego ochotę, a najczęściej po wysiłku jadam dwie kromki żytniego chleba z sałatą, drobiową wędliną, pomidorem i jajkiem taki posiłek po wysiłku może być?
Dzięki za porady, na pewno uwzględnię je w następnych moich jadłospisach
Stary 2012-05-31, 18:46   #709
blissful
Raczkowanie

Cytat:
Co do koktajlu na II śniadanie to miałam na takiego ochotę, a najczęściej po wysiłku jadam dwie kromki żytniego chleba z sałatą, drobiową wędliną, pomidorem i jajkiem taki posiłek po wysiłku może być?
Dzięki za porady, na pewno uwzględnię je w następnych moich jadłospisach
Gdybyś miała możliwość to możesz po aktywności zamiennie zjeść ryż brązowy czy pełnoziarnisty makaron a do tego jakieś mięsko czy rybkę, np. tuńczyka i ulubione warzywa. Chyba że nie miałas jak zjeść takiego posiłku i w grę wchodziły tylko kanapki. A jeśli tak to myślę, że mogą być i są lepszym rozwiazaniem od koktajlu.
Stary 2012-05-31, 19:04   #710
lexie42
Zakorzenienie

Cytat:
Gdybyś miała możliwość to możesz po aktywności zamiennie zjeść ryż brązowy czy pełnoziarnisty makaron a do tego jakieś mięsko czy rybkę, np. tuńczyka i ulubione warzywa. Chyba że nie miałas jak zjeść takiego posiłku i w grę wchodziły tylko kanapki. A jeśli tak to myślę, że mogą być i są lepszym rozwiazaniem od koktajlu.
Tutaj też chodzi o to, że ten posiłek po wysiłku najczęściej jest moim drugim śniadaniem, więc takie coś jak makaron czy mięsko wolę zostawić na obiad. A takie rozwiązanie, sałatka: ryż brązowy, tuńczyk, kukurydza, jajko?
Stary 2012-05-31, 19:07   #711
blissful
Raczkowanie

Cytat:
Tutaj też chodzi o to, że ten posiłek po wysiłku najczęściej jest moim drugim śniadaniem, więc takie coś jak makaron czy mięsko wolę zostawić na obiad. A takie rozwiązanie, sałatka: ryż brązowy, tuńczyk, kukurydza, jajko?
Jestem za. Bardzo dobry pomysł.
Stary 2012-05-31, 19:15   #712
lexie42
Zakorzenienie

Cytat:
Jestem za. Bardzo dobry pomysł.
Dzięki wielkie za rady
Stary 2012-05-31, 19:27   #713
AshtrayGirl86
Rozeznanie

[QUOTE=blissful;34430251]jak zwykle zdrowo i smacznie, jednka wciąż trochę redukcyjnie. a ja planuje zrobić pancakes jutro [/QUOTE]

Dzieki za zerkniecie z czym zjesz pancakes?

Pusto tu dzis
Stary 2012-05-31, 19:34   #714
blissful
Raczkowanie

nie ma za co lexie

wstawię przy okazji moją dzisiejszą R
I: owsianka z 2 łyżek płatków górskich i 2 łyżek otrębów owsianych na szklance mleka 2% z paroma truskawkami, połową banana, nerkowcami, orzechami arachidowymi, cynamonem i imbirem
II: twarożek domowy z suszoną żurawiną
III: filet z kurczaka, 1/2 woreczka brązowego ryżu z curry, surówka z sałaty lodowej, rzodkiewek i ogórka
IV: lekki wiejski z wielkim pomidorem

będę wdzięczna za komentarz.

---------- Dopisano o 19:34 ---------- Poprzedni post napisano o 19:31 ----------

[QUOTE=AshtrayGirl86;34432 359]
Cytat:
jak zwykle zdrowo i smacznie, jednka wciąż trochę redukcyjnie. a ja planuje zrobić pancakes jutro [/QUOTE]

Dzieki za zerkniecie z czym zjesz pancakes?

Pusto tu dzis
mam ochotę na kiwi i zjem z serkiem homo albo lekkim bieluchem. ale sie rozmarzyłam
Stary 2012-05-31, 20:03   #715
Bellamy
Zadomowienie

po tygodniu spędzonym u babci bez dostępu do internetu wracam z moim P. w sumie to takim U/P, bo nie tyję więc umówiłam się znów do gina. tak czy owak, dania babci dobrze mi zrobiły, aż żałuję że nie mogłam się z Wami nimi podzielić. głowę mam pełną inspiracji.

dzisiejszy:

I owsianka na mleku sojowym z truskawkami, jabłkiem, wiórkami kokosowymi, serkiem wiejskim, płatkami migdałowymi, cynamonem
II dwie kanapki razowca z masłem, jedna z babcinym dżemem aroniowym, druga też z musem rabarbarowym, kawałek babcinej szarlotki (same jabłka )
III spaghetti bolognese z parmezanem
IV zblendowany banan&jagody z maślanką a w nim maczane ciasteczka z masła orzechowego i kilka Oreo - nieboo
V gałka lodów miętowo-czekoladowych w wafelku, cappucino czekoladowe

brakuje mi białka i zdrowych tłuszczy w jadłospisie, wiem. praktycznie same węgle i od jutra postaram się to zmienić.
Stary 2012-05-31, 20:09   #716
Nowhere
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MyBadBoy Pokaż wiadomość
Moje grzeszne,nastoletnie R

I-3 kromki żytniego,cienko posmarowanego masłem,na wierzch : po plastrze (cienkim) : krakowskiej i polędwicy z indyka oraz po 2 plastry ogórka (takie krojone wzdłuż)

i tu sporo sprzątania,ciągłe latanie,schylanie itd

II-przekładaniec z kuskusa : jajko na twardo, 4 ugotowane kotlety sojowe, 5 łyżek kuskusa (5 łyżek było suchego,przed zaparzeniem), 6 pieczarek w paski,podsmażone na pół łyżki oleju+szklanka soku bananowego

IV-mała filiżanka budyniu waniliowego (dawno nie jadłam) i miseczka truskawek

10 minut z Mel B na nogi

V-omlet na słodko : na wierzchu truskawki rozgniecione z jogo naturalnym,a to opruszone stevią ;D

1,5 l wody
2 kubki ziołowej : rumianek i jakiejś mieszanki

sporo truskawek jest,bo mam ich w domu pod dostatkiem

i jak ?
jeżeli chudniesz to raczej spoko, aczkolwiek brakuje nnkt, no i budyń, kuskus, sok bananowy są mało redukcyjne
wszyscy wcinają truskawki, a u mnie bida z nędzą, nic nie ma w domu nawet płatki owsiane się skończyły
U
I. kasza jaglana na mleku z jabłkiem duszonym z rabarbarem, cukrem trzcinowym i cynamonem, serkiem homo naturalnym, suszonymi morelami, pestkami słonecznika i gorzką czekoladą
II. wielka grahamka (ok 120g ) z masłem, sałatą, papryką, szynką wędzoną i serem gouda
III. pierś z kurczaka w pomidorowym sosie, ziemniaki, ogórki kiszone
IV. kromka grahamu z masłem, serkiem wiejskim, szczypiorkiem i ogórkiem
kromka pszennego z masłem, serkiem wiejskim i miodem; dwie marchewki
do picia woda w sumie, i herbaty

Edytowane przez Nowhere
Czas edycji: 2012-05-31 o 20:12
Nowhere jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 20:11   #717
blissful
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Bellamy Pokaż wiadomość
po tygodniu spędzonym u babci bez dostępu do internetu wracam z moim P. w sumie to takim U/P, bo nie tyję więc umówiłam się znów do gina. tak czy owak, dania babci dobrze mi zrobiły, aż żałuję że nie mogłam się z Wami nimi podzielić. głowę mam pełną inspiracji.

dzisiejszy:

I owsianka na mleku sojowym z truskawkami, jabłkiem, wiórkami kokosowymi, serkiem wiejskim, płatkami migdałowymi, cynamonem
II dwie kanapki razowca z masłem, jedna z babcinym dżemem aroniowym, druga też z musem rabarbarowym, kawałek babcinej szarlotki (same jabłka )
IV zblendowany banan&jagody z maślanką a w nim maczane ciasteczka z masła orzechowego i kilka Oreo - nieboo

brakuje mi białka i zdrowych tłuszczy w jadłospisie, wiem. praktycznie same węgle i od jutra postaram się to zmienić.
wszystko wiesz, ale menu i tak pyszne.
Stary 2012-05-31, 20:15   #718
Ily
Raczkowanie

Rzuci ktos skromnym oczkiem ?

mam dziwne wrażenie ze cos tu jest nie tak

R

Ś 2 kromki grahama , masło , sałata , polędwica , pomidor , szczypior + sól

II Ś "gniecionka"z truskawek , kefiru + otręby

O Dietetyczne hamburgery : mięso mielone z piersi z kurczaka oczywiscie :P + bułka tarta niestety , jajko, cebulka , czosnek i przyprawy smażone na oliwie z oliwek i pełnoziarnista buła , sałata , pomidor , szczypiorek , ogórek i ketchup I miałam smaka na połowę ciemnej bułeczki z masłem i szczypiorkiem ! mniam

K Duże jabłko , owoce nie przeszkadzaja na wieczor jak dla mnie na rrr

Dziekuje za sprawdzenie

impossible is nothing

jem mniej - od 2015 produkują sam rozmiar XS i S

Ily jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 20:36   #719
Milka1224
Rozeznanie

U

I jaglana gotowana z łyżką otrąb na naturalnym mleku sojowym z musem rabarbarowym, łyżeczką konfitury rożanej i łychą domowegomasła orzechowego crunchy + kawa

II mały jogurt naturalny z plasterkami suszonego banana i zblendowanym arbuzem
inka karmelowa

III chinszczyzna z woka - kurczak z brokułami, smażoną marchewką, dymką, sezamem, sosem sojowym i ostrygowym, grzybami mun itp z czarnym ryżem venere

IV grahamka na pół - obie bardzo grubo z ricottą (kocham ) do tego na jednej suszony pomidor i rukola / na drugiej łyżeczka musztardy z płatkami ostrej papryki, kilka pomidorków koktajlowych

do picia ponadto: woda, herbaty, ricore

Sherrie, dzieki miło mi

Edytowane przez Milka1224
Czas edycji: 2012-05-31 o 20:38
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 20:41   #720
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bellamy Pokaż wiadomość

dzisiejszy:

przestań... Dziewczyny apeluje byście nie przesadzały. Jedźcie to na co macie ochotę, nwet jeśli to grzeszek Jedzenie ma sprawiać przyjemnosć. Nie lamentujcie jak w waszym menu będzie za mało białka, za dużo węgli. Nie módlcie się nad jedzeniem, tylko jedzcie. Jedzenie to nie życie. "Nie żyjecie by jeść lecz jecie po to aby żyć ". Nie popadajcie w paranoje

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości