|
|
#691 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
Dzisiejsze P
I Miękkie płatki owsiane zalane dodatkową porcją zimnego mleka, z wkrojoną gruchą, truskawkami, chrupiącą pszenicą z miodem, prażonymi płatkami owsianymi i orzechami laskowymi II Pełnoziarniste spaghetti z pikantnym sosem bolognese (mielone mięso drobiowe, cebula, pomidory z puszki...) z dużą ilością przypraw deser: inka z mlekiem i Kinder Bueno III Miska maminej gęstej zupy pomidorowej z ryżem basmati, duży rożek waflowy wypełniony orzechowymi i śmietankowymi lodami z wiórkami kokosowymi, prażonymi orzechami ziemnymi i stopioną mleczną czekoladą IV 2 duże kromki chleba graham z masłem; 1 z polędwicą drobiową, 2 z żółtym serem i świeżą papryką; kubek gęstej pomidorówki (taaaka dobra ), wpadło jeszcze malusie jabłko*V Teraz to będzie dziwoląg: gotowany kalafior i jajo na twardo w sosie koperkowym (jeśli dalej będę je jadła w takich ilościach, to niedługo sama zamienię się w jajko ), /normalnie powinny być do tego ziemniaki, ale ja zjadłam grubą przytostowaną kromę razowca z masłem czosnkowym i polędwicą sopocką**IV i V miały być jednym posiłkiem (i wyglądać inaczej), ale zgłodniałam 2 godziny po III, dlatego na szybko zjadłam tę "kolację", a potem jeszcze naszła mnie ochota na to jajko... I jakoś tak wyszło.Końcówka dnia dziś dziwna, ale co poradzę. ![]() Pytałyście o prażenie płatków/orzechów: ja prażę chwilę na suchej patelni teflonowej, co kilkanaście sekund mieszając (tzn. wstrząsając ).
|
|
#692 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
|
|
|
|
#693 |
|
Zadomowienie
|
W ciągu ostatniego tygodnia przytyłam aż 10 dag, wow.
(czemu to nie może iść jakoś sprawniej?! Chcę poćwiczyyyć!
|
|
#694 |
|
Rozeznanie
|
R
I. owsianka: 3 lyzki platkow owsianych, mleko sojowe, garsc orzechow, jagody, lyzka miodu; kawa z mlekiem II. 2 kromki chleba posmarowana serkiem smietankowym, 2 plasterki szynki, ogorek, rzodkiewka III. 65g ryzu brazowego w sosie z soku pomidorowego + tabasco, piers z kurczaka, 250g pomidorkow koktajlowych posiekanych i doprawionych czosnkiem w proszku IV.polowa ogorka, 4 pomidory, cebula wszystko posiekane do tego ser feta 50g i dwie lyzki oliwy z oliwek V.7 pomidorow (male ), kulka mozarelli pokrojona w kostke, lyzka oliwy z oliweknie za duzo oliwy z oliwek? Edytowane przez Immoral Czas edycji: 2012-05-30 o 22:32 |
|
|
|
#695 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
|
|
|
|
#696 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:50 ---------- Poprzedni post napisano o 08:49 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:52 ---------- Poprzedni post napisano o 08:50 ---------- Cytat:
Mam nadzieję, że już niedługo waga się unormuje
|
|
#697 | ||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Poza tym smacznie i ciekawie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Tak trzymaj |
||||||||
|
|
|
#698 |
|
Rozeznanie
|
Uuuu:
I: pelnoziarniste pancakes z teflonu, z truskawkami i serkiem homo, posypane wiorkami kokosowymi. II: dwa tosty z sandwichera z 4 malych kromeczek grahamu, z bieluchem, filetem z indyka, serem mierzwionym i ogorkiem konserwowym, polane ketchupem; kilka pomidorkow cherry. III: tagine z ciecierzycy i groszku; garsc (przed ugotowaniem) razowego makaronu swiderki. IV: twarozek domowy z lyzeczka masla orzechowego i lyzeczka pestek dyni (moj standardowy, ulubiony podwieczorek )V: planuje salatke z tunczyka, jajka i warzyw. Standardowo spacer, 2x35 min szybkiego marszu, wieczorem bieganie. Bede wdzieczna za zerkniecie
|
|
|
|
#699 |
|
Przyczajenie
|
Moje grzeszne,nastoletnie R
I-3 kromki żytniego,cienko posmarowanego masłem,na wierzch : po plastrze (cienkim) : krakowskiej i polędwicy z indyka oraz po 2 plastry ogórka (takie krojone wzdłuż) i tu sporo sprzątania,ciągłe latanie,schylanie itd II-przekładaniec z kuskusa : jajko na twardo, 4 ugotowane kotlety sojowe, 5 łyżek kuskusa (5 łyżek było suchego,przed zaparzeniem), 6 pieczarek w paski,podsmażone na pół łyżki oleju+szklanka soku bananowego IV-mała filiżanka budyniu waniliowego 10 minut z Mel B na nogi V-omlet na słodko : na wierzchu truskawki rozgniecione z jogo naturalnym,a to opruszone stevią ;D 1,5 l wody 2 kubki ziołowej : rumianek i jakiejś mieszanki sporo truskawek jest,bo mam ich w domu pod dostatkiem i jak ?
|
|
|
|
#700 |
|
Wtajemniczenie
|
R/U
I: miseczka grain flakesów (obrzydlistwo, kupiłam w kaufie na wagę bo skończyły mi się cornflakes )z mlekiem, bananII: serek homo, pół łyżeczki miodu, garsc truskawek, garstka pestek słonecznika i dynii III: schabowy w panierce smażony na oleju z młodymi ziemniaczkami i surówką z ogórków kiszonych, papryki, marchewki itpIV będzie: sałatka z tuńczykiem V będzie: wiesniak z brzoskwinią i marakują - jest przepysznyyyy Jadę zaraz na zakupy więc jak znajdę to wpadnie też magnum miętowy jak w końcu go znajdę - nie wiecie gdzie można je znaleźć oprócz biedronki? |
|
|
|
#701 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ten kolacyjny wiesniak to gotowiec, czy sama miksujesz?
|
|
|
|
|
#702 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
gotowiec z mlekovity (chyba). w sumie srednio się te serki opłacają bo mają mniej serka niż po prostu serek chyba kupię sobie jakis marakujowo brzoskwiniowy dzemik i będę dodawać do serka bo to połączenie jest przepyszne |
|
|
|
|
#703 |
|
Zadomowienie
|
U
Śniadanie (7:30) * jajecznica z 2 jaj z pieczarkami i czerwoną cebulą, na maśle * 2 wafle ryżowe wieloziarniste z szynką, żółtym serem, sałatą i pomidorem Tu wpadły z 2 solidne garście czereśni Kupiłam na spróbowanie trochę na targu i nie doniosłam do domu, nie mogłam się powstrzymać, nawet nie umyłam![]() ![]() Obiad (12:30) * dorsz gotowany na parze * 60g kaszy gryczanej * miska surówki z kalarepy, pietruszki, marchwi, koperku, oliwy z oliwek Podwieczorek (16:30) * naturalny serek homogenizowany z truskawkami, bananem, kakao naturalnym, orzechami włoskimi i zbożowymi poduszeczkami cynamonowymi z nadzieniem orzechowym Kolacja (będzie po 21:00) * 2 wieloziarniste wafle ryżowe, zapewne z serem pleśniowym, sałatą i pomidorem Do picia: woda źródlana, yerba mate, zielona herbata, pu-ehr, ziółka, czarna kawa. Po podwieczorku jadę do stajni - jak pakowałam suchy chleb dla konia z pudła, gdzie rodzice go składują, to coś mnie napadło - wzięłam łyżkę i zjadłam kilka łych okruchów czerstwego chleba
|
#704 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#705 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#706 |
|
Zakorzenienie
|
Moja Rka
![]() I trzy cieniutkie kromki żytniego chleba obtoczone w jajku z ziołami, usmażone na oliwie, pół dużego pomidora, zielona herbata marszobiegi II koktajl: jogurt naturalny, banan, pół ciemnego awokado, trochę zielonej pietruszki III pierś z kurczaka duszona z cukinią i pieczarkami, kasza gryczana, surówka z kapusty włoskiej i marchewki IV koktajl: truskawki, pół małego opakowania mleczka sojowego waniliowego V sałatka z kapusty włoskiej, fety, pomidorów, kukurydzy
|
#707 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ---------- Cytat:
Mogłaś śmiało zjeśc do nich całego pomidora, no chyba że był naprawdę ogromny. Koktajl jak najbardziej pasuje na II śniadanie, chcociaż po aktywności lepiej byłoby zjeśc węgle złożone i białko. Obiad bardzo mi się podoba. Owoce lepiej jest zjeśc w I połowie dnia. Dorzuciłabym jakieś białko do kolacji. Nie jestem również przekonana co do fety na kolację, ale jak była w niewielkiej ilości to nic się nie stało/nie stanie.
|
|||
|
|
|
#708 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
taki posiłek po wysiłku może być? Dzięki za porady, na pewno uwzględnię je w następnych moich jadłospisach
|
|
#709 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#710 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#711 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#712 |
|
Zakorzenienie
|
|
#713 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=blissful;34430251]jak zwykle zdrowo i smacznie, jednka wciąż trochę redukcyjnie. a ja planuje zrobić pancakes jutro
[/QUOTE]Dzieki za zerkniecie z czym zjesz pancakes? ![]() Pusto tu dzis
|
|
|
|
#714 | |
|
Raczkowanie
|
nie ma za co lexie
![]() wstawię przy okazji moją dzisiejszą R I: owsianka z 2 łyżek płatków górskich i 2 łyżek otrębów owsianych na szklance mleka 2% z paroma truskawkami, połową banana, nerkowcami, orzechami arachidowymi, cynamonem i imbirem II: twarożek domowy z suszoną żurawiną III: filet z kurczaka, 1/2 woreczka brązowego ryżu z curry, surówka z sałaty lodowej, rzodkiewek i ogórka IV: lekki wiejski z wielkim pomidorem będę wdzięczna za komentarz. ---------- Dopisano o 19:34 ---------- Poprzedni post napisano o 19:31 ---------- [QUOTE=AshtrayGirl86;34432 359] Cytat:
i zjem z serkiem homo albo lekkim bieluchem. ale sie rozmarzyłam
|
|
|
|
|
#715 |
|
Zadomowienie
|
po tygodniu spędzonym u babci bez dostępu do internetu wracam z moim P. w sumie to takim U/P, bo nie tyję więc umówiłam się znów do gina. tak czy owak, dania babci dobrze mi zrobiły, aż żałuję że nie mogłam się z Wami nimi podzielić. głowę mam pełną inspiracji.
dzisiejszy: I owsianka na mleku sojowym z truskawkami, jabłkiem, wiórkami kokosowymi, serkiem wiejskim, płatkami migdałowymi, cynamonem II dwie kanapki razowca z masłem, jedna z babcinym dżemem aroniowym, druga też z musem rabarbarowym, kawałek babcinej szarlotki (same jabłka )III spaghetti bolognese z parmezanem IV zblendowany banan&jagody z maślanką a w nim maczane ciasteczka z masła orzechowego i kilka Oreo - nieboo V gałka lodów miętowo-czekoladowych w wafelku, cappucino czekoladowe brakuje mi białka i zdrowych tłuszczy w jadłospisie, wiem. praktycznie same węgle i od jutra postaram się to zmienić.
|
|
#716 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() wszyscy wcinają truskawki, a u mnie bida z nędzą, nic nie ma w domu nawet płatki owsiane się skończyły![]() U I. kasza jaglana na mleku z jabłkiem duszonym z rabarbarem, cukrem trzcinowym i cynamonem, serkiem homo naturalnym, suszonymi morelami, pestkami słonecznika i gorzką czekoladą II. wielka grahamka (ok 120g ) z masłem, sałatą, papryką, szynką wędzoną i serem gouda III. pierś z kurczaka w pomidorowym sosie, ziemniaki, ogórki kiszone IV. kromka grahamu z masłem, serkiem wiejskim, szczypiorkiem i ogórkiem kromka pszennego z masłem, serkiem wiejskim i miodem; dwie marchewki do picia woda w sumie, i herbaty Edytowane przez Nowhere Czas edycji: 2012-05-31 o 20:12 |
|
|
|
|
#717 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#718 |
|
Raczkowanie
|
Rzuci ktos skromnym oczkiem ?
![]() mam dziwne wrażenie ze cos tu jest nie tak ![]() R Ś 2 kromki grahama , masło , sałata , polędwica , pomidor , szczypior + sól II Ś "gniecionka"z truskawek , kefiru + otręby O Dietetyczne hamburgery : mięso mielone z piersi z kurczaka oczywiscie :P + bułka tarta niestety , jajko, cebulka , czosnek i przyprawy smażone na oliwie z oliwek i pełnoziarnista buła , sałata , pomidor , szczypiorek , ogórek i ketchup I miałam smaka na połowę ciemnej bułeczki z masłem i szczypiorkiem ! mniam ![]() K Duże jabłko , owoce nie przeszkadzaja na wieczor jak dla mnie na rrr ![]() Dziekuje za sprawdzenie
|
#719 |
|
Rozeznanie
|
U
![]() I jaglana gotowana z łyżką otrąb na naturalnym mleku sojowym z musem rabarbarowym, łyżeczką konfitury rożanej i łychą domowegomasła orzechowego crunchy + kawaII mały jogurt naturalny z plasterkami suszonego banana i zblendowanym arbuzem inka karmelowa III chinszczyzna z woka - kurczak z brokułami, smażoną marchewką, dymką, sezamem, sosem sojowym i ostrygowym, grzybami mun itp z czarnym ryżem venere IV grahamka na pół - obie bardzo grubo z ricottą (kocham ) do tego na jednej suszony pomidor i rukola / na drugiej łyżeczka musztardy z płatkami ostrej papryki, kilka pomidorków koktajlowychdo picia ponadto: woda, herbaty, ricore Sherrie, dzieki miło mi
Edytowane przez Milka1224 Czas edycji: 2012-05-31 o 20:38 |
|
|
|
#720 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jedzenie ma sprawiać przyjemnosć. Nie lamentujcie jak w waszym menu będzie za mało białka, za dużo węgli. Nie módlcie się nad jedzeniem, tylko jedzcie. Jedzenie to nie życie. "Nie żyjecie by jeść lecz jecie po to aby żyć ". Nie popadajcie w paranoje
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:30.

), wpadło jeszcze malusie jabłko*
), /normalnie powinny być do tego ziemniaki, ale ja zjadłam grubą przytostowaną kromę razowca z masłem czosnkowym i polędwicą sopocką*
I jakoś tak wyszło.

)z mlekiem, banan
z młodymi ziemniaczkami i surówką z ogórków kiszonych, papryki, marchewki itp

Mogłaś śmiało zjeśc do nich całego pomidora, no chyba że był naprawdę ogromny. Koktajl jak najbardziej pasuje na II śniadanie, chcociaż po aktywności lepiej byłoby zjeśc węgle złożone i białko. Obiad bardzo mi się podoba. Owoce lepiej jest zjeśc w I połowie dnia. Dorzuciłabym jakieś białko do kolacji. Nie jestem również przekonana co do fety na kolację, ale jak była w niewielkiej ilości to nic się nie stało/nie stanie.